Kuşadası Gezilecek Yerler (En İyi 26 Yer)

Aydın şehrimize bağlı olan ve Kuşadası gezilecek yerler bakımından oldukça zengin diye tabir edebileceğimiz bu kent, Ege Denizinin hemen kıyısında yer almaktadır. Kent bölgesinin kuzey tarafında İzmir ve doğu tarafında da Söke yer alıyor olmakla birlikte, bu her iki bölge de Kuşadası’na komşudur.

Kuşadası Gezilecek Yerler

Her yıl milyonlarca sayıdaki yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Kuşadası tatil bölgesi, denizi, kumu, güneşi, tarihi bölgeleri ve kültürel yapısı ile ön plana çıkıyor. Kuşadası gezilip görülmesi gereken yerlerinin tümünü ziyaret etmek için 4 veya 5 tam gününüzü ayırmanız gerekecektir. Biz de Kuşadası gezisi esnasında sizlere eşlik edecek ve bu ilçe hakkında sizlere bilgi vereceğiz. O halde dilerseniz, Kuşadası gezilecek yerlere hep birlikte göz atalım.

Güvercinada Kalesi

Güvercinada Kalesi
Güvercinada Kalesi

Barbaros Hayrettin Paşa tarafından, Osmanlı Dönemi’nde yaptırılan bu kale, Mora isyanı sırasında olası saldırı durumlarına karşı kenti korumak için vardı. Kuşadası Körfezi’nin karaya çok yakın bir konumunda yer alan Güvercinada Kalesi, kentin sembolik yapıları arasında gösterilmektedir. Kale tarihi 1930’lu yıllara kadar dayanıyor. Elbette ki ayakta kaldığı süre içerisinde kaleye bazı restorasyon çalışmaları yapılmıştır. Tatilinizin güzel bir akşam gününde Güvercinada Kalesi’ne gidip, buradaki harika ışıklandırmalar eşliğinde deniz havasının tadını çıkarabilirsiniz. Gündüz saatlerinde ise kaleden karaya bağlanan yürüyüş yolu ile bu kaleye yaya şeklinde gidip ziyaret edebilirsiniz.

 

Kaleiçi

Kaleiçi
Kaleiçi

Kuşadası gezilecek tarihi yerler arasında olan Kaleiçi, yine bu kentin simgesel yapıları arasından bir diğeridir. Bölgenin tarihi evleri ve sokaklarındaki Arnavut kaldırımları, buranın ahenkine ayrı bir güzellik katıyor. Sadece buranın sokaklarında yürürken bile çok keyif alacak, etrafınızda gördüğünüz şirin ve göz zevkine direkt hitap eden mimariler ile de adeta mutluluk yaşayacaksınız.

 

Efes Antik Kenti

Efes Antik Kenti
Efes Antik Kenti

Evet sayın okurlarımız ve sayın tatilcilerimiz; Birçoğumuzun adını daha önce defalarca kez duymuş olduğu Efes Antik Kenti, Kuşadası sınırları içerisinde yer almaktadır. Burada böylesine ihtişamlı ve görkemli bir tarihi eser dururken, bize de bunu listemize eklemek düşer. Her ne kadar Selçuk ilçesi sınırları içerisinde yer alsa bile, M.Ö. 9000 yılına kadar uzanan köklü bir tarihe sahip bu kent, daha çok Kuşadası bölgesiyle anılmaktadır. Kuşadası ilçe merkezine sadece yarım saat uzaklıktaki Efes Antik Kenti’ne giderek Magnesia Kapısı, Doğu Gymnasionu ve Devlet Agorası Hamamları, Yukarı Agora, Bazilika, Odeon, Prytaneion, Domitianus Tapınağı, Pollio Çeşmesi, Memmius Anıtı, Herakles Kapısı, Kuretler Caddesi, Skolastika Hamamları ve Latrina gibi yerleri de görebilirsiniz.

 

Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı

Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı
Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı

Dikdörtgen avlu etrafına inşa edilen kalın duvarlı ve iki katlı olan Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı, bu ilçeyi simgeleyen en tarihi yapılar arasında gösterilmektedir. Sadrazam Öküz Mehmet Paşa tarafından, 1618 yılında yaptırılan Kervansarayın avlusunda, toplamda 400 kişiyi aynı anda ağırlayabilen bir restoran yer almaktadır. Kuşadası gezilecek yerler arasında önemli bir seçenek olan bu kervansarayda, dilerseniz konaklama imkanına da sahip olabilirsiniz.

 

El Heykeli

El Heykeli
El Heykeli

Kuşadası İsmail Cem Dostlu ve Barış Meydanı’nda yer alan El heykeli, bu kente ait bir diğer sembolik yapı olarak dikkat çekiyor. Heykelde, avuç içerisinde yer alan birkaç adet güvercin motifi yer almaktadır. Bu heykelin yanına giderek onu yerinde inceleyebilir, yine heykelin de içerisinde bulunduğu parkta sevdiklerinizle birlikte güzel bir yürüyüş yapabilirsiniz. Özellikle de akşam saatlerinde, bu parkın çok kalabalık olduğunu da belirtmek isteriz. Ancak bu kalabalığa rağmen, elinizde dondurma ve yanınızda da sevdiklerinizle birlikte bu parkın bir ucundan diğer ucuna yürümenin keyfi bir başka olacaktır.

 

Necati Korkmaz Mikro Minyatür Müzesi

Necati Korkmaz Mikro Minyatür Müzesi
Necati Korkmaz Mikro Minyatür Müzesi

Bu müze, dünyanın üçüncü ve Türkiye’nin ise ilk mikro minyatür müzesi olarak bilinmektedir. 2018 yılında halk ziyaretine açılan Necati Korkmaz Mikro Minyatür Müzesi’nde, mikroskop ve büyüteç yardımı ile dünyanın en küçük sanat eserlerini inceleyebilirsiniz. Müzede yer alan eserler, aynı zamanda müzeye adı verilmiş olan Necati Korkmaz’a aittir. Müzede göreceğiniz minyatür eserlerin bazıları ise şunlardır; Allah’ın doksan dokuz adının yazılı olduğu tespih, dünyanın en küçük Kur-an’ı Kerim’i, saç teli üzerine yazılmış besmele, dünyanın en küçük biblosu gibi tam 40 farklı seçenektir.

 

Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi

Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi
Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi

2011 yılında açılarak o tarihten bu yana ziyaretçilerini ağırlayan Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi, zeytin bitkisinin Anadolu ve Akdeniz tarihi ile olan ilişkisini bizlere anlatmaktadır. 3 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilmiş müzeye gittiğinizde, zeytin ve zeytinyağı dönüşüm hikayesinin, Antik Çağ’dan günümüze dek süren serüvenini öğrenebileceksiniz.

 

Sevda Tepesi

Sevda Tepesi
Sevda Tepesi

Muhteşem bir doğal manzarası bulunan Sevda Tepesi, Kuşadası’nın en geniş çaplı görüş açısına sahip olan Kese Dağı üzerinde yer almaktadır. Ayrıca büyükçe bir Atatürk heykelinin de yer aldığı bu tepe, 2017 yılında gerçekleşen düzenleme çalışmaları sonucunda halk ziyaretine açılmıştır. Siz de Sevda Tepesi’ne gelerek burada seyir terasları, kaya yolları, amfi tiyatro, otopark, kule, restoran ve çay bahçelerini görüp, ziyaret edip hizmet alabilirsiniz.

 

Kadınlar Plajı

Kadınlar Plajı
Kadınlar Plajı

İsmi her ne kadar Kadınlar Plajı olsa da bu plaja erkekler de girebilmektedir. Güvercinada yolunu takip ederek Kuşadası ilçe merkezine 3 kilometre uzaklıkta yer alan bu plaja ulaşım sağlayabilirsiniz. Sahili ve deniz tabanı kumdan oluşan Kadınlar Plajı’na tamamen ücretsiz bir şekilde giriş yaparak burada dilediğiniz gibi yüzebilirsiniz. Burada ücret ödeyeceğiniz tek şey, plaj bölgesinde yatmak ve gölgelenmek için kiralayacağınız şezlong ile şemsiyeler olacaktır.

 

Kuştur Plajı

Kuştur Plajı
Kuştur Plajı

Kuşadası mavi bayraklı plajları arasında olan Kuştur Plajı, ilçe merkezine yaklaşık 15 dakika araç mesafesindedir. Bu plaja ister özel araçlarınızla, isterseniz de ilçe merkezinden düzenli olarak kalkış yapan dolmuşlarla gidebilirsiniz. Halka tamamen açık ve ücretsiz olan Kuştur Plajında, sadece ekstra olarak aldığınız hizmetler karşılığında para ödersiniz. Bu hizmetler ise şezlong, şemsiye, duş yerleri, lavabolar ve yeme – içme hizmetlerdir.

 

Sevgi Plajı

Sevgi Plajı
Sevgi Plajı

Adından da anlaşılacağı üzere, burası Kuşadası’nın en sevgi dolu bölgelerinden biridir. Çok uzun bir sahil şeridine sahip olan Sevgi Plajı, Kuşadası ilçesine yarım saatlik araç mesafesi uzaklıktadır. Tam da yaz sezonunda bu plaja gelecek olursanız, erken saatte yola koyulmanızı ve buradaki yerinizi de yine erkenden almanızı tavsiye ederiz. Çünkü yaz tatili için birçok kişi Sevgi Plajına akın etmektedir ve geç saatte gelmenizden dolayı burada yer bulma ihtimaliniz pek de mümkün olmayabilir.

 

Papaz Hamamı Plajı

Papaz Hamamı Plajı
Papaz Hamamı Plajı

Kuşadası sakin plajları arasında en ideal seçeneklerden biri olan Papaz Hamamı Plajı, bu sakinliğini ise genel yerleşim bölgelerine biraz uzakta yer almasına borçludur diyebiliriz. Papaz Hamamı Plajı bölgesi, önceki yıllarda kullanıma açık değildi. Sonrasında ise belediye tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde burası çok güzel bir plaj yerine dönüştürülerek halkın hizmetine sunuldu. Eğer siz de sessiz ve huzur dolu, bir de üzerine yüzme etkinlikleri yapabileceğiniz tatil deneyimi istiyorsanız, sizleri Papaz Hamamı Plajı’na bekliyoruz.

 

Yılancı Burnu Plajı

Yılancı Burnu Plajı
Yılancı Burnu Plajı

Kuşadası gezilip görülmesi gereken yerler listemizde sırada, birinci derece sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmış olan Yılancı Burnu Plajı yer almakta. Çok da büyük olmasa bile, ideal boyuttadır diyebileceğimiz bu plajda dilediğiniz gibi yüzebilirsiniz. Plaj zemini çakıl taşı yapısında olup, eğer bu taşların sizi rahatsız edebileceğini düşünürseniz deniz ayakkabısı satın alarak kullanabilirsiniz. Plaj bölgesinde ise deniz ve güneşe ek olarak, gece saatlerinde düzenlenen eğlence etkinlikleri ile tatilinizin tadını doyasıya çıkaracaksınız.

 

Long Beach

Uzun Sahil
Uzun Sahil

Kuşadası’nın en uzun plajı olarak bilinen Long Beach , bir diğer adıyla Uzun Plaj olarak da tanımlanmaktadır. Yine ilçe merkezinden toplu taşımalarla da ulaşım sağlayabileceğiniz bu plaj, 12 kilometre uzunluğa sahiptir. Hem plajı hem de deniz tabanlı kumluk olan Long Beach’e ücretsiz bir şekilde giriş yaparak yüzebilirsiniz. Plaj genelinde birbirinden güzel işletmeler yer aldığı için, buraya gelirken hiçbir ön hazırlık yapmanıza gerek yoktur. Denize girmenin dışında ekstra ücretler ödeyerek işletmelerin sağladığı tüm özel hizmetlerden faydalanabilirsiniz.

 

Green Beach

Green Beach
Green Beach

Bölge olarak küçük ancak güzellik açısından göz dolduran bir yer olan Green Beach, Kuşadası uygun fiyatlı plaj seçenekleri arasındadır. Bu plaja gelerek yine ücretsiz bir şekilde denize girebilir, daha sonrasında ise buradaki işletmeden kiralamış olduğunuz şemsiyenin gölgesine şezlongunuzu denk getirerek, huzur içinde uzanıp dinlenebilirsiniz.

 

Pamucak Plajı

Pamucak Plajı
Pamucak Plajı

Yine bir başka ilçeye hatta bir başka ile bağlı olan Pamucak Plajı, yakın olmasından ötürü genel olarak Kuşadası tarafı ile bağlantılı olup daha çok bu kısımlardan misafir ağırlamaktadır. Hal böyle olunca biz de Kuşadası gezilecek yerler listemize bu plajı da dahil etme gereksinimi duyduk. “Gebekirse Gölü Tabiat Parkı” sahasında bulunan ve toplam uzunluğu 5 kilometre olan bu plajda tatil yaparken çok eğleneceksiniz.

 

Şehir İçi Plajı

Şehir İçi Plajı
Şehir İçi Plajı

Kuşadası Marinası’nın hemen yan tarafında konumlandırılmış olan Şehir İçi Plajı, Kuşadası merkezde denize girmek için konumlandırılmış oldukça ideal bir yerdir. Sahil ve deniz kısımları tamamen kumluk olan bu plajı, bazı noktalarının biraz fazla derinleşmesinden ötürü çocuklar için pek de önermiyoruz. Eğer Şehir İçi Plajı’na yine de çocuklarınızla gelmişseniz, onlar yüzerken gözünüz daima çocuklarınızda olmalıdır. Ayrıca Kuşadası engelliler için uygun plajlar arasında gösterilen Şehir İçi Plajı, bu özelliğiyle de alkışı hak ediyor.

 

Büyük Menderes Deltası Milli Parkı

Büyük Menderes Deltası Milli Parkı
Büyük Menderes Deltası Milli Parkı

Kuşadası ve hatta Türkiye’nin en iyi kamp alanları arasında gösterilen Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, bu statüsünü 1966 yılında kazanmış olmasıyla birlikte, sizler için de kesinlikle önerdiğimiz bir yerdir. Bu muhteşem doğal parkın ekosistemi, nesli tükenmekte olan birçok canlıya da en güzel şekilde ev sahipliği yaparak sayılarının hızla artmasını sağlamaktadır. Dilek yarımadasında yer alan bu milli parka geldiğinizde, buradaki doğal güzellikleri ve birçok farklı canlı türünü görecek, yine dilerseniz adanın herhangi bir sahil noktasından denize de girebileceksiniz.

 

Zeus Mağarası

Zeus Mağarası
Zeus Mağarası

Tarihi açıdan önemli bir değerimiz olan Zeus Mağarası, adını ise Yunan gök tanrısı olarak bilinen Zeus’tan almıştır. Şehir hayatının karmaşa ve gürültüsünden uzaklaşarak doğal güzellikler içerisinde muhteşem bir tatil deneyimi yaşamak isteyen herkese, burayı gezip görmesini tavsiye ediyoruz. Bu mağara, tamamen sular altında olmasıyla birlikte bazı kesimlerinin derinliği yer yer 4-5 metreye kadar ulaşmaktadır. Eğer bu suya girer ve kayaçların alt kısımlarına doğru ilerlerseniz, buralarda ise 8 – 10 metrelik derinlik noktaları ile karşılaşmanız muhtemeldir.

 

İçmeler Koyu

İçmeler Koyu
İçmeler Koyu

Toplam uzunluğu 600 metre olan İçmeler Plajı, Kuşadası’nın en temiz plajları arasında, belki de ilk sıralarda yer almaktadır. Bu plajın denizi pek dalgalı olmayıp, gayet berrak bir yapıdadır. Bölgedeki el değmemiş doğal yapı ise, çam ağaçları başta olmak üzere birçok farklı bitki türü ile bizlere, adeta yeşillikler içinde bir görsel şölen sunuyor. İçmeler Koyu tesisleri, eş zamanlı olarak aynı anda 1200 farklı misafiri ağırlayabildiği için, bu işletmelerden herhangi birine oturmak istediğinizde kolaylıkla yer bulabileceksiniz.

 

Aydınlık Koyu

Aydınlık Koyu
Aydınlık Koyu

Kuşadası günübirlik tatil yerleri arasında tercih edebileceğiniz en uygun seçeneklerden biri olma niteliğindeki Aydınlık Koyu, toplamda 800 metre plaj uzunluğuna sahiptir. Dilek Yarımadası Milli Parkı bölgesinde yer alan ve parka giriş yaptıktan sonra 5 kilometre daha ilerleyerek ulaşabildiğimiz plaj bölgesi, tam zevkinize hitap edecek yapıdadır. Plaj tesisi ile günübirlik ve uzun süreli tatil seçeneklerden hangisini tercih etmiş olduğunuz, sizlere o süre içerisinde ihtiyaç duyabileceğiniz tüm konularda hizmet sağlamaktadır.

 

Kavaklıburun Koyu

Kavaklıburun Koyu
Kavaklıburun Koyu

Dilek Yarımadası’ndaki en uzun plaja sahip olan Kavaklıburun Koyu, sahasında bulunduğu milli parkın 9 kilometre kadar iç kısmında yer almaktadır. Tertemiz ve oldukça da sakin bir deniz, kum, güneş ve doğa tatili yapmak istiyorsanız, sizleri tam 1 kilometrelik sahil kıyısı bulunan Kavaklıburun Koyu’na götürmek istiyoruz. Bu koyda dilediğiniz gibi yüzebilecek, güneşlenebilecek ve o muhteşem doğayla iç içe yürüyüş yapabileceksiniz. Eğer koy bölgesinde konaklamak isterseniz, kamp yapma olanağınız da bulunmaktadır.

 

Karasu Koyu

Karasu Koyu
Karasu Koyu

Bu sefer de Dilek Yarımadası Milli Parkındaki bir diğer bölge olan, Karasu Koyu’na doğru şöyle bir gezintiye çıkalım. Milli parkın en uç kısmında yer alan bu koy, sahip olduğu berrak ve temiz suyuyla birlikte tatilcilerini beklemekte. Tatil ve kamp olanaklarına dair her türlü hizmeti en iyi şekilde edinebileceğiniz bölgede doğayla bütünleşmenin huzurunu yakalayabilirsiniz.

 

Adaland

Adaland
Adaland

O kadar başlık sıraladık, gezilecek yerler önerdik ve şöyle bir düşünüyoruz ki; Bu yerlerin birçoğu daha çok yetişkinler içindi. Şimdi de minik tatilcilerimizin çok seveceği ve en çok onların eğleneceği bir tatil noktası olan Adalan’dan bahsedelim. Yine çocukların yanı sıra yetişkinlerin eğlenmesi için de farklı bölümleri olan bu eğlence tesisine gelerek; su kaydıraklarından kayabilir, rafting yapabilir, yunus balıklarıyla birlikte yüzebilir, köpük partilerine katılabilir ve farklı boyutlardaki havuzlarda doyasıya yüzebilirsiniz.

 

Tortuga Pirate Island Theme & Water Park

Tortuga Pirate Island Theme & Water Park
Tortuga Pirate Island Theme & Water Park

Yaklaşık 20 bin metrekarelik büyükçe bir alan üzerine kurulmuş olan Tortuga Pirate Island Theme & Water Park, korsan adası temasından esinlenerek inşa edilmiştir. Kuşadası macera parkı dendiğinde akla ilk gelen seçeneklerden biri olan bu tesis, eğlence ve egzotik yaşamı bir arada görüp yaşamak isteyenler için harika bir alternatif olacak. Çocuklar ve yetişkinler için özel bölümlerin olduğu yerlerde dilediğiniz gibi eğlenebilir, yine dilerseniz havuz bölgelerinin hemen yan tarafında yer alan restoranlardan bölgeye ait lezzetleri de tadabilirsiniz.

Aqua Atlantis

Aqua Atlantis
Aqua Atlantis

Havuz ve kaydırakla donatılmış rengarenk bir su parkı olan Aqua Atlantis, ailenizi de yanınıza alarak gidip tatil yapacağınız uygun bir yerdir. Üstelik bu Aqua Park yanında Kuşadası’ndaki en iyi oteller arasında gösterilen Risus Resort oteli yer almaktadır. Aqua Atlantis eğlence merkezine geldiğinizde havuz ve su macera etkinliklerinin her birini doyasıya yapabilir, bunlara ek olarak burada bulunan farklı spor sahalarına gelerek diğer sporlar dallarını yapmayı da deneyebilirsiniz.

Mustafa Öztürk

Merhaba, ben Mustafa. Bir çok alanda yazılı ve videolu içerik üretiyorum. SEO, Wordpress ve Pazarlama ana uzmanlık alanlarımın başında geliyor. Bu konularda ürettiğim yazılara ise ulaşmak için şahsi bloğumu ziyaret edebilirsiniz. > mustafaozturk.org

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu