Çatalca Gezilecek Yerler (En İyi 24 Yer)

Çatalca gezilecek yerler tanıtımı yaptığımız bu içeriğimizde, sizlere gezi rehberliği yapacak ve çeşitli önerilerde bulunacağız. İstanbul’un en büyük yüzölçümüne sahip ilçesi olan Çatalca, birbirinden güzel bitkilere ve canlılara ev sahipliği yapan bir kenttir. İstanbul şehir merkezine 55 kilometre uzaklıkta yer alan kentin büyük çoğunluğu ormanlardan oluşmakta ve buraya gelen ziyaretçiler ise Çatalca’da daha çok doğa tatilleri yapmaktadır. Doğal güzelliklerinin yanı sıra denize girmek için de son derece uygun bir yer olan bu ilçe, toplamda 135 kilometreyi aşkın bir sahil şeridine sahiptir.

Çatalca Gezilecek Yerler

İstanbul Avrupa yakası gezilecek yerler arasında, Çatalca ilçesinden de önemli yerler bulunuyor. Ve biz de şu an okumuş olduğunuz içeriğimizde sizler için tam olarak bu yerlerden bahsedeceğiz. O halde hazırsak, işte karşınızda Çatalca gezilecek yerler listesi…

Beykoz Cam ve Billur Müzesi

Beykoz Cam ve Billur Müzesi
Beykoz Cam ve Billur Müzesi

Beykoz ve İstanbul’da gezilecek müzeler arasında ayrı bir öneme sahip olan bu müze, 329 dönümlük büyük bir arazi üzerine kurulmuş olup, müzenin kapalı alan kısmı ise 3 bin metrekaredir. Türk cam sanatının dünyaya tanıtılması için inşa edilmiş olan Beykoz Cam ve Billur Müzesi binası, aslında osmanlı döneminde inşa edilmiş olan bir yapıttı. Günümüzde ise çeşitli restorasyon ve yenileme çalışmalarının ardından müzeye dönüştürülen bu yapıtın çevresinde ise toplamda 117 farklı ağaç türünden oluşan büyükçe bir orman vardır. Yani sizler bu müzeye gittiğinizde hem birbirinden güzel eserleri yerinde görmüş olacak, hem de burada müthiş bir tabiat ile karşılaşmış olacaksınız.

Ali Paşa Camii

Ali Paşa Camii
Ali Paşa Camii

Kanuni Sultan Süleyman döneminde, 1552 yılında inşa edilmiş olan Ali Paşa Camii, klasik Osmanlı mimarisinin en iyi şekilde yansıtıldığı ibadethanelerden biridir. Budin Beylerbeyi Hadım Ali Paşa adına yaptırılmış olan bu camii, kesme taş ve tuğlaların kullanılması ile inşa edilmiştir. Sahip olduğu ortalama 140 santimlik duvar kalınlığı ile en kalın duvarlı camiler arasında gösterilen Ali Paşa Camii’nin yapısı ise tek kubbeli, sekiz pencereli ve üç birimli şekildedir.

Anastasius Surları

Anastasius Surları
Anastasius Surları

Bölgede Uzun Duvar olarak adlandırılan ve Çin Seddinin bir benzeri olan Anastasius Surları, 6’ıncı yüzyılda inşa edildiği düşünülen bir yapıttır. Bu surlar, Çatalca’nın Karacaköy bölgesinde yer alıyor olmakla birlikte, surların diğer bir ucu Silivri ilçesine kadar uzanmaktadır. Eminiz ki Türkiye’de ve hatta İstanbul ilimizde bu denli uzun yapıda surların var oluşu sizleri şaşırtacak ve bölgeye gelerek bu surları yerinde görmek isteyeceksiniz.

Georgios Kilisesi

Georgios Kilisesi
Georgios Kilisesi

Bir önceki başlığımızda belirtmiş olduğumuz Anastasius Surları’nın hemen uç kısmında ve Karadeniz’in de yakın bir konumunda yer alan Georgios Kilisesi, XI’inci yüzyıldan kalma tarihi bir yapıttır. Hem manastır ve hem de kilise olarak kullanılan bu yapıt, Karadeniz’e de hakim olmasıyla birlikte, kendi dönemi dahilinde oldukça önemli bir yerdi. Hem tarihi bir mekan gezip görmek, hem de Karadeniz’in o eşsiz manzarasını seyretmek isteyen tatilcilerimiz içi Georgios Kilisesi bölgesini kesinlikle tavsiye ederiz.

Çakıl Köyü

Çakıl Köyü
Çakıl Köyü

İstanbul’un gezilecek köyleri arasında gösterebileceğimiz Çakıl Köyü, toplamda 2650 kişilik nüfusa sahip olan bir yerleşim yeridir. Bu köyü önemli kılan en birincil özelliği ise köy içerisindeki tarihi yapıtlardır. Bu yapıtlar, geçmiş tarihi tam belli olmayan Çakıl Köyü’nün aslında ne kadar köklü bir geçmişi olduğunu kanıtlar niteliktedir. Köyde yaşayan mevcut halk ise 1924 yılına gerçekleşmiş olan Yunanistan nüfus mübadelesi sonrasında buraya yerleştirilmiş olan kişilerden oluşuyor. Bununla birlikte, Sinop ilimizin Durağan ilçesinde gerçekleşmiş olan baraj yapımı sonrasında oradaki halk da yine Çakıl Köyü’ne göç etmiştir. Siz de Çatalca ilçe merkezine sadece 3 kilometre uzaklıkta yer alan bu köye çok kolay bir şekilde ulaşabilir ve köydeki envai çeşit tarihi yapıtı görüp inceleyebilirsiniz.

Dağyenice Alaiye Şehitliği

Dağyenice Alaiye Şehitliği
Dağyenice Alaiye Şehitliği

Alanya’dan gelen Alaiye Taburu, Birinci Balkan Savaşları sırasında hain bir pusuya düşürülmüş ve o pusuda tam 657 kahraman askerimiz şehit olmuştur. Çatalca ilçe merkezine 18 kilometre uzaklıkta yer alan Dağyenice Alaiye Şehitliği de o askerlerimizin anısına inşa edilmiş olan bir şehitlik anıtıdır. Çatalca tatiliniz esnasında maneviyatı oldukça yüksek bir ziyaret gerçekleştirmek isterseniz, kahraman şehitlerimiz için yapılmış olan bu anıtı ziyaret edebilirsiniz.

Ferhat Paşa Camii

Ferhat Paşa Camii
Ferhat Paşa Camii

Osmanlı tarihinin en ünlü mimarlarından biri olan Mimar Sinan’ın tasarlamış olduğu Ferhat Paşa Camii, Osmanlı sadrazamı Ferhat Paşa tarafından da inşa edilmiş ve bu yapıta kendisinin ismi verilmiştir. Osmanlı mimarisinin klasik ve görkemli eserlerinden biri olan bu camii, sıbyan mektebi ve çeşmeden oluşan bir de külliyeye sahiptir. Caminin yapılış tarihi ise Osmanlı kitabelerine işlenmekte olup, Hicri Takvime göre 1006 ve Miladi Takvime göre de 597 – 1598 yılları arasında inşa edilmiştir.

İnceğiz Mağaraları ve Mesire alanı

İnceğiz Mağaraları ve Mesire alanı
İnceğiz Mağaraları ve Mesire alanı

Kemal Sunal filmlerinden de hatırlayabileceğimiz bu güzel bölge, Çatalca’nın Subaşı Köyü mevkisinde yer almaktadır. Buradaki mağaralar ise M.Ö. 5500’lü yıllara uzanan köklü geçmişi ile birlikte, yapısı itibariyle gelen ziyaretçilerini adeta kendine hayran bırakan bir niteliğe sahiptir. Elbette ki bu mağaraların şu an görünmekte olan kısımları, yapılmış olduğu o ilk yıllara ait değildir. Takvimler M.Ö. 1200’lü yılları gösterdiğinde bu mağaralarda genişletme çalışmaları yapılmış ve M.S. 400’lü yıllarda ise bu mağaraların manastır olarak kullanıldığı ortaya çıkmıştır. Siz de bölgeye gelerek hem de ilgi çekici mağaraları gezip görebilirsiniz, hem buradan bölgenin o eşsiz manzarasını izlemiş olursunuz ve hem de dilerseniz bölgede sevdiklerinizle birlikte piknik yapabilirsiniz.

Kabakça Köy Müzesi

Kabakça Köy Müzesi
Kabakça Köy Müzesi

Çatalca ilçe merkezine 14 kilometre uzaklıkta bulunan müze, yine bu ilçeye bağlı olan Kabakça Köyü’nün hemen giriş kısmında yer almaktadır. Köy sakinlerinden Seyfullah Keskin adlı bir kişiye ait olan ve tek katlı yapıda inşa edilmiş Kabakça Köy Müzesi, çeşitli biblolar, aksesuarlar ve birçok farklı el sanatı örneğinin gösterildiği bir yerdir. Ayrıca müze içerisine girdiğinde bunlardan hariç birbirinden güzel eski plaklar, eski radyolar, asırlık ev eşyaları, müze sahibinin aile üyelerine ait fotoğraflar, heykeller ve daha birçok farklı şey göreceksiniz.

Kurşunlugerme Su Kemeri

Kurşunlugerme Su Kemeri
Kurşunlugerme Su Kemeri

Üç katlı bir yapıda inşa edilen ve ilçe merkezine 30 kilometre uzaklıkta yer alan Kurşunlugerme Su Kemeri, ilçenin Gümüşpınar Köyü yakınlarında bulunuyor. Kemer yüksekliği 34 metre ve uzunluğu ise 123 metre şeklinde ölçülmüş olup, yapılan araştırmalara da dayanarak, kemerin çok eski yıllarda inşa edilildiği düşünülmektedir. Yapılışı sonrası 7’inci yüzyıla gelindiğinde ise bu kemer üzerinde bazı restorasyon çalışmaları gerçekleştirilmiş ve sağlamlaştırılmıştır. Hem Çatalca’ya ait olan ve hem de İstanbul’da gezilecek tarihi yerler açısından oldukça önemli bir yer konumundaki Kurşunlugerme Su Kemeri’ni ziyaret edip görebilirsiniz.

Mübadele Müzesi

Mübadele Müzesi
Mübadele Müzesi

Çatalca ilçesine bağlı bir mahallede yer alan Mübadele Müzesi, ülkemizdeki mübadele olaylarını en iyi şekilde anlatan yapıttır. I. Dünya Savaşıyla birlikte birçok insanın hayatı, hem sosyal ve hem de kültürel anlamda değişmiş, Mübadele Müzesi’de tüm bu değişimleri günümüz dünyasında bize anlatmak amacıyla inşa edilmiştir. Yine mübadele yıllarında Yunanistan tarafından gelen çok sayıda Türk vatandaşı, Çatalca ilçesi civarına yerleşmiş ve o insanlara ait pek çok eşya, şu an bu müze içerisine konularak sergiye sunulmuştur. Bu müzeyi ziyaret eden kişiler, hem güzel bir müze gezisi yapmış olacak ve ayrıca da mübadele döneminin getirmiş olduğu birbirinden farklı yaşam zorluklarını görme fırsatı yakalayacaklar.

Ormanlı Köyü

Ormanlı Köyü
Ormanlı Köyü

Çatalca’nın en sessiz ve sakin yerlerinden biri olan Ormanlı Köyü, toplamda 1500 kişilik nüfusa sahip olmasıyla birlikte son derece tercih edilesi, bir o kadar da gezilip görülesi bir yerdir. Terkos Gölü’nün batı ucunda yer alıyor olan bu köy, ziyaretçileri için deniz ve göl manzaralarını aynı anda sunmakta. Ormanlı Köyü’ne geldiğinizde ise buranın plajında yüzebilir, göl çevresinde kamp kurabilir, yamaç paraşütü yapabilir, doğa yürüyüşüne çıkabilir, bisiklet turu yapabilir, bölgedeki kuşları izleyebilir ve balık tutma faaliyetlerini gerçekleştirebilirsiniz. Emin olmanızı isteriz ki; Ormanlı Köyü’nde geçireceğiniz tatil serüveni, siz ve sevdikleriniz için gerçekten de çok eğlenceli olacaktır.

Evcik Plajı

Evcik Plajı
Evcik Plajı

İstanbul’da denize girilecek yerler arasında çok iyi bir alternatif olan Evcik Plajı, Çatalca’ya yaklaşık 37 kilometre uzaklıkta bulunan tam bir doğa harikasıdır. Ortalama olarak 8 – 10 kilometrelik bir uzunluğa sahip bu plaj, henüz keşfedilmemiş nadide bir güzelliğe sahiptir. Yani tatil sezonları boyunca çok fazla kalabalık olmayışından ötürü çok temiz ve berrak bir yapıya sahip olan bu plajı, Çatalca tatiliniz esnasında rahatlıkla tercih edebilirsiniz.

Çilingöz Tabiat Parkı

Çilingöz Tabiat Parkı
Çilingöz Tabiat Parkı

Tam bir doğa harikası olan Çatalca ilçesi, aynı zamanda içerisinde farklı güzelliklerdeki tabiat parklarını da bulundurmakta. İşte tam da bu noktada sizler için muhteşem bir örnek niteliğinde bahsedebileceğimiz Çilingöz Tabiat Parkı, aynı zamanda İstanbul’da denize girilebilecek yerler arasında da gösteriliyor. Ve bu tabiat parkı içerisindeki olanaklara şöyle bir göz attığımızda, gezebileceğiniz göller olduğunu, Karadeniz kısmında plaja girebileceğinizi, ormanlarında yürüyüşe çıkabileceğinizi ve kamp kurabileceğinizi söyleyebiliriz.

Ormanlı Plajı

Ormanlı Plajı
Ormanlı Plajı

Çatalca ilçesine tatil gelen kişiler bu plaja da geliyor, yüzüyor, eğleniyor ve doyasıyla güneşlenme keyfi yaşıyorlar. Bu harika bölgenin adı ise Ormanlı Plajı olarak bilinmekte. Toplamda 4 kilometre uzunluğa sahip olup, aynı zamanda da sessiz ve sakin yapısıyla dikkat çeken Ormanlı Plajı’nın ilçeye olan uzaklığı ise ortalama olarak 35 kilometre civarındadır.

Yalıköy Plajı

Yalıköy Plajı
Yalıköy Plajı

Çatalca’nın bir diğer güzel plajı da burasıdır. Plaj yüzeyi ise koleksiyoncular tarafından büyük öneme sahip olan Podima taşları ile doludur. Sırf bu özelliği bile Yalıköy Plajı’nı diğer plajlar arasında gerçekten de çok özel kılıyor. Bölgeye geldiğinizde, Karadeniz’in en harika mavi tonları adeta bu plaj bölgesine saklanmışçasına güzel bir görüntü ve tertemiz deniz suyuyla karşılaşacaksınız. Ayrıca plaj bölgesinin oldukça sessiz ve sakin yapıya sahipliği de burayı tercih etmenize dair artısal yönler arasındadır diye düşünüyoruz.

Yalıköy

Yalıköy
Yalıköy

Bir önceki başlığımızda bahsettiğimiz Yalıköy Plajının da içerisinde bulunduğu Yalıköy bölgesi, eski bir Rum balıkçı köyü olarak bilinmekte. Karadeniz’in eşsiz mavisi ve ormanın o muhteşem yeşilini en güzel şekilde yansıtan bu köy, eminiz ki sizlerin Çatalca tatiline de farklı bir renk katacak. Yalıköy’e geldiğinizde plajına gidip denize girebilir, yemyeşil ormanlarında yürüyüşe çıkabilir, bölgede kamp yapabilir ve sevdiklerinizle birlikte samimi piknik sofraları kurabilirsiniz.

Topuklu Çeşmesi

Topuklu Çeşmesi
Topuklu Çeşmesi

Çatalca’nın tarihi açıdan bir diğer önemli eseri olarak bilinen Topuklu Çeşmesi, ilçedeki Kaleiçi mahallesinin Topuklu adlı sokağında yer alıyor. İnşa edilişi II. Ahmet dönemine denk gelen bu çeşme, tarihi yapıt seven tatilcilerin büyük ilgisini çekiyor. Sizler de hem çok eski bir tarihe sahip olan, hem orijinalliğini tam anlamıyla koruyup günümüze dek ayakta kalan ve hem de faal durumda olan bu çeşmeyi görmeye gelebilirsiniz. Sırf çekmenin yanına gelerek incelemelerde bulunmak ve bu çeşmeden akan suyu içmek bile size farklı bir deneyim yaşatmış olacaktır.

Subaşı Köyü

Subaşı Köyü
Subaşı Köyü

Çatalca’nın en tarihi bölgelerinden biri olan Subaşı Köyü, aynı zamanda II. Kaplan Giray Han’ın mezarının yer aldığı bölgedir. Bu köyü ziyaret ettiğinizde köydeki o hoş doğal ortamla birlikte adeta içiniz ısınacak, tarihi bir geçmişe sahip olan köy yapıtlarını incelemek ise sizlere keyif verecektir. Ayrıca yine bu köy içerisinde Selim Giray Sultan Çeşmesi, Subaşı Camii, Han Camii ve Subaşı Tabiat Anıtı gibi tarihi ve bir o kadar da önemli yapıtlar bulunmaktadır.

Flamingo Köyü

Flamingo Köyü
Flamingo Köyü

Çatalca ve hatta İstanbul’da kahvaltı yapılacak en güzel yerler arasında gösterilen Flamingo Köyü, sevdiklerinizle birlikte kaliteli vakitler geçireceğiniz çok hoş bir yerdir. Elbette ki burada kahvaltının yanı sıra diğer yemek öğünleri için de sipariş verebilirsiniz. Sizler kahvaltınızı yapıp veya da yemeğinizi yiyor olduğunuz esnada, görüş açınızda bulunan Flamingo kuşları da tüm bu anlarınıza çok güzel bir renk katacaktır. Aynı zamanda diğer kuş sesleri içinde ve birbirinden güzel ağaçların altında oturuyor olmanız, ortamın sizlere sağlamış olduğu o huzuru en üst seviyeye çıkaracaktır.

Büyükçekmece Gölü

Büyükçekmece Gölü
Büyükçekmece Gölü

Çatalca ilçe merkezine sadece 20 kilometre uzaklıkta yer alan bu göl, harika bir doğal ortam niteliğindedir. Özellikle de göl etrafında uçuşan kuşlar ve göl bölgesinin sessizliği, sizlerin buraya gelmesine vesile olacak en güzel etkenler arasındadır diyebiliriz. Bu bölgeye geldiğinizde dilerseniz göl etrafında piknik yapıp kamp kurarak, dilediğiniz kadar süre boyunca kaliteli vakitler geçirebilirsiniz. Aynı zamanda bu göl üzerine inşa edilmiş olan Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü’nü görme fırsatınız olacaktır.

Mimar Sinan Köprüsü

Mimar Sinan Köprüsü
Mimar Sinan Köprüsü

Döneminin en ünlü mimarlarından biri olan ve Osmanlı Devleti’ne yüzlerce adet eser inşa etmiş olan Mimar Sinan, bu harika eserlerinden birini de Çatalca ilçesine konumlandırmıştır. Silivri Çayı üzerinde yer alan ve 1568 yılında ünlü isim Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş olan bu köprü, aynı zamanda mimarin adını almış bir eserdir. Mimar Sinan Köprüsü, oldukça tarihi ve buna rağmen gayet de güçlü ve sağlam yapısı ile sizlerin de kesinlikle gezip görmesi gereken bir eserdir.

Çatalca Teknoloji Müzesi

Çatalca Teknoloji Müzesi
Çatalca Teknoloji Müzesi

Adem Yılmaz Kültür ve Eğitim Vakfı tartından kurulan ve 2002 yılı itibariyle de halk ziyaretine açılan Çatalca Teknoloji Müzesi, hafta içi günlerinde ziyaret edebileceğiniz bir yerdir. Teknolojinin 150 yıllık gelişim sürecini anlatan bu müze, sizlere gerçekten de çok ilginç gelecek ve müzeyi gezip görmekten büyük keyif alacaksınız. Müze, farklı teknolojik konuları daha iyi bir şekilde anlatmak amacıyla toplam 15 farklı bölüme ayrılmıştır. Müzeyi ziyaret ettiğinizde ise burada karşınıza nostaljik alet ve makinalar çıkacak.

Çatalca Ters Ev

Çatalca Ters Ev
Çatalca Ters Ev

Normal bir evin 180 derece döndürmüş bir hali gibi, yani ters bir şekilde olan bu ev, gezip görme deneyimi sizler için çok eğlenceli olacak bir yapıttır. Üstelik sadece ev değil, evin içindeki tüm eşyalar ve hatta bahçesindeki otomobil bile tamamen ters bir şekilde inşa edilmiştir. Bu eve geldiğinizde insanın algı gücünü zorlayacak olan birbirinden ilginç fotoğraflar çekebilirsiniz. Ayrıca burada bulunan işletme, misafirler için kahvaltı ve diğer yemek menüsü sunumlarını da yapmaktadır. Öyle gelişmiş bir konsept olacaktır ki; dilerseniz burada mangal da yiyebilirsiniz. Ev alanı toplamda 4000 metrekare büyüklükte ve bu alan içerisinde 100 araçlık bir otopark ve aileler için 36 tane de loca bulunmaktadır.

Mustafa Öztürk

Merhaba, ben Mustafa. Bir çok alanda yazılı ve videolu içerik üretiyorum. SEO, Wordpress ve Pazarlama ana uzmanlık alanlarımın başında geliyor. Bu konularda ürettiğim yazılara ise ulaşmak için şahsi bloğumu ziyaret edebilirsiniz. > mustafaozturk.org

Bir Yorum

  1. Çok güzel bilgiler var emeğiniz için teşekkürler. Ancak burada yer alan Ferhatpaşa Camii’nin fotoğrafında yanlışlık var galiba. Fotoğraftaki camii Çatalca’da değil, Bosna Hersek’te yer alıyor sanki.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu