Çankırı Gezilecek Yerler (En İyi 14 Yer)

Görmeden gitmeyin diye Çankırı gezilecek yerler listesinden en iyi 14 yeri sizin için seçtik.

Ülkemizin enleri arasında olan Çankırı gezilecek yerler, herkesin görmesini tavsiye ettiğimiz güzelliktedir. Nüfusu sadece 180 bin olan ve buna karşılık tam bir turizm bölgesi niteliğindeki Çankırı, yerli ve yabancı turistler tarafından da sıkça ziyaret ediliyor. Şehrin doğal ve tarihi güzellikleri ciddi oranda ilgi çekici olmakla birlikte, sizler de sırf bunları görmek için bile Çankırı’yı kesinlikle ziyaret edip görmelisiniz.

Ortalama olarak 1 haftalık sürenizi ayırdığınızda Çankırı’yı tam anlamıyla gezip görebilirsiniz. Elbette ki bu süreç içerisinde şehrin dilediğiniz konumunda, yine dilediğiniz gibi konaklayabileceğiniz ihtimalini de göz önünde bulundurduk. Şehirde genel itibariyle İç Anadolu Bölgesi iklimi hakimdir. Eğer sizler de bir Çankırı tatili düşünüyorsunuz, bunu Nisan ve Ekim ayları ortalarında yapmanızı tavsiye ederiz. Çünkü burası kış aylarında gerçekten de çok yağışlı ve soğuk oluyor. Ancak bizzat kış tatili için Çankırı’ya gelmek isterseniz, işte o zaman karın en yoğun yağdığı zaman dilimlerini tercih edebilirsiniz. Yani buradan da anlaşıldığı üzere, Çankırı ilimiz hem yaz ve hem de kış mevsimlerindeki tatiller için uygundur. Biz de bu coğrafyayı gezip görmek isteyen tatilcilerimize harika bir liste hazırladık. İşte, sizler için listelemiş olduğumuz Çankırı gezilecek yerler…

Çankırı Gezilecek Yerler

Dilerseniz sözü hiç daha fazla uzatmadan, direkt olarak içeriğimizin detay kısmına geçiş yapalım. İşte, okuyarak bilgi edinebileceğiniz Çankırı gezilecek yerler listesi

 

Çankırı Kalesi

Çankırı Kalesi
Çankırı Kalesi

Çankırı’nın gezilecek tarihi yerleri arasındaki en çok ziyaret edilen kısımlardan biri de bu güzel kaledir. Hitit uygarlığı tarafından yapılmış olan Çankırı Kalesi yapısını incelediğimizde, inşaat sırasında genel olarak molozlar taş ve tuğla kullanılmış olduğunu görüyoruz. Tam 730 metrelik yüksekliğe sahip olan kale, Çankırı şehir merkezininin kuzeyinde yer alıyor. Hititler tarafından yapılmış olsa da bu kaleyi tarih boyunca Roma, Bizans, Danişmentliler, Selçuklu ve Osmanlılar da kullanmıştır. Yine bu uygarlıkların her biri, kullandığı süre boyunca kaleye farklı restorasyon çalışmaları yapmıştır. Çankırı Kalesi’nin yapısını incelediğimizde, nekropol alanı, su sarnıcı, dışarı ile irtibatı olan mağaralar ve gözetleme kulesi gibi kısımların var olduğunu görüyoruz. Ancak bölgede yaşanan deprem ve diğer doğa olayları vesilesiyle kalenin bazı kısımları hasar görmüştür. Kalenin de içerisinde bulunduğu bölge ise günümüzde bir mesire alanı olarak nitelendiriliyor. Sizler de Çankırı gezilecek yerler serüveninize Çankırı Kalesi ziyaretiyle başlayabilirsiniz.

 

Koca Meşe

Koca Meşe
Koca Meşe

Çankırı’nın Yaprakı ilçesinde yer alan Koca Meşe, gerçekten de devasa bir büyüklüğe sahiptir. Karacaözü Köyü’ndeki bu devasa meşe ağacını gören kişiler, gerçekten de hayretler içerisinde kalıyor. Yerden uzunluğu 15 metre olan koca meşe ağacının kalınlığı ise daha önce hiç görmediğiniz niteliktedir. Zaten bu ağacı ilginç kılan özelliği ise işte tam olarak sahip olduğu bu kalınlıktır. Siz de Çankırı tatil rotalarınız arasında yolculuk yaparken Koca Meşe ağacı yanına gelebilir, burada birbirinden güzel fotoğraflar çekilerek sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz.

 

Çankırı Evleri

Çankırı Evleri
Çankırı Evleri

Şehir merkezinde yer alan ve 108 adet olan Çankırı Evleri, çok hoş bir mimari yapıya sahip. Kullanım dışı kaldıkları zamandan sonra düzenlenerek turizme kazandırılan bu evler, eski dönemlere ait jeolojik ve ekonomik yapısıyla dikkat çekiyor. Günümüzde ise Taşınmaz Kültür ve Tabiat varlıkları Yüksek Kurulu’nun kararıyla birlikte tescillenen bu evler, devlet tarafından koruma altına alınmıştır. Türk kültürünü bizlere en iyi şekilde yansıtan Çankırı Evlerini sizlerin de ziyaret edip görmesini tavsiye ediyoruz.

 

Tarihi Çamaşırhane Müzesi

Tarihi Çamaşırhane Müzesi
Tarihi Çamaşırhane Müzesi

Çok eski yıllarda evlere su gelmiyordu ve o dönemin kadınları ise çamaşırhane adı verilen yerlerde toplanarak buralarda halı ve diğer eşyalarını yıkıyorlardı. Tüm bu işlemler o kadar uzun sürüyordu ki kadınların günlerinin çoğunu buralarda geçirdiğini söyleyebiliriz. Ve kadınlar tarafından çamaşırhane olarak kullanılan bu tarihi yapı, zaman içerisinde önem kazanarak 2004 yılında da müzeye dönüştürülmüştür. Çankırı il merkezinde bulunan bu tarihi müzeyi ziyaret ettiğinizde, o dönemin kadınlarının yapmış olduğu çamaşır yıkama işlemlerini yerinde görüyormuşçasına bir ambiyansla karşılaşacaksınız.

 

Cam Seyir Terası

Cam Seyir Terası
Cam Seyir Terası

Çankırı gezilecek yerler arasında şimdiki durağımız ise harika bir manzarayı ayaklarımızın altına alabileceğimiz Cam Seyir Terası olacak. Çankırı şehir merkezinde bulunan ve kesinlikle gezip görmeniz gereken bir yer olan Cam Seyir Terası, Çankırı Kalesi’nin hem yan tarafına konumlandırmıştır. Ayrıca bu harika yapıtın ülkemizdeki en geniş tabanlı cam teras olduğunu söyleyebiliriz. Siz de şöyle güzel bir Çankırı manzarası seyretmek istiyorsanız, bu harika terasın olduğu bölgeye gelebilirsiniz.

 

Çavundur Kaplıcaları

Çavundur Kaplıcaları
Çavundur Kaplıcaları

Çankırı ilimizin Atkaracalar ilçesinde yer alan Çavundur Kaplıcaları, sizlere harika bir termal turizm fırsatı sunacaktır. Çankırı il merkezine yaklaşık 1 saat uzaklıkta olan bu harika tesis, sizleri en iyi şekilde ağırlayacak. Tesis içerisinde muhteşem bir otel ve havuz kısımları yer almaktadır. Bu tesise gelerek, ortalama sıcaklıktaki termal suya girebilir ve kendinizi rahatlatabilirsiniz. Hatta buradaki kaplıca suyu ile birçok farklı vücut hastalıklarınıza da şifa bulabilirsiniz.

 

Tarihi Karataş Hamamı

Tarihi Karataş Hamamı
Tarihi Karataş Hamamı

Elbette ki Çankırı ilimize kadar gelip de buranın o harika hamamına girmemek olmaz. Osmanlı Dönemi hamam yapılarının en iyi örneklerinden biri olan Tarihi Karataş Hamamı, sizlerin de çok seveceği bir yapıttır. Henüz hamama girmeden bile buranın sahip olduğu o harika mimariyi çok beğeneceksiniz. Hamama girdiğinizde ise güzelce rahatlayacak ve vücudunuzu dinlendirmenin keyfini yakalamış olacaksınız. Ve bu hamamın işletmesi şu an Çankırı Belediyesine ait olmakla birlikte, hamam içerisinin kadın ve erkekler bölümü olarak ikiye ayrıldığını belirtmek isteriz.

 

Ilgaz Dağı Milli Parkı

Ilgaz Dağı Milli Parkı
Ilgaz Dağı Milli Parkı

Türkiye’de gezilecek doğal güzellikler arasında olan Ilgaz Dağı Milli Parkı’nı eminiz ki daha önce sizler de duymuşsunuzdur. Ayrıca burası öylesine güzel bir yerdir ki buraya hangi mevsimde geldiğiniz hiç fark etmiyor. Milli park içerisine geldiğinizde ilk olarak öylece durun ve o tertemiz oksijeni içinize çekin. Ve bununla birlikte Ilgaz Dağı Milli Parkı içerisinde olduğunuzu çok daha iyi bir şekilde hissedecek ve kendinizi tamamen bölgenin ambiyansına bırakacaksınız. Türkiye’de kış tatili yapılacak yerler nerelerdir diye merak ediyorsanız, sizlere bu harika bölgeyi kesinlikle tavsiye ederiz. Bölgedeki ağaç popülasyonu gerçekten de çok geniştir ve bununla birlikte orman içerisinde çok sayıda vahşi hayvanın yaşadığını da söyleyebiliriz. Ayrıca Ilgaz Dağı Milli Parkı’nın birçok farklı kısmında piknik yapıp kamp da kurabilirsiniz. Ayrıca bu bölgede profesyonel kişiler tartından gezi ve etkinlikler düzenleniyor. Eğer siz de tüm buraları çok daha güvenli ve profesyonel şekilde deneyimlemek istiyorsanız, bu ekiplerin arasına katılabilirsiniz.

 

Ilgaz Yurduntepe Kayak Merkezi

Ilgaz Yurduntepe Kayak Merkezi
Ilgaz Yurduntepe Kayak Merkezi

Bu bölge, bir önceki başlığımızda sizlere tanıttığımız Ilgaz Dağı Milli Parkı içerisinde yer alıyor. Kış mevsimlerinde kayak yapacak iyi bir alternatif arıyorsanız, sizlere Ilgaz Yurduntepe Kayak Merkezi’ni kesinlikle tavsiye ederiz. Burada tam üç farklı otelin de yer alıyor olmasıyla birlikte, hiçbir şekilde konaklama sorunu yaşamayacağınızı da belirtmek isteriz. Büyükçe bir kayak alanına sahip olan bu bölgenin geneli, 1976 yılı itibariyle park olarak tescillenerek ziyaretçilerini ağırlamaya başlamıştır. Eğer eşsiz bir Çankırı tatil deneyimi yaşamak ve bunu da kış mevsimine getirmek istiyorsanız, sizleri de Ilgaz Yurduntepe Kayak Merkezi’ne davet ediyoruz.

 

Hazım Dağlı Tabiat Parkı

Hazım Dağlı Tabiat Parkı
Hazım Dağlı Tabiat Parkı

Çankırı’nın Yapraklı ilçesi sınırlarları içerisinde yer alan Hazım Dağlı Tabiat Parkı, sahip olduğu görünüm açısından herkes tarafından büyük ilgi görüyor. Bölgede tertemiz ve kaliteli bir oksijen seviyesi de var olmakla birlikte burada özellikle de kamp aktivitesini dilediğiniz gibi gerçekleştirebilirsiniz. Yine kendi çadırınızı kurabileceğiniz gibi, bu tabiat parkının içerisinde yer alan bungalov evlerde de konaklayabilirsiniz. Eğer sizlerin aklında da doğa ile iç içe bir Çankırı tatili yapmak varsa, Hazım Dağlı Tabiat Parkı’na gitmenizi kesinlikle öneririz.

 

Alpsarı Göleti Mesire Alanı

Alpsarı Göleti Mesire Alanı
Alpsarı Göleti Mesire Alanı

Çankırı gezilecek yerler arasındaki o harika doğal güzelliklerden biri olan Alpsarı Göleti Mesire Alanı, şehrin Korgun ilçesi sınırları içerisindedir. Bu harika gölün etrafında ise ziyaret için var olan piknik alanları, yürüyüş yolları, masalar, oyun alanları ve çok daha fazlasından da bahsedebiliriz. Sizler de bu harika mesire alanına gelerek hem burada sevdiklerinizle birlikte çok huzurlu vakitler geçirebilir, hem de birbirinden güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.

 

Kırkpınar Yaylası

Kırkpınar Yaylası
Kırkpınar Yaylası

Çankırı ilimizin bir başka doğal güzelliği olan Kırkpınar Yaylası, aynı zamanda Türkiye’nin en güzel yaylaları arasında da gösteriliyor. Flora bakımından da oldukça zengin olan bu yayla, Çankırı iline gelen yerli ve yabancı turistler ile şehrin yerel halkı tarafından sıkça ziyaret edilmektedir. Yine bitki ve çiçekleri çok seviyorsanız, bu yaylada yetişen envai çeşit bitki ve çiçek türünü de büyük bir hayranlıkla incelemekte olacağınızı belirtmek isteriz. Ayrıca Çankırı tatilinizi tam da yazın o sıcak günlerine denk getirdiyseniz, harika bir güzelliğe sahip olan Kırkpınar Yaylası’nı kesinlikle ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca bu yaylada bulunan doğa harikası gölde yüzebileceğinizi de belirtmek isteriz.

 

Yapraklı Büyük Yayla

Yapraklı Büyük Yayla
Yapraklı Büyük Yayla

Çankırı il merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki Yapraklı Büyük Yayla, harika bir oksijen kalitesine sahiptir. Şehir merkezinden yola çıktığınızda ortalama olarak 45 dakika içerisinde bu harika yaylaya ulaşmış olacak ve buranın sahip olduğu güzellikler karşısında da adeta hayretlere düşeceksiniz. Yapraklı Büyük Yayla, yeşilin her bir tonunu içerisinde bulunduruyor olmakla birlikte, insana harika bir huzur veriyor. Eğer siz de mis gibi bir yayla havası almak istiyorsanız, Çankırı ilimizin Yapraklı Büyük Yayla’sını gezip görebilirsiniz. Ayrıca yanınızda kamp çadırı ve diğer ihtiyaçlarınızı bulundurarak da bu yaylada harika bir konaklama keyfi yaşayabilirsiniz.

 

Çankırı Tuz Mağarası

Çankırı Tuz Mağarası
Çankırı Tuz Mağarası

Türkiye’de gezilecek mağaralar arasında değerlendirebileceğimiz bir yer olan Çankırı Tuz Mağarası, ülkemizin en büyük tuz rezervlerinden biri olarak bilinir. Burada çıkartılan tuzun ardından, mağarada çok sayıda sarkıt ve dikit oluşmuştur. Ve tüm bunlar ise Çankırı Tuz Mağarasının güzelliğine adeta ekstra bir güzellik katıyor. Mağara girişi oldukça geniş bir yapıdadır ve bu yapı içerisine kocaman bir iş makinesi bile sığabilir. Ayrıca bu mağara içerisinde, tam 200 yıl öncesine ait bir eşek cesedi bulunmuştur. Hatta hiçbir şekilde çürümemiş olan eşek, günümüzde ise bir müddet MTA Müzesi’nde sergilendi. Ancak müze ortamında bozulmaya başladığı görülen eşek cesedi, tekrardan Çankırı Tuz Mağarası’na getirildi ve burada sergilenmeye başlandı. Sizler de Çankırı il merkezi sınırları içerisinde yer alan bu harika müzeyi gezip görebilirsiniz.

Mustafa Öztürk

Merhaba, ben Mustafa. Bir çok alanda yazılı ve videolu içerik üretiyorum. SEO, Wordpress ve Pazarlama ana uzmanlık alanlarımın başında geliyor. Bu konularda ürettiğim yazılara ise ulaşmak için şahsi bloğumu ziyaret edebilirsiniz. > mustafaozturk.org

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu