Yalova Gezilecek Yerler (En İyi 21 Yer)
Marmara'nın İncisi Yalova'da Mutlaka Gezmeniz Gereken 21 Yer
Yalova, yüzölçümü bakımından küçük olmasına karşın, gezilecek yerler bakımından oldukça zengin bir ilimizdir. Yalova gezilecek yerler, görenlerde hayranlık uyandıran ve keyif veren yönleri ile öne çıkar. Şimdi, bu güzellikleri biraz daha yakından inceleyelim.
Yalova’nın güzelliklerine geçmeden önce tarihi hakkında ufak bilgiler vermek yararlı olacaktır. Bildiğiniz gibi Yalova sonradan il olmuştur. Mustafa Kemal tarafından Benim Kentim ve Kurtuluşa Öncü nitelendirmeleri yapılan kent, 1930 yılında İstanbul’a bağlanmış, 1995 yılında ise İstanbul’dan ayrılarak il olmuştur.
Yalova Gezilecek Yerler
- Yürüyen Köşk
- Karaca Arboretum
- Yalova Kent Müzesi
- Yalova Atatürk Köşkü
- Yalova Termal Kaplıcaları
- Deprem Anıtı
- Delmece Yaylası
- Büyük Dipsiz Göl
- Yalova Kent Ormanı
- Yalova Sahil
- Cevdet Aydın Parkı
- Erikli Şelale Kamp Alanı
- Karlık Yaylası
- Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkı
- Armutlu Plajı
- Çınarcık Plajı
- İstihkam Tepe Piknik Alanı
- İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi
- Sudüşen Şelalesi
- Armutlu Kaplıcaları
- Kara Kilise
Yalova, binlerce yıllık geçmişi ve harika doğası ile sizlere eşsiz bir deneyim yaşayacağınız güzellikleri sunar. Burada tarihin tozlu sayfalarından günümüze kadar gelen eserleri bulabileceğiniz gibi doğanın sunmuş olduğu muhteşem güzellikler karşısında adeta büyüleneceksiniz. Söz daha fazla uzatmadan, Yalova gezilecek yerlere geçelim.
Yürüyen Köşk
Yürüyen Köşk, Atatürk’ün isteği ile 1929 yılında inşa edilmiştir. İnşa edildiği noktanın yakınındaki çınar ağacının dalları, birkaç yıl sonra köşkün duvarlarına ve çatısına zarar vermeye başlayınca, ağacın kesilmesi için Atatürk’ten izin istenmiştir. Atatürk ise buna izin vermemiş ve köşkün raylar yardımıyla yaklaşık 5 metre yana taşınmasını istemiştir.
Yapılan çalışma ile köşk yana taşınmış, yani yürümüştür. Bu olaydan sonra köşkün adı, Yürüyen Köşk olarak kalmıştır. Uzun yıllar Atatürk’ün kaldığı bu köşk, 2006’da Yalova Belediyesi tarafından müzeye çevrilmiş ve ziyaret açılmıştır. Atatürk’ün kalması ve onun ağaçlar ile doğaya verdiği önemi göstermesini sembol eden köşk, kentin en önemli simgelerinden biridir.
Karaca Arboretum
Ağaca ve yeşile aşıksanız, sadece Karaca Arboretum için dahi Yalova’ya gitmeniz gerekir. Türkiye’nin ilk özel arboretumu bu alan, çok uzun yıllar süren çalışmaların ve özverinin sonucunda günümüzdeki halini almıştır.
Hayrettin Karaca, babası olan Hacı Halil Karaca’nın 1948 yılında kavaklık yapmak için aldığı araziyi, 1970’lerden başlayarak süslemeye başlamıştır. Dünyanın farklı bölgelerinden getirilen bitkileri bu alana dikmiş ve ortaya böylesine muhteşem bir sonuç çıkmıştır.
Yaklaşık 14 hektarlık bir alan üzerine kurulu olan arboretumda, 7 binden fazla bitki türü vardır. Bunların bir kısmı Türkiye kaynaklı iken, diğer kısmı ise Yeni Zelanda, Avustralya, Afrika, Avrupa ve Asya gibi ülkelerden, bölgelerden getirilmiştir. Karaca arboretum, kent merkezine sadece 5 km uzaklıkta bulunan Samanlı Köyü’nde yer alıyor. Toplu taşıma araçları veya özel aracınızla burayı ziyaret edebilirsiniz.
Devasa bir ağaç müzesi olan bu alana giriş için makul bir ücret ödenmesi gerekiyor. Ayrıca alan çok büyük ve bazı noktalarda yönlendirme tabelaları yetersiz olduğu için kaybolmamaya özen göstermelisiniz.
Yalova Kent Müzesi
Yalova Kent Müzesi, şehir merkezine ve sahile yakın sayılabilecek bir konumda bulunuyor. Kentin tarihine dair bilgilere ulaşmak ve eserleri görmek istiyorsanız, ilk ziyaret edeceğiniz noktalardan biridir. Geçmişte öneme sahip olan Yalova Hükümet Konağı üzerinde bulunan müze, iki kattan oluşuyor.
Müze içerisinde Yalova’nın 8 bin yıllık tarihine ilişkin bilgiler, belgeler, resimler ve benzeri eserler bulunuyor. Modern müzecilik anlayışına göre hazırlanan müzede, etnografik eserlerin haricinde başarılı köy canlandırmaları da yer alıyor. Girişi ücretsiz olan bu müzeyi, kente geldiğiniz mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Yalova Atatürk Köşkü
Atatürk’ün isteği ile yapılan Yalova Atatürk Köşkü, kent merkezine 12 km mesafede yer alan Termal ilçesinde bulunuyor. Tarihsel açıdan kentin en önemli eserlerinden biri olarak kabul ediliyor. Özellikle yaz dönemlerinde çalışmalarını buradan sürdüren Kemal Paşa, birçok önemli kararı bu köşkte almıştır.
Ahşaptan yapılan bina, sadece 38 günde tamamlanmıştır. İçerisinde 4 salon ile 11 oda bulunuyor. 1984 yılında genel bir restorasyondan geçirilen köşk içerisinde Atatürk’ün bazı kişisel eşyaları, sanat eserleri ve benzeri türden diğer eserler yer alıyor.
Taşıdığı anlam bakımından son derece etkileyici olan köşkün bahçesi ve çevre düzenlemesi de mükemmel bir şekilde yapılmış. Bahçesine girdiğiniz ilk andan itibaren etkisine kapılacağınız özel bir yer.
Yalova Termal Kaplıcaları
Yalova merkezinden sadece 12 km uzaklıkta bulunan termal kaplıcalar, 4 bin önce gerçekleşen sismik olaylar sonucunda oluşmuştur. Kaplıca ve termal turizm alanında yoğun olarak tercih edilen bu kaplıcalardaki suların, birçok hastalığa iyi geldiği ifade ediliyor. Yani buraya sadece tatil için değil, şifa için de geliniyor. Yalova Termal Kaplıcaları, ülkemizdeki en önemli şifa turizmi noktalarından biridir.
Yalova’ya geldiğinizde doğayla ve termal sularla birlikte eşsiz bir deneyim geçirmek istiyorsanız, mutlaka termal kaplıcaları ziyaret etmelisiniz. Burada yer alan otellerde konaklayarak, mini bir tatil de yapabilirsiniz.
Deprem Anıtı
1999 yılında meydana gelen Gölcük Depremi’nde en büyük yıkımlardan biri Yalova’da gerçekleşmiş ve burada 2500’den fazla kişi yaşamını yitirmişti. Yaşamını yitiren kişilerin anısına, depremde yıkılan binaların molozları kullanılarak bu anıt inşa edilmiştir. Yalova gezilecek yerler genellikle size görsel ve tarihsel keyif verse de, bu anıt hüzün verir. Ancak depremi ve depremde kaybedilenleri unutmamak için mutlaka ziyaret edilmelidir.
Delmece Yaylası
Yalova’ya yapacağınız ziyaretteki en önemli seçeneklerden biri Delmece Yaylası’dır. Teşvikiye Belediyesi’ne bağlı olan bu yayla, doğanın verdiği huzuru ve keyfi sonuna kadar yaşamanızı sağlayacak. Kamp yapmak isteyenler için kamp alanları, tuvalet, içme suyu, cami gibi alanlar yapılmış. Ancak yiyecek temin edilecek bir yer olmadığı için kamp yapmaya gelenlerin yiyeceklerini de beraberlerinde getirmeleri gerekir.
Büyük Dipsiz Göl
Piknik veya kamp yapmak için kuytu bir yer arıyorsanız, Büyük Dipsiz Göl tam size göre. Doğanın bütün güzelliklerini içinde barındıran, bol oksijenli bir alan. Her ne kadar yolu çok iyi olmasa da ulaşımı genel itibariyle kolay. Teşvikiye’ye 10 km mesafede bulunan gölün florası, sizi adeta büyüleyecek.
Yalova Kent Ormanı
Yalova merkeze 29 km uzaklıkta bulunan Yalova Kent Ormanı, yeşil severler için harika bir yer. Yürüyüş yolları, piknik ve mangal alanları bulunan bölgeye yaz aylarında piknik yapmak için gelenlerin sayısı oldukça fazla.
Buraya ulaşmanın en ideal yolu özel araçtır. Özel aracınızla kolay bir şekilde buraya gelebilirsiniz. Eğer toplu taşıma aracı ile gelecekseniz, birkaç araç değiştirmeniz gerekir. Ayrıca 5 dakikalık çok özel bir dağ yürüyüşü de yapmanız gerekiyor. Bu yürüyüş sırasında kuş sesleri, şelalenin söylediği şarkıları duyacak ve içinize bol oksijenli hava çekeceksiniz.
Yalova Sahil
Yalova sahil, özellikle sakin bir yaz tatili geçirmek isteyenlerin uğrak noktası. Sahil bölgesinde yer alan yeşil alanlar, parklar ve oturma yerleri deniz havasını içinize çekerken keyifli zaman geçirmenizi sağlayacak. Sahil boyunca uzanan yürüyüş ve bisiklet yolu, bölgede yer alan restoran ve kafeler buraya olan ilginin diğer nedenleridir. Yaz mevsiminde Yalova’ya gelirseniz, mutlaka sahilin tadını çıkarmalısınız.
Cevdet Aydın Parkı
Cevdet Aydın, Yalova’nın ilk milletvekilidir. Kentte onun anısına yapılan birçok eser vardır. Cevdet Aydın Parkı da bunlardan biri olup, ziyaretçilerine doğayla iç içe geçmelerine imkan veren bir ortam sunar. Yalova kent merkezinde yer alan bu parka özel aracınızla veya toplu taşıma araçlarını kullanarak ulaşabilirsiniz.
Erikli Şelale Kamp Alanı
Erikli Şelale Kamp Alanı veya bilinen diğer adıyla Erikli Yaylası, denizden 600 metre yükseklikteki bir alandır. Yemyeşil dağların, patikaların, ormanların bulunduğu bu alanın en özel öğesi, Erikli Şelalesidir. Buraya ilk defa gelen birçok insanın şelaleyi muhteşem ötesi olarak nitelemesi, ne kadar özel bir yer olduğunu gösteriyor. Bu şelalede, şelaleyi besleyen iki farklı şelale var. Bundan dolayı Çifte Şelale olarak da isimlendiriliyor.
Kamp yapmak isteyenler açısından harika bir seçenek. Üstelik genel itibariyle bakımlı ve kuralları olan bir alan. Akşam saat 17:00’ye kadar ateş yakılması yasak. Ortak alanda bağlanabileceğiniz WiFi bile var. Ancak yoğunluk nedeniyle çok kullanışlı değil.
Karlık Yaylası
Karlık Yaylası, Çınarcık ilçesine bağlı Şenköy sınırları içerisinde yer alan yaylardan biri. Kent merkezine yaklaşık 44 km mesafede. Buraya gelmek için en iyi seçenek, Yalova Armutlu yoludur. Denizden 700 m yüksekte bulunan yayla, harika manzarasıyla gelenleri büyülüyor.
Yayla bir tane göl ve çok geniş ağaçlık alanlar bulunuyor. Kamp ve dağ gezisi yapmak isteyenler için harika bir seçenek. Ancak yaz aylarında sıcak nedeniyle göldeki su seviyesi azalıyor. Yaz aylarında gittiğinizde bir göl bulamayabilirsiniz. Buna karşın temiz havası, ağaçları ve diğer unsurları ile beklentilerinizi fazlasıyla karşılayacak bir alan.
Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkı
Yalova’nın Termal ilçesinde bulunan Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkı, kent merkezine 18 km, Termal ilçesine ise 6 km mesafede yer alıyor. Daha önceki dönemlerde mesire alanı olarak kullanılan bölge, 2011 yılında tabiat parkı olarak ilan edilmiştir.
Doğaseverler için harika bir deneyim. Kanyon içerisinde yürüyüş yapmak mümkün. Ancak hazırlıklı olarak gitmek ve su geçirmek kıyafetler bulundurmak gerekiyor. Bazı yerlerdeki su yüksekliği 2 metreye kadar yaklaşabiliyor. Bir rehber eşliğinde burada yapılacak yürüyüş, doğayla iç içe geçmenizi ve çok fazla keyif almanızı sağlayacak.
Armutlu Plajı
Armutlu Plajı, Yalova denildiğinde akla ilk gelen doğal güzelliklerden biridir. Kent merkezinde olması, temizliği ve sakinliği buranın en önemli özelliklerindendir. Denizin, güneşin ve kumun keyfini şehir merkezinde, bu plajda çıkarabilirsiniz. Yaz aylarında yoğunluk olan plajda, bayanlar için ayrı bölüm de vardır. Ayrıca burada yürüyüş yapmak ve gün batımını izlemek de son derece keyifli.
Çınarcık Plajı
Çınarcık Plajı, kentin bir diğer ünlü plajlarından biridir. İnce kumu ve temiz deniziyle yılın büyük bölümünde yoğun olur. Yoğunluk nedeniyle bazı dönemlerde denizin temizliğinde olumsuz yönlü değişimler olabiliyor.
Bu plajda denizin ve güneşin tadını çıkardıktan sonra Çınarcık’ta da zaman geçirebilirsiniz. Geçmişi milattan önce 4000 yılına kadar uzanan ilçede Frigyalılar, Romalılar ve Bizanslıların izlerini görmek mümkün.
İstihkam Tepe Piknik Alanı
Yalova’ya 19 km mesafede bulunan İstihkam Tepe Piknik Alanı, ailenizle birlikte piknik yapabileceğiniz nadir alanlardan biri. Etkileyici bir manzaraya sahip olan bölgenin havası da çok iyi. Bölgede dolaşan tavşanlar, pikniğinize ayrı bir keyif katacak. Buraya gelirken biraz havuç getirerek onlar için yiyecek bırakabilirsiniz.
İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi
İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi, kağıtçılık alanında Türkiye’nin ilk müzesi olma özelliğini taşıyor. Müze içerisinde kağıt sanatları, kağıdın korunması, kağıdın tarihi konularda bilgi alabileceğiniz eserler bulunuyor. Ayrıca kağıdın nasıl yapıldığının uygulamalı olarak anlatıldığı etkinliğe katılarak, tarihi bir yolculuğa dahi çıkabilirsiniz.
Bu müze, özellikle çocukların tarihi anlamaları açısından oldukça etkili. Gerek sergilenen eserler gerekse de yapılan etkinlikler çocuklar açısından eğitici ve etkileyici. Ailenizle buraya gelmişseniz, mutlaka kağıt müzesini de ziyaret etmelisiniz.
Sudüşen Şelalesi
Yalova’nın Termal ilçesinde görebileceğiniz bir başka doğal güzellik olan Sudüşen Şelalesi, etkileyici görüntüsü ile sizi kendisine hayran bırakacak. Samanlı Dağları’ndan gelen suların oluşturduğu şelale, doğanın her rengini içinde bulunduruyor.
Kent merkezine 22 km mesafede bulunan şelaleye özel aracınızla gidebilirsiniz. Bölgeye ulaştıktan sonra şelaleyi görebilmek için 1 km’lik mesafeyi yürümeniz gerekiyor. Eşsiz manzarası ve bol oksijenli havası ile dikkat çeken bölgede keyifli dakikalar geçireceksiniz.
Armutlu Kaplıcaları
Şehrin Armutlu ilçesinde bulunan ve şehir merkezine 50 km uzaklıkta olan Armutlu Kaplıcaları, eski şifahane özelliğini devam ettiren nadir yerlerden biridir. Armutlu yolunu takip ederek özel aracınızla ulaşabileceğiniz bu kaplıcalar ilk olarak Bizans döneminde kullanılmaya başlanmıştır. Kaplıcadan gelen suların birçok hastalığa iyi geldiği veya tedavisine katkı yaptığı biliniyor.
Kara Kilise
Kara Kilise, ilk olarak bir hamam olarak 6.yüzyılda inşa edilmiştir. Bu şekilde kullanıldıktan bir süre sonra ise kiliseye çevrilmiştir. 8.yüzyıldan itibaren kilise olarak kullanıldığı bilinmektedir. Yalova’ya 3 km uzaklıkta olan Çiftlikköy ilçesinin sahilinde yer alan Kara Kilise, tuğladan inşa edilmiş ve bir bölümü günümüze kadar ulaşmıştır.
Birbirinden özel Yalova gezilecek yerler, her anlamda beklentilerinizi karşılayacak ve harika deneyimler yaşamanızı sağlayacak. Yalova’ya yolunuz düştüğünde bu yerleri ziyaret edebilir, kamp ve piknikler yapabilirsiniz.