Bolu Gezilecek Yerler (En İyi 25 Yer)

Batı Karadeniz bölgesinde yer alan Bolu, ülkemizin en çok sevilen illeri arasında yer almaktadır. İstanbul ve Ankara yolu üzerinde bulunan şehrimiz, adeta yeşilliklerle donatılmış bir doğa harikasıdır. Şehir nüfusu yaklaşık 400 bin kişi seviyelerinde olmakla birlikte, buradaki insanların temel geçim kaynakları ise ormancılık, tarım, sanayi, hayvancılık ve turizmdir. Biz tüm bu konular arasında turizmi ele alacağız. Eğer siz de Bolu şehrinde güzel bir tatil planı yapıyorsanız, bu planınızı Mart ile Kasım ayları arasında bir zamana denk getirmenizi tavsiye ederiz. Bunun haricindeki dönemlerde Bolu’ya şiddetli şekilde kar yağmaktadır. Elbette ki çetin kış şartlarında tatil yapmak, bir kayak pistine gitmenin haricinde sizler için oldukça zorlayıcı hal alabilir.

Bolu tatili yapmayı düşünen çok sevgili okurlarımız için bu içeriğimizde birbirinden muhteşem alternatifler sıraladık. Doğal güzellikler, tarihi bölgeler, kültürel yapıtlar, eğlence yerleri ve çok daha fazlası. İşte, sizler için hazırlamış olduğumuz Bolu gezilecek yerler listemiz.

Bolu Gezilecek Yerler

Dilerseniz sözü hiç daha fazla uzatmadan, direkt olarak içeriğimizin detay kısmına geçiş yapalım. İşte, okuyarak bilgi edinebileceğiniz Bolu gezilecek yerler listesi

Bolu’ya kadar geldiyseniz size bir tavsiyemiz daha var. Bolu’ya oldukça yakın bir şehir olan ve içerisinde mutlaka görmeniz gereken doğal güzellikler barındıran Düzce’ye uğramanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Düzce hakkında bir bilginiz yoksa hiç merak etmeyin. Düzce gezilecek yerler yazımızdan görmeniz gereken yerlerin listesine ulaşabilirsiniz.

Tarihi Mudurnu Evleri

Tarihi Mudurnu Evleri
Tarihi Mudurnu Evleri

Bolu’nun Mudurnu ilçesinde yer alan ve şehir merkezine yaklaşık 52 kilometre uzaklıktaki Tarihi Mudurnu Evleri, Osmanlı kent mimarisinin en güzel örnekleri arasındadır. 2014 yılında UNESCO Dünya Miraslar Listesi’ne dahil edilen bu evler, Bolu kent turizmine de ciddi oranda katkı sağlıyor. Genel itibariyle iki veya da üç katkı yapıda inşa edilmiş olan evlerin içerisinde ise Bolu’ya dair birçok şeye rastlamak mümkün. Mesela Bolu’da ne yenir diye soracak olursanız, bu evlerdeki yöresel mutfaklarda yapılan Bolu lezzetlerini tadabilirsiniz. Öte yandan, yine bu evlerin içerisinde Bolu’nun tarihi, kültürü, yaşam biçimi ve geleneklerine dair birçok ize de rastlamanız mümkün.

 

Tarihi Göynük Evleri

Tarihi Göynük Evleri
Tarihi Göynük Evleri

Türkiye’nin tarihi değerleri arasında gösterebileceğimiz Tarihi Göynük Evleri, Bolu il merkezine 98 kilometre uzaklıktadır. Bu evler, sahip oldukları tarihi değer açısından oldukça önemli niteliklere sahip olmakla birlikte, Kentsel SİT Alanı ilan edilerek devlet tarafından da koruma altına alınmıştır. Ortalama olarak 100 ile 150 yıllık bir tarihi geçmişi bulunan Göynük Evleri, bizlere Bolu’ya ait birçok kültürel değeri aktarmaktadır. Siz de Bolu şehrinin geçmişini ve bugününü gözlemleyip öğrenmek istiyorsanız, Tarihi Göynük Evleri’ni gezip görebilirsiniz.

 

Babas Kaplıcaları

Babas Kaplıcaları
Babas Kaplıcaları

Bolu gezilecek yerler listesi hazırlayıp çok da güzel bir tatil deneyimi yaşarken, Babas Kaplıcaları’na uğramanızı da tavsiye ederiz. Şehrin Mudurnu ilçesinde yer alan bu kaplıca, ortalama olarak 40 derecelik bir termal suya sahiptir. Diyabet, metabolizma ve diğer birçok sağlık sorununa da iyi gelen Babas Kaplıcaları termal suyu, eminiz ki sizlere de en güzel şekilde şifa olacaktır. Siz de bu kaplıcaya gelerek günübirlik veya da otelinde konaklayıp daha uzun süreli bir termal su keyfi yapabilirsiniz.

 

Sarot Kaplıcası

Sarot Kaplıcası
Sarot Kaplıcası

Bolu’nun Mudurnu ilçesinde yer alan Sarot Kaplıcası, tam 1500 yılı aşkın bir süredir kullanılmaktadır. Bu kaplıcanın termal suyu o kadar şifalıdır ki her yıl on binlerce kişi buraya adeta akın ediyor. Kaplıcanın da içerisinde bulunduğu tesis, 2012 yılı itibariyle yenilenerek daha kapsamlı bir şekilde halk ziyaretine açılmıştır. Ve Sarot Kaplıcası termal suyunun ortalama sıcaklığı 66 derece olup, birçok bedensel hastalığa iyi geldiği de yine bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

 

Bolu Müzesi

Bolu Müzesi
Bolu Müzesi

1975 yılında Bolu şehir merkezine kurulan bu müze, bizlere şehrin tarihi ve kültürel dokusunu en iyi şekilde yansıtmaktadır. Müzede, Bolu ili sınırları içerisinde yapılan tarihi kazı ve araştırma çalışmaları sonucunda bulunan eserler sergileniyor. Ve Bolu Kültür Merkezi binasında yer alan bu müzede, tam 16 bine yakın tarihi eserin sergileniyor olduğunu belirtmek isteriz. Müze, Arkeolojik ve Etnografik olarak ikiye ayrılmış olmakla birlikte müzede yer alan eserler ise Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine aittir.

 

Bolu Kent Müzesi

Bolu Kent Müzesi
Bolu Kent Müzesi

Bolu’nun kültürünü, tarihini, yaşam biçimini ve geleneklerini bizlere en iyi şekilde yansıtan Bolu Kent Müzesi, şehir merkezinde yer almaktadır. Müze içerisinde toplamda 25 bin 811 adet eser bulunmakta olup, bu müzeyi gezip görmek sizler için harika bir deneyim olacaktır. Sizler de Bolu şehrimizi tam anlamıyla tanımak ve bilmek istiyorsanız, Bolu Kent Müzesi’ni gezip içerisinde bulunan eserleri detaylıca inceleyebilirsiniz.

 

12 Kasım Deprem Müzesi

12 Kasım Deprem Müzesi
12 Kasım Deprem Müzesi

Türkiye, 17 Ağustos 1999 yılında Gölcük depremi ile sallanmış, çok büyük kayıplar vermiş ve o depremden kısa bir zaman sonra, aynı yılın Kasım ayında ise 7.2 büyüklüğündeki Düzce – Bolu depremi yaşanmıştır. Bu depremde toplam 710 kişi yaşamını yitirirken, bu can kayıplarının 43’ü ise Bolu şehir merkezinde meydana geldi. Peş peşe gelen bu iki felaket, toplumumuzu çok derinden etkilemiş ve o dönemden sonra hiçbir zaman hafızalardan silinmemiştir. Bolu Belediyesi ise ülkemizin en büyük sorunlarından biri olan deprem felaketine dikkat çekmek ve 1999 Kasım ayında yaşanan depremde hayatını kaybeden insanları anmak için 12 Kasım Deprem Müzesi adındaki bu yapıtı inşa etti. Müze içerisinde ise yaşanan deprem felaketinden getirilen eşyalar, görüntüler ve videolar yer almaktadır. Ve bu müze, Bolu halkı ve öğrencileri tarafından ziyaret edilip depreme karşı daha duyarlı olunmasını sağlamaktadır. Siz de Bolu gezilecek yerler serüveninizde sadece birkaç saatinizi ayırarak 12 Kasım Deprem Müzesi’ni gezebilir ve kendinize deprem konusunda ciddi farkındalıklar katabilirsiniz.

 

Kartalkaya Kayak Merkezi

Kartalkaya Kayak Merkezi
Kartalkaya Kayak Merkezi

Bolu gezilecek yerler listemizde şimdi de kış tatili yapabileceğimiz bir yere doğru yola çıkalım. Türkiye’de kayak yapılacak yerler arasındaki en iyi tesislerden biri olan Kartalkaya Kayak Merkezi, şehir merkezine ortalama olarak 38 kilometre uzaklıktadır. Kent turizmine ciddi oranda katkı sağlayan kayak merkezi, ziyaretçilerine ise çam ormanları arasında oldukça keyifli bir şekilde kayak yapma fırsatı sunuyor. Siz de kış tatilini seviyorsanız, toplam 13 farklı kayak pisti bulunan Kartalkaya Kayak Merkezi’ne gidebilirsiniz.

 

Esentepe Kayak Merkezi

Esentepe Kayak Merkezi
Esentepe Kayak Merkezi

Yine, Bolu ilimizde bulunan bir diğer kayak tesisi de Gerede ilçesi sınırları içerisindeki Esentepe Kayak Merkezi’dir. Arkut Dağı olarak da bilinen Esentepe, kış ayları geldiğinde çok yoğun bir yer haline geliyor. Siz de oldukça keyifli bir kış tatili esnasında doyasıya kayak yapıp eğlenmek istiyorsanız, Esentepe Kayak Merkezi’ni tercih edebilirsiniz. Ayrıca burada yaz mevsimlerinde de çim kayağı etkinlikleri düzenleniyor.

 

Atatürk Orman Parkı

Atatürk Orman Parkı
Atatürk Orman Parkı

Şehir merkezine konumlandırılmış olan Atatürk Orman Parkı’nı da yine Bolu gezilecek yerler listenize dahil edebilirsiniz. Sessiz, sakin ve oldukça da güzel dizayn edilmiş olan bu parkta, 1 kilometre uzunluğuna yürüyüş yolu bulunuyor. Hem çocuklar ve hem de yetişkinler için son derece uygun bir yer olan parkta, spor aletleri de mevcuttur. Ayrıca yine park içerisindeki restoran ve kafelerden de dilediğiniz şeyi yiyip içebilirsiniz.

 

Abant Tabiat Parkı

Abant Tabiat Parkı
Abant Tabiat Parkı

Türkiye’nin doğal güzellikleri arasında gösterebileceğimiz Abant Tabiat Parkı, Bolu’nun Mudurlu ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor. Şehir merkezine yaklaşık 34 kilometre uzaklıktaki bu tabiat parkı, şehre gelen yerli ve yabancı turistler tarafından büyük ilgi görüyor. Bizlere doğanın birçok farklı güzelliğini sunan park bölgesine gittiğimizde harika bir göl, birbirinden güzel bitkiler, kuşlar, diğer canlı türleri ve gür ormanları göreceğiz. Ayrıca buraya geldiğinizde havasının ve oksijeninin ne denli temiz olup, adeta içinizi açtığını hissedeceksiniz.

 

Gölcük Tabiat Parkı

Gölcük Tabiat Parkı
Gölcük Tabiat Parkı

Bolu’da tatil yapmak demek, aynı zamanda kendimizi tamamiyle doğal güzelliklerin içine bırakmak demektir. Gölcük Tabiat Parkı da tam olarak o yerlerden biri olup, bizlere doğanın muhteşem huzurunu en güzel şekilde yaşatacaktır. Burası, hemen hepimizin fotoğraflarda görmüş olduğu ve hep gitmeyi istediği yerdir. Deniz seviyesinden yüksekliği yaklaşık 217 metre olan ve oldukça yüksek bir konumda yer alıyor diyebileceğimiz Gölcük Tabiat Parkı, birbirinden güzel ağaç türlerine de ev sahipliği yapıyor. Kendinizi şehir hayatının gürültü ve stresinden uzaklaştırıp, tamamiyle doğa ile iç içe olacağınız bir bölgeye atmak isterseniz, Gölcük Tabiat Parkı’na gitmeyi sizlere kesinlikle tavsiye ederiz.

 

Yedigöller Milli Parkı

Yedigöller Milli Parkı
Yedigöller Milli Parkı

Bolu’nun doğal güzellikleri arasında şimdiki rotamız, meşhur bir yer olan Yedigöller Milli Parkı var. Seringöl, Nazlıgöl, Deringöl, Büyükgöl, Küçükgöl, Sazlıgöl ve İncegöl olmak üzere toplam 7 adet gölün yer aldığı bu milli park, Bolu’nun Merkeşler ilçesi sınırları içerisindedir. 1965 yılı itibariyle milli park ilan edilen bu bölge, daha çok Sonbahar’da gezilecek yerler arasında tercih edilir. Burada yüzlerce çeşit bitki ve hayvan türü yaşamakta olup, genel itibariyle de doğa sporları ve kampçılık gibi etkinlikler içi son derece uygun bir bölgedir. Eğer siz de Türkiye’de kamp yapılacak yerler arsında huzuru ve sakinliği yaşayıp doğa ile iç içe kalacağınız bir rota arıyorsanız, Yedigöller Milli Parkı’nı sizlere öneririz.

 

Sünnet Gölü Tabiat Parkı

Sünnet Gölü Tabiat Parkı
Sünnet Gölü Tabiat Parkı

Bolu’nun doğal güzellikleri ne saymakla, ne de gezip görmekle biter. Burası öylesine doğa harikası bir ikimizdir ki; doğayla baş başa kalmak isterseniz rotanızı direkt olarak Bolu’ya çevirmeniz yeterli olacaktır. Bolu gezilecek yerler listemizde sırada şimdi de Sünnet Gölü Tabiat Parkı var. Burası aynı zamanda Ankara’ya yakın gezilecek yerler arasında da değerlendirilebilir. Çevre bölgelerden gelen akarsuların beslediği Sünnet Gölü’nün derinliği ortalama olarak 22 metre civarındadır. Ayrıca bu gölde mercan ve alabalık türleri de yaşmakta. Eğer siz de Sünnet Gölü Tabiat Parkı etrafında kamp kurup minik yapmak isterseniz, bu gölden balık tutarak taze bir şekilde pişirip afiyetle yiyebilirsiniz.

 

Karagöl Tabiat Parkı

Karagöl Tabiat Parkı
Karagöl Tabiat Parkı

Bir diğer adı Kıbrısçık Tabiat Parkı olan bu bölge, Bolu kent merkezine yaklaşık 62 kilometre uzaklıktadır. Bölgenin genel rakımı 1500 metre seviyelerinde olmakla birlikte, buranın tam bir yeşil cennet olduğunu söyleyebiliriz. Karagöl Tabiat Parkı’nda, gelen misafirlerin kiralaması ve konaklaması için 5 adet bungalov ev bulunuyor. Yine bu güzel tabiat parkında tatil yapmak istediğinizde, mis gibi doğasında yürüyüşe çıkabilir, kendi kamp çadırınızı kurabilir ve sevdiklerinizle birlikte huzurlu bir piknik etkinliği düzenleyebilirsiniz.

 

Aladağ Göksu Tabiat Parkı

Aladağ Göksu Tabiat Parkı
Aladağ Göksu Tabiat Parkı

Bolu’da kamp yapmak isteyen tatilciler için harika bir yer olan Aladağ Göksu Tabiat Parkı, Çamyayla ilçesine bağlıdır. Özel araçlarla çok kolay bir şekilde ulaşım sağlanabilen bölge, sahip olduğu atmosferle birlikte insana adeta huzur veriyor. Ayrıca bu tabiat parkının kamp alanında yer alan tesis, bölgeye gelen misafirler için çadır kiralama hizmeti de sağlamakta. Elbette ki burada bulunan tesisten çadır kiralayabileceğiniz gibi, kendi çadırınızı getirerek de uygun bir alana kurabilirsiniz.

 

Köroğlu Şelalesi

Köroğlu Şelalesi
Köroğlu Şelalesi

Bolu’nun Dörtdivan ilçesinde yer alan Köroğlu Şelalesi, il merkezine 40 dakika ve ilçe merkezine ise yaklaşık 30 kilometre uzaklıktadır. Yemyeşil renkteki harika bir doğanın tam ortasında yer alan bu şelale, sadece sesiyle bile insana huzur vermek için yeterlidir. Buraya ulaşmak her ne kadar zorlayıcı olsa da, şelale bölgesine geldikten sonraki yol serüveninde çekmiş olduğunuz tüm zorlukları unutacak ve tamamen şelalenin güzelliğine odaklanacaksınız.

 

Aladağ Yaylaları

Aladağ Yaylaları
Aladağ Yaylaları

Bolu şehir merkezine 30 kilometre uzaklıkta yer alan Aladağ Yaylaları, adeta ünlü bir ressamın çizdiği tabloyu anımsatıyor. Buraya geldiğinizde eminiz ki bu yaylanın havasına, doğasına, güzelliğine ve atmosferine hayran kalacaksınız. Yayla bölgesi, yaz mevsimlerinde yemyeşil bir görünümde olurken, kış aylarında ise tamamen beyaz örtüyle kaplıdır. Ve Aladağ Yaylaları’na gelen tatilciler, burada kamp, trekking, bisiklet turu ve izcilik gibi faaliyetlerde bulunabilirler.

 

At Yaylası

At Yaylası
At Yaylası

Bolu şehir merkezine oldukça yakın bir konumdaki At Yaylası, atları ve kiraz ağaçları ile son derece ünlü bir yerdir. Dilerseniz kamp çadırınızı da yanınıza alarak bu güzel yaylaya gelip, hem burada doğa ile iç içe keyifli bir tatil yapabilir, hem de yaylada yaşayan yılı atlarını yakından inceleyebilirsiniz. Elbette ki yine At Yaylasında bulunan ağaçlardan kiraz koparıp yemenin tadı da sizler için ayrı bir keyifli olacaktır.

 

Pürenli Yaylası

Pürenli Yaylası
Pürenli Yaylası

Bolu’nun Mudurnu ilçesinde yer alan Pürenli Yaylası, aynı zamanda Düzce gezilecek yerler arasında da gösterilmektedir. Deniz seviyesinden yaklaşık 1400 metre yükseklikte konumlanmış olan bu yayla, bizlere yeşilin her tonunu en güzel şekilde sunuyor. Bu güzel yaylaya geldiğinizde bölgede bulunan gölün hemen kenarına kamp çadırınızı kurarak şöyle güzel bir tatilin tadını çıkarabilirsiniz.

 

Akkaya Travertenleri

Akkaya Travertenleri
Akkaya Travertenleri

Traverten diyince aklımıza hemen Pamukkale gelebilir. Ancak ülkemizdeki tek travertenler orası olmadığı gibi, Bolu sınırları içerisinde yer alan Akkaya Travertenleri de buna verilebilecek en iyi örneklerden biridir. Dünyanın yumuşak biçimli sodası olan travertenler, bir nevi doğal maden suyu olarak da tanımlanabilir. Bu sayede, doğal havuzlar oluşmakta ve bunlar da bizler için harika bir tatil rotası haline gelmektedir. Ve sizler de Bolu gezilecek yerler listesine Akkaya Travertenleri’ni de dahil ederek, bu doğal havuzlarda dilediğiniz gibi yüzebilir, buradaki doğal kaynak sularından içebilir ve etrafınızdaki yemyeşil orman manzarasını seyredebilirsiniz.

 

Bolu Masal Parkı

Bolu Masal Parkı
Bolu Masal Parkı

Şimdi de çocuklar için tatil yerleri arasındaki en iyi örneklerden biri olan Bolu Masal Parkı’na doğru yolculuğa çıkalım. Bolu il merkezinde yer alan bu park, 2018 yılı itibariyle açılmış olup, vatandaşlar tarafından büyük ilgi görmektedir. Park içerisinde, çizgi film ve masal kahramanlarına ait birbirinden güzel heykeller bulunuyor. Bu heykeller arasında ise Şirinler, Pamuk Prenses, Nuh’un Gemisi, Taş Devri karakterleri ve çok daha fazlası yer almaktadır. Siz de Bolu tatiliniz esnasında çocuklarınız için eğlenceli bir yere gitmek istiyorsanız, Bolu Masal Parkı’nı tercih edebilirsiniz.

 

Bolu Lunapark

Bolu Lunapark
Bolu Lunapark

Bolu eğlence yerleri arasında en çok tercih edilen seçeneklerden biri olan Bolu Lunapark, hem çocuklar ve hem de yetişkinler için oldukça idealdir. Lunapark içerisinde envai çeşit oyun aleti olmakla birlikte, siz de bu oyun aletleriyle vakit geçirip kendinize güzel bir gün armağan edebilirsiniz. Ayrıca Bolu Lunapark içerisindeki çocukların diledikleri gibi oynayıp eğlenebilmeleri için inşa edilmiş olan özel alanlar da mevcuttur.

 

Göynük Zafer Kulesi

Göynük Zafer Kulesi
Göynük Zafer Kulesi

Bolu şehrinin en önemli simgelerinden biri olan Göynük Zafer Kulesi, tamamen ücretsiz bir şekilde gezilip görülebilecek bir yapıttır. Bu kule, Sakarya Meydan Muharebesi’nde alınan galibiyet ve Türk ordusunun onurlu mücadelesini temsil etmek amacıyla, Cumhuriyet’in ilk dönemleri olan 1922 yılında Kaymakam Hurşit Bey tarafından yaptırılmıştır. Bolu kent mimarisine uygun bir şekilde, ahşap malzemeler de kullanılarak inşa edilmiş olan bu kule, kente gelen yerli ve yabancı turistler tarafından da büyük ilgi görüyor. Siz de ülkemiz için önemli bir eser olan Göynük Zafer Kulesi’ni, Bolu gezilecek yerler listenize dahil ederek görüp inceleyebilirsiniz.

 

Köroğlu Anıtı

Köroğlu Anıtı
Köroğlu Anıtı

Bolu tatiliniz esnasında maneviyatı yüksek yerleri ve eserleri ziyaret etmenizi de tavsiye ediyoruz. Türk Edebiyatımız için son derece önemli bir kişi olan Köroğlu’nun maneviyatı, kendisi için yaptırılan bu anıtla birlikte Bolu il merkezinde en iyi şekilde yaşatılmaktadır. Tam 70 metre yüksekliğe sahip olan bu heykel, 2016 yılından bu yana ziyaret edilmekte. Siz de Bolu şehir merkezine gelerek hem bu heykeli ziyaret edip Köroğlu’nu anabilir, hem de yakın çevrede bulun kafe ve restoranlardan bir şeyler yiyip içebilirsiniz.

Mustafa Öztürk

Merhaba, ben Mustafa. Bir çok alanda yazılı ve videolu içerik üretiyorum. SEO, Wordpress ve Pazarlama ana uzmanlık alanlarımın başında geliyor. Bu konularda ürettiğim yazılara ise ulaşmak için şahsi bloğumu ziyaret edebilirsiniz. > mustafaozturk.org

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu