Trabzon Gezilecek Yerler (En İyi 23 Yer)

En Güzel Karadeniz Şehirlerinin Başında Gelen Trabzon'da Mutlaka Gezmeniz Gereken Yerler

Gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelen şehirlerden olan Trabzon, binlerce yıllık tarihi ve doğal güzellikleri ile ziyaretçilerini büyüleyici bir yolculuğa çıkarır. Trabzon gezilecek yerler, yaylalardan manastırlara, kalelerden müzelere varıncaya kadar çok farklı seçeneklere sahiptir.

Trabzon, doğal ve tarihi güzellikler bakımından o kadar zengindir ki, her anlamda beklentinizi karşılar. Kentin güzelliklerini tam anlamı ile görebilmek için birkaç gününüzü ayırmanız gerekir. Şimdi, Karadeniz’in İncisi olarak nitelendirilen bu kentin gezilecek yerlerini biraz daha yakından inceleyelim.

 

Trabzon Gezilecek Yerler

  • Sümela Manastırı
  • Uzungöl
  • Trabzon Kalesi
  • Ayasofya Müzesi
  • Vazelon Manastırı
  • Altındere Vadisi Milli Parkı
  • Atatürk Köşkü
  • Trabzon Müzesi
  • Bakırcılar Çarşısı
  • Kuştul Manastırı (Peristera Manastırı)
  • Sera Gölü
  • Zağnos Vadisi Parkı
  • Kızlar Manastırı (Panagia Theoskepastos)
  • Karester Yaylası
  • Çal Mağarası
  • Bedesten
  • Hamsiköy
  • Balıklı Göl
  • Santa Maria Kilisesi
  • Eugenius Kilisesi
  • Haçka Yaylası
  • Gülbahar Hatun Camii
  • Boztepe

Konumu itibariyle, neredeyse tarihin her döneminde insanların yoğun ilgi gösterdiği bu kent, çok özel tarihi yapıları içinde saklar. Ayrıca Karadeniz Bölgesinin karakteristik güzelliklerine sahip kentlerden biridir. Tarihi yapılarla doğal güzellikleri aynı anda görebileceğiniz, tarihle doğayı bütünleştiren şehirlerimizden biridir. Trabzon gezilecek yerler listemize, şimdi biraz daha yakından bakalım.

 

Sümela Manastırı

Sümela Manastırı
Sümela Manastırı

Kentin en önemli sembollerinden ve Trabzon denilince akla ilk gelen yerlerden olan Sümela Manastırı, milattan önce 365 ile 395 yılları arasında inşa edilmiştir. Maçka ilçesi sınırları içerisinde yer alan manastırın denizden yüksekliği 1.150 metredir.

Manastıra dair farklı hikayeler anlatılsa da, bunlardan en yaygın olanı şu şekildedir: Birbirinden habersiz olan iki Atinalı rahip, aynı rüyayı görürler ve rüyalarında Hz. İsa ve Hz. Meryem buraya bir manastır yapmalarını söyler. Yola çıkan rahipler burada birbirleriyle karşılaşır ve manastırı yapmaya başlarlar.

Manastır, uzun yıllar ilk inşa edildiği gibi kalmış, ancak 14. yüzyılda dönemin imparatoru olan III. Aleksios tarafından yenilenmiştir. Yenileme sırasında imparator, duvarlara resimlerini yaptırmıştır. Sümela Manastırı, gerek konumu gerekse de tarihi ile sizi büyüleyecek bir atmosfere sahiptir.

Yakın zamanda restore edilen yapı, yeniden ziyaretçilere açılmıştır. Buraya özel aracınızla gidebileceğiniz gibi Maçka’dan kalkan toplu taşıma araçları ile gidebilirsiniz. Yolun son 300 metrelik bölümünü yürümeniz gerekecek.

 

Uzungöl

Uzungöl
Uzungöl

Uzungöl, Çaykara ilçesinde bulunan ve kentin en özel noktalarından olan bir göldür. Heyelan set gölü olma özelliği taşıyan bu doğal güzellik, yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından biri. 1989 yılında Tabiat Parkı ilan edilen göl, 2004 yılında ise Özel Çevre ilan edilerek koruma altına alınmıştır.

Denizden 1100 metre yüksekliktedir. Hemen yanında bulunan Şerah Köyü de birçok güzelliğe sahiptir ve göl ile birlikte burası da ziyaret edilmelidir. Kentin en önemli turizm noktalarından olan Uzungöl’e geldiğinizde, en az bir gününüzü ayırmanızı tavsiye ederiz.

Yılın her döneminde ayrı bir güzel olan bölgedeki turist sayısı çok fazla. Bu yüzden gittiğinizde büyük bir yoğunlukla karşılaşabilirsiniz. Ayrıca son yıllardaki yapılaşma da sizi biraz hayal kırıklığına uğratabilir. Bütün bunlara rağmen, Trabzon gezilecek yerler arasında ilk görmeniz gereken noktalardan biridir.

 

Trabzon Kalesi

Trabzon Kalesi
Trabzon Kalesi

Kentin en eski tarihi yapılarından olan Trabzon Kalesi, milattan önce 4.yüzyılda inşa edilmiştir. Ancak daha sonraki dönemlerde kalenin önemli kısmı yıkılmış ve milattan sonra 5.yüzyılda eski surların üzerine yeniden yapılmıştır.

Kale; Aşağı Hisar, Orta Hisar ve İç Hisar şeklindeki üç bölümden meydana gelir. Zağnos ve Tabakhane vadileri arasındaki yüksek bir kayanın üzerinde yer alır. Kent koruması için inşa edilen kale, Trabzon’u kuş bakışı görebileceğiniz bir noktadadır.

Kalenin eski bölümü, kabaca bir yamuğu andırır. Kentin isminin de yamuk anlamındaki trapez (trapezius) kelimesinden geldiği rivayet edilir. Tarihi ve doğal güzellikleri bir arada görebileceğiniz nadide bir nokta. Ancak gitmeden önce açık olup olmadığını öğrenmeniz gerekir. Restorasyon çalışmaları nedeniyle bazı günler kapalı olabiliyor.

 

Ayasofya Müzesi

Ayasofya Müzesi
Ayasofya Müzesi

Milattan önce 1238-1263 yıları arasında Bizans İmparatoru I. Manuel tarafından inşa ettirilmiştir. Bizans mimarisinin son dönem örneklerinden biridir. Kare ve haç planlı olan kilisede üç revaklı giriş ve yüksek bir giriş var. Yapının kubbe ve kasnağı ise 12 köşeli.

Kutsal Bilgelik anlamına gelen isme sahip olan bu yapının hemen kuzeyinde yer alan üç apsisli şapel kalıntısının çok daha eski zamanlara ait olduğu bilinmektedir.

Fatih Sultan Mehmet tarafından kent fethedildikten sonra camiye çevrilmiş ve uzun yüzyıllar cami olarak kullanılmıştır. I. Dünya Savaşı yıllarında hastane ve depo olarak kullanıldıktan sonra yeniden cami olarak kullanılmaya başlanmıştır. 1964 yılında müzeye çevrilen yapı, 2013 yılında yeniden cami yapılarak ziyarete açılmıştır.

 

Vazelon Manastırı

Vazelon Manastırı
Vazelon Manastırı

Maçka ilçesinde yer alan manastır, 270 ile 317 yılları arasında inşa edilmiştir. Vazelonas ve Zouvalo gibi farklı isimlere de sahip. Manastır, inşa edildikten sonra İncil’deki vaftizci Yahya peygambere adanmıştır. Bu özelliği ile Hristiyan alemi için ayrı bir önem taşır.

Kent merkezinin yaklaşık 40 kim güneyinde yer alan manastır, ilk defa 565 yılında dönemin imparatoru I. Justinianus tarafından onarılmıştır. Daha sonraki dönemlerde de benzer onarımlar geçirmiş ve günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.

Manastıra gidebilmek için eski yol ve köy yolu gibi iki farklı seçenek var. Eski yol, çok iyi değil ve 1-2 saatlik yürüyüş yapmanızı gerektirmekte. Köy yolundan daha rahat bir şekilde manastıra ulaşabilirsiniz.

 

Altındere Vadisi Milli Parkı

Altındere Vadisi Milli Parkı
Altındere Vadisi Milli Parkı

Maçka yakınlarında yer alan Altındere Vadisi Milli Parkı, 4468 hektarlık büyüklüğe sahiptir. Milli Park, Sümela Manastırı’nın da içinde bulunduğu bölgeyi içine alır. Doğu Karadeniz bölümünün en güzel manzaralarını görebileceğiniz milli park, zengin bitki ve hayvan çeşitliliği ile sizi kendisine hayran bırakacak.

Trekking parkurları, kamp alanları, yürüyüş yolları, yayla patikaları ile doğanın içinde yer alabileceğiniz harika bir nokta. Maçka ilçe merkezine 18 km, Trabzon merkeze ise 48 km uzaklıkta yer almakta.

 

Atatürk Köşkü

Atatürk Köşkü
Atatürk Köşkü

Batı Rönesans ve Avrupa mimarisi etkilerinin hakim olduğu köşk, 1890 yılında Konstantin Kabayanidis tarafından, yazlık olarak kullanmak için inşa ettirilmiştir. Cumhuriyet’in ilanından sonra, 1924 yılında Atatürk Trabzon’a geldiğinde bu köşkte ağırlanmış, ancak konaklamadan buradan ayrılmıştır.

1930, 1934 ve 1937 yılındaki Trabzon ziyaretlerinde ise köşk Mustafa Kemal için hazırlanmış ve Gazi burada konaklamıştır. Son konaklamasında, vasiyetini burada yazmış ve tüm mal varlığını Türk milletine bıraktığını açıklamıştır.

Yapı, 1943 yılında müzeye çevrilmiş ve Atatürk Köşkü olarak isimlendirilerek, ziyarete açılmıştır. Müzenin içerisinde 19. ve 20.yüzyıllara ait mobilyalar, halılar, porselenler ve diğer ev eşyaları yer almaktadır. Ayrıca Mustafa Kemal’e ait olan 344 tablo, yine köşk içerisinde sergilenmekte. Kent merkezinde bulunan müzeye ulaşım, son derece kolaydır.

 

Trabzon Müzesi

Trabzon Müzesi
Trabzon Müzesi

Trabzon Müzesi, 1898 ile 1913 yılları arasında Banker Kostaki Teophylaktos tarafından konut amaçlı olarak inşa ettirilmiştir. Kostaki Konağı olarak isimlendirilen yapı, İtalyan bir mimar tarafından yapılmış ve inşası sırasında İtalya’dan gelen malzemeler kullanılmıştır.

Sonraki dönemlerde el değiştiren yapı 1927’de kamulaştırılmış, farklı kamu kurumlarının hizmetine verilmiştir. 2001 yılında ise düzenlenerek Trabzon Müzesi ismiyle ziyaretçilere açılmıştır. Ülkemizdeki en önemli sivil mimari eserlerden biri olarak kabul edilir. Bodrum katı haricindeki tüm duvarlar kalem işi ile süslenmiştir.

Asma katı idari bölüm olarak kullanılan yapının diğer katlarında ise önemli eserler sergilenmektedir. Bodrum katında arkeolojik eserler, zemin katta konak teşhiri ve birinci katta ise etnografik eserler vardır. Trabzon gezilecek yerler içerisindeki en önemli müzelerden biridir.

 

Bakırcılar Çarşısı

Bakırcılar Çarşısı
Bakırcılar Çarşısı

Doğu Karadeniz bölgesindeki zengin bakır yataklarından çıkarılan bakırlar, tarih boyunca Trabzon ve çevre illerde işlenmiştir. Bakırcılar Çarşısı, kentin en önemli üretim noktalarından biri olmuştur. Günümüzde ise varlığını hala devam ettirmektedir.

Bu çarşıda bakır başta olmak üzere pirinç ve bronzdan üretilen kap, kacak ve benzeri ürünler Osmanlı sarayları başta olmak üzere tüm ülkeye ve hatta komşu ülkelere dahi gönderilmiştir. Trabzon’a geldiğinizde bu çarşıyı ziyaret edebilir ve yaşatılan tarihi geleneğe yakından şahitlik edebilirsiniz.

 

Kuştul Manastırı (Peristera Manastırı)

Kuştul Manastırı (Peristera Manastırı)
Kuştul Manastırı (Peristera Manastırı)

Kuştul Manastırı, Maçka ilçesinde bulunan ve bölgenin önemli manastırlarından biridir. Her ne kadar Sümela Manastırı’nın gölgesinde kalsa da, tarihe iz bırakmış bir yapıdır ve mutlaka görülmesi gereken noktalardandır. 8.yüzyılın son dönemlerinde inşa edilen manastırın orijinal ismi Peristera Manastırı’dır.

Gerçek olamayacak kadar güzel manzaralar sunan manastır, tarihle doğayı aynı anda yaşamanıza imkan verecek. Belli bir noktaya kadar araçla gidebiliyorsunuz. Sonrasında ise dik bir patikayı yürüyerek aşmanız gerekiyor. Ancak her anından keyif alacağınız bir yürüyüş olacak.

 

Sera Gölü

Sera Gölü
Sera Gölü

Bölgenin en önemli doğal güzelliklerinden olan Sera Gölü, kent merkezine sadece 12 km mesafede yer almakta. 1950’li yıllarda bölgede oluşan heyelan nedeniyle su yolunun kapanmasına bağlı olarak oluşmuştur. Yaklaşık 1200 metre uzunluğa sahip olan heyelan set gölü, Derecik Vadisi’nde yer almaktadır.

2010 yılında tabiat parkı ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Çevresinde yer alan yürüyüş yolları, olta balıkçılığı noktaları, kano ve sandal imkanı ile harika bir deneyim yaşamanızı sağlar. Masallardan fırlamışçasına güzel olan bu gölü, kente geldiğinizde mutlaka ziyaret etmelisiniz.

 

Zağnos Vadisi Parkı

Zağnos Vadisi Parkı
Zağnos Vadisi Parkı

Zağnos Vadisi Parkı, kentin merkezinde yer alan ve kolay şekilde ulaşılabilen bir noktadadır. Bahçeler, restoran, ördek havuzları, amfitiyatro ve Trabzon Kalesi’nin surları altındaki yürüyüş yolları ile harika deneyimler yaşamanızı sağlayacak bir parktır.

Kentlerin gürültüsünden kaçmak ve nefes almak için buraya gelebilir, doğanın tadını çıkarırken harika zaman geçirebilirsiniz. Ayrıca vadideki, 15.yüzyılda Zağnos Paşa tarafından yaptırılan yuvarlak kemerli ve tek gözlü Zağnos Köprüsü’nü de ziyaret edebilirsiniz.

 

Kızlar Manastırı (Panagia Theoskepastos)

Kızlar Manastırı (Panagia Theoskepastos)
Kızlar Manastırı (Panagia Theoskepastos)

Panagia Theoskepastos veya günümüzdeki bilinen ismiyle Kızlar Manastırı, 1349 ile 1390 yılları arasında inşa edilmiştir. Uzun yıllar kadın manastırı olarak kullanıldığından dolayı günümüzde bu ismi almıştır. 19.yüzyıla gelene kadar birçok defa onarım geçirmiş ve günümüzdeki halini almıştır. Boztepe’nin güney yamacında yer alan manastır içerisinde görsel ve işitsel sunumlar vardır.

 

Karester Yaylası

Karester Yaylası
Karester Yaylası

Çaykara ilçe merkezine 30 km uzaklıkta yer alan Karester Yaylası, halk arasında Garester Yaylası ismiyle de bilinir. Yaklaşık 142 kilometrelik bir alana sahiptir. Konumu, bölgenin güzelliklerinin görülmesi bakımından mükemmeldir. Yaylanın kuzey bölgelerindeki sarp yamaçlara gittiğinizde, sizi muhteşem bir Uzungöl manzarasının beklediğini göreceksiniz.

 

Çal Mağarası

Çal Mağarası
Çal Mağarası

Düzköy ilçesinde yer alan Çal Mağarası, 8 km’lik uzunluğu ile dünyadaki en uzun ikinci mağara olarak kabul edilmektedir. Kent merkezine yakın bir konumdadır. Gerekli düzenlemelerin yapılmasından sonra ilk defa 2003 yılında ziyaret açılmış ve o zamandan itibaren büyük bir ilgi görmüştür.

Trabzon gezilecek yerler arasındaki en özel noktalardan biridir. Yollar asfalt ve ulaşım son derece kolay. Mağara, genel olarak iki bölümden oluşmakta. Sol taraftan gittiğinizde dik bir merdivenlerin ardından muhteşem bir şelaleye ulaşacaksınız. Sağ tarafta ise uzun ve düz yolları bulacaksınız.

Mağara içerisinde sarkıt ve dikitlerin olduğu bölümlerde fotoğraf çekimi yapabilirsiniz. Ayrıca bazı bölgelerdeki aydınlatmalar sayesinde fantastik görüntüler elde edebilir ve çok özel deneyimler yaşayabilirsiniz.

 

Bedesten

Bedesten
Bedesten

Bedesten, kentteki en özel tarihi yapılardan biridir. Kent merkezinde yer alan yapı, 11.yüzyılda inşa edilmiştir. Anadolu’daki ilk bedesten örneklerinden biri olup, iç mimarisi ile görenleri kendine hayran bırakır.  Yapımında 28 santimlik taşların kullanıldığı yapıda 48 oda bulunuyor.

Günümüzde aktif olarak kullanılmaya devam eden yapı içerisinde farklı işletmeler yer alıyor. Yöresel ürünler satan yerler, restoranlar ve kafeler ile kentin en önemli noktalarından biri haline gelmiştir.

 

Hamsiköy

Hamsiköy
Hamsiköy

Maçka ilçesinde yer alan Hamsiköy, adının aksine hamsi ile sütlacı ile meşhurdur. Fırında sütlacı, dünya markası olmuş durumdadır. Ancak sadece sütlacı ile değil, aynı zamanda muhteşem doğası ile de öne çıkan bir yerdir.

1300 rakımlı bölgede birkaç konaklama tesisi yer alır. Buralarda konaklayarak bölgenin güzelliklerinin tamamını yakından görebilir ve burada çok özel bir deneyim yaşayabilirsiniz.

 

Balıklı Göl

Balıklı Göl
Balıklı Göl

Akçaabat ilçesinin yaylarında yer alan Balıklı Göl, içerisindeki meşhur alabalıklar nedeniyle bu ismi almıştır. Kent merkezine yaklaşık 50 km mesafede bulunan Balıklı Göl, 1500 m rakımı ve çevresindeki orman örtüsü ile sizi karşılayacak.

Yılın her mevsiminde ziyaret edebileceğiniz bölge, her anlamda sizi kendisini hayran bırakacak. Kış aylarında etkileyici kar manzaraları, bahar aylarında sis arkasında gizlenen manzaraları ile hayranlık uyandıracak. Burada taze alabalıkları ve diğer yöresel Karadeniz lezzetlerini tadabileceğiniz restoranlar da vardır.

 

Santa Maria Kilisesi

Santa Maria Kilisesi
Santa Maria Kilisesi

Santa Maria Kilisesi, bölgedeki nadir Katolik kiliselerden biridir. Bu kilise, 1869 ile 1874 yılları arasında Osmanlı padişahlarından Abdülmecit zamanında yaptırılmıştır. Barok mimarinin kullanıldığı kilise, Katolik dünyası açısından önem taşımaktadır. Kent merkezinde olması nedeniyle ulaşım son derece kolay. Trabzon’a geldiğinizde, ziyaret etmeniz gereken noktalardan biridir.

 

St. Eugenius Kilisesi

St. Eugenius Kilisesi
St. Eugenius Kilisesi

St. Eugenius Kilisesi, kentteki Tabakhane Deresi’nin doğusunda yer alır. Ne zaman inşa edildiği tam olarak bilinmese de, 13. veya 14.yüzyılda inşa edildiği tahmin ediliyor. Adını. Kentin koruyucusu olarak kabul edilen Aziz Eugenius’ten almıştır.

Fatih Sultan Mehmet tarafından kent alındıktan sonra burası camiye çevrilmiştir. Günümüzde Yeni Cuma Camii olarak hizmet vermeye devam etmektedir.

 

Haçka Yaylası

Haçka Yaylası
Haçka Yaylası

Haçka Yaylası, Trabzon kent merkezine 40 km mesafede yer almaktadır. Düzköy ilçesinde bulunan yayla, ilçe merkezine ise 12 km mesafededir. Yaklaşık 1800 metre rakıma sahiptir. Bölgede, ziyaretçilerin ihtiyaç duyabileceği işletmeler vardır.

Yaylayı yılın her döneminde ziyaret etmek mümkün. Ancak Haziran ayını tercih ederseniz, hem yaylanın muhteşem manzarasını çok daha iyi bir şekilde görür hem de baharın getirdiği çiçeklerin oluşturduğu özel görüntülere şahitlik edebilirsiniz.

 

Gülbahar Hatun Camii

Gülbahar Hatun Camii
Gülbahar Hatun Camii

Gülbahar Hatun Camii veya bilinen diğer adıyla Büyük İmaret-Hatuniye Camii, kentteki en eski camilerden biridir. Cami, Osmanlı padişahlarından Yavuz Sultan Selim tarafından annesi Gülbahar Hatun için yaptırılmıştır. Zağnos Köprüsü yakınındaki bir külliye içinde yer alır.

1514 yılında inşa edilen cami, erken dönem Osmanlı mimarisi örneklerindendir. Duvar işçiliğinin oldukça özenli olduğu yapı, mermer mihrabı ve etkileyici minberi ile dikkat çeker.

 

Boztepe

Boztepe
Boztepe

Boztepe, kentin en yüksek noktalarından biridir. Kuş bakışı olarak bölgeyi incelemenize imkan verir ve harika manzaralar sunar. Kent merkezine sadece 3 km uzaklıkta olan Boztepe’de güneşin hem doğuşunu hem de batışını izleyebilirsiniz.

Bölgenin en lezzetli çaylarını içebileceğiniz noktalar vardır. Hafif Karadeniz müziği eşliğinde çayınızı yudumlarken, manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Trabzon gezilecek yerler, hayatınızdaki en özel deneyimleri yaşamanızı, tarihi ve doğal güzelliklerin verdiği huzuru hissetmenizi sağlayacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu