Avanos Gezilecek Yerler (En İyi 25 Yer)
Bu içeriğimizde sizlerle birlikte, Kapadokya gezilecek yerler kısmının önemli bir bölgesi olan Avanos’a, Avanos gezilecek yerlere doğru şöyle bir yolculuğa çıkacağız. Nevşehir iline bağlı ve şehrin 18 kilometre kuzeyinde konumlanmış olan Avanos kenti, deniz seviyesinden 920 metre yükseklikte yer alıyor. Nevşehir gezilecek yerler nerelerdir dendiğinde de akla gelen birçok seçenek, Avanos ilçesinde yer almakta ve turistler de burayı sıkça ziyaret etmektedir.
Avanos Gezilecek Yerler
Tam bir kültür ve tarih kenti olan Avanos’ta, birçok farklı doğal güzelliğin yanı sıra yine önemli tarihi eserleri de görüp inceleme fırsatı bulacaksınız. Bu sebepten ötürü, bazı kısımlara tamamen ücretsiz bir şekilde giriş yapmak için yanınızda bir Müzekart bulundurmanızı tavsiye ediyoruz. Ve bu kenti önemli ölçüde gezip görmek ve incelemek istiyorsanız, ortalama olarak bir haftalık sürenizi sadece Avanos gezilecek yerler için ayırmanız gerekecektir. Eğer kendiniz için yeteri kadar süre ayarlayıp, tüm hazırlıklarınızı da yaptıysanız, o zaman Avanos’un gezilip görülecek yerleri konulu içeriğimize giriş yapabiliriz.
Güray Müze
Avanos ilçesinin en gözde yerlerinden biri olan Güray Müze, aynı zamanda Türkiye’nin ilk ve tek yer altı müzesidir. İlçede yüzyıllardır yürütülmekte olan çömlekçilik faaliyetlerini tüm dünyaya duyurmak adına var olan bu müzede, seramik sanatçılarının modern ve geleneksel çömlek tasarımları sergileniyor. Yerin 20 metre altına inşa edilmiş olan bu müze, toplamda 1600 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Sizler de Avanos gezinizi Türkiye’de ilk ve tek olan bu güzel mekanla süslemek istiyorsanız, Avanos Güray Müze’yi ziyaret edebilirsiniz.
Paşabağı
Keşişler adıyla da anılan ve Avanos kent merkezine 3.5 kilometre uzaklıkta yer alan Paşabağı, içerisinde bulunan şapkalı peri bacaları ile ünlü bir yerdir. Bu bölgeye gelerek, büyükçe boyutlarda ve birbirinden güzel yapıdaki bu peri bacalarını görebilirsiniz. Burada ayrıca, bölge tam 15 yıl boyunca inzivaya çekilmiş olan Aziz Simeon’a adanan bir de şepal bulunmakta.
Çavuşin Köyü
Bölgedeki en eski yerleşim yerlerinden biri olan Çavuşin Köyü, Avanos gezilecek yerler arasında da oldukça önemli bir konumdadır. Bu köye geldiğinizde çok sayıda kilise ve diğer tarihi kısımları görme şansınız olacak. En önemli Çavuşin Köyü kiliseleri ise Çavuşin Kilisesi, Vaftizci Yahya Kilisesi, Güvercinlik Kilisesi ve Haçlı Kilisesi’dir. Ayrıca bu köyde, iki farklı vadi yer almakta ve buraya kadar gelmişken o vadileri de gezip görmenizi tavsiye ediyoruz.
Özkonak Yeraltı Şehri
Türkiye’deki yeraltı şehirleri arasında büyük öneme sahip olan Özkonak Yeraltı Şehri, Avanos’a 13 kilometre uzaklıktadır. Diğer yeraltı şehirlerinden daha farklı olan bu bölge, volkanik tabakaların çok yoğun olduğu ve genişçe bir alana kurulmuş olan bir yerdir. Toplam 4 kattan oluşan şehrin, M.Ö. 400 yılında yapıldığı düşünülmekte. Şehrin içerisindeki odalar dar ve havalandırması ise oldukça iyidir.
Zelve Ören Yeri
Hem peri bacaları ve hem de tarihi kiliseleri bir arada görmek isteyen tatilcilerimizi, Zelve Ören Yeri’ne bekliyoruz. İlçe merkezine sadece 3 kilometre uzaklıkta yer alan Zelve Ören Yeri, Avanos gezilecek yerler arasında oldukça kolay bir şekilde ulaşım sağlayacağınız rotalardan biridir. Sizler de hem özel araçlarınızla, hem de otobüslerle kısa sürede ulaşım sağlayabileceğiniz bu bölgeye gelerek, burada birbirinden güzel peri bacalarını görebilir ve tarihi kiliseleri yerinde inceleyebilirsiniz.
Sarıhan Kervansarayı
Avanos kentinden geçen İpek Yolu üzerinde yer alan Sarıhan Kervansarayı, 13’üncü yüzyılın Selçuklu Devleti tarafından yapılmış olan bir yerdir. Aynı zamanda İzzettin Kervansarayı olarak da anılan bu yapıt, yüksek duvarlarla çevrili, tek katlı, geniş avlu yapılı, yazlık odaları ile kışlık odaları bulunan, mescit ve at bağlama gibi kısımlarının yer aldığı bir kervansaraydır.
Meskendir Vadisi
Tarihi yapısı ve doğal oluşumun sağladığı güzelliklerle birlikte her bir ziyaretçisinin büyük beğenisini kazanan Meskendir Vadisi, iniş yolları bakımından ise oldukça dik bir yapıya sahiptir. Buraya özellikle de trekking tutkunları geliyor ve toplam uzunluğu 4400 metre olan bu vadide özgürce yürüyüş yapıyorlar. Bölgedeki muhteşem manzaranın yanı sıra, vadi içerisine girdiğinizde tarihi yapıdaki peri bacaları, dehlizleri, tünelleri ve farklı yürüyüş parkurlarını görebileceksiniz.
Dereyamanlı Kilisesi
Aslında çok popüler bir yer olan Dereyamanlı Kilisesi, aynı zamanda Meryem Ana Kilisesi olarak da adlandırılmaktadır. Günümüzde ibadete açık konumdaki bu kilisenin, 2’inci yüzyıl civarında inşa edildiği düşünülüyor. Avanos ilçe merkezinden yürüyerek bile çok kolay bir şekilde ulaşım sağlayabileceğiniz Dereyamanlı Kilisesi’ne de rotalarınız arasına ekleyebilirsiniz.
Çeç Tümülüsü
Kızılırmak Nehri’nin güney kısmında yer alan Çeç Tümülüsü, 32 metre yükseklikte bir kral mezar yeridir. Avanos ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıktaki bu tümülüs, farklı parçalardaki çok sayıda taştan oluşuyor. Yine, farklı taşların yığın halde dizilmesi sonucunda oluşturulmuş olan Çeç Tümülüsü’nü hem Avanos’tan bile görebilir, hem de bu tümülüsün yanına gelerek krallara ait olan bu mezar yerini inceleyebilirsiniz.
Kapadokya Devrent Hayal Vadisi
Bir diğer adı Pembe Vadi olan bu bölge, birbirinden farklı suretteki peri bacalarına sahiptir. Ayrıca Avanos ilçesinin en dikkat çeken bölgelerinden biri olmasıyla birlikte, yerli ve yabancı turistler tarafından da sıklıkla ziyaret ediliyor. Tam ve aynı zamanda resmi adı Kapadokya Devrent Hayal Vadisi olan bu bölgeye, Hayal Vadisi ve Pembe Vadi olarak iki farklı ve kısa isimle hitap edilmektedir.
Bu vadiye Hayal Vadisi denmesindeki sebep bölgede yer alan farklı suretlerdeki peri bacalarıdır. Yine bu bölgeye Pembe Vadi denmesinin sebebi ise gün batımı olduğu esnada kayalıkların pembe renge bürünmesidir. Sizler de bu vadiye geldiğinizde hem buradaki birbirinden güzel ve farklı suretteki peri bacasını görecek, hem de muhteşem bir gün batımı ile dolunay manzaraları seyredebileceksiniz.
Tarihi Avanos Evleri
Konu Avanos olunca her bir yanı ayrı tarih, her bir yanı ayrı kültür demektir. Tam da o bahsettiğimiz tarihi yerlerden biri olan Tarihi Avanos Evleri, genel itibariyle 1900’lü yılların başında inşa edilmiştir. Ve sizlerin de gidip görmesi için mutlaka önermiş olduğumuz bu tarihi evler, Doktor Hacı Nuri Bey Konağı, Tevfik Körükçü Konağı, Ahmet Bezer Evi, Mustafa Erdil Evi ve Hikmet Cingi Evi olarak 5’e ayrılmaktadır.
Eski Tekel Binası – Tarihi Nuri Bey Konağı
1902 yılında Dr. Nuri Bey tarafından inşa ettirilmiş olan Eski Tekel Binası, 1980’li yıllara kadar tekel binası olarak kullanılmıştır. Daha sonrasında ise yine o yıllarda gerçekleşen Turizm Bakanlığı çalışmaları sonucunda satın alınarak Avanos Belediyesi’ne tahsis edilerek, halk ziyaretine açılmıştır. Bir önceki başlığımızda yer alan Tarihi Avanos Evleri arasında önemli bir değer niteliğindeki Tarihi Nuri Bey Konağı, gerçekten de ihtişamlı ve heybetli bir görünüme sahip. Yine buraya gelen tatilciler de bu konağı mutlaka ziyaret ediyor, içerisindeki eski Avanos dönemi kıyafetlerini, el sanatı ürünlerini, el halı dokumalarını, çanak ve çömlekleri yerinde inceleme fırsatı buluyorlar.
Vaftizci Yahya Kilisesi
Bir önceki başlıklarımızda da bahsetmiş olduğumuz Çavuşin Köyü bölgesinde yer alan Vaftizci Yahya Kilisesi, diğer kiliselere göre çok farklı bir tarihi kapı yapısına sahiptir. Bölgenin en eski ve görsel albenisi ile turistlerin de daima ilgisini çeken bu yapıt, sizlerin de Avanos gezilecek yerler listesine gönül rahatlığıyla ekleyebileği standartlardır. Kiliseyi ziyaret ettiğinizde ise ön tarafının, erezyon vesilesiyle yıkılmış olduğunu göreceksiniz. Ancak bu durum, kilisenin ayakta kalan diğer görülesi kısımlarına hiçbir şekilde gölge düşürmüyor.
Avanos Alaaddin Camii
Avanos ilçe merkezinin içerisinde gideceğiniz bir yer alternatifi olan Avanos Alaaddin Camii, Selçuklu Dönemi’nden kalma bir eserdir. Daha sonrasında bölge yönetimini eline alan Osmanlı Devleti’nin de bazı eklemeler yapması sonucu bu camii çok daha güzel bir mimariye sahip olmuş ve gerek döneminde, gerekse de günümüzde bölgenin en beğenilen eserleri arasına girmiştir. Yapımında düzgün kesme taş kullanılan Avanos Alaaddin Camii’nin kubbesi ise molozlar taşından oluşuyor. Siz de dikdörtgen yapıda inşa edilmiş olan bu camiyi tamamen ücretsiz bir şekilde gezip görebilirsiniz.
Derinkuyu Yeraltı Şehri
Her ne kadar Nevşehir’in Derinkuyu ilçesinde yer alıyor olsa da bu yeraltı şehrini gezip görmek için Avanos’tan da fazla sayıda ziyaretçi gitmektedir. Ve Avanos ilçe merkezine 50 kilometre uzaklıkta yer alan Derinkuyu Yeraltı Şehri, geçmiş dönemlerde çok önemli bir yerleşim yeriydi. Zaten bu tip yerlerde yaşayan insanlar, kendilerini dış tehlikelerden koruyup tamamen güvenli bir şekilde aşam sürmeyi hedeflemekteydi. Ve yine o dönem insanlarının en güvenli yaşamış olduğu şehirlerden biri de Derinkuyu Yeraltı Şehri olarak bilinmekteydi. Bu şehir, günümüzde çok güzel bir şekilde temizlenmiş ve ışıklandırılmıştır. Avanos gezilecek yerler arasında güzel bir yeraltı şehri daha eklemek istiyorsanız, bu bölgeye gelmenizi kesinlikle tavsiye ederiz.
Kozaklı Kaplıcaları
Avanos ilçe merkezine yaklaşık 65 kilometre uzaklıkta yer alan Kozaklı Kaplıcaları, Türkiye’nin en çok rağbet gören kaplıca suları arasında gösteriliyor. Buradaki derman sular gerçekten de çok şifalı olmakla birlikte, A ve C grubu şifalı sular arasında gösterilmektedir. Sizler de hem Avanos’un görülmeye dair bir yerine gitmek, hem kaliteli bir kaplıca deneyimi yaşamak ve hem de ihtiyaç duyma durumunuzda şifa bulmak için Kozaklı Kaplıcaları’na gelebilirsiniz.
Acıgöl Yeraltı Şehri
Nevşehir ilimizde gerçekten de çok sayıda yeraltı şehri olmakla birlikte, bu şehirlerden biri de Acıgöl Yeraltı Şehri’dir. Gerçekleştirilen yoğun çalışmalar sonucunda 1991 yılı itibariyle ülke turizmimize kazandırılmış olan yeraltı şehri, Avanos ilçe merkezine ise 40 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Bu şehri ziyaret ettiğinizde geçmiş yaşam izlerine dair pek çok esere rastlayacak ve geçmişteki insanların o günün şartlarında böylesine yerleri nasıl inşa ettiği konusunda adeta hayretlere düşeceksiniz.
Açık Saray Harabeleri
Tüf kayaların inşa edilmesi ile oluşturulan Açık Saray Harabeleri, Avanos kent merkezine 30 kilometre uzaklıkta inşa edilmiştir. Burada, Roma Dönemi’ne ait birçok farklı mezar bulunmakta ve mezarların her biri, göz alıcı bir mimariye sahiptir. Büyükçe bir kayalığın oyulması sonucunda içerisine inşa edilmiş olan Açık Saray Harabeleri’ni gezip görmek, Avanos tatiliniz açısından çok farklı ve güzel bir deneyim olacaktır.
Hacı Bektaş Veli Dergahı Külliyesi – Hacı Bektaş Veli Türbesi
Belki de Nevşehir ilimizin en çok ziyaret edilen yerleri arasında olan Hacı Bektaş Veli Dergahı Külliyesi, Hacı Bektaş Veli’nin türbesini de içerisinde bulunduran büyükçe bir yapıttır. Ayrıca bu yapıtta dergaha ait diğer pek çok kısım da bulunuyor. İnsanlar, özellikle de 16 Ağustos Hacı Bektaş’ı anma etkinlikleri esnasında bu bölgeye adeta akın ediyor, hem buradaki türbeleri gezip hem de farklı yerler görüyorlar. Elbette ki sizler de yaz tatilinizin 16 Ağustos zamanına denk gelmesi durumunda, Hacı Bektaş Veli Dergahı Külliyesi’ni ziyaret edip görebilirsiniz.
Avanos Restoranları
Her bir yörenin ve bölgenin kendine ait birbirinden farklı lezzetleri olup, bu lezzetler genel itibariyle de yine o bölgenin tanınmasında baş rol oynayan etkenlerdendir. Elbette ki Avanos’un da kendine ait birçok yöresel lezzetli bulunmakta, tatilciler ise bu kenti gezip görmeye geldiklerinde bu lezzetlerden tatmakta ve gerçekten de çok beğenmektedirler. Avanos’ta ne yenir diye soracak olursanız sizlere; Düğü Çorbası, Kayısı Dolması ve Testi Kebabı gibi başlıca lezzetleri tavsiye edebiliriz. Bu lezzetleri en güzel şekilde tadıp deneyimleyebileceğiniz yerler ise tabiki de Avanos Restoranları olacaktır. İlçe geziniz esnasında verdiğiniz yemek molalarında, Avanos Restoranları’nı tercih edebilirsiniz.
Belha Manastırı
Yine, Avanos’un en çok ziyaretçi ağırlayan yerlerinden biri olan Belha Manastırı, toplamda 700 metrekarelik alanı kaplayan tam bir tarih harikasıdır. Özellikle de fotoğraf çekmeyi seven tatilcilerimiz, bu manastıra geldiklerinde birbirinden güzel kareler yakalayarak, sosyal medya hesaplarında paylaşabilirler. Ayrıca Belha Manastırı’nı konu alan birçok farklı hikaye ve efsane bulunmakla birlikte, bu bölgeye geldiğinizde manastır hakkındaki hikayelerin tümünü dinleyebilirsiniz.
Yunus Emre Hatıra Ormanı
Sadece özel araçlarla ulaşımın sağlanabildiği Yunus Emre Hatıra Ormanı, bölgeye renk katan çok güzel bir yeşillik alandır. Ayrıca bu alan içerisinde bir de türbe bulunmakta ve buraya gelen misafirler, doğanın o eşsiz huzurunu en güzel şekilde hissetmektedir. Sizler de sevdiklerinizle birlikte Yunus Emre Hatıra Ormanı’na gelerek hem Avanos gezinizde güzel bir yeşillik alan görmüş olur, hem burada yürüyüşler gerçekleştirebilir ve hem de piknik yapabilirsiniz.
Güllüdere Kilisesi
Daha çok bu bölgeye gelen hristiyan turistler tarafından ziyaret edilen Güllüdere Kilisesi, Avanos’a 12 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Hem kilise ve hem de manastır olarak kullanılmış olan yapıtın, sahip olduğu eşsiz mimarisi ile birlikte hem kendi döneminin haklı ve hem de şimdiki ziyaretçiler tarafından gerçekten de çok beğenildiğini söyleyebiliriz. Bir diğer adı Üç Haçlı kilise olan bu yapıt, çok da sakin bir kasaba bölgesinde kurulmuştur. Buraya geldiğinizde hem bu şirin ve sakin kasabayı gezip görebilir, hem de Güllüdere Kilisesi ile manastırını ziyaret edebilirsiniz.
Avanos Taş Köprü
Sultan Abdülhamit döneminde inşa edilmiş olan Avanos Taş Köprü, toplamda 11 ayaktan oluşuyor. Yapımı 1898 yılında başlayan ve 1900 yılı itibariyle de tamamlanan köprünün sahip olduğu bu 11 ayak, Çeç ve Karadağ bölgesinden getirilen taşlardan inşa edilmiştir. O dönemlerde sarayın mabeyninizdeki katibi olarak görev yapan Kurena Arif Bey’in öncülüğünde gerçekleşen köprü inşaatında, sarı – kara ustalar olarak bilinen Türk işçiler görev yapmıştır. 1944 yılı itibariyle de kısmen restore edilerek yürüyüş yolu genişletilen köprü, ayak kısımları itibariyle halâ ilk günkü gibi durmakta ve sağlamlığı ile birlikte ne denli harika bir mimariye sahip olduğunu bizlere bir kez daha göstermektedir.
Avanos Saç Müzesi
Şimdi de sizleri çok ilginç bir müzeye götürmek istiyoruz. Aynı zamanda dünyanın en ilginç müzeleri arasında da gösterilen Avanos Saç Müzesi, 1979 yılında Garip Körükçü tarafından kurulmuştur. Özellikle de Kapadokya gezilecek yerler dendiğinde bu müzenin görmüş olduğu rağbet gerçekten de üst düzey bir halde olup, hatta buraya gelen ziyaretçiler müzeye kendi saçlarından da bir parça bırakıyorlar.
Zaten müze konsepti de bu şekilde ilerliyor olmakla birlikte, günümüze dek yaklaşık 18 bin farklı kişi, bu müzeye saçlarından bir tutam bağışlamıştır. Ayrıca müzeye saçlarından bir kısmını bırakan kişiler, aynı zamanda telefon numarası ve ad soyad gibi kişisel bilgilerini de bırakıyorlar. Bunun sebebi, daha sonrasında yine bu müzeye gelmeleri durumunda daha önce bırakmış oldukları saçlarını tekrar görebilmek içindir. Müze kurucusu ve işleticisi olan Garip Körükçü ise müzeye saç bağışlayanlar arasından her yıl 20 şanslı kişiyi seçerek, tüm masraflarını da üstlenmek koşuluyla kendilerine güzel bir Kapadokya tatili hediye etmektedir.