Adıyaman Gezilecek Yerler (En İyi 17 Yer)

Ülkemizin en güzel köşeleri arasında gösterilen Adıyaman gezilecek yerler, sizlerin de kesinlikle gidip görmesi gereken kısımlardır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin güzel bir ili olan Adıyaman, kendi bölgesi ile Doğu Anadolu Bölgesi arasında adeta bir geçiş kapısı niteliğindedir. Ve bu şehri gezip görmek isteyen kişiler, burada birçok tarihi eser ve yapıtı yerinde görüp inceleme fırsatını yakalamış olacak. Adıyaman gezilecek yerler dendiğinde aklımıza sadece tarihi kısımlar gelmemelidir elbette.

Adıyaman Gezilecek Yerler

Çünkü bu şehir, bir o kadar da doğal güzellikleri ile ön plana çıkan bir yerdir. Zaten yazımızın içeriğinde de tüm bu kısımlar hakkında detaylı bir şekilde bilgilendirme sağlamış olacağız. Ve Adıyaman şehrinde gezilip görülecek yerler hakkında yapmış olduğumuz bilgilendirmenin de sizlerin bu şehri gezip görmesi esnasında iyi bir rehber aracı olacağını düşünüyoruz. Ayrıca Adıyaman gezisine başlamadan önce yanınızda bir Müzekart bulundurmanızı da özellikle tavsiye ederiz. Çünkü burada gezeceğiniz birçok kısım, Müzekart sahibi olmanız durumunda sizin için tamamen ücretsiz olacaktır. Şimdi de tüm heyecanımızla birlikte şehir gezimize başlayabiliriz. İşte, Adıyaman gezilecek yerler…

 

Nemrut Dağı Milli Parkı

Nemrut Dağı Milli Parkı
Nemrut Dağı Milli Parkı

Adıyaman ve hatta Türkiye’de gezilecek yerler dendiğinde özellikle de tarihi yapıtları görmek açısından sizlere kesinlikle tavsiye edeceğimiz bir bölgedir Nemrut Dağı Milli Parkı. Adıyaman’ın Kâhta ilçesinde bulunan ve 1987 yılından beri UNESCO Dünya Miraslar listesinde yer alıyor olan Nemrut, Toros Dağları bölgesine konumlanmıştır. Türkiye’de gezilecek tarihi yerler arasında da gösterebileceğimiz Nemrut, Genç Helenistik Dönemi’ne ait tarihi yapıtlar olarak bilinmekte. Dönemin Kommagene Krallığı’na ait olan tüm bu harabeler, heykeller ve yazıtlar hakkında ayrıca da birbirinden farklı hikayeler de anlatılmakta olup, sizler bu bölgeye geldiğinizde anlatılan tüm bu hikayeleri buradaki kişilerden dinleyebilirsiniz.

 

Keleş Konağı

Keleş Konağı
Keleş Konağı

Adıyaman şehir merkezinde yer alıyor olan Keleş Konağı, Tarihi Adıyaman Evleri arasında gezip görebileceğiniz çok güzel bir örnektir. Restore edilerek 2012 yılı itibariyle Adıyaman Belediyesi’nin önemli katkılarıyla kent turizmine kazandırılan bu konak, bizlere Adıyaman ve Güneydoğu yöresine ait birçok önemli detayı en güzel şekilde göstermektedir. Konak içerisine girdiğinizde çevre şehirlerden getirilmiş olan el işi dokumalar, mobilyalar, halılar, o yörelere ait birçok kıyafet ve ürünü de görebileceksiniz. Ayrıca konak içerisinde yine görülmeye değer sanat ve fotoğraf sergileri de düzenlenmekte.

 

Oturakçı Pazarı

Oturakçı Pazarı
Oturakçı Pazarı

Adıyaman şehrine gelen yerli ve yabancı turistlerin mutlaka uğrayıp gezdiği ve alışveriş yaptığı Oturakçı Pazarı, bu şehre ait simgeleşmiş ürünleri satın alabileceğiniz bir yerdir. Halı, kilim, çanta, heybe ve daha birçok farklı ürün bu pazarda satılmakta olup, siz de şehirden ayrılmadan önce bu ürünlerden dilediğinizi satın alarak yanınızda Adıyaman’a ait bir anı götürmüş olacaksınız. Elbette bu pazarda sadece eşya satışı gerçekleşmiyor. Adıyaman’da ne yenir diye soracak olursanız, Oturakçı Pazar esnafının sizlere sunmuş olacağı üzüm, pestil ve muska ile birlikte yöreye ait lezzetlerin sadece minik bir kısmını tadıp deneyimlemiş olacaksınız.

 

Adıyaman Müzesi

Adıyaman Müzesi
Adıyaman Müzesi

Adıyaman şehir merkezinin en güzel konumlarından birinde bulunmakta olan Adıyaman Müzesi, oldukça geniş ve ferah bir yerdir. Oldukça modern yapıda olan ve 1982 yılında inşası tamamlanarak halk ziyaretine açılan bu müze envai çeşit tarihi eser sergilenmektedir. Aşağı Fırat Bölgesi’nde yapılan çalışmalar sonucunda gün yüzüne çıkarılan, satın alınarak bu müzeye getirilen ve şehrin farklı bölgelerinden müze içerisine getirilen eserler, Adıyaman Müzesi’nin tarihi eser çeşitliliğini oldukça zengin hale getirmekte. Sizler de yanınızda bir Müzekart bulundurarak bu güzel müzeyi tamamen ücretsiz bir şekilde gezip görebilirsiniz.

 

Çelikhan İçmesi

Çelikhan İçmesi
Çelikhan İçmesi

Adıyamanın Çelikhan ilçesinde bulunan ve yine bu ilçenin adını almış olan çeşme, suyunun şifalı olduğuna inanılan bir yapıttır. Hatta bu inanış neticesinde İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidro Klimatoloji tarafından gelen uzmanlar, Çelikhan Çeşmesi’nden akan suyu incelemeye almıştır. Ve bu incelemenin ardından çeşmeden akan suyun bağırsak, mide, karaciğer, safra kesesi, böbrek taşı ve sağlıklı zayıflama gibi konularda bizlere fayda sağladığı kanıtlanmıştır. Bu sebepten ötürü, Adıyaman gezisi esnasında bu güzel çeşmeyi ziyaret ederek buradan yanınıza su alabilirsiniz.

 

Gümüşkaya Mağaraları

Gümüşkaya Mağaraları
Gümüşkaya Mağaraları

Şimdi de Adıyaman ilimizin nadide bir doğal güzelliği olan Gümüşkaya Mağaraları’ndan bahsetmek istiyoruz. İlçe merkezinin 40 kilometre güneybatısında yer alan mağaralar, Göksu Nehrinin hemen yanındadır. Oluşmaya başlama tarihi M.Ö. 150’li yıllar olan Gümüşkaya Mağaraları, oyma şekli ile birlikte birbirine bağlantılı şekildedir. Geçmiş dönemlerde de konut olarak kullanılmış olan Gümüşkaya Mağaraları, günümüzde ise hem bir doğal güzellik, hem de tarihi yer olarak gezebileceğimiz niteliktedir. Mağara içeriside büyük bir merakla gezip görebileceğiniz balkonlar, kuyular, bölmeli odalar ve çok daha fazlası bulunmakta. Ancak mağara içerisindeki geçitler oldukça dar olduğundan, bu konuda hassasiyeti olan okurlarımızı bilgilendirmek isteriz.

 

Palanlı Mağarası

Palanlı Mağarası
Palanlı Mağarası

Paleolotik dönem insanları tarafından yapıldığı düşünülen Palanlı Mağarası, Adıyaman şehir merkezinin 10 kilometre uzağında yer alıyor. Günümüzde sit alanı olarak ilan edilmiş bu mağarayı ziyaret ettiğinizde, duvarlarında o dönemlere ait çeşitli çizimlerin işlendiğini göreceksiniz. Eğer sizler de Adıyaman gezilecek yerler ziyaretlerinizde tarihin o köklü yıllarına doğru şöyle bir ziyarete çıkmak istiyorsanız, Palanlı Mağarası’nı görmenizi mutlaka tavsiye ederiz.

 

Gerger Kanyonu

Gerger Kanyonu
Gerger Kanyonu

Bölgeye gelen ziyaretçilerin adeta aşık olduğu bir yer olan Gerger Kanyonu, Fırat Nehri ve Atatürk Barajı’nın tam da birleştiği bir noktada yer almaktadır. Doğan en harika renkleri arasında olan yeşil ve mavinin eşsiz bir uyumu niteliğindeki bu güzel kanyon, 2004 yılı itibariyle kent turizmine kazandırılmıştır. Adıyaman gezilecek yerler arasında tercih edebileceğimiz ve günümüzde pek de bilinir olmayan Gerger Kanyonu, bölgesine gittiğinizde gerçekten de huzur bulacağınız bir yerdir.

 

Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı

Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı
Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı

Adıyaman ilimizin Gölbaşı ilçesinde yer alan bu güzel tabiat parkı, toplamda 1687 hektarlık alanı kapsıyor. 2008 yılında Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı olarak belirlenen bu bölge, Adıyaman gezilecek yerler bakımından en çok tercih edilen seçeneklerden biri haline gelmiştir. Suyu, havası, bitkileri ve içerisinde bulunan birbirinden güzel kuş türleri ile birlikte eminiz ki ziyaret ettiğinizde siz de Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı’nı çok seveceksiniz. Ayrıca burası Adıyaman kamp yapılacak yerler arasında da olup, buradaki kamp serüveniniz esnasında fotoğraflar çekebilir, doğa yürüyüşlerine çıkabilir ve bisiklet sürüşleri ile spor yapabilirsiniz.

 

Değirmen Başı Mesire Yeri

Değirmen Başı Mesire Yeri
Değirmen Başı Mesire Yeri

Adıyaman’ın Kahta ilçesinde bulunan Değirmen Başı Mesire Yeri, oldukça temiz ve yemyeşil bir bölgedir. Aynı zamanda oldukça da tarihi olan bu bölgenin kayalıkları arasından akan buz gibi su, aynı zamanda içilebilir yapıdadır. Buraya geldiğinizde sevdiklerinizle birlikte şöyle güzel bir piknik sofrası kurabilir, o esnada çocuklarınızın mis gibi doğal çevrede oyunlar oynamasını izleyebilir ve tam da o esnada yakalayacağınız müthiş huzurun keyfini yaşayabilirsiniz.

 

Besni Sugözü

Besi Sugözü
Besi Sugözü

Adıyaman’ın Besni ilçesinde yer alan Besni Sugözü, aynı zamanda Güneydoğu Anadolu Bölgesi gezilecek yerler arasında da gösterilmektedir. Özellikle de ailelerin tercih ettiği bu güzel bölge, şöyle huzurlu bir piknik yapabilmek için oldukça idealdir. Besni Sugözü, hem Adıyaman’a gelen yerli ve yabancı turistlerin, hem de şehrin yerel halkının buraya gelerek mangal yakıp huzurlu vakitler geçirdiği bir yerdir. Ayrıca Adıyaman gezisini yazın sıcak günlerine denk getiren tatilciler, Besni Sugözü parkının buz gibi gölet suyuna girerek serinleyebilir.

 

Karadağ Kent Ormanı

Karadağ Kent Ormanı
Karadağ Kent Ormanı

Adıyaman kent merkezine 2 kilometre uzaklıkta yer alan Karadağ Kent Ormanı, bir diğer adıyla Karadağ Çamlık Ormanı olarak da biliniyor. Günübirlik tatil ve piknik etkinlikleriniz için oldukça ideal bir yer olan bu orman, konumu itibariyle de oldukça yüksek bir noktadadır. Ve burada gelen tatilciler için oturma yerleri, masalar, banklar, yürüyüş yolları, çocuk oyun alanları ve bisiklet parkurları da bulunuyor.

 

Çat Barajı

Çat Barajı
Çat Barajı

Adıyaman şehrinin görülmeye değer yerlerinden biri olan Çat Barajı, 1985 ile 1996 yılları arasında inşa edilmiş bir yapıttır. Ayırca baraj üzerinde bulunan yüzen adalar, binlerce yıl dahilinde oluştuğu düşünülen kısımlardır. Ancak bu adalar baraj suyunun azalması ve aynı zamanda rüzgarın da etkisiyle birlikte karaya çarparak zamanla parçalanmaktadır. Bu durum her ne kadar vahim olsa da baraj üzerinde o adaların var olduğunu ve şu anlarda gidip görebileceğinizi belirtmek isteriz. Bu, Adıyaman tatiliniz esnasında sizin için harika bir deneyim olacak.

 

Göbekli Tepe

Göbekli Tepe
Göbekli Tepe

Dünyada gezilecek tarihi yerler listesi yapılsa, eminiz ki bu listeye ülkemizde bulunan Göbekli Tepe de kesinlikle dahil edilecektir. Burası her ne kadar Şanlıurfa iline bağlı olsa bile Adıyaman bölgesindeyken de Göbekli Tepe’yi ziyaret edebilirsiniz. Popülerliği oldukça büyük olan bu tarihi kent, 80 dönümlük bir arazi üzerine kurulmuş olmakla birlikte, geçmişi bundan tam 12 bin yıl öncesine dayanıyor. Şu an devlet tarafından koruma altına alınan ve birinci derece sit alanı olarak ilan edilmiş olan bu bölge, o dönem için düşünecek olursak oldukça iyi bir mimariye sahiptir. Siz de ülkemizin ve hatta dünyanın enleri arasına girmeyi başarmış olan Göbekli Tepe tarihi kentini bir Müzekart sahibi olarak tamamen ücretsiz bir şekilde gezip görebilirsiniz.

 

Gazihan Dede Mesire ve Kamp Alanı

Gazihan Dede Mesire
Gazihan Dede Mesire

Şehir merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta yer alan ve Adıyaman kamp yapılacak yerler dahilinde tercih edebileceğiniz bu bölge, yaz aylarında Adıyaman’ın en çok tercih edilen yerlerinden biridir. Çam ağaçlarının hakim olduğu ve hemen yanında da bir baraj bulunan Gazihan Dede Mesire ve Kamp Alanı, oldukça sessiz, bir o kadar da sakin bir yer olmasıyla dikkat çekiyor. Mesire alanı bölgesine geldiğinizde, burada hem günübirlik aktiviteler yapabilir, hem de uygun bir yere kamp çadırınızı kurarak bölgede konaklayabilirsiniz. Burada bulunduğunuz süre boyunca ise piknik yapıp doğa yürüyüşüne çıkmanın o eşsiz keyfini sonuna kadar yaşama fırsatınız olacaktır. Ve biz de tüm bu etkinlikleri, Adıyaman gezilecek yerler turuna çıkan tüm tatilcilerimize özellikle tavsiye ediyoruz.

 

Mahmut Ensari Türbe Mevki Kamp Alanı

Mahmut Ensari Türbe Mevki Kamp Alanı
Mahmut Ensari Türbe Mevki Kamp Alanı

Adıyaman, birçok farklı özelliğinin yanında inanç konusunda da ön plana çıkan bir ilimizdir. Ülkemizin dört bir yanında âlim diye tabir ettiğimiz önemli kişilere ait türbeler bulunmakta ve Mahmut Ensari Türbe’si de bunlardan biri olarak bilinmektedir. Türbenin yer alıyor olduğu alan ise sadece inanış açısından değil, çeşitli etkinliklere de ev sahipliği yapmasıyla biliniyor. Buraya gelen ziyaretçiler, hem türbe ziyareti gerçekleştirip, hem de çevrenin eşsiz manzarasını seyre dalıyorlar. Ayrıca Mahmut Ensari Türbe Mevki Kamp Alanı’nda piknik yapıp mangal yakmak da tamamen serbesttir. Buraya günübirlik olarak veya kamp için geldiğiniz sürelerde, yine tam da o noktalardan gerçekleştirilen yamaş paraşütü etkinliklerini izleyebilirsiniz. Hatta uzman kişiler gözetiminde bu etkinlikleri sizin yapmanız bile mümkünüdür.

 

Damlacık Garden Kamping

Damlacık Garden Kamping
Damlacık Garden Kamping

Nemrut Dağı’na da oldukça yakın olan ve o bölgeleri ziyaret eden kişilerin mutlaka uğramak istediği bir yerdir Damlacık Garden Kamping. Burası her ne kadar bir kamp yeri olarak biliniyor olsa da dilerseniz günübirlik tatil gezileriniz için de burayı tercih edebilirsiniz. Burada hem kendi çadırınızı kurma ve hem de buradan çadır kiralama imkanlarınız mevcuttur. Dilerseniz de Damlacık Garden Kamping’in sizler için tahsis edeceği ve 5 kişilik kapasiteye kadar çıkabilen otel odalarında da konaklayabilirsiniz. Ayrıca tesis restoranının yemekleri de oldukça meşhurdur diyebiliriz. Ve Damlacık Garden Kamping’de bulunduğunuz süre boyunca muhteşem güzellikteki doğa ile daima iç içe olacaksınız.

Mustafa Öztürk

Merhaba, ben Mustafa. Bir çok alanda yazılı ve videolu içerik üretiyorum. SEO, Wordpress ve Pazarlama ana uzmanlık alanlarımın başında geliyor. Bu konularda ürettiğim yazılara ise ulaşmak için şahsi bloğumu ziyaret edebilirsiniz. > mustafaozturk.org

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu