Ankara Gezilecek Yerler (En İyi 25 Yer)

Türkiye'nin Başkenti Ankara'da Gezip Tozmanızı Gerektiren En İyi 25 Yer Listesi

Başkentimizin en güzel kısımları olarak tabir edeceğimiz Ankara gezilecek yerler, bu içeriğimizin konusu olarak sizlerin okuma huzurundaki yerini alacaktır. Sahip olduğu 6 milyon kişilik nüfusuyla birlikte ülkemizin en büyük ikinci şehri unvanına sahip Ankara, aynı zamanda Türkiye’nin en merkezi konumundadır diyebiliriz. İç Anadolu bölgemizde yer alan bu il, gezilip görülecek yerler bakımından da oldukça zengindir. Eğer Ankara’nın tüm önemli kısımlarını şöyle tatmin edici bir şekilde gezip görmek istiyorum diyorsanız, bunun için ortalama olarak 10 günlük bir sürenizi ayırmanız gerekecektir. Ve diğer içeriklerde olduğu gibi bu içeriğimizde de sizlere, Ankara şehrine gelmeden önce yanınızda bir Müzekart bulundurmanızı tavsiye ediyoruz. Bu sayede Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait olan müzelere tamamen ücretsiz bir şekilde giriş yapabilirsiniz.

Ankara Gezilecek Yerler

Şehre ulaşım sağlamak isteyen tatilciler, kendi özel araçlarıyla veya toplu taşımaları tercih ederek Ankara’ya kolayca gelebilmektedir. Şehre geldiğinizde ise hemen her bir kısmını çok sevecek ve burada tatil yapıyor olmanın heyecanını yaşayacaksınız. Ve biz de sizlerin böylesine taze olan o heyecan durumunu hiç hafifletmeden, hemen şehir turumuza başlamak isteriz. İşte karşınızda, Ankara gezilecek yerler.

 

Anıtkabir

Anıtkabir
Anıtkabir

Ankara’ya geldiğimizde elbette ki ilk durağımız Anıtkabir olmalıdır. Ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kabrinin bulunduğu bu yapıt, Türkiye’de gidilmesi gereken önemli yerler gibi içeriklerde de daima ilk sırada yer alıyor. Anıtkabir ziyaretinde bulunmak için her ne kadar özel günleri beklememiz gerekmiyor olsa da buraya özel günlerde gelmenin havası daima bir başka oluyor. Atamızın ebediyete yolculuğunun tarihi olan 10 Kasım başta olmak üzere, 29 Ekim, 23 Nisan, 30 Ağustos ve 18 Mart gibi özel günlerde anıtın meydan kısmı adeta insan akınına uğruyor.

Buraya gelen devlet yetkilileri ve vatandaşlar, Atamıza olan saygı ve minnetlerini tazeleyerek kendisine şükranlarını sunmaktadır. Anıtkabir’e gittiğimde neler göreceğim diye soracak olursanız, burada Şeref Salonu, Kuleler, Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi ile İsmet İnönü’nün kabrini görebilirsiniz. Kısacası, Anıtkabir ziyareti ile birlikte Ankara tatilimize oldukça duygusal ve anlamlı bir deneyimle başlıyor, daha sonrasında ise şehrin diğer kısımlarına doğru yola çıkıyoruz.

 

Ankara Resim ve Heykel Müzesi

Ankara Resim ve Heykel Müzesi
Ankara Resim ve Heykel Müzesi

Ankara gezilecek yerler serüvenimizde sıradaki durağımız Ankara Resim ve Heykel Müzesi olacak. Türkiye’de gezilecek sanat müzeleri arasında da gösterebileceğimiz bu harika yapıt, 1927 yılında inşa edilmiş ve o dönemlerde Türk Ocakları Merkez Binası olarak kullanılmıştır. Bu binanın şu an olduğu gibi bir müze olarak kabul görmesi ise ancak 1980 yılı itibariyle mümkün olmuştur. Birçok önemli sanatçı isme ait eserlerin yer aldığı bu güzel müze, kesinlikle sizlerin de gezip görmesi gereken bir yer niteliğindedir.

 

Ankara Etnografya Müzesi

Ankara Etnografya Müzesi
Ankara Etnografya Müzesi

Giriş kısmındaki Atatürk heykeli ile birlikte ziyaretçilerine merhaba diyen Ankara Etnografya Müzesi, aynı zamanda ülkemizde bir müze binası olması amacıyla inşa edilmiş ilk yapıt olarak bilinir. Birbirinden farklı kısımları bulunan bu harika müze, aynı zamanda Anıtkabir yapılana kadar Atatürk’ün mezar yeri olarak belirlenmiş ve bu sebepten ötürü çok daha önemli bir yer haline gelmiştir. Müze içerisine girdiğinizde Türk kıyafetleri, el dokuma örnekleri, madeni tabak, eski paralar ve çok daha farklı antik eşyaları görebileceksiniz. Ankara Ulus’ta bulunan bu güzel müzeyi, çok makul bir giriş ücreti ödeyerek veya Müzekart ile birlikte tamamen ücretsiz bir şekilde gezip görebilirsiniz.

 

Mehmet Akif Ersoy Edebiyat Müze Kütüphanesi

Mehmet Akif Ersoy Edebiyat Müze Kütüphanesi
Mehmet Akif Ersoy Edebiyat Müze Kütüphanesi

Cumhuriyet Dönemi’nin ilk yıllarındaki yapı mimarisinin hakim olduğu bu yapıt, 2011 yılından beri Mehmet Akif Ersoy Edebiyat Müze Kütüphanesi olarak ziyaret edilmektedir. İki katlı yapıdaki yapıtı ziyaret ettiğinizde burada ünlü şairimiz Mehmet Akif Ersoy’a ait eserlere, Milli Mücadele dönemindeki önemli yayınlara ve anlambilim gibi birçok değeri yerinde görüp inceleme fırsatı yakalayacaksınız.

 

Kızılay Meydanı

Kızılay Meydanı
Kızılay Meydanı

Ankara’nın en bilindik yerleri arasında olan ve bu yerlerden en kalabalığı diyebileceğimiz Kızılay Meydanı, Türk Kızılayı’nın genel merkezine ev sahipliği yapmasından ötürü bu ismi almıştır. Buraya geldiğinizde Ankara şehrinin kalbinde yer alıyor olduğunuzu hissedecek ve buradaki birbirinden güzel mekanları ziyaret edebileceksiniz. Öyle ki, “Ankara’da ne yenir?” diye soracak olursanız, sizin bu sorunuza cevap olacak nitelikteki yemeklerin en güzel şekilde yapıldığı mekanların birçoğu da yine Kızılay Meydanı’nda yer alıyor. Siz de şehrin en işlek ve en eğlence dolu kısmında bulunmak ve zaman geçirmek isterseniz, Ankara Kızılay Meydanı’nı ziyaret edebilirsiniz.

 

Atakule Alışveriş Merkezi

Atakule Alışveriş Merkezi
Atakule Alışveriş Merkezi

Ankara’da manzara izlenecek yerler dendiğinde akla gelen ilk seçeneklerden biri, şehrin başkent oluşunun 66’ıncı yıldönümü için dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından inşa ettirilmiş olan Atakule Alışveriş Merkezi’dir. Toplam uzunluğu 125 metre olan bu harika yapıt, şehir merkezinin birçok kısmından görünür niteliktedir. Kuleye çıktığınızda burada birbirinden güzel restoranlar, alışveriş mağazaları, sinema salonları, oyun alanları ve daha birçok farklı yeri gezip görmeniz mümkün.

 

50. Yıl Parkı

50. Yıl Parkı
50. Yıl Parkı

Ankara gezilecek yerler arasında sahip olduğu manzara ve havasıyla birlikte muhteşem bir seçenek olarak nitelendirebileceğimiz 50. Yıl Parkı, tam 360 derecelik devasa bir açıya sahiptir. Peki bu ne demektir diye soracak olursanız, bu tam açı sayesinde Ankara şehrini ve şehirdeki birçok önemli kısmı direkt olarak görebilirsiniz demektir diyebiliriz. Anıtkabir, Kocatepe Camii ve Ankara Kalesi gibi oldukça önemli yapıtlar ise bu güzel park yerinden seyredebileceğiniz açıda yer alıyor. Ankara 50. Yıl Parkı’na geldiğinizde ise burada sadece manzara izlemekle yetinmeyecek, lunaparkında eğlenebilecek, spor sahalarına girebilecek, piknik yapacak, buz pistinde vakit geçirecek ve çocuk parklarında da ailenizin minik bireylerinin kaliteli vakitler geçirmesini sağlayabileceksiniz.

 

Kızılcahamam Kaplıcaları

Kızılcahamam Kaplıcaları
Kızılcahamam Kaplıcaları

Ülkemizin dört bir yanında var olan kaplıcalar, elbette ki başkentimiz Ankara’da da mevcuttur. Kızılcahamam Kaplıcaları ise bunlardan sadece bir tanesi olmakla birlikte, buradaki termal suyun sıcaklığı ise 47 dereceye kadar ulaşabiliyor. Siz de bu güzel hamam tesisine gelerek hem kaliteli vakitler geçirmiş olacak, hem de çeşitli fiziksel rahatsızlıklarınıza şifa bulabileceksiniz. Kızılcahamam Kaplıcaları, sahip olduğu doğal termal suyu ile birlikte romatizma, eklem ağrıları ve kireçlenme gibi rahatsızlıklara şifa bulabileceğiniz bir yerdir.

 

Ayaş İçmesi ve Kaplıcaları

Ayaş İçmesi ve Kaplıcaları
Ayaş İçmesi ve Kaplıcaları

Türkiye’de gidilecek kaplıcalar arasında gösterebileceğimiz nitelikteki Ayaş İçmesi ve Kaplıcaları, termal suyu suyu 51 dereceye kadar uzanan bir kaplıca tesisidir. Oldukça donanımlı bir tesis olan bu yapıt, her yıl adeta ziyaretçi akınına uğruyor desek yeridir. Çünkü burası, romatizmal hastalıklara şifa sağladığına inanılan ve bu şifası ise Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış bir yerdir. Siz de Ankara tatiliniz sırada birtakım romatizmal rahatsızlıklardan muzdarip olmanız durumunda Ayaş İçmesi ve Kaplıcaları’na gelebilirsiniz.

 

Şahinler Tabiat Parkı

Şahinler Tabiat Parkı
Şahinler Tabiat Parkı

Türkiye’de gezilecek park yerleri arasında gösterebileceğimiz Şahinler Tabiat Parkı’nı, tamamen ücretsiz bir şekilde gezip görebilirsiniz. Ankara’nın Kızılcahamam ilçesine bağlı ve ilçeye uzaklığı yaklaşık 30 kilometre olan bu park, aynı zamanda Bolu şehrinin ilçelerine yakın oluşuyla da bilinmekte. Müthiş bir doğa ile baş başa kalmak isteyip burada yürüyüşe çıkmak, piknik yapmak, tam tırmanışlarına katılmak ve kamp kurmak isteyen tatilcilerimize Şahinler Tabiat Parkı’na gitmeyi kesinlikle öneriyoruz.

 

Karagöl Tabiat Parkı

Karagöl Tabiat Parkı
Karagöl Tabiat Parkı

Ankara’nın doğal güzellikleri arasında bir başka rota olan Karagöl Tabiat Parkı, şehir merkezine 68 kilometre uzaklıkta olan tam bir doğa harikası bölgedir. Manzara, huzurlu bir ortam, sessizlik, kuş cıvıltıları ve kaliteli bir oksijen seviyesi arıyorsanız eğer, bu muhteşem park yerine kesinlikle gelmelisiniz diye öneride bulunmak isteriz. 2011 yılı itibariyle tabiat parkı olarak ilan edilen bu bölge, içerisinde bulundurduğu muhteşem gölüyle birlikte sizlere ekstra huzurlu anlar yaşatacaktır. Sizler de bu harika yere gelerek burada dilerseniz kamp çadırı da kurabilirsiniz.

 

Atatürk Orman Çiftliği

Atatürk Orman Çiftliği
Atatürk Orman Çiftliği

Bu harika bölge, 1925 yılında Mustafa Kemal Atatürk’e hediye edilmiş ve 1937 yılı itibariyle de Atamız tarafından devlet hazinesine tahsis edilmiştir. Toplam büyüklüğü 102 bin hektar olan ve değeri de oldukça büyük bu bölge, günümüzde ise Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından idare edilmektedir. Şu an Atatürk Orman Çiftliği adındaki bu muhteşem bölgeye geldiğinizde buradaki parkta vakit geçirebilir, özel alanlarında piknik yapabilir, sergi salonlarını gezebilir ve yine burada bulunan Atatürk Evi’ni de ziyaret edebilirsiniz.

 

Ankara Botanik Parkı

Ankara Botanik Parkı
Ankara Botanik Parkı

Ankara’nın Çankaya ilçesinde bulunan ve diğer yerlere göre çok daha merkezi bir konumdaki Ankara Botanik Parkı, toplam 65 hektarlık büyükçe bir alanı kaplıyor. Oldukça zengin bir doğaya sahip olan bu harika park; yeşilliklere, göllere, birbiriden farklı canlı ve hayvan türlerine ev sahipliği yapıyor. Üstelik park içerisinde misafirlerin kaliteli vakitler geçirmesi için birçok farklı kısımlar mevcuttur. Ankara gezilecek yerler arasına ekleyebileceğiniz bu güzel parka özel araçlarınızla ve toplu taşımaları tercih edecek kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.

 

Kuğulu Park

Kuğulu Park
Kuğulu Park

Toplam büyüklüğü 7 bin 743 metrekare olan Kuğulu Park, Ankara’nın Birinci Derece Doğal Sit Alanı olarak belirlenmiş nadide bir kısmıdır. Park içerisinde gelen misafirler için dinlenme alanları, yeşil kısımlar, çocuk parkları ile kuğu ve ördeklerin yaşadığı göller mevcuttur. Eğer Ankara şehrinde tatil yapmak ve şehrin farklı kısımlarını gezmek istiyorsanız, Çankaya ilçesinde yer alan Kuğulu Park’a gelmenizi de mutlaka tavsiye ederiz.

 

Soğuksu Milli Parkı

Soğuksu Milli Parkı
Soğuksu Milli Parkı

Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde yer alan ve 1959 yılı itibariyle de Milli Park olma statüsünü kazanan Soğuksu, şehir merkezine ise ortalama olarak 78 kilometre uzaklıktadır. Burası, aslında volkanik bir arazi olmakla birlikte bur arazi zamanla değişime uğrayarak günümüzde yemyeşil bir görünüm kazanmıştır. Ortasında bir göl bulunan ve çevresi ise komple ormanlık alanlarla kaplı olan Soğuksu Milli Parkı, eminiz ki sizlerin de çok seveceği ve gelecek günlerde sıkça gelmek isteyeceği bir yer olacaktır.

 

Mogan Gölü

Mogan Gölü
Mogan Gölü

Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde bulunan Mogan Gölü, Ankara gezilecek yerler arasında doğal güzelliği ön plana çıkan bölgelerı arasında gösterilmekte. Üstelik gölün derinliği 4 metreyi aşmadığı için burada profesyonel kişiler gözetiminde çeşitli su sporlarını da yapabilirsiniz. Ayrıca göl çevresinde buraya gelen tatilciler için koşu ve yürüyüş yolları, çocuk oyun alanları, tenis kortları, futbol sahaları, basketbol sahaları, seyir terası, binicilik merkezi, golf sahası, bisiklet sürme alanı, kaykay pisti ve bir de amfi tiyatro bulunmaktadır. Ayırca Ankara’nın en lezzetli yemeklerini de yine Mogan Gölü çevresinde bulunan restoranlarda yiyebilirsiniz.

 

Tuz Gölü

Tuz Gölü
Tuz Gölü

Ülkemizin tuz ihtiyacının önemli bir kısmını karşılıyor olan Tuz Gölü, İç Anadolu bölgesi gezilecek yerler arasında da sıklıkla tercih edilmektedir. UNESCO tarafından da Dünya Miraslar Listesi’ne eklenmiş olan Tuz Gölü, sizlerin de severek gezeceği nadide bölgelerden biridir. Üstelik burada bulunan satış noktalarına gelerek, tuzdan yapılan çeşitli kozmetik ürünlerini satın alabilirsiniz.

 

Eğriova Yaylası

Eğriova Yaylası
Eğriova Yaylası

Ankara kamp yapılacak yerler arasında olan ve sahip olduğu muhteşem doğasıyla birlikte ön plana çıkan Eğriova Yaylası, sınırları içerisinde bulunduğu Beypazarı ilçesine yaklaşık 57 kilometre uzaklıktadır. Aynı zamanda tarihi ile de ünlü ve Ankara kent turizminin önemli bir parçası konumundaki bu yayla, doğa severler için adeta vazgeçilmez niteliktedir. Siz de Ankara gezilecek yerler serüveniniz esnasında Eğriova Yaylası’na gelerek burada dilerseniz kamp çadırınızı kurabilir, yürüyüşler yapabilir, piknik yapabilir ve bölgenin sahip olduğu muhteşem doğasının tadını çıkarabilirsiniz.

 

Nallıhan Kuş Cenneti

Nallıhan Kuş Cenneti
Nallıhan Kuş Cenneti

Ankara’nın bir diğer doğal güzelliği olan Nallıhan Kuş Cenneti, kuş cenneti olması açısından ülkemizin de en nadide bölgeleri arasında gösteriliyor. Ankara şehir merkezine yaklaşık 130 kilometre uzaklıkta yer alan bu cennet köşesi bölge, toplamda 425 hektarlık büyükçe bir alanı kaplıyor. Burada yaşamını sürdüren yaklaşık 191 farklı kuş türü ise kesinlikle görüp incelemek ve sonra da resmetmenizi gerektirecek denli bir güzelliğe sahiptir.

 

Ankara Harikalar Diyarı

Ankara Harikalar Diyarı
Ankara Harikalar Diyarı

Ankara’nın eğlence merkezleri arasında olan ve çocuklu aileler için son derece tercih edilebilir bir yer konumundaki Ankara Harikalar Diyarı, toplamda 1 milyon 300 bin alana yayılmış devasa bir tesistir. Avrupa standartlarında olan ve yine Avrupa’da yer alan eğlence merkezlerinin birçoğundan daha büyük yapıdaki Ankara Harikalar Diyarı, ziyarete açıldığı 2004 yılından bu yana yer dönem yüz binlerce tatilciyi ağırlamıştır. Park içerisinde birçok çizgi film ve masal kahramanının heykelleri yer alıyor olmakla birlikte, buraya geldiğinizde tenis kortları, basketbol sahaları, kaykay pistleri, mini golf sahaları, voleybol ve futbol sahalarında keyifli vakitler geçirebilirsiniz. Ayrıca kapasitesi tam 5 bin kişi olan Nejat Uygur amfi tiyatrosu da bu devasa tesisin içerisinde yer almaktadır.

 

Aqua Vega Akvaryum

Aqua Vega Akvaryum
Aqua Vega Akvaryum

Ankara’nın Mamak ilçesinde bulunan Aqua Vega Akvaryum, ülkemizin en büyük ve Avrupa’nın ise ikinci en büyük tünel akvaryumu olarak bilinmekte. En çok da çocukların ilgisini çeken bu harika yapıt, tam 21 farklı bölümden oluşmakta ve tatlı su ile deniz suyu gibi kısımları bulunmaktadır. Bu kısımlarda ise tam 30 tür sürüngen canlı bulunmaktadır. Akvaryum’un toplam büyüklüğü 5 bin metrekare olmakla birlikte, yine bu kısımlar içerisinde 14 yaşından büyük kişilerin profesyonel kişiler gözetiminde dalış yapması da mümkündür. Siz de Ankara gezilecek yerler arasında muhteşem bir alternatif olan ve bu güzel şehirdeki tatil deneyiminize renk katacak Aqua Vega Akvaryum’u gezip görebilirsiniz.

 

Elmadağ Kayak Merkezi

Elmadağ Kayak Merkezi
Elmadağ Kayak Merkezi

Kışın gezilecek yerler arasında tercih edebileceğiniz Elmadağ Kayak Merkezi, Ankara şehrinin kış turizmine canlılık katan çok özel bir bölgesidir. Şehir merkezine 17 kilometre uzaklıkta yer alan bu tesis, tam 700 metre uzunluğundaki kayak pistiyle birlikte tatilcilerine unutulmaz eğlenceli anlar yaşatıyor. Siz de kış tatilinde Ankara’ya gelmek istiyorsanız Elmadağ Kayak Merkezi’ne gidebilir ve burada dilediğiniz gibi eğlenebilirsiniz. Üstelik daha uzun bir tatil serüveni yaşamak isteyen tatilcilerimiz, bu tesiste bulunan otelde konaklayabilirler.

 

Ankara Kalesi

Ankara Kalesi
Ankara Kalesi

Ankara gezilecek tarihi yerler arasında olan ve ziyaret ettiğinizde genel kültürünüz açısından da kendinize fayda sağlayabileceğiniz Ankara Kalesi, 7 ve 9’uncu yüzyıllar arasında Bizanslılar tarafından inşa edilmiştir. Ancak bazı kaynaklar ise bu kalenin 16’ıncı yüzyılda Hititler tarafından inşa edildiğini yazmaktadır. Zamanla birçok farklı medeniyetin hakimiyetine geçmiş olan Ankara Kalesi, 16 metre yüksekliğe sahip olup toplam 43 kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Ve siz de Ankara gezilecek yerler listenize bu tarihi yapıtı kesinlikle eklemelisiniz.

 

Kurtuluş Savaşı Müzesi (I. TBMM Binası)

Kurtuluş Savaşı Müzesi 1. TBMM Binası
Kurtuluş Savaşı Müzesi 1. TBMM Binası

23 Nisan 1920 ve 15 Ekim 1924 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak kullanılan bu bina, bu özelliği ile birlikte Ankara şehrinin en önemli yapıtları arasında gösterilmektedir. Aynı zamanda Cumhuriyet tarihindeki en önemli yapıtlardan birisi olarak da gösterilen Kurtuluş Savaşı Müzesi (I. TBMM Binası), 23 Nisan 1981 yılı itibariyle müze olarak ziyaret edilebilir hale getirilmiştir. Müzeyi ziyaret ettiğinizde Atatürk ve o dönemin millet vekillerine ait kişisel eşyaları, istiklal madalyalarını, silah odalarını, toplantı salonlarını ve çok daha fazla eser ile kısımları yerinde görüp inceleyebilirsiniz.

 

Rahmi M. Koç Müzesi

Rahmi Koç Müzesi
Rahmi Koç Müzesi

16’ıncı yüzyılda inşa edilmiş olan Çengel Han ve Safran Han’ın içerisinde yer alan Rahmi M. Koç Müzesi, Nisan 2005 itibariyle halk ziyaretine açılmış bir yapıttır. Ankara’nın sanayi ve teknolojisini bizlere gösteren ve bu alanda ülkemizin en güzel kısımları arasında gösterebileceğimiz müze, sizlerin de kesinlikle gezip görmesi gereken niteliktedir. Eğer sizler de tarihi şeylere karşı merak besleyen biriyseniz, Rahmi M. Koç Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

Mustafa Öztürk

Merhaba, ben Mustafa. Bir çok alanda yazılı ve videolu içerik üretiyorum. SEO, Wordpress ve Pazarlama ana uzmanlık alanlarımın başında geliyor. Bu konularda ürettiğim yazılara ise ulaşmak için şahsi bloğumu ziyaret edebilirsiniz. > mustafaozturk.org

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu