Sapanca Gezilecek Yerler (En İyi 22 Yer) 

Tüm okurlarımıza kucak dolusu sevgiler, bu içeriğimizde sizler için Sapanca gezilecek yerler tanıtımı yapacağız. Sakarya ilimize bağlı olan Sapanca ilçesi, ülkemizin en doğal ve bu özelliğiyle de en ön plana çıkan kentleri arasında gösterilmektedir.

İlçenin doğal güzellik bakımından adından sıkça söz ettirmesi ise her yıl milyonlarca sayıdaki yerli ve yabancı turistin, Sapanca’yı ziyaret etmesini sağlıyor. Üstelik birçok tatil yeri, mevsimsel olarak ziyaretçi ağırlamak için uygunken, sizlerin oldukça keyifli bir Sapanca tatili yapması için herhangi bir mevsimi bekleme gereksinimi bulunmamaktadır. Çünkü Sapanca, hem en güzel yaz tatili yapılacak yerler, hem en güzel kış tatili yapılacak ve hem de en güzel bahar tatili yapılacak yerler arasında gösterilir.

Sapanca Gezilecek Yerler

Siz de dilediğiniz mevsimde Sapanca kentine giderek, oksijen kalitesi ve huzur kalitesi yüksek olan oldukça kaliteli bir tatilin tadını çıkarabilirsiniz. Peki, Sapanca’da nerelerde tatil yapılır, nerelere gidilir ve en güzel yerleri nelerdir? İşte tüm bu sorularınızı yanıtlayacağımız ve Sapanca gezilecek yerler konusunda sizlere rehberlik edeceğimiz içeriğin tüm detayları.

Kartepe Kayak Merkezi

Kartepe Kayak Merkezi

Kayak yapılacak yerler arasında en ideal bölge neresidir diye şöyle bir düşünecek olursak, henüz birkaç seçenek belirtmişken bile bunlardan biri mutlaka Kartepe Kayak Merkezi olacaktır. Hem bu harika kentin gidilecek en güzel yerlerinden biri, hem kış turizminin göz bebeği ve hem de İstanbul’a yakın kayak yerleri arasında olmasıyla birlikte, Kartepe Kayak Merkezi’ni sizlere tavsiye ediyoruz. Marmara Bölgesi’nin en yüksek ikinci dağı olan Kartepe, kayak tesisi olarak Sapanca ilçe merkezine sadece 25 kilometre uzaklıktadır. Toplu taşımalarla bile en fazla 40 dakikalık bir süre içerisinde rahatlıkla ulaşım sağlayabileceğiniz bu bölgede, dilerseniz Sapanca otelleri arasında bütçenize en uygun olanı seçip birkaç günlüğüne konaklayabilirsiniz. 

Maşukiye

Maşukiye
Maşukiye

Her ne kadar Kocaeli sınırları içerisinde yer alıyor olsa da yakınlığından ötürü Sapanca gezilecek yerler arasına eklediğimiz Maşukiye, özellikle de hafta sonu tatili için gidilecek yerler arasında değerlendirilebilir. Buradaki dere kenarlarında birbirinden güzel balık restoranları yer almaktadır ve sizler de bu güzel doğa tatiliniz esnasında damak zevkinize uygun bir menü seçeneğiyle karnınızı doyurabilirsiniz. Ayrıca Maşukiye, Kocaeli ile Sakarya başta olmak üzere, İstanbul ve Bursa gibi büyük şehirlerden de her hafta sonu binlerce ziyaretçi ağırlıyor. 

Akyazı

Akyazı

Sapanca ilçe merkezine ortalama olarak 30 dakikalık bir araç mesafesi uzaklıkta yer alan Akyazı, adeta el değmemiş nitelikte muhteşem bir doğal yapıya sahiptir. Ülkemizin en özel kesimlerinden biri olan bu bölgede, aynı zamanda onlarca adet şifalı su kaynağı bulunmakta. Burayı sadece Sapanca için değil, resmen bir Marmara Bölgesi gezilecek yerler arasında da değerlendirebilirsiniz. Rakımı oldukça yüksek olan Akyazı; yürüyüş yolları, yeşil bitki örtüsü, doğal yapısı, balık restoranları, kamp aktiviteleri, bisiklet sürüş etkinlikleri ve kaya tırmanışları gibi birçok farklı eğlence türüne öncülük ediyor. Siz de Sapanca tatilinizde Akyazı’yı ziyaret ederek tüm bu muhteşem deneyimleri en güzel şekilde yaşayabilirsiniz.

Sapanca Gölü

Sapanca Gölü
Sapanca Gölü

Her kentin gerek bir eser ve gerekse de doğal bir yapı dahilinde, simgesi olarak nitelendireceğimiz bir şeyi mevcuttur. Sapanca ise adını da vermiş olduğu bu göl ile simgelenmektedir. Hatta Türkiye’nin en güzel gölleri sıralaması yaptığımızda, o listede de mutlaka yer vereceğimiz Sapanca Gölü, bu kentte gezip görmenizi istediğimiz harika bir doğal oluşumdur. Gölün büyüklüğü 251 km2 olup, gerçekten de büyük diyebileceğimiz standartlardır. Kent turizmi için çok önemli bir yer olan Sapanca Gölü’ne giderek, hem oradaki doğanın tadını çıkarabilir, hem de orada konaklama ihtimalinize karşı eğer isterseniz Sapanca bungalov ev kiralayabilirsiniz. Sırf kiralık bungalov ev konaklaması yapmak bile, iddia ediyoruz ki sizler için çok farklı bir deneyim olacak. 

Kırkpınar

Kırkpınar

Sapanca Gölüne oldukça yakın bir konumda bulunan Sapanca beldesi, ilçeye ise sadece 5 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Bu bölgeye geldiğinizde yöreye ait enfes lezzetlere sahip yemekler yiyebilir, botanik parkında yürüyüş yapabilir, yelken ve deniz paraşütü olmak üzere istediğiniz tüm su sporlarını deneyimleyebilir ve birbirinden güzel fotoğraflar çekerek de orada geçirmiş olduğunuz tüm güzel anları ölümsüzleştirebilirsiniz. 

Ormanya Doğal Yaşam Parkı

Ormanya Doğal Yaşam Parkı
Ormanya Doğal Yaşam Parkı

Marmara Bölgesi’nin en güzel parkları arasında yer alan Ormanya Doğal Yaşam Parkı, buraya geldiğinizde ruhunuzu dinlendirecek ve size adeta yeniden doğmuşsunuz hissiyatını aşılayacaktır. Aynı zamanda Sapanca kamp yerleri arasında da değerlendirebileceğiniz bu bölge, sizleri birbirinden güzel çam ağaçları, tavus kuşları, karacalar ve ceylan gibi canlılarıyla karşılayacak. Burada aynı zamanda çocukların gönüllerince eğlenebilmeleri için oldukça şirin yapıdaki Hobbit evleri, şatolar ve mantar evler de inşa edilmiştir. Bu kısımlarda daha çok çocuklar eğlenirken, yine aynı park içerisinde yetişkin eğlence yeri olarak seyir terasları, yürüyüş ve koşu yolları ile piknik ve mesire alanları mevcuttur. 

Acarlar Longozu

Acarlar Longozu

Doğa tutkunlarının kesinlikle gezip görmesini tavsiye ettiğimiz ve dünyanın en büyük ikinci, Türkiye’nin ise en büyük longoz ormanı olan bu bölge, Sapanca ilçe merkezine 1 saatlik araç mesafesi uzaklığındadır. 1562 hektarlık büyükçe bir arazi üzerinde yer alan Acarlar Longozu, Acarlar Gölü ile birleşmesiyle de ekstra bir güzelliğe bürünmüş durumda. Siz de bu harika bölgeye gelerek yürüyüş yapabilir, düzenlenen doğa gezisi turlarına katılabilir, bölgedeki göl ve derelede balık tutup gerçek bir doğa tatili yaşıyor olmanın tadını çıkarabilirsiniz. 

Yuvacık Barajı

Yuvacık Barajı

Şimdi de sırada yapay bir bölge olmasına rağmen sanki bir doğal oluşum niteliğinde olan Yuvacık Barajı yer alıyor. Bu barajda, toplam uzunluğu 10 kilometre olan ve oldukça da zorlu diyebileceğimiz bir yürüyüş yolu bulunmakta. Burası aynı zamanda Marmara Bölgesi’nin en popüler yürüyüş yolları arasında yer alıyor olmakla birikte, yine bu yolu yürüdüğünüz esnada birbirinden güzel doğal oluşum ile karşılaşacaksınız. Bu oluşumlar arasında olup da yürüyüş rotanız dahilinde karşınıza çıkacak olan güzellikler şunlardır; birbirinden görkemli manzaralar, çok sayıda şelale, suyu oldukça soğuk olan dereler ve büyük çam ormanları. Yine Yuvacık Barajı bölgesinden başlayarak İznik Körfezi’ne doğru uzanan bu yürüyüş yolunda alabalık çiftlikleri, mesire alanları ve kır bahçeleri gibi ekstra bölgeleri de görüp inceleme fırsatınız olacak. 

Maden Deresi

Maden Deresi

Bahar ve yaz aylarının vazgeçilmez tatil bölgelerinden biri olan Maden Deresi, yine bu mevsimlerde düzenlenen trekking etkinlikleri ile çok daha heyecan dolu bir yer haline geliyor. Bu bölgede doyasıya eğlenip, doğal çevreyi keşfe çıktıktan sonra derenin hemen yakın konumlarında yer alan birbirinden güzel restoranlarda harika bir balık menüsü sipariş edebilirsiniz. Sapanca ilçesinin neredeyse tüm belde ve bölgeleri, Türkiye’nin en güzel balık restoranlarına da ev sahipliği yapıyor. Ve gün içerisinde doyasıya gezip eğlendikten sonra bu restoranlara gelerek yemek yemenin tadı ayrı bir güzel olacak. 

Serdivan Gölpark

Serdivan Gölpark
Serdivan Gölpark

Sapanca çocuklu ailelerin gezebileceği yerler dendiği zaman aklımıza, Serdivan Gölpark adındaki bu muhteşem bölge geliyor. Sapanca ilçe merkezine 15 kilometre kadar bir uzaklığı bulunan bu göl, aynı zamanda 8,5 kilometrelik uzunca da bir yürüyüş yoluna sahiptir. Dünyaca ünlü Sapanca Gölümüzün hemen yanı başına konumlandırılmış olan ve orada oldukça nezih bir tesis görevi gören Serdivan Gölpark, sizlere sunmuş olduğu yemek ve konaklama hizmetleriyle birlikte, büyük ölçüde beğeninizi toplayacaktır. 

Poyrazlar Gölü

Poyrazlar Gölü
Poyrazlar Gölü

Spanca’nın görülmeye değer ve kesinlikle gitmenizi önerdiğimiz bir diğer doğal güzelliği ise Poyrazlar Gölü’dür. Bu gölün sahip olduğu ortam ile çevre, son derece sessiz ve gürültüden de uzaktır. Hatta yakınlığı sebebiyle Sapanca ilçe merkezinden sadece 30 dakikalık keyifli bir yürüyüşün ardından göle ulaşım sağlamış olursunuz. Daha sonrasında ise 2011 yılında milli park ilan edilmiş olan bu yerin keyfini sürmek, o an içerisinde bulunduğunuz en güzel durum olacaktır. Eğer yanınıza kameranızı da aldıysanız Poyrazlar Gölü’ndeki birbirinden güzel bitki ve kuş türlerinin fotoğrafını çekebilirsiniz. 

Aytepe Parkı (Aytepe Diriliş Kampı) 

Aytepe Parkı (Aytepe Diriliş Kampı) 
Aytepe Parkı (Aytepe Diriliş Kampı)

Aynı zamanda Aytepe Diriliş Kampı olarak da bilinen bu bölge, her mevsim ayrı bir güzelliğe sahip olmasıyla birlikte aynı zamanda dilediğiniz gibi kamp kurabileceğiniz uygun bölgeler arasında gösterilir. Kamp kurduğunuz andan itibaren Aytepe Parkı’nda geçireceğiniz her bir süre, adeta meditasyon niteliğinde olacaktır. Ve kamp süreciniz dahilinde burada macera parklarına gidebilecek, paintball oynayacak, çim kızak pistlerinde eğlenecek, zipline üzerinde kayacak ve elbette piknik yapabileceksiniz. 

Kuzuyayla Tabiat Parkı

Kuzuyayla Tabiat Parkı
Kuzuyayla Tabiat Parkı

Sapanca’nın diğer birçok gezilip görülecek bölgesine de oldukça yakın bir konumda yer alan Kuzuyayla Tabiat Parkı, 2011 yılı itibariyle koruma altına alınmıştır. İçerisinde bulunduğu yaylanın da çok büyük bir kısmını kaplıyor olan bu park, yazın en sıcak günlerinde bile ideal serinlikte kalmayı başarmakta ve ziyaretçileri için oldukça ferah bir tatil fırsatı sunmaktadır.

Kuzuyayla Tabiat Parkı ağaç ve bitki türleri arasında Macar meşesi, Karadeniz meşesi, dişbudak, akçaağaç ve sakız ağacı yer almaktadır. Buraya aynı zamanda kış aylarında da gelebilir ve komple karla kaplı olan büyüleyici tabiatın tam ortasında gerçekleşen yürüyüş turlarına katılım sağlayabilirsiniz. Elbette ki buraya hangi mevsimin hangi gününde geldiğiniz hiç fark etmez, daima en güzel manzaraları burada yakalayacaksınız ve o esnalarda da kameranızın daima açık olmasını tavsiye ederiz. 

Seka Park Piknik Alanı

Seka Park Piknik Alanı
Seka Park Piknik Alanı

Her nereye tatile gidersek gidelim, orada piknik yapabilme fırsatımızın olması, bizleri büyük ölçüde etkiliyor. Bu gerçekten yola çıkarak sizlere harika bir haber vereceğiz desek, çok da abartmış olmayız öyle değil mi? Çünkü Sapanca piknik yapılacak yerler arasında olan Seka Park Piknik Alanı, hatta sanki bizzat bu aktivite için inşa edilmiş gibi bir izlenime sahip. Burada aynı zamanda kamp da kurabilir ve istediğiniz kadar da kalabilirsiniz. Hatta Seka Park Piknik Alanı’nın kamp etkinlikleri kısmı öylesine ünlüdür ki; dünyanın dört bir yanından buraya kamp için gelen tatilcilerin olduğunu da söyleyebiliriz.

Sapanca Gölü’ne de çok yakın olması sebebiyle buranın güzelliği ve önemi bir tık daha artıyor, burada kamp kurduğunuz sürece de siz değerli tatilcilere ise o harika gölün kıyısında güzel bir yürüyüş yapma fırsatı doğuyor diyebiliriz. 

Kumyalı Plajı

Kumyalı Plajı
Kumyalı Plajı

Sapanca’da envai çeşit güzellik ve yine envai çeşit aktivite yapabileceğiniz yerler mevcut. Elbette ki bunlara yüzme aktivitesi yapabileceğiniz bir yer de eklenebilecek olup, bu yer ise İzmit Körfezi suyunun tadını doyasıya çıkarabileceğiniz Kumyalı Plajı’dır. Marmara Bölgesi mavi bayraklı plajlar kategorisine ekleyebileceğimiz Kumyalı, 600 metre uzunluğunda ve gerçekten de denize girilesi bir yerdir. Plaj kumu incecik ve altın sarısı renginde olup, çevresinde ise her bütçeye uygun oteller, Sapanca kiralalık apart ve pansiyon seçenekleri mevcut. Ayrıca bu plajda, doyasıya yüzüp güneşlenmeye ek olarak uçurtma sörfü, deniz paraşütü yelken ve daha fazlası gibi çeşitli su sporları da yapabilirsiniz. 

Kuzuluk Kaplıcaları

Kuzuluk Kaplıcaları
Kuzuluk Kaplıcaları

Şimdi de sıra, Sapanca’nın o harika bölgelerinden biri olan Kuzuluk Kaplıcaları’nda şifa bulmaya geldi. Buraya, tatil amaçlı gelen birçok kişi olduğu gibi, şifa bulmak için gelen ziyaretçilerin sayısı da bir hayli fazladır. Bu bölgede tercih edebileceğiniz birbirinden güzel termal oteller, kaplıca evleri, sağlık tesisleri ve açık hava kaplıca havuzları yer alıyor. Ve tüm bu yerlerdeki termal sular, sıcaklığı 25 dereceye ulaşmakla birlikte, kükürt ve karbonhidrat bakımından da oldukça zengindir. Kuzuluk Kaplıcaları neye iyi gelir diye soracak olursanız; romatizma, kas, böbrek ve cilt sorunlarınız için bu kaplıcaları tercih edebileceğinizi söyleyebiliriz. 

Serindere Kanyonu

Serindere Kanyonu

Sakarya Sapanca gezilecek yerler arasına bir de kanyon eklemesi yapalım. Kanyonlar, genel itibariyle tatilcilerin ilgisini çekiyor ve her yıl yüzbinlerce ziyaretçi ağırlıyor. Şimdi de sizlere, aynı zamanda Marmara Bölgesi’nin en güzel kanyonları arasında yer alan Serindere Kanyonu’nu tanıtmak isteriz. Sapanca ilçe merkezine 40 kilometre uzaklıkta yer alıyor olan ve ortalama 20 metre yükseklikteki tam 6 farklı şelaleye sahip bu kanyon, tatilcileri için müthiş heyecanlı fırsatlar sunuyor. Siz de kanyon bölgesine geldiğinizde burada trekking, rafting, kaya tırmanışı, fotoğraf çekimi ve dağ yürüyüşü gibi envai çeşit etkinliği gerçekleştirebilirsiniz. 

Ayrı Gezegen Cam Terası

Ayrı Gezegen Cam Terası
Ayrı Gezegen Cam Terası

Fotoğraf çekmek isteyenlere müthiş manzaralı fırsatlar sunan Ayrı Gezegen Cam Terası, tam 85 metrelik bir yüksekliğe sahiptir. Bu terasa geldiğinizde, Sapanca Gölü’nden Saman Dağları’na doğru uzanan büyükçe bir doğa görsel şölenini, panoramik olarak resmedebileceksiniz. 2019 yılında faaliyete geçirilen Ayrı Gezegen Cam Terası, Sapanca ilçe merkezine 20 kilometre uzaklıktaki 460 metrekarelik bir alan üzerine inşa edilmiştir. Çevresinde ise çocuk oyun alanları, yürüyüş parkurları, kır bahçeleri ve alabalık çiftlikleri gibi yerler bulunan Ayrı Gezegen Cam Terası, Türkiye’nin en güzel manzaralı yerleri arasında da gösterilmekte. 

Değirmendere Yalı Evleri

Değirmendere Yalı Evleri
Değirmendere Yalı Evleri

Sapanca tarihi yerler arasında gezip görebileceğiniz bir mekan olan Değirmendere Yalı Evleri, Osmanlı Dönemi’nde inşa edilmiş olan bir sivil mimaridir. Bu evleri ziyaret ettiğinizde, buraların günümüzde müze, sanat galerisi, kütüphane, restoran ve butik otel olarak kullanılmış olduğunu göreceksiniz. Ayrıca bu evlerde kullanılan mobilya malzemeleri, 18 ve 19’uncu yüzyıl Osmanlı Dönemine aittir. 

Maşukiye Şelalesi

Maşukiye Şelalesi
Maşukiye Şelalesi

Çok farklı ve güzel bir doğal miras görmeye hazır mısınız? Sapanca’ya 25 kilometre uzaklıkta bulunan Maşukiye Şelalesi, ziyaretçilerine bir şelale manzarasından çok daha fazlasını sunuyor. Buraya geldiğinizde, aynı zamanda trekking yapabilir, alabalık çiftliklerinin restoranlarında birbirinden lezzetli yemekler yiyebilir, yürüyüş yollarında gezintiye çıkabilir, seyir teraslarından genel bölgeyi daha net bir açıda görüntüleyebilir ve kır bahçelerinde huzur dolu anlar yaşayabilirsiniz. 

Karamürsel Aşıklar Tepesi

Karamürsel Aşıklar Tepesi
Karamürsel Aşıklar Tepesi

Sapanca gezilecek yerler arasında birbirinden güzel fotoğraflar çekebileceğiniz bir diğer bölge ise Karamürsel Aşıklar Tepesi’dir. Burası Sakarya’nın Karamürsel ilçesinde yer alıyor olsa bile Sapanca ilçe merkezine sadece bir saatlik uzaklıkta bulunması vesilesiyle, biz de bu bölgeye listemizde yer vermek istedik. Özellikle de hayatlarını birleştirerek mutlu bir ömür sürmek isteyen çiftler, birbirlerine ilk Evet’i burada söylüyor. Yani Karamürsel Aşıklar Tepesi, erkeklerin aşık oldukları kadına evlilik teklifi ettiği, oldukça ideal bir yer konumdadır. Eğer şu anda bu yazımızı okuyor olan siz romantik beylerin de aklında bir evlilik teklifi fikri varsa, bu teklifinizi Karamürsel Aşıklar Tepesi’nde gerçekleştirmenizi tavsiye ederiz. 

Döngel Vadisi

Döngel Vadisi
Döngel Vadisi

Sapanca’ya araç ile en fazla 30 dakika içerisinde ulaşım sağlayabileceğiniz harika bir yer olan Döngel Vadisi, 2020 yılında gerçekleştirilen düzenleme ve bakım çalışmaları ile günümüzdeki görünümüne kavuşturulmuştur. Bu vadinin en çok ziyaret edilen kısımları ise meşe, kayın, ceviz ve incir ağaçlarıyla çevrili olan yürüyüş yoludur. Siz de bu yolda, biribirinden farklı cins ve güzellikteki ağaçlar içerisinde sevdiklerinizle huzur dolu bir yürüyüş gerçekleştirebilirsiniz.  

Mustafa Öztürk

Merhaba, ben Mustafa. Bir çok alanda yazılı ve videolu içerik üretiyorum. SEO, Wordpress ve Pazarlama ana uzmanlık alanlarımın başında geliyor. Bu konularda ürettiğim yazılara ise ulaşmak için şahsi bloğumu ziyaret edebilirsiniz. > mustafaozturk.org

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu