Ardahan Gezilecek Yerler (En İyi 22 Yer)

Ülkemizin iki nadide bölgesi olan Doğu Anadolu ile Doğu Karadeniz’in tam da kesiştiği noktalarda yer alan Ardahan Gezilecek yerler, sizlere muhteşem doğal güzellikler yaşatacak niteliktedir. Ayrıca Gürcistan ülkemizin Gürcistan sınırında yer alan Ardahan, farklı medeniyetlere ait tarihi izleri yaşatıyor olmasıyla da bilinmekte. Her bir mevsimde gidip görebileceğiniz ilimiz, ortalama olarak bir haftalık süre içerisinde en önemli yerler dahilinde tam anlamıyla gezilebilir.

Ardahan Gezilecek Yerler

Bu harika şehre geldiğinizde ise gezip görülecek yerlerin yanı sıra birbirinden güzel Ardahan yemekleri yeme fırsatını da yakalamış olacaksınız. Elbette ki Ardahan’da ne yenir sorusu için özel bir başlık açıp sizlere o konuda da detaylı bir içerik sunacağız. Ancak şu an odağımızı bu şehrimize ait gezebileceğimiz bölgelere yoğunlaştıralım. Bizler anlatmak için hazırız, sizler de okumak için hazırsanız o halde buyurun karşınızda Ardahan gezilecek yerler…

Şeytan Kalesi

Şeytan Kalesi
Şeytan Kalesi

Ardahan’ın tarihi yerleri arasında en görülesi kısımlardan biri olan Şeytan Kalesi, oldukça eski bir yapıttır. Çıldır ilçesinin Yıldırımtepe Köyü’nde bulunan bu kale, dik bir uçurumun üzerine inşa edilmiştir. Ve günümüzde o kaldeyi ziyaret ettiğinizde, çok eski zamanların imkanlarında öyle bir coğrafya üzerine bu kaleyi nasıl inşa ettikleri konusunda hayretlere düşeceğinizi tahmin ediyoruz. Kalenin tam olarak hangi tarihlerde inşa edildiği bilinmiyor. Ancak 12’inci yüzyılda yazılan bazı Gürcü kaynaklarında buranın adının geçmesi, Şeytan Kalesi’nin 1100’lü yıllardan bile daha önceki zamanlarda inşa edildiğini kanıtlar nitelikte. Ardahan’ın muhteşem doğasıyla birleşen bu eşsiz kaleyi kesinlikle gezip görmenizi tavsiye ediyoruz. 

Atatürk Silüeti

Atatürk Silüeti
Atatürk Silüeti

Eminiz ki burayı televizyon kanallarında, sosyal medya hesaplarında veya da web sitelerinde görmüşsünüzdür. Atatürk silüetinin oluştuğu bu coğrafya, aynı zamanda Ardahan’ın en çok ziyaret edilen bölgeleri arasındadır. Günün belirli zamanlarında atamızın yüz ifadesini oldukça anımsatan bu gölge, ilk olarak 1954 yılında keşfedilmiştir.

Burayı keşfeden ise bölgedeki köylerden birinin çobanı olmakla birlikte kendisi daha sonra oranın bir fotoğrafının çekilerek Genelkurmay Başkanlığı’na iletilmesini sağlamıştır. Bunun üzerine harekete geçen yetkililer, burayı koruma altına almış ve atamızın silüetinin daimi olarak varlığını sürdürmesini sağlamayı hedeflemişlerdir. Siz de rengarenk Ardahan tatiliniz esnasında buraya gelip hem bölge doğasını keşfedebilir ve hem de Atatürk Silüeti’ni de kadraja alarak birbirinden güzel fotoğraflar çekip sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz. 

Ardahan Kalesi

Ardahan Kalesi
Ardahan Kalesi

Ardahan şehrinin oldukça eski ve aynı zamanda sembolik yapıtlarından biri de Ardahan Kalesi’dir. Osmanlı Dönemi’nin Ardahan şehri için en önemli yapıtlarından biri olan bu mistik kale, her gün ziyarete açık ve tamamen ücretsizdir. Ardahan şehir merkezinde yer alıyor olan kaleye çıktığınızda, bu yapıtın mimarisini detaylıca inceleyebilirsiniz. Aynı zamanda kalenin çevresindeki 360 derecelik muhteşem manzarayı izlemek de size ayrıca iyi gelecektir. 

Kinzi Kalesi

Kinzi Kalesi
Kinzi Kalesi

Ardahan’ın Bağdeşen Köyü’nde yer alan ve şehir merkezine uzaklığı 32 kilometre olan Kinzi Kalesi, deniz seviyesinden yaklaşık 2200 metre yüksekliğe inşa edilen oldukça tarihi bir yapıttır. Yine bu kalenin tarihi hakkında da yazılı bir kaynak olmamakla beraber, burada araştırma yapan tarihçilerin iletmiş olduğu bilgiye göre Kinzi Kalesi’nin bir Orta Çağ yapıtı olduğu tahmin ediliyor. Urartular tarafından yapıldığı tespit edilen bu kale, aynı zamanda Selçuklu ve Osmanlı Devleti tarafından da kullanılmıştır. Ardahan gezilecek yerler listemizde daha çok yaz aylarında gitmenizi tavsiye ettiğimiz Kinzi Kalesi, ziyaretçilerine aynı zamanda muhteşem de bir manzarayı adeta hediye ediyor. 

Taşköprü Kitabeleri

Taşköprü Kitabeleri
Taşköprü Kitabeleri

Ardahan’ın Çıldır ilçesine bağlı Taşköprü Köyü’nde bulunan bu kitabeler, dönemin Urartu Kralı II. Sardus tarafından yaptırılmış olan eserlerdir. Ardahan ilimizde bulunmuş en eski kitabeler olarak bilinen Taşköprü Kitabeleri, tarihi eserleri gezip görmeyi seven tatilciler için mutlaka görülüp incelenmesi gereken niteliktedir. 

Karagöl – Sahara Milli Parkı

Karagöl - Sahara Milli Parkı
Karagöl – Sahara Milli Parkı

Ardahan’ın doğal güzellikleri arasında adeta en ön planda olan Sahara Milli Parkı, aslında Artvin’e bağlı bir bölgedir. Ancak Ardahan ilinden de buraya çok kolay ve kısa süreli bir ulaşım sağlanabildiği için içeriğimizde bu doğa harikası bölgeye yer vermek istedik. Zaten hali hazırda çok güzel bir yer olan Sahara, yapılan bazı düzenlemeler ile birlikte çok daha güzelleştirilerek 1994 yılı itibariyle bir milli park haline getirilmiştir. Ve sizler de 30 – 40 TL gibi çok makul ücretlerle birlikte buraya giriş yaparak doğa ile iç içe vakit geçirebilirsiniz. Buraya geldiğinizde ise dilediğiniz gibi piknik yapabilir, yürüyüşe çıkabilir, bölgede bulunan göl üzerinde kano turu deneyimi yaşayabilir ve daha birçok farklı aktiviteyi deneyebilirsiniz. 

Cemal Tural Tabiat Parkı

Cemal Tural Tabiat Parkı
Cemal Tural Tabiat Parkı

Ardahan şehir merkezine yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta yer alan Cemal Tural Tabiat Parkı, birbirinden farklı bitki ve hayvan türlerine ev sahipliği yapmaktadır. Buraya gelen misafirler tabiat parkı içerisinde piknik yapabilmekte, yürüyüşe çıkabilmekte ve hatta kamp kurabilmektedir. Ayrıca Ardahan kamp yapılacak yerler arasında da gösterebileceğimiz Cemal Tural Tabiat Parkı’nda yaz mevsimleri dahilinde “Bal Festivali” adında bir de etkinlik düzenleniyor. Eğer Ardahan tatiliniz tam da yaz mevsimlerine denk geliyor ise bu eğlenceli festivalin başlama tarihini mutlaka takip etmenizi öneriyoruz. 

Yalnızçam Kayak Merkezi

Yalnızçam Kayak Merkezi
Yalnızçam Kayak Merkezi

Ardahan kış tatili yapılacak yerler kategorisinde çok önemli bir seçenek olan Yalnızçam Kayak Merkezi, şehrin 13 kilometre uzağında yer almaktadır. Burası, 2018 yılı itibariyle Avrupa Birliği’nin de sağlamış olduğu katkılarla birlikte inşa edilmiş ve profesyonel kayakçılar ile tatil amaçlı gelen amatör kayakçıların hizmetine sunulmuştur. Birbirinden farklı kayak pistleri ve telesiyej gibi kısımların da yer aldığı bu tesis, günübirlik veya birkaç gün konaklamalı tatilleriniz için gayet idealdir.

Yalnızçam Kayak Merkezi’nde nerede konaklayabilirim diye soracak olursanız, burada yer alan ve Ardahan otelleri arasında önemli bir seçenek olarak gösterebileceğimiz Yalnızçam Otel’i sizlere tavsiye ederiz. 

Akçakale Adası

Akçakale Adası
Akçakale Adası

Ardahan’ın Çıldır ilçesinde yer alan Akçakale Adası, tam 10 bin yıllık geçmişiyle birlikte bizleri adeta mest ediyor. Ardahan’da yer alan tarihi eserlerin önemli bir kısmı bu bölgede yapılan kazı çalışmaları sonucunda çıkartılmış ve çıkartılmaya da devam etmektedir. Aynı zamanda düğün fotoğrafçılığı için de sıkça tercih edilen bir yer olan Akçakale Adası, sizlerin de kesinlikle gezip görmesi gereken bir güzelliktir. Buraya geldiğinizde ise bölgeyi şöylece bir güzel gezip gördükten sonra bazı fotoğraflar çekip sosyal medya hesaplarınızda paylaşmanızı da tavsiye ederiz.

Bülbülan Yaylası

 Bülbülan Yaylası
Bülbülan Yaylası

Biraz da yükseklere çıkalım ve Ardahan gezilecek yerler arasında tam bir doğa harikası olan Bülbülan Yaylası’na gidelim. Sizlere adeta bulutların üstündeymişsiniz hissiyatını yaşatacak olan Bülbülün Yaylası’nın il merkezine olan uzaklığı ise yaklaşık 40 kilometre civarıdır. Buraya geldiğinizde tertemiz hava eşliğinde doğa yürüyüşlerine çıkabilir, dağ tırmanışları yapabilir ve dilerseniz bölgede kamp da kurabilirsiniz. 

Yalnızçam Yaylası

Yalnızçam Yaylası
Yalnızçam Yaylası

Ardahan ilimizin en güzel yaylalarından bir diğer ise Yalnızçam Yaylası’dır. Ardahan şehir merkezine sadece 15 kilometre gibi oldukça yakın bir konumda bulunan bu yayla, özel araçlarla da kolayla ulaşılabilecek uygunluktadır. Yaylanın deniz seviyesinden yüksekliği ise ortalama 2715 metre olarak ölçülmekte. Rengarenk bir yer olan ve güzelliklerle dolu Yalnızçam Yaylası’nda masmavi bir gökyüzü altında yemyeşil bir çevre ve farklı renklerdeki çiçeklerin tam da ortasında yer almak sizlere mükemmel bir huzur aşılayacaktır. Yayla üzerinde yer alan ve aynı zamanda yaylaya adını veren Yalnızçam Köyü ise oldukça küçük bir yerleşim yeridir. Ancak yaz aylarında artış gösteren ziyaretçi sayısıyla birlikte bu şirin köyün nüfusu da birkaç katına çıkmaktadır. 

Göle Okçuoğlu Yaylası

Göle Okçuoğlu Yaylası
Göle Okçuoğlu Yaylası

Ardahan gezilecek yerler arasında muhteşem bir kamp ve doğa harikası bir bölge olan Göle Okçuoğlu Yaylası, şehir merkezinden çıktığınızda 40 dakikalık bir sürede ulaşabileceğiniz mesafededir. Yayla üzerinde herhangi bir tesis bulunmadığı için buraya gelmeden önce ihtiyaç duyabileceğiniz tüm her şeyi önceden hazırlamanızı tavsiye ediyoruz. Genel itibariyle dağcılık faaliyetleriyle uğraşan ve kamp yapmayı seven ziyaretçiler tarafından tercih edilen bu yayla, oksijen kalitesi açısından da son derece idealdir. Sizlere tavsiyemiz, Ardahan tatilinizde gezilip görülecek yerler arasına Göle Okçuoğlu Yaylası’nı da eklemenizdir. 

Aktaş Gölü

Aktaş Gölü
Aktaş Gölü

Ardahan’ın en güzel gölleri arasında gösterebileceğimiz Aktaş Gölü, her mevsim adeta farklı bir güzelliğe bürünüyor. Aynı zamanda ülkemizin Gürcistan ile olan sınırı üzerinde yer almaktadır diyebileceğimi bu göl, Ardahan şehir merkezine 52 kilometre uzaklıktadır. Gölün deniz seviyesine göre olan yüksekliği ise yaklaşık 1798 metre olarak ölçülüyor olmakla birlikte, buraya özel araçlarınızla ulaşım sağlamanız mümkündür. Bu gölü besleyen, daima canlı tutan birçok dere ve farklı su kaynakları mevcuttur. Ayrıca Aktaş Gölü’nde birbirinden güzel kuş türlerinin yaşıyor olduğu bilgisini de paylaşmak isteriz.

Siz de tam anlamıyla doğanın kalbi olarak nitelendirebileceğimiz bu güzel göle gelerek hem huzur dolu bir manzaraya şahit olabilir, hem de birbirinden güzel kuş türlerini yakından görebilirsiniz. 

Çıldır Gölü

Çıldır Gölü
Çıldır Gölü

Ardahan ve aynı zamanda Türkiye’nin en güzel gölleri arasında gösterebileceğimiz Çıldır Gölü, aynı zamanda yine ülkemizin en büyük ikinci büyük gölü olarak da bilinmektedir. Ardahan gezilecek yerler listenize mutlaka eklemenizi tavsiye ettiğimiz bu göl, şehir merkezine ortalama olarak 45 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Çıldır Gölü’nün deniz seviyesi yüksekliği ortalama olarak 1956 metredir.

Göl, kış ayları geldiğinde tamamen donmakta ve üzerinde kalınlığı 1 metreyi bulan buz tabakaları oluşmaktadır. Ve oluşan bu buz tabakası Nisan aylarına kadar erimemekte, buzun en kuvvetli olduğu zamanlarda ise üzerinde birçok farklı etkinlik düzenlenmektedir. Bu etkinlikler arasında en çok ilgi göreni ise kızak kaymak olarak bilinir. Sizler de Ardahan tatil serüveninizi kış aylarına denk getirirseniz, Çıldır Gölü’nün buzlarla kaplı halini mutlaka görmenizi tavsiye ederiz. Eğer ki buraya yaz aylarında gelecek olursanız da yine yeşillikler ve kuş cıvıltıları eşliğinde bir Çıldır Gölü gezisi sizleri bekliyor olacaktır. 

Balık Gölü

Balık Gölü
Balık Gölü

Ardahan’ın en küçük ve şirin su birikintilerinden biri olan Balık Gölü, şehir merkezine yaklaşık 1 saatlik araba mesafesi uzaklığında yer alıyor. Etrafında ağaç bulunmayan ve yemyeşil otlarla kaplı olan bu gölde Alabalık türünün yaşadığı bilinmekte. Sizler de balık tutmak ve taze bir şekilde pişirip yemek için Balık Gölü’ne gelebilirsiniz. Üstelik gölün hemen yanı tam da kamp kurmak için oldukça idealdir ve sizlerin de bu tip doğa imkanlarından sonuna kadar faydalanmasını istiyoruz. Sizlere tavsiyemiz, buraya geldiğinizde kamp çadırınızı kurmanız, sonrasında ise birkaç günlüğüne doğanın o sessizlik ve huzurunu sonuna kadar yaşamanızdır. 

Suatan Şelalesi

Suatan Şelalesi
Suatan Şelalesi

Envai çeşit doğal güzelliklerle dolu olan Ardahan ilimizde şimdiki rotamız, Suatan Şelalesi olacak. Aslında bu güzel şelale de Artin ilimiz sınarı içerisinde yer alıyor ancak Ardahan şehir merkezine sadece 45 kilometre uzaklıkta olduğu için Ardahan gezilecek yerler listemize de eklemek istedik. Ancak Artin gezilecek yerler listemize göz attığınızda da bu güzel şelaleyi orada da görebileceksiniz. Şelalenin yüksekliği tam 60 metre olup, o yükseklikten akan suyu izlemenin insana vermiş olduğu o muhteşem hissiyatı ise bizzat buraya gidip yaşamanızı tavsiye ediyoruz. Ancak Suatan Şelalesi’ne ulaşım sadece özel araçlar ile sağlanabilmektedir ve bu durumda bile aracınızı şelaleye yaklaşık 2 saatlik yürüme mesafesi uzaklığa bırakmanız gerekecektir. 

Kısır Dağı

Kısır Dağı
Kısır Dağı

Özellikle de Amerika filmlerinde görmeye alışık olduğumuz o ağaçsız kurak arazi ve ortasından geçen siyah bir otoban çizgisi görüntüsü, Ardahan ilimizde de karşınıza çıkacak. Ve biz de sırf o görüntünün görülmeye değer olduğu düşündüğümüzden ötürü Kısır Dağı bölgemizi bu listeye dahil etmek istedik. Ardahan şehir merkezine uzaklığı yaklaşık 30 kilometre olan bu dağ, tam da güzergahına geldiğinizde aracınızı yavaş sürüp bölgenin o hissiyatını en iyi şekilde yaşamanızı gerektirecek niteliktedir. Aracınızla birlikte diğer bir Ardahan gezilecek yerler rotasına giderken bu yolu tercih etmek ve birbirinden güzel fotoğraf ile videolar çekmek, sizler için güzel bir deneyim olarak hafızanızda yer edinecek. 

Kura Nehri

Kura Nehri
Kura Nehri

Ardahan ilimizden başlayan ve sınırın ötesinde yer alan Gürcistan ülkesini de baştan başa gezen Kura Nehri, son olarak Azerbeycan toprakları içerisinde de ilerleyip denize dökülmektedir. Nehrin toplam uzunluğu 1515 kilometre olup, bunun 76 kilometrelik kısmı ise Ardahan ilimizden geçmektedir. Tam üç farklı ülkeyi dolarak denize ulaşan bu harika nehri görüp suyuna dokunmak, eminiz ki sizlerin Ardahan tatiline renk katacaktır. 

Yıldırımtepe Köyü Kamp Alanı

Yıldırımtepe Köyü Kamp Alanı
Yıldırımtepe Köyü Kamp Alanı

Kamp yapmayı seven ve tatil için Ardahan ilimize gelen kişiler için muhteşem bir bölge önerisinde bulunmak istiyoruz. Ardahan sınırları içerisindeki en güzel kısımlardan biri olan Yıldırımtepe Köyü, burayı keşfetmeye gelen tatilciler için aynı zamanda kamp yapma olanağı da sunuyor. Şehir merkezine 42 kilometre uzaklıkta olan bu köy, doğal güzellikleri ve o muhteşem bitki örtüsüyle birlikte daima ön plana çıkıyor.

Aynı zamanda Yıldırımtepe Köyü Kamp Alanı olarak da bilinen bu bölgeye geldiğinizde, içeriğimizde bahsettiğimiz birkaç kısım da dahil olmak üzere birçok farklı kesimin yer aldığı bir manzaraya sahip olacaksınız. Ancak burada herhangi bir tesis veya başka olanaklar bulunmadığı için Yıldırımtepe Köyü Kamp Alanı’na gelmeden önce ihtiyaç duyabileceğiniz tüm her şeyi önceden hazırlamanızı tavsiye ediyoruz. 

Çıldır Gölü Kamp Alanı

Çıldır Gölü Kamp Alanı
Çıldır Gölü Kamp Alanı

Çıldır Gölü ve onun sahip olduğu o muhteşem güzelliği önceki başlıklarımızdan birinde bahsetmiştik. Şimdi de bu gölün çevresinde kamp kurmak ve o deneyimin sizlere yaşatacağı huzuru dile kelimelerimize dökmek istiyoruz. Çıldır Gölü’ne eğer ki yaz aylarında gelecek olursanız, kamp çadırınızı da yanınıza almanızı tavsiye ediyoruz. Ve gölün çevresindeki coğrafya ise tamamiyle Çıldır Gölü Kamp Alanı olarak değerlendirilmekle birlikte, sizler de kamp çadırınızı bu bölgedeki dilediğiniz bir kısma kurabilirsiniz. Aynı zamanda oltanızı da yanınıza alarak Çıldır Gölü’nden balık tutabilir ve burada yapacağınız piknik aktivitenizde tuttuğunuz balıkları taze bir şekilde pişirip yiyebilirsiniz. 

Damal Kamp Alanı

Damal Kamp Alanı
Damal Kamp Alanı

Yine, bir önceki başlıklarımızda Atatürk Silüeti adında bir bölge olduğundan bahsetmiştik. İşte bu silüet Ardahan’ın Damal ilçesindeki bir bölgede oluşmakla birlikte, o bölgede aynı zamanda kamp kurarak dilediğiniz kadar vakit geçirebilirsiniz. Buradaki kampçılık serüveninizde ise şehrin gürültü ve karmaşasından tamamen arınmış, kendi halinizde ve huzur ile sessizliği birbirine harmanlamış halde olacaksınız. Eşsiz güzellikte fotoğraflar çekip birbirinden keyifli doğa yürüyüşleri yapabileceğiniz Damal Kamp Alanı’nda da yine herhangi bir tesis veya işletmenin yer almadığı bilgisini de sizlerle paylaşmak isteriz. Eğer buraya gelip kamp yapacak olursanız, önceden hazırlık yapmalısınız. 

Kalecik Kalesi

Kalecik Kalesi
Kalecik Kalesi

Ardahan ilimiz, hepsi birbirinden tarihi ve göz alıcı mimariye sahip olan çok sayıda kaleye ev sahipliği yapıyor. Bu, şehrin tarih ve kültür seviyesinin yüksek olduğuna dair nihai bir işaret olmakla birlikte, aynı zamanda Ardahan gezilecek yerler listesine de tarih tabanlı bir zenginlik katmaktadır. Aynı zamanda Ardahan’da yer alan kalelerin yapılış tarihi ve sonraki serüvenlerine dair yazılı kaynakların çok kısıtlı olması sebebiyle, bu konular hakkında net bilgilere ulaşamamaktayız.

Yine aynı şekilde Kalecik Kalesi’nin de tam olarak hangi tarihte yapıldığı bilgisi, elimizde mevcut değildir. Ancak yapılan araştırmalar, bu kalenin M.Ö. 8’inci yüzyılda inşa edilmiş olduğunu gösteriyor. Burada o dönemlerde hüküm sürmüş olan Urartular tarafından yapıldığı tahmin edilen Kalecik Kalesi’nin Ardahan şehir merkezine olan uzaklığı ise yaklaşık 45 kilometre civarında. Tarihi yer gezip görmeyi seven okurlarımızın, oldukça dik bir yamaca inşa edilmiş olan Kalecik Kalesi’ni kesinlikle görüp incelemesini tavsiye ediyoruz. 

Mustafa Öztürk

Merhaba, ben Mustafa. Bir çok alanda yazılı ve videolu içerik üretiyorum. SEO, Wordpress ve Pazarlama ana uzmanlık alanlarımın başında geliyor. Bu konularda ürettiğim yazılara ise ulaşmak için şahsi bloğumu ziyaret edebilirsiniz. > mustafaozturk.org

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu