Göreme Gezilecek Yerler (En İyi 18 Yer)

Herkese merhabalar, bu içeriğimizde sizlerle birlikte Göreme gezilecek yerler nerelerdir, bunları tanıyacağız. Nevşehir ilimizin çok güzel bir ilçesi olan Göreme, halkın genelinin geçim kaynağı turizm olan bir kentimizdir. Öyle ki, Kapadokya gezilecek yerler konusu açıldığında da alternatiflerimiz arasına ekleyebileceğimiz birçok nokta, Göreme ilçesinde yer almaktadır. Birbirinden güzel doğal oluşumlar ve tarihi yapıtları, Göreme’de gezilecek yerlerin büyük bir çoğunluğunu oluşturuyor. Sizler de Göreme tatil süreciniz dahilinde tarihi ve doğal güzellikteki bu yerlere gidecek, tüm hepsini yerinde inceleme fırsatı bulacak ve çok seveceksiniz. O halde hazırsak, hiç vakit kaybetmeden Göreme gezilecek yerler tanıtımımıza başlayalım.

Göreme Gezilecek Yerler

Dilerseniz sözü hiç daha fazla uzatmadan, direkt olarak içeriğimizin detay kısmına geçiş yapalım. İşte, okuyarak bilgi edinebileceğiniz Göreme gezilecek yerler listesi

 

Göreme Açık Hava Müzesi

Göreme Açık Hava Müzesi
Göreme Açık Hava Müzesi

Göreme ilçe merkezine sadece 2 kilometre uzaklıkta bulunan ve 6 Aralık 1985 yılından beri UNESCO Dünya Mirası olarak gösterilen Göreme Açık Hava Müzesi’ni, kent geziniz esnasında uğrayacağınız ilk rota olarak tercih edebilirsiniz. Modern bir hayat yaşadığımız şu döneminiz, bu açık hava müzesinin turnikelerinden girdiğiniz anda birden değişecek ve kendinizi, M.S. 4’üncü ve M.S 13’üncü yüzyılların aralığında bulacaksınız. Ve müze alanınına girdiğinizde ise karşınıza, Bizans kilise mimarisinin muhteşem bir örneği çıkacak. Müze alanı boyunca ilerlediğinizde, birbirinden göz alıcı manastırlar, şepaller, kiliseler ve milli parklar göreceksiniz.

 

Güvercinlik Vadisi

Güvercinlik Vadisi
Güvercinlik Vadisi

Göreme ve Nevşehir gezilecek yerler arasında tercih edebileceğiniz en iyi alternatiflerden biri olacak olan Güvercinlik Vadisi, Kapadokya bölgesi dahilindeki en uzun vadilerden biridir. Göreme ilçe merkezine yaklaşık 4 kilometre uzaklıkta yer alıyor olan Güvercinlik Vadisi, tam da ortasından akan Vasıl deresi ile birlikte güzelliğine güzellik katan bir yerdir. Ve insanların kayalara oyduğu güvercinlik yuvalarından ötürü bu ismi almış olan Güvercinlik Vadisi, Göreme’ye gelecek olan tatilcilerimiz için “görmeden dönmeyin” diye öneride bulunabileceğimiz eşsiz bir güzelliktir.

 

Zemi Vadisi

Zemi Vadisi
Zemi Vadisi

Bir ucu Göreme Açık Hava Müzesi’ne kadar uzanıyor olan ve ilçenin doğu kısmında yer alan Zemi Vadisi, kente ait olan bir diğer doğal güzelliktir. Özellikle de bahar aylarında gelen ziyaretçilerine mükemmel bir doğal sunuş sergileyen bu vadide, envai çeşit kuş ve kelebek görmeniz mümkün. Ve elbette ki Zemi Vadisi’ne gitmeniz için tek neden bu olmamakla birlikte, burası aynı zamanda tam bir tarih merkezi. Geçmişi 10 ile 11’inci yüzyıla dayanıyor olan ve Zemi Vadisi’ne adeta gizlendirilmiş konumdaki kiliseler, sizler için güzel bir tarihi gezi deneyimi olacaktır. Bu kiliseler sırasıyla; El-Nazar Kilisesi, Sarnıç Kilisesi, Saklı Kilise ve Görkündere Kilisesidir. Ayrıca bu kiliselerin yanı sıra büyük peri bacaları, tüneller ve Roma mezarları da yine, Zemi Vadisi’nde gezip görebileceğiniz diğer tarihi kısımlardır.

 

Paşabağ Vadisi

Paşabağ Vadisi
Paşabağ Vadisi

Çok eski dönemlerde dış dünya ile bağlantısını koparan insanlar, Paşabağ Vadisi’ne gelerek burada ibadet ediyorlarmış. Bu yüzden farklı adlandırmaları da olan bu vadi, Rahipler Vadisi ve Keşişler Vadisi olarak da bilinmektedir. Vadi içerisinde yürüdüğünüzde, genç ve yaşlı olarak tabir edebileceğimiz birçok farklı peri bacasını görmeniz mümkün. Ayrıca bu vadide bulunduğunuz süre boyunca kendinizi gerçekten de çok huzurlu hissedeceksiniz ve çok eski yıllarda keşişlerin neden burayı tercih ettikleri konusunu da bu huzura bağlamak isteyeceksiniz. Kapadokya’nın ayrı bir güzelliği, ayrı bir doğası ve yine çok ayrı bir gezi durağı olan Paşabağ Vadisi’ni biz de siz değerli okurlarımıza tavsiye ediyoruz.

 

Güllüdere Vadisi

Güllüdere Vadisi
Güllüdere Vadisi

Şimdi de sizleri, güneş ışınlarının geliş yönüne göre içerisinde bulunan peri bacalarının renk değiştirdiği çok güzel bir yere götürmek istiyoruz. Hatta peri bacalarını gezip görmek isteyen tatilciler arasında en çok tercih edilen duraklardan biri olan Güllüdere Vadisi, iki kola ayrılan bir yerdir. Bu kollar, Güllüdere 1 ve Güllüdere 2 olarak adlandırılmakla birlikte, ilk kolda Yovakim – Anna Kilisesi ve Direkli (Sütunlu) Kilise yer almaktadır. İkinci kısımda ise Ayvalı Kilise, Haçlı Kilise ve Üç Haçlı Kilise’lerini gezip görebilirsiniz. Güllüdere Vadisi’ne gelerek oranın harika doğasını keşfetmek, vadi bölgesinde bulunan tarihi yerleri gezip görmek ve burada yürüdüğünüz esnada yollardaki ağaçlardan meyve koparıp yemek, sizler için çok güzel bir deneyim olacaktır.

 

Aşk (Bağlıdere) Vadisi

Aşk (Bağlıdere) Vadisi
Aşk (Bağlıdere) Vadisi

Yaklaşık 4900 metrelik uzunca bir parkur alanı bulunan Aşk Vadisi, peri bacalarının ve yeşil doğanın güzelliğine doyacağınız ender bir yerdir. Aynı zamanda Aşk Tepesi olarak da adlandırılan bu bölge, farklı renk, boyut ve tarihteki peri bacalarıyla birlikte ziyaretçilerine mükemmel bir görsel şölen sunuyor. Elbette ki her kesimden insanın tercih edebileceği Aşk Vadisi, adı itibariyle daha çok sevgililerin tercih ettiği bir yerdir. Siz de sevgilinizle birlikte bu güzel vadiye gelerek, kendiniz için unutulmaz bir hatıra anı oluşturabilirsiniz.

 

Kızılçukur Vadisi

Kızılçukur Vadisi
Kızılçukur Vadisi

Göreme gezilecek yerler arasında bir diğer güzel vadi de bu bölge olmakla birlikte, vadinin toplam uzunluğu tam 5 kilometredir. Üzümlü Kilise adlı tarihi bir ibadet yapıtı ile başlayacak olan Kızılçukur Vadisi geziniz, ilerledikle çok daha keyifli bir hale gelecektir. Gün içerisinde başlayacak olan vadi turunuz, gün batımı zamanında son bulacak ve tam da o esnada izleyeceğiniz gün batımı manzarası, sizleri gerçekten de büyülecek niteliktedir. Bu vadinin yer aldığı konum ise Göreme’nin meşhur Çavuşin köyüdür.

 

Kılıçlar Vadisi

Kılıçlar Vadisi
Kılıçlar Vadisi

Göreme Açık Hava Müzesi alanı dahilinde yer alan Kılıçlar Vadisi, her mevsim farklı güzelliğe bürünen adeta bir doğa harikası bölgedir. Bu vadiye geldiğinizde, vadi içerisinde birbirinden güzel ve ilginç şekillerdeki peri bacalarını görebileceksiniz. Sadece yürüyerek ulaşım sağlanabilen Kılıçlar Vadisine sizleri aynı zamanda tarihi tüneller ve yine farklı şekillerdeki kayalıklar da bekliyor olacaktır. Göreme’nin gezilip görülecek tarihi mekanları arasındaki Kılıçlar Kilisesi (Aynalı Kilise), Kılıçlar Kuşluk (Meryem Ana) Kilisesi de bu vadide bulunuyor.

 

Durmuş Kadir Kilisesi

Durmuş Kadir Kilisesi
Durmuş Kadir Kilisesi

Bu kiliseni asıl ismi bilinmemekle birlikte, içerisinde bulunduğu arazi sahibinin adını almış olan yapıt, günümüzde Durmuş Kadir Kilisesi olarak anılmaktadır. Ayrıca bu kilisenin tam tarihi de net bir şekilde bilinmiyor. Yapılan araştırmalar ise Durmuş Kadir Kilisesi tarihinin 6’ıncı veya 7’inci yüzyılın Bizans döneminde yapıldığını göstermektedir. Kapadokya gezilecek kiliseler arasında önemli bir yer olan Durmuş Kadir Kilisesi, dahiliyetinde frenk bulunmayan bir yapıttır. Tarihi yer gezip görmeyi seven ve farklı dinlere ait antik ibadethaneleri inceleme konusunda içerisinde bir merak olan okurlarımıza, bu kiliseyi gezip görmelerini kesinlikle tavsiye ederiz.

 

Yusuf Koç Kilisesi

Yusuf Koç Kilisesi
Yusuf Koç Kilisesi

Yine bu kilisenin de adı tam olarak bilinmemektedir. Kiliseyi sonraları bir güvercinliğe çeviren Yusuf Koç isimli vatandaş, aynı zamanda ismini kiliseye veren kişidir. Tamamı kayaların içerisine oyulmuş bir yapıda olan Yusuf Koç Kilisesi, diğer kiliselere nazaran daha farklı amaçlar içi kullanılmaktaydı. Örneğin birçok kilisede kalabalık ayinler yapılırken, bu kilisede genelde vaftiz, günah çıkarma ve adak adama gibi ritüeller yapılırmış. Sizler de Göreme tatil serüveniniz sırasında inşa ediliş tarihinin 11’inci yüzyıl olduğu düşünülen Yusuf Koç Kilisesi’ni gezip görebilirsiniz.

Bezirhane Kilisesi

Bezirhane Kilisesi
Bezirhane Kilisesi

Kapadokya bölgesinin gözlerden ırak ve adeta kaybolmuş bir yer olarak tarif edebileceğimiz Bezirhane Kilisesi, frenkssiz olarak inşa edilmiştir. Burası aynı zamanda Kapadokya’nın beziryağı imalathanesi olarak da kullanılmış olmakla birlikte, aynı zamanda 6 büyük Roma tarzını çağrıştıran bir sütun üzerine inşa edilmiştir. Ve yapısal olarak da gerçekten çok büyük bir yer olarak tabir edebileceğimiz Bezirhane Kilisesi’ni sizlerin de gezip görmesini tavsiye ederiz.

Mesevli Kilisesi

Mesevli Kilisesi
Mesevli Kilisesi

Göreme ilçe merkezinde yer alan Mesevli Kilisesi, tek apsis, tek new ve tamamiyle kayadan oluşan bir yapıttır. Genel itibariyle eski ve yıkılmış sayılabilecek bir yapıda olan kilisede, haç kabartması da zamanla eskiyerek kopmuştur. Ve Mesevli Kilisesi’nin aynı zamanda bir mezar yeri olduğunu da belirtmekle birlikte, siz değerli okurlarımıza burayı gezip görmeyi öneriyoruz.

Aziz Hieron Şapeli

Aziz Hieron Şapeli
Aziz Hieron Şapeli

Papel planlaması dikdörtgen bir biçimde olan Aziz Hieron Şapeli, tek apsisli bir yapıya sahiptir. Adını ise 30 arkadaşıyla birlikte Malatya’da şehit olan Aziz Hieron’dan alan bu kilise, yine diğer örnekler gibi kaya içerisine oyularak inşa edilmiş bir yapıttır. Bu tarz inşaat yapıları her ne kadar büyük güçlüklerle inşa ediliyor olsa da Aziz Hieron Şapeli’nin gerçekten de çok düzgün bir yapısı olduğunu söyleyebiliriz. Giriş kısmında mezar oyukları ve kabartma haçların görüldüğü bu şepalde, frenkseye ise hiç rastlanmamakta. Günümüzde bir duvarı yıkılmış vaziyette olan Aziz Hieron Şapeli, Göreme gezilecek yerler arasında kesinlikle uğramanız gereken bir yapıttır.

Orta Mahalle Kilisesi

Orta Mahalle Kilisesi
Orta Mahalle Kilisesi

Göreme kent merkezinde yer alan Orta Mahalle Kilisesi, adını ise içerisinde bulunmuş olduğu mahalleden almaktadır. Aslında bir vatandaşa ait ev yapıtı olan bu kilise, mimari olarak da klasik bir Göreme evini anımsatıyor. Yıkık ve bakımsız olmasından dolayı bir tarafı yıkılmış olan, bu sebepten ötürü de ziyarete kapalı durumdaki Orta Mahalle Kilisesi, sadece dışarıdan görüntülemek için uygun olarak değerlendirebileceğimiz bir tarihi mekandır. Kilise planlamasına baktığımızda, dikdörtgen bir yapıda ve tek apsisli olduğunu görüyoruz. Kilise  tavanı tek kubbeli yapıda, üst kısımları kırmızı renkte ve geometrik desenler kullanılarak oluşturulmuştur.

Ağzıkarahan Hanı

Ağzıkarahan Hanı
Ağzıkarahan Hanı

Göreme kent merkezinin biraz dış konumunda yer alıyor olan Ağzıkarahan Hanı, 13’üncü yüzyıldan kalmış olan görkemli bir yapıttır. Yapıtın giriş kısmının kararması, isminin de Ağzıkarahan Hanı olarak konulmasındaki etken olarak bilinir. Tarihi açıdan çok önemli ve oldukça da meşhur bir güzergah olan İpek Yolu üzerindeki en büyük kervansaraylardan biri olan olan Ağzıkarahan Hanı, taş işçiliğinin en iyi örnekleri arasında gösterilir. Kapadokya bölgesinin en önemli yerlerinden biri olan Göreme’ye gelmiş olan tatilciler için bu harika kervansaraya mutlaka uğramalarını tavsiye ederiz.

 

Göreme Çarşısı

Göreme Çarşısı
Göreme Çarşısı

Birbirinden güzel mağazalara uğrayarak birbirinden güzel ürünler alabileceğiniz Göreme Çarşısı, bu güzel kenti gezip görmeye geldiğiniz tatil serüveninizdeki en güzel deneyimlerinizden biri olacaktır. Örneğin bu çarşıdan almış olacağınız hediyelik eşyalar, büyük bir özen ve titizlikle hazırlanıyor olmakla birlikte, sizin ve sevdiklerinizin gerçekten de çok hoşuna gidecek yapıdadır. Yani kısacası, Göreme ilçesine gelmişken ilçeye ait olan çarşıyı mutlaka gezip görmenizi tavsiye ediyoruz.

Uçhisar Kalesi

Uçhisar Kalesi
Uçhisar Kalesi

Bu kaleyi tam anlamıyla gezip görmek için birkaç saatten ziyade, direkt olarak tam bir gününüzü ayırmanızı tavsiye ederiz. Çünkü bu güzel kale bölgesine çıktığınızda burada tarihi peri bacaları, kiliseler, vadiler ve yer altı şehirleri göreceksiniz. Ve tüm bu yerleri gezip görmek, epeyce bir vaktinizi ve enerjinizi alacağı gibi, sizlere de gerçek anlamda tam bir kültür aşinası olacaktır.

 

Saklı Kilise

Saklı Kilise
Saklı Kilise

1957 yılında keşfedilmiş olan ve Zemi Vadisi’nin sarp bir yamacına inşa edilmiş Saklı Kilise, 11’inci yüzyılda yapıldığı tahmin edilen bir yapıttır. Direkt taş üzerine işlenmiş olan kilise süs resimlerimlerinde genel itibariyle kırmızı renk hakimiyeti mevcuttur. Bölgedeki en enteresan denilecek yapıtlar arasındaki Saklı Kilise içerisinde oldukça garip bir oda bulunuyor. Yakın bir tarihte keşfedişmiş olan bu güzel kiliseyi de Göreme gezilecek yerler listenize ekleyerek farklı bir keşif deneyimi yaşayabilirsiniz.

 

Mustafa Öztürk

Merhaba, ben Mustafa. Bir çok alanda yazılı ve videolu içerik üretiyorum. SEO, Wordpress ve Pazarlama ana uzmanlık alanlarımın başında geliyor. Bu konularda ürettiğim yazılara ise ulaşmak için şahsi bloğumu ziyaret edebilirsiniz. > mustafaozturk.org

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu