Bayburt Gezilecek Yerler (En İyi 15 Yer)

Görmeden gitmeyin diye Bayburt gezilecek yerler listesinden en iyi 15 yeri sizin için seçtik.

Ülkemizin en güzel kısımları arasında gösterebileceğimiz Bayburt gezilecek yerler, gidip görmemiz halinde bizleri binlerce yıl önceki zamanlara doğru yolculuğa çıkaracaktır. İnsanlık tarihi açısından son derece önemli bir kent olan Bayburt ili, aynı zamanda tarihi İpek Yolu’nun da rotaları arasındadır. Ayrıca doğal güzellikleriyle de ön plana çıkan bu şehrimizin ülkemizin en büyük nehirlerinden biri olan Çoruh Nehri’ne de ev sahipliği yapmakta olduğunu belirtmek isteriz.

Kırsal kesimde yaşayan vatandaşlar geçimlerini genelde tarım ve hayvancılıktan sağlıyor. Ve bu da Bayburt ilinde birbirinden güzel yaylalar ile diğer pek çok doğal oluşumun var olduğuna dair önemli bir işarettir. Biz de ülkemizin küçük ve hatta bulunamayan şehri niteliğindeki Bayburt’a doğru bir gezi düzenlemek isteyen okurlarımıza özel faydalı bir içerik hazırlamak istedik. İşte karşınızda, birbirinden güzel kısımları görebileceğiniz Bayburt gezilecek yerler listemiz.

Bayburt Gezilecek Yerler

Dilerseniz sözü hiç daha fazla uzatmadan, direkt olarak içeriğimizin detay kısmına geçiş yapalım. İşte, okuyarak bilgi edinebileceğiniz Bayburt gezilecek yerler listesi

 

Baksı Müzesi

Baksı Müzesi
Baksı Müzesi

Türkiye’de gezilecek müzeler arasında ayrı bir yere ve öneme sahip olan Baksı Müzesi, Prof. Dr. Hüseyin Koçan ve ekibi tarafından kurulmuştur. Oldukça özel bir yapıt olan bu müzeye ait mimari tasarımın, diğer müzelere göre çok daha farklı olduğunu söyleyebiliriz. Çoruh Vadisi manzarasına da sahip olan Baksı Müzesi’nin açılış tarihi ise 2010 yılı olarak bilinmekte. Müze içerisinde yer alan sergi salonları, kütüphane ve konferans salonunu gezip gördüğünüzde, harika bir kültür ve sanat deneyimi yaşamış olacaksınız. Ayrıca Baksı Müzesi’nin 2014 yılında Avrupa Konseyi Müze Ödülü’nü de almaya hak kazandığı bilgisini sizlerle paylaşmak isteriz.

 

Kenan Yavuz Kültür ve Etnografya Müzesi

Kenan Yavuz Kültür ve Etnografya Müzesi
Kenan Yavuz Kültür ve Etnografya Müzesi

Sadece hafta içinde ziyaret edilebilir olan Kenan Yavuz Kültür ve Etnografya Müzesi, Bayburt ilimizin önemli bir kültürel etkinlik alanı olarak da bilinmektedir. Demirözü Vadisi’nde yer almakta olan bu güzel müze, aynı zamanda Bayburt il merkezine de yaklaşık 40 kilometre uzaklıktadır. Siz de önemli bir kültür ve sanat merkezi olan Kenan Yavuz Kültür ve Etnografya Müzesi’ni ziyaret ederek burada birbirinden güzel sanatsal eserleri görebilirsiniz.

 

Yakupabdal Tabiat Parkı

Yakupabdal Tabiat Parkı
Yakupabdal Tabiat Parkı

Bayburt’un doğal güzellikleri arasında değerlendirilebilecek ve hafta sonlarının en iyi gezi rotalarından biri olan Yakupabdal Tabiat Parkı, şehir merkezine ortalama 60 kilometre uzaklıktadır. Oldukça güzel bir manzaraya sahip olan bu bölge, 2014 yılı itibariyle tabiat parkı olarak değerlendirilmiş ve koruma altına alınmıştır. Siz de Bayburt tatiliniz esnasında güzel de bir göletin hemen yanında yer alan Yakupabdal Tabiat Parkı’nda keyifli vakitler geçirebilirsiniz.

 

Kaleardı Şehir Parkı

Kaleardı Şehir Parkı
Kaleardı Şehir Parkı

Bayburt Belediyesi tarafından yapılan Kaleardı Şehir Parkı, 2017 yılı itibariyle halkın hizmetine açılmış olan çok güzel bir yerdir. Bayburt şehir merkezinde yer almakta olan bu güzel parkın oldukça da geniş bir arazi üzerine kurulmuş olduğunu söyleyebiliriz. Bayburt gezilecek yerler listenize de dahil edebileceğiniz şehir parkında birçok farklı kısım mevcuttur. Bu kısımlarda ise park içerisinde bulunmuş olduğunuz vakitlerinizi çok daha heyecanlı hale getirebilirsiniz. Ayrıca park içerisinde mangal yakabileceğiniz özel alanlar mevcuttur.

 

Kop Dağı Kayak Merkezi

Kop Dağı Kayak Merkezi
Kop Dağı Kayak Merkezi

Türkiye’de kış tatili yapılacak yerler listesine iyi bir örnek olan Kop Dağı Kayak Merkezi, Bayburt kentine 43 kilometre uzaklıktadır. Şerin Erzurum sınırında yer alan bu dağ, toplamda 3000 metrelik bir rakıma sahip olmasıyla birlikte odlukça da yüksek denilebilecek niteliktedir. Kayak alanında her türlü eğlence imkanının bulunduğu bu harika tesis, Bayburt ilinin de önemli bir turizm merkezi haline gelmiştir diyebiliriz. Siz de Bayburt tatilinizi kış mevsimlerine bıraktıysanız, Kop Dağı Kayak Merkezi’ne gelmenizi mutlaka tavsiye ederiz.

 

Çoruh Nehri

Çoruh Nehri
Çoruh Nehri

Sadece Bayburt ili için değil, ülkemizin için de oldukça önemli bir akarsu olan Çoruh Nehri, ülkemizde doğup diğer komşu ülkelere kadar uzanmaktadır. Nehrin toplam uzunluğu yaklaşık olarak 431 kilometredir ve bu mesafenin ise 410 kilometresi Türkiye topraklarından geçer. Bu güzel nehri aynı zamanda Artvin gezilecek yerler arasında da değerlendirebilirsiniz. Üç ayrı baraja da kaynak sağlayan Çoruh Nehri, ayrıca dünyanın en hızlı akan nehri olarak bilinir. Özellikle de doğal gezintiler ve su sporu etkinliklerinin önemli bir merkezi olan Çoruh Nehrini gezip görmek, sizlere de büyük anlamda keyif verecektir.

 

Sarıkayalar Şelalesi

Sarıkayalar Şelalesi
Sarıkayalar Şelalesi

Bayburt’un doğal güzelliklerinden bir diğeri olan Sarıkayalar Şelalesi, Bayburt şehir merkezine 16 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Su sesi ve çevre doğasıyla birlikte insana adeta huzur sağlayan bir bölge olan Sarıkayalar Şelalesi’ne gelmek, eminiz ki bu güzel etkisini sizin üzerinizde de yaşatacaktır. Yaz aylarında birçok tatilciyi ağırlayan bu güzel şelalenin toplam uzunluğu ise 20 metre seviyelerindedir.

 

Aydıntepe Yaylası

Aydıntepe Yaylası
Aydıntepe Yaylası

Bayburt’ta bulunan yaylalar arasında havanın en temiz olduğu yerlerden biri olarak değerlendirebileceğiniz Aydıntepe Yaylası, şehrin gürültü ve karmaşasından uzaklaşarak kendi sessizliğiniz ile baş başa kalmak için son derece uygundur. Kış mevsimlerinde bembeyaz ve bahar ile yaz mevsimlerinde ise yemyeşil bir görünüme sahip olan bu yaylayı kesinlikle sizler de gezip görmelisiniz. Aynı zamanda burayı Bayburt kamp yapılacak yerler arasında da değerlendirip, uygun bir yere kamp çadırınızı kurarak Aydıntepe Yaylası’nda dilediğiniz gibi konaklayabilirsiniz.

 

Sultan Murat Yaylası

Sultan Murat Yaylası
Sultan Murat Yaylası

Bayburt – Trabzon yolu üzerinde olan ve Bayburt şehir merkezine de biraz uzak mesafede yer alıyor diyebileceğimiz Sultan Murat Yaylası, doğa ile baş başa kalabilmeniz adına son derece uygun bir rotadır. Aynı zamanda Trabzon gezilecek yerler arasında da tercih edebileceğiniz bu yayla, sizlere Karadeniz Bölgesi’nin o tertemiz havasını en güzel şekilde yaşatacaktır. Her mevsim ayrı bir güzelliğe sahip olan Sultan Murat Yaylası’nda bir de tesis bulunuyor olmakla birlikte, bu tesise giderek birçok imkandan faydalanabilirsiniz. Eğer yayla bölgesinde konaklamak isterseniz, dilerseniz burada kamp kurabilir ve dilerseniz de tesisin otelini tercih edebilirsiniz.

 

Buz Mağarası

Buz Mağarası
Buz Mağarası

Bir diğer adı Helva Köyü Buz Mağarası olan bu güzel doğal oluşum, Bayburt’un merkez ilçesinde yer alıyor. Doğa tutkunlarının sıkça ziyaret ettiği bir yer olan mağara, Bayburt şehir merkezine ise 33 kilometre uzaklıktadır. Mağara içerisine girdiğinizde ise burada çok sayıda buz sarkıtı göreceksiniz. Dışarısı çok sıcak olsa bile bu mağaranın içerisine girdiğinizde, o yoğun serinliği en iyi şekilde hissetmiş olacaksınız. Hatta eski zamanlarda yaşamış olan insanlar, Buz Mağarası’nı gıda depolama merkezi olarak da kullanmıştır. Sizler de bu harika doğal oluşumu Bayburt gezilecek yerler arasına eklemeli ve kesinlikle gezip görmelisiniz.

 

Çımağıl Mağarası

Çımağıl Mağarası
Çımağıl Mağarası

Bayburt ilimizin bir diğer güzel mağarası olan Çımağıl Mağarası, oldukça ilginç de bir görünüme sahiptir. Özel araçlarınızla da çok kolay bir şekilde ulaşım sağlayabileceğiniz mağaranın Bayburt şehir merkezine olan uzaklığı ise yaklaşık olarak 35 kilometre civarındadır. Adeta yer altı dünyasına açılan bir kapı niteliğindeki bu harika mağarayı gezip görmek, eminiz ki sizler için apayrı bir deneyim olacaktır.

 

Aslan Dağı Mesire Alanı

Aslan Dağı Mesire Alanı
Aslan Dağı Mesire Alanı

Bayburt şehir merkezine sadece 3 kilometre uzaklıkta olan Aslan Dağı Mesire Alanı’nı kesinlikle gezip görmenizi tavsiye ederiz. Bayburt’un en çok ziyaret edilen bölgeleri arasında da değerlendirilen bu güzel mesire alanında özellikle de hafta sonları yer bulmanın çok zor olacağını söyleyebiliriz. Park içerisine geldiğinizde ise burada hem yetişkinler ve hem de çocuklar için vakit geçirilebilecek alanlarda dilediğiniz gibi keyifli anlar yaşayabilirsiniz.

 

Demirözü Barajı

Demirözü Barajı
Demirözü Barajı

Geçmiş dönemlerde Bayburt şehrinin su ihtiyacını da karşılamış olan Demirözü Barajı, aynı zamanda mesire alanı olarak da kullanılıyor. Ve bu mesire alanında restoran, kafe, çocuk oyun alanları, oturup vakit geçirme, piknik yapma, mangal yakma yerleri olduğunu da belirtmek isteriz. Siz de çok uygun fiyatlarda bir giriş ücreti ödeyerek Demirözü Barajı mesire alanını çok daha keyifli bir şekilde gezip görebilirsiniz.

 

Bayburt Kalesi

Bayburt Kalesi
Bayburt Kalesi

Bayburt’un tarihi yerleri arasında belki de en önemlisi sayılabilecek olan Bayburt Kalesi, aynı zamanda Bayburt şehir merkezinin o güzel manzarasını da en iyi şekilde izleyebileceğiniz yerler arasındadır. Ne zaman yapıldığına dair resmi bir kaynak bulunmayan kalenin inşa tarihinin ise net olarak bilinmemekte. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar ise bizlere bu kalenin M.Ö. 3000 yılında inşa edildiğini söylüyor. Daha sonrasında ise onlarca kez restore edilip günümüzde kadar uzanan Bayburt Kalesi, mevcut zamanda ise şehrin en önemli kültür merkezi olarak biliniyor. Siz de bu güzel kaleyi ziyaret ederek hem Bayburt’un binlerce yıl önceki tarihine gidebilir ve hem de kültürel anlamda bir kazanım elde etmiş olursunuz.

 

Aydıntepe Yeraltı Şehri

Aydıntepe Yeraltı Şehri
Aydıntepe Yeraltı Şehri

Türkiye’deki yeraltı şehirlerinden biri olan ve tarihi 3000 yıl öncesine dayanan bir antik yerleşim yeridir. 1998 yılı itibariyle bölgede yürütülen kazı çalışmaları sonucunda tesadüfen bulun bu yeraltı şehri, fark edildikten sonra çeşitli arkeolojik kazılara tabii tutulmuştur. Kimler tarafından yapıldığına dair net bir bilginin bulunmadığı Aydıntepe Yeraltı Şehri, yerin yaklaşık 3 metre altına konumlandırılmıştır. Her yıl on binlerce ziyaretçisi olan bu güzel yapıtı sizler de kesinlikle gezip görmelisiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu