Bozcaada Gezilecek Yerler (En İyi 25 Yer)

Herkese merhabalar, bu içeriğimizde sizler için Bozcaada gezilecek yerler tanıtımı yapacağız. Türkiye’nin en büyük adaları arasında üçüncü sırada yer alan Bozcaada, Çanakkale ilimize bağlı bir bölgedir. Büyük şehirlere yakın ve tam bir tatil kenti olmasından ötürü her yıl bu adaya gelen ziyaretçi saysındaki müthiş artış, ada nüfusunu onlarca kat yukarıya taşımaktadır. Ada halkının geçim kaynağı ise bağcılık, şarapçılık ve kent turizmi üzerine kuruludur. Peki, Bozcaada’yı ziyaret ettiğimizde neler göreceğiz?

Bozcaada Gezilecek Yerler

Bu adanın en popüler yerlerini gezip görmek için tam zamanlı olarak dört günlük bir vaktinizi ayırmanız yeterli olacaktır. Ve yine adayı yaz aylarında ziyaret etmenizi ve burayı, yaz tatiliniz için önermenizi tavsiye ederiz. Çünkü kış mevsimi geldiğinde buradaki tesislerin çoğu kapalı olacaktır. Ayrıca adadaki tarihi yerlere ve müzelere ücretsiz bir şekilde giriş yapmak için yanınızda mutlaka bir Müzekart olmasını da öneriyoruz. Tüm bunlar tamamsa, tam bir tatil kenti olan Bozcaada’da sizleri birbirinden güzel doğal yerler, tarihi mekanlar, müzeler, sokaklar, plajlar ve eğlence yerleri bekliyor olacak. İşte biz de tam olarak bu yerlerin tanıtımını yaptık ve Bozcaada geziniz sırasında sizlere eşlik etmek istedik. O halde buyurun, bu harika adayı hep birlikte keşfe çıkalım.

Rüzgar Gülleri ve Polente Feneri

Rüzgar Gülleri ve Polente Feneri
Rüzgar Gülleri ve Polente Feneri

Türkiye’de en güzel fotoğraf çekilecek yerler arasında görüp saydığımız Rüzgar Gülleri ve Polente Feneri, Bozcaada gezimizdeki ilk durağımız olacak. Yapılış tarihi 2000 olan ve toplam 17 adet rüzgar gülünün yan yana sıralandığı bu bölge, hemen deniz kenarında olmasıyla birlikte apayrı güzellikte bir manzaraya bürünüyor. Tam da bu rüzgar güllerinin yanına gittiğinizde, hem göreceğiniz manzaradan ve hem de bu elektrik üretim mekanizmalarının çıkardığı ses karşısında gerçekten de hayran kalacaksınız. Aynı zamanda denize doğru bir uçurum düzlüğünde bulunan bu bölge, tam da kamp sandalyelerini kurup, sevdiklerinizle manzaraya karşı oturarak sohbet edebileceğiniz nitelikte. 

Bozcaada Kalesi

Bozcaada Kalesi

Henüz bu adaya feribot ile ilk gelişinizde hemen dikkatinizi çekecek tarihi bir yapıt olan Bozcaada Kalesi, belki de bu adanın en eski yapıtı olarak tanımlanabilir. Yine, ziyaretçileri için birbirinden güzel manzaraları adeta sunum yapan bu kale, üç tarafı denizlerle çevrili olan nadide bir eser niteliği taşıyor. Özellikle de yaz tatillerinde kale üzerine çıktığınızda hem yazın kavurucu sıcağından kurtularak serin bir ortamda bulunmuş olacak ve hem de çevredeki o eşsiz manzarayı çok net bir şekilde görüntüleyebileceksiniz. Bu kaleye girişler ücretli olup, Müzekart sahibi olan ziyaretçiler ise ücretsiz giriş yapabilir. 

Göztepe

Bozcaada Göztepe
Bozcaada Göztepe

Bozcaada’nın panoramik görüntüsünü en şekilde yansıtan Göztepe, aynı zamanda bu adadaki en yüksek konumdur. Hatta Bozcaada gezilecek yerler konulu bu içeriğimizde sıralamış olduğumuz ve sıralayacağımız yerlerin çoğu, Göztepe seyir tepesinden adeta bir kuş bakışı şeklinde görüntülenebilmektedir. Elbette ki bununla da sınırlı olmamakla birlikte, yine tam da bu konumda bulunduğunuz sırada çevre coğrafyalarda yer alan Gökçeada, Semadirek Adası, Çanakkale Boğazı ve Midilli Adası’nı da görebilirsiniz. Ada merkezinden yola koyulup, ortalama olarak bir saatlik yürüyüşün ardından bu tepeye ulaşmanız mümkün. Yolculuk esnasında her ne kadar yorulduğunuzu hissedecek de olsanız, buraya geldiğinizde karşılaşacağınız güzelliklerin, yorulduğunuza değdiğini düşüneceksiniz. 

Rum Mahallesi

Rum Mahallesi

Bazı yerler vardır, gezilip görülecek yerlerine sokakları da dahil olan. İşte Bozcaada da tam öyle bir yer olup, bu kente ait olan Rum Mahallesi ise oldukça nezih ve şirin bir yapıdadır. Arnavut kaldırım taşlarıyla donatılmış olan bu mahallenin sokakları, üzerinde yürüyüş yaptığınız esnada size nostalji dolu anlar yaşatacak. Ayrıca mahallede Rum ve Türk vatandaşları birlikte yaşıyor, bu da her iki tarafın kültürünü, inanışını, örf ve adetlerini yansıtan eserlerin bizlere en iyi şekilde görünmesini sağlamaktadır. Rum mahallesine geldiğinizde, rengarenk evler, birbirinden güzel çiçekler, kilise ve saat kulesi gibi yerleri görüp birbiriden güzel fotoğraflar çekebileceksiniz. Ayrıca Bozcaada’da ne yenir diye soracak olursanız da bu sorunun cevabını en güzel şekilde öğreneceğiniz yerler olarak, bu mahalledeki cafe ve restoranları sizlere tavsiye ederiz. 

Bozcaada Müzesi

Bozcaada Müzesi
Bozcaada Müzesi

Yıllar 2006’yı gösterdiğinde Hakan Gürüney tarafından kurulan ve ziyarete açılan bu müze, Bozcada’nın tarihi, kültürü ve diğer birçok değeri hakkında bize bilgiler vermektedir. Ayrıca hem Türklerin, hem farklı etnik topluma ait vatandaşların özelliklerini tanıtıyor oluşundan ötürü, bu müzeye 2013 yılında UNESCO tarafından da bir ödül verilmiştir. Siz de Bozcaada Müzesi’ni ziyaret ederek bu bölge dahilindeki tarihe, kültüre ve diğer tüm değerlere dair bilgiler edinebilirsiniz.

Ayazma Plajı

Ayazma Plajı
Ayazma Plajı

Bozcaada gezi serüvenimizde biraz da denize girip yüzme keyfi yapmaya ne dersiniz? İşte tam da böyle bir aktivite için tercih edebileceğimiz Ayazma Plajı, turkuaz rengindeki deniz suyu ve altın renginde incecik kumu ile bizleri en güzel şekilde ağırlayacaktır. Ada merkezine yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta yer alan bu plaj, ziyaretçileri için birbirinden farklı eğlence ve lezzet seçenekleri sunmakta. Burada yüzmek tamamen ücretsiz olmakla birlikte, sadece isteğe bağlı olarak otopark, şemsiye ve şezlong kiralama ücreti ödersiniz. 

Geyikli Plajı

Geyikli Plajı
Geyikli Plajı

Bozcaada’da denize girilecek yerler arasında bir diğer alternatif ise Geyikli Plajı’dır. Aslında bu plaj az kişi tarafından biliniyor ve bu sayede daima temiz, berrak ve tenha olmayı başarmaktadır. Dilediğiniz gibi yüzüp güneşlenebileceğiniz plajın arka tarafında ise birbirinden güzel çam ve zeytin ağaçlıkları mevcuttur. Şöyle bir yüzüp yorulduktan ve şezlonga uzanıp dinlenmenin ardından, bu ağaçlık bölgede yürüyüşe çıkmak size gerçekten de huzur verecektir. 

Mitos Plajı

Mitos Plajı
Mitos Plajı

Önceki başlıklarımızda da bahsetmiş olduğumuz Ayazma Plajına da oldukça yakın bir konumda olması vesilesiyle en az orası kadar tatilcisi bulunan Mitos Plajı, oldukça kaliteli bir tesis tarafından işletilmektedir. Deniz suyu ve kumsal bölgesi oldukça temiz olan bu plaja, erken saatlerde gelerek dilediğiniz şekilde yerleşebilirsiniz. Yine erken geldiğiniz için plajdaki dilediğiniz şezlong ve şemsiyeyi kiralama fırsatınız da olacaktır. Sonrasında ise burada dilediğiniz kadar yüzebilir, güneşlenebilir ve plajdaki kafeteryalardan dilediğinizi yiyip içebilirsiniz. 

Habbele Plajı

Habbele Plajı
Habbele Plajı

Habbele Plajı, bu adaya gelen herkes tarafından değil, daha çok ada haritasını iyi bilenlerin sıkça tercih ettiği bir yer olarak karşımıza çıkıyor. Adeta adadaki saklı bir cennet olan bu plaj, kent merkezine 8 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Gayet sessiz, huzurlu ve sakin bir plaj deneyimi yaşamak istiyorsanız, Habbele Plajı’na gelmeyi tercih edebilirsiniz.

Şarap Fabrikaları

Şarap Fabrikaları
Şarap Fabrikaları

Bozcaada neyiyle ünlüdür diye soracak olursanız, cevaplarımız arasına kesinlikle şarap seçeneğini de ekleriz. Şarap, adadaki yerel halkın kazanç kaynaklarından biri olduğu gibi, buradaki tatilciler için de vazgeçilmez bir lezzet niteliğindedir. Biz de sizlere, bu şarapların üretilmiş olduğu fabrikaları görmenizi ve tüm bu serüveni canlı bir şekilde gözlemlemenizi öneriyoruz. Bozcaada’da toplamda 6 adet şarap fabrikası vardır ve bunlar; Amadeus, Yunatçılar, Corvus, Gülerada, Talay ve Ataol şarap fabrikaları olarak adlandırılır. 

Akvaryum Koyu (Mermer Burnu)

Akvaryum Koyu (Mermer Burnu)
Akvaryum Koyu (Mermer Burnu)

Bozcaada’nın en güzel koyları arasında yer alan Akvaryum Koyu, diğer bir adıyla Mermer Burnu olarak da tanımlanıyor. Burası, öylesine temiz ve öylesine güzel bir yerdir ki; buraya geldiğinizde adeta ruhunuzun okşandığını ve içinizin de huzurla dolduğunu hissedeceksiniz. Ayrıca bu bölgede, koy plajının hemen arka tarafına çadırlarınızı kurarak kamp da yapabilirsiniz. Ancak Akvaryum Koyu’na olan ulaşım, sadece özel araçlarla sağlandığı için maalesef ki buraya toplu taşıma ile gelmeniz mümkün olmayacaktır.

Poyraz Limanı Koyu

Poyraz Limanı Koyu
Poyraz Limanı Koyu

Coğrafi yapısı çanak şeklinde olan Poyraz Limanı Koyu, en sert rüzgarlı günlerde bile diğer bölgelere göre daha az rüzgar almaktadır. Bu sayede, bu koyun plajında yüzerken rüzgar sorunu ile hiçbir şekilde karşılaşmamış olacaksınız. Denizi ise yine diğer plajlarla kıyaslandığında oldukça sığ ve daha sıcaktır. Yani Poyraz Limanı Koyu plajının, yüzme keyfi için tercih edebileceğiniz en uygun alternatiflerden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Ancak buraya günübirlik tatil için veya da kamp kurma etkinlikleri için gelecek olursanız, ihtiyaç duyabileceğiniz tüm her şeyi önceden hazırlamanızı tavsiye ederiz. Çünkü bölgede herhangi bir işletme veya tesis bulunmamaktadır. 

Sulubahçe Koyu

Sulubahçe Koyu
Sulubahçe Koyu

Bozcaada’nın en sakin bölgelerinden biri olan Sulubahçe Koyu, en çok da günübirlik tatil yapan kişilerce tercih ediliyor. Herhangi bir tesisin bulunmadığı bu koyda, ihtiyaç duyabileceğiniz tüm her şeyi önceden hazırlayarak güzel bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz. Siz de denizde dilediğiniz gibi yüzüp, sonra da gölge bir yere uzandıktan sonra sessizlik içinde kitabınızı okumak istiyorsanız, Sulubahçe Koyu’nu sizlere kesinlikle öneririz. 

Çayır Koyu

Çayır Koyu
Çayır Koyu

Bozcaada kent merkezine yaklaşık 45 dakikalık bir yürüme mesafesi uzaklıkta yer alan Çayır Koyu, fazlasıyla rüzgar alan bir bölgedir. Bu özelliği ile sörf tutkunlarının vazgeçilmez yeri olan bu koyda, siz de uzman kişiler gözetiminde dilediğiniz gibi sörf etkinliği yapabilirsiniz. Ayrıca 2015 yılında gerçekleştirilen Kitesurf Avrupa Şampiyonası, Çayır Koyu’nda düzenlenmiştir. 

Meryem Ana Kilisesi

Meryem Ana Kilisesi

Bozcaada’nın tarihi yerleri arasında önemi bir hayli fazla olan Meryem Ana Kilisesi, 1869 yılında Rum Mahallesi’nin tam ortasına inşa edilmiştir. Zamanla yıpranan ve eskiyen bu kilise, 2007 yılında restore edilerek şu anki görünümüne kavuşturuldu. Günümüzde ibadete açık olan ve aynı zamanda Rum Ortadoks Cemaati’ne ait olan 24 metre yüksekliğindeki Meryem Ana Kilisesi, sizlerin de fazlasıyla ilgisini çekecek bir yapıya sahip. 

Yel Değirmenleri

Yel Değirmenleri
Yel Değirmenleri

Aslında bu adada çok sayıda yel değirmeni bulunmaktaydı fakat zamanla hepsi eskidi, yıkıldı ve yok oldular. Kalan son üç adet Yel Değirmeni ise Bozcaada Belediyesi tarafından koruma altına alınarak 2009 yılında restore edildi. Değirmenlerin sahip olduğu mimari tasarım, gerçekten de takdire şayan olmakla birlikte, sizlere birbirinden güzel fotoğraf kareleri sunacak niteliktedir. 

Köprülü Mehmet Paşa Camii (Yalı Camii)

Köprülü Mehmet Paşa Camii (Yalı Camii)
Köprülü Mehmet Paşa Camii (Yalı Camii)

Osmanlı Zamanında yaşamış olan Köprülü Mehmet Paşa döneminde yaptırılmış olan bu cami, tarih bakımından aslında çok daha eskilere dayanıyor. Bu camimin konumunda, yine Köprülü Mehmet Paşa döneminden çok daha eski tarihte inşa edilmiş olan başka bir cami mevcuttu. Ancak o cami, Venedikliler tarafından yıkılarak yok edildi. Bunun üzerine, takvimler 1655 yılını gösterdiğinde aynı alan üzerine şu an bahsetmiş olduğumuz bu cami inşa edildi ve Yalı Camii ismini aldı. Günümüzde ibadete açık olan ve aynı zamanda Köprülü Mehmet Paşa Camii olarak da bilinen bu tarihi mekanı detaylıca inceleyebilir, içerisinde ibadetinizi de gerçekleştirebilirsiniz. 

Alaybey Camii

Alaybey Camii

Tam da Bozcaada kent merkezine inşa edilmiş olan Alaybey Camii, yapılışında kırmızı kesme taşların kullanıldığı muhteşem bir eserdir. Ve bu camii, 1700’lü yıllarda yapılmış olup, o günlerden bu yana ayakta kalmayı başarmıştır. Siz de geçmiş dönemin o harika mimarisini görüp inceleme fırsatı yakalamak istiyorsanız, bu adaya geldikten sonra sadece birkaç dakika yürüdükten sonra ulaşabileceğiniz Alaybey Cami’sini ziyaret edebilirsiniz. 

Alaybey Hamamı

Bir önceki başlığımızda bahsetmiş olduğumuz Alaybey Camii içerisinde yer alan Alaybey Hamamı, en son 1960 yılında kullanılmıştır. Günümüzde ise bu hamamı bir müze edasıyla ziyaret edip görebilirsiniz. Hamamın yapısı, şimdiki modern hamam mimarilerinden çok farklı olmakla birlikte, gerçekten de usta işi eser diyebileceğimiz bir kaliteye sahiptir. 

Namazgah Çeşmesi

Namazgah Çeşmesi
Namazgah Çeşmesi

Sadrazam Öküz Mehmet Paşa tarafından yaptırılan bu çeşme, Bozcaada kentinin en önemli tarihi yapıtlarından biri olarak kabul edilmektedir. Kesme tüf ve molozlar ile örülmüş yapısı ise çeşmenin bu denli ünlü olmasındaki en büyük etken olarak dikkat çekiyor. Namazgah Çeşmesi’nin yapılış yılının 1703 olduğu tahmin edilmekle birlikte, burası ayrıca zamanında toplu olarak namaz kılınan bir yerdi. Siz de Bozcaada’ya ait tarihi ve dini açıdan önemli bir yer ziyaret etmek istiyorsanız, Namazgah Çeşmesi’ni sizlere tavsiye ederiz. 

Ayazma Manastırı

Ayazma Manastırı
Ayazma Manastırı

Bu manastırın ismi, Yunanistan dilinde “kutsal su” anlamına gelen “hagiasme” kelimesinden esinlenilerek konmuştur. Yine, yapıldığı dönemlerde bir kilise olarak kullanılan bu manastır, günümüzde ise sadece özel günlerde ibadete açıktır. Diğer günlerde ise ibadet harici gezip görebilirsiniz. Ayrıca manastırın bahçesine, 2014 yılında bir de kafe – restoran açılmıştır ve buralarda, Bozcaada yöresine ait olan birçok farklı lezzeti deneyebilirsiniz. 

Ayıklar Piknik ve Kamp Alanı

Ayıklar Piknik ve Kamp Alanı
Ayıklar Piknik ve Kamp Alanı

Uzun uzadıya yeşillikler ve muhteşem de bir doğa içerisinde yer alan Ayıklar Piknik ve Kamp Alanı, sizleri kendisine hayran bırakacak desek, eminiz ki abartmış olmayız. Bu kamp alanının ulaşım yollarından tutun ki kamp bölgesine, havasından tutun ki yürüyüş alanlarına kadar her bir kısmı gerçekten de tertemizdir. Piknik alanı bölgesinin etrafı ise çam ağaçlarıyla çevrili olduğu için bu bölgedeki oksijen kalitesi, hem yaşamış olduğunuz ve hem de ziyaret ettiğiniz daha önceki diğer bölgelerden çok daha kalitelidir. 

Batık Gemi Kamp Alanı (Beylik Koyu)

Batık Gemi Kamp Alanı (Beylik Koyu)
Batık Gemi Kamp Alanı (Beylik Koyu)

Tam da bulunduğu bu noktada, 2015 yılında karaya oturmuş olan Batık Gemi, o günden bu yana Bozcaada tatil kentinin ikonik simgelerinden biri haline gelmiştir. Geminin olduğu bölge sığ ve temiz sularla kaplı olup, aynı zamanda yüzülebilecek standartlara sahiptir. Siz de böylesine devasa bir ikonik sembol yanında hem yüzme keyfi ve hem de bu bölgenin hemen arka tarafında kamp deneyimi yaşamak istiyorsanız, sizleri de bir diğer adı Beylik Koyu olan bu bölgeye bekliyoruz. 

Pikamp Bozcaada Piknik ve Kamp Alanı

Pikamp Bozcaada Piknik ve Kamp Alanı
Pikamp Bozcaada Piknik ve Kamp Alanı

Bozcaada plajları arasında en temiz yerlerden biri olan Pikamp Bozcaada Piknik ve Kamp Alanı, siz değerli ziyaretçileri için birbirinden güzel aktivitelerin hemen hepsini bir arada yaşayıp deneyimleme fırsatı sunmaktadır. Buraya geldiğinizde ilk olarak harika yeşillikteki tabiatın tam ortasına çadırınızı kurabilirsiniz. Daha sonrasında ise yine aynı yerde güzel bir kahvaltı yapıp, öğle sıcağına doğru da deniz girerek rahatlatıcı bir yüzme keyfi yaşamanız mümkün. Yüzme keyfinden sonra ise plajda biraz uzanıp dinlenerek, ardından da orman içerisinde bol oksijenli bir yürüyüşe çıkabilirsiniz. Akşam olduğunda da o mükemmel sessizlik ve tabiatla iç içe olduğunuz sırada çadırınızın içinde uyumak, vücudunuza ve ruhunuza gerçekten de çok iyi gelecektir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu