Aydın Gezilecek Yerler (En İyi 29 Yer)

Aydın gezilecek yerler tanıtımı yapacağımız bu içeriğimizde sizler için belki de ülkemizdeki en güzel kısımları tanıtıyor olacağız. Ege Bölgesi’nde bulunan ve turizm ile tarım açısından son derece önemli bir yer konumundaki Aydın ili, ülkemizdeki en kalabalık yirminci şehir olarak bilinir. Tarihi geçmişi de oldukça eski yıllara dayanan Aydın’da, M.Ö. 13’üncü yüzyıla dayanan birçok eser ve yapıt bulunmuştur. Ancak bunların yanında, şehir geçmişinin çok daha eski yıllara dayanıyor olduğu da tahmin edilmekte. Bugün Aydın şehrini ziyaret etmek isteyen bir tatilci, burada her anlamda gezilip görülecek yerler keşfedebilme şansına sahip. Tarihinden tutalım ki doğal güzelliklerine, plajlarına, eğlence mekanları ve çok fazlasına ev sahipliği yapan Aydın, Türkiye’de tatil yapılacak iller arasında da en birincil sıralarda yer alabilmektedir.

Aydın Gezilecek Yerler

Eğer dolu dolu bir Aydın tatili yapmak istiyorsanız, bu kenti yaz aylarında ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Çünkü yaz mevsimlerinin gelmesiyle birlikte plajlar da açılmakta ve daha geniş kapsamlı bir tatil olanağı oluşmaktadır. Ayrıca kentte çok sayıda tarihi yapıt, kent ve müze bulunmasından dolayı, yanınızda bir Müzekart bulunması da sizin açınızdan avantajlı olacaktır. Bu sayede, müze ve birçok farklı tarihi yapıtı tamamen ücretsiz bir şekilde gezip görme fırsatı yakalamış olacaksınız. Eğer kararınızı vermiş ve tatil için Aydın şehrine gelmeyi kararlaştırdıysanız, bu içeriğimiz sizler için iyi bir rehber görevi görecektir. Burada okuduklarınız sayesinde Aydın gezilecek yerler hakkında çok daha bilgili olacak ve tatil sürecinizde gitmek için kendiniz açısından en uygun yerleri seçebileceksiniz. O halde hazırsak, Aydın gezilip görülecek yerler tanıtımı yaptığımız içeriğimizin detay kısmına hep birlikte geçiş yapalım.

 

Güvercinada Kale

Güvercinada Kalesi
Güvercinada Kalesi

Barbaros Hayrettin Paşa tarafından yaptırılmış olan Güvercinada Kalesi, Aydın’ın Kuşadası ilçesinde yer almaktadır. Moral İsyanı sırasında dışarıdan gelebilecek saldırı harekatlarını önlemek amacıyla inşa edilmiş olan bu kale, adayı tamamen çevreleyen 3 metre uzunluğundaki surlarla donatılmıştır. Kalenin tarihi 1830’lu yıllarla dayanıyor olmakla birlikte, bugünkü sürece kadar birkaç kez restore edildiğini söyleyebiliriz. Şu an ise hem Aydın ili ve hem de Kuşadası ilçesi için sembolik bir yapıt olan Güvercinada Kalesi, akşam ışıklandırmaları ile çok daha farklı bir güzelliğe bürünüyor. Üstelik kalenin yer aldığı adaya yürüyerek ulaşım sağlamak da mümkün.

 

Aydın Arkeoloji Müzesi

Aydın Arkeoloji Müzesi
Aydın Arkeoloji Müzesi

Aydın’ın tarihi yerleri olarak bilinen önemli bölgelerden toplanan birçok eser, günümüzde Aydın Arkeoloji Müzesi olarak bilinen bu yapıtın içerisinde sergileniyor. Aydın şehrinde bir müze kurma fikri ilk olarak 1959 yılında ortaya atılmış ve o dönemlerde Zafer İlkokulu olarak bilinen binanın bir sınıfı, müze yapılması amacıyla ayrılmıştır. Daha sonra 1973 yılına gelindiğinde ise o sınıf müzesindeki eserler yeni bir binaya taşınmış ve halk ziyaretleri için daha geniş kapsamlı bir müze açılmıştır. Müze içerisine girdiğimizde ise burada bizleri farklı antik kentlerden getirilen tarihi eserler, heykeller, lahitler, sütun ve başlıkları, altarlar, mezar stelleri, İslami mezar taşları, mil taşları, yazıtlı ve de kabarmalı steller ile birlikte daha pek çok eser karşılamakta. Siz de farklı medeniyetlere ait olan ve her biri Aydın’ın farklı coğrafyalarına ait binlerce eseri görüp incelemek için Aydın Arkeoloji Müzesi’ne gelebilirsiniz. Müzeye giriş ücreti her bir kişi için ortalama olarak 20 TL seviyelerinde olup, eğer bir Müzekart sahibiyseniz, tamamen ücretsizdir.

 

Karacasu Etnogafya Müzesi

Karacasu Etnogafya Müzesi
Karacasu Etnogafya Müzesi

Aydın’ın Karacu ilçesinde yer alan bu güzel müze, 2007 yılı itibariyle halk ziyaretine açılmıştır. Ücretsiz gezilebilen müzeler arsında iyi bir örnek olarak gösterilebilecek Karacasu Etnogafya Müzesi, bizlere en eski Türk yerleşim yerlerinden birine ait pek çok eseri sunmaktadır. Müzede, bu yerleşim yerlerine ait tarihi, sosyal ve kültürel eserleri; seramik, sıcak demir, deri ve diğer el sanatları ile birlikte görüp keşfetmek mümkün.

 

Tales Matematik Müzesi

Tales Matematik Müzesi
Tales Matematik Müzesi

En ilginç müzeler arasında gösterilebilecek bir yer olan Tales Matematik Müzesi, Aydın’ın Efeler ilçesinde yer almaktadır. Matematiğin soyut kavramlarının somut örneklendirmeler ile anlatıldığı bu müze, Aydın şehrine gelen tatilciler tarafından da büyük ilgi görmekte. Bu müzeyi ziyaret ettikten sonra, matematiği aslında sevmiyor olsanız bile bu tutumunuz değişebilir ve artık matematiğe karşı daha sevecen ve ilgili olabilirsiniz. Hem eğlenceli ve hem de sayısal anlamda bizlere fayda sağlayabilen bu müzeyi mutlaka gezip görmenizi tavsiye ederiz.

 

Milet Müzesi

Milet Müzesi
Milet Müzesi

1973 yılı itibariyle halk ziyaretine açılan Milet Müzesi, Didim ilçesinde bulunmaktadır. Didim’in Balat Köyü yakınlarında olan bu müze, tam olarak Mili Antik Kenti içerisine inşa edilmiştir. Yapıldığı ve ziyarete açıldığı ilk günden itibaren yoğun bir ziyaret trafiği olan müze binası, zamanla eskimeye ve yıpranmaya başlamıştır. Bunun üzerine harekete geçen Kültür ve Turizm Bakanlığı, müze binasını güzel bir şekilde restore ederek 2011 yılı itibariyle tekrardan ziyarete açtı. Müze içerisine sergilenen eserlere göz atacak olursak; Milet Antik Kenti, Apollon Tapınağı ve Priene Antik Kenti’nde yapılan kazılar sonucunda çıkarılan eserlerin burada burada bulunduğu bilgisini verebiliriz. Müze içerisinde tam 20 bini aşkın sayıda eser bulunmakta ve bu eserlerin her biri, sizleri çok eski tarihlerdeki yaşamların o gizemli dünyasına götürecektir.

 

Afrodisias Müzesi

Afrodisias Müzesi
Afrodisias Müzesi

Afrodisias Antik Kenti’nde bulunan tarihi eserlerin sergilendiği bu müze, Aydın’ın Karacasu ilçesinde yer almaktadır. Üç farklı bölgede yapılan kazı çalışmaları sonucunda bulunan eserler bu müzeye getirilmiş ve ziyaretçilerin sergisine sunulmuştur. Özellikle antik heykel eserleri konusunda son derece zengin içeriklere sahip olan Afrodisias Müzesi’nde; Kalkolitik Dönem, Bronz Çağı, Lidyalılar, Helenistik Dönem, Romalılar, Bizanslılar ile Osmanlı dönem ve zamanlarına eserler bulmak mümkün. Siz de heykel sanat çalışmaları başta olmak üzere eski toplumlara ait birçok farklı antik eseri görüp incelemeyi seviyorsanız, bu güzel müzeyi ziyaret edebilirsiniz.

 

Necati Korkmaz Mikro Minyatür Müzesi

Necati Korkmaz Mikro Minyatür Müzesi
Necati Korkmaz Mikro Minyatür Müzesi

Yine ülkemizin en ilginç müzelerinden biri olan Necati Korkmaz Mikro Minyatür Müzesi, ülkemizdeki ilk ve dünyada ise üçüncü kez yapılan mikro minyatür müzesi olma özelliğini taşımaktadır. Müze içerisinde sergilenen eserler ünlü heykeltraş Necati Korkmaz’a ait olmakla birlikte, yine müzeye kendisinin ismi verilmiştir. Sadece mikroskop ve büyüteç yardımıyla görüntülenen minyatür eserlerin sergilenmiş olduğu bu müze, 2018 yılı itibariyle tamamlanmış ve halk ziyaretine açılmıştır. Eğer siz de Aydın tatiliniz esnasında çok farklı ve eğlenceli bir müze gezisi deneyimi yaşamak istiyorsanız, Necati Korkmaz Mikro Minyatür Müzesi gezip görmenizi tavsiye ederiz.

 

Altınkum Plajı

Altınkum Plajı
Altınkum Plajı

Şimdi de Aydın’da denize girilecek yerler kısmına geçip yapmak ve şehrin en güzel plajlarını sizlere tanıtmak istiyoruz. Didim ilçesinde yer alan ve oldukça da popüler nitelikteki Altınkum Plajı, isminden de anlaşılacağı üzere altın renginde bir kuma sahiptir. Aynı zamanda uzunca da bir plaj yeri olması, temiz yapısı ve sığ suyu, Aydın’a gelen yaz sezonu tatilcilerinin burayı tercih etme olasılığını önemli ölçüde artırmaktadır. Aynı zamanda Aydın mavi bayraklı plajlar arasında yer alan Altınkum Plajı, masmavi bir deniz suyuna da sahiptir. Buraya geldiğinizde harika bir yüzme ve güneşlenme keyfinin yanı sıra, birçok farklı eğlence etkinliğini de deneyimleyebilirsiniz.

 

Sağtur Plajı

Akkum Sağtur Plajı
Akkum Sağtur Plajı

Yine Aydın’ın Didim ilçesinin bir diğer nadide plajı olarak gösterebileceğimiz Sağtur Plajı, yüzme ve güneşlenme keyfi yapanların yanı sıra, kampçılık yapmak isteyen tatilcilerin de sıklıkla tercih ettiği bir seçenektir. Özel aracınızla da çok kolay bir şekilde ulaşım sağlayabileceğiniz Sağtur Plajı’nda, dilerseniz hepsi birbirinden eğlenceli olan farklı etkinlikleri de yapabilirsiniz. Sizleri şehrin trafik ve gürültüsünden bir an için uzaklaştıracak olan bu güzel plaj yeri, içerisinde bulunduğunuz süre boyunca o harika huzuru sizlere sonuna kadar hissettireceksiniz. Siz de yüzme ve güneşlenme keyfi başta olmak üzere, birçok eğlence ile aktivite seçeneğini bir arada yaşayabileceğiniz bir yer olan Sağtur Plajı’na gelebilirsiniz.

 

Kadınlar Plajı

Kadınlar Plajı
Kadınlar Plajı

İsmi her ne kadar Kadınlar Plajı olarak anılsa da burada erkekler de diledikleri gibi yüzüp eğlenebilirler. Aydın’ın Kuşadası ilçesinde bulunan bu güzel plaj, oldukça temiz ve sakin bir yapıya sahip. Üstelik plaj deniz suyunun derinliği öyle çok da fazla olmadığı için, burayı çocuklu aileler de gönül rahatlığıyla tercih edebilmektedir. Burası aynı zamanda bir Belediye Halk Plajı olarak değerlendiriliyor ve giriş yapacağınız zaman sizden hiçbir ücret talep edilmemektedir. Aydın Kadınlar Plajı’nda sadece kiralamak isteyebileceğiniz şezlong ve şemsiye gibi özel ekipmanlara ücret ödersiniz.

 

Aybük Plajı

Aybük Plajı
Aybük Plajı

Didim ilçesinin en gözde plajları arasında gösterilen Aybük Plajı, diğer plaj bölgelerine nazaran biraz daha uzakta yer alıyor. Hatta bu, Aybük Plajı’nın daima sessiz ve sakin bir yer olarak gösterilmesindeki en önemli etkenlerden biri olarak görülmektedir. Buraya gelen tatilciler, kalabalık ortamlardan uzak ve son derece sessiz, sakin bir ortamda tatillerini yapma imkanına sahipler. Üstelik plajın genel yapısına baktığımızda, altın sarısı renginde bir kumu, turkuaz renkte bir denizi ve hemen arka tarafında ise yemyeşil bir ormanın bulunduğunu söyleyebiliriz. Tüm bu özellikler yan yana eklendiğinde, Aybük Plajı tam bir doğa harikası bölge olarak değerlendirilebilir. Ve siz de bu doğa harikası plajdan en iyi şekilde faydalanmak istiyorsanız, Aydın tatilinizdeki denize girilecek yer seçeneğinizi, Aybük Plajı olarak belirleyebilirsiniz.

 

Sevgi Plajı

Sevgi Plajı
Sevgi Plajı

Sahip olduğu o uzunca sahip şeridiyle birlikte tercih edilebilirlik oranını da ciddi ölçüde artıran Sevgi Plajı, Aydın’ın Kuşadası ilçesinde yer alan bir Tatil bölgesidir. Yaz tatili sezonlarının da gelmesiyle birlikte oldukça kalabalıklaşan bu plaj, çok uzun bir yapıya sahip olmakla birlikte bu kalabalığı en iyi şekilde sindirmeyi başarıyor. Yani buradaki insanların sayısı her ne kadar kalabalık olursa olsun, bu kalabalığın plaj uzunluğunda yayılması, gelecek olan bir sonraki tatilcilerin de plajda kolayca yer bulabilmesini sağlamakta. Siz de güzel ve rahat bir plaj deneyimi yaşamak, dilediğiniz gibi yüzmek ve güneşlenmek istiyorsanız, Sevgi Plajı’nı tercih edebilirsiniz.

 

Alangüllü Kaplıcası

Alangüllü Kaplıcası
Alangüllü Kaplıcası

Aydın ilinin Germencik ilçesinde bulunan Alangüllü Kaplıcası, toplu taşıma araçları kullanarak da kolayca ulaşım sağlayabileceğiniz bir yerdir. İki farklı sıcak su kaynağından beslenen bu kaplıca, ziyaretçilerine güzel bir tatil deneyimi sunmuş olduğu gibi, aynı zamanda da adeta şifa dağıtıyor diyebiliriz. Sizler de bu kaplıcanın termal suyu sayesinde romatizma, sinir hastalıkları, kadın hastalıkları, mide rahatsızlıkları, karaciğer sorunları ve idrar yolları iltihaplanmaları gibi sağlık sorunlarınıza ciddi ölçüde şifa bulabilirsiniz. Ayrıca Alangüllü Kaplıcası’na geldiğinizde burada birkaç gün konaklamak ve suyunda şifa bulmak isterseniz, işletmeye ait olan otelde konaklayabilirsiniz.

 

Davutlar Termal Kaplıcası

Davutlar Termal Kaplıcası
Davutlar Termal Kaplıcası

Aydın şehir merkezine yaklaşık 70 kilometre uzaklıkta yer alan Davutlar Termal Kaplıcası da yine birçok farklı sağlık sorununa iyi gelen bir termal kaynak suyuna sahiptir. Bu kaplıcaya gelen misafirler; romatizma, stres, damar sertliği, siyatik, artroz, osteoporoji, spendiyaloz, vitiligo, egzama, saç dökülmesi, kısırlık ve daha birçok farlı sağlık sorununa şifa bulmaktadır. Eğer sizde de bu tip sağlık sorunları baş gösterdiyse, Davutlar Termal Kaplıcası’na gelebilir ve bu işletmenin otelinde dilediğiniz gibi konaklayarak termal suyunda şifa bulabilirsiniz.

 

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı
Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı

Aydın şehrimizin en harika doğal bölgelerinden biri olan Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Kuşadası ve Söke ilçeleri arasında bulunuyor. Toplam alanı tam 27 bin 675 metrekare olan bu milli park, birçok farklı bitki ve hayvan türüne de ev sahipliği yapmaktadır. Yerli ve yabancı turistlerin de gözdesi konumundaki milli parka gelerek, burada eşsiz ve huzur dolu bir tatil deneyimine imza atabilirsiniz. Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nda yapabileceğiniz eğlence etkinlikleri tamamen sınırsız olmakla birlikte, bunların her biri sizde unutamayacağınız anılar oluşturacaktır. Eğer siz de foto safari, olta balıkçılığı, kuş gözlemciliği, dağ bisiklet turları, jeep safari, at safari, ATV safari, yürüyüş ve yüzme gibi aktiviteleri yapmayı seviyor veya denemek istiyorsanız, Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’na gelmenizi kesinlikle tavsiye ederiz.

 

Tavşanburnu Tabiat Parkı

Tavşanburnu Tabiat Parkı
Tavşanburnu Tabiat Parkı

Doğal güzellikleriyle meşhur bir kentimiz olan Aydın’da sıradaki durağımız, Tavşanburnu Tabiat Parkı olacak. Tamamiyle ağaçlık bir alan olarak değerlendirebileceğimiz ve içerisinde dilerseniz piknik de yapabileceğiniz bir yer olan bu park, çok sayıda bitki ve hayvan türünü de bünyesinde barındırıyor. Ayrıca tabiat parkı içerisinde WC, elektrik, market, ve kafe gibi ihtiyaç ile kullanım alanları da mevcuttur. Doğa içinde huzur dolu bir tatil deneyimi yaşamak, üstelik bu deneyime harika da bir piknik aktivitesini dahil etmek, ayrıca da tüm bunları yaparken birçok farklı olanağa da sahip olmak istiyorsanız, sizleri de Tavşanburnu Tabiat Parkı’na bekleriz.

 

Akvaryum Koyu

Akvaryum Koyu
Akvaryum Koyu

Didim’de bulunan Akvaryum Koyu, gerçekten de çok temiz ve güzel bir yerdir. Buradaki koy suyunun turkuaz rengi olması, gerek görsel ve gerekse de hijyen anlamında bölgeye çok önemli bir artı kazandırmaktadır. Burada dilerseniz yüzebileceğiniz gibi, dilerseniz de kiralamış olduğunuz küçük bir tekne ile birlikte koy üzerinde gezintiye çıkabilirsiniz. Ayrıca bu gezinti esnasında koy içerisinde birbirinden güzel balık türleri görmek de sizlere gerçek anlamda keyif verecektir.

 

Manastır Koyu

Manastır Koyu
Manastır Koyu

Yerli ve yabancı turistler tarafından sıkça ziyaret edilen Manastır Koyu, aynı zamanda ülkemizin en nadide tatil bölgeleri arasında gösterilmektedir. Ancak bu koya ulaşmak istediğinizde maalesef ki özel araçlarınızla gelebileceğiniz bir yol mevcut değildir. Bunun yerine arazi araçlarını ve yürüme yöntemini tercih edebilirsiniz. Üstelik bu güzel koy bölgesine yürüyerek ulaşım sağlamak da hiçbir şekilde zor olmadığı gibi, araçla gelebileceğiniz mesafeden sonra sadece 15 dakika kadar yürüme gerektirir. Koy bölgesine geldiğinizde ise burada bulunuyor ve vakit geçiriyor olmak, sizlere gerçek anlamda huzur ve zevk verecektir. Koyda otel, pansiyon, kafe, loktanda vs gibi işletmeler mevcuttur. Yani buraya geldiğinizde sadece bir gün tatil yapıp dönmek zorunda olmayacak, ayrıca buraya gelirken de önceden öyle çok detaylı bir hazırlık yapma gereksinimiz de olmayacaktır.

 

Cennet Koyu

Cennet Koyu
Cennet Koyu

Adeta cennet gibi bir güzelliğe sahip olan Cennet Koyu, Aydın ilinde yer alan bir başka doğal güzellik olarak bilinir. Didim ilçesinde yer alan bu güzel koya ulaşım sağlamak istediğinizde, bunun sadece özel araçlarla mümkün olabileceğini belirtmek isteriz. Elbette ki sizler yürüme veya bisiklet vb taşıtlara binmeyi de tercih edebilirsiniz ancak Cennet Koyu bölgesine gelen herhangi bir otobüs hattı mevcut değildir. Buraya ulaşım sağlamayı başardıktan sonra ise denize girip dilediğiniz gibi yüzebilirsiniz, plajında güneşlenebilirsiniz ve hemen arka tarafda yer alan yemyeşil ormanda şöyle huzur dolu bir yürüyüşe de çıkabilirsiniz. Ve iddia ediyor ki; Cennet Koyu’nda vakit geçirmekten gerçekten de çok keyif alacaksınız.

 

Bafa Gölü

Bafa Gölü
Bafa Gölü

Aydın ve Muğla illerinin sınırları arasında yer alan Bafa Gölü, aynı zamanda Ege Bölgesi’nin en büyük gölü olarak da biliniyor. Çok eski yıllarda Ege Denizi’ne açılan bir körfez niteliğindeki bu göl, zamanla doğal afetlerin de sebebiyle önünün kapanmasından ötürü bugünkü halini almıştır. Ve Bafa Gölü bölgesi, 1989 yılı itibariyle sit alanı, 1994 yılı itibariyle de tabiat parkı statüsüne dahil edilerek koruma altına alınmıştır. Çok sayıda kuş, sürüngen ve memeli türü hayvanlara de ev sahipliği yapan bu gölün çevresinde vakit geçirmek, insana gerçek anlamda huzur veren bir aktivite olarak dikkat çekiyor. Yine göle doğru açılmak isterseniz de buradan küçük bir tekne kiralayabilir, göle açıldığınızda ise oltanızı atarak balık avlayabilirsiniz.

 

Arapapıştı Kanyonu

Arapapıştı Kanyonu
Arapapıştı Kanyonu

Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde yer alan ve şehir merkezine uzaklığı 90 kilometre olan Arapapıştı Kanyonu, bir diğer adıyla İnceğiz Kanyonu olarak da biliniyor. Aynı zamanda dünyanın 8’inci harikası olarak gösterilen bu nadide bölge, SİT alanı ilan edilmiş ve korumaya alınmıştır. Tarih ve medeniyetler açısından da son derece önemli bir yer olan Arapapıştı Kanyonu’nda Pers, Roma ve Bizans dönemlerinden günümüze dek uzanan birçok antik kalıntı bulunmuştur. Sırf bu vesileyle bile bu kanyonun her yıl on binlerce tatilci ağırladığını söyleyebiliriz. Kanyonun coğrafi özelliklerine bakacak olursak, uzunluğunun tam 6 kilometre, yüksekliğinin 380 metre ve genişliğinin ise 6 metre olduğunu söyleyebiliriz.

 

Tralleis Antik Kenti

Tralleis Antik Kenti
Tralleis Antik Kenti

Aydın bölgesinin kuzey tarafına, Argoslular ve Trakyalılar tarafından kurulmuş olan Tralleis Antik Kenti’nin ise M.Ö. 13’üncü yüzyılda inşa edildiği düşünülüyor. Bu güzel antik kenti ziyaret ettiğinizde antik döneme ait olan ve sizleri hayrete düşürecek birçok eser ve yapıtı çok yakından inceleme fırsatını elde edeceksiniz. Ayrıca Aydın il merkezine de çok yakın bir konumda olan Tralleis Antik Kenti’ni gezip görmek tamamen ücretsizdir.

 

Didyma Antik Kenti

Didyma Antik Kenti
Didyma Antik Kenti

Aydın’ın Didim ilçesine bağlı olan Yenihisar Köyü bölgesindeki bu antik kent, dünyaca ünlü Apollon Tapınağı ile bilinmektedir. Aydın kent merkezine yaklaşık 103 kilometre uzaklıkta yer alan bu antik kent, 1858 yılından başlayıp 1937 yılına kadar süren kazılar neticesinde büyük oranda gün yüzüne çıkarılmıştır. Günümüzde ise tarihi boyunca birçok farklı medeniyet, birçok farklı kral ve ünlü isimlere ev sahipliği yapmış olan bu antik kent, her yıl yüzbinlerce ziyaretçi ağırlıyor. Ayrıca Müzekart sahibi olmanız durumunda Didyma Antik Kenti’ni tamamen ücretsiz bir şekilde gezip görebilirsiniz.

 

Milet Tiyatrosu

Milet Tiyatrosu
Milet Tiyatrosu

Aydın sınırları içerisindeki en çok ziyaret edilen tarihi yapıtlar arasındaki Milet Tiyatrosu, adeta bir antik mühendislik harikasıdır. M.S. 4’üncü yüzyılda inşa edilmiş olan bu antik eser, 140 metre genişliğe ve yine 140 metre de uzunluğa sahiptir. Milet Antik Kenti’nin hemen giriş kısmında yer alan amfi tiyatro, tam 20 bin kişilik kapasitesiyle birlikte döneminin en büyük organizasyonlarına da ev sahipliği yapıyordu. Buraya geldiğinizde Milet Tiyatrosu’nın sahip olduğu o mükemmel atmosfer ile birlikte adeta büyülenecek ve çok farklı bir deneyime imza atmış olacaksınız.

 

Myos (Myus) Antik Kenti

Myos (Myus) Antik Kenti
Myos (Myus) Antik Kenti

Bu antik kentin kuruluş dönemi, ünlü tarihçimiz Strabon’un bir kitabında bahsedilmektedir. Bu şehrin, Atina Kralı Kodros’un Kyedrelos ismindeki oğlu tarafından kurulduğunu bahseden Strabon, aynı zamanda günümüzde buraya dair ulaşabildiğimiz en önemli yazılı kaynakları bize sunmuştur. Aydın’ın Söke ilçesinde yer alan ve ilçe merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki bu antik kent, M.Ö. 5’inci yüzyıl itibariyle en parlak dönemlerini yaşamıştır. Ve 1908 yılı itibariyle kent genelinde başlayan kazı çalışmaları neticesinde birbirinden muhteşem antik eser ve yapıta rastlanmıştır. Sizler de Myos (Myus) Antik Kenti’ne giderek tüm bu eser ve yapıtları yakından görüp inceleyebilirsiniz.

 

Amyzon Antik Kenti

Amyzon Antik Kenti
Amyzon Antik Kenti

Aydın ilinin en önemli ve en eski antik kentlerinden biri olan Amyzon Antik Kenti, uzunluğu 137 metreyi bulan antik surlara sahiptir. İzodomik yöntemler sayesinde inşa edilmiş olan bu dev surlar, o dönemler için antik kent açısından önemli bir koruma kalkanı görevi görürken, şimdilerde ise bu güzel antik kentin en görkemli ve incelemesi hoş yapıtları arasında gösterilmektedir. Bu antik kent bölgesinde 20’inci yüzyıl itibariyle başlamış olan kazılar ile birlikte pek çok antik yapıt ve eser bulunmuştur. Bu yapıt ve eserlerden en önemlileri ise bugün dünyaca bilinen Apollon ve Artemis tapınaklarıdır. Ayrıca yine bu antik kentte yer alan agora ve çeşme kalıntıları da son derece görülmeye değer eserlerdir.

 

Harpasa Antik Kenti

Aydın’ın Nazilli ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor olan Harpasa Antik Kenti, oldukça yüksek bir konumdaki araziye konumlandırılmıştır. 6’ıncı yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen bu güzel antik kent, Osmanlı Dönemi’ne ait bazı yapıtlara da ev sahipliği yapıyor. Bu kentte araştırma yapan Fransız ekip, 1990’lı yıllarda yürüttükleri çalışmaları daha fazla devam ettiremeyerek yarıda bırakmak zorunda kalmışlardır. Ve daha sonrasında hiçbir kazı çalışması vs yapılmayan Harpasa Antik Kenti, küçük bir kısmı gün yüzünde ve çok daha büyük bir kısmı yeraltında olacak şekilde siz değerli ziyaretçilerini bekliyor.

 

Herakleia Antik Kenti

Herakleia Antik Kenti
Herakleia Antik Kenti

M.Ö. 8’inci yüzyılda inşa edilmiş olan Herakleia Antik Kenti, ev sahipliği yaptığı Athena Tapınağı ile birlikte adeta dünyaca ünlü bir yer konumundadır. İsmini filozof Herakleitos’tan alan bu antik kent, M.Ö. 1’inci yüzyılda deniz ile olan ilişkisinin yitirilmesinin ardından deyim yerindeyse sahip olduğu önemi tamamiyle kaybetmiştir. Ve yine o tarihten sonra yavaş yavaş terk edilmeye başlanan Herakleia, zaman içerisinde tamamen boşaltılarak kaderine bırakılmıştır. Günümüzde ise şehrin önemli bir kısmı gün yüzüne çıkartılmış ve halk ziyaretine açık haldedir. Siz de Aydın gezilecek yerler arasında tercih edebileceğiniz Herakleia Antik Kenti’ni tamamen ücretsiz bir şekilde gezip inceleyebilirsiniz.

Mustafa Öztürk

Merhaba, ben Mustafa. Bir çok alanda yazılı ve videolu içerik üretiyorum. SEO, Wordpress ve Pazarlama ana uzmanlık alanlarımın başında geliyor. Bu konularda ürettiğim yazılara ise ulaşmak için şahsi bloğumu ziyaret edebilirsiniz. > mustafaozturk.org

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu