Ayasofya Giriş Ücreti (2023) ve Ziyaret Detayları

Herkese merhaba, bu içeriğimizde sizler için Ayasofya giriş ücreti 2023 fiyat tarifelendirmeleri hakkında bilgi vereceğiz. İstanbul gezilecek yerler arasında en çok tercih edilen seçeneklerden biri olan Ayasofya, Fatih ilçesinin Sultanahmet semtinde yer alıyor. Burası ilk olarak 532 – 537 yılları arasında Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından, bir patrik katedrali olarak inşa edilmiştir.

Yine uzun yıllar boyunca Bizanslıların kullanımında ve o zamanki adı Ayasofya Kilisesi olan bu mekan, 1453 yılında Osmanlı’nın İstanbul’u fethetmesinin ardından camiye çevrilmiştir. Ve bu sefer de uzun yıllar boyunca, Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerîfi olarak adlandırılıp, camii olarak kullanılmıştır.

Takvimler 1934 yılını gösterdiğinde Bakanlar Kurulu Kararnamesi yayımlanmış, bu kararın neticesi olarak çevre bölgelerde kazı çalışmaları gerçekleştirilmiş ve burası, Ayasofya Müzesi olarak tanımlanıp halk ziyaretine açılmıştır. 1934 yılından 2020 yılına kadar müze olarak kullanılan Ayasofya, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile müze statüsünden alınıp tekrardan camii olarak nitelendirilmiş ve ibadete açılmıştır.

Siz de İstanbul’un tarihi yerleri arasında büyük bir öneme sahip olan Ayasofya Camii’ni ziyaret ederek hem muhteşem bir tarihi mekan gezmiş olup hem de dilerseniz burada ibadetinizi gerçekleştirebilirsiniz. Peki, 2023 yılı Ayasofya giriş ücreti ne kadar, açılış ve kapanış saatleri nelerdir? İşte tüm bu soruların cevabı…

Ayasofya Giriş Ücreti 2023

Ayasofya Camii, 2020 ve daha önceki yıllarda müze olarak kullanıldığı için her sene değişiklik gösteren bir giriş ücreti mevcuttu. Burası müzeden camii statüsüne geçtiği için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Diyanet İşleti Başkanlığı arasında bir protokol imzalandı. Bu protokole göre tüm vatandaşlar, Ayasofya’ya ücretsiz bir şekilde giriş yapabilmektedir.

Ayasofya Giriş – Çıkış Saatleri

Ayasofya ziyaret saatleri aşağıdaki gibidir;

  • Açılış Saati = 09:00
  • Kapanış Saati = 18:30

Not: Ayasofya, hem camii olarak ibadet edilen, hem de yerli ve yabancı turistler tarafından gezilip görülen önemli bir yerdir. Ziyaret ve ibadetler sırasında karışıklık yaşanmaması için ibadet başlangıcından 1 saat önce ziyarete kapatılarak ibadetlerin gerçekleşmesiyle birlikte tekrardan ziyarete açılmaktadır. Örnek vermek gerekirse, 13:00’da öğle namazı kılınacağı bir günde buranın ziyarete kapanış saati 12:00 olup, 13:30’da da tekrardan ziyarete açılacaktır.

Ayasofya Camii Giriş Ücreti 2022
Ayasofya Camii Giriş Ücreti 2023

Ayasofya’da Müzekart Geçerli Mi?

Ayasofya Camii, ibadethane olarak kullanılmaya başlandığı günden itibaren buraya gerçekleştirilen ziyaretler tamamen ücretsiz olmuştur. Yani bu vesileyle, Müzekart kullanımına da gerek kalmayacaktır.

Ayasofya’ya Kimler Ücretsiz Girebilir?

Yerli ve yabancı tüm vatandaşlar, Ayasofya’yı ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirler.

Mustafa Öztürk

Merhaba, ben Mustafa. Bir çok alanda yazılı ve videolu içerik üretiyorum. SEO, Wordpress ve Pazarlama ana uzmanlık alanlarımın başında geliyor. Bu konularda ürettiğim yazılara ise ulaşmak için şahsi bloğumu ziyaret edebilirsiniz. > mustafaozturk.org

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu