Van Gezilecek Yerler (En İyi 21 Yer)

Doğu'nun En Güzel Şehirlerinden Biri Olan Van'da Mutlaka Gezmeniz Gereken 21 Yer

Ülkemizin en doğusunda yer alan Van, tarihi ve doğal güzellikleri ile yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarındandır. Van gezilecek yerler, sizi de kendisine hayran bırakacak ve görmüş olduğunuz güzelliklerden keyif almanızı sağlayacak. Her mevsim ayrı güzel olan Van’ı daha yakından incelemeye hazır mısınız?

Gölü, kedisi, kahvaltısı ve inci kefali ile bilinen Van, tarih boyunca çok önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bu medeniyetlerin bölgede bıraktığı eserlerin bazıları günümüze kadar ulaşmıştır. Ayrıca Doğu Anadolu Bölgesinin karakteristik coğrafi yapısı nedeniyle bölge, doğal güzellik bakımından da oldukça zengindir.

 

Van Gezilecek Yerler

  • Van Kalesi
  • Van Gölü
  • Akdamar Adası ve Kilisesi
  • Hoşap Kalesi
  • Vanadokya Peri Bacaları
  • Muradiye Şelalesi
  • Van Müzesi
  • Van Kedisi Evi
  • Hazreti Ömer Camii
  • Şeytan Köprüsü
  • Erçek Gölü
  • Geleneksel Van Evleri
  • Cumhuriyet Caddesi
  • Erciş Doğancı Kaplıcası
  • Kanispi Şelalesi
  • Müküs Çayı
  • Erciş Balık Bendi
  • Adır Adası
  • Atatürk Kültür Parkı
  • Kurtuluş Parkı
  • Van Kedisi Heykeli

Geçmişi milattan önce 5000’li yıllara kadar dayanan bu kent, doğu medeniyetlerini daha yakından tanımanızı sağlayacak çok sayıda eseri bünyesinde saklıyor. Tarihin derinliklerinden gelen bu eserleri gördükten sonra Van Gölü’nün muhteşem görüntüsünün ve havasının keyfini çıkaracaksınız. Size çok özel zaman dilimleri yaşatacak olan Van gezilecek yerler, bazen şaşırmanızı bazen de hayranlık duymanızı sağlayacak.

 

Van Kalesi

 

Van Kalesi, kentin en önemli sembollerinden biri olarak kabul edilir. Milattan önce 9.yüzyılda Urartu Kralı olan I. Saduri tarafından yaptırıldığı biliniyor. Kent merkezine sadece 5 km uzaklıkta bulunan kalenin uzunluğu 1800 metre, genişliği 120 metre ve yüksekliği ise 80 metredir. Bu özellikleri, Urartuların başkenti olan Tuşpa’nın korunması için inşa edildiğini gösteriyor.

Kaleye müze kart ile ücretsiz olarak girebilirsiniz. Kale içerisinde surlar, kaya mezarları ve Analı Kız Açıkhava Tapınağı da vardır. Ayrıca örnek bir Van Evi de yine kalenin içinde yer alıyor. Gerek manzarası gerek sahip olduğu yapısal özellikleri ve gerekse de içerisindeki değerleri ile Van Kalesi, mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir.

 

Van Gölü

Van Gölü
Van Gölü

Kenti ve doğunun denizi olarak kabul edilen Van Gölü, volkanik bir set gölüdür. Ayrıca Türkiye’nin en büyük gölü olma özelliğini de taşır. Gölün kenarına gelenler veya uçak yolcuğu yaparken yukarıdan gölü izleyenler, onun bir deniz kadar büyük olduğunu düşünür.

Gölünde kentteki sahilinin uzunluğu 120 km civarındadır. Yaz aylarında bu sahil, devasa bir plaja dönüşür ve misafirlerini ağırlar. Her ne kadar suyu sodalı olsa da, buraya gelenler yaz sıcağında serinlemek için suya girer. Ayrıca üzerinde feribot taşımacılığı yapılan tek göldür. Kente geldiğinizde, mutlaka ziyaret etmeniz ve sahilinde zaman geçirmeniz gereken doğal bir güzelliktir.

 

Akdamar Adası ve Kilisesi

Akdamar Adası ve Kilisesi
Akdamar Adası ve Kilisesi

Akdamar Adası, Van Gölü üzerinde yer alan en büyük ikinci adadır. Ahtamar ve Ağtamar isimleriyle de bilinen adanın en önemli özelliği, üzerinde yer alan Akdamar Kilisesidir. Kilise, Vaspurakan Hanedanlığı krallarından I. Gakik tarafından inşa ettirilmiştir. Ortaçağ Ermeni mimarisinin en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilir.

915 yılında inşa edilen bu yapı, uzun süre kilise olarak hizmet verdikten sonra 1113 yılında manastıra çevrilmiştir. Bu olay sonrasında Kutsal Haç Kilisesi adını almıştır. Ayrıca Ahtamar Kilisesi, Kutsal Haç Katedrali ve Surp Haç Kilisesi gibi isimleri de vardır.

Kiliseye, Akdamar iskelesinden kalkan vapurlarla gidebilirsiniz. Gölde yapacağınız 20 dakikalık yolculuk sonrasında sizi muhteşem işlemeleri ile Akdamar Kilisesi karşılayacak. Müze kartınız varsa ücretsiz bir şekilde bu yapıyı ziyaret edebilir ve güzelliklerini yakından görebilirsiniz.

 

Hoşap Kalesi

Hoşap Kalesi
Hoşap Kalesi

Kent merkezine 60 km uzaklıkta bulunan Hoşap Kalesi, 1643 yılında Mahmudi Süleyman tarafından yaptırılmıştır. Van-Başkale yolu üzerinde ve Güzelsu mevkiinde yer almaktadır. Yaklaşık 400 yıl önce yaptırılmış olmasına karşın, günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.

Kaleye özel araçla gitmek mümkün. Ancak kaleye ulaşan yolun son bölümü iyi durumda değil. Bundan dolayı belli bir noktadan sonra yürümek daha doğru olacaktır. Kaledeki surların bir bölümü yıkılmış olmasına karşın, sizi muhteşem bir görüntü karşılayacak. Özellikle kalenin kapısında yer alan ince işlemelere hayran olacaksınız.

 

Vanadokya Peri Bacaları

Vanadokya Peri Bacaları
Vanadokya Peri Bacaları

Kentin en önemli doğal güzelliklerinden biri hiç şüphesiz Vanadokya olarak nitelenen peri bacalarıdır. Kapadokya bölgesindekilerle benzer yapıda olan bu yapılar, volkanik bir dağ olan Yiğit Dağının püskürmüş olduğu kayaçların rüzgar ve suya bağlı olarak şekillenmesiyle oluşmuştur. Bölgede 17 binden fazla peri bacası vardır. Ayrıca mağara ve tünel gibi farklı yapıları da yine bu bölgede görebilirsiniz.

Vanadokya, kent merkezine 135 km mesafede bulunuyor. İran sınırına yakın bir noktada olan Vanadokya’ya yaz mevsiminde gitmek, sunmuş olduğu görsel şölenin keyfini daha etkili çıkarmanızı sağlar. Muhteşem bir doğa harikası olan Vanadokya, Kapadokya’yı aratmayacak güzellikte. Ancak buradaki turistik faaliyetler ve etkinlikler yok denecek kadar az.

 

Muradiye Şelalesi

Muradiye Şelalesi
Muradiye Şelalesi

Muradiye Şelalesi, Van’da gezilecek yerler listesinin baş tacı olarak nitelendiriliyor. Türkiye’nin en önemli doğal güzelliklerinden biri olan bu şelale, her mevsim ayrı bir güzelliğe bürünüyor ve ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor.

Van kent merkezinden 83 km uzaklıkta yer alan şelale, Muradiye ilçesinden ise sadece 6 km uzakta bulunuyor. 50 metre yüksekliğe sahip olması, en önemli özelliğidir. Ayrıca sadece şelalenin kendisi değil, çevresi de son derece güzeldir.

Kış aylarında gittiğinizde, donmuş görüntüsü sizi karşılar. Yaz aylarında serinlemenizi sağlar. Bölgeye gelerek bu muhteşem güzelliği yakından görebilir, piknik ve kamp yaparak doğanın tadını çıkarabilirsiniz.

 

Van Müzesi

Van Müzesi
Van Müzesi

Van, tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bu durum, bölgede yapılan arkeolojik kazılarda birçok eser bulunmasını sağlar. Kazılar, ilk olarak 1930’lu yıllarda yapılmaya başlamış ve bulunan eserler Van Müzesi’nde sergilenmiştir. Ancak müzenin kurumsal bir kimlik kazanması ve modern anlamda ziyarete açılması, ancak 1972 yılında gerçekleşmiştir. İki kattan oluşan müzede, kentin tarihini ve buradaki medeniyetlerin bıraktığı izleri gösteren çok sayıda eser vardır.

Çağdaş müzecilik anlayışının benimsendiği Van Müzesi’nde 22 salon bulunuyor ve bu salonlardaki eserler, eski çağlardan günümüze kadar olan gelişimi sırasıyla sergiliyor. Salonlar arasında bir bütünlük olması, buraya yapılan ziyareti daha keyifli hale getiriyor. Müze, Urartu Müzesi adıyla da bilinmektedir.

 

Van Kedisi Evi

Van Kedisi Evi
Van Kedisi Evi

Van Kedisi Evi, kentte bulunan Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından kurulmuştur. Farklı renkteki gözleri ve beyaz tüyleri ile muhteşem bir görüntüye sahip olan kediler, kentin en önemli simgelerinden biridir. Burada kedilerin bakımları yapılıyor ve onlara sıcak bir yuva sağlanıyor. Gönüllülerin finanse ettikleri bu evi ziyaret ederek, dünyaca ünlü Van kedilerini yakından görebilirsiniz.

 

Hazreti Ömer Camii

Hazreti Ömer Camii
Hazreti Ömer Camii

Hazreti Ömer Camii, 1976 yılında inşa edilmiştir. İnşa edildiği tarihe bakıldığında tarihi bir yapı olmadığı söylenebilir. Ancak kentin önemli simgelerinden biridir. Fil ayağı olarak ifade edilen dört büyük sütunun üzerine inşa edilmiştir. Bu özelliği, Osmanlı mimarisinin mirasını devam ettirdiği şeklinde yorumlanır. Van depremi sonrasında 3 ay bakıma alınmış ve daha sonra tekrardan ibadete açılmıştır. Kente geldiğinizde, ziyaret etmeniz gereken noktalardan biridir.

 

Şeytan Köprüsü

Şeytan Köprüsü
Şeytan Köprüsü

Muradiye Şelalesini ziyarete geldiyseniz, bölgedeki diğer bir güzellik olarak tarihi Şeytan Köprüsü’nü de ziyaret edebilirsiniz. Bend-i Mahi Çayı üzerinde yer alan köprünün inşa edildiği tarih tam olarak bilinmiyor. Ancak 19.yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor.

Köprü, 17 metre yüksekliğe ve 3 metre genişliğe sahip. Geçmiş dönemlerde bir düğün alayı köprüden geçerken, bazıları sıkışıklık nedeniyle köprüden düşmüş ve hayatını kaybetmiş. Bu olay sonrasında köprüye Şeytan Köprüsü adı verilmiş. Köprünün adının nereden geldiğine dair rivayet böyle.

Şeytan Köprüsü, muhteşem bir doğayı yakından görmenizi sağlıyor. Doğanın keyfini çıkarırken, aynı anda çok güzel fotoğraflar da çekebilirsiniz.

 

Erçek Gölü

Erçek Gölü
Erçek Gölü

Erçek Gölü, kentin en önemli doğal güzelliklerinden biri. Van Gölü’nün yaklaşık 30 km doğusunda yer alıyor. Burası, göçmen kuşların uğrak noktası. Yılın bazı dönemlerinde çok sayıda kuş türünü burada görebilirsiniz. Göldeki toplam kuş türü sayısının 450’den fazla olduğu belirtiliyor. Flamingo, yaz ördeği, kaz türleri, batağan göldeki bazı kuş türleri.

Göl, oldukça temiz. Buraya doğanın tadını çıkarmak için geldiğinizde, göçmen kuşları da izleyebilirsiniz. Yüksek gözlem kulelerine çıkarak, getirmiş olduğunu dürbün veya zoom yapabilen makinelerle flamingoların dansını seyredebilirsiniz.

 

Geleneksel Van Evleri

Geleneksel Van Evleri
Geleneksel Van Evleri

Kent tarihini gösteren en önemli yapılardan olan Van Evleri, 1915 yılındaki Ermeni İsyanı sonrasında inşa edilmiş ve bazıları günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Kerpiç, taş ve ahşabın birlikte kullanılarak inşa edildiği bu evler, tek katlı ve iki katlı olarak yapılmıştır.

Van tarihini yanıştan bu evler, kent merkezinde yer alıyor. Ulaşımı oldukça kolay. Üstelik evlerin bulunduğu bölgenin bol oksijenli havası da size iyi gelecek.

 

Cumhuriyet Caddesi

Cumhuriyet Caddesi
Cumhuriyet Caddesi

Cumhuriyet Caddesi, kentin en yoğun caddesidir. Oldukça işlektir ve kentin kalbi adeta burada atar. Cadde üzerinde restoranlar, mağazalar, eczaneler, kafeler ve benzeri türden işletmeler vardır. Caddeye gelerek tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilir, kısa yürüyüşler yaparak Van havası alabilirsiniz.

 

Erciş Doğancı Kaplıcası

Erciş Doğancı Kaplıcası
Erciş Doğancı Kaplıcası

Van’ın en önemli ilçelerinden Erciş’in Doğancı Köyü sınırları içerisinde yer alan Erciş Doğancı Kaplıcası, sodyum klorürlü suya sahip. Bu suyun birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Bunlardan bazıları; kronik bel ağrıları, yumuşak doku hastalıkları, cilt rahatsızlıkları, stres bozukluğu, travma ve nörolojik rahatsızlıklar şeklindedir.

Erciş ilçesine 23 km mesafede bulunan kaplıca, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Erciş’e geldiğinizde, bu kaplıcayı ziyaret edebilir ve şifalı sularından yararlanabilirsiniz.

 

Kanispi Şelalesi

Kanispi Şelalesi
Kanispi Şelalesi

Kent merkezine 75 km, Çatak ilçesine ise 5 km mesafede bulunan Kanipsi Şelalesi, kentin bir diğer doğal güzelliğidir. Ulaşım son derece kolaydır. Özel aracınızla veya toplu taşıma araçlarını kullanarak buraya gelebilirsiniz. Kayaların üzerine dökülen suların süt beyaz rengini alması, şelaleye de adını vermiştir. Beyaz şelale olarak da bilinir.

Nisan ile Haziran ayları arasında geldiğinizde, şelalenin en coşkun halini görürsünüz. Bu dönemden sonra suları azalmaya başlar ve Eylül sonuna kadar neredeyse tamamen kurur. Aileniz veya arkadaşlarınızla buraya gelerek keyifli zamanlar geçirebilir, kamp ve piknik yaparak doğanın tadını ve güzelliklerinin keyfini çıkarabilirsiniz.

 

Müküs Çayı

Müküs Çayı
Müküs Çayı

Kent merkezine 100 km mesafede bulunan Müküs Çayı, Bahçesaray ilçesinde bulunur. Oldukça temiz ve berraktır. Bu özelliği nedeniyle ilçenin su ihtiyacının karşılanması için kullanılır. Temizliğini ve berraklığını, cennetten düşüne bir damla sudan aldığı rivayet edilir.

Müküs Çayı, doğal güzelliğinin yanı sıra farklı aktivitelere imkan vermesi ile de son derece özeldir. Rafting ve diğer su sporları için tercih edilir. Coşkulu şekilde akması, sporcuların adrenalin dolu dakikalar geçirmesini sağlar.

 

Erciş Balık Bendi

Erciş Balık Bendi
Erciş Balık Bendi

Van denildiğinde akla ilk gelenlerden biri de inci kefalleridir. Yılın bahar aylarında yapmış oldukları yolculuk, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. İnci kefallerinin göç yolu ve bu yolculuğun en iyi izleneceği yer balık bendidir.

Balık bendi, inci kefallerinin Van Gölünün sodalı sularından çıkarak yumurtlamak için Deli Çayı’n tatlı sularına geçtikleri yerdir. Akıntının tersine doğru zıplayarak yaptıkları bu yolculuk, adeta görsel bir şölen oluşturur. Bu görüntüyü görmek için Nisan veya Temmuz ayında buraya gelebilirsiniz. Erciş merkeze sadece 10 km uzaklıkta olan balık bendi, hayatınız boyunca göreceğiniz en özel olaya şahitlik etmenizi sağlayacak.

 

Adır Adası

Adır Adası
Adır Adası

Adır Adası veya bilinen diğer adıyla Lim Adası, göldeki en büyük adadır. Adada, tarihi kilise ve manastırlar bulunur. Bunun yanında doğal güzellikleri açısından da etkileyicidir. Özellikle bahar aylarında burayı ziyaret ettiğinizde, doğanın uyanışına şahitlik ederken, martıların kuluçkaya yattığını görebilirsiniz.

 

Atatürk Kültür Parkı

Atatürk Kültür Parkı
Atatürk Kültür Parkı

Van Kalesi eteklerinde yer alan Atatürk Kültür Parkı, oyun alanları, yürüyüş yolları, parkları ile harika zaman geçirebileceğiniz bir alan. Vanlıların en önemli dinlenme noktalarından biri. Bahar aylarında belediyenin yapmış olduğu çiçeklendirme çalışmalarıyla çok daha güzel bir görüntüye bürünüyor. Hafta sonu pikniği sonrasında gün batımını izlerken, Van Kalesi siluetini izleyerek ruhunuzu dinlendirebilirsiniz.

 

Van Kedisi Heykeli

Van Kedisi Heykeli
Van Kedisi Heykeli

Van Kedisi Heykeli, şehrin simgelerinden olan Van kedisinin, İranlı heykeltıraş olan Cafer Necibi tarafından yapılmış heykelidir. 5,5 metre yüksekliğe sahip olan bu heykelde, kedilerin farklı göz renklerine sahip olmaları özellikle vurgulanmıştır. Heykel kent merkezinde bulunuyor.

 

Kurtuluş Parkı

Kurtuluş Parkı
Kurtuluş Parkı

Van’da park denildiğinde akla ilk gelen yer Kurtuluş Parkı’dır. Ahşaptan yapılmış köprüleri, yürüyüş yolları ve parkları ile en önemli gezi noktalarındandır. Van’ın en eski parklarından biri olması, buraya özel bir önem verilmesini sağlıyor. Kente geldiğinizde, mutlaka burada zaman geçirmeli ve Van havasını buradan almalısınız.

Van gezilecek yerler, her anlamda beklentilerinizi karşılayacak özelliktedir. Tarihi, doğal ve kültürel açıdan zengin bir ildir. Farklı deneyimler, keyifli zamanlar geçirmek ve güzel anılar biriktirmek için Van’ı ziyaret edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu