Tunceli Gezilecek Yerler (En İyi 23 Yer)

Doğal Güzellikleriyle Kendine Hayran Bırakan Tunceli'de Gezilecek En İyi Yerler

Tunceli, alışılmışın dışında bir tatil ve gezi deneyimi yaşamak isteyenler için harika bir seçenek. Tunceli gezilecek yerler, saklı kalmış cennetleri ile sizi çok şaşırtacak. Munzur ve Bingöl Dağları ile çevrili, Karasu Irmağı ve Keban Barajı ile süslü bu kente çıkacağımız yolculuk için hazır mısınız?

Tunceli, ülkemizin yüzölçümü ve nüfus bakımından en küçük kentlerinden biridir. Terör ve coğrafi yapısı nedeniyle çok fazla yatırım alamamış ve buna bağlı olarak da gelişememiştir. Bu durum bölgedeki insanlar açısından bir dezavantaj olsa da, doğal güzelliklerin korunması adına bir avantaj olmuştur. Bozulmamış doğal varlıkları ve tarihi yapıları ile sizi bekleyen Tunceli yolculuğuna başlıyoruz.

 

Tunceli Gezilecek Yerler

  • Munzur Vadisi Milli Parkı
  • Pertek Kalesi
  • Ergen Kilisesi
  • Derviş Hücreleri (İn Delikleri)
  • Bağın (Dedebağ) Kaplıcası
  • Anıt Çınar Ağacı
  • Sağman Camii
  • Malazgirt Kalesi
  • Örenönü Tabiat Parkı
  • Kepir Yaylası
  • Pülümür Vadisi
  • Tahar Köprüsü
  • Mercan Deresi ve Vadisi
  • Sungur Bey Camii
  • Çelebi Ağa Camii
  • Dereova Şelalesi
  • Munzur Gözeleri
  • Munzur Çayı
  • Yelmaniye Camii
  • Peri Suyu
  • Munzur Dağları
  • Tunceli Müzesi
  • Kırk Merdiven Şelaleleri

Tunceli, yılın her mevsimi ayrı bir güzeldir. Ancak kış aylarında yoğun kar ve soğuklar nedeniyle bölgenin güzelliklerini yakından görme imkanı yakalayamayabilirsiniz. Bunun için Mayıs ile Eylül ayları arasında yapacağınız ziyaretler daha uygun olacaktır. En ideal dönem ise Mayıs ayıdır. Lafı daha fazla uzatmadan, Tunceli gezilecek yerler listemizi yakından incelemeye başlayalım.

 

Munzur Vadisi Milli Parkı

Munzur Vadisi Milli Parkı
Munzur Vadisi Milli Parkı

Munzur Vadisi Milli Parkı, Tunceli ile ilçesi olan Ovacık arasında yer alan ve 42 bin hektarlık büyüklüğe sahip bir alandır. Bölgede yer alan akarsular, gözeler, endemik bitki türleri, bölgeye has hayvan türleri ve zengin doğal kaynaklar nedeniyle 1971 yılında burası milli park ilan edilmiş ve koruma altına alınmıştır.

Türkiye’nin en büyük milli parklarından biridir ve içerisinde çok sayıda doğal varlık vardır. Krater göllerinden şelalelere, kanyonlardan gözelere, endemik bitki türlerinden akarsulara kadar çok sayıda doğal güzellik bulunur. Bu bölgeye geldiğinizde, Tunceli’nin saklamış olduğu gizli cennet sizi adeta büyüleyecek.

Tunceli kent merkezine sadece 16 km mesafede bulunan milli parka özel aracınızla veya yılın belli zamanlarında toplu taşıma araçları ile gidebilirsiniz. Mayıs ve Haziran aylarında rafting ve diğer su sporlarını yapabilir, doğa yürüyüşüne çıkabilir, gözeleri ziyaret ederek suyun yolculuğuna şahitlik edebilirsiniz.

 

Pertek Kalesi

Pertek Kalesi
Pertek Kalesi

Tunceli’nin Pertek ilçesinin Murat Irmağı kenarındaki bir tepenin üzerine inşa edilmiştir. Bölgenin savunması için hakim bir tepeye yapılan kale, Keban Barajı’nın inşa edilmesi ile bir ada şeklini almıştır. Tablolardan çıkmışçasına fantastik bir görüntüye sahiptir.

Osmanlı döneminde onarım gördüğü bilinen kalenin tam olarak inşa edildiği tarih bilinmemektedir. Kale, iç içe iki surdan meydana gelir. Surlar arasında bazı yapı kalıntıları bulunmuştur. Ayrıca güney bölümündeki bazı bölgelerde mavi çiniler bulunur.

Normalde Tunceli sınırları içerisinde yer almasına karşın, Keban barajı sonrasında Tunceli’den uzaklaşmıştır. Tunceli’ne kent merkezine 50 km, Elazığ kent merkezine ise 25 km mesafededir. Pertek ilçesine daha yakındır.

 

Ergen Kilisesi

Ergen Kilisesi
Ergen Kilisesi

Tunceli’deki en eski tarihi yapılardan biridir. Hozat ilçesine 15 km uzaklıktaki Geçimli köyünde yer alan yapının tam olarak ne zaman inşa edildiği bilinmemektedir. Ancak 1200 ile 1300’lü yıllar arasında inşa edildiği tahmin ediliyor.

Bölgede yer alan diğer kiliselerle kıyaslandığında daha büyük olduğu görülür. Buna karşın tavanı çökmüştür ve genel itibariyle bakımsızdır. Uzun yıllar korumasız olarak bırakılmış ve define avcılarının hedefi olmuştur. Duvarları sağlam olan kiliseyi, bir tarih tutkunuysanız ziyaret edebilirsiniz.

 

Derviş Hücreleri (İn Delikleri)

Derviş Hücreleri (İn Delikleri)
Derviş Hücreleri (İn Delikleri)

Çemişgezek ilçesinde bulunan Derviş Hücreleri, aynı zamanda İn Delikleri ismiyle de bilinir. İlçenin batısındaki Tahar Çayı Vadisi’nin dik yamaçlarındaki kalkerli kayalarının oyulması ile yapılmıştır. Tam olarak kimler tarafından yapıldığı bilinmese de, güvenlik ve yaşam alanı oluşturmak için inşa edildiği tahmin edilmektedir.

Burada yaklaşık 20 tane oda vardır. Üç kat halinde inşa edilmiş odalar, ortalama 2,5 metre genişliğe ve 1,7 metre derinliğe sahiptir. Burada yaşayanlar, su ihtiyaçlarını karşılamak için kayalardan sızan suları toplamak amacıyla sarnıçlar, üst katlardaki odalara ulaşmak içinse merdivenler yapmıştır.

Derviş Hücreleri (İn Delikleri) iki kısımdan meydana gelmektedir. İlk bölüme merdivenlerle çıkabilir ve burayı daha yakından görebilirsiniz. İkinci kısım ise güvenlik nedeniyle dar olacak şekilde yapılmış. Odaların en üstünde ise zor çıkılan ve büyük olan başka bir oda vardır. Bey Odası olarak isimlendirilen bu bölümde, Bey’in kaldığı tahmin edilmektedir.

 

Bağın (Dedebağ) Kaplıcası

Bağın (Dedebağ) Kaplıcası
Bağın (Dedebağ) Kaplıcası

Tunceli’nin Malazgirt ilçesine 65 km uzaklıkta bulunan Bağın (Dedebağ) Kaplıcası, bölgenin en önemli termal noktalarından biridir. Kaplıcadaki suyun sıcaklığı 35 derecedir. Su içerisinde klorür bikarbonat, sodyum sülfat ve kalsiyum sülfat bulunur.

Mineral açısından oldukça zengin olan bu su, farklı hastalıklara iyi gelmektedir. Romatizma, kronik ağrılar, kadın hastalıklara ve bazı cilt rahatsızlıklarının tedavisine katkı verdiği bilinmektedir. Şifa turizmi için büyük potansiyeli bulunan Bağın Kaplıcası çevresinde konaklama tesisi ve çay bahçesi gibi alanlar vardır. Malazgirt ilçesinde yer alan bu kaplıca, hem termal suların rahatlatıcı etkisini hem de doğal güzellikleri görmenizi sağlayacak.

 

Anıt Çınar Ağacı

Anıt Çınar Ağacı
Anıt Çınar Ağacı

Sağman Köyü, Cino Köyiçi Mevkii’nde yer alan çınar ağacı, yaşı nedeniyle anıt ağaç ilan edilmiş ve koruma altına alınmıştır. Yaşı tam olarak bilinmemesine karşın, ağacın büyüklüğü görenleri şaşırtmaktadır. Gövdesinde yer alan kovuğa dahi 15’ten fazla koyun sığabilmektedir. Bölgeye yolunuz düştüğünde, mutlaka ziyaret etmeniz gereken noktalardan biridir.

 

Sağman Camii

Sağman Camii
Sağman Camii

Sağman Camii, Pertek ilçesinin Sağman Köyü’nde bulunur. Cami, 1555 yılında Keyhüsrev Bey’in oğlu olan Salih Bey tarafından yaptırılmıştır. Camide bulunan kubbe, sekizgen kasnağın üzerine oturtulmuş, üzeri taştan olan bir yapıdır. Taş yapı ile inşa edilen cami, dörtgen ve kubbeli bir ana alana sahiptir.

Giriş kapısında yer alan oyma işçiliği, caminin en özel noktalarından biridir. Yaklaşık 500 yıllık geçmişi olan cami, halen ayaktadır. Ulaşımı çok kolay olmasa da özel aracınızla gelerek burayı ziyaret edebilirsiniz.

 

Mazgirt Kalesi

Mazgirt Kalesi
Mazgirt Kalesi

İlçenin kuzeyinde yer alan hakim bir tepeye inşa edilmiştir. Bölgenin güvenliği ve bölgeye hakimiyet kurmak için inşa edildiği anlaşılan kalenin Urartular tarafından inşa edildiği biliniyor. Kale içerisindeki kitabeye göre milattan önce 9.yüzyılda, Urartu Kralı II. Rusas tarafından inşa ettirilmiştir.

Yapımında bölgedeki büyük kayalardan ve moloz taşlardan yararlanılmıştır. Girişi bir mağara olan kale, bu özelliği sayesinde oldukça korunaklıdır. Kale içerisinde geçmiş dönemlerden kalan yel değirmenleri ve benzeri türden farklı kalıntılar vardır. Büyük bölümü harabe şeklinde olan kaleye, Mazgirt ilçesi üzerinden gidebilirsiniz.

 

Örenönü Tabiat Parkı

Örenönü Tabiat Parkı
Örenönü Tabiat Parkı

Tunceli kent merkezine yaklaşık 10 km mesafede bulunan Örenönü Tabiat Parkı, Tunceli-Erzincan karayolu üzerindedir. Yakın olması nedeniyle gerek yerel halk gerekse de turistler tarafından yoğun şekilde ziyaret edilir. Munzur Vadisinin ardından, kentte en fazla ilgiyi gören noktalardan biridir.

Piknik ve kamp yapılacak alanlar bulunuyor. Mangal ve kamp ateşi yakabileceğiniz ateş kuyuları, tuvalet ve bankların bulunduğu Örenönü Tabiat Parkı’na özel aracınızla gelebilirsiniz. Eğer kamp yapacaksanız, sinek kovucu getirmeniz, gece rahat etmenizi sağlar.

 

Kepir Yaylası

Kepir Yaylası
Kepir Yaylası

Yaklaşık 3400 metre yüksekliğe sahip olan Kepir Yaylası, Ovacık ilçesi sınırları içinde yer almakta. Yemyeşil çayırları, buzul gölleri ve buz gibi akan dereleri ile doğayı ruhunuzda hissetmenizi sağlayacak bir alan.

Yaylaya ulaşmak için bir noktadan sonra yürümeniz gerekecek. Ancak bu yürüyüş sırasında da doğanın ve temiz havanın tadını çıkaracaksınız. Bölgede kamp yapabilir ve doğal su kaynaklarının tadını çıkarabilirsiniz. Ancak yükseklik çok fazla olduğundan, havanın soğuk olabileceğini dikkate alarak hazırlıklı gelmelisiniz.

 

Pülümür Vadisi

Pülümür Vadisi
Pülümür Vadisi

Bölgedeki en dik ve en dar vadilerden biridir. Avcı Dağlarının doğu yamaçlarından başlayan vadi, güney bölgelere kadar uzanmaktadır. Vadinin içerisinden akan Pülümür Çayı, çok güzel görüntülerin oluşmasını sağlar. Ayrıca çay nedeniyle bölgede orman örtüsü oluşmuştur. Vadi boyunca çağlayanlara, küçük göllere denk gelebilirsiniz.

Bölge, doğal güzelliği ile sizi kendisine hayran bırakacağı gibi yamaç paraşütü, kaya tırmanışı ve trekking gibi sporları yapmanıza da imkan verecektir.

 

Tahar Köprüsü

Tahar Köprüsü
Tahar Köprüsü

Yusuf Ziya Paşa tarafından yaptırılan köprünün yazıtında yer alan bilgilere göre köprü 1807 yılında inşa edilmiştir. 1902 yılında ise dönemin Diyarbakır Valisi olan Akif Paşa tarafından onarıldığı bilinmektedir. Tahar Çayı üzerinde yer alan ve taş köprü, sivri bir kemere sahiptir.

Kesme taş ile inşa edilen köprü, 9 metre yüksekliğe sahiptir. Boyu 55 metre olan köprünün genişliği ise 4,3 metredir. Günümüzde halen kullanılan köprünün kemer açıklığı 16 metre, döşeme uzunluğu ise 30 metre kadardır.

Çemişgezek ilçesine geldikten sonra buraya özel aracınızla veya yapacağınız doğa yürüyüşü ile ulaşabilirsiniz. Köprüyü ziyaret ederken Tahar Çayının ve çevresindeki floranın muhteşemliğine şahit olacaksınız.

 

Mercan Deresi ve Vadisi

Mercan Deresi ve Vadisi
Mercan Deresi ve Vadisi

Mercan Deresi ve Vadisi, önemli kısmı Munzur Milli Parkı içerisinde yer alan, saklı kalmış Tunceli güzelliklerinden biridir. Kamp ve doğa yürüyüşleri için çok özel bir nokta. Avcı Dağlarından akan suyun oluşturduğu Mercan Deresi, bölgeye ayrı bir güzellik katar.

Yaz aylarında sıcakların etkisiyle buzullar erir ve eriyen buzul suları göller oluşturur. Mercan Vadisinde yapacağınız yürüyüşlerde farklı buzul gölleri göreceksiniz. Eğer soğuk suda yüzmeyi seviyorsanız, bu göllerde yüzebilirsiniz. Çok özel bir yer olan Mercan Vadisine gelmek için kullanılan yolların çok iyi olmadığı unutulmamalıdır.

 

Sungur Bey Camii

Sungur Bey Camii
Sungur Bey Camii

Pertek ilçesinin Murat Irmağı kenarında yer almaktadır. Harput Müzesinde yer alan caminin kitabesindeki bilgilere göre 1569 yılında inşa edilmiştir. Tek kubbeli ana cemaat yeri ile üç kubbeli son cemaat yerinden oluşur. İki renkli taşlardan inşa edilmiştir. Mihrap ve taç kapı işçiliği oldukça özenli olup, görenlerde hayranlık uyandırır.

Türk Mimarisinin ender yapılarından bu cami, Keban Baraj Gölü sularının altında kalacağı için Pertek ilçe merkezine taşları numaralandırılarak taşınmıştır.

 

Çelebi Ağa Camii

Çelebi Ağa Camii
Çelebi Ağa Camii

Pertek ilçesindeki bir diğer tarihi camidir. 1569 yılında inşa edilmiştir. Kesme ve moloz taş kullanılarak yapılan bu cami, Sungur Bey camii ile benzer yapıdadır ve kaderleri de ortaktır. Keban Baraj Gölü sularının altında kalacağından dolayı Pertek ilçe merkezine taşınmış ve burada yeniden yapılarak kullanıma açılmıştır. Pertek ilçe merkezine geldiğinizde, mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerdendir.

 

Dereova Şelalesi

Dereova Şelalesi
Dereova Şelalesi

Dereova Şelalesi veya bilinen diğer adıyla Gelin Pınarı, üç farklı kaynaktan çıkan suların oluşturduğu ve Pülümür Çayına döküldüğü bir şelaledir. Nazimiye ilçe sınırlarında yer alan bu şelale, ilçe merkezine 13 km uzaklıkta yer almaktadır.

Her mevsim ayrı bir güzelliğe sahip olan şelale, özellikle Mayıs ile Temmuz aylarında daha coşkulu akmaktadır. Kış aylarında ise donan suların oluşturduğu büyüleyici görüntüler hayranlık uyandırmaktadır. Ayrıca bölgedeki ağaçlar ve Pülümür Çayı, oldukça keyifli zamanlar geçirmenizi sağlayacak.

 

Munzur Gözeleri

Munzur Gözeleri
Munzur Gözeleri

Yaklaşık 300 metrelik bölge bölgede suyun çıktığı 40’tan fazla gözenin yer aldığı bir bölgedir. Aleviler için kutsal kabul edilen gözelerin oluşturduğu şelale, görsel bir şölen sunar. Gözelerden çıkan suyun debisi çok yüksektir. Buradan çıkan sular Munzur Çayını oluşturur. Bir anlamda bölgenin doğal güzelliklerinin en önemli kaynağıdır.

Mesire alanı olarak düzenlenen bölgede masalar, tuvalet ve yürüyüş yolları vardır. Yaz aylarında oldukça yoğun olan bölgeye uygun bir ayakkabı ile gitmeniz, daha rahat etmenizi sağlayacaktır.

 

Munzur Çayı

Munzur Çayı
Munzur Çayı

Munzur Çayı, bölgenin en önemli doğal güzelliklerinden biridir. Ziyaret Tepesi eteklerinden doğan Munzur Çayı, daha sonra Pülümür Çayı ile birleşmekte ve Keban Barajı’na dökülmektedir. Adını bölgedeki Munzur Dağlarından alır. Çok sayıda dere ile beslendiği için neredeyse yılın tamamında coşkulu şekilde akar. Ancak bahar aylarında, kar sularının erimesi ile çok daha yüksek hızda akmaya başlar.

Berrak ve temiz olan suyunda birçok balık türü yaşar. Çayın belli bölgelerinde balıkçılık yapılır. Ayrıca hızlı akması, rafting için son derece ideal bir alan olmasını sağlar. Yılın belli dönemlerinde yurtiçinden ve yurtdışından gelen sporcular, suyun tadını rafting yaparak çıkarır.

Bu su, bölgenin şekillenmesinde de aktif olarak rol almıştır. Dik yamaçlar, derin vadiler ve çok özel şelalelerin oluşmasını sağlayan Munzur Çayı, hayatınızda görebileceğiniz en özel noktalardan biridir. Doğal olarak kalabilen nadir noktalardan biri olan bölge, yaklaşık 50 km’lik bir manzara sunar.

 

Yelmaniye Camii

Yelmaniye Camii
Yelmaniye Camii

Hicri 800-809 yılları arasında Emir Taceddin Yelman tarafından medrese olarak açılmış, daha sonraki dönemlerde medrese özelliğini yitirerek, cami olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bölgedeki en eski camilerden biridir. Günümüze gelene kadar farklı onarımlar geçirmiştir. Çemişgezek ilçesinde yer alan camiye, yürüyerek dahi ulaşabilirsiniz.

 

Peri Suyu

Peri Suyu
Peri Suyu

Fırat Nehri’nin önemli kollarından olan Peri Suyu, Erzurum’dan doğar. Bölgenin en önemli akarsularından olup, Tunceli’nin en özel doğal güzelliklerinden biridir. Çevresinde yer alan dik kayalıklar ve suyun hemen kenarındaki ağaçlar, muhteşem görüntüler sunar. Rafting ve diğer su sporları için uygun olan bölümleri vardır. Burada doğanın tadını çıkarabilir ve adrenalin seviyenizi yükseltecek su sporları yapabilirsiniz.

 

Munzur Dağları

Munzur Dağları
Munzur Dağları

Toros Dağları’nın bir uzantısı olan Munzur Dağları, bölgenin en önemli coğrafi yapılarından biridir. Tunceli’nin kuzeyinde bulunan dağlar, volkanik kayalardan meydana gelir. Söz konusu dağ zinciri, 3 bin metre yüksekliği aşan ve 10 tane zirveye sahip olan yapısı ile bölgeyi adeta kendi çevresinde şekillendirir.

Bitki çeşitliliği bakımından oldukça zengin olan dağlar, eşsiz bir deneyim yaşamanızı sağlayacak. Kaya habitatları ve dağ çayırları ile doğayı hissedecek ve yüksek oksijenli havası ile kendinizi tazelenmiş hissedeceksiniz.

 

Tunceli Müzesi

Tunceli Müzesi
Tunceli Müzesi

Tunceli tarihi ve alevi inancı hakkında bilgi veren eserlerin sergilendiği bir müze. Ayrıca bölgenin bitki örtüsü ve burada yaşayan hayvanlara ilişkin bilgilerin alınacağı eserler de bulunuyor. Tunceli’ye geldiğinizde bu müzeyi ziyaret ederek bölgenin tarihi ve kültürü hakkında ayrıntılı bilgiler alabilir ve tarihte mini bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

 

Kırk Merdiven Şelaleleri

Kırk Merdiven Şelaleleri
Kırk Merdiven Şelaleleri

Kırk Merdiven Şelaleleri, Ovacık ilçesinin Gözeler Köyü’nde bulunuyor. Şehir merkezinden 71 km uzakta yer alan şelale, adeta görsel bir şölen sunuyor. Dar vadi içerisinde yer alan şelalelere yılın bazı dönemlerinde çok ilgi oluyor. Sadece yerli ziyaretçiler değil, aynı zamanda yabancı turistler de bölgeye geliyor.

Ovacık ilçe merkezine 7 km mesafede bulunan şelale, doğa sporcularına çok özel bir parkur sunuyor. Yapacağınız yürüyüşte bölgedeki tüm güzellikleri görebilir ve harika bir deneyim yaşayabilirsiniz. Ancak yürüyüş alanlarında bulunan kaya parçaları, yürüyüşü zor hale getiriyor. Eğer ayak burkulması yaşamak istemiyorsanız, bilekli bir bot tercih etmeniz gerekir. Yürüyeceğiniz parkurun toplam uzunluğu ise 6,5 km’dir.

Tunceli gezilecek yerler, doğal güzellikler açısından beklentinizi fazlasıyla karşılar. Doğaya çıktığınız tüm alanlarda, coşkun akan bir akarsu, derin vadiler, şelaleler görebilirsiniz. Ayrıca bölgedeki tarihi yapıları ziyaret ederek, eski medeniyetlere dair bilgi edinebilirsiniz.

Mustafa Öztürk

Merhaba, ben Mustafa. Bir çok alanda yazılı ve videolu içerik üretiyorum. SEO, Wordpress ve Pazarlama ana uzmanlık alanlarımın başında geliyor. Bu konularda ürettiğim yazılara ise ulaşmak için şahsi bloğumu ziyaret edebilirsiniz. > mustafaozturk.org

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu