Gümüşhane Gezilecek Yerler (En İyi 19 Yer)

Dönmeden Önce Gümüşhane'de Gezebileceğiniz En İyi 19 Yerin Listesi

Gümüşhane gezilecek yerler tanımına hazır mıyız? Sizlere, Doğu Karadeniz kısmında yer alan bu küçük ve şirin şehrimizi, gezilip görülecek yerleri bakımından tanıtmaya çalışacağız. Nüfusu bakımından da oldukça tenha bir yerdir diyebileceğimiz Gümüşhane ili, sahip olduğu temiz havayla bizleri kendine adeta aşık ediyor. Aslında bu şehrimiz, yurttaşlarımız ve turistler tarafından pek de bilinmiyor. Ancak Gümüşhane’nin gezilip görülecek yerleri, gerçekten de saklanan bir sır niteliği taşımaktadır. İşte biz de bu içeriğimizde, Gümüşhane ilimizin sırlarını sizlerle paylaşacağız.

Trabzon Dağları ve Zigana Dağları arasında kalmış bir yer olan bu ilimiz, oldukça engebeli bir arazi üzerine kurulu haldedir. Şehrin güzelliklerine bakacak olursak, bunların genelde doğal güzellikler olduğunu görmekteyiz. Ve ayrıca, her ne kadar Karadeniz bölgesinde yer alıyor olsa da burada daha çok karasal iklim hakimdir. O yüzden şehrin havası, kış mevsimlerinde gerçekten de çok soğuk olur. Yaz mevsimlerinde ise Gümüşhane’de sıcak bir hava hakimdir. Rakımına bakacak olursak, bu ilimizin deniz seviyesinden bin metreyi aşkın bir yükseklikte yer alıyor olduğunu söyleyebiliriz. Şimdi de şehrimizi kısaca tanıdıktan sonra, içeriğimizin detay kısmına geçiş yapabiliriz. İşte, Gümüşhane gezilecek yerler listemiz…

Gümüşhane Gezilecek Yerler

  • Kov Kalesi
  • İkizevler Kent Müzesi
  • Baksı Müzesi
  • Gümüşhane
  • Konakları
  • Süleymaniye Mahallesi
  • Torul Cam Teras
  • Karaca Mağarası
  • Tomara Şelalesi
  • Çağlayandibi Şelalesi Tabiat Parkı
  • Limni Gölü Tabiat Parkı
  • Artabel Gölleri Tabiat Parkı
  • Örümcek Ormanı Tabiat Koruma Alanı
  • Zigana Yaylası
  • Erikbeli Yaylası
  • Taşköprü Yaylası
  • Camilboğazı Yaylası
  • Boyunyurt Yaylası
  • Kürtün Barajı

Gümüşhane gezilecek yerler listemizde yer alan ve yukarıda belirttiğimiz birbirinden ayrı güzelliklere sahip 19 farklı güzelliğin detayları ve görselleriyle sizi baş başa bırakıyoruz.

 

Kov Kalesi

Kov Kalesi
Kov Kalesi

Gümüşhane şehir tarihi dendiğinde akıllara gelen ilk yerlerden biri de Kov Kalesi’dir. Şehrin 16 farklı kalesinden biri olan bu yapıt, eski tarihlerde bölgedeki geçit yollarının güzergahları üzerinde bulunuyordu. 2008 yılında çeşitli restorasyon çalışmalarından geçirilerek ziyarete açılan bu kale, Gümüşhane şehir merkezine ise yaklaşık 21 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Doğu Karadeniz bölgesinin günümüze kadar ulaştırmayı başardığı en görkemli yapıt olan Kov Kalesi, şu an Arkeolojik Sit Alanı olarak değerlendiriliyor. Ayrıca kalenin yakınlarında bir de antik şehir olduğu düşünülmekte. Yapılan çalışmalarda, bu kalenin Selçuklu Devleti tarafından kullanılmış olduğu da belirlendi. Ayrıca Kov Kalesi’nin, III. Aleksius tarafından 1361senesinde inşa edildiği düşünülüyor. Kale duvarları köşeli şekilde ve genel yapısı ise dikdörtgen biçimdedir. Kalenin kendi yüksekliği 130 metre olarak ölçülmüştür. Kov Kalesi’nin deniz seviyesinden yüksekliği ise yaklaşık 1760 metre civarındadır diyebiliriz. Siz de Gümüşhane gezilecek yerler arasında olan ve tarihi değerli yüksek olan bu güzel kaleyi ziyaret edebilirsiniz.

 

İkizevler Kent Müzesi

İkizevler Kent Müzesi
İkizevler Kent Müzesi

Gümüşhane’de bulunan bu müze, oldukça ilginç bir tasarıma sahiptir. Müzeye dışardan baktığımızda, iki farklı konağın birleştirilmiş olduğunu görüyoruz. Ve bu iki yapı birleşiminin alt katında mutfak, depo, oturma odaları ve tuvaletler bulunmakta. Bir üst katta ise misafir odası, kayınvalide odası, çocuk yatak odası, kiler, ara salon, yöresel kilim tezgahları bölümü, gelin ve damat odası, misafir odası ile bir de mutfak yer alıyor. İkizevler Kent Müzesi eserleri ise genel olarak Osmanlı dönemi ve yakın tarih ağırlıklıdır. Ayrıca müze binaları ise Gümüşhane’nin geleneksel yapıları olarak ön plana çıkıyor. Mesela İkizevler Kent Müzesi binası, 1920 yılında inşa edilmiştir. Bu müzede Osmanlı, yakın tarih, kültürel ve eski tarih eserlerini görebilirsiniz.

 

Baksı Müzesi

Baksı Müzesi
Baksı Müzesi

Çağdaş sanat ve geleneksel el sanat örneklerini görebileceğiniz bir yer olan Baksı Müzesi, Çoruh Vadisi’ne bakan bir tepe üzerine inşa edilmiştir. Toplamda 30 bin metrekarelik bir alanı kapsayan bu müze, önemli bir sanatçı ve eğitimci olan Hüseyin Baksı tarafından 2000 yılında kurulmuştur. Müze içerisinde sergi salonları, atölyeler, konferans salonu, kütüphane ve konuk evleri yer alıyor. Sanatını icra eden önemli isimlerin eserlerini bünyesinde barındıran Baksı Müzesi’ni sizlerin de kesinlikle gezip görmesini tavsiye ediyoruz.

 

Gümüşhane Konakları

Gümüşhane Konakları
Gümüşhane Konakları

Gümüşhane gezilecek yerler listemizde şimdi de Gümüşhane Konaklarına doğru yolculuğa çıkalım. Gümüşhane şehir mimarisinin en önemli yapıtları olan bu konaklar, şehir merkezinde yer alıyor. Yani Gümüşhane ilinin merkezini şöyle bir gezip dolaşmak istediğinizde, bu konakları rahatlıkla görüp inceleyebilirsiniz. Dış yapısı, iş dizaynı, çatı tasarımı, içerisine yerleştirilen malzemeler ve o hoş görüntüsüyle birlikte, eminiz ki sizler de bu güzel konakları incelemekten büyük keyif alacaksınız.

 

Süleymaniye Mahallesi

Süleymaniye Mahallesi
Süleymaniye Mahallesi

Konu Gümüşhane gezilecek yerler olunca listemiz epey kabarıklaşabiliyor. Öyle ki; bu güzel şehrimizin mahalleleri bile gezip görmeye değecek olan yerlerdir. İşte o güzel mahallelerden biri olan Süleymaniye Mahallesi, tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan bir yerleşkedir. Burası aynı zamanda Gümüşhane kentimizin en eski yerleşim yeri olarak da bilinmektedir. Türkler, Ermeniler ve Rumlar, çok uzun yıllar boyunca burada ikamet etti. Ayrıca burası eski dönemlerde bir antik kent statüsündeydi.

Kanuni Sultan Süleyman’dan kalma yadigar bir yer olarak da anılan Süleymaniye Mahallesi, aynı zamanda doğal sit alanı olarak da bilinmektedir. Burada hüküm süren ilk kişi, İskender olarak bilinmekte. Daha sonrasında, bölgenin hakimiyeti Pontus Devleti’nin eline geçti. Bu devletten sonra ise sırasıyla Doğu Roma İmparatorluğu, Selçuklu Devleti, Moğol İmparatorluğu, Akkoyunlular, Karakoyunlular ve Trabzon Rum Devleti’nin burada hüküm sürdüğünü söylemek mümkün. Takvimler 1461 yılını gösterdiğinde ise burası artık Osmanlı Devleti’ne bağlı bir yer haline geldi. Mahallenin günümüzdeki yerleşim yeri ise ilk olarak Kanuni Sultan Süleyman zamanında yapılmıştır. Hatta 1900’lü yıllara kadar burada madencilik faaliyetleri de yürütülmekteydi. Ancak o zamanlar bu faaliyetlere son verildi ve bölgede dışarıya doğru bir göç hareketlenmesi başladı. Yani sizin anlayacağınız, Süleymaniye Mahallesi tarihi açıdan inanılmaz değerli bir bölgemizdir.

Elbette ki biz de Gümüşhane gezilecek yerler listenize bu bölgeyi eklemenizi ve gezip görmenizi tavsiye ederiz.

 

Torul Cam Teras

Torul Cam Teras
Torul Cam Teras

Torul Kalesi, klasik bir Orta Çağ yapıtı olarak biliniyor. Ve burası, Fatih Sultan Mehmet zamanında Osmanlı topraklarına dahil edildi. Kendi döneminde savunma ve gözetleme yeri olarak kullanılan bu kale, günümüzde de oldukça değerli bir konumdadır.

Kale üzerine yapılan Torul Cam Teras, gelen ziyaretçilerine harika bir bölge manzarası sunuyor. Ve 90 metrekarelik bir alanı kapsayan bu teras, aynı anda 50 kişiyi taşıyabilecek bir kapasiteye sahip. Ayrıca bu cam terasın kara yoluna da sadece 2 kilometre mesafede olmasından ötürü, kesinlikle tercih etmenizi de önermekteyiz. Çünkü bu tarz güzel yerler, genelde ana yollara uzaktır. Ve buralara gelmeniz için de çok ciddi mesafeleri yürümeniz gerekir. Ancak aracınızı ana yol kenarında güvenli bir yere bıraktıktan sonra, sadece 2 kilometre kadar yürüyerek Torul Cam Terasa ulaşabilirsiniz. Ve buraya geldiğinizde, sizleri harika bir doğa manzarası karşılıyor olacaktır. Ayrıca buraya çıktığınızda, birbirinden güzel fotoğraf ve videolar çekmeyi de ihmal etmemenizi öneririz.

 

Karaca Mağarası

Karaca Mağarası
Karaca Mağarası

Gümüşhane’nin Torul ilçesinde yer alan Karaca Mağarası, kent turizmine en çok katkı sağlayan seçeneklerden biridir. Mağaranın giriş kısmı, ilk başta size dar gelebilir. Çünkü ortalama olarak bir insan boyunda bir giriş kısmına sahip. Ancak mağaranın içine doğru ilerledikçe, ne kadar da geniş bir yer olduğunu fark edeceksiniz. Gittikçe genişleyen bu doğa harikası mağara, toplamda 256 metrelik bir uzunluğa sahip. Mağaranın içi, beş farklı alana ayrılıyor. Bu alanları ise bir evin farklı odaları gibi düşünebilirsiniz. Ancak bu beş kısım birbiri ile bağlantılı şekildedir. Yani bir odadan çıkıp diğer bir odaya kolaylıkla yönelmeniz mümkün. Mağara içerisindeki oksijen kalitesinin de oldukça iyi seviyelerde olduğunu söyleyebiliriz. Hatta buraya gelen hastalar, mağaranın oksijen kalitesi ve yapısıyla birlikte kendilerine şifa da bulabilirler. Jeoloji Mühendisi Şükrü Eroz’ün 1990 yılında burada araştırmalar yapmasından sonra, Karaca Mağarası ünlenmiş ve vatandaşlar tarafıdan bilinen bir yer haline gelmiştir. Ve ardından, mağara içerisinde ciddi bir çalışma başlatıldı ve buranın kent turizmine kazandırılması hedeflendi. 1996 yılında ise Karaca Mağarası halk ziyaretine açık bir yer haline geldi. Bu mağaraya gelerek, kendinize harika bir doğal güzellik gezisi hediye edebilirsiniz. Ayırca mağaranın bulunduğu bölgede kafe, dinlenme yeri ve alışveriş alanları mevcut.

 

Tomara Şelalesi

Tomara Şelalesi
Tomara Şelalesi

Gümüşhane’nin doğal güzellikleri dendiğinde herkesin aklına muhakkak Tomara Şelalesi gelir. Şehir merkezine 14 kilometre uzaklıkta olan ve Şiran ilçesine bağlı bulunan bu şelale, buz gibi soğuk bir suya sahip. Şelalenin yüksekliği ise yaklaşık 25 metre olarak biliniyor. Eğer buraya yazın kavurcu sıcaklarında gelirseniz, Tomara Şelalesi’nin o serin suyu sizleri inanılmaz bir ölçüde rahatlatacaktır. Ayrıca burada 2009 yılından bu yana Şiran Tomara Şelalesi Kültür ve Turizm festivali de düzenleniyor. Eğer yaz dönemlerinde gelirseniz, harika bir şelale manzarasının keyfini sürmenin yanı sıra bu festivale de katılım sağlayabilirsiniz. Bu festivalde halk oyunları oynanıyor, toplu yürüyüşlere çıkılıyor, bisiklet yarışmaları, koşu yarışmaları düzenleniyor, konserler, eğlenceler ve müzik etkinlikleri de gerçekleşiyor. Eminiz ki siz de bu harika bölgeyi çok seveceksiniz.

 

Çağlayandibi Şelalesi Tabiat Parkı

Çağlayandibi Şelalesi Tabiat Parkı
Çağlayandibi Şelalesi Tabiat Parkı

Örümcek Ormanlarının eteklerinde yer almakta olan Çağlayandibi Şelalesi Tabiat Parkı, aynı zamanda doğal bir ağaç müzesi olma özelliği taşıyor. Gümüşhane ilimizin Kürtün ilçesindeki bu güzel şelalemiz, 2014 yılı itibariyle de tabiat parkı olarak kullanılmaya başlandı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, buraya yürüyüş yolları, köprü ve çeşitli tesisler kurdu. Bu yatırım ve çalışmalarla birlikte büyüyen ve gelişen bölge, günümüzde ise Çağlayandibi Şelalesi Tabiat Parkı olarak anılıyor. Ayrıca Avrupa ve Kafkas bölgesinin en geniş yapıdaki Ladin ve Göknar ağaçları da burada bulunuyor. Buradaki Çağlayandibi Şelalesi’nin suyu ise yaklaşık 15 metrelik bir yükseklikten aşağıya doğru akmaktadır. Ve akan suyun etrafa saçtığı yağmur damlacıkları, sizi adeta okşarcasına vücudunuza değecektir. Tabiat parkına geldiğinizde, yaklaşık olarak 150 metrelik bir yolculuğun ardından bu şelaleye ulaşım sağlayabilirsiniz. Bölgenin deniz seviyesinden yüksekliği ise ortalama olarak 870 metre civarındadır. Buraya yaz aylarının sıcak günlerinde gelirseniz, oldukça rahat ve ferah bir havayla karşılaşmanız olasıdır. Sonbahar aylarında geldiğinizde ise bölgedeki her bir yer, fotoğraf çekimi için son derece ideal olacaktır. Kış ve İlkbahar mevsimlerinde ise bölgede soğuk bir havanın hakim olduğunu söyleyebiliriz. Yani kısacası Çağlayandibi Şelalesi Tabiat Parkı, yılın her bir mevsiminde ayrı bir güzelliğe sahip.

 

Limni Gölü Tabiat Parkı

Limni Gölü Tabiat Parkı
Limni Gölü Tabiat Parkı

Deniz seviyesinden tam 1721 metre yükseklikte olan Limni Gölü Tabiat Parkı, ulaşım açısından da biraz zor bir yerdedir. Gümüşhane ilimizin Torul ilçesine bağlı Zigana Köyü sınırları içerisinde yer alan bu tabiat parkı, bölge için harika bir turizm kaynağıdır. Limni Gölü Tabiat Parkı bölgesine geldiğinizde, burada tesisler, çocuk oyun alanları, kamelyalar, mesire ve bungalov evler konaklama seçeneklerine erişebilirsiniz. Gümüşhane şehir merkezine 60 kilometre uzaklıkta olan bu harika tabiat parkında çok farklı bir oksijen kalitesiyle karşılaşacaksınız. Bölgede yer alan birbirinden harika kuş ve bitki türleri ise, buradaki tatilinize inanılmaz bir renk katacaktır. Ayrıca Limni Gölü Tabiat Parkı’nda yaban hayatının da oldukça hareketli olduğunu söyleyebiliriz. Öyle ki buraya geldiğinizde ayı, tilki, ceylan, karaca ve kurt gibi canlılarla karşılaşabilirsiniz. Bu sebepten ötürü, eğer buraya gelirseniz orman içlerine doğru güvenliğiniz olmadan fazla ilerlememenizi tavsiye ederiz. Zaten profesyonel ekipler, gerekli güvenlik önemlerini alarak burada dağ yürüyüşlerine vs çıkıyorlar. Siz de isterseniz o ekiplere katılabilirsiniz. Ayrıca Limni Gölü Tabiat Parkı’ndaki en keyifli aktivitelerinizden biri de sevdiklerinizle birlikte yapacağınız piknikler olacaktır. Bölgenin o harika havası sayesinde, yiyip içtikleriniz de size daha bir lezzetli gelecektir.

 

Artabel Gölleri Tabiat Parkı

Artabel Gölleri Tabiat Parkı
Artabel Gölleri Tabiat Parkı

Gümüşhane ilimizin adeta gizli bir cenneti olan Artabel Gölleri Tabiat Parkı, Abdal Musa Tepesi’nin yamaşlarında yer alıyor. Türkiye’nin en güzel milli parkları arasında göstereceğimiz bu bölge, toplamda 5859 metrekare büyüklüğündedir. Bu güzel parka geldiğinizde, burada buzul göl, krater göl, yabani hayvanlar ve birbirinden güzel bitkiler görebilirsiniz. Özellikle de yaz dönemlerinde, buraya çok sayıda tatilci geliyor. Elbette siz de Gümüşhane gezilecek yerler listenize böylesine nadide bir güzelliği ekleyip deneyimleyebilirsiniz.

 

Örümcek Ormanı Tabiat Koruma Alanı

Örümcek Ormanı Tabiat Koruma Alanı
Örümcek Ormanı Tabiat Koruma Alanı

Toplamda 2639 metrekarelik bir büyüklüğe sahip olan Örümcek Ormanları, 1998 yılında koruma altına alınmıştır. Kürtün İlçe merkezine yaklaşık 17 kilometre uzaklıkta olan Örümcek Ormanı Tabiat Koruma Alanı, birbirinden güzel ağaç türlerine de ev sahipliği yapıyor. Ayırca bu bölgedeki doğal kaynakların da yoğunlukta olduğunu söyleyebiliriz. Eşsiz bir doğa deneyimi yaşamak isteyen tatilcilerimize, Örümcek Ormanı Tabiat Koruma Alanı’nı elbette ki tavsiye ediyoruz.

 

Zigana Yaylası

Zigana Yaylası
Zigana Yaylası

Şimdi de sizleri Gümüşhane’de mis gibi havası olan bir yere götürmek istiyoruz. Deniz seviyesinden yaklaşık 2030 metre yükseklikte yer alan bu yayla, oldukça değerli bir yer konumundadır. Burada, hem yaz ve hem de kış mevsimlerinde kayak yapılabiliyor. Kışın bölgeye çok miktarda kar yağmasından ötürü, tatilciler burayı sıklıkla tercih etmekte. Yaz günlerinde ise yaylanın havasının gerçekten de muazzam nitelikte olduğunu söylemek mümkün. Ayrıca Trabzon’a da yakın olmasından ötürü, burayı Trabzon gezilecek yerler arasında da değerlendirebiliriz.

 

Erikbeli Yaylası

Erikbeli Yaylası
Erikbeli Yaylası

1500’lü yıllardan bu yana konaklama amacıyla kullanılan Erikbeli Yaylası, Gümüşhane’nin Kürtün ilçesine bağlıdır. Şehrin en güzel kısımlarına giderken, muhtemelen bu güzergah üzerinden geçeceksiniz. Ve siz de tarihteki diğer insanlar gibi Erikbeli Yaylası’nda konaklayarak ruhunuzu dinlendirebilirsiniz. Buraya geldiğinizde, civar bölgenin o muhteşem havasını adeta ruhunuzda hissedeceksiniz. Ve dilerseniz, hava şartlarının da müsait olması durumunda Erikbeli Yaylasında kamp kurabilirsiniz.

 

Taşköprü Yaylası

Taşköprü Yaylası
Taşköprü Yaylası

Karadeniz Bölgesi sınırları içerisinde bir yerin tanıtımını yaptığımız için, listemize çok sayıda yayla dahil ediyoruz. İşte tam olarak bunlardan biri olan Taşköprü Yaylası, Gümüşhane şehir merkezine yaklaşık 50 kilometre uzaklıktadır. Bu yayla, emsallerine göre daha gelişmiş bir yerdir. Mesela, Gümüşhane kamp alanları dendiğinde bu bölge oldukça popüler bir seçenek haline gelecektir. Zaten yayla üzerinde özel işletmelerin var olduğunu söylemek de mümkün. Yani bu işletmelerden otel odası, kamp çadırı veya da bungalov ev kiralayabilirsiniz. Üstelik Taşköprü Yaylasına gelirken fazla bir hazlık yapmanız da gerekmez. Çünkü burada yeme – içme noktalarının yanı sıra market tarzı satış yerleri de bulunuyor.

 

Camilboğazı Yaylası

Camilboğazı Yaylası
Camilboğazı Yaylası

Gümüşhane gezilecek yerler listemizde sıradaki durağımız, Camilboğazı Yaylası olacak. Gümüşhane şehir merkezine 40 kilometre uzaklıkta olan bu güzel yaylaya ulaşmak için, diğer doğal güzelliklerin güzergahından geçmeniz gerekecektir. Mesela şehir merkezinden buraya doğru yola çıkıp, tüm bu güzergahları sırasıyla gezip görebilirsiniz. Daha sonrasında ise Camilboğazı Yaylası sizin son durağınız olacaktır. Ve burayı da güzel şekilde gezip gördükten sonra, burada keyifli bir kamp aktivitesi düzenleyebilirsiniz. Yaz mevsimlerinin tam da ortalarında burada kamp kurmak, size mental anlamda inanılmaz derecede iyi gelecektir.

 

Boyunyurt Yaylası

Boyunyurt Yaylası
Boyunyurt Yaylası

Gümüşhane’nin mutlaka görülmesi gereken doğal güzleliklerinden biri olan Boyunyurt Yaylası, Kürtün ilçesi sınırları içerisindedir. Bahar ve yaz mevsimleri geldiğinde, bu güzel yaylaya on binlerce tatilcinin akın ettiğini söylemek mümkün. Karadeniz Bölgesi’nde görmeye alışık olduğumuz o harika yeşil bitki örtüsünü, bu güzel yaylada en güzel şekliyle gözlemleyebilirsiniz. Yine, diğer yaylalarda olduğu gibi burada da birbirinden güzel yaz etkinlikleri düzenlenmemektedir. Bu etkinlikleri takip ederek katılım sağlarsanız, Boyunyurt Yaylası’nda çok daha keyifli şekilde vakit geçirebilmeniz mümkün olacaktır.

 

Kürtün Barajı

Kürtün Barajı
Kürtün Barajı

Gümüşhane’nin Kürtün ilçesi, gezilip görülecek yerler bakımından oldukça zengindir. Yine bu ilçesinin sınırları içerisinde bir yere daha gitmek istiyoruz. Yapım zamanı 1999 ile 2002 yılları arası olan bu baraj, Doğakent projesi dahilinde inşa edilmiştir. Her ne kadar yapay bir yer olsa da buraya geldiğinizde o güzel doğanın hissiyatını en güzel şekilde hissedebileceksiniz. Ve Kürtün Barajı’nın etrafında, ziyaretçiler için kamelya tarzı şeyler inşa edilmiştir. Yani burası, piknik yapmak için de son derece uygun bir yerdir diyebiliriz.

Mustafa Öztürk

Merhaba, ben Mustafa. Bir çok alanda yazılı ve videolu içerik üretiyorum. SEO, Wordpress ve Pazarlama ana uzmanlık alanlarımın başında geliyor. Bu konularda ürettiğim yazılara ise ulaşmak için şahsi bloğumu ziyaret edebilirsiniz. > mustafaozturk.org

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu