Büyükada Gezilecek Yerler (En İyi 26 Yer)
Herkese merhabalar, yine sizlere rehberlik edeceğimiz bu içeriğimizde Büyükada gezilecek yerler tanıtımı yapacağız. İstanbul’un en turistlik yerleri arasında olan Büyükada, Prens Adaları grubunun en büyük yüzölçümüne sahip olan yeridir. Bu kentin sokakları, doğal yerleri, plajları, müzeleri ve tarihi yerleri, her biri birbirinden güzel niteliktedir. Adanın yerel nüfusu ortalama olarak 8 bin civarıyken, özellikle de yaz aylarında bu nüfusun onlarca kat daha fazlasına ulaştığını söyleyebiliriz.
Büyükada Gezilecek Yerler
Burada geçireceğiniz dolu dolu üç gün, size gerçek bir Büyükada tatili yapma hissiyatını sağlayacaktır. Bu süre içerisinde ise adaya dair hemen yeri gezmiş, görmüş ve deneyimlemiş olursunuz. Büyükada’ya nasıl gidilir diye soracak olursanız, İstanbul’un Marmara Denizi ve boğazına kıyısı olan limanı bulunan ilçelerin hemen hepsinden, vapur vasıtası ile Büyükada’ya ulaşmak mümkündür. O halde bu adayı hep birlikte tanımaya hazır mıyız? İşte, Büyükada gezilecek yerler…En sevdiğiniz diş fırçasını ücretsiz kargoyla süper düşük fiyatlarla satın almanızı öneririz ve siparişinizi aynı gün mağazadan teslim alabilirsiniz.
Büyükada Sahili
Büyükada’ya ulaşım sağladığınızda ilk olarak adanın tam da bu sahil kesimine gelmiş olacaksınız. Burada ise sizleri, adanın ilk havası ve doğal güzellikleri karşılayacaktır. Büyükada Sahili’ne ilk indiğiniz andan itibaren çevreyi şöyle bir izleyip keşfetmeye başlayabilirsiniz. Daha sonrasında ise arkanıza dönerek oradan İstanbul şehir manzarasını da izleyebilir ve tekrardan ön tarafa yönelip Büyükada’nın asıl gezilecek yerlerine doğru yola koyulabilirsiniz.
Saatli Meydan
Elbette ki hemen her kentin bir meydanı vardır ve o meydanın ortasında ise genelde bir heykel veya saat bulunur. Büyükada meydanının ortasında ise bir saat bulunmakta olup, buraya ise Saatli Meydan adı verildi. Adanın ikonik bir simgesi haline gelmiş olan bu saat, 1923 yılından itibaren orada bulunuyor. Zaten bir önceki başlığımızda bahsetmiş olduğumuz Büyükada Sahilinde vapurdan inip, insanların yürüdüğü yöne doğru siz de ilerlediğinizde, karşınıza direkt olarak Saatli Meydan çıkacaktır. Eğer bu adada birkaç günlüğüne konaklamayı düşünüyorsanız, meydanın etrafında yer alan Büyükada Otelleri arasından kendinize en uygun bir yeri seçmenizi tavsiye ederiz.
Ada Çarşısı
Büyükada dükkanlarının geneli, bu çarşıda yer alıyor. Saatli Meydandan biraz daha yukarıya gittiğinizde ulaşabileceğiniz Ada Çarşısı’nda, hem alışveriş yapabilir hem de buradaki restoranlardan yemek yiyebilirsiniz. Ayrıca çarşı genelindeki tatlıcıların da gerçekten çok leziz seçenekler sunduklarını da belirtmek isteriz.
Ada Sokakları
Büyükada’ya geldik, sahilini gördük, meydanında konaklamak için bir otel ayarladık, yemeğimiz ile tatlımızı da yedik ve sıra geldi, Büyükada gezilecek yerleri görmeye. Aslında bu adayı tam anlamıya gezip göreceğimiz kısımlar işte şimdi başlıyor diyebiliriz. Bu kentin sokakları bile adeta turistlik bir merkez niteliğinde olup, buralarda sizi karşılayacak olan birbirinden renkli çiçekler, bitkiler, tarihi yerler, müzeler, köşkler ve farklı mekanlar bulunmaktadır. Elinize kameranızı da aldıysanız, ada sokaklarında şöyle bir gezinti yapıp bölgeyi tanımanızı tavsiye ederiz.
Adalar Müzesi
Büyükada ve hatta İstanbul’un gezilecek müzeleri arasında büyük öneme sahip olan bu mekan, tam bir koleksiyon yapıtıdır. Müze içerisinde Adalar tarihini anlatan 20 bin belge ve 6 bini aşkın tarihi parça yer almakta. Bu eserlerin bazıları cam ekranlar içerisinde ve bazıları ise tamamen açık bir şekilde sergileniyor olmakla birlikte, sizleri gerçekten de etkileyecek niteliklere sahiptir. Siz de bu eserleri inceleyip, aynı zamanda müze içerisinde Adalar hakkında yapılan ekstra bilgilendirmeleri takip ederek, genel kültür seviyenizi geliştirmiş olursunuz.
Sait Faik Abasıyanık Müzesi
1959 yılında açılan ve 1990 yılında bazı sebeplerden ötürü kapatılan Sait Faik Abasıyanık Müzesi, gerçekleştirilen restorasyon ve yenileme çalışmaları sonrasında 2013 yılı itibariyle tekrardan ziyarete açılmıştır. Bu müzeyi daha çok edebiyat ve tarih tutkunu olan tatilciler ziyaret ediyor, gerçekten de çok seviyor ve yine bu müzede ilgi alanları dahilinde çeşitli bilgiler öğreniyorlar.
Aya Yorgi Kilisesi
Ortadoks Hristiyanları için çok önemli bir dini yapıt olan Aya Yorgi Kilisesi, 1751 yılında inşa edilmiş tarihi bir yerdir. Ayrıca bir söylentiye göre bu kilise yerinde bir de manastır bulunmakta ve bu manastır, tam bin yılı aşkın bir süre önce, M.S 963 yılında Bizans İmparatoru Nikiforos Fokas tarafından inşa ettirilmiştir. Kilise ve bölgesine dair en detaylı bilgileri, burada yer alan tarihçe kaynaklarından en iyi şekilde öğrenebilirsiniz. Elbette ki burası sadece bir kilise olmaktan ziyade, konumu bakımından çok farklı bir niteliğe sahiptir. Aya Yorgi Kilisesi, Büyükada’nın en tepe noktalarından birinde olmasıyla birlikte, manzarası gerçekten de muhteşemdir ve biz, siz değerli okurlarımızın da bu manzarayı kesinlikle görmesini istiyoruz.
Yücetepe
Şimdi de Büyükada manzara izlenecek yerler arasında belki de en iyi birkaç seçenekten biri olan Yücetepe’ye doğru hareket edelim. Burası, meşhur Aya Yorgi Kilisesi’nin de hemen yanı başında bulunan ve ziyaretçileri için gerçekten de muhteşem bir Marmada Denizi, İstanbul, diğer adalar ve hatta Yalova ve Bursa bölgesi manzaraları sunmaktadır. Örneğin burası, Büyükada’ya ilk ayak bastığınız yer olan ada limanına oldukça uzak ve yukarı bir konumdadır. Ancak bu yolun çok büyük bir kısmını, kiralamış olduğunuz elektrikli araç veya bisikletlerle fazla zorlanmadan gelebilirsiniz. Daha sonrasında ise ortalama 200 metrelik bir yokuşu çıktığınızda, Yücetepe’ye ulaşmış olacaksınız.
Adakule
Orman Genel Müdürlüğü’ne ait olan Adakule, toplamda beş katlıdır ve Büyükada’da çıkabilecek olası bir yangın durumunda termal kameralarını devreye sokarak itfaiye ekiplerinin bu yangına anında müdahale etmesini sağlar. Deniz seviyesinden 202 metre yükseklikte olan bu kuleye, Aya Yorgi Kilisesi yolundan sağa doğru dönen patikayı takip ettiğinizde, ulaşmış olacaksınız.
Blue Beach
Büyükada’da denize girilecek yerler arasında en iyi tercihlerinizden biri hiç şüphesiz, Blue Beach olacaktır. Üstelik Büyükada iskelesinde vapurdan indiğinizde, çevrenizde plaj bölgelerine ulaşımın sağlandığı özel tekneleri göreceksiniz. Tam da o kısma gelerek, Blue Beach plajı özel teknesini bulup binebilirsiniz. Bu sayede plaj bölgesine çok kısa sürede ulaşmış olacaksınız. Ayrıca bu plaja damsız müşteri alınmadığı bilgisini de vermiş olmakla birlikte, girişlerin de ücretli olduğunu belirtmek isteriz.
Yörüklü Plajı
Büyükada’nın en geniş kaplı kapasiteye sahip plajı olan bu bölge, aynı zamanda oldukça popüler ve bir o kadar da eski bir yerdir. Buraya eski bir yerdir demekteki kastımız, plajın çok uzun yıllardır var olduğunu belirtmek içindi. Yoksa plaj içeriği ve kullanılan malzemeler, gerçekten de çok temiz ve yeni olmakla birlikte, tam da siz değerli tatilcilerin zevkine uygun niteliktedir. Siz de bu plaja gelerek hem dilediğiniz gibi yüzüp güneşlenebilir, hem de buradaki restoran seçenekleri arasından dilediğiniz lezzeti tadabilirsiniz.
Viranbağ Plajı
Viranbağ Koyu olarak adlandırılan bölgede bulunan ve “Yada Beach Club” şirketi tarafından işletilen Viranbağ Plajı, Büyükada’nın en sık tercih edilen yerlerinden biridir. Bu plaja olan ulaşım, Adalar iskelesine kadar tamamen ücretsiz olarak getir – götür şeklinde sağlanmaktadır. Özellikle de hafta sonu gelirseniz, burada düzenlenen birbirinden keyifli etkinliklere katılım sağlayabilirsiniz.
Eskidağ Plajı
Büyükada plajları arasında görüntü açısından en cazibi olarak nitelendireceğimiz Eskidağ Plajı, havası ve suyu itibariyle gerçekten de çok temiz bir yerdir. Burada yüzme ve güneşlenme keyfine ek olarak, yeme içme ve alışveriş hizmetlerinden de faydalanabilirsiniz. Sabah saatlerinde gelip akşama kadar vakit geçirebileceğiniz ve hiç sıkılmayacağınız Eskidağ Plajı’na, kiralayabileceğiniz küçük motorlu taşıtlar ile ortalama olarak yarım saatlik bir süre sonunda ulaşmanız mümkün.
Prensesler Koyu Plajı
Büyükada’nın en çok tercih edilen bir diğer seçeneği olan Prensesler Koyu Plajı’na, ada merkezinden kalkan motorlu taşıtlar ve ada iskelesinden kalkan teknelerle ücretsiz bir şekilde gelebilirsiniz. Ayrıca yürüyerek gelmek isterseniz de yine ada iskelesinden başlandığında ortalama olarak 20 dakikalık bir süre sonrasında buraya gelmiş olursunuz. Prensesler Koyu Plajı’na geldiğinizde ise dalgasız, sığ ve tertemiz bir denizde doyasıya yüzme keyfi yaşayabileceksiniz.
Nakibey Plajı
Ada merkezine oldukça yakın bir konumda olan ve ada iskelesinin de hemen yanıbaşındadır diyebileceğimiz Nakibey Plajı, İstanbul şehir merkezinin tam karşısında yer alıyor. Bu plaj her ne kadar küçük de olsa, denizinin dalgasız ve temiz oluşundan ötürü rahatlıkla tercih edebileceğiniz kalitededir. Yine bu plaja da sabah gelip akşam üzeri bir saate kadar doyasıya yüzüp eğlenebilirsiniz. Gün içerisindeki yeme, içme, WC ve duş ihtiyaçlarınızı ise plaj içerisindeki işletmelerden karşılayabilirsiniz. Ayrıca burası aile plajı olarak nitelendirilmekte olup, damsız girişlere izin verilmemektedir.
Halik Koyu Plajı
Büyükada’nın en uzun plajı olma özelliğini taşıyan Halik Koyu Plajı, temiz, sakin ve oldukça da sessiz bir bölgededir. Büyükada otelleri arasında çok popüler bir isim olan Eskibağ Otel’i tarafından işletilen bu plaj, aynı zamanda birbirinden güzel restoran menüleriyle de tatilcileri için oldukça lezzetli seçenekler sunuyor. Buraya yürüyerek en fazla yarım saatlik bir sürede ulaşabilir veya ücretsiz özel ulaşım araçlarıyla da gelebilirsiniz. Ayrıca, plaj işletmesinin yakın konumlarında kamp kurup piknik yapacağınız uygun yerler de mevcuttur.
Büyükada Tabiat Parkı
Devlet Ormanı olarak tanımlanan ve toplamda 4,5 hektarlık bir alana üzerine kurulmuş Büyükada Tabiat Parkı, bu unvanına 2011 yılı itibariyle kavuşmuştur. Park içerisinde yer alan birbirinden güzel çiçek ve ağaç türleri, ziyaretçileri için harika bir doğal ortam sunmaktadır. Siz de keyifli bir yürüyüşün ardından bu parka ulaşabilir ve burada sevdiklerinizle birlikte güzel bir piknik keyfi yapabilirsiniz. Ayrıca Büyükada Tabiat Parkı içerisinde çeşme, tuvalet, büfe ve spor sahası gibi yerler de mevcuttur.
Dilburnu Tabiat Parkı
Büyükada gezilecek yerler arasında doğayla iç içe olan ve ada merkezine de oldukça yakın bir konumda bulunan Dilburnu Tabiat Parkı, tam 7 hektarlık büyükçe bir alanı kaplıyor. Bu bölge de yine 2011 yılı itibariyle tabiat parkı unvanına sahip olmuş ve koruma altına alınmıştır. Dolu dolu ve oldukça da keyifli bir gün geçireceğiniz Dilburnu Tabiat Parkı’nda ailenizle birlikte piknik yapabilir, top oynayabilir ve buradaki restoranlarda Büyükada yöresine ait yemeklerden yiyebilirsiniz.
Con Paşa Köşkü
Diğer bir adı John Avrimidir Köşkü olan bu yapıt, muhteşem bir mimarı tasarıma sahiptir. Büyükada’nın en büyük tarihi köşklerinden biri olmasıyla birlikte, yapısında daha çok sarı rengin hakim olduğunu görüyoruz. Ve bu köşk, Midilli doğumlu Con Paşa’nın özel isteği doğrultusunda 1880 yılında inşa edilmiştir. Siz de gerçek anlamda harikulade bir mimari tasarım ve tarihi bir yapıtı görüp, inceleyip ve de fotoğraflamak istiyorsanız, sizlere Con Paşa Köşkü’ne gitmeyi kesinlikle tavsiye ederiz.
Rum Yetimhanesi
Büyükada’nın yüksek bir konumunda yer alan ve oldukça da köklü bir geçmişi bulunan Rum Yetimhanesi, 1898 yılında Fransız mimar Alexendre Vallaury tarafından tasarlanarak inşa edilmiştir. Yapısı tamamen ahşap olan Rum Yetimhanesi, aynı zamanda dünyanın ilk çok katlı ahşap yapıtı olma özelliğini de elinde tutuyor. Bu binanın iç kısmı her ne kadar boş ve kullanılmıyor olsa da sahip olduğu harika tasarımsal yapıyı bizlere en güzel şekilde yansıtmaktadır. Siz de bu tarihi ahşap yapıtın yakın bir konumuna giderek burayı inceleyebilir ve burayla ilgili birbirinden güzel fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.
Sabuncakis Köşkü
Sahip olduğu mimari tasarımdan ötürü farklı kesimler tarafından farklı şekilde adlandırılan Sabuncakis Köşkü, 1904 yılında ünlü mason, Halepli Yorgi Sabuncakis tarafından inşa edilmiştir. Köşk içerisinde ve etrafında birbirinden farklı motifler bulunmakla birlikte, yine bu motiflerin her biri farklı anlamlar taşıyor. Ancak bu köşk özel bir mülkiyet olup ziyarete açık olmadığı için, tüm bu muhteşem yapıtı uzaktan izlemek ve sadece bir kısmını görmekle yetinebilmekteyiz.
Troçki Evi
Rusya ve Bolşevik için önemli bir isim olan Lev Troçki, Stalin’in iktidara gelmesinin ardından birlikte kendisiyle sorunlar yaşar ve Rusya’dan sürgün edilir. Sürgün yıllarında önce Kazakistan ve sonra da İstanbul’a getirilen Lev Troçki, şu an Troçki Evi olarak adlandırılan bu evde yaşamıştır. Büyükada’da yaşadığı süre boyunca da Sürekli Devrim ile Sanat ve Edebiyat gibi önemli kitapları yazarak, aslında sürgün yıllarını hayatının en önemli dönemleri haline getirir. Ve bu ev, günümüze kadar uzanan döneminde maalesef harabeye dönmüş bir haldedir ancak ona rağmen birçok kişi tarafından rağbet görür. Hatta şu an ev mülkünü elinde bulunduran kişiler, burayı 2,5 milyon dolar karşılığında satışa çıkarmıştır.
Splendid Palace
Kazım Paşa tarafından 1908 yılında inşa ettirmiş olan Splendid Palace, günümüzde otel olarak kullanılan bir mekandır. Aslında bu binanın bulunduğu yerde, ilk inşa edilmiş olduğu dönemden öncesinde de başka bir otel bulunuyordu. Fakat o otel yanarak harabeye dönmüş ve yıkılmıştır. Kazım Paşa ise Avrupa gezileri sırasında görüp de beğendiği otel tasarımlarından birini, Büyükada’da inşa ettirmek ister ve bu oteli yaptırır. Var olduğu tarihi boyunca hastane, karargah ve diğer pek çok alanda kullanlan Splendid Palace, ayrıca Mustafa Kemal Atatürk’ün o meşhur vals fotoğrafının çekildiği yer olarak da bilinmekte. Siz de eğer isterseniz ön rezervasyon yaptırarak bu otelde konaklayabilir veya da konaklamasanız bile, otele ait kafe ve restoranda bir şeyler yiyip içebilirsiniz.
Reşat Nuri Güntekin Evi
Türk Roman Tarihi’nin en önemli isimlerinden biri olan Reşat Nuri Güntekin, 1937 yılında Büyükada’dan bir ev satın almış ve ölene kadar da bu evde yaşamıştır. O ev ise şimdiki dönemlerde Reşat Nuri Güntekin Evi olarak anılmakta ve oldukça büyük bir öneme sahiptir. Şu an müze statüsü kazandırılmamış olan bu evi, sadece yanına giderek inceleyebilir ve ünlü yazarımızı o an için en derin hissiyatlarınızda yaşatabilirsiniz.
Yalman Köşkü
Türk Gazeteci Ahmet Emin Yalman’ın Büyükada içerisinde yaşamış olduğu bu köşk, 19’uncu yüzyılın sonlarına doğru inşa edilmiştir. Con Paşa Köşkü’nün de hemen karşı tarafında yer alan bu yapıt, gereçkten de güzel bir mimari tasarıma sahip olmasıyla birlikte, bir bakanı bir daha baktıracak niteliktedir. Hem bu ve hem de aynı sokak üzerinde diğer birçok farklı tarihi köşkü görmek için siz de Yaşman Köşkü bölgesini ziyaret edebilirsiniz.
Agasi Efendi Köşkü
Yapılış tarihi bilinmeyen bu köşk, Büyükada’nın Çankaya Caddesi’nde yer alıyor. Köşkün geçmiş tarihine dair bilinen en önemli ve hatta tek bilgi ise Kuyumcuağası Ejderhanyan’ın oğlu Ohannes Efendi tarafından yaptırılmış olduğudur. Büyükada’nın en önemli yapıtlarından biri olan ve yine birçok kez el değiştiren bu köşkte, Necmettin Molla, Recaizade Mahmut Ekren, Adnan Menderes ve daha birçok tanınmış isim, kiracı olarak oturmuştur.