Yozgat Gezilecek Yerler (En İyi 16 Yer)

Yozgat'ı Ziyaret Edenlerin Görmeden Dönmemesi Gereken 16 Gezilecek Yer Listesi

Tarihi ve doğal güzellikleri içinde barındıran Yozgat gezilecek yerler, görenleri kendisine hayran bırakıyor. Daha önce bu kentin güzelliklerini yakından görmediyseniz, neler kaçırdığınızı daha yakından bakmak ister misiniz? İç Anadolu Bölgesinin en özel kentinin, saklamış olduğu tarihi ve doğal güzelliklerini gördüğünüzde çok şaşıracaksınız.

Bölgenin sakin ve mütevazi kentlerinden olan Yozgat, Anadolu’daki ilk yerleşim yerlerinden biridir. Binlerce yıllık geçmişe sahip bir şehirdir ve tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Sahip olduğu bu özellikler, kentin farklı noktalarında birçok tarihi yapının bulunmasını sağlar. Buna bir de doğal güzellikler eklendiğinde Yozgat, gezilecek yer noktasındaki en özel seçeneklerden biri haline gelir.

 

Yozgat Gezilecek Yerler

  • Çamlık Milli Parkı (Yozgat Çamlığı Milli Parkı)
  • Sarıkaya Kaplıcaları
  • Kazankaya Vadisi (Kazankaya Kanyonu)
  • Roma Hamamı (Sarıkaya)
  • Kayıp Şehir Pteria (Kerkenes Harabeleri)
  • Yozgat Saat Kulesi
  • Çapanoğlu Camii
  • Yozgat Müzesi (Nizamoğlu Konağı)
  • Karslıoğlu Konağı
  • Fatih Tabiat Parkı
  • Akdağmadeni Ormanları
  • Tavium Antik Kenti
  • Akdağmadeni Kilisesi
  • Bozok Yaylası
  • Karabıyık Köprüsü
  • Çapanoğlu Kent Park

Yozgat’a geldiğinizde ziyaret edebileceğiniz bu yerlerle, doğanın tadını çıkarma ve tarihi güzellikleri yakından görme imkanı bulacaksınız. Yozgat gezilecek yerler içerisindeki bu tarihi ve doğal güzellikleri biraz daha yakından inceleyelim.

 

Çamlık Milli Parkı (Yozgat Çamlığı Milli Parkı)

Çamlık Milli Parkı (Yozgat Çamlığı Milli Parkı)
Çamlık Milli Parkı (Yozgat Çamlığı Milli Parkı)

Yozgat halkı tarafından Çamlık olarak bilinen Çamlık Milli Parkı, 1958 yılında milli park statüsüne kavuşmuştur. Toplam büyüklüğü 264 hektardır. Buranın en önemli özelliği, Türkiye’nin ilk milli parkı olmasıdır.

Bu milli parkta çok sayıda hayvan ve bitki türü yer alıyor. 1982 yılında yapılan bir araştırmada, Kafkas Çamı olarak bilinen ve yaklaşık 400-500 yaşlarında olan Karaçam türlerinin bölgede olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca burada, 200’den fazla bitki türünün yaşadığı da bilinmektedir.

https://www.high-endrolex.com/34

Yozgat kent merkezinde olan milli parkın oldukça ilginç bir kuruluş hikayesi vardır. Efsaneye göre buraya ilk fidanı Aslı’nın aşkıyla diyar diyar dolaşarak onu arayan Kerem dikmiştir. Bölgeye gelen ancak Aslı’yı bulamayan Kerem buraya bir fidan dikmiş ve Çamlık’ın oluşmasını sağlamıştır. Yozgat Çamlığı Milli Parkı, en özel gezilecek yerlerden biridir.

 

Sarıkaya Kaplıcaları

Sarıkaya Kaplıcaları
Sarıkaya Kaplıcaları

Sarıkaya Kaplıcaları, Yozgat’ın en önemli termal merkezlerinden biridir. İçerisinde florür olan oligometalik su grubuna sahip Sarıkaya Kaplıcaları, 48 °C sıcaklığı bulunan sulara sahiptir. Ayrıca kaplıcada akan suyun debisi 28 lt/sn şeklindedir.

Kendine özgü suyuna girdiğinizde, keyifli dakikalar yaşayacağınız gibi bazı sağlık sorunlarınızdan da kurtulabilirsiniz. Sağlık Bakanlığı, bu kaplıcanın suyunun bazı hastalıklara ve ağrılara iyi geldiğini açıklamıştır. Siyatik ağrılar, kadınlarda enfeksiyona bağlı akıntılar, ağrılı kadın hastalıkları, böbrek taşları, safra kesesi ve karaciğer taşları, cilt hastalıkları ve spastik kolitler iyi geldiği bazı rahatsızlıklardır.

Kent merkezinden 77 km uzaktaki Sarıkaya ilçesinde bulunan kaplıcaların olduğu bölgede, 3 yıldızlı bir otel bulunmaktadır. Bu otele gelerek konaklayabilir ve kaplıcanın şifalı sularından yararlanabilirsiniz.

 

Kazankaya Vadisi (Kazankaya Kanyonu)

Kazankaya Vadisi (Kazankaya Kanyonu)
Kazankaya Vadisi (Kazankaya Kanyonu)

Kazankaya Kasabası ile başlayan ve toplam uzunluğu yaklaşık 10 km olan bu vadi, doğal güzellikleri ve içinde barındırdığu tarihi yerleşim yerleri ile dikkat çeker. Bölgede, Yeşilırmak’ın önemli kollarından olan Çekerek Irmağı bulunmaktadır.

Çekerek Irmağı’nın her iki yanında yükselen kayaların üzerinde tanrıça Kybele kabartması, merdivenler, oyuklar ve duvar kalıntıları vardır. Buradaki en önemli tarihi yapı, 3 metre 16 cm büyüklüğündeki Kybele kabartmasıdır. Bu kabartma, ırmağın diğer tarafındaki kaleye doğru bakmaktadır.

Kazankaya Vadisi, Yozgat’ın Aydıncık ilçesinde yer alıyor. Kasabanın ilçeye olan uzaklığı ise sadece 10 km ve karayolu ile ulaşım mümkün. Vadinin güneyinde 1363 metre yüksekliğindeki Alan Dağları, diğer tarafından ise Malbelen Tepesi yer alıyor. Doğa tutkunları için oldukça özel görüntüler sunan bu vadiyi, bölgeye geldiğinizde ziyaret edebilirsiniz.

 

Roma Hamamı (Sarıkaya)

Roma Hamamı (Sarıkaya)
Roma Hamamı (Sarıkaya)

Sarıkaya Roma Hamamı veya bilinen diğer ismiyle Kral Kızı Hamamı, bölgenin en önemli tarihi yapılarındadır. 2018 yılında Unesco tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınmıştır. Roma döneminden kalan ve günümüze kadar gelen hamamın Roma dönemindeki ismi ise Basilica Therma (Aqua Sarvenae) şeklindedir.

Roma döneminin en önemli noktalarından olan Basilica Therma, maalesef günümüze gelene kadar önemli bölümünü kaybetmiştir. Şuan sadece arka bölüme geçişe imkan veren batı cephesindeki duvar ayakta. Burada 10 gözden ve 2 kattan oluşan mermer kemerli bir duvar yer alıyor. Ayrıca 30 metre uzunluğa sahip olan duvarın kuzey ve güneyinde dairesel havuzlar da yer alıyor.

Roma dönemine ait ülkemizdeki en önemli yapı olmasına karşın uzun yılar gereken önem verilmemiştir. 2010 yılında turizme kazandırılması için bazı çalışmalar yapılmış ve o dönemden itibaren dikkat çekmeye başlamıştır. Eğer bir tarih tutkunuysanız, mutlaka görmeniz gereken yerlerden biridir.

 

Kayıp Şehir Pteria (Kerkenes Harabeleri)

Kayıp Şehir Pteria (Kerkenes Harabeleri)
Kayıp Şehir Pteria (Kerkenes Harabeleri)

Kayıp şehir Pteria, ilk olarak 1933 yılında fark edilmiş ve daha sonra kazılar yapılarak bir kısmı gün yüzüne çıkarılmıştır. Anadolu’nun farklı noktalarında bulunan antik kentlere göre oldukça farklı bir yapıda olduğu fark edilmiştir. İlk çalışmalar, milattan önce 600 yılında kurulduğunu gösterse de, daha sonraki çalışmalar kentin bir Frig yeri olabileceğini göstermiştir. Dolayısıyla kuruluşu, tahmin edilenden çok daha eskidir.

Döneminin en önemli antik kentlerinden olmasına karşın milattan önce 547 yılında yağmalanmış ve kent yıkılmıştır. Kentin 7 km uzunluğunda surları, 2,5 kilometrekarelik yerleşim alanı olduğu tahmin ediliyor. Bu özellikleri ile antik kaynaklarda sıkça geçen Ptreia antik kenti olabileceği düşünüyor.

Yozgat’ın Sorgun ilçesinin Şahmuratlı Köyü’nde bulunan antik kentten geriye çok fazla bir şey kalmamıştır. Tarihi yapılarak çok fazla önem veriyorsanız, kente geldiğinizde ziyaret edebilirsiniz.

 

Yozgat Saat Kulesi

Yozgat Saat Kulesi
Yozgat Saat Kulesi

Kentin ünlü belediye başkanlarından Tevfik Zade Ahmet Bey’in başkanlığı döneminde, Şakir Usta ismindeki usta tarafından yapılmıştır. Kentin en önemli sembollerinden biri olarak kabul edilir. Çanların olduğu kısımlar da sayıldığında 7 kattan oluşan bu kule, kesme taşlar kullanılarak inşa edilmiştir.

Yozgat’a geldiğinizde özel bir çaba harcamadan görebileceğin saat kulesinin dört cepheye bakan 4 saati vardır. Bu saatler, kule ile aynı tarihte üretilmiştir. Yani kule ile saatlerin yaşları eşittir.

 

Çapanoğlu Camii

Çapanoğlu Camii
Çapanoğlu Camii

Osmanlı zamanında, dönemin Bozok Sancak valisi olan Çapanoğlu Mustafa Bey tarafından 1779 yılında inşa ettirilmiştir. Kent merkezinde bulunan camii, halk arasında Ulu Camii, Büyük Camii gibi isimlerle anılır.

Kentin simgelerinden saat kulesine yakın bir noktada bulunur. Bu caminin en önemli özelliği, Osmanlı döneminde Avrupa mimarisinden etkilenerek yapılan ilk eserlerdendir. İlk bakışta klasik Osmanlı mimarisinden farklı bir yapıda olduğu hemen göze çarpıyor. Ancak içerisindeki süslemeler, klasik Osmanlı esintilerini taşıyor.

Cami inşa ettirildikten sonra kuzey kısmına bir ekleme yapılmıştır. Dışarı cami olarak ifade edilen bu bölüm ise Mustafa Bey’in kardeşi olan Süleyman Bey tarafından 1793-94 yıllarında yaptırılmıştır. Kent merkezine geldiğinizde, mutlaka burayı da ziyaret etmeniz ve Osmanlı’nın Anadolu’ya bıraktığı bu eşsiz eseri yakında görmenizi tavsiye ederiz.

Yozgat Müzesi (Nizamoğlu Konağı)

Yozgat Müzesi (Nizamoğlu Konağı)
Yozgat Müzesi (Nizamoğlu Konağı)

Yozgat Müzesi, 1871 yılında inşa edilen Nizamoğlu Konağı’nın daha sonra müzeye çevrilmesi ile ziyaret açılmıştır. İnşa edildikten sonra uzun yıllar konak olarak kullanılan yapı, daha sonraki dönemlerde Sanat Okulu, Tahıl Deposu gibi farklı amaçlar için kullanılmıştır. Bir dönem atıl duruma düşmüş ve daha sonra kamulaştırılmıştır.

Kültür Bakanlığı tarafından restore edilen yapı, 1985 yılında müzeye dönüştürülmüştür. Müzenin üst katlarında bulunan salonlarında etnografik eserler sergilenirken, alt kattaki salonda ise arkeolojik eserler sergilenmektedir. Bölgeden çıkarılan eserler direkt buraya getiriliyor ve sergilenmeye başlanıyor. Ayrıca müze içerisinde tarihe ışık tutan önemli resimler de var. Büyük Yozgat yangınının tasvir edildiği resim, en dikkat çekici olanlardan biri.

Bu konak, içerisindeki eserler kadar kendi yapısı ile de dikkat çekiyor. Ziyaret ettiğinizde, misafir ağırlama odası ile mutfağın giriş kısmındaki duvarlarda bulunan desenlerin, inşa edildiği dönemi yansıttığını fark edeceksiniz.

Karslıoğlu Konağı

Karslıoğlu Konağı
Karslıoğlu Konağı

Kentin geleneksel ev mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Karslıoğlu Konağı, aynı zamanda bir arkeoloji müzesi olma özelliğini de taşıyor. 1883 yılında inşa edilen konak, bodrum bölümü de dikkate alındığında toplamda üç kattan meydana geliyor. Yozgat ziyareti sırasında Mustafa Kemal’in burada konaklamış olması, konağa ayrı bir anlam katıyor.

Konakta, Yozgat ve çevresinden çıkarılan arkeolojik eserler sergileniyor. Prehistorik döneminden Bizans dönemlerine kadar olan çok geniş bir sürece ilişkin eserleri burada görebilirsiniz. Ayrıca konağın bahçesinde yer alan Roma ve Bizans dönemine ait taş eserler, yazıtlar ve mezar başları da mutlaka görülmelidir.

Bölgede, restore edilen farklı evler ve konaklar da var. Konağın olduğu bölgede sokakların dar olması nedeniyle, özel aracınızla geldiğinizde park sorunu yaşayabilirsiniz. Bunun için aracınızı yakın yerlere park ederek gelmeniz daha uygun olacaktır.

 

Fatih Tabiat Parkı

Fatih Tabiat Parkı
Fatih Tabiat Parkı

Fatih Tabiat Parkı, 2007’de Akdağ Madeni Orman İşletmeleri tarafından düzenlenmiş ve kent ormanı ilan edilerek ziyaretçilere açılmıştır. Kentteki en önemli mesire alanlarından biridir. Spor tesisleri, yürüyüş yolları, mangal ve piknik alanları, kamelyaları ile ziyaretçilerinin keyifli zaman geçirmesini sağlar.

Gecesi ve gündüzü ayrı güzel olan bu tabiat parkı, ülkemizin ilk milli parklarından biridir. Yozgat’ın ciğeri nitelemesi yapılan bölgede göl ve akarsular da vardır. Göl, kış aylarında donar ve çok özel görüntülerin oluşmasını sağlar. Yozgat kent merkezine sadece 3 km mesafede olan bu tabiat parkı, sizi kendisine hayran bırakacak.

Akdağmadeni Ormanları

Akdağmadeni Ormanları
Akdağmadeni Ormanları

Kentin en büyük ormanlık alanı olma özelliğini taşıyan Akdağmadeni Ormanları, adından da anlaşılacağı gibi Akdağmadeni ilçesi sınırlarında yer alıyor. Bu orman, sadece Yozgat için değil, aynı zamanda İç Anadolu Bölgesi için de çok önemlidir. Bölgenin, tek blok ormanı olma özelliğini taşır.

Zengin bir floraya sahip olan ormanda yabani hayat yılın her döneminde hareketlidir. Özellikle yaz mevsiminde yapacağınız ziyaretlerde, buna şahit olabilir ve yaban hayatının en özel yanlarını canlı olarak görebilirsiniz.

Tavium Antik Kenti

Tavium Antik Kenti
Tavium Antik Kenti

Kent merkezinin yaklaşık 40 km batısında yer alan Tavium antik kenti, Büyüknefes Köyü sınırları içinde bulunuyor. Yapılan araştırmalarda, Frig ve Hititlere ait izler bulunsa da, asıl yerleşimin Galatlar döneminde yapıldığı tahmin ediliyor. Bu ise milattan önce 3.yüzyıl ile 1.yüzyıl arasındaki döneme denk geliyor.

Bu antik kentin tam kuruluş yılı ve hikayesi bilinmese de, milattan önce 280 yılında Galat kavminin Trokme (Trokmi) kolu tarafından kurulduğu tahmin ediliyor. Kurulduktan sonra bölgenin en önemli ticaret merkezi haline gelen kent, daha sonraki dönemlerde ise önemini kaybediyor.

 

Akdağmadeni Kilisesi

Akdağmadeni Kilisesi
Akdağmadeni Kilisesi

Yapının üzerinde yer alan kitabeye göre Akdağmadeni Kilisesi, 1862 yılında inşa edilmiştir. Kilisenin yapımında kesme taşlar ve kesme mermerler kullanılmıştır. Ön kısım büyük oranda kesme taşlardan, arka bölüm ise kesme mermerden inşa edilmiştir. Yapının girişi kapısı süslemelidir. Ayrıca kapıda 11.çerçeve altında iki tane Grekçe kitabe var. Yapıya ilişkin bilgiler, bu kitabelerden alınmıştır.

Her ne kadar yakın sayılabilecek bir dönemde inşa edilmiş olsa da, genel durumu iyi değildir. Bazı bölümleri harabeye dönmüştür. Geçmişte koruma altında olmaması, yapının bu duruma gelmesini en önemli nedenidir. Ancak bütün bunlara rağmen, özellikle iç bölümünün son derece etkileyici bir görüntüsü vardır.

 

Bozok Yaylası

Bozok Yaylası
Bozok Yaylası

Bozok Yaylası, kentin bulunduğu bölgeye verilen bir isimdir. Kızılırmak tarafından bölgede çizilen yayın içerisinde kalan bu bölge, Çorum Suyu ve Delice Çayı’na kadar ulaşan vadilerle yarılmıştır. Genel olarak hafif dalgalı düzlükler hakimdir.

Yaylanın yüksekliği yaklaşık 1400 metre kadardır. Ancak kuzeybatı bölümlerde yayla alçalır ve 800 metreye kadar düşer. Yaylanın doğusunda Akdağlar, kuzeyinde ise Deveci Dağı’nın bir bölümü bulunur.

 

Karabıyık Köprüsü

Karabıyık Köprüsü
Karabıyık Köprüsü

Karabıyık Köprüsü, Mısır seferi sırasında Yavuz Sultan Selim tarafından Kanak Suyu üzerine inşa ettirilmiştir. Ordunun rahat bir şekilde geçmesi için inşa ettirilen köprü, Boğazlıyan ile Yozgat arasındaki yolun Karabıyık Köyü ayrımına yakın bir bölgede bulunur. 1516 yılında inşa edilen bu köprü, halen sağlamdır ve kullanılmaktadır.

İki gözlü olarak inşa edilen köprü, moloz taş üzerine düzgün kesme taşlar kullanılarak yapılmıştır. Anadolu’daki birçok köprü gibi burada da yığma olarak inşa etme prensibi benimsenmiştir. Korkuluklarında ve duvarlarında dökülmeler olsa da, genel yapısını korumaktadır.

 

Çapanoğlu Kent Park

Çapanoğlu Kent Park
Çapanoğlu Kent Park

Kentteki en özel mesire noktalarından biridir. Kentin dışında yer alan Çapanoğlu Kent Park, insanların keyifli zamanlar geçireceği şekilde düzenlenmiştir. Kamelyalar, yürüyüş yolları, piknik alanları ve çocuklar için parkların bulunduğu Çapanoğlu Kent Park, yaz aylarında mükemmel bir havaya sahip oluyor. Kış aylarında ise hava çok sert olduğundan, genellikle boş kalıyor.

Yozgat, sanılanın aksine tarihi ve doğal güzellikler açısından oldukça zengin bir kent. Yozgat gezilecek yerler, hem mükemmel zaman geçirmenizi ve keyif almanızı hem de tarihi bir yolculuğa çıkmanızı sağlayacak. Binlerce yıllık geçmişi ve harika doğası ile bu kent sizleri bekliyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu