Erzincan Gezilecek Yerler (En İyi 23 Yer)

Görmeden gitmeyin diye Erzincan gezilecek yerler listesinden en iyi 23 yeri sizin için seçtik.

Erzincan gezilecek yerler listemiz bölgedeki doğal güzellikleri, kayak merkezlerini, tarihi yapıları ve türbeleri yakından tanımanıza yardımcı olacak. Doğu Anadolu bölgesinde bulunan Erzincan ilimiz, içinde keşfedilmeyi bekleyen onlarca farklı yer ve mekanlarıyla ziyaretçilerine unutulmayacak bir gezi deneyimi yaşatıyor.

Erzincan’a geldiniz ve şehri gezmek mi istiyorsunuz? Gezintiye başlamadan önce gitmeniz gereken yerleri önceden belirlemeniz gerekmektedir. Şehirde bulunan tüm güzellikleri kısıtlı zaman içerisinde göremeyeceğiniz için bu yerler arasından en iyilerini seçerek yol haritanızı oluşturmanız gerekiyor. Erzincan’dan dönmeden mutlaka görmeniz gereken yer seçeneklerini sizin için daraltarak 23 yere kadar düşürdük. Yazımızdaki yerlerin görsellerini ve içeriklerini inceleyerek gitmek istediğiniz yerleri bu bölgeler arasından seçebilirsiniz. İşte en iyi seçeneklerden oluşan Erzincan gezilecek yerler listesi!

Erzincan Gezilecek Yerler

Dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan, direkt olarak içeriğimizin detay kısmına geçiş yapalım. İşte, okuyarak gitmeniz gereken yerler hakkında bilgi edinebileceğiniz Erzincan gezilecek yerler listesi…

Erzincan’da bulunan güzellikleri gördükten sonra Erzurum’u da görmeye ne dersiniz? Erzincan’a 190 km mesafede bulunan Erzurum’u ziyaret etmeyi düşünürseniz bölgedeki görmeye değer alanları daha rahat bulmanız için Erzurum gezilecek yerler yazımızı inceleyebilirsiniz.

Kemah Kalesi

Kemah Kalesi
Kemah Kalesi

Erzincan’ın Kemah ilçesinden adını alan ve birçok tarihi ana tanıklık etmiş olan Kemah Kalesi adeta tarihi zihninizde yeniden canlandıracak. MÖ 205 yılında inşa edilen ve günümüze kadar ayakta kalmaya başaran Kemah Kalesi, her yıl binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. Yapıldığı tarih itibariyle çok sayıda medeniyetin himayesine girmiş ve savaşlarda savunma bölgesi olarak kullanılmasından dolayı bazı bölgeleri tahrip edilmiş olsa da orijinal yapısı korunmaya devam ediyor.

1515 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun yönetimi altına girmiş olan Kemah Kalesi toplamda 8.000 metrekarelik bir alan üzerine inşa edilmiştir. Kale içerisinde farklı kullanım amaçlarıyla inşa edilmiş oda ve bölümleri görmek mümkün. 2019 yılında başlayan arkeoloji çalışmaları hala devam etmekte. Erzincan’a geldiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken Kemah Kalesi hakkında Evliya Çelebi, Seyahatname kitabında da kaleye geniş bir yer vermiştir.

 

Girlevik Şelalesi

Girlevik Şelalesi
Girlevik Şelalesi

Girlevik Şelalesi kesinlikle Erzincan’ın en güzel doğal güzelliklerinin başında gelmektedir. Şehir merkezine 35 kilometrelik uzaklıkta olan şelale, insan eli değmemiş ve doğal olarak kalmış yapısıyla bölge halkının sıkça ziyaret ettiği mesire yerlerinden birisidir. Girlevik Şelalesi bahar döneminde ayrı bir güzelliğe sahiptir. Bölgede her yıl yeniden doğan papatyalar, nadir olarak bulunan renkli küpe çiçekleri şelaleye ayrı bir güzellik katmaktadır. Yazın Girlevik şelalesini ziyarete gelirseniz mutlaka iğde ağaçlarının altında piknik yapmayı denemelisiniz. Bahar aylarındaki güzelliği kış mevsiminde de ayrı bir görünümle devam etmektedir. Sıcaklığın düşmesiyle birlikte şelale suyu buz tutmaktadır. Bu da buz tırmanışı spor dalıyla ilgilenenler için kaçırılmayacak bir fırsat sunmaktadır.

 

Sultan Melik Türbesi

Sultan Melik Türbesi
Sultan Melik Türbesi

Bölge halkı arasında “Sultan Melek” olarak da isimlendirilen Sultan Melik Türbesi, Kemah bölgesinin kuzeybatısında doğal bir kayalığın üzerine inşa edilmiştir. Yeşilliklerin arasında muhteşem bir görünüme sahip Sultan Melik Türbesi’nde Selçuklu Hükümdarı Alparslan’ın Anadolu bölgesini fethetmesi için özel olarak görevlendirilen Sultan Melik’in mumyası ve beraberinde 5 farklı mezar daha bulunmaktadır. Türbenin inşasında kullanılan yapı taşları ve türbenin altında yer alan mezar odasını taşıması için yapılan sekizgen şeklindeki sütun, türbe yapısında öne çıkan özellikler arasındadır.

 

Ekşisu Mesire Alanı

Ekşisu Mesire Alanı
Ekşisu Mesire Alanı

Erzincan halkının ve bölgeyi ziyarete gelenlerin uğrak noktası olan Ekşisu Mesire Alanı, doğayla iç içe bir dinlenme fırsatı sunar. Şehir merkezine 11 kilometrelik bir mesafe bulunan alan içerisinde oldukça geniş bir park alanı mevcuttur. Ekşisu Mesire Alanı’nı meşhur yapan diğer özelliklerinden biride alanda doğal maden suyunun çıkmasıdır. Yer altından çıkan bu maden suyunu mesire alanında bulunan çeşmelerden ücretsiz olarak içebilirsiniz. Erzincan gezilecek yerler listesinde önemli bir yer tutan Ekşisu Mesire Alanı, sağlık problemi yaşayan ziyaretçiler içinde oldukça faydalıdır. Böğert adı verilen maden suyu anemi, bağırsak, karaciğer, mide gibi hastalıklara iyi gelmektedir. Sağlık problemi yaşamasanız bile bu yemyeşil alanı ziyaret ederek dinlenmenizi tavsiye ederiz.

 

Mama Hatun Külliyesi

Mama Hatun Külliyesi
Mama Hatun Külliyesi

İslami açıdan da oldukça değerli bir yapı olan Mama Hatun Külliyesi içerisinde kümbet, kervansaray, hamam ve cami barındırmaktadır. Ülkemizde başka bir örneği olmayan, dev bir dairenin içerisindeki dilimli gövdesiyle eşsiz bir mimari tasarıma sahip olan Mama Hatun Külliyesi, Saltuklu Beyliği hükümdarlarından II. İzzeddin Saltuk’un kızı Mama Hatun tarafından inşa ettirilmiştir. Külliye’nin yeşil ve düzlük bir alana yapılması tasarım harikası olan bu yapıya farklı bir güzellik katmıştır. Külliye içerisindeki birçok alan ilk halini korumaya devam etse de aynı durum cami için geçerli değildir. Cami komple yıkılmış ve yerine orijinal haliyle benzer bir cami inşa edilmiştir.

 

Terzibaba Türbesi

Terzibaba Türbesi
Terzibaba Türbesi

Erzincan’ın en büyük mezarlığı olarak bilinen ve Terzibaba’nın defnedilmesiyle birlikte adı değişen Terzibaba Türbesi, uzunlamasına bir yapıya sahiptir. Erzincan’a manevi olarak önemli ölçüde değer katmış ve asıl adı Muhammed Vehbi olan Terzibaba, 1848 yılında bu mezarlığa defnedilmiştir. Dışında çok sayıda mezar bulunan türbenin içerisinde dikkat çeken iki farklı sanduka mevcuttur. Bu sandukalardan büyük boyuta sahip olanında Terzibaba’nın kendisi, küçük olanında ise kendisine yakın dereceden refakat eden bir müridi yatmaktadır. Terzibaba Türbesi, 1980’li yıllarda meydana gelen büyük bir yangın sonucu harap olmuş ve aynı dönemde betonarme olarak yeniden inşa edilmiştir. Yeni inşa edilen yapıda Osmanlı mimarisi ön plana çıktığından görüntü olarak da otantik bir görünüme sahiptir.

 

Terzibaba Cami

Terzibaba Cami
Terzibaba Cami

Terzibaba Camisi ilk bakışta sıradan bir cami olarak görünsede altında farklı özellikler barındırmaktadır. Türkiye’de tek kubbe içerisinde en çok insanı barındırabilme özelliğine sahip caminin minareleri de keskin bir kılıçtan esinlenerek inşa edilmiştir. Caminin toplam kapasitesi aynı anda 7 bin insanı barındırabilecek kadar büyüktür. Cami içerisinde bulunan halılar, gökyüzünü anımsatması için mavi zemin üzerine sarı desenlerle tasarlanmıştır. Cami içerisine girip camlara baktığınızda tam karşıda bulunan devasa dağları olduğu gibi görebilirsiniz. Terzibaba camisini farklı kılan bir diğer özellik ile Osmanlı tarzı camilerin yanı sıra modern yapı anlayışıyla yapılmış ve büyük yarım daire şeklindeki kubbesiyle adeta uzay mekiğini anımsatmasıdır. İslami açıdan büyük önem taşıyan cami, ibadetlere açıktır.

 

Karanlık Kanyon

Karanlık Kanyon
Karanlık Kanyon

Kemaliye (Eğin) Karanlık Kanyon olarak bilinen bu doğa harikasından söz etmeden önce bilmenizi istediğimiz bir konu var. Karanlık Kanyon; dünyanın en büyük ikinci kanyonudur. Belirli bölgeleri yaklaşık 500-600 metreye kadar kapalı ekosistem sahibi olan kanyonun benzerlerine Amerika’da bulunan Grand Canyon’da veya Avrupa’nın gözde bölgesi Alpler’de rastlayabilirsiniz. Erzincan’da böyle bir kanyonunun bulunması bölgeyi ziyaret etmek için yeterli bir sebep olarak görünüyor. “Canyoning” adıyla bilinen spor dalına oldukça yatkın olan bu bölge, kano geçişleri içinde benzeri bulunmayan bir rota izlemenizi sağlıyor. Karanlık Kanyon’un belirli bölgesinden geçen Fırat nehri rotası da dünyaca ünlü magazin dergilerinde Avrupa’nın en iyi 10 rotası arasındaki yerini alıyor.

 

Munzur Dağları

Munzur Dağları
Munzur Dağları

Erzincan’ın güney bölgesinde bulunan Munzur Dağları, oldukça heybetli ve kayalık bir yapıya sahiptir. Toros Dağları’nın uzantısı olarak nitelendiren Munzur Dağları, Tunceli ilimizin de kuzey kısmında yer almaktadır. Dağın tepe bölgesinde yılın birçok sezonunda erimeyen karları görmek mümkün. Düz kayalıkların üzerinde adeta bir süs edasıyla yer alan kar kalıntıları, dağlara eşsiz bir görünüm kazandırıyor. Munzur Dağları’nın düzlük bölgelerinin çoğu volkanik kayalıklardan oluşuyor ve kayaların üzerinde akarsulardan oluşan aşınma izlerini görmek mümkün. Yüksekliği 3 bin metreyi bulan bu devasa dağın toplamda 10 farklı zirvesi bulunuyor. Munzur Dağları’nı diğer dağlardan en belirgin özelliği ise dünya üzerinde bu dağda yetişen 7 farklı bitki türüne ev sahipliği yapmasıdır.

 

Hıdır Abdal Türbesi

Hıdır Abdal Türbesi
Hıdır Abdal Türbesi

Hıdır Abdal Türbesi, Erzincan’ın Ocak Köyü’nde bulunmaktadır. Hıdır Abdal Sultan olarak tanınan evliyanın bundan 7 yüzyıl öncesinde bu köyde bir tekke kurduğu öne sürülüyor. Birçok gizemi ve hala aydınlatılmayan soruları bulunan türbenin hangi yıl ve ne şekilde inşa edildiği bilinmiyor. Dışarıdan bakıldığında Osmanlı mimarisine sahip olduğu gözlemlense de tahminen mazisi bundan çok daha eskiye dayanıyor. Taş örmesi olarak inşa edilen yapının içerisinde kabri bulunan Hıdır Abdal Sultan’ın doğum ve ölüm tarihi hala tam olarak bilinmiyor. Türbenin hemen bitişiğinde bulunan nehir ve üzerinden geçen köprü, türbeye daha da otantik bir görünüm kazandırıyor. İşte Hıdır Abdal Türbesi içerisinde bulunan bazı yapılar;

  • Cem Evi (Aş Evi)
  • Müze
  • Tarihi Çeşme
  • Anıt Ağaç
  • Muhtarlık

 

Abrenk Kilisesi

Abrenk Kilisesi
Abrenk Kilisesi

Abrenk Vank Kilisesi olarak da bilinen bu yapı, Erzincan’ın tarihi için önemli bir yer tutan Üçpınar Köyü’ne sınır konumundadır. Abrenk Kilisesi 176 yıl önce inşa edilmesine rağmen ilk günkü doğal yapısını koruyor ve oldukça sağlam bir şekilde ayakta duruyor. Günümüze kadar bozulmadan gelmesinin kanıtlarından bir tanesinde kilise girişinde bulunan kapılardaki tarihlerin hala aynı şekilde durmasıdır. Kapıda yazan bilgiler göre kilise 1854 yılında yapılmıştır. Dönemin mimari yapı özelliklerini barındıran kilisenin oldukça görkemli iki büyük taşı ve bir şapeli mevcuttur. Her ne kadar kilisenin çok fazla ziyaretçisi bulunmasa da bu tarih kokan yapıyı görmeden gitmenizi önermeyiz.

 

Ergan Kayak Merkezi

Ergan Kayak Merkezi
Ergan Kayak Merkezi

Ergan Dağı’nın eteklerinde bulunan Ergan Kayak Merkezi, kış sporları için sıkça tercih edilen tesislerden birisidir. Tesis içerisinde bulunan teleferik sayesinde ulaşımın daha kolay ve manzara eşliğinde daha güzel olduğunu söyleyebiliriz. Ergan Kayak Merkezi’nin özelliklerinden birisi de Türkiye’nin 1. Avrupa’nın ise 2. En uzun kayak pistine sahip olmasıdır. İçerisinde gondol ve telesiyej de bulunan kayak merkezi iki farklı etaptan oluşuyor. Dönemin hava şartlarına bağlı olarak 2. Etap bazı dönemlerde kapalı olabiliyor ancak eğer siz gittiğinizde açık ise mutlaka bu etabı deneyimlemenizi tavsiye ederiz. Kayak merkezinde bulunan pistlerin çoğunluğu dik bir yapıya sahip. Eğer kayak sporuna yeni başlamış biriyseniz bu aşamalarda biraz zorlanabilirsiniz. Ancak tesis bünyesinde bulunan hocaların yardımıyla etapları daha profesyonel bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

 

Aygır Gölü

Aygır Gölü
Aygır Gölü

Şehir merkezine 45 kilometre uzaklıktaki Üzümlü ilçesinde bulunan Aygır gölü, suyunun masmavi rengiyle ziyaretçilerini büyülüyor. Türkiye’nin en büyük krater gölleri arasında yer alan Aygır Gölü, yapılardan uzak ve sessiz bir ortamda yer alıyor. Gölün çevresindeki düzlük alan sayesinde kamp yapmak isteyenler kaçırılmayacak bir fırsat sunmaktadır. Ayrıca sadece gölü görüp dönmek istemeyenler kamp inişi, botla göl üzerinde gezinti ve doğa yürüyüşü gibi etkinlikleri gerçekleştirebilirler. Keşiş Dağları’nın tepe bölgesinde bulunan “Agu” olarak da adlandırılan Aygır Gölü, gezintiniz boyunca size doğanın tüm güzelliklerini sunmaktadır. Bölge turizmi açısından önemli yer tutan bu gölü mutlaka keşfetmelisiniz.

 

Otlukbeli Gölü

Otlukbeli Gölü
Otlukbeli Gölü

Dünyanın tek traverten set gölü olma özelliğine sahip Otlukbeli Gölü, denizin seviyesinden 1885 metre yüksekte yer almakla birlikte 7.5 dönümlük geniş bir yüzölçümüne sahiptir. Gölün derinliği 20 metre, uzunluğu ise mevsime bağlı olarak ortalama 150-160 metreye kadar ulaşabiliyor. Gölü emsallerinden ayıran en önemli özellik ise içerisinde bol miktarda madem suyunu barındırmasıdır. Boyutları neticesiyle küçük olarak görünen bu gölün sağladığı faydalar kendisinden daha büyüktür. Sağlık açısından önemli yer tutan Otlukbeli Gölü romatizma ağrılarına, eklem hastalıklarına, kırık çıkık problemlerine ve kadınsal hastalıkların tedavisinde etkin rol oynuyor. Erzincan’a kadar geldiyseniz Oltukbeli Gölü’nü ziyaret ederek hem güzel bir doğa turu yapabilir hem de belirli rahatsızlıklarınız için tedavi imkanı bulabilirsiniz.

 

Barış Manço Parkı ve Saat Kulesi

Barış Manço Parkı ve Saat Kulesi
Barış Manço Parkı ve Saat Kulesi

Erzincan’da gündelik olarak gezebileceğiniz, şehir merkezinde bulunan ve bölgenin en önemli dinlenme alanı olan Barış Manço Parkı Erzincan’ın en eski parklarından biridir. Son dönemlerde oldukça popüler olan park, yoğun ilgi sebebiyle yakın tarihte yenilendi. Ailecek gezebileceğiniz, çocuklar içinde eğlenceli olan Barış Manço Parkı içerisinde kentin simgesi olan Saat Kulesi’de yer almaktadır. Aşıklar Caddesi olarak bilinen bölgede bulunan park oldukça güvenlidir ve geceleri büyük aydınlatma sayesinde rahatlıkla gezebileceğiniz bir alandır. Parkın içerisinde Saat Kulesi’nin yanı sıra süs havuzu, yürüyüş yolu ve yeşil alanlar bulunmaktadır.

 

Köroğlu Mağarası

Köroğlu Mağarası
Köroğlu Mağarası

Erzincan’ın doğal mağaraları arasında ön plana çıkan Köroğlu Mağarası, Refahiye ilçesinde bulunmaktadır. Mağara içerisinde taşlardan yontulma banklar mevcuttur. Yine banklar gibi taşlardan oluşan merdivenler ile mağaraya çıkış yapabilirsiniz. Köroğlu Mağarası’nın en ilginç yanı ise adını nereden aldığıdır. Bir halk kahramanı olarak bilinen Köroğlu’nun kır atının bu mağara içerisinde izleri vardır. İzlerin kır atına ait olduğu tam olarak kesinleşmese de halk arasında bu şekilde benimsenmiştir. Altköy Mevkii’nde ki kayalıkların arasında bulunan mağaranın ulaşımı da oldukça kolaydır. Bölgede yapılan yol çalışmaları sayesinde aracınızla giderek Köroğlu Mağarası’nı gezebilirsiniz.

 

Altıntepe Ören Yeri

Altıntepe Ören Yeri
Altıntepe Ören Yeri

Erzincan gezilecek yerler arasında yer alan Altıntepe Ören Yeri’nin tarihi çok eski tarihe dayanmaktadır. Bölgede Urartu, Bizans ve Osmanlı medeniyetleri vaktiyle hüküm sürmüştür. Bu sebeple ören yeri içerisinde birçok kalıntı ve esere rastlamanız mümkündür. Altıntepe ilk kez Urartular döneminde yapılmıştır. Günümüzde hala bu bölgede arkeolojik çalışmalar devam etmekte ve eserlerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Düz bir zemin üzerindeki kayalık zirveye inşa edilen yapı, küçük bir yerleşim yerini andırmaktadır. Bu yerleşim yeri içerisinde o dönemden kalma mezarlıklar, kale ve devlet işleri için inşa edilmiş olan saray bölümü bulunmaktadır.

 

Sakaltutan Kayak Merkezi

Sakaltutan Kayak Merkezi
Sakaltutan Kayak Merkezi

Sakaltutan Kayak Merkezi, yine Erzincan’da bulunan Ergan Kayak Merkezi’ne oranla daha düz bir yapıya sahiptir. Tesis içerisinde yine dik ve düz kayak alanları mevcuttur. Bu da hem yeni başlayanlar hem de profesyoneller için ideal bir kayak pisti olduğunun göstergesidir. Sakaltutan Kayak Merkezi içerisinde 110 askıdan oluşan teleski, 60 yataklı bir kayak evi, aynı anda 100 kişiyi ağırlayabilen bir restoran, sporcular için spor bölmeleri ve kış aylarında vücuda iyi gelecek bir sauna odası bulunmaktadır. Erzincan’ın kendi iklimi nedeniyle zaten soğuk ve karlı yapıya sahip olması, kayak yapmak isteyenler için ideal bir bölgeyken bir de kayak sporunu daha da eğlenceli hale getiren böyle bir tesisin bulunması kış sporlarına ilgi duyanlar için muhteşem bir fırsattır.

 

Erzincan Yedi Göller

Erzincan Yedi Göller
Erzincan Yedi Göller

Erzincan’ın en meşhur dağlarından birisi olan Keşiş Dağı’nın zirve kısmında bulunan Yedi Göller, içerisinde birden fazla göl barındırmaktadır. Büyüklü-küçüklü toplamda yedi farklı buzul gölü yer almaktadır. Tüm göller birbirinin yakın çevresinde yer almaktadır. Bölgeye gittiğiniz zaman çok fazla yürümeden tüm gölleri görebilirsiniz. Dağ tırmanışı içinde ideal bir yapıya sahip olan bölge kış ve yaz aylarında görülmeye değer farklı manzaralara sahiptir. Ancak yine de sıcak dönemlerde gitmenizi tavsiye ederiz. Bu sayede göllerin çevresinde kamp kurabilir, piknik ve mangal aktivitelerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer imkanınız var ise yanınızda bir dağ bisikleti götürmeniz yararınıza olacaktır. Çünkü bu benzersiz doğanın içerisinde bisikletle turlamak hem spor yapmanıza hem de bölgenin tüm alanlarını hızlıca gezmenize olanak tanıyacaktır.

 

Ali Demirsoy Doğa Tarihi Müzesi

Ali Demirsoy Doğa Tarihi Müzesi
Ali Demirsoy Doğa Tarihi Müzesi

Doğaya ve doğada yaşayan farklı türlerde canlılara ilgi duyuyarsanız mutlaka Ali Demirsoy Doğa Tarihi Müzesi’ni ziyaret etmenizi öneririz. TÜBİTAK tarafından desteklenen ve 2009 yılında inşa edilen müze, adını müzenin kuruluşunda öncülük eden Prof. Dr. Ali Demirsoy’dan almaktadır. Müze içerisinde Erzincan bölgesinden toplanarak bir araya getirilen jeolojik ve biyolojik örnekleri yakından inceleme fırsatı bulabilirsiniz. Müze içerisinde onlarca farklı canlı örneği sunulmuştur. Yırtıcı hayvanların üç boyutlu halleri, bölgede yetişen çok sayıda bitkinin kurutulmuş şekilleri, kavanoz içerisinde formol ve alkol ile saklanan omurgasız ve böcek türevleri gibi bir çok canlı Ali Demirsoy Doğa Tarihi Müzesi’nde sergilenmektedir.

 

Ocak Köyü Ali Gürer Müzesi

Ocak Köyü Ali Gürer Müzesi
Ocak Köyü Ali Gürer Müzesi

Ali Gürer Müzesi, Hıdır Abdal Türbesi’nin de içinde bulunduğu Ocak Köyü’nde yer almaktadır. Bu köy halk arasında “Hıdır Abdal Sultan Ocağı” olarak da bilinmektedir. Ali Gürer Müzesi, diğer müzelerin aksine köyde yaşayan Mustafa Gürer’in girişimleriyle kurulmuş ve kazada vefat eden oğlunun ismini almıştır. 220 metrekare büyüklüğe sahip olan ve toplamda iki kattan oluşan müzede 1300’den fazla eser sergilenmektedir. Bu eserler Hıdır Abdal Türbesi’ni ziyaret etmek için gelen insanların müzeye bağışladıkları eserlerden oluşmaktadır. Müzedeki tüm eserler eşyayı bağışlayan kişinin ismiyle birlikte sergilenir. Müze içerisinde bağışlanan eserler dışında yer alan varlıklar şunlardır;

  • Atatürk Büstü
  • Türk Büyüklerinin Kabartmalı Portreleri
  • Harman Makinesi
  • Tarihi Taşlar
  • Kağnı Arabası

 

Kemaliye Evleri

Kemaliye Evleri
Kemaliye Evleri

Kemaliye Evleri adından da anlaşılacağı gibi Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde bulunmaktadır. Bölgenin yerleşim hayatı çok eskiye dayanmasından farklı kültürlere sahip yapılar görmek mümkündür. Kemaliye Evleri, çevrede bulunan dut, ceviz ve çınar ağaçlarının oluşturduğu yeşillik alanların arasında yer almaktadır. Bu sebeple bölgeyi ziyaret ettiğinizde sadece evleri değil doğanın harika yapısını da görebilirsiniz. Kemaliye Evleri, topografya sistemine uyumlu bir biçimde inşa edilmiş ve “Mağ” adı ile anılan aks sistemi ile tasarlanmıştır. Kemaliye Evleri Anadolu insanının yakından tanıdığı sofa ve divanhane özellikleriyle mimarı açıdan ön plana çıkmıştır. Genelde 2 kattan oluşan Kemaliye Evleri’nin giriş katları taşlardan, üst kısımları ise taş üzerine ahşap kapama sistemi ile yapılmıştır. Tüm evler birbirleriyle uyum içerisindedir.

 

Ahmet Kutsi Tecer Kültür Evi

Ahmet Kutsi Tecer Kültür Evi
Ahmet Kutsi Tecer Kültür Evi

Ahmet Kutsi Tecer Kültür Evi aslında Kemaliye Evleri’nin bakımlı örneklerinden birisidir. Ahmet Kutsi Tecer ilk bakışta adını hiç duymadığınız birisi olarak görünebilir. Ancak çocukken hepimizin birlikte söylediği “Orada bir köy var uzakta” adlı şiirin yazarıdır. Ve bu şiiri kendi köyü için yazmıştır. Apcaağa Köyü’nde bulunan bu kültür evinin içerisi tamamen ahşap zeminden oluşturulmuş ve modern bir köy evi havası sunmaktadır. Kültür evi içerisinde Döneme ait araç gereçler, yöresel kıyafetler ve kılıç eserleri yer almaktadır.

Mustafa Öztürk

Merhaba, ben Mustafa. Bir çok alanda yazılı ve videolu içerik üretiyorum. SEO, Wordpress ve Pazarlama ana uzmanlık alanlarımın başında geliyor. Bu konularda ürettiğim yazılara ise ulaşmak için şahsi bloğumu ziyaret edebilirsiniz. > mustafaozturk.org

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu