Uşak Gezilecek Yerler (En İyi 25 Yer)

Doğal ve Kültürel Zenginlikleriyle Uşak'ta Mutlaka Gezmeniz Gereken Yerler

Türkiye’nin mütevazi kentlerinden biri olan Uşak, tarihi, doğal ve kültürel güzellikler bakımından şaşırtıcı derecede zengindir. Uşak gezilecek yerler, burayı ziyaret edenleri adeta kendine hayran bırakır. Binlerce yıl önce inşa edilen yapılar, gizli kalmış doğal güzellikler, yüzyıllardır korunan kültürel değerler sizi fazlasıyla şaşırtacaktır.

Haritada incelediğinizde Uşak’ın yüzölçümü bakımından küçük bir şehit olduğunu görürsünüz. Ege ile İç Anadolu Bölgesinin kesiştiği noktada bulunan şehir, tarih boyunca çok önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bu medeniyetlerden kalan tarihi yapılarını, şehrin doğal güzelliklerini ve kültürel zenginliklerini bulabileceğiniz Uşak gezilecek yerler yazımıza başlıyoruz.

Uşak Gezilecek Yerler

  • Uşak Arkeoloji Müzesi
  • Taşyaran Vadisi
  • Ulubey Blaundos Antik Kenti
  • Banaz Akmonia Antik Kenti
  • Pepouza Antik Kenti
  • Ulubey Kanyonu
  • Sebaste Antik Kenti
  • Eski Uşak Evleri
  • Uşak Atatürk ve Etnografya Müzesi
  • Clandıras Su Kemeri (Clandras Köprüsü)
  • Tepedelen Çamı
  • Atatürk ve Kurtuluş Anıtı
  • Kent Tarihi Müzesi
  • Dokur Evi
  • İsmet Paşa Caddesi
  • Çakaloz Camii
  • Cimcim Çeşmesi
  • Burmalı Camii
  • Ulu Camii
  • Uşak Halı Kilim Müzesi
  • Tren Garı
  • Hamamboğazı Kaplıcaları
  • Aksaz Kaplıcası
  • Paşa Hanı
  • Atapark

Uşak, milattan önce 4000’li yıllara kadar uzanan bir tarihe sahiptir. Antik dönemlerde Temenothytia ismiyle bilinen şehirde birçok medeniyetin ve kültürün izini bulunmaktadır. Uşak gezilecek yerler listesinden de bunu anlayabilirsiniz. Şimdi, listemizi daha yakından inceleyelim.

 

Uşak Arkeoloji Müzesi

Uşak Arkeoloji Müzesi
Uşak Arkeoloji Müzesi

Uşak merkezde bulunan Uşak Arkeoloji Müzesi, 1970’li yıllarda modern anlamda hizmet vermeye başlamış ve 2018 yılında yeni binasına taşınmıştır. Bölgedeki modern ve çağdaş müzecilik anlayışına sahip müzelerden biridir. Üç kattan oluşan müzede 2000’den fazla eser sergileniyor.

Müzenin ilk katında, kentte yapılan kazılarda bulunan arkeolojik eserler sergileniyor. İkinci katta para tarihi ve parayla ilgili eserler sergilenirken, son katta ise Karun Hazineleri ve Lidya dönemine ait eserler bulunuyor. Karun Hazineleri’ne ait en değerli parça olarak kabul edilen Kanatlı Denizatı Broşu, müzenin en özel parçalarından biri.

Taş çağı, neolitik dönem, Roma dönemi, Bizans dönemi ve Osmanlı dönemine ait çok sayıda eseri görebileceğiniz bir müze. İçine girdiğinizde tarihin derinliklerinden gelen o muhteşem havayı hemen hissedeceksiniz.

 

Taşyaran Vadisi

Taşyaran Vadisi
Taşyaran Vadisi

Tektonik hareketler, rüzgar ve su sonucunda oluşan Taşyaran Vadisi, adeta tablo gibi görüntüler sunuyor. Vadide bulunan ve zeminden başlayarak farklı renklerde olabilen kayalar, büyüleyici bir etki bırakıyor. Bazı noktalarda zeminde bulunan berrak ve mavi su ise kendinizi fantastik bir dünyada hissetmenizi sağlıyor.

Uşak ile İzmir arasındaki karayolunun 45.kilometresinde bulunan Taşyaran Vadisi, doğa yürüyüşü yapabileceği ve çok özel fotoğraflar çekebileceğiniz bir nokta. Binlerce yılın sonunda oluşan ve adeta bir dantel gibi görünen bölgeyi, kente geldiğinizde ziyaret edebilirsiniz.

 

Ulubey Blaundos Antik Kenti

Ulubey Blaundos Antik Kenti
Ulubey Blaundos Antik Kenti

Blaundos Antik Kenti, birinci derece sit alanı olarak tescilli bir yerdir. Uşak kent merkezine 40 km uzaklıkta bulunan Ulubey ilçesinin Sülümenli Köyü sınırları içerisinde yer alır. Bu antik kent, Büyük İskender tarafından Anadolu’ya yapılan seferle bölgeye gelenler tarafından kurulmuştur. Kente Blaundos adının verilmesi, Makedonya bölgesinden gelenler tarafından kurulduğunu gösterir.

Antik kentin üç tarafında derin yarıklar ve dik vadiler vardır. Adeta bir yarımada şeklindedir ve kentin girişi, bundan dolayı tek bir yerdedir. Söz konusu özelliği, güvenlik endişelerinin dikkate alınarak inşa edildiğini gösterir.

Oldukça etkileyici bir görüntüye sahip olmasına karşın ayağa kaldırılabilen yapı sayısı şuan sınırlıdır. Yapılan kazılarda tiyatro, stadyum ve diğer yapıların çıkarılması ile dünyadaki en özel antik kentlerden biri olacaktır.

 

Banaz Akmonia Antik Kenti

Banaz Akmonia Antik Kenti
Banaz Akmonia Antik Kenti

Banaz ilçesinin Ahat Köyü sınırları içerisinde yer alan Banaz Akmonia Antik Kenti, yüksek bir tepe üzerinde yer alır. Bölgedeki diğer tarihi yerler gibi Akmonia Antik Kenti de Lidya Kral Yolu üzerinde yer almaktadır. Roma ve Bizans döneminde kalan çok sayıda eser çıkarılmıştır. Ayrıca çok sayıda mozaikli alan tespit edilmiştir.

Banaz ilçesine sadece 8 km uzaklıkta bulunan Akmonia Antik kenti, bir dönem Yahudi etkisinde kalmıştır. Bu özelliği de söz konusu bölgenin tarihi açıdan ayrı bir önem kazanmasına neden olmuştur.

 

Pepouza Antik Kenti

Pepouza Antik Kenti
Pepouza Antik Kenti

Pepouza (Pepuza) Antik Kenti, Frigya bölgesine inşa edilmiştir. Yazılı kaynaklardan elde edilen bilgilere göre kentte Bizans manastırı yer almaktaydı. Yapılan çalışmalarda manastırda üç kat, bu katlarda ise 60’dan fazla oda, mutfak ve şapel tespit edilmiştir. Manastır içerisinde Bizans döneminde yapıldığı anlaşılan grafit, çanak, çömlek gibi eserler de bulunmuştur.

Uşak merkezden yaklaşık 40 km uzaklıkta olan Pepuza Antik Kentine gitmek için bir noktadan sonra altı yüksek araca ihtiyacınız olabilir. Veya yolun son bölümünü yürümeyi tercih edebilirsiniz. Ancak manastır yüksek bir tepe üzerinde yer alması, sadece uzaktan görmenize imkan verecektir. Dağcı kıyafetleriniz varsa ve tırmanmayı seviyorsanız bu özel yapıyı daha yakından görebilirsiniz.

 

Ulubey Kanyonu

Ulubey Kanyonu
Ulubey Kanyonu

Ulubey Kanyonu, dünyanın en büyük ikinci kanyonu olma özelliğini taşıyan, çok özel bir bölgedir. 2013 yılında bu kanyon tabiat parkı ilan edilmiştir. Büyük Uşak Kanyonları ismiyle de bilinen kanyonun toplam uzunluğu 45 km. Derinliği ise bölgelere göre 40 metre ile 140 metre arasında değişiyor.

Tarih boyunca insanların yaşamayı tercih ettiği kanyonda, antik dönemlerden kalan mağaralar, kaya mezarları ve su kanalları yer alıyor. Pepuza Antik Kenti de yine kanyon içerisinde bulunuyor. Bu doğal güzelliğin keyfini çıkarırken ve kanyonda yürüyüş yaparken, antik kentleri de görebilirsiniz.

Kanyonu daha rahat bir şekilde görebileceğiniz seyir terası bulunuyor. Seyir terasına çıkarak çok özel fotoğraflar çekebilir ve bölgeyi bir bütün olarak inceleyebilirsiniz. Ulubey Kanyonu, Uşak gezilecek yerler listesindeki en özel seçeneklerdendir.

 

Sebaste Antik Kenti

Sebaste Antik Kenti
Sebaste Antik Kenti

Sivaslı ilçesinin 2 km uzağında yer alan Sebaste Antik Kenti, milattan önce 20 yılında inşa edilmiştir. Ünlü Roma imparatoru Augustus’un emriyle kurulan kent, Roma döneminin en önemli 12 kentinden biridir. Milattan sonra 9.yüzyılda, bölgenin en önemli piskoposluk merkezlerinden birine dönüşmüştür. Bizans döneminde ise daha da popüler hale gelmiş, sonraki dönemlerde önemini yitirmiştir.

Sebaste, kent merkezine 34 km uzaklıkta bulunuyor. Özel aracınızla veya toplu taşıma araçlarıyla gidebilirsiniz. Sivaslı ilçe merkezinin sadece 3 km uzağında bulunması, ulaşımı kolaylaştırıyor. Ancak bir noktadan sonra yürümeniz gerekebilir.

 

Eski Uşak Evleri

Eski Uşak Evleri
Eski Uşak Evleri

Kent merkezinde gezerken tarihi Uşak Evleri ile karşılaşabilirsiniz. Genellikle iki katlı olarak inşa edilen bu evlerin ilk katı taştan, ikinci katı ise ahşaptan yapılmıştır. Restore edilen ve koruma altına alınan evler, bölgedeki tarihi dokunun günümüze kadar taşınmasını sağlamıştır. Işık, Kurtuluş, Karaağaç ve Aybey mahallelerine yapacağınız ziyaret sırasında, bu evler tarihi bir esinti sunacak.

 

Uşak Atatürk ve Etnografya Müzesi

Uşak Atatürk ve Etnografya Müzesi
Uşak Atatürk ve Etnografya Müzesi

Uşak Atatürk ve Etnografya Müzesi, Osmanlı döneminde inşa edilen bir yapıdır. Kurtuluş Savaşı sırasında esir alınan Yunan Başkomutanı Trikopis burada tutulmuştur. Bir esir olmasına karşın Atatürk tarafından misafirperverlikle ağırlanması, tarihteki en önemli mesaj verici olaylardan biri olarak kabul edilir.

Giriş katında yöresel etnografik malzemeler bulunan müze iki katlıdır. Girdiğinizde eski silahlar, takılar, giysiler ve benzeri eserler sizi karşılıyor. Bu eserleri incelerken tarihi bir yolculuk yapacaksınız. İkinci kat ise Atatürk Müzesi olarak düzenlenmiştir. Atatürk’ün kişisel eşyaları, sehpalar, aynalar, koltuklar ve yatak yer alıyor.

Müze, eski Türk mimarisinin en güzel örneklerinden biri. İçindeki eserler gibi dışarıdan görünüşü de son derece etkileyici.

 

Clandıras Su Kemeri (Clandras Köprüsü)

Clandıras Su Kemeri (Clandras Köprüsü)
Clandıras Su Kemeri (Clandras Köprüsü)

Clandıras Su Kemeri veya Clandras Köprüsü, milattan önce 500’lü yıllarda inşa edilmiştir. Karahallı ilçesi sınırları içinde yer almaktadır. Banaz çayından, Pepuza antik kentine su taşımak için inşa edilen köprü, Helenistik dönem mimarisinin en önemli örneklerinden biri olarak kabul edilir.

24 metre uzunluğundaki ve 1,75 metre genişliğindeki köprünün ayakları, dağ kayalıkları üzerinde yer alır. Osmanlı zamanında ufak bir bakım geçiren köprü, 2012 yılında restore edilmiştir. 2500 yıllık bir yapının günümüzde halen ayakta olması, son derece etkileyici bir durumdur.

Clandras Köprüsü, Ulubey Kanyonu içerisinde bulunur. Bölgeye geldiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken noktalardan biridir. Köprünün altında akan ve temiz suları olan dere, içinde balıkları izlemenize izin verir. Piknik ve kamp yapabileceğiniz bu bölge, her anlamda eşsiz bir deneyim yaşamanızı sağlayacaktır.

 

Tepedelen Çamı 

Tepedelen Çamı
Tepedelen Çamı

Banaz ilçesinin Bahadır Köyünde bulunan Tepedelen Çamı, 11 metrelik yüksekliği ve 3 metrelik çapı ile dikkat çekiyor. Yaşının 500 ila 1000 arasında olduğu tahmin ediliyor. Anıt Ağaç olarak tescil edilen bu çamın kapladığı alan ise 380 metrekaredir.

Dünyadaki en yaşlı kara çamlarından biri olan Tepedelen Çamına gidebilmek için yolun son kısmını yürümeniz gerekiyor. Bu yürüyüş sırasında doğanın huzurunu ve nefesini hissedecek, sonrasında ise çok özel ve çok yaşlı çam ağacını görecesiniz.

 

Atatürk ve Kurtuluş Anıtı

Atatürk ve Kurtuluş Anıtı
Atatürk ve Kurtuluş Anıtı

Atatürk ve Kurtuluş Anıtı, heykeltıraş Prof. Dr. Tankut Öktem tarafından tasarlanmıştır. 17 metre yüksekliğinde ve 30 metre uzunluğunda bulunan anıttaki figürler üç ana grupta toplanmıştır. Figürlerin ilkinde kentin Türk süvarilerince kurtarılması, ikinci grupta bilim ve sanata verilen önem, üçüncü grupta ise Türk kadının fedakarlığı ve cesareti anlatılır. Anıt, kentin en önemli sembollerinden biri olarak kabul edilir.

 

Kent Tarihi Müzesi

Kent Tarihi Müzesi
Kent Tarihi Müzesi

Kent Tarihi Müzesi, kentin kronolojik tarihi, coğrafyası, turizm zenginlikleri ve diğer değerlerini anlatan eserler yer almaktadır. Buradaki eserler, önceki kuşakları çocuklarına kadar götürmekte ve onlara çok özel anıları yeniden hatırlatmaktadır. Müzenin kapalı alanı 992 metrekaredir. Kent merkezinde olan müzeye yürüyerek ulaşabilirsiniz.

Müzenin yer aldığı binanın tarihi açıdan da büyük bir önemi vardır. Uşak, sokakların aydınlatılması için elektriğin kullanıldığı ilk şehir olma özelliğini taşır. O dönem kullanılan elektrik, bu binada üretilerek ilgili yerlere dağıtılmıştır.

 

Dokur Evi

Dokur Evi
Dokur Evi

Dokur Evi, tarihi Uşak halısının korunması ve orijinalliğinin korunması amacıyla faaliyet gösterir. Tamamen orijinal malzemeler kullanılarak deforme olmuş, özelliğini kaybetmeye başlamış halıların restorasyonu burada yapılır. Yüzyıllardır süren bir geleneği devam ettirmek ve çok önemli bir değeri korumak için 2010 yılında faaliyet başlamıştır.

Restorasyon çalışmalarının dışında yeni halılar da burada dokunur. Kadınların dokuduğu el emeği göz nuru halılar, yurtiçinde ve yurtdışında satışı yapılır. Uşağa geldiğinizde Dokur Evi’ni ziyaret edebilir ve halıların nasıl dokunduğunu görebilirsiniz. Kent merkezinde bulunan Dokur Evi’ne yürüyerek dahi gelebilirsiniz.

 

İsmet Paşa Caddesi

İsmet Paşa Caddesi
İsmet Paşa Caddesi

İsmet Paşa Caddesi, kente geldiğinizde zaman geçireceğiniz ilk seçeneklerdendir. Kentin en işlek noktalarından biridir ve araç trafiğine kapalıdır. Bu sayede rahat bir şekilde yürüyebilir, kafe ve restoranlarda zaman geçirerek sosyalleşebilirsiniz.

 

Çakaloz Camii

Çakaloz Camii
Çakaloz Camii

Çakaloz Camii, Uşak gezilecek yerler listesindeki tarihi yapılardan biridir. Kurtuluş Mahallesi içerisinde bulunan ve 19.yüzyılda inşa edilen cami, çıkan yangıda zarar görmüş ve daha sonra tamir edilerek yeniden kullanıma açılmıştır. Kesme taşların kullanılarak inşa edildiği cami, dikdörtgen şeklinde avlunun güneydoğu kenarında yer alır. Camide, II. Abdülhamid’in tuğrası bulunmaktadır.

 

Cimcim Çeşmesi

Cimcim Çeşmesi
Cimcim Çeşmesi

Uşak sokaklarında gezerken görebileceğiniz tarihi yapılardan olan Cimcim Çeşmesi, II. Abdülhamid dönemi eserlerinden biridir. 1896 yılında inşa edilen çeşme, o dönem içme suyu ihtiyacını karşılamak için kullanılmıştır. Günümüzde ise değeri çok fazla bilinmeyen eserlerdendir. Koruma altında olmadığı için üzerinde sonradan boyayla yazılan yazılar vardır.

 

Burmalı Camii

Burmalı Camii
Burmalı Camii

Uşak kent merkezinde bulunan Burmalı Camii, adını minaresinden alır. Minaresinin yivli olacak şekilde inşa edilmesi, bu ismi almasını sağlamıştır. Yapılış tarihi tam olarak bilinmemektedir. Üzerinde yer alan kitabede, 1769 yılında bir tadilat gördüğü yazıyor. Buradan hareketle inşa edildiği tarihin çok daha önceleri olduğu biliniyor. Bazı uzmanlar, 1570 yılında inşa edildiğini ve yaklaşık 500 yıllık bir cami olduğunu tahmin ediyor.

 

Ulu Camii

Ulu Camii
Ulu Camii

Ulu Camii, kentin en eski camilerinden biridir. Üzerinde yer alan kitabede, 1419 yılında yapıldığı yazıyor. Germiyanoğulları Beyliğinin hükümdarı olan Süleyman Şah’ın oğlu Yakup Bey zamanında yapılmıştır. Bazı uzmanlar ise kitabenin camiye ait olmadığını, caminin 1400 yılında II. Alâeddin zamanında yapıldığını tahmin ediyor.

Ulu Camii, 600 yıllık bir yapı olmasına karşın halen kullanılıyor. Camide genel itibariyle Selçuklu mimarisi hakim.

 

Uşak Halı Kilim Müzesi

Uşak Halı Kilim Müzesi
Uşak Halı Kilim Müzesi

Uşak halısının tarihini anlatan eserlerin olduğu bir müze. İçerisinde halılar, halıların yapımında kullanılan ipler, yünler ve diğer malzemeler sergileniyor. Ayrıca müzede görevli olan personel, ziyaretiniz sırasında halılar hakkında bilgi veriyor. İlmeklerinde Türk düğümünün kullanıldığı ve kök boyası ile renklendirilen Uşak halısını daha yakından tanımak ve görmek için ziyaret edebileceğiniz bir müze. Farklı bir deneyim yaşamanızı sağlayacak.

 

Tren Garı

Tren Garı
Tren Garı

Uşak’taki tarihi noktalardan biridir. Osmanlı’nın son dönemlerinde inşa edilen bu far, demiryolu ulaşım ağının ilk unsurlarından biri olarak kabul edilir. 1887 yılında, SCR isimli şirket tarafından inşa edilmiştir. Daha sonraki dönemlerde TCDD’ye geçerek kullanılmıştır. Yapısı, manzarası ve kara treni ile oldukça otantik bir yer.

 

Hamamboğazı Kaplıcaları

Hamamboğazı Kaplıcaları
Hamamboğazı Kaplıcaları

Banaz ilçesine sadece 7 km mesafede olan Hamamboğazı Kaplıcaları, bölgenin önemli termal noktalarından biridir. Dört ana kaynağı olan kaplıcaların çevresi ormanlarla kaplıdır. Hem termal suyun tadını hem de orman havasının keyfini çıkarabileceğiniz bir yerdir.

Kaplıcadaki termal su, birçok hastalığın tedavisine katkı yapıcı özellikte. Bu yüzden şifa bulmak için de kaplıcalara gelenler var. Hamamboğazı Kaplıcalarının suyunun karaciğer, mide ve bağırsak hastalıklarına, kronik ağrılara iyi geldiği ifade ediliyor. Kaplıca, Pazartesi günleri kapalı oluyor.

 

Aksaz Kaplıcası

Aksaz Kaplıcası
Aksaz Kaplıcası

Ulubey Kanyonuna yakın bir noktada bulunan Aksaz Kaplıcası, ilçe merkezinden yaklaşık 25 km uzaklıkta. Deniz seviyesinde 650 metre yüksekte bulunan ve 39 derece sıcaklığa sahip suyu bulunan kaplıca, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken bir nokta. Sülfat karbonat içeren suyu birçok hastalığa iyi geliyor. Cilt hastalıkları, kronik ağrılar ve geçmeyen sancılara iyi geldiği biliniyor. Suyu, granit kaya tabakasının altından geliyor.

 

Paşa Hanı

Paşa Hanı
Paşa Hanı

Tiritoğlu Mehmet Paşa tarafından 1893 yılında yaptırılmıştır. Taş kesme tekniğinin kullanıldığı yapının mimarlığını bir Fransız yapmıştır. Fransız mimar, Marsilya kiremidi olarak bilinen tekniği kullanmıştır. Söz konusu tekniğin ülkemizde kullanıldığı ilk örneklerinden biridir.

Geçmişte olduğu gibi şimdilerde de ticaret amaçlı olarak kullanılan Paşa Hanı içerisinde çok sayıda işletme vardır.

 

Atapark

Atapark
Atapark

Atapark, Cumhuriyet mahallesinde yer alan bir parktır. Kentin en büyük parklarından biridir ve hem yerel halk hem de kente gelen turistler tarafından ilgi gösterilir. Oyun alanları, yürüyüş yolları, kafeler, kaykay pisti ve çay bahçeleri ile kentte harika zaman geçirmenizi sağlayacak bir noktadır. Kente geldiğinizde aileniz veya arkadaşlarınızla buraya da uğramanızı tavsiye ederiz.

Uşak gezilecek yerler, adeta tablodan fırlamışçasına görünen doğal güzellikleri, tarihi yapıları ve kültürel değerleri içermektedir. Bu güzellikleri daha yakından görmek için Uşak’a yaptığınız ziyarette, paylaştığımız yerlere gidebilirsiniz.

Mustafa Öztürk

Merhaba, ben Mustafa. Bir çok alanda yazılı ve videolu içerik üretiyorum. SEO, Wordpress ve Pazarlama ana uzmanlık alanlarımın başında geliyor. Bu konularda ürettiğim yazılara ise ulaşmak için şahsi bloğumu ziyaret edebilirsiniz. > mustafaozturk.org

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu