Dikili Gezilecek Yerler (En İyi 20 Yer)

Ülkemizin en görülmeye değer kısımları arasında olan Dikili gezilecek yerler, iddia ediyoruz ki siz değerli okurlarımızın da çok seveceği standartlardadır. Ege bölgemizin kıyı noktalarında, Midilli Adası’nın hemen yamaç kısmında yer alan Dikili, İzmir ilimizin nezih bir ilçesidir. Bir tarafı denize ve bir tarafı da Karadağ’a bakan bu güzel ilçede sizleri plajlar, yaylalar, ormanlar, eğlence yerleri, restoranlar, kamp yerleri ve çok daha fazlası bekliyor olacaktır.

Dikili Gezilecek Yerler

Dikili ilçesinin kendi sınırları içerisinde bulunan kısımları gezip göreceğiniz gibi, ilçeden yola çıkarak çevre ilçelere bağlı olan gezilip görülecek yerleri de ziyaret edebilirsiniz. Yani bu da Dikili’nin ulaşım açısından da son derece uygun bir yer olduğunu gösteriyor. Dikili ilçesini güzelce şöyle bir gezip göreyim diyecek olursanız, bunun için bir haftaya yakın sürenizi ayırmanız gerekir. Ve şimdi de o bir haftalık süreç içerisinde gidebileceğiniz Dikili gezilecek yerler nereler olacak, buyurun hep birlikte görüp tanıyalım. İşte, sizin için hazırladığımız gezi listemiz. 

Dikili Halk Plajı

Dikili Halk Plajı
Dikili Halk Plajı

Dikili ve İzmir denize girilecek yerler arasında tercih edebileceğiniz çok iyi bir alternatif niteliğindeki Dikili Halk Plajı, 2002 yılı itibariyle mavi bayrak almaya hak kazanmış bir plajdır. Aynı zamanda tamamen ücretsiz olan bu plaj, yüzmek ve güneşlenmek için oldukça idealdir. Tüm bu olumlu yanlarının yanı sıra, Dikili ilçe merkezine de sadece 5 dakika uzaklıkta olması Dikili Halk Plajı’nın tatil sezonlarında daima kalabalıklaşmasını sağlıyor. Eğer bu kalabalıklardan en az şekilde etkilenmek veya da en azından o kalabalık içerisinde kendiniz için şemsiye ve şezlong ayarlamak istiyorsanız, plaja olabildiğince erken bir saatte gitmenizi tavsiye ederiz. 

Çandarlı Plajı

Çandarlı Plajı
Çandarlı Plajı

Dikili gezilecek yerler arasında en çok tercih edilen bölgelerden biridir Çandarlı Plajı. İzmir mavi bayraklı plajlar arasında olmasının yanı sıra, tamamen ücretsiz olması durumu da tatilcilerin ilgisini çekmekte ve birçok kişinin tatilde gidilecek yerler listesine eklenmektedir. Bu güzel plajda gününüzü geçiriyorken, plaj bölgesinde bulunan kafe ve restoranlardan da yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Siz de hem soğuk deniz suyunda yüzmeyi seviyor ve hem de bu güzel deneyimi tertemiz bir deniz suyunda yaşamak istiyorsanız, Çandarlı Plajı’nı sizler için kesinlikle tavsiye ederiz. 

Pissa Plajı

Pissa Plajı
Pissa Plajı

Bembeyaz bir kumsala ve turkuaz renkli deniz suyuna sahip Pissa Plajı, Dikili’nin Bademli Köyü’nde yer alıyor. Mükemmel bir yer diye tabir edebileceğimiz bu güzel plaj, tamamen ücretsiz olarak yüzebileceğiniz plajlar arasındadır. Eğer özel aracınızla gelecek olursanız, Pissa Plajı’nda sizler için bir otopark yeri bulunuyor olacaktır. Uygun bir fiyatla aracınızı bu otoparka park ederek tamamen güvenli bir yerde durmasını sağlayabilirsiniz. Ve ücretsiz bir yer diye bahsettiğimiz bu plajda ise ücret ödeyeceğiniz şeyler kiralamış olacağınız şemsiye ve şezlonglar olacaktır. 

Bademli Ilıcası

Bademli Ilıcası
Bademli Ilıcası

Dikili’nin Bademli Köyü’nde yer alıyor olan bu güzel ılıca, doğal kaynaklarının yer yüzüne çıktığı bir sit alanıdır. Burası her ne kadar kaynak sularının çıktığı bir yer olsa da buraya herhangi bir tesis inşa edilmemiştir. Buraya geldiğinizde, taşlarla çevrelenmiş ve sıcaklığı 40 ile 45 derece arasında değişen minik göletlere girebilirsiniz. Bu göletlerin suyunun şifalı olduğuna inanılıyor ve insanlar, yüzyıllar boyunca buradaki sıcak sulara girerek çeşitli hastalıkları için şifa arayışında bulundular. Siz de kolayca yer bulmak açısından günün erken saatlerinde Bademli Ilıcası’na gelerek buradaki doğal su göletlerine girebilirsiniz. 

Zindancık Koyu (Killik Koyu)

Zindancık Koyu (Killik Koyu)
Zindancık Koyu (Killik Koyu)

Henüz çok az kişi tarafından biliniyor olan Ege Bölgesinin güzel mi güzel Zindancık Koyu, Dikili tatili esnasında sizlere de kesinlikle önerdiğimiz bir gezi rotası olacaktır. El değmemiş bir yer olan ve doğal mineralli killerinden şifa bulabileceğiniz Zindancık Koyu’nun suyu, vücudun toksinlerden arınmasına da yardımcı oluyor. Üstelik buraya geldiğinizde tek tatil deneyiminiz suya girmek olmayacaktır. Zindancık Koyu bölgesi aynı zamanda kamp kurmak için de gayet uygun bir alternatiftir. Burada kamp ve deniz eğlenceniz esnasında, yakın bölgelerde bulunan restoranlardan da yeme içme ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. 

Kayra Plajı

Kayra Plajı
Kayra Plajı

Dikili ilçesinin ücretli tatil yerleri arasında olan Kayra Plajı, oldukça konforlu bir yerdir. Plaja giriş kısmında ödemiş olduğunuz ücret, plaj içerisinde tarafınıza sağlanacak olan şezlong, şemsiye, duş ve wc ihtiyaçlarının tümünü karşılamaktadır. Yine oldukça temiz bir yapıda olan ve mavi bayrak statüsündeki bu güzel plaj, Dikili tatiliniz esnasında yüzme ve güneşlenme keyfi için tercih edebileceğiniz en iyi seçenekler arasında olacaktır. 

Fame Beach & Bungalov

Fame Beach & Bungalov
Fame Beach & Bungalov

Dikili ilçesinin en gözde tesislerinden biri olan Fame Beach & Bungalov, tatilcileri için hem sınırsız eğlence ve hem de en güzel konaklama hizmetlerini sağlamaktadır. Plajı tertemiz ve kumsalı da oldukça geniş olan bu tesis, restoranlarında sizler için sunmuş olduğu envai çeşit lezzetleriyle birlikte, oldukça hoşunuza gidecek. Siz de bu tesise gelerek dilediğiniz gibi yüzme ve isteğiniz doğrultusunda bungalov ev kiralayarak konaklama deneyimini en güzel şekilde yaşayabilirsiniz. 

Kalem Adası

Kalem Adası
Kalem Adası

Ege Denizi’nin Maldivler’i olarak tabir edebileceğiniz ve Dikili ilçesi açıklarında yer alan Kalem Adası, plajları tamamen kumdan oluşan ve deniz suyunun da turkuaz renkli olduğu bir yerdir. Kalabalık sahillerden bir an için uzaklaşarak mükemmel güzellikte ve daha sakin yerlerde tatil yapmak isteyen ziyaretçilerimiz, Dikili’den kalkan feribotlara binerek bu güzel adaya ulaşım sağlayabilirler. 

Aşıklar Şelalesi

Aşıklar Şelalesi
Aşıklar Şelalesi

Dikili gezilecek yerler arasında muhteşem bir doğal güzellik olan Aşıklar Şelalesi, ilçeye bağlı Nebiler Köyü’nde yer alıyor. Zaten bu köy başlı başlına gezilip görülecek bir doğal güzellik olmakla birlikte, Aşıklar Şelalesi de envai çeşit doğal güzelliğin arasından sizlere önerdiğimiz bir gezi alternatifidir. Ayrıca bu bölgeye geldiğinizde, şelaleye ait olan hikayeyi de dinleme fırsatınız olacaktır. Ancak biz yine de bu hikayeden kısaca bir bahsetmek isteriz.

Hikaye, Yörük Ali ve padişahın kızı Sümeyra arasında geçmektedir. Padişah, kızıyla birikte olmasını istemediği Ali’ye civar bölgeden uzaklaşması gerektiğini iletir. Ali ise aşkından hiçbir zaman vazgeçmeyi düşünmez ve Sümeyra ile gizlice görüşmelere devam eder. Her bir görüşmede ayrılığın acısını ve evlenemiyor olmalarının hüznünü yaşayan bu iki aşık, günün birinde askerler tarafından fark edilirler. Ve askerler tam onları öldürmek için harekete geçtikleri esnada iki aşık, “sonsuza kadar birlikte olmak, hiç ayrılmamak” adına dua ederler ve o duaları da kabul olur. Dualarının kabul olmasıyla birlikte Ali ve Sümeyra işte bu şelaleye gönüşürler. Anlattığımız hikaye elbette ki her ne kadar gerçek dışı da olsa, bu güzel şelalenin tercih edilebilirliğini artıran etkili bir unsur haline gelmiştir.

Siz de Aşıklar Şelalesine gelerek hem güzel bir doğal oluşumu yerinde görme fırsatını yakalamı olacak, hem de şelale suyunun döküldüğü yerde dilediğiniz gibi yüzebileceksiniz. 

Ece Çağlayanı

Ece Çağlayanı
Ece Çağlayanı

Bir önceki başlığımızda bahsettiğimiz Aşıklar Şelalesi’nin 30 dakikalık bir mesafe kadar ilerisinde bulunan Ece Çağlayanı, Dikili’nin Nebiler Köyü sınırları içerisinde yer alan bir doğal güzelliktir. Bu güzel çağlayanın suyu gerçekten de çok temiz ve berrak yapıdadır. Siz de eğer buraya gelmeyi düşünürseniz, bu suda dilediğiniz gibi yüzme keyfi yapabilirsiniz. Ancak Ece Çağlayanı suyunun soğuk olabileceğini de belirtmek isteriz. Neticesinde burası bir doğal tatlı su kaynaklarıyla beslenmekte ve deniz suyuna nazaran da bir hayli soğuk yapıdadır. Ancak henüz tam anlamıyla keşfedilmemiş olması, burayı el değmemiş güzellikteki yerler denginde tutmakta ve sizlerin de gönül rahatlığıyla tercih edebileceği seviyelere getirmektedir. 

Ağlayan Mağara

Ağlayan Mağara
Ağlayan Mağara

Ağlayan Şelalesi’nin üst kısımlarında yer alan Ağlayan Mağara, şelale hikayesinde bahsettiğimiz olayların geçtiği yer olarak biliniyor. Hikayede sizlere anlattığımız yörük Ali ve padişahın kızı Sümeyra, herkesten gizli bir şekilde yapmış oldukları buluşmalarda bu mağara içerisinde yan yana geliyorlardı. Daha sonraları, yani Sümeyra ve Ali kendilerini öldürdükten sonra padişah bu acıya daha fazla dayanamaz ve sürekli olarak kendisini bu mağaraya kapatarak ağlardı. Bu ağlamalarının izlerinin mağara içerisinde şu an bile durduğu söylenir. Ve sizler de dönemin padişahının yoğun göz yaşları sonrasında Ağlayan Mağara ismini alan bu doğal güzelliği gezip görebilirsiniz. 

Karagöl Tabiat Parkı

Karagöl Tabiat Parkı
Karagöl Tabiat Parkı

Volkanik hareketlerde oluşmuş doğal bir krater gölüne de ev sahipliği yapan Karagöl Tabiat Parkı, sizlerin de gidip görebileceği ekolojik bir alandır. Buraya geldiğinizde genel itibariyle gölün güzelliği seyredip bölgedeki temiz havanın tadını çıkarabilirsiniz. Eğer bir aktivite yapmak isterseniz de sizler için göl çevresinde koşu ve yürüyüş yapmayı tavsiye edebiliriz. Doğa severler için tavsiye edilecek bir yer olan Karagöl Tabiat Parkı’nı biz de siz değerli okurlarımıza öneriyoruz. 

Alder Aquapark

Alder Aquapark
Alder Aquapark

Bu güzel eğlence tesisinde farklı derinlik ve ebatlardaki havuzlarda gönlünüzce eğlenip, mükemmel bir tatil deneyimine imza atabilirsiniz. En az Dikili plajları kadar eğlenceli bir şekilde yüzebileceğiniz Alder Aquapark, sahip olduğu su oyuncakları ile birlikte sizlere eğlence deneyimini en harika şekilde yaşatmak için inşa edilmiştir. Yüzme bilenler ve bilmeyenler için farklı derinlik kısımları olan eğlence tesisi, sadece Dikili gezilecek yerler olarak değil, direkt olarak İzmir gezilecek yerler arasında değerlendiriliyor desek çok da abartmış olmayız.

Ve elbette ki sizlerin de tatil planınıza dahil etmesi, Alder Aquapark’a giderek harika bir eğlence deneyimi yaşamasını tavsiye ediyoruz. 

Atatürk Botanik Bahçesi

Atatürk Botanik Bahçesi
Atatürk Botanik Bahçesi

Macit Ersoy isimli bir kişi tarafından açılışı gerçekleştirilen Atatürk Botanik Bahçesi, ülkemizdeki en kapsamlı bitki bahçeleri arasında gösteriliyor. Önceleri tamamen boş bir arazi olan 30 hektarlık bahçe bölgesi, tam üç bin adet bitki türünün toprağa ekilmesi ve zamanla büyümesiyle birlikte, günümüzde kocaman bir bahçeye dönüşmüştür. Bu güzel bahçeye girdiğiniz andan itibaren harika bir doğa kokusu alacak, nefesinizin açıldığını hissedecek ve kendinizi kocaman bir ormanın içindeymiş gibi hayal edeceksiniz. Ayrıca Atatürk Botanik Bahçesi’nde yer alan bitkilerin çoğu Türkiye’de bulunmamakla birlikte, yurt dışından getirilen türlerdir. 

Çandarlı

Çandarlı
Çandarlı

Dikili ilçe merkezine yaklaşık 18 kilometre uzaklıkta yer alan Çandarlı, ulaşımı oldukça kolay ve doğal güzellikleri bakımından da fazlasıyla ön plana çıkan bir köydür. Doğal güzelliğinin yanı sıra köyün sahip olduğu tarihi doku da son derece görülmeye değer olup, sizlerin de ilgisini çekecek düzeydedir. Özellikle de yabancı turistler tarafından pek de tercih edilmeyen Çandarlı Köyü’ne geldiğinizde burada bulunan Çandırlı Kalesi, Pitane Antik Kenti, Denizköy ve Çandırlı Plajı gibi kısımları gezip görebilirsiniz. Ve Çandarlı Köyü’ne gittiğinizde geçirmiş olacağınız eğlenceli tatil serüvenleri esnasında burada bulunan lokantalarda sizlere sunulacak olan yemeklerin gerçekten de mükemmel lezzetlerde olduğunu belirtmek isteriz. 

Bademli Köyü

Bademli Köyü
Bademli Köyü

Yine Dikili ilçe merkezine son derece yakın bir yer olan Bademli Köyü, plaj ve yürüyüş yollarıyla tanınan güzel bir yerleşim alanıdır. Köy halkının da son derece sıcakkanlı olması, sizleri buralara hemencik alıştıracak ve Dikili tatil deneyimlerinize renk katacaktır. Ve Bademli Köyü plajına giderek denize girmek istediğinizde ise karşılaşacağınız plajın tertemiz yapıda ve beyaz kum rengine sahip olduğunu da belirtelim. Bademli Köyü tatilinden ayrılırken de burada satılan hediyelik eşyalardan birkaç tanesini satın alarak, sevdiğiniz kişilere hediye edebilirsiniz.

Sessiz, sakin, huzurlu ve doğa ile iç içe bir Dikili tatili yapmak isteyen çok değerli okurlarımıza, rotalarını bir an için Bademli Köyü’ne çevirmelerini tavsiye ederiz.  

Nebiler Köyü

Nebiler Köyü
Nebiler Köyü

Dikili gezilecek yerler arasında birçok farklı seçeneğe ev sahipliği yapan Nebiler Köyü, doğası itibariyle muhteşem güzellikte bir yerdir. Köy içerisindeki şelaleler, mağaralar, çay nehri, ormanları ve daha birçok farklı yanı, siz tatilciler açısından kesinlikle görülmeye değer niteliktedir. Dikili tatiliniz esnasında ilçe merkezine sadece 16 kilometre uzaklıkta olan Nebiler Köyü’ne de kesinlikle gitmenizi öneririz.

Atarneus Antik Kenti

Atarneus Antik Kenti
Atarneus Antik Kenti

“Kutsal bahar ve ana tanrıça baharı” anlamına gelen Atarneus kelimesi, bu kente de adını vermiş ve kent, uzun yıllar boyunca ayakta kalmıştır. Ağılkale’de kurulan ilk şehir devleti olan Atarneus, geçmişi M.Ö. 4000 yılına dayanan bir yerleşim yeridir. Hatta dünyaca ünlü düşünür Aristoteles de bu kentte yaşamış önemli bir isimdir. Şehir, insanların yaşamış olduğu dönemlerde oldukça büyük bir popülariteye sahipti ve şehrin toprakları son derece bereketli olup, Atarneus için madeni paralar basılmaktaydı. Şehrin yakınlarında ise Yunanlılar ile Persler arasında savaşlar olmuş, Ünlü tarihçi Heredot ise bu savaşlardan sıkça bahsetmiştir.

Günümüzde ise önemli bir tarihi yer olan Atarneus Antik Kenti, Helenistik ve Genç Bizans dönemine ait izleri de taşıyor. Elbette ki sizler de tarihi yer ve mekan gezip görmeyi seviyorsanız, bu güzel antik kente doğru yolculuğa çıkabilirsiniz. 

Pitane Antik Kenti

Pitane Antik Kenti
Pitane Antik Kenti

Dikili ilçesinin Çandarlı Köyü’nde bulunan Pitane Antik Kenti, Helenistik dönemde kurulduğu tahmin edilen bir yerleşim yeridir. Ve bu antik kentten çıkarılan tarihi kalıntılar, günümüzde İzmir Arkeoloji Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzesi ve Bergama Müzesi’nde sergileniyor. Yani Pitane Antik Kenti’ne geldiğinizde tarihi kalıntı anlamda pek de bir şey görmek mümkün olmayacaktır. Ancak burada görebileceğimiz tarihi yapıtlar hiç yok diyemeyiz. Örneğin antik kentte bulunan Çandarlı Kalesi, sizler için sizler için gezip görmeyi önerdiğimiz ideal bir tarihi yapıttır. Siz de Pitane Antik Kenti’ne giderek hem 2013 yılı itibariyle UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilen bu güzel kaleyi görebilir, hem de antik kentin diğer kısımlarına göz atabilirsiniz. 

Pergamon Antik Kenti

Pergamon Antik Kenti
Pergamon Antik Kenti

Dikili gezilecek yerler arasında bahsettiğimiz antik kentlerden bir diğeri de Pergamon Antik Kenti olacak. 2014 yılı itibariyle UNESCO Dünya Miraslar Listesi’ne dahil edilmiş olan bu güzel antik kentimiz, ilçeye 29 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Kent, aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit’e armağan edilmiş olmakla birlikte, Helenistik dönem planlaması ile inşa edilmiş ve anıtsal mimarisi ile de daima ön plana çıkmayı başarmıştır. Günümüzde ülkemizin en çok ziyaret edilen antik kentleri arasında olan bu eski yerleşim yeri, İzmir’de gezilecek antik kentler dendiğinde de akla ilk gelen seçeneklerdendir.

Pergamon Antik Kenti’ne gittiğinizde en dikkatinizi çekecek yapıtlar ise sırasıyla Athena Tapınağı, dik yapıdaki amfi tiyatro, kütüphane, büyük sunak, agora, spor salonları ve yüksek basınçlı su boru hattı olacaktır. Siz de tüm bu yapıtları ve çok daha fazlasını görmek için her yıl ortalama 1 milyon turistin ziyaret ettiği Pergamon Antik Kenti’ne gidebilirsiniz. 

Mustafa Öztürk

Merhaba, ben Mustafa. Bir çok alanda yazılı ve videolu içerik üretiyorum. SEO, Wordpress ve Pazarlama ana uzmanlık alanlarımın başında geliyor. Bu konularda ürettiğim yazılara ise ulaşmak için şahsi bloğumu ziyaret edebilirsiniz. > mustafaozturk.org

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu