Bartın Gezilecek Yerler (En İyi 24 Yer)

Görmeden gitmeyin diye Bartın gezilecek yerler listesinden en iyi 24 yeri sizin için seçtik.

Bartın gezilecek yerler tanıtımı yapacağımız bu içeriğimizde, 1991 yılında il statüsüne kavuşmuş olan Bartın ilimizi gezip görmek isteyen kişilere rehberlik yapacağız. Batı Karadeniz bölgesinde yer alan ve liman şehri konumundaki Bartın, envai çeşit doğal güzelliğe sahiptir. Sıkça yağış alan ilin genel iklimi ise Karadeniz iklimi ağırlıklıdır.

Bartın ilimizde elbette ki sadece doğal güzellikler değil, tarihi güzellikler ve eğlence yerleri de ön plana çıkmaktadır. Hatta burada bulunan tarihi yerler ve müzelere ücretsiz bir şekilde giriş yapabilmeniz için Bartın’a gelmeden önce bir Müzekart edinmenizi tavsiye ederiz. Şehir hakkında mini bir bilgilendirme yaptıktan sonra şimdi de içeriğimizin detay kısmına geçebiliriz. İşte karşınızda, Bartın gezilecek yerler

Bartın Gezilecek Yerler

Dilerseniz sözü hiç daha fazla uzatmadan, direkt olarak içeriğimizin detay kısmına geçiş yapalım. İşte, okuyarak bilgi edinebileceğiniz Bartın gezilecek yerler listesi

 

Bakacak Tepesi

Bakacak Tepesi
Bakacak Tepesi

Bartın’ın Amasra ilçesinde bulunan Bakacak Tepesi, özellikle de yaz aylarında adeta ziyaretçi akınına uğrayan bir yerdir. Bartın’ın doğal güzellikleri arasında da gösterilebilecek olan bu güzel tepe, sizlere inanılmaz bir doğa manzarası da sunuyor. Bu tepeye geldiğinizde, uçsuz bucaksız bir tabiat ile Karadeniz manzaralarını seyredebilirsiniz. Burası ayı zamanda Fatih Sultan Mehmet’in “Lala Lala Çeşhm-i Cihan Bu Mu Ola?” diye bahsettiği yer olarak da bilinir. Siz de buraya gelerek mis gibi bir hava eşliğinde bölgenin eşsiz manzarasını izleyebilir, aynı zamanda Bartın’da ne yenir sorusuna cevap olacak bir lezzet niteliğindeki közde veya haşlanmış mısırı yiyebilirsiniz.

 

Kapısuyu Koyu

Kapısuyu Koyu
Kapısuyu Koyu

Bartın denize girilecek yerler dendiğinde ilk akla gelen seçeneklerden biri de hiç şüphesiz ki Kapısuyu Koyu’dur. Bartın ilimizin Kurucaşile ilçesi sınırları içerisinde yer alan bu güzle plaj, toplamda 1 kilometre uzunluğundadır. Denize girme dönemlerinde oldukça kalabalık bir halde olan plajda, buna rağmen kendiniz için uygun bir yeri mutlaka bulabilirsiniz. Kumu oldukça ince ve deniz suyunun ise oldukça dalgalı yapıda olduğunu sizlere belirtmek isteriz. Genel itibariyle derin bir yapıda olduğu bilinen karadeniz plajları arasında, Kapısuyu Koyu Plajı’nın oldukça sığ bir denize sahip olduğunu söyleyebiliriz. Hatta bu vesileyle, çocuklu aileler ve yüzme bilmeyen tatilcilerimiz için de bu güzel plajı ayrıca tavsiye ederiz.

 

Güzelcehisar Koyu

Güzelcehisar Koyu
Güzelcehisar Koyu

Karadeniz’de denize girilecek yerler arasındaki en büyük sahillerden biri olan Güzelcehisar Koyu, Bartın Merkez ilçesinde bağlı bir bölgedir. Çevresinde hiçbir yerleşim yerinin bulunmadığı plaj, bu vesileyle de doğal yapısını en iyi şekilde korumayı başarmış ve bu özelliğinden hiçbir şekilde taviz vermemiştir. Bartın halkı ve buraya gelen tatilcilerin en çok tercih ettiği tatil yerleri arasında olan Güzelcehisar Koyu, Temmuz ve Ağustos ayları itibariyle en kalabalık dönemlerini yaşamaktadır. Yine bu plajın da ince bir kum ile sığ bir deniz yapısına sahip olması, çocuklu aileler ile yüzme bilmeyen tatilcilerin burayı tercih etmesindeki en büyük etkenlerdendir. Ayrıca burada hiçbir yerleşim yeri bulunmadığı için plaj bölgesinde ihtiyaçlarınızı karşılamanız için bir işletme vs de mevcut değildir. Bu sebepten ötürü, Güzelcehisar Koyu’na gelmeden önce şemsiye ve şezlong bulamayacağınızı bilmenizi istemekle birlikte, zorluk yaşamamak için burada ihtiyaç duyabileceğiniz şeyleri de önceden hazırlamanızı tavsiye ediyoruz.

 

İnkumu Plajı

İnkumu Plajı
İnkumu Plajı

Muhteşem bir doğa ve harika bir denizin tam da birleştiği yer olarak bilinen İnkumu Plajı, Bartın gezilecek yerler arasında da oldukça seçkin bir rotadır. Yaz ayları itibariyle Bartın’ın en yoğun plajlarından biri olan İnkumu, diğer plajlara göre daha kısa mesafelerde derinleşen bir deniz suyuna sahiptir. Yani buraya çocuklu bir aile olarak gelmeniz durumunda öncelikle çocuklarınıza çok dikkatli bir şekilde bakmanızı öneriyoruz. Ayrıca, eğer siz de yüzme bilmiyorsanız dikkatli olunuz ve çok iyi bir yüzücü olsanız bile İnkumu Plajı denizinde pek de ilerilere doğru açılmayın deriz. Fazla açılmadan, ideal seviyelerde yüzme keyfi yaptığınızda ise burada bulunuyor ve tatil yapıyor olmanın keyfini doyasıya yaşayabilirsiniz. Ayrıca, burada kalıp da konaklamak isteyen tatilciler için plaj bölgesinin hemen yakınında bir de otel mevcuttur.

 

Amasra Plajı (Çakraz Plajı)

Amasra Plajı (Çakraz Plajı)
Amasra Plajı (Çakraz Plajı)

Toplam uzunluğu 1 buçuk kilometre olan ve hem Amasra Plajı ve hem de Çakraz Plajı olarak bilinen bu bölge, sizlere mükemmel bir tatil imkanı sunacaktır. Bu güzel plaj bölgesinde olduğunuz süre boyunca ihtiyaç duyabileceğiniz birçok şeye anında erişmeniz mümkün. Kafeteryalar, yeme – içme yerleri, tuvaletler ve şezlong ile şemsiye kiralayabileceğiniz işletmelerle birlikte, Amasra Plajı’nın sizler için çok uygun bir tatil rotası olduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda Bartın kamp yapılacak yerler arasında da değerlendirebileceğimiz bu bölgeye gelerek, hem burada harika bir yüzme ve güneşlenme keyfi yapabilir, hem de bu bölgedeki o muhteşem doğa içerisinde kamp çadırınızı kurarak burada dilediğiniz gibi konaklayabilirsiniz.

 

Delikli Şili

Delikli Şili
Delikli Şili

Amasra ilçesinde yer alan ve Bartın gezilecek yerler arasında değerlendirmenizi de istediğimiz Delikli Şili, yarımada görünümüne sahip bir bölgedir. Hikayeye göre burası, geçmiş dönemlerde Demir Atlar Ülkesi anlamına gelen Paflagonya olarak anılmaktaydı. Atlı birlikleriyle bölgeye ün salmış ve yaşamlarını da burada devam ettirmekte olan Enetliler, tarihi kaynaklara göre Büyük İskender, Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim’e ait atları buralarda yetiştiriyordu. Siz de tarih açısından da büyük öneme sahip olan bu bölgeye gelerek burada balık tutabilir, yamaş paraşütü yapabilir ve bölgenin o eşsiz doğasının tadını çıkarabilirsiniz.

 

Karaman Koyu

Karaman Koyu
Karaman Koyu

Bartın şehir merkezine yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta bulunan bu güzel plaj, şehrin Kurucaşile ilçesi sınırları içerisindedir. Karaman Koyu, genel itibariyle kayalıklardan oluşuyor olmakla birlikte, toplamda 400 metrelik bir alanı kaplamaktadır. Dilerseniz teknelerle de ulaşım sağlayabileceğiniz bu bölgeye gelerek, huzurlu bir şekilde ve sessizlik içerisinde tatil yapmanın tadını çıkarabilirsiniz. Şehrin gürültü ve karmaşasından sıkılan okurlarımıza, Karaman Koyu’na gitmeyi tavsiye ederiz.

 

Büyük Liman Plajı

Büyük Liman Plajı
Büyük Liman Plajı

Bartın ve aynı zamanda Amasra gezilecek yerler arasında da tercih edebileceğiniz Büyük Liman Plajı, aynı zamanda şehrin en kalabalık plajlarından biri olarak bilinir. Aynı zamanda ülkemiz açısından da oldukça büyük bir öneme sahip olan bu plajda kömür ticareti vs gibi işlemlerin yapıldığı bilgisini de sizlerle paylaşmak isteriz. Siz de güzelliği ve yakınlığı ile ön plana çıkan bir yer olan Büyük Liman Plajı’na gelerek burada yüzme, güneşlenme ve yürüyüş yapma keyfi yaşayabilirsiniz.

 

Mugada Sahili

Mugada Sahili
Mugada Sahili

Doğa ve huzurun en güzel birleşimlerinden biri olan Mugada Sahili bölgesi, tamamen ücretsiz şekilde girebileceğiniz bir yerdir. Ayrıca burada her türlü ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz işletmeler de mevcuttur. Sakinliği ve şehir merkezine de yakınlığı ile ön planda olan Mugada Sahili’ni siz değerli okurlarımıza da tavsiye ederiz.

 

Tavşan Adası

Tavşan Adası
Tavşan Adası

Bartın gezilecek tarihi yerler arasında da gösterebileceğimiz Tavşan Adası, karadan bağımsız ve sadece teknelerle ulaşım sağlanabilen bir yerdir. Bu adaya geldiğinizde, buradaki topraklar üzerinde hüküm sürmüş olan Cenevizliler ve Bizanslılara ait tarihi kiliseleri de yeride görüp inceleyebilirsiniz. Adaya çok eski zamanlarda tavşan sürüleri bırakılmış ve adanın adı da tam olarak bu olaylardan sonra konmuştur. Hatta adada günümüzde bile tavşan türlerinin var olduğunu söyleyebiliriz.

 

Balamba Tabiat Parkı

Balamba Tabiat Parkı
Balamba Tabiat Parkı

Bartın il merkezine sadece 1 kilometre uzaklıkta yer alan Balamba Tabiat Parkı, doğayla iç içe olup tertemiz bir hava eşliğinde yürüyüş yapmak isteyen tatilciler için son derece uygundur. Toplam alanı yaklaşık 13 hektar civarında olan bu tabiat parkı, aynı zamanda içerisinde birçok farklı kısım bulunduruyor. Sizler de bu güzel parka geldiğinizde burada çocuk oyun alanları, yürüyüş yolları, piknik alanları, voleybol sahası, restoran ve çay bahçesi gibi kısımlarda vakit geçirebilirsiniz.

 

Ahatlar Tabiat Parkı

Ahatlar Tabiat Parkı
Ahatlar Tabiat Parkı

Bartın gezilecek yerler arasında bir başka doğal güzellik olan Ahatlar Tabiat Parkı, 2011 yılından beri halk ziyaretine açık tutuluyor. Burası, aslında diğer tabiat parkları gibi çevrelenmiş ve belirlenmiş bir yer değildir. Hatta sırf bu yüzden bile park yerini bulmakta biraz zorluk yaşayabilirsiniz. Ancak yine de burayı bulmanız fazla uzun sürmeyecek ve bulduktan sonra da muhteşem bir doğa deneyiminin tadını çıkarmaya başlayabileceksiniz. Bartın’ın Amasra ilçesinde yer alan bu park, doğa sever okurlarımız için kesinlikle tavsiye ettiğimiz bir bölgedir.

 

Küre Dağları Milli Parkı

Küre Dağları Milli Parkı
Küre Dağları Milli Parkı

Plato özelliğine sahip olan Küre Dağları Milli Parkı, Karadeniz’in batı tarafında yer almaktadır. Tam 37 bin 753 hektarlık dev bir araziyi kaplıyor oluşu, buranın ne denli büyük bir yer olduğunu gözler önüne seriyor. Ve burası, diğer milli parklara göre çok daha büyük olduğu için burada yapabileceğiniz aktiviteler de oldukça çeşitlidir. Küre Dağları Milli Parkı’na geldiğinizde buranın muhteşem doğasında yürüyüşe çıkabilir, dilediğiniz bir kısmına kamp kurabilir, piknik yapabilir, birbirinden farklı ağaç ile bitki türlerini keşfedebilir, parkın manzaralı yerlerine gidebilir ve içerisindeki birbirinden güzel şelaleleri izleyebilirsiniz.

 

Göldere Şelalesi

Göldere Şelalesi
Göldere Şelalesi

Ülkemizin en güzel şelalelerinden biri olan Göldere Şelalesi, oldukça ihtişamlı bir görüntüye ve gürül gürül akan kuvvetli bir suya sahiptir. Doğanın adeta bizlere bir armağanı olan bu şelale bölgesine girmek ve burada vakit geçirmek, tamamen ücretsizdir. Üstelik buraya ulaşmak da oldukça kolaydır ve şelalenin yakalık 200 metre yakınına kadar aracınızla gelebilir ve kalan yolu da yürüyerek gidebilirsiniz.

 

Ulukaya Şelalesi

Ulukaya Şelalesi
Ulukaya Şelalesi

Küre Dağları’nın yamaç kısımlarında yer alıyor olan Ulukaya Şelalesi, toplamda 20 metrelik bir yüksekliğe sahiptir. Bartın’ın Ulus ilçesine yaklaşık 18 kilometrelik bir uzaklıkta olan şelaleden akan sular, önce Ulus Çayı ile birleşmekte ve daha sonra da oradan Karadeniz’e dökülmektedir. Buraya en sıcak yaz günlerinde bile gelseniz, şelalenin o kuvvetli akan suyuyla birlikte serinleyecek, aynı zamanda bu harika manzarayı izlemeye doyamayacaksınız.

 

Bartın Irmağı

Bartın Irmağı
Bartın Irmağı

Birçok farklı dere ve su kaynaklarından beslenen Bartın Irmağı, aynı zamanda şehrin simgeleşmiş doğal oluşumlarından biridir. Teknelere binerek bu güzel ırmağın üzerinde ilerlemek, hatta ırmak kenarında yürüyüş yapmak bile sizlere tam anlamıyla huzur verecektir. Sizlerin de bu güzel şehre gelmesi durumunda ırmak kenarına gelmesini, burada yürüyüş yapmasını ve ırmağa yakın yerlerde bulunan restoranlara giderek Bartın’a ait birbirinden leziz yemekleri tatmasını öneriyoruz.

 

Uluyayla

Uluyayla
Uluyayla

Şimdi Bartın gezilecek yerler arasında sizler için huzur dolu bir gezi rotası önermek istiyoruz. Tam 86 bin hektarlık büyükçe bir alanı kapsıyor olan bu güzel yayla, Bartının Ulus ilçesine bağlı ve ilçe merkezine ise yaklaşık 27 kilometre uzaklıktadır. Yayla içerisine girdiğinizde, burada birçok ağaç türünü görebilirsiniz. Ayrıca Bartın’a gelen tatilcilerin mutlaka ziyaret etmek istedikleri bir diğer yer olan Eleş Vadisi de yine Uluyayla’da bulunuyor.

 

Gürcüoluk Mağarası

Gürcüoluk Mağarası
Gürcüoluk Mağarası

Amasra ilçesi sınırları içerisinde yer alan ve Bartın ilçe merkezine ise 32 kilometre uzaklıkta olan Gürcüoluk Mağarası, şehrin en çok ziyaret edilen kısımlarından biridir. Tek galeriden oluşan ve 169 metre uzunluğa sahip olan bu mağaranın genişliği 3 – 4, yüksekliği ise yaklaşık olarak 4 – 5 metre civarındadır. İç kısımları gri, krem ve bej renk tonlarında olan mağaranın toplam 15 farklı odası mevcuttur. Ancak mağara içerisindeki sıcaklık değerinin düşük ve karbondioksit değerinin ise yüksek oluşundan ötürü, burada bulunduğunuz süre boyunca nefes almakta zorluk yaşayabilirsiniz. Bu sebepten ötürü, astım hastalığı olan kişilerin bu mağaraya girmelerini pek de tavsiye etmiyoruz.

 

Lav Sütunları

Lav Sütunları
Lav Sütunları

Sizlere tarihi ve doğal güzellikleri bir arada yaşatacak olan Lav Sütunları, Bartın ilçe merkezine yaklaşık 17 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Gürcistan’dan başlayarak Bulgaristan’a kadar uzanan volkanlar serisini oluşturan bu oluşum, yaklaşık 80 milyon yıldır varlığını sürdürmekte. Uzmanlar ise bu tip doğal oluşumların dünyamızda çok nadir bir şekilde görüldüğünü belirtiyor. Ancak biz, bu konuda şanslıyız ve Bartın ilimizde böylesine ilgi çekici doğal oluşumlardan birini görme fırsatını yakalıyoruz. Siz de Lav Sütunları adı verilen bu güzel bölgeyi, Bartın gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.

 

Güzelcehisar

Güzelcehisar
Güzelcehisar

Bartın Merkez ilçesine bağlı olan ve adeta el değmemiş bir doğal güzellik niteliğindeki Güzelcehisar, sizlere çok ayrı bir tatil deneyimi sunacaktır. Yeşilin ve mavinin en güzel tonlarıyla birleşmiş olduğu bu nadide bölge, aynı zamanda bir önceki başlığımızda belirttiğimiz 80 milyon yıllık lav sütunlarına da ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca buraya geldiğinizde burada piknik yapıp kamp kurabilir, dilerseniz de bölgedeki kafe ve restoranlardan Bartın yöresine ait yemekleri deneyimleyebilirsiniz.

 

Küçük Kilise

Küçük Kilise
Küçük Kilise

Bartın gezilecek tarihi yerler arasında olan Küçük Kilise, Bizans Dönemi’nde inşa edilmiş bir yapıttır. Daha sonrasında ise Osmanlı Devleti’nin 15’inci yüzyılda bölgeye hakim olmasıyla birlikte mescide dönüştürülen bu kilise, 1930 yılında ise ibadete kapatılmıştır. O dönemden sonra Amasra Müzesi’nin restore edildiği zamanlarda, içerisindeki eserler de bir süreliğine Küçük Kilise’ye taşınmıştır. Siz de asırlar boyu var olan ve Bartın şehri için ayrı bir öneme sahip bu kiliseyi ziyaret edebilirsiniz.

 

Amasra Kalesi

Amasra Kalesi
Amasra Kalesi

Yine Bizans Dönemi’nde yaptırılmış bir eser olan Amasra Kalesi, daha sonraları tarihi boyunca Cenevizliler ve Osmanlı Devleti’nin de hakimiyeti altına girmiştir. En önemli restorasyon işlemlerini 15’inci yüzyılda geçiren bu kale, 65 metre yükseklik ve tam 300 metre genişliğe sahiptir. Buraya dünyanın gözü benzetmesini yapan Fatih Sultan Mehmet, Amasra Kalesi’nin o dönemler ne denki önemli bir yapıt olduğunu vurgulamıştır. Siz de 2013 yılında UNESCO Dünya Miraslar Listesi’ne eklenmiş olan Amasra Kalesi’ni mutlaka gezip görmelisiniz.

 

Amasra Antik Tiyatro

Amasra Antik Tiyatro
Amasra Antik Tiyatro

Bartın’ın bir diğer göz alıcı tarihi eseri niteliğindeki Amasra Antik Tiyatro, döneminin en meşhur yapıtları arasında gösterilmekteydi. Roma Dönemi’nde inşa edilmiş olan tiyatro, tam 5 bin yıllık köklü bir geçmişe sahip. Ve inşa edildiği tarihten bu yana varlığını sürdürmeyi başaran bu kale, birçok farklı medeniyetin hakimiyetine geçmiş ve yine günümüzde bu medeniyetlerinin her birine ait farklı izler taşımaktadır.

 

Bartın Kent Müzesi

Bartın Kent Müzesi
Bartın Kent Müzesi

Bartın şehir merkezinde bulunan bu güzel müze, 2018 yılı itibariyle halk ziyaretine açılmıştır. Bartın Kent Müzesi’nde sergilenen en önemli eserler ise belki de dünyada başka hiçbir örneği bulunamayacak olan antik para ve sikke örneklerdir. Elbette ki müze içerisinde yer alan eserler bunlarla da sınırlı kalmayıp, burada Bartın’ı ve onun tarihini bizlere en iyi şekilde aktarıyor olan daha nice eserleri görmeniz de mümkün.

Mustafa Öztürk

Merhaba, ben Mustafa. Bir çok alanda yazılı ve videolu içerik üretiyorum. SEO, Wordpress ve Pazarlama ana uzmanlık alanlarımın başında geliyor. Bu konularda ürettiğim yazılara ise ulaşmak için şahsi bloğumu ziyaret edebilirsiniz. > mustafaozturk.org

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu