Foça Gezilecek Yerler (En İyi 22 Yer)

Bu içeriğimizde siz değerli okurlarımız ve tatilcilerimiz için İzmir’in önemli bir ilçesi olan Foça gezilecek yerler tanıtımı yapacağız. İyonya’lılar için çok önemli bir yerleşim bölgesi olan Foça, yine bu medeniyetin Ege sahillerinde kurmuş olduğu 12 kentten biridir. Kentin geçmişi, M.Ö. 9’uncu yüzyıla kadar dayanmaktadır. Kurulduğu yıllardan sonra deniz filosu ve kıyı kesimler üzerindeki hakimiyetini önemli ölçüde geliştiren Foça, 13’üncü yüzyıla gelindiğinde Çakabey Bey tarafından ele geçirilmiştir.

Foça Gezilecek Yerler

15’inci yüzyıla gelindiğinde ise Fatih Sultan Mehmet burayı da fethetmiş ve Foça’nın hakimiyeti Osmanlı Devleti’ne geçmiştir. Günümüzde tam bir tarih, kültür ve tatil kenti olan Foça’yı yer yıl milyonlarca turist ziyaret ediyor. Eğer bu harika ilçeyi tam anlamıyla gezip görmek istiyorsanız, en az 3 gününüzü tamamen bunun için ayırmanız gerekmekte. Ve bu gezi süreci boyunca Foça otelleri dahilinde konaklayabilir ve en güzel şekilde hizmet alabilirsiniz. O halde biz de artık sizler için hazırladığımız Foça gezilecek yerler listemize giriş yapalım.

Eski Foça

Eski Foça
Eski Foça

Tarihi güzellikleri en ayrıntılı şekilde görüp, hatta bizzat yaşayacağınız Foça ilçe merkezi, aslında Eski Foça olarak anılıyor. Bu bölgenin sadece sokaklarında yürümek bile, her nerede olursanız olun, sizi alıp çok eski yılların o nostaljik anlarına götürmek için yeterlidir. Bölge, genel itibariyle arkeolojik SİT alanı olarak belirlenmiş olup, bölge yapısını bozacak herhangi bir binanın inşa edilmesi de yasaklanmıştır.

İzmir’in Eski Foça bölgesine gittiğinizde gezip görebileceğiniz yerlerden bazıları şunlardır; Tarihi taş evleri, İyon, Rum ve Osmanlı Dönemi’ni yansıtan 4 adet tarihi yürüyüş yolu, Sur Kalıntıları, 1 Nolu Haman, Hafız Süleyman Mesciti, Kybele Açık Hava Tapınağı, Antik Tiyatro, Şeytan Hamamı, Kule Ev, Kybele Gemisi ve Osmanlı Mezarlığı.

 

Foça Limanı

Foça Limanı
Foça Limanı

Özellikle de akşam saatlerinde ailenizle ve sevdiklerinizle birlikte güzel bir yürüyüş yapabileceğiniz Foça Limanı, oldukça köklü bir tarihe sahiptir. Liman bölgesinin orta konumlarında bir adet kale bulunmakta olup, bu kale limanı ikiye ayırmaktadır. İkiye ayrılan bu limanın Kuzey tarafındaki bölümüne Küçükdeniz ve Güney tarafındaki bölümüne ise Büyükdeniz denmektedir.

Limanın Küçükdeniz kısmında daha çok balıkçı tekneleri yer alıyor olup, tatilcilerin bu limanda vakit geçirdikleri kısım ise daha çok Büyükdeniz diye tabir edilen yerdir. Ayrıca Büyükdeniz kısmında, Foça Belediyesi tarafından işletilen Fok Marina’ya gelerek burada dilediğiniz gibi eğlenebilirsiniz.

 

Sazlıca Plajı

Sazlıca Plajı
Sazlıca Plajı

Eski ve Yeni Foça bölgelerinin orta kısımlarında yer alan Sazlıca Plajı, son derece berrak bir denize sahiptir. Ancak deniz tabanı çakıl taşı ve deniz kestaneleri ile dolu olduğu için, buraya gelmeden önce yanınıza bir çift deniz ayakkabısı almanızda fayda var.

Sazlıca Plajı bölgesi, aslında bir koy bölgesidir ve küçüklü büyüklü birçok plaja ev sahipliği yapar. Bu plajlar arasında en çok beğenileni ise Küçük Kumsal olarak tanımlanan yerdir. Sahil kumunun oldukça güzel ve içerisinde de hiçbir şekilde deniz kestanesinin bulunmamasından ötürü, Küçük Kumsal bölgesinin çocuklu aileler için de son derece uygun bir seçenek olacağını söylemek isteriz.

 

Foça Halk Plajı

Foça Halk Plajı
Foça Halk Plajı

Foça gezilecek yerler listemizde sıra, 240 metre uzunluğa sahip olan ve mavi bayraklı plajlar arasında gösterilen Foça Belediye Halk Plajı’na geldi. Giriş kısmı her ne kadar biraz çakıl taşlı olsa da denize doğru ilerlediğinizde bu taşlar tamamen bitecek ve kum zemine basmış olacaksınız.

Daha sonrasında ise İzmir’in en soğuk suyuna sahip bu plajda dilediğiniz gibi yüzme keyfi yapabileceksiniz. Plajda, dilerseniz kendi getirmiş olduğunuz şezlong ve şemsiyeleri kullanabilir ve dilerseniz de bu malzemeleri oradan kiralayabilirsiniz. Ayrıca eğer yelken sporlarına karşı bir ilginiz varsa, plajda yer alan Yenifoça Windsurf & Yelken Spor Kulübü hocalarından gerekli eğitimleri alıp, yine onların gözetimi dahilinde bu sporları yapabilirsiniz.

 

Acar Camping

Acar Camping
Acar Camping

Foça kamp yapılacak yerler arasında bulunan Acar Camping, misafirleri için çadır ve karavan kampı yapma olanakları sunuyor. Hem denize kıyısı bulunan ve hem de doğayla iç içe olan Acar Camping’i sizler de çok sevecek ve burada en az birkaç gün kalıp konaklamak isteyeceksiniz. Bol ağaç ve yeşilliklerle dolu ortamları, huzurlu sessiz yerleri ve oldukça da ekonomik bir tatil serüvenini sevip tercih etmek isteyenler için, Acar Camping tatil bölgesini kesinlikle tavsiye ediyoruz.

Voodoo Beach

Voodoo Beach
Voodoo Beach

Foça’nın en güzel plajları arasında yer alan Voodoo Beach, misafirleri için sağlamış olduğu hizmet standartlarına göre oldukça makul sayılabilecek fiyatlara sahiptir. Plajının altın sarısı kumu, tertemiz deniz suyu, mükemmel lezzetteki restoran yemekleri ve 1980 ile 1990’lı yıllara ait müzik seçenekleri ile sizler, bu tatil yerini gerçekten de çok seveceksiniz. Ayrıca buradaki fiyat seçenekleri tek bir standart dahilinde olmamakla birlikte, her bütçeye uygun tatil seçenekleri bulunmaktadır.

Mambo Beach Club

Mambo Beach Club
Mambo Beach Club

Küçük ve saklı bir koy bölgesi içerisinde yer alan Mambo Beach Club, Foça ilçe merkezine 60 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Plaj denizinin rengi turkuaz, suyu oldukça temiz ve bir o kadar da soğuktur. Bu Club, 2013 yılından bu yana tatilcileri ağırlamakta ve onlar için 500 kişilik şezlong, 200 kişilik restoran ve 8 adet bungalov ev ile kesintisiz hizmet sağlamaktadır.

Hanedan Beach

Hanedan Beach
Hanedan Beach

İlk giriş esnasında makul bir miktarda ücret ödemeniz gerken Hanedan Beach tatil yeri, doyasıya eğlenebileceğiniz harika bir seçenektir. Girişte ödemiş olduğunuz ücret içerisinde WC, duş, şezlong ve şemsiye hizmetleri de dahil olduğundan ötürü, daha sonrasında hiçbir ekstra ücret ödemeden bu hizmetlerden faydalanabilirsiniz. Aileler için de son derece uygun olan Hanedan Beach, oldukça büyük bir alan üzerine kuruludur. Ancak buranın deniz suyunun beş metre ilerledikten sonra birden derinleşebileceği için sizleri de bu konuda önden uyarmış ve bilgilendirmiş olalım.

Kosova Plajı

Kosova Plajı
Kosova Plajı

Sadece çiftler halinde girilebilecek, halk arasındaki tabiriyle ise “damsız” alınmayan bir bölge olan Kosova Plajı, Foça ücretli plaj yerleri arasındadır. Buraya geldiğinizde güzel bir yüzme keyfi yapabilir, ayrıca bölgedeki çadır ve kamp olanaklarından da faydalanabilirsiniz. Eğer Kosova Plajı tatilinizi yaz döneminde yapacaksanız, buradaki işletmeyi önceden arayarak rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ederiz. Buradaki tatil serüveninde hem denize girip hem de kamp yapmak isteyen misafirler ise ister kendi kamp çadırını getirip, isterseler de buradaki işletmeden bir adet çadır kiralayabilirler.

Karakum Plajı

Karakum Plajı
Karakum Plajı

Foça mavi bayraklı plajlar arasında olan Karakum Plajı, en iyi şekilde yüzebileceğiniz ve yine en güzel şekilde güneşlenebileceğiniz yerlerdendir. Toplam 500 metre uzunluğa ve 30 metre genişliğe sahip olan bu plaj, tamamen halka açık bir alandır. Siz de Karakum Plajı’na gelerek tamamen ücretsiz bir şekilde buranın denizine girip yüzebilir ve yine burada dilediğiniz su sporunu yaparak dilediğiniz gibi eğlenebilirsiniz.

Foça Adaları

Foça Adaları
Foça Adaları

Eski ve Yeni Foça bölgelerinin tam arasında, altı tane ıssız ada bulunuyor. Bu adalar sırasıyla; Orak, İncir, Fener, Atatürk, Kartdere ve Metelik adalarıdır. Adalardan şöyle kısaca bir bahsedecek olursak, Orak Adası’nın soyu tükenme tehlikesi altında olan Akdeniz Fokları ve Siren Kayalıklarına ev sahipliği yaptığını söyleyebiliriz. Ayrıca bu adada tavşan türü hayvanlar bulunmakta ve adanın güney kısmında ise bir adet kumsal yer almaktadır. Hayırsız Ada olarak bilinen bölgede ise tam gün batımı sırasında, kayalıklar üzerinde Atatürk’ün silüetini anımsatan bir gölge oluşmaktadır. Ve bu sebepten ötürü bu adaya aynı zamanda Atatürk Adası da deniyor.

Kartdere Adası, komple yeşil bitki örtüsü ve birbirinden farklı ağaç türlerini bünyesinde barındırıyor. Adanın tam orta noktasında büyükçe bir çukur ve bu çukurun içerisinde de yine büyükçe bir ağaç vardır. Diğer adalar arasında, Metalik ve Fener Adaları’nda herhangi bir ağaç türü bulunmuyor. Ve tüm adalar arasında en çok vakit geçirebileceğiniz yer ise İncir Adası’dır. Tekne ile bu adaya gelerek, dilediğiniz bir kısmında sevdiklerinizle birlikte piknik yapıp, kamp kurup, bölgenin tadını çıkarabilirsiniz.

 

Siren Kayalıkları

Siren Kayalıkları
Siren Kayalıkları

Akdeniz Fok Balıklarının yuvası olarak nitelendirilen Siren Kayalıkları, Orak Adası yakınlarında oluşmuş, muazzam bir doğal güzelliktir. Yunan Mitolojisinde adı sıkça geçen “Sirenler” adındaki canlı türleri, efsanelere göre yine bu bölgede yaşıyordu. Efsanelerde; Sirenlerin çok güzel müzikler çalarak buradan geçen denizcileri etkilediği ve Sirenlerden etkilenerek tamamen onlara odaklanan bu denizcilerin, en sonunda ise fark etmeden bir kayalığa çarpıp öldükleri anlatılıyor. Orak Adası limanlarından düzenlenen tekne turları ile bu kayalık bölgeye gelerek birbirinden güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.

 

Çanak Koyu

Çanak Koyu
Çanak Koyu

Foça en güzel koylar arasında yer alan Çanak Koyu, tatilcileri için gerçekten de çok huzurlu ve bol manzaralı ortamlar sunmaktadır. Bu koyda dilerseniz denize girerek yüzme keyfi yapabilir, o harika gün batımı manzaralarını izleyebilir ve muhteşem yeşil doğasında yürüyüşe çıkabilirsiniz. Buranın deniz tabanı genel itibariyle kumdan oluşuyor olsa da yine birkaç çakıl taşına rastlama olasılığınız da bulunmaktadır. Bu sebepten ötürü, ayağınızın bu taşlardan zarar görmemesi için deniz ayakkabısı giymenizi tavsiye ederiz. Eğer ki koy bölgesine gelip burada birkaç gün konaklamak isterseniz, kamp kurma olanağına da sahipsiniz.

 

Mersinaki Koyu

Mersinaki Koyu
Mersinaki Koyu

Eski ve Yeni Foça arasındaki gezilecek yerlerden bir diğeri de Mersinaki Koyu’dur. Bu koyda, özel işletmeler tarafından faaliyete geçirilmiş birbirinden farklı ve güzel plajlar yer almaktadır. Ve bu plajlarının her biri gerçekten de çok temiz, çok berrak ve girilip yüzülesi yerlerdir. Ancak deniz sularının çok soğuk olduğu bilgisini de eklemiş olalım. Yine, Mersinaki Koyu bölgesinde tatil yapıp konaklamak isteyen misafirler için birbirinden farklı Foça otelleri seçenekleri mevcuttur.

 

Gediz Nehri

Gediz Nehri
Gediz Nehri

Anadolu topraklarında doğup Ege denizine dökülen en büyük ikinci nehrimiz unvanına sahip olan Gediz Nehri, Foça’da görülmesi gereken bir diğer doğal güzelliktir. UNESCO tarafından da Dünya Doğa Miras listesine alınan Gediz Nehri, rafting sporu yapmak isteyenler için vazgeçilmez bir yerdir. Üstelik güzelliğiyle bizleri büyülen Flamingo türlerinin, dünya genelindeki %10’unun da bu nehirde yaşadığını biliyor muydunuz? Ayrıca nehirde bu canlıların yanı sıra tepeli pelikan, Akdeniz foku ve Caretta Caretta deniz kaplumbağalarına rastlamak da mümkün. Siz de Gediz Nehri’ne gelerek uzman kişiler gözetiminde rafting yapabilir, bölgenin harika doğasının tadını çıkarabilir ve az önce bahsettiğimiz canlıların birbirinden güzel fotoğraflarını çekebilirsiniz.

 

Kozbeyli Köyü

Kozbeyli Köyü
Kozbeyli Köyü

Foça’nın en güzel köyleri arasında gösterilen Kozbeyli Köyü, tam da deniz manzaralı bir bölgede yer almaktadır. Tam 600 yıl önce kurulmuş olan bu köy, aynı zamanda ünlü Edebiyatçı Hüseyin Yurttaş’ın doğup büyüdüğü yerdir. Kozbeyli Köyü, her ne kadar İzmir şehir merkezine yakın olsa da kendi kimliğini, kültürünü ve geleneklerini hiçbir şekilde yitirmemiş ve daima kendisi olmayı başarmıştır.

Bu köye geldiğinizde, lezzetine doyamadığımız meşhur dibek kahvenin belki de en güzelini içecek, birbirinden farklı tarihi güzelliği yerinde görecek, manzaralı yerlerde fotoğraflar çekebilecek ve yöreye ait birbirinden güzel lezzetleri tadabileceksiniz.

 

Çiğli

Çiğli
Çiğli

Foça ilçe merkezine 43 kilometre uzaklıkta bulunan Çiğli, Dünya Kuşlarının Cenneti olarak kabul edilmektedir. Toplam 8 hektarlık büyükçe bir alana yayılan bu kuş cennetinde, tepeli pelikan, flamingo, ev ve kır kırlangıcı, serçe, saksağan ve çamurçullu başta olmak üzere, daha birçok farklı kuş türünü görmeniz mümkün. Buradaki canlı yaşamı sadece kuşlardan ibaret olmamakla birlikte, Çiğli canlılar cennetinin toplamda 138 farklı türe ev sahipliği yaptığı biliniyor. Ayrıca yine bu gölgede bulunan Leukai Antik Kenti’ni de kesinlikle gezip görmenizi tavsiye ederiz.

 

Kybele Açık Hava Tapınağı

Kybele Açık Hava Tapınağı
Kybele Açık Hava Tapınağı

Milattan Önce 500’lü yıllarda yapıldığı tahmin edilen Kybele Açık Hava Tapınağı, buradaki denizcilerin ibadet etmek için kullandıkları bir yerdi. Buraya gelen araştırmacılar, bu bölgede Anadolu Tanrıçası Kybele’ye ait heykel ve kabartmaların da yer aldığını ancak zamanla tahrip olup kaybolduğunu düşünmekte. Tapınak bölgesini ziyaret ettiğinizde, öyle çok büyük ve dört duvarlarla çevrili bir tapınak görüntüsü yerine tamamen açık, sade ve küçük bir tapınakla karşılaşacaksınız. Biz ise tarih ve mitolojiye merakı olan tatilcilerimizin, Kybele Açık Hava Tapınağı’nı kesinlikle ziyaret etmesini öneriyoruz.

 

Phokaia Antik Kenti

Phokaia Antik Kenti
Phokaia Antik Kenti

Ege kıyılarında yer alan ve Eski Foça bölgesinin en önemli tarihi yerleri arasında gösterilen Phokaia Antik Kenti, döneminin en önemli liman merkezleri arasındaydı. Burada bulunan eserlerden yola çıkarak, kentin geçmiş tarihinin M.Ö. 4’üncü yüzyıla kadar dayandığı düşünülüyor. Siz de bu harika antik kenti ziyaret ederek, Antik Çağ döneminden başlayarak Osmanı Zamanına kadar uzanan tarihi eserleri görüp inceleyebilirsiniz.

 

Şeytan Hamamı

Şeytan Hamamı
Şeytan Hamamı

Uzmanlar tarafından M.Ö. 4’üncü yüzyılda yapıldığı düşünülen Şeytan Hamamı aslında bir hamam değil, kaya mezarıdır. Burada bulunan eserler üzerinde yapılan çalışmalar, bölgenin en az 2400 yıllık olduğunu kanıtlar nitelikte. Foça ilçe merkezine sadece 2 kilometre uzaklıkta yer alan Şeytan Hamamı, her ne kadar ilçeye çok yakın da olsa, hiçbir zaman o hakettiği ilgiyi ve değeri görememiştir. Ancak biz, bu harika tarihi bölgeyi listemize ekleyerek, siz değerli tatilcilerimizin burayı gezip görmesini kesinlikle tavsiye ediyoruz.

 

Pers Mezar Anıtı

Pers Mezar Anıtı
Pers Mezar Anıtı

Persler, M.Ö 4’üncü yüzyılda Foça bölgesinde egemenlik kurmuş ve Pers Mezar Anıtı da o dönemlerde inşa edilmiştir. Foça gezilecek yerler arasında önemli bir seçenek olan bu tarihi kalıntı, görünümü itibariyle bir taş kule veya da bir taş eve benzemektedir. Bu mezar, kayaların yontulmasıyla oluşturulmuş ve içerisinde bulunduğumuz yüzyıl itibariyle de kendi bölgesinin en çok ziyaret edilen tarihi noktası olmuştur. Siz de Pers Mezar Anıtı’nı ziyaret ederek geçmiş tarihe ışık tutabilirsiniz.

 

Foça Antik Tiyatro

Foça Antik Tiyatro
Foça Antik Tiyatro

Anadolu’nun en eski tiyatrosu, Foça sınırları içerisinde yer alıyor. Milattan Önce 340 ile 330 yılları arasında inşa edildiği düşünülen Foça Antik Tiyatro, diğer antik tiyatroların aksine çok da dayanıklı olmayan bir taş türünden yapılmıştır. Bu taşa, “Foça Taşı” tabiriyle bir tanımlama getirilmiş olmakla birlikte, eğer bu antik tiyatronun ilk yapılışında daha farklı ve dayanlıklı bir taş türü kullanılsaydı, belki de şu an çok daha belirgin bir tarihi eseri tanıtıyor olacaktık. Bu tiyatro, zamanla farklı kullanım amaçlarına da hitap etmiş ve önce seramik eşya çöplüğü ve daha sonraları, bir mezarlık olarak kullanılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu