Dalaman Gezilecek Yerler (En İyi 25 Yer)

Bu içeriğimizde siz değerli okurlarımız için Dalaman gezilecek yerler tanıtımı yapacağız. Muğla ilimizin en güzel ilçelerinden biri olan Dalaman, şehir merkezine 80 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Şehirdeki iki hava limanından birinin bu ilçede bulunmasıyla birlikte, birçok konuda olduğu gibi ulaşım konusunda da Dalaman’ın önemi bir hayli artmış durumdadır. Ve bu harika kentin asıl ünlü olduğu konular ise tam bir tatil, gezi ve kültür merkezi olmasıdır.

Dalaman Gezilecek Yerler

Akdeniz ve Ege denizlerinin tam kesiştiği noktada yer alan Dalaman, yaz tatilinde nereye gitsem diye soran kişilere önerebileceğimiz en iyi alternatifler arasındadır. Eğer sizler de şu an bu içeriğimizi okuyorsanız, Dalaman gezilip görülecek yerler hakkında bilgi edinmek istiyorsunuz demektir. Biz de tam olarak bu isteğinizi yerine getiriyor olmakla birlikte, dilerseniz yavaştan içeriğimizin detay kısmına geçiş yapmak istiyoruz.

Dalaman Tren Garı

Dalaman Tren Garı
Dalaman Tren Garı

Dalaman gezilecek yerler listemizde sizleri ilk olarak Dalaman Tren Garı’na götürmek ve bu tarihi yeri hep birlikte keşfetmek istiyoruz. Dünyada adeta eşsiz nitelikteki bu tren garı, ilginç olacaktır ki; şimdiye kadar hiçbir trenin geçişine şahit olmamıştır. Yani Dalaman Tren Garı’ndan bugüne kadar bir tane bile tren geçmedi. Peki ya neden?

“Dönemin Osmanlı valisi olarak görevlendirilen Abbas Hilmi Paşa, teknesiyle Dalaman açıklarında bulunurken bu bölgeyi çok sever ve araziyi keşfe çıkar. Daha sonra buraya, Mısır’dan getirtmiş olduğu bitkileri diktirerek, burada kendisine bir çiftlik inşa ettirmek ister. Yine aynı sırada paşanın aklında, Mısır’ın İskenderiye kentine ise bir adet tren garı inşa etmek varmış.

Tüm bu çalışmalar için Fransa’dan ilgili kişileri yetkilendiren Paşa, her şeyin bu çalışanlar tarafından yürütülmesini ister. Ancak Fransız çalışanların bir hatası sonucu karışıklık olur ve Dalaman’a inşa edilmesi gereken av çiftliği İskenderiye’ye inşa edilir. Ve yine aynı şekilde İskenderiye’ye yaptırılması planlanan tren garı ise Dalaman’a yapılır. Bu önemli hata durumu anlaşıldığında ise çoktan iş işten geçmiş ve hatta Dalaman’daki tren garının bilet gişesi kurulmuştur bile.

Abbas Hilmi Paşa ise bu durumu öğrendikten sonra, o tren garı yanlış yere yapılmış olsa bile yıktırmaya kıyamaz ve bunun sonucunda, hiç demiryolu olmayan bu kent bir adet tren garına sahip olmuş olur” Sizler de o günden bu yana simgeleşecek şehrin en önemli yapıtlarından biri olan Dalaman Tren Garı’nı ziyaret edebilirsiniz.

Kleopatra Hamamı

Kleopatra Hamamı
Kleopatra Hamamı

Hem tarihi ve hem de doğal güzlelikleri açısından kesinlikle gidip görmeniz gereken bir yer olan Kleopatra Hamamı, Bizans dönemine ait birçok kalıntıyı günümüzde bile bünyesinde bulundurmakta. Ve bu kalıntıların, dünyaca ünlü kraliçe Kleopatra tarafından yaptırıldığı düşünülmekte. Dalaman tekne turu yapan kişilerin birçoğunun mutlaka uğradığı Kleopatra Hamamı, aslında bir koy bölgesidir ve burada yüzülebilmektedir. Ancak derin oluşundan ötürü, burada sadece iyi yüzücülerin yüzmesini öneriyoruz.

Antik Demirciler Çarşısı

Antik Demirciler Çarşısı
Antik Demirciler Çarşısı

Demircilik, günümüzde unutulmaya yüz tutmuş meslek grupları arasında yer alıyor olmasıyla birlikte, 13’üncü yüzyılda inşa edilmiş olan Antik Demirciler Çarşısı ise bu mesleğe dair en önemli örnekleri, ziyaretçilerine sunmaktadır. Siz de Dalaman’da yer alan bu çarşıya gelerek birbirinden güzel antik demir çalışmalarını yerinde inceleyebilir ve yine bu ürünleri sevdikleriniz için hediyelik eşya olarak satın alabilirsiniz.

Hippokome Antik Kenti

Hippokome Antik Kenti
Hippokome Antik Kenti

Şimdi de Dalaman’da gezilecek tarihi yerler arasından eski Kayra dilinde “at şehri” anlamına gelen Hippokome Antik Kenti’ne doğru yolculuğa çıkalım. Yüzbinlerce yıllık tarihi kalıntıların bulunduğu bu antik kente gittiğinizde en çok; Roma ve Bizans dönemine ait eserleri göreceksiniz. Eğer siz de tarihi yerleri gezip görmeyi seviyorsanız, Dalaman ilçe merkezine 30 kilometre uzaklıkta olan Hippokome Antik Kenti’ni baştan sona, adeta tarihi geçmişe ışık tutarcasına gezip görebilirsiniz.

Kalynda Antik Kenti

Kalynda Antik Kenti
Kalynda Antik Kenti

Sahip olduğu sur, kalıntı ve kaya mezarları ile dikkat çekip her yıl binlerce kişiyi ağırlayan Kalynda Antik Kenti, sizlerin de kesinlikte gidip görmesi gereken önemli bir tarihi noktadır. Bu şehir, Kalynda topluluğu tarafından kurulmuş olup, daha sonrasında ise Perikler ve Lidyalılar tarafından ele geçirilmiştir. Günümüzde gerçekleşen kazı çalışmaları neticesinde, diğer devletlere ek olarak Bizanslıların da şehirde hüküm sürdüğü tespit edildi. Yani anlayacağınız, Kalynda Antik Kenti’ne gittiğinizde orada farklı medeniyetlere ait birçok tarihi eseri yerinde inceleyebileceksiniz.

Lissai Antik Kenti

Lissai Antik Kenti
Lissai Antik Kenti

Kocagöl üzerindeki küçük bir adacık olan Lissai, Tarihi Karya medeniyetinin sahip olduğu antik kentlerden biri olarak bilinmektedir. Her ne kadar diğer antik kentler kadar olmasa da Lissai Antik Kenti’nin kendine has bir ziyaretçi potansiyeli mevcuttur. Ayrıca 2017 yılında Dalaman’da kurulan Karia Derneği, bölgedeki tüm antik kentlere uzanan bir yol inşa etmek için çalışmalara başladı. Ve çalışmalar bittiğinde, Karia Yolu olarak bilinen bu rotanın durak noktalarından biri ise Lissai Antik Kenti olmuştur. Siz de bu bölgeye gelerek önce bu antik kenti gezebilir, daha sonrasında ise Karia Yolunu kullanarak diğer gezilecek yerlere ulaşım sağlayabilirsiniz.

Oktapolis Antik Kenti

Oktapolis Antik Kenti
Oktapolis Antik Kenti

Dalaman antik kentleri içerisinde çok önemli bir konumda olan ve kesinlikle gezip görmenizi tavsiye ettiğimiz Oktapolis Antik Kenti, yapılan kazılar sonucunda gün geçtikçe biraz daha fazla gün yüzüne çıkmakta ve bizleri şaşırtmaktadır. Yapılan en sonki kazılarda, bölgedeki antik mezarlar gün yüzüne çıkarılmış ve yine mezar üzerindeki yazılardan da anlaşılacağı üzere bölgenin isminin “Sekiz Şehir” anlamına geldiği tespit edilmiştir.

Kaunos Antik Kenti

Kaunos Antik Kenti
Kaunos Antik Kenti

Deniz seviyesinden 152 metre yükseklikte yer alan Kaunos Antik Kenti, diğerleri arasında günümüze en yakın tarihli olan antik kenttir. Oldukça ilgi çekici olan bu antik kente gittiğinizde amfi tiyatro, kilise ve ev tarzı yapıtları göreceksiniz. Kültür ve tarihin izlerini bizlere en güzel şekilde yansıtan Kaunos Antik Kenti, kendi döneminde aslında bir liman kenti olarak işlev görüyordu. Daha sonrasında ise kent ile deniz arasında bir set örüldüğü ve kentin liman özelliğini kaybettiği düşünülmekte. Eğer bir Müzekart sahibiyseniz, Kaunos Antik Kenti’ni tamamen ücretsiz bir şekilde gezip görebilirsiniz.

Tlos Antik Kenti

Tlos Antik Kenti
Tlos Antik Kenti

Dalaman’ın en eski antik kentlerinden biri olan Tlos Antik Kenti, dini, ekonomik ve kültürel açıdından döneminin en önde gelen şehirlerinden biriydi. Şehir, Likya Uygarlığına ait eski bir yerleşim alanı bölgesinde yer alıyor olmakla birlikte, Kanatlı At Pegasus’un sahibi olan Bellaforonte’nin de bu Tlos kentinde yaşamış olduğu düşünülüyor. Siz de Dalaman’daki tatil sürenizin bir kısmını bu antik kenti gezmeye ayırarak, geçmişe doğru şöyle güzel bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Dalaman Asma Eski Köprü

Dalaman Asma Eski Köprü
Dalaman Asma Eski Köprü

Geçmişi, M.Ö. 3’üncü yüzyıla dayanan Dalaman Asma Eski Köprü, 50 metrelik bir uzunluğa sahiptir. Meşhur Dalaman Çayı üzerine yapılmış olan bu köprünün yapılış amacı ise Köyceğiz ile Fethiye ilçelerini birbirine bağlamaktı. Dalaman’ın en güzel tarihi yerleri arasındaki bu köprüyü, Dalaman Çayı’nda rafting etkinliği yapan kişiler de güzergah üzerinde görmektedir.

Sarıgerme Plajı

Sarıgerme Plajı
Sarıgerme Plajı

Muğla’nın bir başka ilçesi sınırlarında yer alıyor olsa da kent merkezi olarak Dalaman’a daha yakın konumda bulunan Sarıgerme Plajı, yine Dalaman ilçesi gezilecek yerler arasında gösterilmektedir. Bu plaj, tam 7 kilometre uzunluğa sahip olması ve yapısının da kumdan oluşuyor olmasıyla birlikte, genel olarak baktığımızda Muğla’nın en iyi plajlarından biri olarak bilinir. Plajda bol sayıda kum zambağı bitkisi vardır ve eğer siz de buraya tatile gelirseniz, bu bitkilere istemeden de kesinlikle zarar vermemeye dikkat etmelisiniz.

Sarçed Plajı

Sarçed Plajı
Sarçed Plajı

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da sağlamış olduğu katkılar ile kurulan Sarçed Plajı, Dalaman mavi bayraklı plajlar arasındadır. Buraya geldiğinizde bir plaj tatili dahilindeki her türlü olanağa, kolaylıkla erişebileceksiniz. Ancak Sarçed Plajı özel bir işletmeye ait olduğu için bu plaja giren herkesten ücret talep edilmektedir. İncecik kumu, tertemiz denizi ve sizleri en iyi şekilde ağırlayacak olan işletmesiyle, Sarçed Plajı’nı çok seveceksiniz.

Kayacık Plajı

Kayacık Plajı
Kayacık Plajı

Sizleri, Dalaman’da hem harika bir gün batımı izleyebileceğiniz, hem dilediğiniz gibi girip yüzebileceğiniz, hem de doğal çevresinde harika bir yürüyüş gerçekleştirebileceğiniz Kayacık Plajı’na götürmek istiyoruz. Üstelik burası Dalaman’a yakın plajlar arasında olmasıyla birlikte, tatil sezonlarında birçok kişi tarafından tercih edilmekte. Tamamen ücretsiz bir plaj olan bu gölgeye geldiğinizde, sadece isteğinize göre kiralayacağınız şezlong ve şemsiyelere ücret ödersiniz. Ve plaj bölgesinde WC, duş yeri, soyunma kabinleri, kafeterya, çocuk oyun alanı, deniz güvenlik şeridi, gözetleme kulesi, cankurtaran ve bir de otopark alanı mevcuttur.

Yassıca Adaları

Yassıca Adaları
Yassıca Adaları

Dalaman Koylarının hemen karşısında yer alan ve toplamda 8 adet adadan oluşan Yassıca Adaları, gerçekten de çok güzel ve hatta muhteşem bir bölgedir. El değmemiş harika doğası, berrak denizi, incecik kumlu plajları ve eşsiz manzarasıyla, Yassıca Adaları’nı gerçekten de çok seveceksiniz. Bu adalara ulaşım sağlamak için Dalaman limanlarından düzenlenen gündelik tekne turlarını takip edebilirsiniz.

Risos Secret Beach

Rixos Secret Beach
Rixos Secret Beach

Dalaman ücretli plaj yerleri arasında olan Risos Secret Beach, doğal güzelliğin denizle buluştuğu harika bir yerdir. Bölgenin son derece sakin ve sessiz, plaj ile denizinin ise son derece temiz oluşundan ötürü bu bölgeyi sizlere de kesinlikle tavsiye ediyoruz. Özel bir işletmeye ait olan plajın, diğer ücretli seçeneklere göre bir tık daha pahalı olduğunu söyleyebiliriz. Elbette ki daha pahalı olması vesilesiyle, bu plajdan alacağınız hizmet de ödemiş olduğunuz ücret ile doğru orantılı olacaktır.

Kükürt Havuzları (Kapukargın Kükürt Kaplıcası)

Kapukargın Kükürt Kaplıcası
Kapukargın Kükürt Kaplıcası

Dalaman’ın Kapukargın mahallesinde yer alan kükürt havuzları, 42 dönümlük büyük bir araziyi kaplamaktadır. Havuzları komple içerisinde barındıran bu arazinin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da katkılarıyla turizme kazandırılması, halkın kullanımına arz edilmesi hedeflenmekte. Proje içerisinde, havuzların etrafına piknik, mesire alanı, voleybol sahası, aile çay bahçesi, restoran, duşa kabinler, tuvaletler ve otopark yapılması yer alıyor.

Kocagöl

Kocagöl
Kocagöl

Dalaman ilçesinin 11 kilometre kadar güney kısmında yer alan Kocagöl, halk arasında ise kükürtlü acı su anlamına gelen Alagöl olarak anılmaktadır. Burası, önceleri deniz ile birleşik bir yerdi fakat zamanla deniz ile arasının dolmasıyla birlikte, göle dönüştü. Adeta eşsiz bir güzelliğe sahip olan Kocagöl, etrafı onlarca farklı çeşitte olan binlerce adet ağaç ve bitkiyle doludur. Aynı zamanda Türkiye’nin en güzel gölleri arasında gösterilen bu bölgeye gelerek burada kamp, doğa yürüyüşü, trekking, dağ bisikleti ve piknik gibi aktiviteler yapabilirsiniz.

Kille Koyu

Kille Koyu
Kille Koyu

Çakıllı bir denize sahip olup, sörf yapmayı severlerin adeta akın ettiği Kille Koyu’na gitmeye hazır mıyız? Bu koya geldiğinizde, etrafınızdaki çam ağaçlarının yoğun kokusu ile adeta içiniz açılacak ve yine buradaki doğal güzellik ile birlikte de yine adeta büyüleneceksiniz. Kille Koyu’na geldiğinizde denize girebilir, yürüyüşe çıkabilir, güneşlenebilir, piknik ve sörf yapabilirsiniz.

Sarsala Koyu

Sarsala Koyu
Sarsala Koyu

Dalaman gezilecek yerler arasında önemli bir seçenek olan Sarsala Koyu, ilçeye 16 kilometre uzaklıktadır. Bu koy, Büyük ve Küçük Sarsala olarak ikiye ayrılır. Küçük Sarsala olarak bilinen kısım daha çok buraya gelen yat ve tekneleri ağırlarken, Büyük Sarsala’da ise tatilciler doyasıya yüzüp eğlenmektedir. Oldukça makul bir giriş ücreti ödeyerek girebileceğiniz Sarsala Koyu Plajı’nda, o esnada sahip olabileceğiniz tüm hizmetlere erişmeniz de mümkün.

Günlüklü Koyu

Günlüklü Koyu
Günlüklü Koyu

İsmini, burada bulunan Günün Ağacı bitkisinden alan Günlüklü Koyu, en çok da sessiz ve sakin oluşuyla biliniyor. Siz de Dalaman ilçe merkezine 40 dakikalık araç mesafesi uzaklıkta olan Günlüklü Koyuna gelerek plajında yüzebilir, burada piknik yapabilir ve huzur içinde bir tatil deneyiminin keyfini yaşayabilirsiniz.

Bedri Rahmi Koyu

Bedri Rahmi Koyu
Bedri Rahmi Koyu

Asıl adı Taşkaya Koyu olan bu bölge, 1974 yılında ünlü ressam ve şair Bedri Rahmi Eyüpoğlu’nun burayı ziyaret etmesiyle birlikte, aslında isminin de değişeceği zamana çoktan gelmiştir bile. Koyu ve etrafını görüp, tüm her yeri gerçekten de çok beğenen Bedri Rahmi Eyüpoğlu, koyun hemen yamaç bölgesindeki büyükçe bir kayalığın üzerine, balık resmi çizerek oradan ayrılır. Hatta o resim şu an bile tüm netliğiyle aynı kayanın üzerinde durmaktadır. Ve tam olarak o günlerden sonra, tüm bu koy bölgesi Bedri Rahmi ile anılmaya başlar ve sonrasında da ismi tamamen değiştirilerek Bedri Rahmi Koyu olur. Bu harika koya geldiğinizde yeşil ve mavinin müthiş uyumunu bir kez daha görecek, siz de buraya tıpkı Bedri Rahmi Eyüpoğlu gibi hayran kalacaksınız.

Gökgemile Koyu

Gökgemile Koyu
Gökgemile Koyu

Tamamen ağaçlarla çevrili olan, diğer bölgelere oranla daha az insana rastlayacağınız ve çok temiz bir yapıya sahip Gökgemile Koyu, sizler için önerdiğimiz bir diğer durak noktasıdır. Dalaman’ın Kapıdağ yarım adası sınırları içerisinde kalan bu koya geldiğinizde tamamen sessizlik ve sakinlik içerisinde bir tatil deneyimi yaşayacak, isterseniz de burada kamp kurup piknik yapabileceksiniz.

Boynuzbükü Koyu

Boynuzbükü Koyu
Boynuzbükü Koyu

12 Adalar olarak adlandırılan koylardan biri olan Boynuzbükü Koyu, Dalaman Havalimanına 25 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Dalaman’ın en güzel yerleri arasında gösterilen bu bölgede, doğanın deniz ile buluşmasını en saf haliyle görecek, pek de derin olmayan kesimlerde denize girebilecek ve burada ailenizle çok güzel vakitler geçireceksiniz. Ayrıca Boynuzbükü Koyu, suyunun fazla derin olmamasından ötürü çocuklu aileler tarafından da gönül rahatlığıyla tercih edilebilir.

Dalaman Çayı

Dalaman Çayı
Dalaman Çayı

Dalaman gezilecek yerler listemize şimdi de toplam uzunluğu 229 kilometre olan Dalaman Çayı ile devam ediyoruz. Dağlardan gelen buz gibi kaynak sularıyla beslenerek en sonunda ise Akdeniz’e dökülen bu doğal oluşum, Rafting tutkunları için vazgeçilmez bir yer olmuş durumda. Zorluk derecesi 3 – 4 civarında olan ve 26 kilometrelik uzunluktaki bir kısmı boyunca rafting yapılabilen çayda, tüm bu serüven için yaklaşık 2 saatinizi ayırmanız gerekecektir.

Akkaya Garden

Akkaya Garden
Akkaya Garden

Dalaman ilçe merkezine 12 kilometre ve Dalaman Havalimanına ise yaklaşık 15 – 20 kilometre uzaklıkta yer alan Akkaya Garden, doğa ile içe içe tatil yapabileceğiniz muhteşem bir bölgedir. Çok güzel bir göl ve ihtişamlı bir dağın bulunduğu Akkaya Vadisi’nde siz değerli ziyaretçileri restoran, botanik, bahçeler ile at padoku gibi birbirinden farklı yer ve mekanlar beklemekte. Aynı zamanda Gizli Vadi olarak da bilinen bu güzellik, sizlere sağlamış olduğu huzurla birlikte adeta ruhunuzu dinlendirecek.

Mustafa Öztürk

Merhaba, ben Mustafa. Bir çok alanda yazılı ve videolu içerik üretiyorum. SEO, Wordpress ve Pazarlama ana uzmanlık alanlarımın başında geliyor. Bu konularda ürettiğim yazılara ise ulaşmak için şahsi bloğumu ziyaret edebilirsiniz. > mustafaozturk.org

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu