Gökçeada Gezilecek Yerler (En İyi 22 Yer)

Merhabalar, bu içeriğimizde sizler için Türkiye’nin en büyük adası olan Gökçeada gezilecek yerler tanıtımı yapacağız. Çanakkale’ye bağlı ve aynı zamanda da bu ilin bir ilçesi olan Gökçeada, Ege Denizi’nin kuzey tarafındaki Saros Körfezi girişinde yer alıyor. Adanın toplam kıyı şeridi uzunluğu ise tam 91 kilometredir. Ayrıca 2016 yılında Cittaslow şehirleri arasına dahil edilen adanın, Türkiye’nin en batı noktası olduğu bilgisini de sizlerle paylaşmış olalım.

Gökçeada Gezilecek Yerler

Adanın en güzel yerleri arasında ise koyları, plajları, muhteşem doğası ve sizler tarafından keşfedilmeyi bekleyen diğer pek çok kısmı yer alıyor. Eğer Gökçeada gezilecek yerler konulu içeriğimizde yer vermiş olduğumuz bölge ve mekanların büyük çoğunluğuna gidecek olursanız, ortalama olarak dört günlük sürenizi bunun için ayırmanız gerekecektir. Bu dört günlük süreç içerisinde de Çanakkale’nin en güzel otelleri olarak gösterilen yerlerde kalabilirsiniz.

Gökçeada ilçesine ulaşım da çok kolaydır ve Çanakkale limanlarından sürekli olarak feribot seferleri düzenlenmektedir. Eğer buraya uzak bir şehirden uçak ile gelecek olursanız, ilk olarak Çanakkale Havaalanı’nda inip, daha sonrasında ise toplu taşımalar ile şehir limanına gitmeniz gerekmektedir. Limana geldiğinizde ise çok keyifli bir feribot yolculuğunun ardından adaya ulaşım sağlamış olacaksınız. Rotamıza da geldiğimize göre, işte tam da şimdi Gökçeada gezilecek yerler nerelerdir, öğrenmeye hazır mıyız? O halde buyurun hep birlikte okuyalım…

Gökçeada Kaya Mezarı

Gökçeada Kaya Mezarı
Gökçeada Kaya Mezarı

Sanki hep buradaymış gibi değil de olduğu konuma sonradan getirilmiş gibi olan Gökçeada Kaya Mezarı, gizemini daima başarmış olan bir tarihi kalıntıdır. Bu tarihi kalıntılarla ilgili herhangi bir kaynak bulunamadığı için hakkında da bir şeyler söylemek oldukça zor. Uzmanlar ise kaya mezarları üzerinde yapmış oldukları incelemeler sonucunda bunların Roma Dönemi’nden kalma olduklarını belirtmekte. Gökçeada ilçe merkezine yaklaşık olarak 18 kilometre uzaklıkta yer alan Gökçeada Kaya Mezarı’nı ziyaret ederek, sırlarla dolu bir tarihi eseri yerinde görüp incelemiş olursunuz.

 

Dereköy Tarihi Rum Çamaşırhanesi

Dereköy Tarihi Rum Çamaşırhanesi
Dereköy Tarihi Rum Çamaşırhanesi

Gökçeada tarihi yerleri arasında önemli bir konumda olan Dereköy Tarihi Rum Çamaşırhanesi, ilçe merkezinin 14 kilometre uzağında ve Derköy’ün iç kısmında yer alıyor. Hemen yan tarafında yer alan Pania Kilise’si ile aynı dönemlerde yapıldığı düşünülen bu mekan, yapısını ve mimarisini günümüze dek korumayı başarmıştır. Bu çamaşırhanenin yapımında moloz ve taş kullanılmış, planlaması ise dikdörtgen bir yapıda tasarlanmıştır. Yine, günümüzde birkaç restorasyon işleminden geçen bu yapının, kendi döneminde çok önemli bir sosyal alan olduğunu söyleyebiliriz. Siz de Gökçeada geziniz sırasında Dereköy’e gelerek Dereköy Tarihi Rum Çamaşırhanesi’ni görebilirsiniz.

 

Yeni Bademli Höyük

Yeni Bademli Höyük
Yeni Bademli Höyük

Buradaki yaşam izleri M.Ö. 8000’li yıllara kadar dayanmakla birlikte, 1996 yılından beri dönem dönem süren çalışmalar, bölgenin gizemli kısımlarını gün yüzüne çıkarmakta. Birkaç farklı çağdan izlere rastlayabileceğiniz Yeni Bademli Höyük’ün, eski bir hükümdar tarafından yaptırıldığı tahmin ediliyor. Höyük içerisine girdiğinizde bu tarihi alanın farklı odalara ayrıldığını görecek ve tam anlamıyla bir tarihi mekan geziyor olmanın heyecanını yaşayacaksınız.

 

Gökçeada Kent Müzesi

Gökçeada Kent Müzesi
Gökçeada Kent Müzesi

Bu tatil kentinde gezmiş olduğunuz süreçte göreceğiniz tek müze, Gökçeada Kent Müzesi olacaktır. Burası aynı zamanda Gökçeada’da yapılan ilk müze olarak da bilinmekle birlikte, sizlerin de kesinlikle gezip görmesi gereken bir yerdir. Müze binası, 1973 yılında hamam olarak inşa edilmiş ve uzun yıllar boyunca da o şekilde kullanılmıştır. Daha sonrasında, henüz bundan birkaç yıl önce Gökçeada Belediyesi gerekli çalışmalara başlamış ve bu hamamı bir müzeye çevirerek, 2017 yılı itibariyle de halk ziyaretine açmıştır. Müze içerisinde, Rum vatandaşların bağışlamış olduğu antikalar ve tarihi metinler mevcuttur. Eğer bir Müzekart sahibiyseniz Gökçeada Kent Müzesi’ni tamamen ücretsiz bir şekilde gezip görebilir ve bu adanın tarihi ile kültürü hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

 

Laz Koyu

Laz Koyu
Laz Koyu

Hem Gökçeada ve hem de Çanakkale gezilecek yerler arasında olan Laz Koyu, rüzgarıyla meşhur olan bu ilçede, en az rüzgar alan kısımlardan biri olarak biliniyor. Bu plaj, halka tamamen açık ve ücretsiz olduğu için kimseye hiçbir şekilde para ödemeden burada dilediğiniz gibi yüzebilirsiniz. Laz Koyu Plajı’nda sadece, buradan kiralayacağınız şemsiye ve şezlonga para ödersiniz.

 

Kefaloz Plajı

Kefaloz Plajı
Kefaloz Plajı

Çanakkale denize girilecek yerler arasında önemli bir yere sahip olan Kefaloz Plajı, aynı zamanda Gökçeada’nın en çok tercih edilen plajı olarak da bilinir. Gökçeada ilçe merkezine 9 kilometre uzaklıkta yer alan bu plaja gittiğinizde tertemiz denizine dilediğiniz gibi yüzebilecek, sapsarı renkteki kumsalında güneşlenecek ve burada sevdiklerinizle birlikte oldukça eğlenceli su sporları yapabileceksiniz. Plaj sahası genellikle rüzgarlı bir yapıdadır ve buraya ada merkezinden hareket eden toplu taşımalar ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca, plaj bölgesinde her türlü ihtiyacınızı gidermeniz için bir iletme de bulunmakta.

 

Gizli Liman

Gizli Liman
Gizli Liman

Tıpkı adı gibi oldukça gizemli ve bir o kadar da güzel olan Gizli Liman, Gökçeada ile merkezine 25 kilometre uzaklıktadır. Adanın Uğurlu Köyü’ne bağlı olan bu plaj, oldukça sakin ve gerçekten de çok temiz bir yapıdadır. Plaja ulaşım sağlamak için Gökçeada kent merkezinden yola çıkarak ilk olarak Uğurlu Köyü’ne geliyorsunuz. Daha sonrasında ise köyden biraz aşağı doğru indiğinizde, direkt olarak Gizli Liman’a ulaşmış olacak be buradaki tertemiz suda dilediğiniz gibi yüzebileceksiniz.

 

Yıldız Koyu

Yıldız Koyu
Yıldız Koyu

Gökçeada’nın en kuzey kısmında yer alan Yıldız Koyu, aynı zamanda Gökçeada Sualtı Milli Parkı’nın da içerisinde kalıyor. Hem karadan ve hem de denizden ulaşım sağlayabileceğiniz Yıldız Koyu, her ne kadar küçük bir plaja sahip olsa da burada yüzmek ve güneşlenmenin keyfi bir başka olacaktır. Tatilcileri daha iyi bir yüzme deneyimi yaşaması için koyun plaj alanına yaz mevsimleri geldiğinde plastikten iskele bile kuruluyor. Üstelik koy plajında bir de işletme yer almakta ve sizler de bu işletmeden şezlong ile şemsiye kiralayabilirsiniz.

 

Marmaros Koyu

Marmaros Koyu
Marmaros Koyu

Gökçeada’nın Zeytinli Köyü’ne çok yakın bir konumda yer alan Marmaros Koyu, ilçe merkezinden kolayca ulaşım sağlayabileceğiniz çok güzel bir doğal oluşumdur. Yine burada da dilediğiniz gibi yüzme ve güneşlenme keyfi yaşayacak, hatta bu denli güzel bir tatil deneyimi sonrasında bölgede birkaç gün daha kalmak isteyeceksiniz. Bu vesileyle Marmaris Koyu, ayrıca Çanakkale Kamp yapılacak yerler arasında da sizler için en iyi alternatiflerden biri olacaktır.

 

Kuzu Limanı

Kuzu Limanı
Kuzu Limanı

Gökçeada’nın en hareketli ve kabalık yerlerinden biri olan Kuzu Limanı, aynı zamanda tamamen ücretsiz ve halka açık bir yerdir. Kuzu limanı olarak tabir edilen bölge, hem insanların bu adaya gidiş geliş yaptığı, hem de denize girerek yüzdüğü bir yerdir. Yani hem bu adadan ayrılırken, hem de adaya yeni geldiğiniz sırada Kuzu Limanı Plajı’na giderek, güzel bir deniz, kum ve güneş üçlemesi keyfi yapabilirsiniz.

 

Yuvalı Koyu Plajı

Yuvalı Koyu Plajı
Yuvalı Koyu Plajı

Gökçeada’nın güney kısımlarında yer alan Yuvalı Koyu Plajı’nda, Adalet, Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlığı’na ait tesisler bulunuyor. Burası, halkta tamamen açık bir plajdır ancak burada yüzebilmek için plaj bölgesindeki otellerden birinde konaklıyor olmanı gerekmektedir. Yine bu plajdaki otellerin bir konuğu olarak yüzmeye geldiğinize ise şezlong, şemsiye ve plaj alanı duşu gibi hizmetlerden de ücretsiz bir şekilde faydalanabilirsiniz.

 

Zeytinliköy

Zeytinliköy
Zeytinliköy

Gökçeada’nın en güzel köylerinden biri olan Zeytinliköy, ada merkezine yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta yer alıyor ve kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir konumdadır. Aynı zamanda adanın en güzel turistlik yerlerinden biri olan bu köyde birbirinden hoş kafeler, restoranlar ve çay bahçelerine gidebilirsiniz. Siz de temiz bir köy havası almak, aynı zamanda tatil havasında olmak ve aynı zamanda da güzel yemekler tatmak istiyorsanız, gezi rotalarınız arasına Zeytinliköy’ü de ekleyebilirsiniz.

 

Dereköy

Dereköy
Dereköy

Geçmiş yıllarda Gökçeada’nın en kalabalık nüfusuna sahip olan Dereköy, o dönemlerde aynı zamanda Türkiye’nin en kalabalık köyü ünvanına da sahipti. O zamanlar 2000 haneye yakın olan köy nüfusu, şimdilerde ise 150 ile 160 hane civarındadır. Gökçeada ilçe merkezine 14 kilometre uzaklıkta ve kentin batı kısmında yer alan Dereköy, 16’ıncı yüzyılda yaşamış olan Piri Reis’e göre bu adanın ilk yerleşim yeri olma özelliği taşıyor. Siz de Rumlar tarafından kurulmuş olan bu köye gelerek içerisindeki yapıtları inceleyebilir, köyün tarihi dokusunu hissedebilir ve kafelerinde bir içecek molası verebilirsiniz.

 

Uğurlu Köyü

Uğurlu Köyü
Uğurlu Köyü

Hemen deniz kenarında bulunan ve Gökçeada’ya 25 kilometre uzaklıkta yer alan Uğurlu Köyü, 1984 yılında farklı illerden almış olduğu göçlerle birlikte önemli ölçüde gelişme kaydetmiştir. Adanın en batı noktasında yer alan bu köye gittiğinizde, burada otel ve apartlarda konaklayabilirsiniz. Köyde geçirmiş olduğunuz süre boyunca ise o muhteşem doğal yapıyı bizzat görüp yaşayacak ve dilerseniz de köy işlerine dair birkaç seçeneği deneyimleyebileceksiniz. Aynı zamanda bu köyde ciddi anlamda üzüm yetiştiriciliği yapılmaktadır. Siz de buradan ayrılmadan önce köydeki üzüm bağlarına giderek, uygun fiyattan istediğiniz kadar satın alabilirsiniz.

 

Kaleköy

Kaleköy
Kaleköy

Tarih açısından Gökçeada’nın en görülmeye değer yeri olarak nitelendirebileceğiniz Kaleköy, kent merkezine 4.5 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Bu köye gelen tatilciler, buradaki tarihi oluşumları görüp gezmenin yanı sıra, yine burada görüntülenen muhteşem güzellikteki ün batımı manzarasını da seyre duruyorlar. Köyün tarihi yapısına şöyle bir göz attığımızda ise buranın bir antik kent olduğunu söyleyebiliriz.

Köyde ön plana çıkan tarihi yapıların başında ise eski kalesi, tarihi surları, heykelleri ve mermer motifleri yer alıyor. Köyün alt tarafında yer alan liman da tıpkı köydeki diğer pek çok şey gibi köklü bir tarihe sahiptir. Palamede Gattilusio, 1440 yılında eşi Kraliçe Valentina için bir yol yaptırmıştır. O yol, köyden limana doğru uzanmakta ve günümüzde de kullanılmaya devam etmektedir. Aynı zamanda bu köyde bir de sabun atölyesi bulunuyor ve geldiğiniz zaman o mekana da gitmenizi tavsiye ederiz.

 

Tepeköy Çınaraltı

Tepeköy Çınaraltı
Tepeköy Çınaraltı

Gökçeada’nın en popüler piknik yerleri arasında olan ve bir Rum köyü olan Tepeköy, eski yıllarda 1200 kişilik kalabalık bir nüfusa sahipken, günümüzde ise sadece 60 kişiye ev sahipliği yapıyor. Köyün en güzel yeri ise hiç şüphesiz, Çınaraltı seyir tepesidir. Bu bölgede tam 600 yıllık büyükçe bir çınar ağacı bulunmakta ve buraya gelen herkes, o ağcı mutlaka ziyaret etmektedir. Siz de bu tarihi çınar ağacının gölgesine oturarak, resmen ayaklarınız altına serilmiş olan o muhteşem deniz manzarasını doyasıya izleyebilirsiniz.

 

Gökçeada Sualtı Milli Parkı

Gökçeada Sualtı Milli Parkı
Gökçeada Sualtı Milli Parkı

Su sporları ve dalış etkinliklerini seven tatilcilerin Gökçeada’ya gittiklerinde mutlaka ziyaret ettiği bir yer olan Gökçeada Sualtı Milli Parkı, 1999 yılında Türkiye Deviz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) tarafından milli park ilan edilmiştir. Kent merkezine 6 kilometre uzaklıkta bulunan, Kuzulimanı ve Kaleköy arasında konumlandırılmış olan bu parka sizler de gidebilir, burada uzman bir rehber gözetiminde dalış yapabilirsiniz.

 

Tuz Gölü

Tuz Gölü
Tuz Gölü

Gökçeada gezilecek yerler arasında çok farklı ve güzel bir doğal oluşum olan Tuz Gölü, sadece yağmur ve deniz suyu kaynaklarından oluşmaktadır. Bu göldeki tuz, hem macera tutkunu olan ve hem de şifa arayan kişiler için oldukça önemlidir. Gölün derinliği 1 metre ve genişliği de yaklaşık 1 kilometre kadar olup, göl çevresinde birbirinden güzel kuşların yaşadığını da bilmenizi isteriz. Ve Gökçeada için gerekli tuz ihtiyacının da bu gölden sağlanmış olduğunu söyleyebiliriz. Sizler de güzel bir doğal oluşum görmek, birbirinden güzel fotoğraflar çekinmek ve flamingo kuşları ile aynı doğal ortamda bulunmak için bu gölü ziyaret edebilirsiniz.

 

Marmaros Şelalesi

Marmaros Şelalesi
Marmaros Şelalesi

Gökçeada’nın en önemli tatlı su kaynaklarından biri olan Marmaros Şelalesi, Uğurlu Köyü’nün hemen çıkış noktasında yer alıyor.  Bu şelale bölgesine her ne kadar özel araçlarınızla gelebiliyor olsanız da, en fazla şelalenin 2.5 kilometre kadar yakınına gelmiş olursunuz.

Geriye kalan yolu ise oldukça zorlu koşullarda, yürüyerek kat etmeniz gerekecektir. Bu sebepten ötürü, Marmaros Şelalesi ziyaretçilerinin genelde dağcılar ve yürüyüş tutkunları olduğunu söyleyebiliriz. Ancak yaz ayları geldiğinde şelale çevresindeki bitki türleri oldukça kurumakta ve ziyaretçilerin de o esnada çok dikkatli olmaları gerekmektedir. Hatta yine yaz aylarında buraya gelmeden önce yetkili birimlerden özel izin almanız da gerekecektir.

 

Peynir Kayalıkları

Peynir Kayalıkları
Peynir Kayalıkları

Gökçeada’daki en güzel doğal görünümlerden birine sahip olan Peynir Kayalıkları, üst üste dizilmiş bir kayalık yapısına sahiptir ve bu yapı, tıpkı bir peyniri andırıyor. Siz de bu harika doğal güzelliği görmek isterseniz, Kuzu Limanı veya da Kaleköy Limanı’ndan kalkan teknelere binerek, harika görünümdeki kayalıkların çok yakın bir noktasına kadar gelebilirsiniz.

 

Aydıncık Sahili Kamp Alanı

Aydıncık Sahili Kamp Alanı
Aydıncık Sahili Kamp Alanı

Gökçeada ve Çanakkale kamp yapılacak yerler arasında her zaman tercih edebilecek ve keyifle tatil yapabileceğiniz bir yerdir Aydıncık Sahili Kamp Alanı. Çocuklu aileler için de son derece uygun olan bu kamp yeri, Gökçeada kent merkezine ise sadece 15 dakikalık yürüme mesafesi uzaklığındadır. Ve burada güzel bir kamp deneyimi yapmanın yanı sıra, plajına giderek gönlünüzce yüzebilirsiniz de.

Hatta bölgenin gerçekten de çok rüzgarlı olması, denizde sörf yapma tutkunları için vazgeçilmez bir eğlence yöntemi oluşturmaktadır. Bu harika bölgeye geldiğinizde en güzel şekilde kamp kurup güzel bir tatil yapabilecek, denize giderek dilediğiniz gibi yüzebilecek ve kamp işletmesi tarafından sağlanan ücretsiz internet, elektrik, WC ve duş hizmetlerinden faydalanabileceksiniz.

 

Şen Kamping

Şen Kamping
Şen Kamping

Gökçeada ücretli kamp yerleri arasında olan ve gönül rahatlığıyla tercih edebileceğiniz Şen Kamping, Kefalos Plajı’na da oldukça yakındır. Bu işletmeye geldiğinizde, sahilin hemen sıfır noktasında çadır ve karavan kampı ile bungalov konaklama hizmetlerinden dilediğiniz gibi faydalanabilirsiniz. Burada kamp yaptığınız esnada, günün her saatinde o uçsuz bucaksız denisin mükemmel manzarasına seyre duracak, güzel bir güne başlama kahvaltısından sonra ise denize girerek gönlünüzce yüzüp eğlenebileceksiniz.,

Sayıları her ne kadar çok az da olsa, kamp yeri içerisinde erken bir saatte güne başlayarak kendiniz için en güzel ağaç gölgelendirme hazırlığı da yapmış olursunuz. Kişi başı ortalama 200 TL’Ye konaklayabileceğiniz bir tesis olan Şen Kamping’i eminiz ki sizler de çok seveceksiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu