Ayvalık Gezilecek Yerler (En İyi 24 Yer)

Türkiye’nin en güzel kısımlardan olan Ayvalık gezilecek yerler, siz değerli okurlarımıza da kesinlikle tavsiye ettiğimiz standartlara sahiptir. Balıkesir ilimizin bu güzel ilçesi, ülke turizmimiz açısından da son derece önemli bir yerdir. Ege Denizi’ne kıyısı olan Ayvalık, adeta bir tatil cenneti olmasıyla birlikte daha çok deniz turizmi ile ön plana çıkmaktadır.

Ayvalık Gezilecek Yerler

Elbette ki kentin turist çeken tek kaynağı deniz turizmi değil, bununla birlikte sahip olduğu o muhteşem doğası, tarihi yerleri, eğlence merkezleri, güzel restoranları, kamp alanları ve konaklama yerleri de Ayvalık’a neden gidilir sorusunu en güzel şekilde yanıtlayacak niteliktedir. İlçe nüfusu 68 bin kişi civarındadır ancak bu sayı, yaz tatili sezonu geldiğinde 10’a katlanır. Yani kısacası Ayvalık tatil kentimiz, her yıl çok ciddi bir tatilci potansiyeli ağırlıyor. Hatta bu içeriği okuduktan sonra belki siz de o tatilcilerden biri olacaksınız. O halde hiç vakit kaybetmeden, Ayvalık gezilecek yerler konusunda rehber niteliğindeki içeriğimizin detay kısmına geçiş yapalım…

Tarihi Değirmenler

Tarihi Değirmenler
Tarihi Değirmenler

Ayvalık ve hatta Türkiye’de gezilecek tarihi yerler dendiğinde mutlaka bir uğrak noktası olarak değerlendirilebilecek Tarihi Değirmenler, Ayvalık Cunda Adası’nda yer alıyor. Burada toplamda üç farklı değirmen bulunmakla birlikte bu değirmenlerden birisi özel bir işletme tarafından satın alınmış, restore edilip yenilendikten sonra ise restoran ve şarap evi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Diğer değirmen de Rahmi Koç tarafından yenilenmiş ve restore edilmiş olan meşhur bir kitaplığın hemen bitişiğindeki yer almaktadır. Üçüncü değirmen ise diğer ikisinin aksine kimse tarafından satın alınmamış, restore de edilmemiş ve yıllarını atıl durumda geçirmektedir. Bu değirmenlerin üçünü de görüp gezmek, size gerçek anlamda tarihi bir tutku yaşatacaktır. Ayvalık tatili gezinize, Tarihi Değirmenler’den başlayabilirsiniz. 

Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı

Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı
Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı

Bu kitaplığın kurulmuş olduğu yapıt, aslında eski bir kiliseydi. Agis Yannis Kilisesi adındaki bu ibadethane, mübadele dönemiyle birlikte yıkılma ve yok olma tehlikesi ile karşı karşıyayken, Rahmi Koç tarafından satın alınarak restore edilmiş ve yenilenmiştir. Bu yenilemenin ardından, 2007 yılı itibariyle bir kitaplık ve müzeye dönüştürülen mekan, diplomat Necdet Kent’in bağışlamış olduğu kitaplarla birlikte bu alanda oldukça geniş bir koleksiyona sahiptir. Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı olarak bilinen bu mekan, içerisinde bulunan yüzlerce muhteşem eserin yanı sıra, sahip olduğu manzara ile de büyük ilgi görmektedir. Buraya geldiğinizde hem bu kitapları yerinde görebilecek, buradaki kafede bir şeyler yiyip içme fırsatı yakalayacak ve gerçekten de iç husunuza kavuşacaksınız. 

Rahmi Koç Müzesi

Rahmi Koç Müzesi
Rahmi Koç Müzesi

Özellikle de Ayvalık ilçesine tatile gelen yerli turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilen Rahmi Koç Müzesi, eski bir kilise binasına kurulmuştur. Bu bina, 1873 yılında yapılan Taksiyarhis Kilise’si olup, 1944 yılında yaşanan büyük deprem sonucunda yıkılma tehlikesi ile yüz yüze gelmiştir. Rahmi Koç ise bu binanın tamamen yıkılmasına ve hiçbir zaman kullanılamaz olmasına izin vermemiş, burayı satın almış, yeniletmiş ve restore ettirmiştir. Siz de müze ve tarihi eserleri gezip görmeyi seviyorsanız, hem bir müzede geziyor ve hem de eski bir kilisenin içerisinde duruyor hissiyatı yaşayacağınız Rahmi Koç Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. 

Sarımsaklı Tabiat Parkı

Sarımsaklı Tabiat Parkı
Sarımsaklı Tabiat Parkı

Ayvalık’ın Ege Denizi’ne olan kıyı bölgelerinin daha çok kuzey tartında bulunan Sarımsaklı Tabiat Parkı, toplamda 1.5 hektarlık alanı kapsıyor. Bu tabiat parkına geldiğinizde, birçok farklı ağaç türü görecek ve eminiz ki bu ağaç türlerinin hepsini de çok seveceksiniz. Sizler de çok sessiz, sakin ve huzur dolu bir tatil deneyimi yaşamak istiyorsanız, ailenizi de yanınıza alarak Sarımsaklı Tabiat Parkı’na gelebilirsiniz. Burası, özel bir işletmeye dahil olup, cüzi bir miktar da giriş ücreti vardır. Sarımsaklı Tabiat Parkı giriş ücreti hakkındaki en doğru ve güncel bilgiyi, telefonla ya da internet yoluyla işletme yetkililerinden öğrenebilirsiniz. 

Şeytan Sofrası

Şeytan Sofrası
Şeytan Sofrası

Rivayete göre şeytan, Cennet’ten kovulduktan sonra dünyada yeni bir cennet arayışına girer. Ve tam da o arayış sırasında şeytanın ayak bastığı yer, günümüz Ayvalık’ının Şeytan Sofrası adlı bölgesidir. Bölgeye ait tek rivayet ve hikaye bundan ibaret de değildir. Buraya geldiğinizde, diğer hikayeleri de dinleyebilirsiniz. Bu rivayette şeytanın basmış olduğu yer diye tabir ettiğimiz kısım, şu an demir parmaklıklarla çevrelenmiş ve koruma altına alınmıştır. İnsanlar buraya geldiklerinde demir parmaklıklara kumaşlar bağlayarak dilek tutuyorlar. Burayı size önermemizin asıl sebebi, muhteşem bir manzaraya sahip olmasıdır. Emin olmanızı isteriz ki hayatınızın en güzel doğa ve deniz manzaralarından birini, Şeytan Sofrası’na geldiğinizde izleyeceksiniz.

Cennet Tepesi

Cennet Tepesi
Cennet Tepesi

Bir önceki başlığımızda bahsettiğimiz Şeytan Softası adlı bölgenin bir benzeri olan fakat üzerinde restoran ve kafe tarzı işletmelerin bulunmadığı bir yerdir Cennet Tepesi. Hiçbir tesisi bulunmadığı için de haliyle pek kalabalık olmuyor ve yine kalabalık yerleri sevmeyen ziyaretçilerimiz için burayı kesinlikle öneriyoruz. Ancak manzarası her ne kadar seyre değer olsa da buraya gelmeden önce hazırlıklı olmanızı, özellikle de yanınıza yiyecek ve içecek almanızı tavsiye ediyoruz. 

Sarımsaklı Plajı

Sarımsaklı Plajı
Sarımsaklı Plajı

Ayvalık ve Balıkesir’de denize girilecek yerler arasında olan Sarımsaklı Plajı, ilçenin Küçükköy Mahallesi’ne bağlı bir plajdır. Bu plaj, altın sarısı rengindeki incecik kumu, taşsız ve tertemiz deniziyle kesinlikle tercih edebileceğiniz standartlardadır. Bu plajı tercih ettiğinizde ise hemen yakın bölgede yer alan otellerde konaklayabilir, restoran ve kafelerinde bir şeyler yiyip içebilir, eğlence tesislerine giderek de doyasıya eğlenebilirsiniz. 

Badavut Plajı

Badavut Plajı
Badavut Plajı

Şeytan Sofrası tepesinin hemen eteklerinde bulunan Badavut Plajı, Ayvalık’en en sessiz ve sakin bölgeleri arasında yer almaktadır. Plaj yapısı biraz çakıllı olsa da bu çakıl sizi hiçbir şekilde rahatsız etmeyecektir. Ve plajın az ileri noktasında, basamak şeklinde oyulan kayalar, tatilciler tarafından büyük ilgi görüyor. Siz de Ayvalık’ta ulaşımın kolay olduğu bu plaja gelerek burada güzel bir yüzme ve güneşlenme keyfi yapabilirsiniz. 

Şirinkent Plajı

Şirinkent Plajı
Şirinkent Plajı

Ayvalık ilçesinin yazlıkçı evleri, genel itibariyle bu bölgede yer almaktadır ve burası ayrıca halka açık bir plaj yeridir. Ayvalık’ın Şirinkent semtinde yer alıyor olan Şirinkent Plajı’nda ücretsiz bir şekilde yüzme keyfi yapmanın tadını çıkarabilirsiniz. Ve burada, sadece kiralamak istediğiniz şezlong ve şemsiyelere ücret ödersiniz. Ayrıca, plaj bölgesinde tercih edebileceğiniz restoran ve kafeler de bulunmaktadır. 

Duba Plajı

Duba Plajı
Duba Plajı

Ayvalık Belediyesi tarafından işletilen Duba Plajı, Ayvalık ile Cunda Adası arasında yer alan köprünün hemen bitiş kısmındadır. Bu plaja, özel araçlarınız veya da toplu taşıma araçlarıyla kolay ve kısa süre içerisinde ulaşabilirsiniz. Ancak bu plaja gelmeden önce, özellikle de öğle saatlerinde buranın çok kalabalık olduğu bilgisini sizlerle paylaşmak isteriz. Ve plaj yapısı kısa ve nispeten de dar bir yapıdadır. Ancak plajın bulunduğu konum, denizinin temizliği ve kumsal yapısının güzelliği, burayı kesinlikle yüzülebilir standartlar seviyesine çıkarmaktadır. 

Ayvalık Bit Pazarı

Ayvalık Bit Pazarı
Ayvalık Bit Pazarı

Ayvalık ilçesine gelip de buradan ayrılmadan önce alışveriş yapmamak olmaz. Bu alışverişlerinizi en güzel, en heyecanlı ve yine en güzel ürünler dahilinde gerçekleştirebileceğiniz Ayvalık Bit Pazarı, oldukça da tarihi bir yerdir. Ayvalık tatili için bu ilçeye gelen hemen herkesin mutlaka uğradığı ve gezip gördüğü bir yer olan bu pazarda, eminiz ki siz de kendiniz ve sevdikleriniz için birçok güzel ürün bulabileceksiniz. 

Ayvalık Perşembe Pazarı

Ayvalık Perşembe Pazarı
Ayvalık Perşembe Pazarı

Ayvalık’ın bir diğer gezilip görülesi pazar yeri de yine Ayvalık Perşembe Pazarı’dır. Toplamda iki farklı bölüme ayrılan bu pazar, Ayvalık kent merkezinin ara sokaklarına kuruluyor. Bu pazarı gezip görmeye gittiğinizde burada dilerseniz sebze, meyve, el yapımı sabunlar, kıyafet, kumaş, el işi vb. ürünleri de satın alabilirsiniz. Pazar yerinin perşembe günleri gerçekten de çok kabalalık olabileceğini belirtmek isteriz. Ve bu pazarı gezip, görüp, alışverişinizi de yaptıktan sonra Ayvalık’ın ara sokaklarında yer alan kafelere giderek buralarda bir şeyler yiyip içebilir ve dinlenebilirsiniz. 

Ortunç Koyu

Ortunç Koyu
Ortunç Koyu

Türkiye’nin en güzel koyları arasında yer alan Ortunç Koyu, gerçekten de çok temiz ve masmavi bir deniz suyuna sahiptir. Görenleri kendine hayran bırakan bu koy, ilçeye bağlı olan Cunda Adası’nda yer alıyor. Koyun genel ortam yapısı çok sessiz ve sakin olduğu için yine bu yönde bir tatil deneyimini tercih etmek isteyen okurlarımıza, bu koy bölgesine gitmeyi kesinlikle tavsiye ederiz. Eğer Ortunç Koyu bölgesinde konaklamak isterseniz de dilerseniz burada yer alan oteli tercih edebilir, dilerseniz de kendiniz için en uygun olarak nitelendirdiğiniz kısma kamp çadırınızı kurarak farklı bir konaklama deneyimi de yaşayabilirsiniz. 

Patriça Koyu

Patriça Koyu
Patriça Koyu

Şimdi de sizler için ulaşımı diğer kesimlere göre biraz daha zor olan ve bu sebepten ötürü, daha temiz ve güzel yapıdaki Patriça Koyu’ndan bahsetmek istiyoruz. Eski bir Rum Köyü olan Patriça’da yer alan bu köy, muhteşem bir doğal güzelliğe sahiptir. Buradaki deniz suyunun da fazla derin olmaması sebebiyle, burada dilediğiniz gibi yüzme keyfi yapabilirsiniz. 

Paşa Koyu

Paşa Koyu
Paşa Koyu

Ayvalık’ın en merkezi tatil kısımlarından biri ola Paşa Koyu, sizlere normal bir tatil yapmanın çok ötesinde deneyimler sunacaktır. Buradaki tatiliniz esnasında çok eğlenecek, doyasıya yüzecek, hemen koy bölgesinin arka tarafında yer alan ormanlarda yürüyüş yapabilecek ve isterseniz de bölgede kamp kurabileceksiniz. Sevdiklerinizi ve çadır kampınızı da yanınıza alarak, şehir yaşamından izole ve tamamen doğayla iç içe bir serüven yaşamak istiyorsanız, sizleri de Paşa Koyu’na davet etmek istiyoruz. 

Pınar Adası

Pınar Adası
Pınar Adası

Ayvalık ve hatta Türkiye’nin en güzel adaları arasında yer alan Pınar Adası, sadece deniz yolu ile ulaşım sağlanabilen bir yerdir. Bir diğer adı Masko olan bu ada, kamp yapmak için de son derece uygundur. Bu adayı, dilerseniz günü birlik tatil deneyimleriniz için tercih edebilir, dilerseniz de burada kamp kurarak birkaç günlük daha uzun bir tatil deneyimine imza atabilirsiniz. Burada bulunduğunuz süre boyunca ise denize girebilecek, piknik yapabilecek ve adanın o güzel doğasında harika bir yürüyüş etkinliği gerçekleştirebileceksiniz. 

Cunda Adası

Cunda Adası
Cunda Adası

Ve gelelim Ayvalık’en belki de en meşhur diyebileceğimiz kısmına. Bölgede, Ayvalık’a bağlı olan tam 22 farklı ada mevcut ve bu adalardan sadece Cunda Adası’nda yerleşim yeri bulunmaktadır. Ada içerisinde tatilcilerin konaklaması için çok sayıda otel ve pansiyon yer almaktadır. Bu otellerde konaklamış olduğunuz süre boyunca ise ada içerisinde yer alan tarihi yerleri gezebilir, alışveriş kesimlerine gidebilir ve plajlarında yüzme keyfi yapabilirsiniz. Sizde buraya kadar gelmişken adayı daha yakından tanımak istiyorsanız Cunda Adası Gezilecek Yerler listemize göz atabilirsiniz.

Güvercin Adası

Güvercin Adası
Güvercin Adası

Bünyesinde fazlaca yabani güvercinin yaşıyor olmasından ötürü adını da buradan alan güvercin adası, oldukça özel bir yerdir. Ancak buranın bu denli özel bir yer olmasının sebebi, elbette ki sadece güvercinlerden dolayı değildir. Adada yer alan ve Ortaçağ’da yapılmış olan Agios Yargis Manastırı, Ayvalık’ın en meşhur tarihi yerleri arasındadır. Hatta bu ada, eski tarihlerde faaliyet döneminde günah işlemiş olan korsanların inzivaya çekildi bir yerdi. Siz de Ayvalık limanlarından bu adaya kalkış yapan vapurlar ile gezintiye gidebilir ve bu bölgeyi gezip görebilirsiniz. 

Tavuk Adası

Tavuk Adası
Tavuk Adası

Ayvalık’ın en küçük adalarından biri olan Tavuk Adası, Dalyan Boğazı’nın hemen giriş kısmında yer alıyor. Adanın ismi her ne kadar Tavuk Adası olsa da bu adada hiç tavuk yaşamadığını da bilmenizi isteriz. Ancak adaya geldiğinizde, çok sayıda dağ keçisi göreceksiniz. Ada üzerinde yer alan tarihi manastır, buraya gelmeniz için önemli bir sebebiyettir. Ve bu manastır aynı zamanda, Osmanlı’ya karşı isyanda olan Yunanlı komutanların toplanarak planlar yaptığı bir yerdi. Bu manastır daha sonrasında ise dinamitle patlatılmış ve günümüzde sadece bir kısmı ayakta kalmıştır. 

Midilli Adası

Midilli Adası
Midilli Adası

Yunanistan’a ait olan ancak Ayvalık’a da çok yakın bir yer olan Midilli Adası, gezip görmeniz gereken bir diğer önemli bölgedir. Bu adaya geldiğinizde, Türk ve Yunan kültürüne dair birçok farklı eser, mekan, restoran ve tarihi kalıntı göreceksiniz. Sizler de bu yılki tatilinize farlı bir deneyim eklemek istiyorsanız, Midilli Adası’nı ziyaret edebilirsiniz. 

Çıplak Ada

Çıplak Ada
Çıplak Ada

Üzerinde herhangi bir bitki veya ağacın yer almadığı Çıplak Ada, günbatımı izlemek için en ideal bölgelerden biridir. Ve bu gön batımı esnasında sizlere güzel mi güzel martı sesleri eşlik edecek, gününüze renk katacaktır. Ayrıca adada geçirdiğiniz süre boyunca güzel bir konuma kamp çadırınızı kurabilir ve burada denize de girebilirsiniz. Ve biz de Türkiye’de gün batımı izlenecek yerler arasında olan Çıplak Ada adlı bu bölgeyi sizlere kesinlikle tavsiye ediyoruz. 

Kozak Yaylası

Kozak Yaylası
Kozak Yaylası

Doğa sever tatilcilerimiz için muhteşem bir yer olan Kozak Yaylası, Bergama ve Ayvalık arası bir konumda yer alıyor. Çam ağaçlarıyla dolu olan ve uçsuz bucaksız bir görünümdeki bu yayla, kamp kurmak için de son derece uygun bir yerdir. Buradaki kamp süreciniz boyunca ise aldığınız nefes bile diğer pek çok yerden çok daha kaliteli olacak ve sizler de bu kalitenin farkını en güzel şekilde hissedeceksiniz. Ancak kamp esnasında yapacağınız piknik etkinliğinde yakacağınız ateş, son derece kontrollü olmalıdır. Zira dikkat dağınıklığı sonucunda olası bir hata durumunda ateş ormana sıçrayabilir ve istenmeyen sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. 

Ayvalık Aqua Fun

Ayvalık Aqua Fun
Ayvalık Aqua Fun

Ayvalık gezilecek yerler listemizin sonlarına doğru gelirken, daha çok çocukların ilgisini çeken bir tesise de yer vermek istiyoruz. Oldukça da uygun fiyatlarla giriş yapabileceğiniz Ayvalık Aqua Fun, içerisinde birçok farklı eğlence kısmı bulunduruyor. Bu kısımlar içinde en gözde olanları ise animasyon şovları, düzenlenen etkinlikler, yeme içme organizasyonları ve yüzme alanlarıdır. Ayrıca Ayvalık Aqua Fun’da sadece çocuklar değil, özel kısımlar dahilinde yetişkinler de en güzel şekilde vakit geçirip eğlenebilmektedir. 

Temizel Aqua Park

Temizel Aqua Park
Temizel Aqua Park

Ayvalık’ta gidebileceğiniz bir diğer eğlence merkezi olan Temizel Aqua Park, her yıl on binlerce tatilciyi ağırlıyor. Ayrıca bu eğlence tesisine ait bir de otel bulunmakla birlikte, hem bu otelde konaklar ve hem de eğlence tesisine girmek isterseniz, sizlere fiyat anlamında da ekstra indirimler uygulanacaktır. Ve bu eğlence tesisine girdiğiniz andan itibaren, hem sizin hem de çocuklarınız için muhteşem keyifli saatler geçeceğinin müjdesini vermek isteriz. 

Mustafa Öztürk

Merhaba, ben Mustafa. Bir çok alanda yazılı ve videolu içerik üretiyorum. SEO, Wordpress ve Pazarlama ana uzmanlık alanlarımın başında geliyor. Bu konularda ürettiğim yazılara ise ulaşmak için şahsi bloğumu ziyaret edebilirsiniz. > mustafaozturk.org

Bir Yorum

  1. Her santimi ayrı bir güzel gidilecek,Denizine gönül rahatlğı girilecek. Kk ezzetleri den tadılancak ,yerlerden biride Cunda Clup Sedef tir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu