Kapadokya Gezilecek Yerler (En İyi 26 Yer)

Doğa'nın ve Tarihin Kesiştiği Nokta: Kapadokya'da Gezilecek En İyi 26 Yer Listesi

Kapadokya gezilecek yerler dendiğinde aklımıza, Nevşehir, Kayseri, Niğde, Aksaray ve Kırşehir illerine ait önemli yerler geliyor. Çünkü Kapadokya, bu beş ili de himayesinde bulunduran özel bir bölgedir.  Bu bölgede, ülkemizin diğer kısımlarında pek de göremediğimiz doğal kaya oluşumları, Türkiye yeraltı yeraltı şehirleri ve nasıl oluştuğuna anlam bile veremediğimiz, ancak gerçekten de görülmeye değer olan birçok doğal oluşum mevcut. Ve tüm bu gezilecek görülecek yerlerin en büyük ortak özelliği ise her birinin ayrı bir manzaraya sahip ve fotoğraf çekimleri için son derece elverişli olmasıdır.

Kapadokya Gezilecek Yerler

Biz de sizler için; tarihi, kültürel, doğal ve sanatsal güzelliklerin bir araya geldiği Kapadokya bölgesinin en güzel ve gezilmesi gereken yerlerini bir araya getirdik, bu yerler hakkında bilgiler verdik. Eğer sizin de aklınızda bir Kapadokya gezisi yapmak varsa, yanınıza mutlaka bir Müzekart almanızı tavsiye ederiz. Bu sayede, müze ve diğer birçok tarihi yerleri tamamen ücretsiz bir şekilde gezip görebilirsiniz.

Peri Bacaları

Peri Bacaları
Peri Bacaları

Kapadokya dendiğinde akla ilk gelen yerlerden biri, hiç şüphesiz ki peri bacalarıdır. Muazzam güzellikte olan o harika doğal yapısıyla bizleri adeta kendine hayran bırakan peri bacaları, çok uzun bir süreç dahilinde olumuştur. Bu bölge bir zamanlar iç deniz ve Erciyes Dağı, Güllüdağ ile Hasandağı ise birer aktif yanardağlardı. Ve bu dağlardan püsküren kül ile alevler, iç denizi kurutmuş ve bir tüf tabakası oluşturmuştur. Bu tabakaların içinde ise kil, kum, kül ve sert lav parçaları bulunuyordu. O tabakalar, yüzyıllar boyunca yağmur ve rüzgar ile aşındı ve şu an bizim gördüğümüz şekle dönüştü.

Ayrıca bunun haricinde birçok farklı medeniyete de ev sahipliği yapmış olan Peri Bacaları bölgesi, zamanında insanların yaşadığı bir bölgeydi. Şimdilerde ise burada yaşayan medeniyetlere ait bazı kalıntılar bulmak mümkün. Siz de böylesine güzel bir doğa oluşumunu ziyaret edip görebilir, aynı zamanda da buradaki eski medeniyetlerin izlerine rastlayabilirsiniz.

 

Üç Güzeller

Üç Güzeller
Üç Güzeller

İki büyük ve bir de küçük peri bacasından oluşan Üç Güzeller, Kapadokya’nın bir diğer önemli noktasıdır. Diğer peri bacalarına göre biraz daha büyük olan Üç Güzeller, yanına gittiğinizde mutlaka fotoğraf çekeceğiniz ve uzun uzun seyredeceğiniz bir yer. Ayrıca bu yerin birkaç farklı efsanesi de anlatılmakta olup, bu efsaneleri en heyecanlı şekilde, orada bulunan yerli halktan dinleyebilirsiniz.

 

Avanos Saç Müzesi

Avanos Saç Müzesi
Avanos Saç Müzesi

Dünyanın en ilginç 15 müzesi arasında gösterilen Avanos Saç Müzesi, Galip Körükçü tarafından açılmıştır. İçerisinde yaklaşık 16 bin kadın saçının yer aldığı bu müze, aynı zamanda bu alanda Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeyi de başarmıştır. Bazı ziyaretçiler bu müzeye girdiğinde, var olan tüm her şeyi çok ilginç buluyor ve uzunca inceliyor. Ancak bazı kişiler ise burayı kendisi için pek de uygun bulmayıp, kısa süre içerisinde buradan ayrılmak istiyor. Ancak bize sorarsanız, sonuçta bir emek verilerek var edilmiş ve faaliyete açılmış bu yerin, ziyaret edilip görülmesini isteriz. Ziyaretçiler, bu müzeye geldiklerinde bir tutam saç ve eğer isterlerse telefon numaralarını buraya bırakabilirler. Ve bu müzeye saçını bırakan kişiler arasında yer yıl bir çekiliş düzenlenir, içlerinden 20 şanslı kişi tüm masrafları karşılanmak koşuluyla Kapadokya’ya davet edilir.

 

Göreme Açık Hava Müzesi

Göreme Açık Hava Müzesi
Göreme Açık Hava Müzesi

İlk döneminde, Aziz Basil tarafından dini eğitim ve düşünce merkezi olarak açılan bu bölge, şimdilerde ise Göreme Açık Hava Müzesi adıyla var olmakta ve ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Müze içerisinde çok sayıda kilise, manastır, şapel ve yemekhane bulunmakta. UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne de alınmış olan Göreme Açık Hava Müzesi, burada bulunan rehber eşliğinde gezip görebileceğiniz ve sizde fazlasıyla merak uyandıracak, tam bir tarih merkezidir. Eğer bir Müzekart sahibiyseniz bu güzel açık hava müzesini tamamen ücretsiz bir şekilde gezip görmeniz mümkün.

 

Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi

Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi
Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi

Türkiye’nin ilk el yapımı müzesi olan Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi, Ürgüp bölgesine 10 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Sibel Radiye Kül tarafından açılıp faaliyete geçirilen bu müze, aynı zamanda “Bebek Müzesi” olarak da adlandırılıyor. Tam 3 bin adet el yapımı bebek figürünün yer aldığı bu müzeye gittiğinizde, Nasreddin Hoca, Yunus Emre, Mevlana, Aşık Veysel, Dede Korkut ve Osmanlı Padişahlarına ait dekor ile figürleri de görebileceksiniz.

 

Ortahisar Etnografya Müzesi

Ortahisar Etnografya Müzesi
Ortahisar Etnografya Müzesi

Bölgedeki ilk etnografya müzesi olan Ortahisar Etnografya Müzesi, Kapadokya bölgesinin kültürünü, tarihini ve yaşam biçimini, mankenlerle canlandırarak misafirlerine anlatıyor. Müze toplamda 12 farklı odadan oluşmaktadır ve bu odaların her biri, dönemin Kapadokya halkı yaşam biçimine en uygun şekilde dizayn edilmiştir.

 

Zelve Açık Hava Müzesi

Zelve Açık Hava Müzesi
Zelve Açık Hava Müzesi

Kapadokya gezilecek yerler listemizde sırada, Zelve Açık Hava Müzesi yer alıyor. Zelve Vadisi, hem Kapadokya’nın en eski yerleşim yeri ve hem de peri bacalarının en sık görüldüğü yer olma özelliğiyle dikkat çekiyor. Siz de önceleri bir yerleşim yeri olup, zamanla bazı doğal afetler sonucunda açık hava müzesine dönüşmüş olan bu bölgeye gelerek  trekking yapabilir ve burayı dilediğiniz gibi gezerek fotoğraflar çekebilirsiniz.

 

Ürgüp Müzesi

Ürgüp Müzesi
Ürgüp Müzesi

Etnografik ve arkeolojik olmak üzere iki farklı bölümden oluşan Ürgüp Müzesi, 1971 yılından itibaren halk ziyaretine açıktır. Kapadokya tarihini en iyi şekilde idrak edebileceğiniz bu müzedeki eserlerden bazıları ise şunlardır; mamut dişi fosilleri, deniz mahsülü fosilleri, eski medeniyetlere ait el yapımı cam, metal ve seramik eserler, farklı elementlerdeki sikke ve madalyalar ile Kapadokya yöresinin tamamını anlatan eşyalar yer almaktadır.

 

Güray Müze

Güray Müze
Güray Müze

Çanak, çömlek ve seramik malzemelerin toplanıp sergilendiği Güray Müze, toplam 3 bölümden oluşuyor. Kayaların oyulması ile inşa edilmiş olan bu müze, aynı zamanda ülkemizdeki ilk seramik müzesi olarak bilinir. Müzeyi ziyaret ettiğinizde, tarih olarak kronolojik sırayla sergilenen çömlek ve seramikleri, son yüzyıla ait ve ünlü sanatçıların yaptığı eserleri, sergi salonlarını, kütüphaneyi ve bir de kafeterya göreceksiniz.

 

Avanos Asma Köprü

Avanos Asma Köprü (Aşıklar Köprüsü)
Avanos Asma Köprü (Aşıklar Köprüsü)

Çelik halatlar kullanılarak Kızılırmak nehri üzerine inşa edilen Avanos Asma Köprü, aynı zamanda Sallanan Tahta Köprü olarak da adlandırılıyor. Köprü üzerinde birden fazla kişi aynı anda yürüdüğünde, köprü farklı açılarda sallanarak sizlere farklı anlar yaşatacaktır. Ve bu köprüyü bizler için gezilip görülmesi gereken bir yer olarak nitelendiren özelliği ise köprünün yan kısımlarına bir asma kilit takılma geleneğinin bulunmasıdır. İnanışa göre, bu köprüye asma kilit bağlayan sevgililerin aşkı, ömür boyu sürecek ve hiç ayrılmayacaklar.

 

Taş Köprü

Avanos Taş Köprü
Avanos Taş Köprü

Nevşehir’de, Kızılırmak nehri üzerinde bulunan Taş Köprü, Abdülhamit Döneminde inşasına başlanan ancak yapımı, 1990’lı yılları bulan bir eserdir. Tarihi dokusu ve ilk inşası sırasında kullanılan malzemeler hiç bozulmadan günümüze dek gelen bu köprü, adeta bir açık hava müzesi niteliğindedir. Siz de bu köprüyü ziyaret ederek üzerinden geçebilir ve birbirinden güzel fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.

 

Göreme Panaroma Manzara İzleme Noktası

Göreme Panaroma Manzara İzleme Noktası
Göreme Panaroma Manzara İzleme Noktası

Göreme ilçe merkezine yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta bulunan Göreme Panaroma Manzara İzleme Noktası, Kapadokya gezilecek yerler arasında mutlaka gelip görmeniz gereken bir seçenektir. Bu bölgeye geldiğinizde, Kapadokya’nın o eşsiz manzarasını izlemeye doyamayacak ve belki de yüzlerce farklı fotoğraf çekeceksiniz. Bu tepede kafeler de yer alıyor olmakla birlikte, yeme içme ihtiyaçlarınızı da buralardan karşılamanız mümkün. Eğer sizin de Kapadokya tatil planlarınız arasında bu tepeye gelmek varsa, akşam üzerine denk gelen saatlerde burada olmanızı tavsiye ederiz. Bu sayede, bölgenin o eşsiz manzarası ile gün batımı manzarasını birbirine denk getirmiş olursunuz.

 

Temenni Tepesi

Temenni Tepesi
Temenni Tepesi

Ürgüp ilçe merkezinde bulunan Temenni Tepesi, kutsal bir yer olarak kabul edilmekte. Antik çağ insanlarının o dönemlerdeki belki de en büyük hedefleri, öldükleri zaman bu tepeye gömülmek istemeleriydi. Hatta o insanların bu yöndeki istekleri o kadar şiddetliydi ki; bir veya iki kişilik mezarlarda beş farklı kişiye ait iskeletlerin bulunduğu da olmuştur. Ürgüp’ün hemen her yerinden rahatlıkla görülebilen bu tepeyi, kesinlikle sizlerin de gezip görmesi gerektiğini düşünüyoruz.

 

Sunset Wiev Point

Sunset Wiev Point
Sunset Wiev Point

Kapadokya balon fiyatları her ne kadar çok pahalı da olsa, bu bölgeye gelerek balonların kalkışını izlemek bile başlı başına bir manzara niteliği taşıyor. Kapadokya’nın en seyre değer bölgelerinden biri olan Sunset Wiev Point, özellikle de gün doğumunda gelip güneşin bize henüz merhaba dediği anlar ile balon kalkış anlarını eş zamanlı olarak yakalayacağınız muhteşem bir bölgedir. İşte tam da o sırada, birbirinden güzel fotoğraflar çekerek sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz.

 

Göreme Milli Parkı

Göreme Milli Parkı
Göreme Milli Parkı

Her yıl yüz binlerce turisti ağırlayan Göreme Milli Parkı, oldukça da köklü bir tarihi geçmişe sahiptir. Harika bir güzelliğe, çok sayıda manastıra, kiliseye, şepal ve şarap yapılan mekanlara sahip olan bu park, sizlere geçmiş tarihin izlerini, kültürünü ve yapısını en güzel şekilde yaşatacaktır. Park bölgesine geldiğinizde birbirinden güzel tarihi eserleri inceledikten sonra dilerseniz burada ATV araçlara, atlara ve balonlara binebilir ve birbirinden farklı bölgelerinde yürüyüş yapabilirsiniz.

 

Güllüdere Vadisi

Güllüdere Vadisi
Güllüdere Vadisi

Meşhur peri bacalarının en güzel şekilde görüntülenebildiği diğer bir bölge olan Güllüdere Vadisi, trekking ve yürüyüş yapmak için de son derece uygundur. Buraya olan ziyaretinizde gün batımını da bekler ve seyrederek o muhteşem deneyimi yaşamak isterseniz, sizleri gerçekten de çok büyük bir sürpriz bekliyor olacak. Çünkü burada seyredeceğiniz gün batımı manzarası, eminiz ki bu konuda hayatınızın enleri arasına girecek ve sizin için unutulmaz nitelikte olacaktır.

 

Ihlara Vadisi

Ihlara Vadisi
Ihlara Vadisi

Dünyanın en büyük kanyonları arasında gösterilen Ihlara Vadisi, Aksaray ilimizin sınırları içerisinde yer almaktadır. Melendiz Çayı’nın aşınmasıyla oluşan muhteşem güzellikteki bu doğal alana, isterseniz tur etkinliklerine katılarak gelebilir ve isterseniz de özel aracınızla ulaşım sağlayabilirsiniz. Vadi bölgesine ulaşmak, gerçekten de çok kolaydır. Aracınızı park edip vadi alanına ilerlemek istediğinizde ise sizi tam 397 merdivenlik minik bir sürpriz bekliyor olacak. Adeta, her güzelliği görmenin bir bedeli vardır dermişçesine inşa edilen bu merdivenleri indiğinizde ise artık Ihlara Vadisi alanına ulaştınız demektir.

 

Aşk Vadisi

Aşk Vadisi
Aşk Vadisi

Göreme sınırları içerisinde yer alan Aşk Vadisi, zorlu yürüyüş macerası sonrası ulaşabileceğiniz, gerçekten de çok güzel bir yerdir. Özel araçlarla gelmenin pek de mümkün olmadığı bu bölge, daha çok dağ yürüyüşü yapmayı seven kişiler tarafından ziyaret ediliyor. Siz de bu bölgeye düzenlenen yürüyüş turlarına katılarak Aşk Vadisi’ni en güzel şekilde görebilirsiniz.

 

Paşabağ Rahipler Vadisi

Paşabağ Rahipler Vadisi
Paşabağ Rahipler Vadisi

Bir diğer adıyla Keşişler Vadisi olarak da bilinen bu bölge, gerçekten de çok büyük ve ferahtır. Siz de adeta bir Açık Hava Müzesi niteliği taşıyan Paşabağ Rahipler Vadisi’ne gelerek, peri bacalarını daha farklı ve güzel bir açıdan görebilirsiniz. Ayrıca burada, turistleri develere bindirerek gezdiren tesisler de bulunmakta. Vadi bölgesinden ayrılmadan önce ise, Kapadokya bölgesine dair hediyelik eşya satan yerlere uğrayıp sevdikleriniz için birbirinden güzel hediyeleri beğenip satın alabilirsiniz.

 

Güvercinlik Vadisi

Güvercinlik Vadisi
Güvercinlik Vadisi

Kapadokya manzaralı yerler arasında bir diğer gezilecek yer ise Güvercinlik Vadisi olup, bu vadinin manzarası, havası ve yapısı gerçekten de yaşamaya değerdir. Adını, burada yetiştirilen güvercinlerden alan bu vadiye geldiğinizde, içerisine bir adet şelale, meyve ağaçları, dilek ve nazar ağaçları ile birbirinden farklı hediyelik eşya satan yerleri göreceksiniz.

 

Devrent Vadisi

Devrent Vadisi
Devrent Vadisi

Sahip olduğu o muhteşem görüntü ile masallara da konu olmuş olan bu vadi, aynı zamanda “Hayal Vadisi” ve “Pembe Vadi” olarak da tanımlanıyor. Burada bulunan peri bacaları, diğer yerlerden farklı olarak boyut ve ebat açısından birbiri ile gerçekten de çok uyumludur. Hatta bazı önemli dizi ve filmlerin geçiş sahnelerinde sıkça gördüğümüz o vadi resmi, bizzat Devrent Vadisine aittir. Siz de bu vadiye geldiğinizde eşsiz manzaranın tadını çıkarak, birbirinden güzel fotoğraflar çekerek de buradaki anlarınızı ölümsüzleştireceksiniz.

 

Derinkuyu Yeraltı Şehri

Derinkuyu Yeraltı Şehri
Derinkuyu Yeraltı Şehri

Şimdi de sizleri, Kapadokya gezilecek yerler arasında çok farklı bir mekana götürmek istiyoruz. Yer altına doğru toplam 8 kattan oluşan Derinkuyu Yeraltı Şehri, zamanında Roma İmparatorluğu zulmünden kaçarak kurtulmayı hedefleyen Hristiyan topluluklar tarafından inşa edilmiştir. Gruplar halinde ve bir rehber gözetiminde gezilip görülebilen bu harika yeraltı şehri, bizlere zorda kalmış insanların, bu zorluklara karşı ne denli koşullarda bir yer inşa ettiğini ve yaşam sürdüğünü net bir şekilde göstermekte. Müzekart ile ücretsiz bir şekile girilebilen yeraltı şehrinin, Klostrofobisi olan kişiler için pek de uygun bir yer olmadığını belirtmek isteriz.

 

Kaymaklı Yeraltı Şehri

Kaymaklı Yeraltı Şehri
Kaymaklı Yeraltı Şehri

Nevşehir il merkezine 20 kilometre uzaklıkta yer alan Kaymaklı Yeraltı Şehri, toplam 8 kattan oluşan eski bir yaşam bölgesidir. Ancak bu yeraltı şehrinin sadece ilk 4 katı ziyaretçilerin gezip görmesi için açıktır. Burada, farklı medeniyetlere ait önemli izler görecek ve tarihin geçmişine doğru düşüncelere dalacaksınız. Çok eski yıllarda ve çok zor koşullarda inşa edilmiş olmasına rağmen, bu yeraltı şehrinin ne kadar alt kısmına inerseniz inin, hiçbir şekilde nefes ve hava problemi yaşamayacaksınız.

 

Özkonak Yeraltı Şehri

Özkonak Yeraltı Şehri
Özkonak Yeraltı Şehri

Toplam 4 farklı kattan oluşan ve tıpkı bir apartman gibi inşa edilmiş olan Özkonak Yeraltı Şehri, Avanos’a 14 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Bu yeraltı şehrini ziyaret ettiğinizde hava bacaları, su kuyuları, sürgü taşları ve şaraphanelerin yer aldığını göreceksiniz. Özkonak Yeraltı Şehri, Kapadokya’da Müzekart ile ücretsiz girilebilen yerler arasındadır.

 

Asmalı Konak

Asmalı Konak
Asmalı Konak

Kapadokya’nın, dizilere konu olan meşhur Asmalı Konağını bilmeyen yoktur diye tahmin ediyoruz. Bu konağa gelerek, kültürel değerimizi yerinde görüp inceleyebilirsiniz. Ayrıca dilerseniz burada konaklama ve restoranında, Kapadokya yöresine ait yemekler yeme olanağınız da bulunmakta.

 

Turasan Şarap Mahzeni

Turasan Şarap Mahzeni
Turasan Şarap Mahzeni

Kapadokya, aynı zamanda şarap kalitesi ile de son derece ünlü bir bölgemizdir. Kapadokya gezilip görülecek yerleri şöyle bir ziyaret ettikten sonra, artık bu bölgeden ayrılmadan önce son kez Turasan Şarap Mahzeni’ne uğramanızı ve burada farklı şarap lezzetlerini tatmanızı öneririz. Her bütçeye uygun nitelikte şarapların yer aldığı bu yerde, istediğiniz miktarda şarap satın almanız mümkün.

Mustafa Öztürk

Merhaba, ben Mustafa. Bir çok alanda yazılı ve videolu içerik üretiyorum. SEO, Wordpress ve Pazarlama ana uzmanlık alanlarımın başında geliyor. Bu konularda ürettiğim yazılara ise ulaşmak için şahsi bloğumu ziyaret edebilirsiniz. > mustafaozturk.org

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu