Tekirdağ Gezilecek Yerler (En İyi 25 Yer)
Tekirdağ gezilecek yerler, binlerce yıllık tarihi geçmişi ve el değmemiş doğal güzellikler ile sizi kendisine hayran bırakacak. Müzelerden antik kentlere, camilerden plajlara varıncaya kadar sahip olduğu değerler ile özel bir deneyim yaşamanızı sağlayacak.
Tekirdağ Gezilecek Yerler
- Rakoczi Müzesi
- Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
- Namık Kemal Evi
- Rüstem Paşa Camii
- Uçmakdere
- Çorlu Mini Hayvanat Bahçesi
- Kapaklı Kazak Gölü
- Perinthos Antik Kenti
- Hora Feneri
- Süleymaniye Cami
- Laladere Mesire Alanı
- İbrahim Balaban Müzesi
- Tekirdağ Müzik Teknolojileri Müzesi
- Çorlu Kalesi
- Çamlıkoy (Kastro) Tabiat Parkı
- Çorlu Belediyesi Balmumu Heykeller Müzesi
- Orta Cami
- Şehitler Abidesi
- Kanara Kanyonu
- Dut Limanı Koyu
- Ayas Paşa Camii
- Tarihi Yalı Hamamı
- Bahçeköy Papaz Deresi Şelaleleri
- Güneşkaya Mağarası
- Heraion Teikhos Antik Kenti
Tekirdağ, çok büyük bir geçmişe sahip. Anadolu’dan Avrupa’ya geçiş için yüzyıllar boyunca insanlar bu yolu kullanmış ve bölgeye çok sayıda eser bırakmıştır. Bunlardan bir kısmı günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Ayrıca bölgenin iklimi ve coğrafi konumu, doğal güzellikler bakımından da zengin olmasını sağlamıştır. Görünce şaşıracağınız Tekirdağ gezilecek yerler yolculuğumuzda, bu güzelliklerin tamamına yakından inceleyeceğiz.
Rakoczi Müzesi
Son yıllarını Tekirdağ’da geçiren Erdel Prensi ve Macar Halk Kurtuluş Kahramanı II. Rakoczi Frenc’in kişisel eşyaları, bu müzede sergilenmektedir. 1676-1735 yılları arasında yaşayan Rakoczi, yaklaşık son 15 yılını burada geçirmiştir. Macar Devleti, daha sonra bu evi satın alarak müzeye dönüştürülmesini sağlamıştır.
Evin müzeye dönüştürülmesi 1932 yılında gerçekleşmiş olsa da, modern müzecilik anlamında ziyarete açılması 1982 yılında gerçekleşmiştir. Müze içerisinde Rakoczi’nin kişisel eşyaları ile birlikte Macar-Türk halklarının beraberliklerini simgeleyen eserler de vardır.
Rakoczi, 1700’lü yıllarda Avusturyalılara karşı başlatılan Macar ayaklanmasının lideridir. Ayaklanma başarısız olunca Osmanlılara sığınan Macar lider, uzun süre Tekirdağ’da yaşamıştır. Farklı evlerde yaşayan ünlü ismin eserleri daha sonra bu evde toplanarak sergilenmeye başlanmıştır. Barbaros Caddesi üzerinde yer alan ev, gezilecek yerler arasında yer alır.
Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, kent tarihine ışık tutan eserlerin bulunduğu müzedir. Müze içerisindeki eserler kadar, binası da oldukça ilgi çekicidir. 1927 yılında dönemin ünlü mimarlarından Kazım Tahsin tarafından yapılan yapı, 1976 yılına kadar vali konağı olarak hizmet vermiştir. İki katlı olan binanın kuzey bölümündeki kapısında, etkileyici İznik çinileri vardır. Ayrıca yapının balkon korkulukları yıldız ve daire motifleriyle süslenmiştir.
Müze, 1992 yılında ziyarete açılmıştır. İçerisinde Tekirdağ çevresinde kazılarda bulunan arkeolojik eserler ile kent tarihi görmemizi sağlayan etnografik eserler yer almaktadır. Müze içerisinde açık teşhir bölümü, etnografya bölümü, arkeolojik küçük eserler bölümü ve taş eserler salonu olmak üzere toplamda dört ayrı bölüm vardır.
Arkeolojik eserler bölümünde ilk çağlardan Osmanlı zamanına kadar olan süreçte kullanılan sikkeler, mızrak uçları, madeni paralar ve mutfak eşyaları sergileniyor. Etnografya bölümünde ise kentin yakın tarihini gösteren giysiler, takılar ve silahlar yer alıyor. Ayrıca açık teşhir bölümü olan müzenin bahçesinde ise Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait heykeller, lahitler, yazıtlar ve kabartmalar sergileniyor.
Toplamda 23 binden fazla eserin bulunduğu Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, sizi tarihin derinliklerine kadar götüren bir yolculuğa çıkaracak.
Namık Kemal Evi
Namık Kemal’in 1840 yılında Tekirdağ’da doğduğu ev, Namık Kemal Derneği ve Tekirdağ belediyesi tarafından müzeye çevrilmiş ve 1993 yılında ziyarete açılmıştır. 19.yüzyılda inşa edilen yapılan, restore edilerek müze olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Müze içerisinde Namık Kemal’in şahsi eşyaları, eserleri, tablolar ve resimler yer alıyor. Ayrıca ünlü isimle ilgili yazılan eserler ve Tekirdağ’a ait bazı etnografik eserler de yine müzede sergilenenler arasındadır.
Tekirdağ’da gezilecek müzelerden biri olan Namık Kemal Evi, küçük bir yapı olmasına karşın, her yeri adeta tarihi kokar. Kent merkezinde yer alan müzeye rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Rüstem Paşa Camii
Kanuni Sultan Süleyman’ın damadı ve sadrazamı olan Rüstem Paşa tarafından 1561 yılında yaptırılan cami, Mimar Sinan’ın eseridir. Tekirdağ’ın ve hatta ülkemizin en güzel camilerinden biri olarak dikkat çeker. Pencere ve kapıları geometrik motiflerle süslü olan caminin bahçesindeki beş sütunlu şadırvan ise Sultan Abdülmecit döneminde yapılmıştır.
Tek şerefeli minareye sahip olan yapının doğusunda medrese, hamam ve kütüphane vardır. Ancak bunlar günümüze kadar gelmeyi başaramamıştır. Batısında ise altı kubbe ile çatısı kapatılan bedesten vardır. İznik çinileri ile bezenmiş yapı, Mimar Sinan’ın ünlü eserlerinden biridir.
Uçmakdere
Uçmakdere, Şarköy ilçesinde yer alan eski bir Rum köyüdür. İstanbul’a yakın sayılacak bir konumda olan ve eski yaşam ve yerleşim dokusunu koruyan Uçmakdere, çok sayıda ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Marmara Denizinin maviliklerinin ve Ganos Dağları’nın yeşilini bir arada bulacağınız ve hissedeceğiniz bir noktadır. Burada hem doğanın keyfini çıkaracak hem de köy yaşamına dair güzel deneyimler yaşayacaksınız.
Uçmakdere’de bulunan Ganos Dağları üzerinde iki adet yamaç paraşütü pisti vardır. 625 metre ve 250 metre yükseklikte bulunan bu pistler, bölgedeki en önemli yamaç paraşütü noktalarıdır. Adrenalini seviyorsanız bu özel deneyimi siz de deneyebilir ve gökyüzündeyken bölgenin güzelliklerini kuşbakışı olarak görebilirsiniz.
Çorlu Mini Hayvanat Bahçesi
Cumhuriyet Parkı’ndan yürüyerek 10 dakikada ulaşabileceğiniz Çorlu Mini Hayvanat Bahçesi, özellikler çocuklar için kurulmuştur. Çocukların daha önce göremedikleri hayvanları yakından görmelerine imkan veren hayvanat bahçesinde; Midilli atı, Tokat tavuğu, paçalı horoz, Kafkas sülünü, tavus kuşu, tavşan ve hindi gibi hayvanlar yer almaktadır.
Burada çocukların atlara binebileceği bir alan da vardır. Fakat atlara binmek için önceden bilgi almak gerekiyor.
Kapaklı Kazak Gölü
Kapaklı ilçesi sınırlarında bulunan Kapaklı Kazak Gölü ve çevresinde mesire alanı, bölgedeki insanların en önemli dinlenme alanlarından biridir. Piknik ve kamp yapmaya uygun olan bölge, özellikle hafta sonlarında yoğun olur. Temiz havanın tadını çıkarırken harika göl manzaraları görecek, fıskiyelerle yapılan görsel şovlara tanıklık edeceksiniz.
İstanbul’a yaklaşık 80 km mesafede bulunan gölün çevresinde mangal yakma yerleri, banklar, çocuklar için oyun alanları ve yürüyüş yolları bulunuyor. Özel aracınızla veya toplu taşıma araçları ile buraya gelebilirsiniz.
Perinthos Antik Kenti
Perinthos Antik Kenti, milattan önce 6. yüzyılda, Samos adasından gelen koloniler tarafından kurulmuştur. Kurulduktan kısa bir süre sonra bölgenin önemli yerleşim yerlerinden biri olmuştur. Milattan önce 4. yüzyılda II. Philip tarafından kuşatılmıştır. Bu kuşatmaya dair antik yazarlardan Diodoros, uzaktan bakıldığında sanki bir tiyatronun eteklerinde oturan insanlar gibi göründüğünü ifade etmiştir.
Antik kentin bazı bölümleri günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Akropolis ve aşağı şehir surları, önemli ölçüde günümüze ulaşmış ve koruma altına alınmıştır. Bazı noktalarda surların yüksekliği 6-7 metreye kadar ulaşmaktadır. Ancak antik kentin bir bölümünde yapılan inşaat çalışmaları, kentin tahrip olmasına neden olmuştur.
Marmara Ereğlisi merkeze giden yolun sol bölümünde kalan antik kente özel aracınızla veya toplu taşıma araçları ile gelebilirsiniz.
Hora Feneri
Hora Feneri, 1861 yılında Fransa’dan getirilen malzemelerle yapılmış ve o tarihten sonra bölgedeki gemilere ışık tutmuştur. 2 saate bir kurulan sarkaç sistemine sahip olan yapı, yüksek bir noktaya inşa edilmiştir. Yüksekliği ise 20 metredir.
Şarköy ilçesine 20 km mesafede bulunan yapının temellerinin denize kadar ulaştığı iddia edilmektedir. Her ne kadar yazılı kaynak olmasa da, sağlam olması için 20 metrelik bir temel kazıldığı rivayet edilir. Abdülmecit döneminde inşa edilen fenerden çıkan ışık, yaklaşık 40 km (20 deniz mili) mesafeden görülebilmektedir.
Süleymaniye Cami
Çorlu’nun en önemli tarihi eserlerinden biri olan Süleymaniye Camii, 1521 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmıştır. Tek kubbeli ana mekanı ve üç kubbe ile kapatılan cemaat mahfeli vardır. Cami Kebir olarak da bilinen yapı, ilk inşa edildiğinde 22 odalıydı. Klasik Osmanlı mimarisinin görüldüğü cami, Çorlu merkezde yer almaktadır. Yürüyerek dahi gidebilirsiniz.
Laladere Mesire Alanı
Saray ilçesine yaklaşık 13 km uzaklıkta bulunan Laladere Mesire Alanı, doğal güzellikleri ile birlikte tarihi özellikleriyle de dikkat çeker. Osmanlı padişahlarının o dönemde buraya avlanmaya geldiği ve lalarını da şimdiki mesire alanına bıraktığı rivayet edilir. Bölgenin adının Laladere olmasının nedeni de bu şekilde açıklanır.
Doğanın tadını çıkarabileceğiniz bölgede kamp alanları, voleybol sahaları, çocuk parkları ve yürüyüş yolları vardır. Ayrıca doğayı keşfe çıktığınızda küçük dereleri dahi görebilirsiniz. Saray ilçesinden Bahçeköy’e giden dolmuşlarla veya özel araçlarınızla buraya gelebilirsiniz. 12 hektarlık bir alana sahip bölgenin bazı yerlerinde cep telefonları çekmiyor. Bunu dikkate alarak planlamanızı yapmanız gerekir.
İbrahim Balaban Müzesi
Nazım Hikmet’in cezaevi arkadaşı olan ünlü ressam İbrahim Balaban’ın eserlerinin sergilendiği müzedir. Eserlerinin yanı sıra bazı kişisel eşyaları da sergilenmektedir. 7 Eylül 2018 tarihinde ziyarete açılan müze, gençlere ve yetişkinlere sanatı sevdirmek gibi bir misyona sahiptir. Küçük bir müze olmasına karşın etkileyici bir yönü vardır. Ayrıca gittiğinizde kapalı olursa, kapıda belirtilen numarayı arayabilirsiniz. Kısa sürede müzeyi açacaklar ve siz gezerken eserler hakkında bilgi vereceklerdir.
Tekirdağ Müzik Teknolojileri Müzesi
Süleymanpaşa Belediyesi tarafından 20 Mayıs 2017 tarihinde açılan Tekirdağ Müzik Teknolojileri Müzesi, müzik aletleri ile ilgili ilk müzelerden biridir. Çok büyük olmasa da, etkileyici eserleri ile dikkat çeker. Tekirdağ’ın müzik kültürünün yansıtılması için kurulan müzede sadece müzik aletleri değil, ayrıca bölgeye özgü yerel kıyafetler de sergilenmektedir.
2 katlı müze içerisinde kaval, kemençe, keman ve ney gibi farklı müzik aletleri bulunuyor. Bu aletlerini yakın gören ziyaretçiler, aynı zamanda bunların yapım aşamalarını da öğreniyor. Bazı eserlerin üzerinde bilgilendirici yazıların olmaması eleştirilebilir bir durum olsa da ilgili müze, kente geldiğinizde ziyaret edilmesi gereken noktalardandır.
Çorlu Kalesi
Her ne kadar yapım tarihi bilinmese de, milattan sonra 6. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. Bölgeyi korumak ve özellikle Avrupa’dan gelen akınları durdurmak için inşa edilmiştir. Osmanlı zamanında da aktif olarak kullanılan Çorlu Kalesi’nde, o dönemde 5 bin kişilik Çorlu halkının yaşadığı bildiriliyor. 1509 yılında meydana gelen büyük İstanbul depreminde kalenin hasar gördüğü ve burada yaşayanların çok büyük bir kısmının hayatını kaybettiği ifade ediliyor.
Horasan harcı, moloz taşı ve tuğladan inşa edilen Çorlu Kalesi, maalesef günümüze kadar ulaşamamıştır. Tarih merakınız varsa harabe şeklinde yapıyı ziyaret edebilirsiniz.
Çamlıkoy (Kastro) Tabiat Parkı
Çamlıkoy (Kastro) Tabiat Parkı, yeşil ile mavinin buluştuğu Istranca Bölgesi’nde yer alıyor. Zengin bitki örtüsü, denizi, kumsalı ve doğası ile keyifli zamanlar geçireceğiniz çok özel bir nokta. Henüz çalışmalar tam olarak bitmemiş olsa da, beklentilerinizi fazlasıyla karşılayacaktır. Rüzgarsız bir günde gittiğinizde denize girebilir, kumsal güneşlenebilir ve yeşil ile mavinin tadını çıkarabilirsiniz.
Özel aracınızla veya toplu taşıma araçları ile buraya gelebilirsiniz. Saray ilçesinden Kastro’ya kalkan dolmuşlar, sizi bu doğa harikası noktaya getirir.
Çorlu Belediyesi Balmumu Heykeller Müzesi
Çorlu Belediyesi Balmumu Heykeller Müzesi, Eskişehir’deki balmumu müzesinin devamı niteliğinde bir müze. 2020 yılında tamamlanarak ziyarete açılan müzenin binası ise tarihi bir yapıdır. 1903 yılında inşa edilen bina, 2015 yılında restore edilerek müzeye çevrilmiştir.
Müze içerisinde 110 adet balmumu heykeli vardır. Sanatçıların, siyasetçilerin ve bazı bilim insanlarının balmumu heykelleri, gerçeğe yakınlığı ile eşsiz bir deneyim yaşamanızı sağlayacak. Çorlu’ya geldiğinizde, mutlaka ziyaret etmeniz gereken noktalardan biridir.
Orta Cami
1856 yılında Kürkçü Sinan Bey tarafından yaptırılan caminin yıkılması üzerine hayırseverlerin aynı noktaya yaptırdığı yeni camidir. Yapım tarihi ise 1912’dir. Ahşap tavanlı olan Orta Cami, dikdörtgen plana sahiptir. Moloz taşı kullanılarak inşa edilmiştir.
Şehitler Abidesi
Çanakkale Savaşı’nda yaralananların bir bölümü Tekirdağ’daki hastanelere getirilmiş ve hastanelerde şehit olanlar buraya defnedilmiştir. Bunun anısına 1952’de ilgili bölge şehitliğe çevrilmiştir. Şehitlik Abidesi olarak isimlendirilen anıt da yakın tarihlerde inşa edilmiştir. Merkez ilçe olan Süleymanpaşa’da yer alan şehitlik, manevi ortamı ile hüzünlendirici ve gururlandırıcı bir havaya sahip.
Kanara Kanyonu
Saray ilçesindeki Galata Deresi bölgesinde yer alan Kanara Kanyonu, doğaseverlerin uğrak noktalarından biridir. Yamaçlarında yabani kızılcık, meşe ve gürgen gibi ağaçlar vardır. Bölgede, tarih önce dönemde yerleşim yeri, daha sonraki dönemlerde ise kaya mezarı olarak kullanılan doğal kaya sığınakları bulunur.
Kanara Kanyonu’nun antik dönemde taş ocağı olarak kullanıldığı bilinir. Bu yönü ile Tekirdağ tarihi bakımından da son derece önemlidir. Kanyonda Güngörmez Mağaraları olarak isimlendirilen mağaralar vardır. 40 metre uzunluğa sahip olan bu yapılar, doğal sit alanı olarak ilan edilmiş ve koruma altına alınmıştır.
Piknik ve kamp için uygun bir alan. Suya yakın bölgelerde, yaz aylarında yoğun sinek oluyor. Bu yüzden tedbirli şekilde gidilmesi gerekir.
Dut Limanı Koyu
Doğal sit alanı olarak ilan edilen Dut Limanı Koyu, kent merkezine son derece yakın bir noktada yer almaktadır. Özel aracınızla gelebilir, yeşil ve mavinin büyüleyici etkisini görebilirsiniz. Tekne gezisi ve yüzebileceğiniz alanlar da vardır.
Ayas Paşa Camii
1525 yılında inşa edilen Ayas Paşa Camii, adını aldığı Osmanlı sadrazamlarından Ayas Paşa tarafından yaptırılmıştır. İnce silindirik gövdeli tek bir minareye sahip olan cami, kubbeyle örtülüdür. Bazı dönemlerde restorasyon geçiren cami, halen aktif olarak kullanılmaktadır. Saray ilçe merkezindeki cami, Tekirdağ gezilecek yerler içerisindeki önemli tarihi yapılardan biridir.
Tarihi Yalı Hamamı
Tekirdağ’ın merkez ilçelerinden Süleymanpaşa’da yer alan hamamın ne zaman ve kim tarafından inşa edildiği tam olarak bilinmiyor. 1600’lü yıllarda inşa edildiği düşünülen Tarihi Yalı Hamamı, 2018 yılında restore edilmiş ve 2020 yılında kullanıma açılmıştır. Halen hamam olarak kullanılmaya devam ediyor.
Bahçeköy Papaz Deresi Şelaleleri
Papaz Deresi, Bahçeköy ilçesindeki ormanın derinliklerinde yer alan saklı cennetlerden biridir. Bölgeyi gezerken doğal güzelliklerin ve muhteşem doğanın tadına varırken, Roma döneminde yapılan su kemerinin kalıntılarını da göreceksiniz. Papaz Deresi üzerinde yer alan şelaleler, eşsiz bir deneyim yaşamanızı sağlayacak.
Güneşkaya Mağarası
Güneşkaya Mağarası, bölgedeki en eski yerleşim yerlerinden biridir. Yapılan çalışmalarda, milattan önce 5000’li yıllara ait buluntulara rastlanılmıştır. Kalkolitik çağa ait buluntuların yer aldığı mağara, Saray ilçesine sadece 2 km mesafededir. Özel aracınızla gelerek bu tarihi yapıları ziyaret edebilirsiniz.
Heraion Teikhos Antik Kenti
Tekirdağ’a 10 km mesafede olan Heraion Teikhos Antik Kenti, yapılan çalışmalara göre milattan önce 2000’li yıllarda kurulmuştur. Yapılan araştırmalar, kurulduğu ilk andan milattan sonra 1200’li yılların sonuna kadar burada kesintisiz olarak insan toplulukları yaşamıştır.
Gerçekleştirilen kazılarda çok sayıda eser çıkarılmıştır. Perslerin işgal için bölgeye geldiklerinde kullandıkları sapanlardan, tunçtan yapılan ok ve mızrak uçlarına kadar farklı eşyalar bulunmuştur. Bölgenin en önemli tarihi noktalarından biridir.
Tekirdağ gezilecek yerler, gerek doğal güzellikler gerekse de tarihi yapıları ile beklentilerinizi karşılayacaktır. Buradaki güzellikleri tam olarak görebilmek ve doğanın keyfini çıkarmak için birkaç gününüzü ayırmanızı tavsiye ederiz.