Eskişehir Gezilecek Yerler (En İyi 40 Yer)

Görmeden gitmeyin diye Eskişehir gezilecek yerler listesinden en iyi 40 yeri sizin için seçtik.

Eskişehir gezilecek yerler, yazımızda oldukça geniş bir listeyle ele alınmıştır. Çok sayıda Müze, türbe, park ve tarihi içerisinde barındıran Eskişehir, ülkemizde mutlaka gezerek deneyimlemeniz gereken şehirler arasında yer alıyor. Vaktiyle çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve her medeniyetin farklı kalıntılar bıraktığı bu güzide şehir, tarihi ve kültürel olarak oldukça zengin bir yapıya sahip. Eskişehir’de gezerken tarihi o anki dönemde yaşıyormuş gibi hissedecek, doğal alanlarında kendinizi bulacak ve dini yapılarında huzura kavuşacaksınız.

Yenilikçi ve modern bir anlayışa sahipken aynı zamanda tarihine bu denli sahip çıkarak koruma altına alan ve bugünlere kadar gelmesinde etkin rol oynayan Eskişehir halkı, gezi sürecinize ayrı bir renk katacak. Şehri tanımak, yakından incelemek veya tatil yapmak için Eskişehir’e geldiyseniz konaklama sürenizi biraz uzatmayı deneyin. Çünkü listemizde yer verdiğimiz bölgelerin hepsi kesinlikle görülmeye değer yerlerdir ve kısa bir süre içerisinde hepsini gezmek mümkün olmayacaktır. Eskişehir’de görülmeye değer alanlar sadece bu yazıdaki yerlerden ibaret değildir. Biz sizin için görmeden şehirden ayrılmamanız gereken en önemli yerleri belirledik. İşte 40 muhteşem yapıdan oluşan Eskişehir gezilecek yerler listesi!

Eskişehir Gezilecek Yerler

Dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan, direkt olarak içeriğimizin detay kısmına geçiş yapalım. İşte, okuyarak gitmeniz gereken yerler hakkında bilgi edinebileceğiniz Eskişehir gezilecek yerler listesi…

 

Eskişehir Bilim Sanat ve Kültür Parkı (Sazova Parkı)

Eskişehir Bilim Sanat ve Kültür Parkı (Sazova Parkı)
Eskişehir Bilim Sanat ve Kültür Parkı (Sazova Parkı)

Eskişehir’in en büyük parkı olan Bilim Sanat ve Kültür Parkı, Tepebaşı bölgesindeki 400 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilmiştir. Parkın içerisinde oldukça büyük ve su sporlarının yapıldığı gölet, konser alanı, tiyatro ve müze gemi gibi yapıtlar yer almaktadır. Hem yetişkinlerin hem de çocukların çok seveceği bu parkta, çocuklar içinde masal kahramanlarının oluşturduğu oyun grupları, çocuklar için tasarlanmış aktivite bölümleri mevcuttur. Eskişehir Belediyesi engelli çocukları da unutmamış, engelliler için ayrı bir oyun alanı inşa etmiştir. 2010 yılında Japonya Büyükelçiliği ile yapılan ortak çalışma sonrasında Japon Bahçesi de parka eklenmiştir. Bilim Sanat ve Kültür Parkı, Eskişehir’e kadar gelip de görmeden dönmemeniz gereken yerlerin başında gelmektedir. Aile ve arkadaş grupları için oldukça uygun olan bu parkta keyifli vakitler geçireceğinize eminiz.

 

Masal Şatosu

Masal Şatosu
Masal Şatosu

Bilim Kültür ve Sanat Parkı içerisinde bulunan ve eşsiz bir yapıya sahip olan Eskişehir Masal Şatosu, Eskişehir’in simgesel yapısı olarak da bilinir. 9 Mart 2014 tarihinde hizmet vermeye başlayan Masal Şatosu’nun 26 kulesi mevcuttur. Kulelerin en yükseği 50 metredir ve diğer kule boyutları değişkenlik göstermektedir. Eskişehir Masal Şatosu dış görünüm olarak tasarlanırken birçok yapıdan esinlenilmiştir.  Bunlardan en belirgin olanları Galata Kulesi, Kız Kulesi ve Topkapı Sarayı’dır. Ayrıca ilhan alınan bu üç önemli yerin dışında daha farklı beş tarihi yapıda şatonun tasarımında etkili olmuştur. Dış görünümünü incelediğimizde yapının dış yüzeyinde de bu esintiler oldukça net bir şekilde görüntülenebilir.

Oldukça görkemli ve heybetli bir görünüme sahip olan şato ziyaretçiler tarafından yalnızca belirli gün ve saatlerde gezilebilmektedir. Şato çocukların yanı sıra yetişkinlerin de çok ilgisini çekmektedir. Ayrıca sevdiklerinize hediye alabilmeniz için düşünülmüş hediyelik eşyalar satan bir dükkan bulunmaktadır.  Şatonun İçerisinde bulunan masal kahramanlarının heykelleri ile fotoğraf ve video çekmek mümkündür.  Eskişehir Bilim Kültür ve Sanat Parkı’nda ilk olarak ziyaretçileri Masal Şatosu karşılar.

 

Porsuk Çayı

Porsuk Çayı
Porsuk Çayı

Şehrin tam göbeğinden süzülen bir nehir düşünün. Adeta şehri ortadan ikiye bölen bu doğal güzellik, bir tarafına Tepebaşı’nı bir tarafına Odunpazarı’nı alıyor. Üzerindeki köprülerden manzarasını seyretmeye doyamayacağınız bir görüntü sunan Porsuk Çayı, halk arasında Porsuk Nehri olarak da anılmaktadır. Porsuk Çayı üzende turlar yapan gezi botlarını görmeniz mümkün. 34 ve 22 kişilik kapasitelere sahip 6 farklı bot bölgede hizmet vermektedir. Eskişehir’e uğrarsanız bu botlarla tura çıkarak, bir daha zor rastlayacağınız bir deneyim yaşayabilir ve “Su Boyu” olarak adlandırılan kıyı şeridine yakından tanıklık edebilirsiniz. Nehir turu yaptıktan sonra da nehrin kıyı şeridinde yer alan kafelerde mola verebilirsiniz.

 

Adalar

Adalar
Adalar

Eskişehir’de Adalar ismiyle bilinen bölge şehrin en işlek caddelerinin arasında yer alır. Atatürk Caddesi, Porsuk Çayı ve Şair Fuzuli Caddesi’nin arasında yer alan bölgenin tümü geçmiş zamanlarda Eskişehir’in bilindik ailelerinden birisi olan Yalaman Ailesine aitti. Yalaman ailesinin emekleri doğrultusunda şekillenen bölge halk arasında “Yalaman Adası” olarak anılmaya başladı. 1960-1980 dönemlerinde Porsuk Çayı kenarı yazlık sinemalara, gazinolara ve lunaparklara ev sahipliği yapar. 1980 sonrasında ise bölge günümüzdeki halini almaya başlar. Artık tamamen gezi ve eğlence üzerine kurulu olan bölge “Adalar” ismini alır. Adalar, Eskişehir’in yerel halkının ve şehri ziyarete gelenlerin en çok vakit geçirdiği noktalardan biridir.

 

Şehr-i Aşk Adası

Şehr-i Aşk Adası
Şehr-i Aşk Adası

Şehri-i Aşk Adası, Porsuk Çayı’nın üzerine yapılmış yapay bir adadır. 2010 yılında açılan bu adanın asıl amacı şehre “Aşk Şehri” imajını kazandırmaktır. Aşk Adası’nın açıldığı dönemlerde Eskişehir’in birçok yeri aşk temalı motiflerle süslenmiştir. Bir köprü eşliğinde ulaşılan adada yeşilliklerin ortasında küçük bir akarsu ve park da bulunuyor. Gerçekten aşkı temsil eden bu yapıya eşiniz ve sevgilinizle uğrama imkanı bulabilirseniz kendinize unutulmaz bir hatıra bırakabilirsiniz. Ayrıca adanın içerisine yerleştirilen kütüklere plakalar eşliğinde isimlerinizi çakabilirsiniz. Şehr-i Aşk Adasını ziyaret etmek isteyenler için bir kısıtlama bulunmuyor. Haftanın her gün ve saati adaya gelip vakit geçirebilirsiniz.

 

Kentpark

Kentpark
Kentpark

Eskişehir’in Tepebaşı bölgesinde bulunan Kentpark devasa büyüklükte bir gezinti alanıdır. 300 bin metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen parkta çok sayıda aktivite imkanı ve gezebileceğiniz alan bulunmaktadır. Bunlardan en çok göze çarpanı; Türkiye’de ilk olarak Kentpark’a inşa edilen yapay plajdır. Plaj üzerinde gerçek deniz kumunun bulunması, denizi olmayan Eskişehir halkının deniz hasretini karşılıyor. Kentpark’ta yüzme aktiviteleri bununla sınırlı değil. Açık ve kapalı yüzme havuzları da parktaki yerini almış vaziyette. Yeşil alanlar arasındaki yürüyüş yolları, bahçe içerisindeki çiçekler ve parka konulan heykeller Kentpark’a vizyon katan diğer etkenler arasındadır.

 

Eskişehir Hayvanat Bahçesi

Eskişehir Hayvanat Bahçesi
Eskişehir Hayvanat Bahçesi

Eskişehir Hayvanat Bahçesi, Sazova Bilim Kültür ve Sanat parkı sınırları içerisinde bulunmaktadır. Bu bahçede sadece hayvanları değil japon bahçelerini görmekte mümkün. Toplamda 85 hektarlık arazi üzerine kurulan hayvanat bahçesi içinde 243 farklı hayvan türü yer alır. Bahçe içerisinde akvaryum, sıcak bölge kuşları ve amfibiler için özel olarak tasarlanmış kapalı alanlar mevcuttur. 2017 tarihinde hizmete giren Eskişehir Hayvanat Bahçesi’nde çeşitli etkinlik ve eğitimlere de yer verilmektedir. Eğitimlerin temel amacı doğa, hayvan ve iklim değişiklikleri üzerine farkındalık yaratıp vatandaşları bilinçlendirmektir. Hayvanat bahçesi içerisinde bulunan bazı hayvan türleri şunlardır;

  • Amfibiler
  • Balıklar
  • Eklem Bacaklılar
  • Kuşlar
  • Memeliler
  • Sürüngenler

 

Tarihi Odunpazarı Evleri

Tarihi Odunpazarı Evleri
Tarihi Odunpazarı Evleri

Eskişehir’in Odunpazarı ilçesi tarihi yapılarıyla ön plana çıkan bir bölgedir. Odunpazarı’nda bulunan Tarihi Odunpazarı Evleri, Geleneksel Anadolu Türk Mimarisi örneklerinin ülkemizdeki en güzel örneklerindendir. Semtin tepelik bölgelerine kurulan evler “Tarihi ve Kentsel Sit Alanı” olarak korumaya alınmıştır. Bugüne kadar bölgede gerçekleştirilen restorasyonların hepsi aslına en uygun şekilde yapılmıştır. Geneli beyaz olan evlerin içerisinde mavi, kırmızı gibi renklerdeki yapıların bulunması sokaklara renkli bir görünüm kazandırmıştır.

Geçmişten günümüze kadar Odunpazarı tarihi evlerinin bulunduğu bölgede değişmeyen şeylerden biride sokak isimleridir. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde övgü ile bahsedilen sokaklardan 5 tanesinin ismi günümüze kadar uzanmıştır. Bölge içerisinde ayrıca küçük hediyelik dükkanları ve müze alanları da bulunmaktadır. Eskişehir gezilecek yerler listesinde önemli bir yer tutan Tarihi Odunpazarı evleri, dar sokakları ve ahşap işlemeli yapılarıyla görülmeye değer bir bölgedir.

 

Odunpazarı Modern Müze

Odunpazarı Modern Müze
Odunpazarı Modern Müze

Tarihi Odunpazarı Evlerinin bitişiğinde bulunan Odunpazarı Modern Müzesi, modern yapısıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Müzenin binasının ahşap yatay kesim tahtalarla kaplanması bölgedeki diğer yapılarla da uyum içerisinde olmasını sağlıyor. “OMM” kısaltmasıyla da anılan Eskişehir Modern Müzesi, 2019 yılında ünlü koleksiyoncu Erol Tabanca tarafında kurulmuştur. Modern bir sanat müzesi olarak işlev gören müze içerisinde el yapımı birçok sanatsal değeri olan eserler sergilenir. Sergi çeşitleri döneme göre değişkenlik gösteriyor. Her dönem için farklı eserlerin sergilendiği müzede yazının yazıldığı tarih itibariyle en güncel sergi 7 Eylül – 30 Temmuz 2023 tarihli Yas ve Haz sergisidir. Ayrıca müzede sergilenen eserlerin benzerleri de müze tarafından satışa çıkarılıyor. Yaşam alanlarınıza görsellik ve anlam kazandıracak olan bu eserlerin yanı sıra yaratıcı hediyeler de satın almak mümkün.

 

Karacahisar Kalesi

Karacahisar Kalesi
Karacahisar Kalesi

Karacahisar Kalesi, Osmanlı’nın fethettiği kale ünvanına sahiptir. Boyut olarak küçük bir yapıda olduğunu söyleyebileceğimiz Karacahisar Kalesi zamanla tahrip olmuş durumdadır. Porsuk Çayı’nın yakınında bulunan bir platonun üzerinde kurulu olan kalenin zamanında Bizanslılara ait olduğu bilinmektedir. Osmanlının kurucusu Osman Bey, Karacihasar Kalesi’ni aldıktan sonra bölgedekini hakimiyetini ve sınırlarını genişletmeye başladı. Bu sebeple kalenin Osmanlı’nın yükselişinde önemli derecede rol oynadığı ortadadır. Kale ve çevresindeki ilk kazı çalışmaları ise ünlü Profesör Halil İnalcık tarafından 1999 yılında yapılmıştır. Son olarak 2019 yılında yapılan kazı çalışmaları hala devam etmektedir. Yapılan kazı çalışmaları sonucunda döneme ait kap ve seramik eserlere rastlanmıştır.

 

Seyyid Battal Gazi Külliyesi

Seyyid Battal Gazi Külliyesi
Seyyid Battal Gazi Külliyesi

Alaeddin Keykubat’ın annesi Ümmühan Hatun tarafından ilk olarak bu bölgeye bir türbe ve daha sonrasında bir cami inşa ettirir. Osmanlıların bölgeye gelmesiyle birlikte cami ve türbenin yanına medrese, dergah, tekke ve imarethane yapılır. Osmanlı’nın himayesindeki bölge farklı zamanlarda padişahlar tarafından restore edilir ve sonradan yapılan düzenlemelerle daha da zenginleştirilir. Seyitgazi’nin yaşadığı bu bölgedeki en belirgin düzenlemeler, Kanuni Sultan Süleyman’ın Seyitgazi’yi ziyaret ettiği dönemde bizzat Kanuni Sultan Süleyman tarafından verilen fikirlerden yola çıkarak yapılır. İlk kez türbe olarak inşa edilen yapı, yeni eklenen yapılar sonrasında günümüzdeki külliye halini alır. O dönemde hac ziyareti yapmak isteyen insanlar burada konaklar ve bu da yapının İslami açıdan değer kazanmasını sağlar. Seyyid Battal Gazi’nin kabrinin bulunduğu külliye efsaneye göre görülen bir rüya sonucunda bulunmuştur.

 

Midas Anıtı

Midas Anıtı
Midas Anıtı

Midas Anıtı halk arasında Yazılı Kaya ismiyle de anılmaktadır. Frig fasadlarının günümüze kadar ulaşmış en görkemli örneklerinden biris olan Midas Anıtı, dağlık bir bölgenin eteklerinde ön tarafa doğru çıkıntısı bulunan bir kaya üzerine yapılır. Anıtın bazı bölgelerinde Frigce yazılar bulunmaktadır. Bu yazılar günümüzde de net bir şekilde okunabilmektedir. Yapılan araştırmalar ve incelemeler sonucunda yazılarda tam olarak hangi metinlerin yer aldığı kesin olarak anlaşılamamıştır. Üç farklı yazıtın bulunduğu duvarlarda “Kral Midas”, “Baba” ve” Ana Tanrıça Matar” gibi sözcükler anlaşılabilmiştir. Oldukça büyük ve heybetli olan bu anıtta 1936-1937 yılları arasında kazı çalışmaları yapılmış ve kazalar sonucunda 3 metre kalınlığındaki bir toprağın altından avlu ve 4 adet sütun kaidesi gibi yapılara ulaşılmıştır.

 

Şelale Park

Şelale Park
Şelale Park

Şelale Park, 38 bin metrekarelik alana inşa edilmiş görülmeye değer bir parktır. Parkın içerisinde 1400 metrekare büyüklüğünde insan eliyle yapılmış bir yapay şelale mevcuttur. Park içerisinde çocukların oynayabileceği alanlar mevcutken aynı zamanda Don Kişot ve Sanço Panço heykelleri de bulunmaktadır. Yemyeşil alanın ortasında gezintiye çıkabileceğiniz yürüyüş yolları vardır. Yürüyüşünüzü tamamladıktan sonra parkta yer alan kafe ve restoranlara dinlenebilir ve seyir terasından manzarayı seyredebilirsiniz. Odunpazarı ilçesinde bulunan Şelale Park, bölgede yaşayanlar ve tatile gelenler için sıkça ziyaret edilmektedir. Aileniz veya arkadaşlarınızla Odunpazarı’na gelirseniz, bu görkemli parkta keyifli vakitler geçirerek güzel fotoğraflar çıkarabilirsiniz.

 

Kanlıkavak Parkı

Kanlıkavak Parkı
Kanlıkavak Parkı

Kanlıkavak Parkı’da tıpkı Şelale Park gibi Eskişehir’in güzide ilçesi Odunpazarı’nda yer almaktadır. 10 bin m2 büyüklüğündeki bu park şehrinde en güzel parklarından birisi olarak kabul edilmektedir. Park içerisinde çocuklar için oyun alanları, yürüyüş yolları ve spor alanları bulunmaktadır. Ağaçların size eşlik ettiği ve doğanın ön plana çıktığı bu parkta mutlaka spor yapmanızı ve doğanın keyfini çıkarmanızı tavsiye ederiz. Ayrıca son dönemlerde belediye tarafından yapılan süs havuzu ve oturma bankları parkın kalitesini arttırmış durumdadır.

 

Pessinus Ören Yeri

Pessinus Ören Yeri
Pessinus Ören Yeri

Şehrin en önemli antik kentlerinden birisi olan Pessinus Ören Yeri, Sivrihisar’a 13 km’lik mesafede yer alan Ballihasar Köyü’nde bulunmaktadır. Pessinus Antik Kenti’nde Tanrıça Kybele’ye için hazırlanan törenlere ev sahipliği yapmıştır. Kendisini Kybele’ye adayan toplum bireyleri bu bölgeyi sıkça ziyaret etmişlerdir. Bölgenin ortasından geçen yol Roma ve Bizans dönemlerinde güvenli olduğundan dolayı sıkça tercih edilir. Bu sebeple farklı kültürlerden yapıları bu ören yeri içerisinde görmeniz mümkündür. Romalıların yaşadığı dönemde bu bölgede bulunan tapınak restore edilmiş ve yeni yapılar eklenmiştir. Meclis binası, tiyatro ve yollar bu düzenlemelerin en büyük kalıntılılarıdır. Pessinus Ören Yeri içerisinde eski döneme ait heykelleri, sütunları ve çeşitli amaçlarla kullanılmış işlemeli taşları görebilirsiniz.

 

Han Yeraltı Şehri

Han Yeraltı Şehri
Han Yeraltı Şehri

Han Yeraltı Şehri, çok eski dönemlerde bölgeleri birbirine bağlayan bir kavşak görevi gördüğü için birçok medeniyet tarafından sıkça kullanılırdı. Selçuklular ve Osmanlılar bu bölgeye kadar geldikleri zaman burayı mola yeri olarak kullanır ve bir süre burada konaklarlardı. Çok sayıda medeniyetin bu yolu kullanmasından dolayı şehir içerisinde farklı kültürlerden yapıları görmek mümkündür. Yapılan kazı çalışmaları sonrasında şehir içerisinde çok sayıda antik mezar görülmektedir. Kazıların devam ettiği sürece yeni bulunan kalıntılar, şehrin ne kadar büyük olduğunun bir göstergesidir. Romalıların uzun süre yaşadığı bu topraklar, Bizans dönemine geçişinde ise askeri olarak önem arz eden bir stratejik merkez olarak kullanılmıştır. Han’dan günümüze kadar ulaşmış Hüsrev Paşa Camii ve bir adet hamamın bulunması, Osmanlıların da bu bölgede yerleşik hayat sürdüklerinin bir kanıtıdır.

 

Nasreddin Hoca Evi

Nasreddin Hoca Evi
Nasreddin Hoca Evi

Bildiğiniz üzere Nasreddin Hoca, Sivrihisar’ın Hortu köyünde dünyaya geldi. Yaşamından vefatına kadar Nasreddin Hoca’ya eşlik eden bu topraklar kültürümüz açısından da önemli bir yer tuttu. 1208 yılında bu köyde doğan Nasreddin Hoca’nın aile bireylerinin de burada yaşadığı bilinmektedir. 13.yüzyılda Hortu köyünde imamlık yapan babası vefat ettikten sonra Nasreddin Hoca, babasından kalan bu değerli mesleği köyünde sürdürmeye devam etti. Eğitimci ve din adamı olan Nasreddin Hoca’nın köydeki tek katlı kagir olarak yapılmış evi bugün Eskişehir gezilecek yerler listesini tamamlamak isteyen ziyaretçilerin uğrak noktası oluyor. Kapı önünde çeşitli heykel ve yapıtların bulunduğu evin önünde yapılan son kazı çalışmalarında Nasreddin Hoca’nın mezarı da bulunmuştur. Bu bölgeyi ziyaret etmek isteyenler 3-10 Haziran tarihlerine denk gelirse bölgede düzenlenen Nasreddin Hoca Şenlikleri’ne katılabilirler.

 

Yunus Emre Külliyesi ve Türbesi

Yunus Emre Külliyesi ve Türbesi
Yunus Emre Külliyesi ve Türbesi

Ülkemizde adını sıkça duyduğumuz ünlü tasavvuf şairi Yunus Emre’nin kabrinin bulunduğu Yunus Emre Külliyesi, Erzurum’un Mihalıççık içesinde yer almaktadır. Yunus Emre’nin kabri, Yunan işgali esnasında yıkıldığından dolayı 1949 yılında yine aynı yerde bulunan çeşmenin arka kısmına taşınarak yeni bir mezara yerleştirilmiştir. 1974 yılında Kültür Bakanlığı’nın girişimleriyle Yunus Emre Müzesi ziyaretçi kabulüne başlamıştır. 1982 yılında mezarın yer aldığı bölgeye cami, şadırvan, kültür eve Yunus Emre’nin heykeli yapılmıştır. Bu sayede ilk başlarda sadece anıt mezar olan bu yapı genişlemiş ve günümüzdeki külliye halini almıştır. Külliyenin içerisinde bulunan müzede Yunus Emre’nin yazdığı şiirleri, onu anlatan kitapları ve ilk mezarının yıkımından arta kalan parçalar sergilenmektedir.

 

Üryan Baba Türbesi

Üryan Baba Türbesi
Üryan Baba Türbesi

Bir Kalenderi dervişi olarak bilinen Üryan Baba’nın hakkında ulaşılabilen çok fazla bir bilgi bulunmamaktadır. Tarihi kaynaklar incelenmiş, tüm arşivlere bakılmış olsa da elle tutulur bir bilgiye rastlanılmamıştır. Türbe yapısı ve mimarisi göz önünde bulundurularak türbenin 15. Yüzyıl sonrasında yapıldığı tahmin edilmektedir. Dönemin dini mimarisiyle uyuşan yapısı, Seyyid Battal Gazi ve Şucaeddin Veli Külliyeleriyle yüksek oranda benzerlik göstermektedir. Türbenin çevresinde sadece meydan evi bulunmaktadır. Üryan Baba Türbesi, Eskişehir’in Seyitgazi ilçesine bağlı ve ilçeye 6 km mesafede yer alan Yazıdere Köyünde bulunmaktadır.

 

Gerdekkaya Mezar Anıtı

Gerdekkaya Mezar Anıtı
Gerdekkaya Mezar Anıtı

Gerdekkaya Mezar Anıtı, Midas Anıtı’nda olduğu gibi heybetli bir kaya içerisine oyularak yapılmıştır. Doğanlı Vadisi’nin yakın çevresinde bulunan anıt mezarın, üçgen şeklindeki alın kısmı ve yapıyı tutan iki büyük sütunuyla, yapıldığı döneme göre oldukça sağlam bir şekilde günümüze kadar geldiğini söyleyebiliriz. Gerdekkaya Mezar Anıtı’na iki farklı kapıdan giriş yapılabilmekte ve anıt içerisinde iki farklı mezar odası bulunmaktadır. Hellenistik Çağ’da yapıldığı bilinen mezarın, Bizans ve Roma dönemlerinde de onarılarak kullanımına devam edilmiştir. Anıt mezar son olarak 1991 yılında restore edilmiş ve günümüzdeki görünümünü kazanmıştır.

 

Esminyatürk

Esminyatürk
Esminyatürk

Türk Dünyası Şaheserleri adıyla da tanınan Esminyatürk, 2013 yılında Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinde sergilenmeye başlamıştır. Esminyatürk’te Türkiye üzerinde hala görebileceğiniz önemli tarihi ve kültürel eserlerin minyatürleri yer almaktadır. Sadece ülkemizde değil dünya üzerinde Türk izlerine sahip tüm eserlerin küçük boyutlu halleri burada sergilenmektedir. Esminyatürk’te olduğu gibi minyatürlerden oluşan parkları ülkemizde çok nadir bölgelerde görebiliriz. Bu sebeple Eskişehir’e geldiyseniz mutlaka bu parkta keşfe çıkmanızı öneririz. İşte Esminyatürk içerisinde bulunan bazı eserler;

  • Selimiye Camii
  • Orhun Abideleri
  • Tac Mahal
  • Diyarbakır Ulu Camii
  • Divriği Ulu Camii
  • Çift Minareli Medrese
  • Hoca Ahmed Yesevi Külliyesi
  • Şam Osmanlı Tren Garı

 

Eskişehir Bilim Deney Müzesi

Eskişehir Bilim Deney Müzesi
Eskişehir Bilim Deney Müzesi

Bilim Deney Müzesi, Bilim Sanat ve Kültür Parkı içerisinde yer almaktadır. Bilim Deney Müzesi içerisinde vakit geçirmek son derece eğlencelidir. Çünkü burada deneyleri kendiniz yapma imkanına sahipsiniz. Daha önce tanıklık etmediğiniz şeyleri bu müzede deneyimleyebilecek ve eğlenirken öğreneceksiniz. Özellikle çocukların ilgisini çeken müzede kalp atışınızın çıkardığı sesleri dinleyebilir, bisiklet pedalı çevirirken iskeletinizin nasıl hareket ettiğini görebileceksiniz. Bunlar sadece Bilim Deney Müzesi’nde yer alan deneylerden birkaçı. Eğer bilime meraklıysanız ve çocuklarında ufkunu bu yönde açmak istiyorsanız mutlaka bu müzeyi ziyaret etmelisiniz. Buraya kadar sadece müze için gelmiş olmayacaksınız. Müze, Bilim Sanat ve Kültür Parkının içerisinde bulunduğundan onlarca farklı aktiviteyi bir arada gerçekleştirebileceksiniz.

 

Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi

Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi
Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi

Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi Kültür Bakanlığı tarafından, temelinden sergilenme sürecine kadar ülkemizde özel sektör tarafından açılan ilk müze olma ünvanını kazanmıştır. Müze içerisinde genellikle Hitit, Roma, Tunç, Frig, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait ortalama 22.500 taşınabilir eser yer almaktadır. Bu eserlerden 2 bin tanesi 1.800 m2 büyüklüğündeki kapalı müze binasında sergilenirken, kalan eserlerin tümü müzenin 900 metrekarelik depolarında koruma altındadır. Müzenin bahçesinde eski dönemlerde kalma işlemeli ve kabartmalı figürler bulunan yapıtlar yer almaktadır.

 

Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi

Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi
Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi

Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi olarak da bilinen müze 2013 tarihinde açılmıştır ve Türkiye’nin ilk balmumu heykellerinin sergilendiği müzesidir. Müze adını ve içerisinde bulundurduğu eserleri, 2009 yılından beri görevde olan Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’den almıştır. Müze içerisinde en başta Atatürk olmak üzere ülkemizde yaşamış siyasetçi, sanatçı gibi tanınmış insanların heykelleri bulunmaktadır. Açıldığı 2013 tarihinden bu yana 3 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlayan Balmumu Heykeller Müzesi’nin kazançları engelli ve ihtiyaç sahibi öğrencilerin eğitim masraflarına ve sağlık giderlerine harcanmaktadır. İşte pek çok ölümsüz eserin sergilendiği Balmumu Müzesi içerisinde yer alan karakterlerden bazıları;

  • Mustafa Kemal Atatürk
  • İsmet İnönü
  • Süleyman Demirel
  • Abdullah Gül
  • Zübeyde Hanım
  • Hürrem Sultan
  • Kemal Sunal
  • Cüneyt Arkın
  • Adile Naşit
  • Fazıl Say
  • Nazım Hikmet

 

Eskişehir Havacılık Müzesi

Eskişehir Havacılık Müzesi
Eskişehir Havacılık Müzesi

Havacılık Parkı ve Tayyare Müzesi olarak bilinen Eskişehir Havacılık Müzesi, 39 bin metrekarelik büyük bir arazi üzerine kurulmuştur. 1998 yılında ilk defa açılışı yapılan müze 2011 yılında Anadolu Üniversitesi’nin himayesine devredilmiştir. Genellikle açık alanların bulunduğu müzenin kapalı kısımlarında pilot kıyafetleri, rozetler ve maketten yapılma uçaklar bulunmaktadır. Müzenin geniş bölümünü kapsayan açık alanda ise geçmiş dönemlerde kullanılmış sivil ve savaş uçakları yerini almıştır. Müze içerisinde sadece uçaklara değil savunma teknolojilerine de yer verilmiştir. Örneğin müzenin ilk giriş kısmında MIM-14 Hava Savunma Sistemi’ni görmek mümkün. İlerleyen bölümlerde Cengiz Topel Anıtı, polis helikopteri, NF-5 Türk Yıldızları uçağı gibi eserleri yakından inceleme fırsatı bulacaksınız. Uçaklara ve havacılığa ilgi duyanlara Eskişehir gezilecek yerler listemizde yer alan bu müzeyi mutlaka gezmelerini tavsiye ederiz.

 

TCDD Eskişehir Müzesi

TCDD Eskişehir Müzesi
TCDD Eskişehir Müzesi

TCDD Eskişehir Müzesi 1998 yılında Tepebaşı ilçesinin merkezinde ziyaretçilere açılmıştır. Ancak müzenin kuruluş hikayesi biraz farklıdır. Müzenin kuruluşundan bir yıl önce bölgede hizmet veren şefliklerden birisi depolarda kalmış olan sobaları boyayarak, şube binasında sergilemeye başlar. Bürodakiler tarafından ilgi gören sobalar, bir müze fikrinin yeşermesine sebep olur. 1908 senesinde Almanya’dan ithal edilen sobaların yanında TÜLONSAŞ ve TCDD Müdürlüğü de bölgeye sergilenmesi için malzemeler gönderir. Eskişehir Garı’nın yakınında bulunan ve 2 bin metrekarelik alan üzerinde yer alan bir asırlık bina müze olarak kullanılmaya başlanır. Müzenin içerisinde manuel ve otomatik drezinler, bariyerler, su tankerleri, hemzemin geçitleri , eskiden kullanılan raylar ve lokomotifler sergilenmektedir.

 

Lületaşı Müzesi

Lületaşı Müzesi
Lületaşı Müzesi

Lületaşı Müzesi, tarihi evleriyle ünlü Odunpazarı ilçesindeki Kentsel Sit alanı içerisinde bulunuyor. 1998 yılında ilki düzenlenen ve günümüze kadar ulaşan Lületaşı Festivalleri ve yarışmalarında sergilenen eserler İl Özel İdaresi tarafından satın alınarak, Lületaşı Müzesine eklenmiştir. Atılan bu önemli adım ise Lületaşı Müzesi’nin temellerini oluşturmuştur. Birbirinden yetenekli 60 farklı sanatçının oluşturduğu 400’den fazla eser bu müzede sergilenmekte ve her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaretine açılmaktadır.  Günümüzde Lületaşı Müzesi, Kurşunlu külliyesi sınırları içerisinde hizmet vermektedir.

 

Esogü Zooloji Müzesi

Esogü Zooloji Müzesi
Esogü Zooloji Müzesi

Esogü Zooloji Müzesi, ülkemizin biyolojik açıdan ne kadar zengin olduğunun bir göstergesidir. Geçmişten günümüze kıtamızda yaşayan ve kalıntılarına rastlanabilen hayvanlar bu müzede sergilenerek, doğa bilincine dair farkındalık yaratmaktadır. Zooloji Müzesi içerisinde yaklaşık 1200 iskelet ve hayvan örneği bulunur. Müzede sergilenen hayvan türleri arasında kuşlar, sürüngenler, böcekler, memeli hayvanlar, kabuklu canlılar yer almaktadır. Hayvanlara ve biyoloji tarihine ilgi duyan her yaştan insan bu müzeyi ziyaret edebilir. Ziyaret esnasında müzede bulunan hayvanlar hakkında sözlü ve yazılı bilgiler verilmektedir. Girişleri ücretsiz olan Esogü Zooloji Müzesi pazartesi günleri hariç her gün ziyarete açıktır. Müzeye yalnızca pazar günleri randevu ile giriş yapılabilmektedir.

 

Sivrihisar Ermeni Kilisesi

Sivrihisar Ermeni Kilisesi
Sivrihisar Ermeni Kilisesi

Sivrihisar ilçesinde bulunan ve kızıl taşlar kullanılarak inşa edilen kilise, Kızıl Kilise ismiyle de anılmaktadır. Kilise duvarlarında çok da belirgin bir halde olmayan fresk resimler bezenmiştir. Kilisenin sağ ve sol taraflarında iki adet çan kulesi mevcuttur. Benzer kiliselere oranla daha sağlam bir vaziyette günümüze ulaşan ve 1881 yılında inşa edilen Ermeni Kilisesi’nde vaftiz ve papaz odaları bulunmaktadır. Kilisenin kitabesi incelendiği zaman ortaya çıkan metin şu şekildedir;

“Cemaat üyelerinin yardımlarıyla kutsal üçlü (SURP YERRORTUTYUN) adına bir kilise inşa edildi. Patrik Nerses hükümranlığında, Sivrihisar’ın imanlı cemaati, Minteş Panoyat mimarın 1881’de unutulmaz eseri Surp Yerrortutyun Kilisesi inşa edildi.”

 

Sivrihisar Ulu Camii

Sivrihisar Ulu Camii
Sivrihisar Ulu Camii

Ülke sınırlarımız içerisinde geçmişten günümüze kadar ulaşan birçok cami bulunmaktadır. Ancak Sivrihisar Ulu Cami bunlara göre farklı özellikler barındırmaktadır. Selçuklu döneminde inşa edilen ve günümüzde hala hizmet veren caminin direkleri ahşaptan inşa edilmiştir. Bu durum bazı camilerde görünse de Ulu Camii bu camiler arasındaki en büyük yapıdır. Ulu Camii aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Geçiçi Listesinde bulunmaktadır. 8 Asırdır ibadete açık olan camide bugüne kadar önemli isimler ve yüzbinlerce insan saf tutmuştur. Cami içerisinde 67 ahşap direğin bulunması caminin “77 Diyarın 67 Direkle Tuttuğu Saf” olarak anılmasını sağlamıştır. Sivrihisar Ulu Camii içerisinde bulunan en eski kitabe 1232 tarihini taşımaktadır.

 

Kurşunlu Camisi ve Külliyesi

Kurşunlu Camisi ve Külliyesi
Kurşunlu Camisi ve Külliyesi

Kurşunlu Camisi ve Külliyesi, Eskişehir’e gelen insanların çoğunun görmeden dönmediği Tarihi Odunpazarı Evleri’nin yakınında bulunmaktadır. Külliyenin ve evlerin birbiriyle uyum içerisinde olması orada bulunduğunuz süre zarfınca tarihi daha yakından hissetmenizi sağlayacaktır. Kurşunlu Külliyesi, Osmanlı Devleti’nde vezir olarak görev yapmış olan Çoban Mustafa Paşa tarafından 1517 yılında inşa ettirilmiştir. Yapıya ait bazı kaynaklar Topkapı Sarayı’nda yer almaktadır. Burada yazan bilgilere göre külliye içerisindeki kervansarayın haricindeki tüm yapılar Çoban Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır. Kesin olarak bilinmese de binanın mimarı olarak Acem Ali kabul edilir. Acem Ali, Osmanlı döneminde Mimar Sinan’dan önce mimarbaşı olarak muhteşem eserlere imza atmış önemli bir isimdir.

 

Dağlık Frigya Yazılıkaya Vadisi

Dağlık Frigya Yazılıkaya Vadisi
Dağlık Frigya Yazılıkaya Vadisi

Yazılıkaya Vadisi, Friglerin yıllarca dini merkezi olarak işlev görmüştür. Frigler dini merkezlerini korumak için Yazılıkaya çevresini Frig Kaleleri ile korumaya çalışmışlardır. Dağlık Frigya Yazılıkaya Vadisi içerisinde sarnıçlar, anıt mezarlar, sunak ve Küçük Yazılıkaya gibi bölümler bulunmaktadır. Vadi din açısından önemli bir yer olduğundan dolayı dönemin din adamları sık sık halka hitap etmiş ve bereket getireceğine inandıkları için bazı yazıtlar oluşturmuşlardır. Bereketin geleceğini düşündükleri için bu yazıtların etrafına da ekinler ekmişlerdir. Yazılıkaya köyünün batı yakasında yer alan Yazılıkaya Vadisi oldukça büyük ve geniş bir alana yayıldığından dolayı bölgeyi yürüyerek gezmek biraz zaman almaktadır.

 

Selçuklu Hamamı

Selçuklu Hamamı
Selçuklu Hamamı

Afyon – Eskişehir karayolu üzerinde bulunan ve Seyitgazi ilçesinde yer alan Selçuklu Hamamı, Osmanlı döneminde inşa edilmiştir. Kesme taşlar kullanılarak yapılan hamamın üzerinde büyük bir kubbe, kubbenin saçak kısmında ise çokgen şekil kullanılmıştır. Selçuklu Hamamı bugünkü görünümünü Cumhuriyet döneminde yapılan restorasyon sonrasında almıştır. Uzun dönemler boyunca hamam olarak kullanılan yapı, günümüzde Bor ve Etnografya Müzesi işleviyle kullanıma açıktır.

 

Espark AVM

Espark AVM
Espark AVM

Eskişehir’de bulunan alışveriş merkezleri arasında en büyüğü ve en çok ziyaret edilen AVM olan Espark, şehrin merkezi konumunda yer almaktadır. Her gün binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Espark, içerisinde barındırdığı dünyaca ünlü markala şehrin en gözde alışveriş merkezidir. ECE Türkiye Proje Yönetim A.Ş idaresinde yönetilen Espark, 4 kattan ve 150 mağazadan oluşmaktadır. AVM içerisinde alışveriş mağazaları, restoranlar, eğlence ve aktivite merkezleri gibi alanlar bulunmaktadır. 45 bin metrekarelik bir alana sahip Espark içerisinde bulunan mağazalardan bazıları şunlardır;

  • Adidas
  • Starbucks
  • Deichmann
  • Zara
  • Karaca
  • Columbia
  • D&R
  • Decathlon
  • Flo
  • Arby’s
  • Burger King
  • Popeyes
  • KFC

 

Musaözü Tabiat Parkı

Musaözü Tabiat Parkı
Musaözü Tabiat Parkı

Musaözü Tabiat Parkı, 1967 yılında oluşturulmuş ve 2011 tarihinde tabiat parkı ünvanını almıştır. Tepebaşı ilçesinde yer alan park, 50 hektarlık büyüklüğe sahiptir. Yeşilliğin ortasında doğayla iç içe bir gezinti imkanı sunan tabiat parkı geniş bir ekosisteme sahiptir. Ağaç, bitki ve fauna bakımından zengin bir yapıda tabiat parkı içerisinde farklı türler görebilmek mümkündür. Karaçam, meşe, sarıçam, söğüt, ardıç, kızılcık, kuşburnu ve böğürtlen parkın içerisinde bulunan floralardan bazılarıdır. Fauna yönünden bakacak olursak park içerisinde zaman zaman atmaca, doğan, karga çeşitleri ve tavşan görmek mümkündür. Parkın sulama ihtiyacını karşılayan DSI göletinde ise kereviz, yayın ve sazan balık türlerine rastlanmaktadır.

 

Japon Bahçesi

Japon Bahçesi
Japon Bahçesi

Bilim Kültür ve Sanat Parkı’nın içerisinde yer alan Japon Bahçesi, ülkemizin en büyük Japon Bahçesi olma özelliğini taşımaktadır. Japon peyzaj mimarları tarafından düzenlenen ve “2010 Türkiye’de Japonya Yılı” etkinlikleri kapsamında oluşturulan park, gölet üzerindeki Japon usulü çardakları, kırmızı temalı küçük geçiş köprüsü ve oturma bankları ile kendinizi adeta Japonya’da gibi hissettirecek. Doğanın yeşilliğinin tüm anlamıyla ön plana çıktığı bu parkta, keyifli vakitler geçirebilir, harika fotoğraflarla gezinizi ölümsüzleştirebilirsiniz.

 

Eskişehir Kent Ormanı

Eskişehir Kent Ormanı
Eskişehir Kent Ormanı

Şehrin içerisinde muazzam bir doğal alan olarak bırakılmış Kent Orman, hafta sonları ve yaz aylarında vatandaşların sıklıkla ziyaret ettikleri yerler arasında yer alıyor. İçerisinde doğa yürüyüşü, piknik, bisiklet turu ve doğa sporları yapabileceğiniz bu alanda Eskişehir’e kadar gelmişken vakit geçirmenizi öneririz. Şehrin gürültüsünden uzaklaşmak ve huzur verici bir dağ havası almak isteyenler Eskişehir Kent Ormanı mutlaka ziyaret etmelidirler.

 

Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi

Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi
Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi

Son dönemlerde ülkemizde yapılan popüler mekanlardan birisi olan Millet Bahçelerinin en güzel örneklerinden birisi Eskişehir’de bulunuyor. Toplamda 56 bin metrekare alan üzerine kurulu olan bahçe, alt ve üst kısımlar olarak ikiye ayrılıyor. Ayrıca bölgedeki park sorununa çözüm bulmak için parkın altında 15 bin metrekarelik kapalı otopark yer alıyor. Çeşitli aktiviteleri bir arada yapabileceğiniz ve sevdiklerinizle birlikte güzel vakitler geçirebileceğiniz Eskişehir Millet Bahçesi içerisinde büyük bir yapıya sahip süs havuzu, yürüyüş yolu, çocuklar için oyun alanları, etkinlik çayırları, bisiklet yolu gibi alanlar bulunuyor.

 

Zaimağa Konağı

Zaimağa Konağı
Zaimağa Konağı

Zaimağa Konağı, Cumhuriyetin kurulmasından hemen önce Mustafa Kemal Atatürk’ün ve İsmet İnönü’nün önemli kararlar aldığı bir konaktır. 1922 yılında buraya gelen Atatürk ve İsmet Paşa, İtilaf Devletleri’nin sunmuş olduğu ateşkes anlaşması teklifini Bakanlar Kurulu (Dönemin İcracı Vekiller Heyeti) ile bu konakta yaptığı toplantıda değerlendirir. Aynı zamanda burada sağlanan görüşmeler, Ankara dışında gerçekleşen ilk Bakanlar Kurulu toplantısının da yapılmasını sağlar. Zaimağa Konağı içerisinde o dönemlerden kalma eserlerde sergilenmektedir. Toplantının gerçekleştiği odada kimlerinin hangi sandalyede oturduğunu temsilen düzenlenen masa, 24 Mart 1922 tarihinde kullanılan telgraf ve çeşitli eserler konakta sergilenmeye devam etmektedir.

 

Atlıhan El Sanatları Çarşısı

Atlıhan El Sanatları Çarşısı
Atlıhan El Sanatları Çarşısı

Tarihi Odunpazarı Evleri kısmında söz ettiğimiz hediyelik eşya alınabilecek yerlerin en büyük örnek Atlıhan El Sanatları Çarşısı’dır. 1850 yılı civarında çeşitli bölgelerden satış yapmak için gelen tüccar, pazarcı, seyyah ve köy halkının konaklayabilecekleri bir alan için inşa edilen bu yapı Takattin Bey tarafından yaptırılmıştır. Bölgeye gelenlerin konaklama ihtiyacını ve hayvanlarının bakımını karşılayan bu yapıda çay ocağı gibi alanların bulunması da zamanla halkın burada toplanmasına sebep olmuştur. Burada toplanan halkın kendi arasında yaptıkları söyleşiler dönemin tüm politika, ekonomik ve sosyal gündemini oluşturmaktadır. 2006 yılında orijinal haliyle uyum içerisinde restore edilen yapı Atlıhan adıyla hizmete açılmıştır. 2 kattan ve 25 atölyeden oluşan bu yapıda el sanatlarının üretimi, sergilenmesi ve satışı yapılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu