Zonguldak Gezilecek Yerler (En İyi 27 Yer)

Karadeniz'in Kara Elması Olarak Bilinen Zonguldak'ta Gezilecek En İyi 27 Yerin Listesi

Zonguldak gezilecek yerler ile harika bir deneyim yaşamaya hazır mısınız? Alışılmışın dışında bir gezi deneyimi yaşamak istiyorsanız, Batı Karadeniz Bölgesinin en özel kentlerinden olan Zonguldak, bu noktadaki beklentilerinizi fazlasıyla karşılayacaktır.

Maden ocakları ile meşhur, taş kömürünün kara elmas olarak adlandırıldığı bu kentimizde, çok sayıda tarihi ve doğal güzellik bulunuyor. Bunlara ek olarak ülkemizin madencilik serüvenine dair en özel eserler de yine bu kentte yer alıyor. Karadeniz Bölgesinin muhteşem doğasının içinde yer alan bu noktaları birlikte inceleyelim.

Zonguldak Gezilecek Yerler

  • Maden Müzesi
  • Halil Paşa Konağı (Karadeniz Ereğli Müzesi)
  • Kozlu Ilıksu Kaplıcası
  • Gazi Alemdar Müzesi
  • Gökgöl Mağarası
  • Filyos Plajı
  • Cehennemağzı Mağaraları
  • Bastoncular Çarşısı
  • Çanakçılar Özel Etnografya ve Arkeoloji Müzesi
  • Filyos Kalesi
  • Varagel Tüneli
  • Orhangazi Camii (Ayasofya Kilisesi)
  • Filyos (Tios)
  • Zonguldak Kent Ormanı
  • Harmankaya Şelaleleri
  • Kapuz Plajı
  • Bostandüzü Ormaniçi Dinlenme Alanı
  • Kozlu Kilisesi
  • Uzun Mehmet Anıtı
  • Veyisoğlu Köyü Anıt Ağacı
  • Dirgine Çayı Rafting Parkuru
  • Değirmenağzı Plajı
  • Göbü Plajı
  • Deniz Feneri
  • Göldağı Tabiat Parkı
  • Gümeli Tabiat Alanı
  • Çayır Köyü Su Mağarası

Kentte yer alan bazı özel yerler bu şekildedir. Zonguldak gezilecek yerler arasında bulunan bu özel noktaları, şimdi biraz daha detaylı olarak ele alalım.

 

Maden Müzesi

Maden Müzesi
Maden Müzesi

Taşkömürü madenciliği, kentin dokusuna adeta işlemiş durumda. Çınar Mahallesi’nde yer alan Zonguldak Maden Müzesi, taş kömürü madenciliğine dair detayları net şekilde ziyaretçilerine aktarıyor. İlk olarak 2016 yılında ziyaretçilere açılan bu müzede; çıkarılan taş kömüründen örnekler, madencilere ait eşyalar, madencilerin çalışma şartlarını gösteren balmumu heykeller yer alıyor.

 

Halil Paşa Konağı (Karadeniz Ereğli Müzesi)

Halil Paşa Konağı (Karadeniz Ereğli Müzesi)
Halil Paşa Konağı (Karadeniz Ereğli Müzesi)

Bir arkeoloji ve etnografya müzesi olan Halil Paşa Konağı, Bozhane Yalı Caddesi üzerinde yer alır. II. Abdülhamid döneminde görev yapan Halil Paşa Karamahmutoğlu tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı sonrasında uzun bir süre kullanılmayan konak, Kültür Bakanlığı’na verilmiş ve bakanlık tarafından restore edildikten sonra müzeye çevrilmiştir.

Karadeniz Ereğli Müzesi adıyla ziyaretçilerini kabul eden müzede; balmumu heykeller, geçmiş medeniyetlere ait sikkeler, çanaklar, çömlekler ve benzeri eserler sergileniyor. Ayrıca bu bölgedeki dokumalar, mutfak eşyaları da yine sergilenen eşyalar arasında yer alıyor.

 

Kozlu Ilıksu Kaplıcası

Kozlu Ilıksu Kaplıcası
Kozlu Ilıksu Kaplıcası

Zonguldak ile Karadeniz Ereğli yolu üzerindeki Kozlu beldesinin Aşağıçayır köyünde bulunan Ilıksu kaplıcası, 27 derece sıcaklığa sahip içilebilir termal suyu ile meşhur. Bu su içerisinde girenlerin vücutlarındaki ağrıların azaldığına inanılıyor. Ayrıca bu su içildiğinde, mide ve diğer sindirim organlarını olumlu etkilediği söyleniyor.

Kendine özgü yapısı ve güzelliği ile Ilıksu Kaplıcası, Zonguldak gezilecek yerler içerisindeki önemli noktalardan biridir. Doğal güzelliğinin yanında şifa kaynağı olması, buraya olan ilginin artmasına neden oluyor.

 

Gazi Alemdar Müzesi

Gazi Alemdar Müzesi
Gazi Alemdar Müzesi

Gazi Alemdar Müzesi, Milli Mücadele döneminde Zonguldak’ın önemi gösteren önemli bir müze. Kurtuluş Savaşı esnasında kaçırılan Alemdar ismindeki gemi, Fransızlar tarafından ele geçirilmek istenince, kaçıranlar tarafından Ereğli’de karaya oturtulmuştur. Bunun üzerine Fransızlar kenti işgal etmeye çalışmış, ancak başarılı olamayarak geri çekilmişlerdir. Geri çekilme sırasında bazı Fransız komutan ve askerler esir düşmüştür.

Esir düşen askerleri kurtarmak için Fransa ile Ankara hükümeti arasında bir anlaşma imzalanmıştır. İşte bu anlaşma, Ankara hükümetinin uluslararası alanda kabul edildiğini gösteren önemli anlaşmalardan biridir.

Gemi şeklinde olan Gazi Alemdar Müzesi içerisinde balmumu heykeller, tarihe ışık tutacak belgeler ve bazı tarihi eserler yer alıyor. İçine girdiğinizde farklı bir hava hissedecek ve o tarihi günlerin adeta kokusunu alacaksınız.

 

Gökgöl Mağarası

Gökgöl Mağarası
Gökgöl Mağarası

Gökgöl Mağarası, Zonguldak gezilecek yerler arasındaki en önemli doğal güzellikler arasında yer alıyor. Toplam uzunluğu 3350 metre olan mağara, bu özelliği ile Türkiye’nin en uzun 10.mağarası. İçerisindeki 875 metrelik yürüyüş yoluyla, Türkiye’nin en büyük gezi alanı mağarası olma özelliğini taşıyor. Mağaranın derinliği ise 11 metre. Ankara-Zonguldak yolu üzerinde yer alan mağara, Zonguldak’a sadece 5 km uzaklıkta yer alıyor.

Mağara içerisinde Mucizeler Salonu, Astım Salonu, Büyük Çöküntü Salonu ve Fosil Giriş gibi farklı alanlar bulunuyor. Sarkıtlar, likitler ve bunların birleşimi şeklindeki oluşumların yer aldığı mağara, dekoratif ışıklar ile aydınlatılıyor. Işıklandırmayla, etkileyici bir görüntüye sahip olan mağara, mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden.

 

Filyos Plajı

Filyos Plajı
Filyos Plajı

Karadeniz maviliklerinin ve güzelliğinin en iyi hissedileceği noktalardan biri Filyos Plajıdır. Çaycuma’ya yakın bir noktada yer alan bu plajda denize girilebilir, kamp yapabilir ve harika zamanlar geçirebilirsiniz. Plaj, kumlu olmasına rağmen, deniz genel itibariyle taşlı. Ayrıca aniden derinleşen bir yapısı var. Öğle saatlerinden itibaren deniz kalabalıklaşıyor.

Gün batımının en güzel izleneceği yerler arasında gösteriliyor. Yakılacak kamp ateşi ile denizden gelen meltem ve güneşin batışını izleyerek ruhunuzu dinlendirebilirsiniz.

 

Cehennemağzı Mağaraları

Cehennemağzı Mağaraları
Cehennemağzı Mağaraları

Ereğli ilçesinin İnönü Mahallesinde bulunan Cehennemağzı Mağaraları, Ereğli Müzesi’ne bağlı bir ören yeri olarak faaliyet gösteriyor. Antik dönemde bölgeye Acheron Vadisi ismi verildiği biliniyor. Ayrıca bölgeye kutsal su anlamına gelen Ayazma da deniliyor.

Cehennemağzı mağaraları, toplamda üç mağaradan meydana geliyor. Buradaki ilk mağara iki bölümden oluşuyor. İlk bölümde zemin, geometrik motifli mozaikler döşelidir. Ziyaretçilerde hayranlık oluşturan bu mozaiklerin bir mağarada olması son derece şaşırtıcı kabul ediliyor. Mağaranın ikinci bölümünde ise kademeli basamakların olduğu bir apsis açılmıştır. İlk mağara, aynı zamanda bir Hristiyan kilisesidir. Hristiyanlığın ilk yayıldığı dönemlerde, gizli şekilde ibadet etmek için kullanılmıştır.

Koca Yusuf Mağarası olarak bilinen ikinci yapı, yamacın 10-12 metre kadar üzerindedir. Mağaraya, 3 basamaktan oluşan dikey bir merdivenle giriliyor. Uzunluğu 1500 metrenin üzerinde olmasına karşın, 1960’lı yıllarda düşen kayanın yolu kapatması nedeniyle 350 metre derinliğe kadar gidilebiliyor. En geniş olan üçüncü mağara ise diğer mağaralar için adeta su sarnıcı görevi görüyor. Zemininde yer alan su, mağaranın özel bir görünüme sahip olmasını sağlıyor.

 

Bastoncular Çarşısı 

Bastoncular Çarşısı 
Bastoncular Çarşısı

Devrek ilçesinde yer alan Bastoncular Çarşısı, adından da anlaşılacağı gibi baston satışının yapıldığı bir çarşı, Buradaki bastonların tamamı el işçiliği ile yapılıyor. Ürünler, adeta bir sanat eseri güzelliğinde. Ayrıca daha farklı el işçiliği ürünleri de satılıyor.

Tarihe bir yolculuk yapmak isterseniz, bu çarşıyı ziyaret edebilir, bir ustanın ahşaba nasıl şekil vererek bastona dönüştürdüğünü görebilirsiniz.

 

Çanakçılar Özel Etnografya ve Arkeoloji Müzesi

Çanakçılar Özel Etnografya ve Arkeoloji Müzesi
Çanakçılar Özel Etnografya ve Arkeoloji Müzesi

Çanakçılar Özel Etnografya ve Arkeoloji Müzesi, özel bir kuruluş olan Çanakçılar Seramik Anonim Şirketi tarafından kurulmuştur. İki kattan oluşan müzenin ilk katında şirketin kendi üretmiş olduğu seramikler yer alıyor. Bunların tarihi bir değeri yok. İkinci katta ise bölgede yapılan arkeolojik kazılarda bulunan eserler sergileniyor.

Müzenin bahçesi, uzun bir süre hayvanat bahçesi olarak kullanılmıştır. Ancak yakın zamanda hayvanat bahçesi kapatılmıştır.

 

Filyos Kalesi

Filyos Kalesi
Filyos Kalesi

Roma döneminde inşa edildiği tahmin edilen Filyos Kalesi, kentin denize hakim olduğu bir noktada yer alıyor. Filyos merkeze yürüyerek 20 dakikalık mesafede olan kale, uzun yıllar kent savunmasında kullanılmıştır. Güçlü ve heybetli taşların kullanılarak yapıldığı kale, uzun süre harabe olarak kalmış, 2003 yılında Kültür Bakanlığı tarafından restore edilerek ziyaretçilere açılmıştır.

Kalenin tepe bölgesinde tuğla mezarlar, taş lahitler ve mermer yazıtı levha yer alıyor. Ayrıca Helenistik-Roma dönemine ait kule kalıntıları da bulunuyor. Kentin hakim noktasında olduğu için harika bir manzaraya sahip.

 

Varagel Tüneli

Varagel Tüneli
Varagel Tüneli

Liman arkasından, Fener Mahallesine kömür atık konveyörlerin taşınması için açılan endüstriyel bir tüneldir. Yaklaşık 200 metre uzunluğunda olan tünel, yaklaşık 75 yıl önce açılmıştır. Fener Tüneli olarak da bilenen yapı, karstik yapısal özelliğe bulunan kayalığa açılmıştır. Bu özelliği, tünelin muhteşem bir görünüme sahip olmasını sağlıyor.

Keyifli bir yürüyüş yapabileceğiniz bu tünel, size harika bir manzaralar sunuyor ve çok huzurlu hissettiriyor. Ayrıca tünelin sonunda sizi karşılayan deniz manzarası, alacağınız keyfin daha da artmasını sağlıyor.

 

Orhangazi Camii (Ayasofya Kilisesi)

Orhangazi Camii (Ayasofya Kilisesi)
Orhangazi Camii (Ayasofya Kilisesi)

Bizans döneminde kilise olarak inşa edilen ve kutsal akıl anlamına gelen Hagia Sophia adı verilen yapı, bölgenin Türklerin eline geçmesiyle camiye çevrilmiştir. Orhangazi Camii adı verilen yapı, aynı zamanda Orta Camii olarak da biliniyor.

Camideki sade süslemeler ve minaredeki kusursuz taş işçiliği, yapının öne çıkan yanları. Ayrıca iç bölümdeki sütunlarda yer alan hat işlemeleri de son derece etkileyicidir. Karadeniz Ereğli Limanına sadece 5 dakikalık yürüme mesafesinde olan bu camii, kentteki en eski yapılardan biridir.

 

Filyos (Tios)

Filyos (Tios)
Filyos (Tios)

Tarih boyunca Tium, Tianon, Tios gibi farklı isimlerle anılan antik kent, milattan önce 7.yüzyılda kurulmuştur. Yakın bölgelerdeki Amasra ve Ereğli’nin gölgesinde kalan Filyos, tarih boyunca ciddi bir siyasi güç oluşturmayı başaramamıştır. Bizans zamanında önemli dini merkez olmasına karşın, Selçuklu ve Osmanlı zamanında bu özelliğine kaybederek, basit bir balıkçı kasabası haline gelmiştir.

Bölgede, Roma ve Bizans zamanında kalan su kemeri, surlar, savunma kalesi, taş mezarlar, tiyatro ve tonozlu galeri yer alıyor. Tios Antik Kenti, mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Ayrıca ziyaretçilerine harika bir deniz manzarası da sunuyor.

 

Zonguldak Kent Ormanı

Zonguldak Kent Ormanı
Zonguldak Kent Ormanı

Ahşap köprü, gölet, yürüyüş yolları, çocuk oyun alanları, seyir terası, ahşap köprü ve çadır kamp alanının bulunduğu Zonguldak Kent Ormanı, görülmesi gereken yerlerden. Burada çok sayıda farklı ağaç ve endemik bitki türü de bulunuyor. Orman, Elvanpazarcık beldesinin Kaymakdere mevkiinde yer alıyor. Kar yağdığında, bölge ayrı bir güzelliğe bürünüyor.

 

Harmankaya Şelaleleri

Harmankaya Şelaleleri
Harmankaya Şelaleleri

Zonguldak kent merkezine çok yakın bir konumda olan Harmankaya Şelaleleri, muhteşem güzelliği ile adeta görenleri büyülüyor. Karadeniz bölgesinin kendine has doğal yapısına sahip bölgede yer alan vadiler, görenlere görsel bir şölen sunuyor. Harmankaya Şelaleleri, toplamda 4 şelaleden oluşuyor.

Özel aracınızla veya toplu taşıma araçları ile şelalelerin kapısına kadar gelebilirsiniz. Daha sonra ise yürüyerek şelalelere ulaşırsınız. Ancak bölgedeki aşırı nem ve yükseklik, çocuklar için uygun olmayabilir. Bir de şelalelerin tamamını görmek istiyorsanız, Nisan veya Mayıs ayında ziyaret etmeniz daha doğru olacaktır. Diğer zamanlarda, bazı şelaleler kuruyor.

 

Kapuz Plajı

Kapuz Plajı
Kapuz Plajı

Kapuz Plajı, kent merkezinde yer alan plajlardan. Ulaşımın çok kolay olması, özellikle yaz aylarında burada ciddi bir yoğunluk oluşmasına neden oluyor. Plaj, küçük taşlardan ve iri yapılı kumlardan oluşan bir kumsala sahip. Deniz temiz ve aniden derinleşen yapıda.

Yaz aylarında denize girmek için gidebileceğiniz bu plajı, yılın her döneminde ziyaret edebilirsiniz. Manzarası, güneşin batışı ile oluşan kızıl görüntüler, sizi adeta büyüleyecek.

 

Bostandüzü Ormaniçi Dinlenme Alanı

Bostandüzü Ormaniçi Dinlenme Alanı
Bostandüzü Ormaniçi Dinlenme Alanı

Devrek ilçesine 16 km uzaklıkta bulunan Bostandüzü Ormaniçi Dinlenme Alanı, doğal güzellikleri ile görenleri kendisine hayran bırakıyor. Küçük şelalelerin, göletlerin, ahşap köprünün olduğu harika bir yer. Yaklaşık 3,5 hektarlık alan üzerine kurulan dinlenme alanı, kamp ve karavan turizmi için uygun.

 

Kozlu Kilisesi

Kozlu Kilisesi
Kozlu Kilisesi

Kozlu Kilisesi, ilçe merkezinde yer alıyor. Geçtiğimiz yüzyılın son bölümde inşa edildiği tahmin edilen kilisenin duvarları kötü durumda. Hristiyan Ortodoks cemaatine ait olan bu kilisenin restore edildikten sonra daha fazla turist çekeceği düşünülüyor.

 

Uzun Mehmet Anıtı

Uzun Mehmet Anıtı
Uzun Mehmet Anıtı

Uzun Mehmet Anıtı, Cumhuriyet’in 50.yılı anısına mimar Yılmaz Soylu denetiminde, 1973 yılında yapılmıştır. Anıt, Zonguldak kentinin üç sahibi olarak kabul edilen şehit asker, şehit madenci ve madenlerdeki ilk şehit olan Uzun Mehmet’i temsil ediyor. Anıtın çevresi, daha sonraki dönemlerde piknik ve gezi yolu olarak düzenlendi.

 

Veyisoğlu Köyü Anıt Ağacı

Veyisoğlu Köyü Anıt Ağacı
Veyisoğlu Köyü Anıt Ağacı

Yaklaşık 500 yaşında olduğu tahmin edilen palamut meşesi ağacı, Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından Anıt Ağaç olarak tescillenmiştir. Gökçebey ilçesine 2 km uzaklıkta olan anıt ağaç, Zonguldak kent merkezine ise yaklaşık 50 km mesafededir. Çok fazla bilinmemesine karşın ziyaret edenleri etkileyen bu ağacı, bölgeye yolu düşenler ziyaret edebilir.

 

Dirgine Çayı Rafting Parkuru

Dirgine Çayı Rafting Parkuru
Dirgine Çayı Rafting Parkuru

Dirgine Çayı, doğal güzelliğinin yanında rafting için uygun yapısı nedeniyle de ilgi görüyor. Yedigöller Milli Parkı güzergahında yer alan Dirgine çayı, özellikle Mart ve Haziran ayları arasındaki dönemde rafting için uygun hale geliyor. Bu dönemde eriyen kar suları, çayın debisini artırıyor.

 

Değirmenağzı Plajı

Değirmenağzı Plajı
Değirmenağzı Plajı

Yeşil ve mavinin bir araya geldiği Değirmenağzı Plajı, kentin en özel ve en sakin plajlarından biridir. Burada deniz, masmavi ve oldukça temizdir. Bölgenin tüm plajlarında olduğu gibi burada da deniz ani şekilde derinleşiyor. Ayrıca yılın bazı dönemlerinde aşırı dalgalı olması, denize girilmesini neredeyse imkansız hale getiriyor.

Bu özel plaja serinlemek için gelebileceğiniz gibi, gün batımı izlemek ve mangal yapmak için de gelebilirsiniz. Kayalıklardan denize atlayabileceğiniz bu plaj, kent merkezine sadece 8 km mesafede yer alıyor.

 

Göbü Plajı

Göbü Plajı
Göbü Plajı

Zonguldak kent merkezine 21 km uzaklıkta olan Göbü Plajı, Kilimli’de yer alıyor. Doğa tutkunlarının uğrak noktalarından biri olmaya başlayan plaj, denizi kadar doğası ile de dikkat çekiyor. İlk defa gidenleri kendisine hayran bırakıyor ve beklentilerin üzerinde bir keyif alınmasını sağlıyor. Denizi çok dalgalı olduğundan her zaman yüzmek için uygun olmayabiliyor.

 

Deniz Feneri

Deniz Feneri
Deniz Feneri

Denizden yaklaşık 53 metre yükseklikte olan deniz feneri, kent merkezine sadece 2 km mesafede. Kule, 9 metre yüksekliğe sahip ve ışıklarını açtığında 20 deniz mili uzaklıktaki gemiler tarafından dahi rahatlıkla görülebiliyor. İlk inşa edildiğinde 2 kız kardeşin sorumluluğunda olan fener, Karadeniz’den geçen gemilere kılavuzluk yapıyor.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte deniz fenerlerine olan ihtiyacın ortadan kalkması, bu yapının uzun süre atıl kalmasına neden olmuştur. 2012 yılında restore edilerek ziyarete açılmıştır.

 

Göldağı Tabiat Parkı

Göldağı Tabiat Parkı
Göldağı Tabiat Parkı

Yaklaşık 14 hektarlık alan üzerinde yer alan Göldağı Tabiat Parkı, kent merkezine 22 km mesafededir. Yetişkinler ve çocukların harika zaman geçirebileceği bir alan olarak dikkat çekiyor. Doğada zaman geçirmeyi seviyorsanız, çantanızı hazırlayarak doğayla baş başa kalabilir ve doğanın verdiği huzuru, bu tabiat parkında sonuna kadar yaşayabilirsiniz.

Göldağı Tabiat Parkı, sahipsiz kalmış bir görünüme sahip. Ancak bu durum, tabiat parkının daha doğal olmasını sağlıyor. Burada dağ çilekleri toplayabilir, piknik yapabilir ve harika zamanlar geçirebilirsiniz.

 

Gümeli Tabiat Alanı

Gümeli Tabiat Alanı
Gümeli Tabiat Alanı

2008’de tabiat anıtı olarak kabul edilen Gümeli Tabiat Alanı, muhteşem doğası ile sizleri kendini hayran bırakacak güzellikte. Alaplı ilçesi sınırları içerisinde yer alan tabiat alanı, toplamda 2550 hektarlık bir büyüklüğe sahip. Bu bölgede, 4114 yaşında olduğu tespit edilen bir de porsuk ağacı yer alıyor. Sadece bu ağaç dahi, bölgeyi ziyaret etmek için geçerli bir sebep.

Tabiat alanına ulaşmak için Gümeli’den sonra 20 km’lik patika yolun araç ile geçilmesi gerekiyor. Patika bir yol olduğu için 20 km’lik mesafe yaklaşık 40 dakika sürüyor. Sonrasında doğanın gizli kalmış güzelliklerine ulaşıyorsunuz.

 

Çayır Köyü Su Mağarası

Çayır Köyü Su Mağarası
Çayır Köyü Su Mağarası

Çaycuma ilçesinde bulunan su mağarası, kentin en özel noktalarından biridir. Su mağarasının toplam uzunluğu 1300 metre ve botla gezilmeye uygun. Mağara ağzında meydana gelen göletlerde alabalıklar yaşıyor ve harika görüntülerin oluşmasını sağlıyorlar. Ayrıca bu alabalıkların bazı hastalıklara iyi geldiğine inanılıyor. Mağara içerisinde sarkıt ve dikitler yer alıyor. Bu özelliği nedeniyle, dünyadaki en önemli su mağaralarından biri olarak kabul ediliyor.

Zonguldak gezilecek yerler bu şekildedir. Karadeniz Bölgesinin bu özel kenti, hem doğası hem tarihi ile sizi kendisine hayran bırakacak. Kent sınırları içindeki gizli kalmış güzellikleri ziyaret ettiğinizde hem etkilenecek hem de huzur bulacaksınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu