Batman Gezilecek Yerler (En İyi 16 Yer)

Görmeden gitmeyin diye Batman gezilecek yerler listesinden en iyi 16 yeri sizin için seçtik.

Herkese merhaba, Batman gezilecek yerler tanıtımı yapacağımız bu içeriğimizde, sizler için Mezopotamya’nın en güzel kısımlarını tavsiye edeceğiz. Ülkemizin en önemli şehirleri arasında yer alıyor olan Batman, birçok farklı turizm bölgesine sahip olmakla birlikte, bu sayede her yıl yüz binlerce turist tarafından gezilip görülmektedir. Tarihi yerleri, doğal güzellikleri, eşsiz tabiatı ve sıcak kanlı insanı ile birlikte eminiz ki sizler de bu güzel şehri ziyaret ettiğinizde çok seveceksiniz.

Batman tatili yapmak istediğinizde, ortalama olarak 10 günlük bir sürenizi ayırarak şehri tam anlamıyla gezip görebilirsiniz. Ayrıca Batman tarihi yerler ve müzeleri ziyaretleriniz esnasında, yanınızda bir Müzekart olmasını tavsiye ederiz. Bu sayede tarihi yerler ve müzelere ücretsiz bir şekilde giriş yapma şansınız olur. Şehre ulaşım da çok kolay olmakla birlikte, buraya tatil gelmek istediğinizde ulaşım açısından hiçbir zorluk çekmeyeceksiniz. Bu kısa bilgilendirmelerin ardından, şimdi de içeriğimizin detay kısmına geçiş yapabiliriz. İşte, Batman gezilecek yerler

Batman Gezilecek Yerler

Dilerseniz sözü hiç daha fazla uzatmadan, direkt olarak içeriğimizin detay kısmına geçiş yapalım. İşte, okuyarak bilgi edinebileceğiniz Batman gezilecek yerler listesi

 

Hasankeyf

Hasankeyf
Hasankeyf

Batman ve hatta Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında olan Hasankeyf, aynı zamanda tüm dünya genelinde de oldukça popülerdir. Elbette ki biz de böylesine önemli bir yeri Batman gezilecek yerler listemizin en tepesine konumlandırmak istedik. Tarihi kaynaklar açısından tam 11 bin yıllık geçişe sahip olan bölge, 1981 yılı itibariyle koruma altına alınmıştır. Ancak günümüzde buranın tehlikede olduğunu da belirtmek isteriz. Bu tehlike, aslında bir tercih durumu olmakla birlikte Hasankeyf’i de içerisine alan bir baraj projesidir. Bu proje kapsamında, tarihimiz açısından oldukça önemli bir antik kent olan Hasankeyf’in de sular altında kalacağı bilinmekte. Antik kentin geçmişine öyle bir göz attığımızda ise onlarca farklı medeniyete yaşam olduğunu görebilmekteyiz. Hatta burayı insanlığın yaşamının devam ettirildiği çok önemli bir yerdir diye de nitelendirebiliriz. Ve biz de sizlerin Hasankeyf’i önemli bir tarihi miras olarak gezip görmesini çok isteriz.

 

Hasankeyf Yolgeçen Hanı

Hasankeyf Yolgeçen Hanı
Hasankeyf Yolgeçen Hanı

Eğer Hasankeyf’e geldiyseniz, bu hana da mutlaka uğramanızı tavsiye ederiz. Oldukça önemli bir mağara olan Hasankeyf Yolgeçen Hanı, çok eski yıllarda uzun yolculuklara çıkan kişilerin durak noktaları, yani adından da anlaşılacağı üzere bir han olarak kullanılıyordu. Günümüzde ise burayı bir restoran olarak ziyaret edebilir ve Batman’da ne yenir sorusuna yanıt olarak verilebilecek envai çeşit lezzeti burada tadabilirsiniz.

 

Hallan Çemi Höyüğü

Hallan Çemi Höyüğü
Hallan Çemi Höyüğü

Batman’da gezilecek tarihi yerler arasında değerlendirilen Hallan Çemi Höyüğü, oldukça köklü bir geçmişe sahiptir. Batman’ın Kozluk ilçesinde yer alan bu höyükte yapılan kazılar sonucunda bölge gün geçtikçe açığa çıkarılmakta ve daha da ilgi çekici bir hale gelmektedir. Keşfedilme süreci 1980’li yıllara dayanan ve geçmişi 11 bin yıl öncesine dayanan Hallan Çemi Höyüğü, tarihi yer ve mekan gezip görmek isteyen okurlarımızın çok dikkatini çekecek. Eğer siz de onlardan biriyseniz, bu güzel bölgeyi Batman gezilecek yerler listenize dahil edebilirsiniz.

 

Batman Müzesi

Batman Müzesi
Batman Müzesi

Batman şehir merkezinde yer almakta olan bu güzel müzeyi, Pazartesi harici haftanın diğer tüm günlerinde ziyaret edebilirsiniz. Güneydoğu Anadolu Bölgesi gezilecek yerler arasında da tercih edilebilir nitelikteki Batman Müzesi, üç farklı salondan oluşmaktadır. Batman şehrinin farklı bölgelerinde yapılan arkeolojik kazılar sonucunda bulunan antik eserler bu müzeye taşınmakta ve buraya gelen ziyaretçilere sergilenmektedir. Siz de girişlerin tamamen ücretsiz olduğu Batman Müzesi’ne gelerek buradaki çok eski dönemlerin antik eserlerini yerinde görüp inceleyebilirsiniz.

 

Hasankeyf Kalesi

Hasankeyf Kalesi
Hasankeyf Kalesi

Her bir yanı tarihi eser ve yapıtlarla adeta donatılmış olan Batman, bu açıdan bakıldığında ülkemizin en çok ziyaret edilmesi gereken bölgeleri arasında değerlendirilmektedir. Şimdi de sizleri bu tarihi yerlerden birine, Hasankeyf Kalesi’ne götürmek istiyoruz. Dicle Nehri’nin hemen kenarasında yer alan bu tarihi kale, toplam 135 metrelik bir yüksekliğe sahiptir. Kaleye karşıdan şöyle bir baktığınızda, ne kadar görkemli bir yapı olduğunu görecek ve bu yapıtı uzunca incelemek isteyeceksiniz. Yapım tarihi M.S. 363 yılı olarak tahmin edilen Hasankeyf Kalesi’nin odaları ve merdivenleri size o tarihi dokuyu sonuna kadar hissettirecektir. Bu kaleyi inşa eden Bizanslılar, burayı ilk olarak Süryani piskoposluğu olarak kullanmıştır. Girişlerin tamamen ücretsiz olduğu bu antik kaleyi sizler de ziyaret edebilirsiniz.

 

Mor Aho Manastırı

Mor Aho Manastırı
Mor Aho Manastırı

Batman’ın en önemli tarihi eserlerinden biri olan Mor Aho Manastırı, bölge halkı tarafından Deyr Mahar olarak da anılmaktadır. Dicle Nehri’nin yaklaşık olarak 150 metre kadar yukarı kısmında yer alan bu güzel manastır, kesme taş ve moloz kullanılarak yapılmış bir eserdir. Yıpranması ve eskimesi vesilesiyle 2018 yılında inşa edilen Mor Aho Manastırı, şu an Batman’a gelen tatilcilerin sıklıkla ziyaret ettiği bir yer olarak bilinmektedir. Siz de Batman için önemli bir tarihi eser olan bu manastırı ziyaret ederek inceleyebilirsiniz.

 

Mor Kiryakus Manastırı

Mor Kiryakus Manastırı
Mor Kiryakus Manastırı

Hristiyanlığın Fetret Devri olarak kabul edilen 4’üncü yüzyılda inşa edilmiş olan Mor Kiryakus Manastırı, Batman’ın Beşiri ilçesinde yer alıyor. Süryaniler tarafından inşa edilen ve yine kendilerinin kutsal bölgesi olan Turabin’de bulunan Mor Kiryakus Manastırı, iki ayrı kitabeye de ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca bu yapıtın inşası sırasında Hasankeyf’yen getirilmiş olan taşların kullanıldığı da rivayet ediliyor. 1940 yılı sonrasında neredeyse hiç kullanılmamış olan bu manastırın yeryüzünde iki ve yer altında da bir katı mevcuttur. Batman tatiliniz esnasına mutlaka gezip görmenizi tavsiye ettiğimiz Mor Kiryakus Manastırı’nın günümüzde ise mevcut bir restorasyon işleminden geçiyor olduğu bilgisini sizlerle paylaşmak isteriz.

 

Zeynel Bey Kümbeti

Zeynel Bey Kümbeti
Zeynel Bey Kümbeti

Anadolu’daki ilk anıt mezar olarak bilinen Zeynel Bey Kümbeti, Batman’da mutlaka gezip görmeniz bir diğer tarihi yapıttır. Bu kümbette, Akkoyunlu hükümdarlığı yapmış olan Zeynel Bey’in mezarının bulunduğu söylenmektedir. Ancak buranın tam olarak ne zaman yapıldığına dair net bir bilgi ise mevcut değil. Ancak bu değerlendirmeyi Zeynel Bey’in yaşamış olduğu döneme göre yaparsak, Zeynel Bey Kümbeti’nin 1460 ile 486 yılları arasında inşa edilmiş olduğunu söyleyebiliriz. Çin mimarisine oldukça benzeyen bu Kümbet, Batman geziniz esnasında da sizler için farklı bir deneyim olacaktır.

 

Mereto Dağı

Mereto Dağı
Mereto Dağı

Şimdi de Bartın’ın doğal güzellikleri arasında yer alan bir bölgeye, Mereto Dağı’na doğru keyifli bir yolculuğa çıkıyoruz. Üzerine çıktığınızda çok geniş bir coğrafyayı net şekilde seyredebilme imkanı yakalacağınız Mereto, dağ sporlarıyla ilgilenen kişilerin de adeta gözdesi konumundadır. Her ne kadar ülkemizin diğer bölgelerindeki dağlar gibi ağaçları ve farklı bitki örtüleri olmasa bile, buranın da kendine has bir doğası olduğunu ve sizlerin de bu doğayı çok seveceğinizi vurgulamak isteriz. Deniz seviyesinden tam 3 bin metre yukarıda olan bu dağ arazisinin genel yapısı daha çok kayalıklardan oluşmaktadır. Eğer siz de bu doğa harikası dağda yürüyüş ve tırmanış aktivitesi yapmak istiyorsanız, buraya mutlaka bir ekip halinde gelmenizi ve o ekip içerisinde de bu konularda profesyonel kişilerin yer almasını öneririz.

 

Sason Yaylası

Sason Yaylası
Sason Yaylası

Mereto Dağı eteklerinde yer almakta olan Sason Yaylası, sahip olduğu yeşil bitki örtüsüyle birlikte adeta cennete bir vaha gibidir. Doğa yürüyüşü ve yaylalara çıkmak isteyen tatilciler, Sason Yaylası’nı mutlaka ziyaret etmelidir. Burada aynı zamanda bir de köy yer alıyor ve bu köydeki vatandaşlar ise geçimlerini tarım ve hayvancılıktan sağlıyorlar. Siz de yaylaya gelmişken o köylülerden doğal süt ürünleri satın alabilirsiniz.

 

Yaşar Kemal Kent Ormanı

Yaşar Kemal Kent Ormanı
Yaşar Kemal Kent Ormanı

Batman şehir turizmine önemli ölçüde katkı sağlayan Yaşar Kemal Kent Ormanı, Batman Belediyesi tarafından 2019 yılında inşa edilmiştir. Batmanlılar ve bu şehre gelen tatilciler için çok ideal bir dinlenme noktası olan kent ormanı, içerik olarak da oldukça zengindir. Doğası gereğiyle Batman ilimizin yeşillik bakımından pek de zengin bir yer olmadığını söyleyebiliriz. Yaşar Kemal Kent Ormanı da tam bu konuda devreye sokulan bir proje olup, şehre bir yeşil görünüm katmak amacıyla yapılmıştır. Bu güzel orman içerisine girdiğinizde buradaki gölet, çocuk oyun alanları, mini botanik bahçesi, yürüyüş yolu, koşu parkuru, bisiklet sürüş yolu, dinlenme kısımları, seyir terasları, piknik yerleri, kafeler, su ve ses oyunu alanları, şelale, dinlenme noktaları ve amfi tiyatro gibi hepsi birbirinden güzel olan kısımlarda vakit geçirebilirsiniz.

 

Kırkat Göleti Mesire Alanı

Kırkat Göleti Mesire Alanı
Kırkat Göleti Mesire Alanı

Batman gezilecek yerler arasında önemli bir bölge olan Kırkat Göleti Mesire Alanı, şehrin Gercüş ilçesi sınırları içerisindedir. Vatandaşlara sunulmak üzere belediye tarafından inşa edilmiş olan bu alan, 2018 yılı itibariyle halk hizmetine açılmıştır. Siz de toplam 13 dönlük bir arazi üzerine kurulmuş olan Kırkat Göleti Mesire Alanı’na gelerek burada dilediğiniz gibi piknik yapabilir, yürüyüşe çıkabilir, oyun parkurlarında eğlenebilir ve sevdiklerinizle keyifli vakitler geçirebilirsiniz.

 

Batman Lunaparkı

Batman Lunaparkı
Batman Lunaparkı

Batman eğlence yerleri dendiğinde akla ilk gelen seçeneklerden biri de Batman Lunaparkı olacaktır. Batman şehir merkezine yapılan ve aynı zamanda şehirdeki tek lunapark olma özelliğini taşıyan bu tesis, özellikle de çocuklar tarafından büyük ilgi görüyor. Eğer siz de Batman tatilinizde çocuklarınızla birlikte vakit geçirecekseniz, onlara burada çok güzel bir sürpriz yapmak için hep birlikte Batman Lunaparkı’na gelebilirsiniz.

 

Balıklı Göl Kamp Alanı

Balıklı Göl Kamp Alanı
Balıklı Göl Kamp Alanı

Batman’ın en güzel bölgelerinden biri olan Balıklı Göl, şehrin Kozluk ilçesi sınırları içerisindedir. Buradaki gölet birçok farklı doğal su kaynağı ile beslenmekte olup, göl suyunun çok sayıda hastalığa da iyi geldiği söylenmekte. Şanlıurfadaki Balıklı Göl ile aynı adı ve özellikleri taşımakta olan Batman Balıklı Göl, yine şehrin en sık ziyaret edilen kısımları arasındadır. Batman şehir merkezine yaklaşık 45 kilometre uzaklıktaki bu göle geldiğinizde burada sizi harika bir doğa ve mis gibi de bir hava bekliyor olacak. Ve sizler de Batman kamp yapılacak yerler arasında gösterebileceğimiz Balıklı Göl çevresindeki en ideal yerlerden birine kamp çadırınızı kurarak, burada dilediğiniz süre boyunca kamp yapabilirsiniz. Ayrıca Balıklı Göl Kamp Alanı’na geldiğinizde, buraya yakın olan köydeki marketlerden her türlü ihtiyacınızı da karşılayabilirsiniz.

 

Yıldız Camping

Yıldız Camping
Yıldız Camping

Batman ücretli kamp yerleri arasında olan Yıldız Camping, Hasankeyf ilçesine yaklaşık 10 dakikalık bir yürüme mesafesi uzaklıktadır. Dicle Nehri’nin de hemen yanı başında olan bu kamp alanında konakladığınız süre boyunca, harika bir Batman şehir tatili yapıyor olmanın tadını çıkaracaksınız. Binlerce yıllık tarih boyunca birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olan bu bölgede kamp çadırı kurup konaklamak, Hasankeyf gibi antik bir bölgede yer almak ve tüm bunları yerinde hissetmek, sizde çok farklı anlamlar çağrıştıracak niteliktedir. Çok uygun bir miktarda konaklama ücreti ödeyerek giriş yapabileceğiniz Yıldız Camping’de her türlü ihtiyacınızı da anında temin etmeniz mümkün. Ayrıca burada eğlenmeniz ve keyifli vakit geçirmeniz için de birçok kısım mevcuttur. Sizler de eksiksiz ve oldukça keyifli bir kamp deneyimine imza atmak istiyorsanız, Batman ücretli kamp seçeneklerinden biri olan Yıldız Camping’e gelebilirsiniz.

 

Ayngebire Piknik ve Kamp Alanı

Ayngebire Piknik ve Kamp Alanı
Ayngebire Piknik ve Kamp Alanı

Batman’ın bir diğer ücretli kamp seçeneği olan Ayngebire Piknik ve Kamp Alanı da yine şehrin en büyük ilçesi olan Kozluk’ta yer almaktadır. Yemyeşil ağaçların arasında olan ve tam da ortasından su akıntısı geçen bu kamp alanı, özellikle de yaz ayları geldiğinde Batman’ın en çok ziyaret edilen bölgelerinden biri haline gelmektedir. Aynı zamanda bir mesire alanı olarak değerlendirilen bu doğa harikası bölgede genel itibariyle çam ormanları ve kavak ağaçları çoğunluktadır. Özellikle de çocuklu aileler tarafından sıklıkla ziyaret edilen Ayngebire Piknik ve Kamp Alanı, hiç şüphesiz ki buraya geldiğinizde içinizi huzurla dolduracaktır. Üstelik ihtiyaç duyabileceğiniz her bir şeyi, kamp yeri işletmesinden kolaylıkla temin edebilirsiniz. Siz de çok uygun fiyatlarla giriş yapıp harika bir kamp deneyimine imza atmak istiyorsanız, Ayngebire Piknik ve Kamp Alanı’nı ziyaret edebilirsiniz.

Mustafa Öztürk

Merhaba, ben Mustafa. Bir çok alanda yazılı ve videolu içerik üretiyorum. SEO, Wordpress ve Pazarlama ana uzmanlık alanlarımın başında geliyor. Bu konularda ürettiğim yazılara ise ulaşmak için şahsi bloğumu ziyaret edebilirsiniz. > mustafaozturk.org

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu