Ağrı Gezilecek Yerler (En İyi 18 Yer)

Ağrı'da Gezip Görebileceğiniz En İyi 18 Yeri Listeledik.

Ağrı gezilecek yerler turuna hazır mısınız diyor ve sizleri Doğu Anadolu bölgemizin en güzel kısımlarına götürmek istiyoruz. Ülkemizde bulunan en yüksek dağ olarak bilinen Ağrı Dağı, sırlarla dolu bir yer olmasıyla birlikte aynı zamanda Ağrı şehrine de ismini vermiş olan doğal oluşumumuzdur. Deniz seviyesinden yüksekliği 5137 metre olan bu dağ, aynı zamanda şehrin en turistlik bölgeleri arasında da gösterilmekte. Sizler de zaten Ağrı gezilecek yerler turuna çıkmak istediğinizde rotalarınız arasına Ağrı Dağı’nı da mutlaka eklemek isteyeceksiniz. Ayrıca bu güzel şehrimizin gerçekten de gezilip görülesi birçok tarihi yer ve mekanının da olduğunu belirtmek isteriz. Ve sizler de bu kısımları tamamen ücretsiz gezip görmek için Ağrı’ya gelmeden önce kendinize bir Müzekart çıkartabilirsiniz. Öte yandan, Ağrı’da ne yenir sorusunu da aklınıza sık sık getirmenizi ve şehirdeki birbirinden güzel restoran ile lokantalarda, bu yöreye ait lezzetleri deneyimlemenizi de tavsiye ediyoruz.

Ağrı Gezilecek Yerler

Ağrı şehrimizin iklim ve hava koşulları, özellikle de batı bölgelere göre çok daha sert olduğu için buraya gelmeden önce hava durumunu detaylı bir şekilde kontrol etmenizde fayda var. Kışlarının çetin ve sert soğuklar, yazlarının ise kurak mevsimler dahilinde geçtiği Ağrı ili, bu dönemlerde geldiğinizde size biraz zor gelebilir. Bu sebepten ötürü Ağrı’yı gezip görmek için genel itibariyle İlkbahar’ın Nisan ve Mayıs, veya da Sonbahar’ın Kasım ayını tercih edebilirsiniz. Ayrıca şehirde hava alanı da mevcut olmakla birlikte, özel aracınız olmaması durumunda hava yolunun kullanarak Ağrı’ya kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Şehrin genel yapısı hakkında kısa bir bilgilendirme yaptıktan sonra, ortalama olarak 1 haftanız ayırarak gidebileceğiniz Ağrı gezilecek yerler listemizi sıralamaya başlayabiliriz. İşte, bu şehre ait tüm güzel kısımları görebileceğiniz listemiz…

Ağrı Dağı

Ağrı Dağı
Ağrı Dağı

Şehrin simgeleşmiş bölgesi olan, herkesin merak edip görmek istediği ve adına onlarca türkü yazılmış olan Ağrı Dağı, bu şehre gelenlerin gezip görmek istediği en birincil yer konumundadır. Dağın %35’lik kısmı Iğdır ilimizde ve %65’lik kısmı ise Ağrı’da yer alıyor. İki farklı zirvesi bulunan dağın 5137 metrelik en yüksek noktasının adı Atatürk Zirvesi ve 3898 metrelik diğer bir noktasının adı ise İnönü Zirvesi olarak bilinmekte. Zirve kısımları her mevsim karlı olan Ağrı Dağı, bu güzel şehre tatil için geldiğinizde sizin için harika bir durak noktası olacaktır.

Meteor Çukuru

Meteor Çukuru
Meteor Çukuru

Ağrı ilinin Doğubeyazıt ilçesinde yer alıyor olan ve Gürbulak sınır kapısına da yakın bir konumdaki Meteor Çukuru, insanlar tarafından ilgi gören bir diğer kısımdır. Bu çukur, 1982 yılında bölgeye düşen büyük bir gök taşının izi olarak kalmış ve günümüze dek varlığını korumuştur. Kent turizmi açısından da önemli bir yer olan Ağrı Meteor Çukuru derinliği ilk zamanlar 60 metre iken şimdilerde ise 35 metre civarındadır. Ancak çukurun zamanla dolması sebebiyle buraya olan ilgi seviyesi de düşmektedir. Size tavsiyemiz, Ağrı geziniz esnasında bu çukuru görüp incelemek için burayı gezi rotalarınız arasına dahil etmenizdir.

Nuh’un Gemisi

Nuh’un Gemisi
Nuh’un Gemisi

Şimdi de Ağrı’nın dünyaca ünlü olan kısmına gelelim. Ağrı Dağı’nın güney kısmında yer alan Nuh’un Gemisi, her yıl on binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Nuh hikayesi birçok kişi tarafından bilinmekte olup, büyük tufandan sonra Nuh’un Gemisi’nin de Ağrı Dağı’nda karaya oturduğu söylenmekteydi. Ve tam da dağın güney yamacında olan ve hakkındaki tüm anlatımları destekleyen bu gemi silüeti, gerçekten de çok ilginizi çekecektir. Siz de diğer birçok tatilci gibi bu bölgeye gelerek gemi silüetini inceleyebilir ve buradaki rehber kişilerden daha detaylı bilgiler edinebilirsiniz.

Doğubeyazıt Eski Camii

Doğubeyazıt Eski Camii
Doğubeyazıt Eski Camii

Ağrı gezilecek tarihi yerler arasında çok önemli bir mekan olan Doğubeyazıt Eski Camii, bir diğer adıyla Eski Beyazıt (Şafii) Camii olarak da bilinmekte. I. Selim’in emriyle, 1514 yılında ve Çaldıran Savaşı’ndan hemen sonra inşe edilen bu camii, merkezi kubbeli, tek minareli ve kesme taştan oluşmaktadır. Ağrı il merkezine yaklaşık 95 kilometre uzaklıkta yer alan Doğubeyazıt Eski Camii’nin konumlandırılmış olduğu bölgenin manzarası da gerçekten çok güzeldir. Buraya gelerek hem tarihi ve mimari açıdan büyük öneme sahip olan camiyi gezip görebilir, hem de cami bölgesinin sahip olduğu o muhteşem manzarayı seyre dalabilirsiniz.

Hamur Kümbeti

Hamur Kümbeti
Hamur Kümbeti

Bir diğer adı İbrahim Paşa Kümbeti olan ve mevcut zamanda daha çok Hamur Kümbeti olarak bilinen bu yapıt, Ağrı gezilecek yerler arasında en görülmeye değer kısımlardan biridir. Ağrı ilimizin simgeleşmiş yapılarından biri olan Hamur Kümbeti, tarihi açıdan büyük bir öneme sahiptir. Ağrı şehir merkezine 13 kilometre uzaklıkta olan bu kümbetin yapılış tarihi ise 1812 olarak bilinmekte.

 

Diyadin Kaplıcaları

Diyadin Kaplıcaları
Diyadin Kaplıcaları

Türkiye’de gidilecek kaplıcalar arasında gösterebileceğimiz Diyadin Kaplıcaları, Ağrı’nın Diyadin ilçesinde bulunmakta ve ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Kaplıca bölgesinde bir de termal otel bulunmakla birlikte, dilerseniz bu otelde konaklayarak kaplıcanın sıcak kaynak suyundan bazı olası hastalıklarınıza şifa bulabilirsiniz. Yapısı klorürlü, sülfatlı, bikarbonatlı, karbondioksitli ve kalsiyumlu olan Diyadin Kaplıcaları termal suyu; romatizma, kemik, kireçlenme, nöroloji, cilt, metabolizma ve siyatik hastalıklarına çok iyi gelmektedir.

 

Eleşkirt Güneykaya Kayak Merkezi

Eleşkirt Güneykaya Kayak Merkezi
Eleşkirt Güneykaya Kayak Merkezi

Türkiye’de kayak yapılacak yerler arasında da bu güzel tesisi gösterebiliriz. Özellikle de kış mevsimlerinde tatil için Ağrı iline gelen olanların vazgeçilmezi niteliğindeki bu kayak merkezi, ziyaretçileri için envai çeşit fırsatlar sunmaktadır. Öyle ki sizler de Eleşkirt Güneykaya Kayak Merkezi’ne tatil için geldiğinizde burada yürüyüş parkuru, çocuk oyun parkı ve otopark gibi ekstra hizmetlerden de faydalanabileceksiniz. Güzel ve eğimli zemininden kayarak son derece eğlenceli anlar yaşayabileceğiniz tesiste, tekrardan yukarı çıkmak için teleferikleri kullanabilirsiniz. Her mevsim başka bir güzelliğe bürünen Eleşkirt Güneykaya Kayak Merkezi, Ağrı il merkezine 43 kilometre uzakta yer almaktadır.

 

Küpkıran Kayak Merkezi

Küpkıran Kayak Merkezi
Küpkıran Kayak Merkezi

Ağrı’ya oldukça yakın olan ve aralarında sadece 2 kilometrelik bir mesafenin yer aldığı Küpkıran Kayak Merkezi, son yıllarda daha fazla kişi tarafından bilinmekte ve ağırlamış olduğu ziyaretçi sayısında da artışlar gözlemlenmektedir. Kayak pisti uzunluğu tam 800 metre olan ve hatta bu pistten 2 tane bulunan Küpkıran Kayak Merkezi, kış tatili için tercih edilebilecek en iyi yerler arsında gösterilmekte. Ayrıca buradaki sınırsız kayak eğlenceniz esnasında tesisin restoran ve kafelerinden dilediğiniz gibi de bir şeyler yiyip içebilirsiniz.

 

Balık Gölü

Balık Gölü
Balık Gölü

Türkiye’de gezilecek göller arasında gösterebileceğimiz Ağrı Balık Gölü, baktıkça insanın içi açılan nadide bir yerdir. Ağrı’da gezilecek doğal güzelliklere muhteşem bir örnek niteliğindeki bu bölge, Doğu Anadolu bölgemizdeki Aras Dağları üzerinde yer alıyor. Aynı zamanda ülkemizdeki en yüksek konumlu göllerden biri olan Ağrı Balık Gölü, suyunun da oldukça temiz olması vesilesiyle çevre köylere içme suyu kaynağı olarak da kullanılmaktadır. Siz de Ağrı ilimizde muhteşem bir doğal güzellik görmek için bu bölgeye gelebilir ve aynı zamanda tertemiz oksijen çekmenin sefasını da sürebilirsiniz.

 

Keşişin Bahçesi

Keşişin Bahçesi
Keşişin Bahçesi

Ağrı’nın bir ilçesinde yer alan Keşişin Bahçesi isimli bu bölge, 16’ıncı yüzyılda ortaya çıktığı düşünülen bir yerdir. Herkesin bildiği o meşhur Kerem ile Aslı’nın aşkı da tam olarak burada başlamıştır. Çöl ortasındaki vaha görünümüne sahip olan Keşişin Bahçesi, sizlerin de mutlaka gidip görmesi gereken bir güzelliktir.

 

İshak Paşa Sarayı

İshak Paşa Sarayı
İshak Paşa Sarayı

İnşası tam 100 yıl süren İshak Paşa Sarayı, 1478 yılında tamamlanarak kullanıma açılmıştır. Toplamda 366 odası bulunan bu büyük saray, Türkistan, Osmanlı ve Selçuklu mimarilerini de taşıyor olmasıyla birlikte oldukça görkemli bir yapıya sahiptir. Yapılmış olduğu zaman her ne kadar çok eski yıllar olsa da burası, dünyanın ilk kaloriferli yapısı olma özelliğine sahiptir. Kanalizasyon sistemi bakımından da son derece donanımlı olan İshak Paşa Sarayı, faaliyet göstermiş olduğu dönemlerde oldukça popüler bir yapıttı. Eğer Ağrı iline yolunuz düşerse veya da buraya tatil için gelmek isterseniz, İshak Paşa Sarayı’na da mutlaka uğramanızı tavsiye ederiz.

 

Meya Antik Kenti

Meya Antik Kenti
Meya Antik Kenti

Ağrı’nın Diyadin ilçesine bağlı Günbuldu Köyü’nde yer alan Meya Antik Kenti, Meya Mağaraları’nın oyulmasıyla inşa edilmiş olan bir yerleşim yeridir. Mağara içerisindeki yerleşim bölgesinde ibadethane, barınak, tapınak ve daha birçok farklı kısma rastlanmıştır. Mağara kayalıklarının deliklerinden içeriye girerek bu antik kentin birçok odasını gezip görmeniz mümkün. Ayrıca, anlatılan efsaneler ile birlikte Hz. Ali’nin ayak izlerinin de yine bu mağara içerisinde yer aldığı söylenmekte.

 

Avnik Kalesi

Avnik Kalesi
Avnik Kalesi

Bir diğer adı Koçbaşı Kalesi olan bu antik yer, Ağrı’nın Diyadin ilçesine yaklaşık 29 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Çok eski yıllara dayanan ve neredeyse yok olmuş yapıdaki bu antik kaleye dair kayda değer pek de bir bilgi mevcut değildir. Sadece buranın Urartular’a ait olduğu bilinmektedir. Ancak yapısı ve geçmişinin de çok eski dönemlere dayanıyor olmasıyla birlikte bu güzel kaleyi gezip görmenizi mutlaka tavsiye ederiz.

 

Doğubeyazıt Kalesi

Doğubeyazıt Kalesi
Doğubeyazıt Kalesi

Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesi sınırları içerisinde yer alan bu kale, Urartular dönemine ait olmakla birikte aynı zamanda da bir antik kent niteliği taşıyor. Kalenin yapılış tarihi net olarak bilinmemekle birlikte, M.Ö. 13 ve M.Ö. 9’uncu yüzyıllar arasında olduğu tahmin edilmekte. Kalenin inşası sırasında etrafına örülen surlar günümüzde tamamen yıkılmış yapıdadır. Bu da Doğubeyazıt Kalesi’nin ne kadar eski ve antik bir yer olduğunu kanıtlar nitelikte. Osmanlı zamanında da büyük öneme sahip olan bu kale, Bayram Hoca’nın saldırılarından korunmak amacıyla Sultan Beyazid tartından kapsamlı bir şekilde restore ettirilmiştir.

 

Şoşik Kalesi

Şoşik Kalesi
Şoşik Kalesi

Oldukça sert bir kayalık yapısının üzerine inşa edilmiş olan Şoşik Kalesi, rivayete göre dönemin kralının kendı kızı için inşa ettirmiş olduğu bir yapıttır. Hatta bu kalenin bir diğer adı ise Kız Kalesi olarak telafuz edilmekte. Sultan Hasan oğlu Ziyaüddin tarafından inşa ettirilmiş olduğu düşünülen bu kalenin bazı kısımları yıkılmış olsa da içerisinde yer alan hamam ve birkaç odası ise sağlam bir şekilde varlığını korumaktadır. Eğer siz de tarihi yapıtları gezip görmeyi seviyorsanız, Ağrı gezilecek yerler listenize bu güzel kaleyi de eklemenizi tavsiye ederiz.

 

Ağrı Dağı Milli Parkı Kamp Alanı

Ağrı Dağı Milli Parkı Kamp Alanı
Ağrı Dağı Milli Parkı Kamp Alanı

Bu güzel şehre gelip de kamp yapmadan dönmek olmaz diyen tatilcilerimiz için harika bir kamp yeri tavsiyemiz olacaktır. Şehrin en harika kısımlarından biri olan ve ülkemizin de en yüksek dağı konumundaki Ağrı Dağı’nın yakın bir konumunda yer alan bu kamp yerini eminiz ki sizler de çok seveceksiniz. Hatta bu yerin adı Ağrı Dağı Milli Parkı Kamp Alanı olarak bilinmektedir. Özellikle de bahar ayları geldiğinde bu bölgede kamp yapmanın keyfi bir başka olacaktır. Ancak burada kamp deneyimi sırasında ihtiyaç duyabileceğiniz olanakların hiçbiri mevcut değildir. Yani buraya gelmeden önce son derece donanımlı ve hazlıklı olmanızı tavsiye ediyoruz.

 

Tutak Soğukpınar Köyü Kamp Alanı

Ağrı kamp yapılacak yerler arasında olan Tutak Soğukpınar Köyü Kamp Alanı, tamamen ücretsiz şekilde kendi çadırınızı kurabileceğiniz bol oksijenli bir bölgedir. Burada çadır kampı yaptığınız süre boyunca oldukça geniş ve büyük arazide yürüyüşler yapıp ruhunuzu dinlendirebilirsiniz. Kamp serüveniniz esnasında ihtiyaç duyabileceğiniz birçok şeyi ise köydeki bakkaldan temin edebilirsiniz. Ancak biz yine de işinizi garantiye almanız açısından, kamp süreciniz boyunca ihtiyaç duyabileceğiniz şeyleri listeleyip hazırlamanızı tavsiye ediyoruz.

 

Murat Camping

Murat Camping
Murat Camping

Ağrı ücretli kamp alanları arasında yer alan Murat Camping, İshakpaşa Sarayı’nın hemen yan tarafında bulunuyor. Ağrı’nın yerel halkı ve diğer şehir ve hatta diğer ülkelerden gelen tatilcilerin de sıklıkla tercih ettiği bir yer olan Murat Camping kamp alanı, 1990 yılından beri varlığını sürdürmektedir. Üstelik bu kamp tesisinden Ağrı Dağı’na doğru profesyonel tırmanış turları da düzenlenmekte. Ve burada kamp yapmanın en güzel avantajı ise kamp deneyiminiz esnasında ihtiyaç duyabileceğiniz hemen her şeye kolayca erişim fırsatınızın olduğudur. Ağrı şehir merkezine yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta yer alan bu kamp alanını eminiz ki sizler de çok seveceksiniz.

Mustafa Öztürk

Merhaba, ben Mustafa. Bir çok alanda yazılı ve videolu içerik üretiyorum. SEO, Wordpress ve Pazarlama ana uzmanlık alanlarımın başında geliyor. Bu konularda ürettiğim yazılara ise ulaşmak için şahsi bloğumu ziyaret edebilirsiniz. > mustafaozturk.org

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu