Burdur Gezilecek Yerler (En İyi 22 Yer)

Ülkemizin en güzel doğa miraslarından biri olan Burdur, Akdeniz Bölgesinde yer alan bir şehirdir. Tabiat parkları, göller, yaylalar, şelaleler, dağlar, manzaralar, kamp ve piknik yerleri dendiğinde, akla ilk gelen yerlerden biri de kesinlikle Burdur ilimizdir. Doğa sever tatilcilerimiz de yine şehrin tüm bu güzelliklerinden haberdar olup, özellikle de yaz mevsimlerinde kendileri için Burdur gezilecek yerler listesi hazırlayarak bu güzel coğrafyayı en güzel şekilde gezip görmektedir.

Şehrin genel yapısı doğal güzellikleriyle ön plana çıktığı için şöyle güzel bir Burdur tatili yapmak istediğinizde, öyle çok da fazla bir bütçe ayırmanız gerekmeyecektir. Yani Ucuza tatil yapılacak şehirler arasında, bu ilimizi sizlere kesinlikle tavsiye ederiz. Biz de burayı gezip görmek isteyen okurlarımıza özel, Burdur gezilecek yerler listesi hazırladık ve şehrin en önemli kısımlarını tanıtmaya çalıştık. İşte, sizler için hazırladığımız içeriğimizin detay kısmı…

Burdur Gezilecek Yerler

Dilerseniz sözü hiç daha fazla uzatmadan, direkt olarak içeriğimizin detay kısmına geçiş yapalım. İşte, okuyarak bilgi edinebileceğiniz Burdur gezilecek yerler listesi

 

Burdur Arkeoloji Müzesi

Burdur Arkeoloji Müzesi
Burdur Arkeoloji Müzesi

Türkiye’de gezilecek müzeler arasında değerlendirebileceğiniz Burdur Arkeoloji Müzesi, Burdur şehir merkezine inşa edilmiştir. Tarihi Bulguroğlu Medresesinin kütüphane binası içerisinde olan bu müze, 1969 yılı itibariyle inşa edilerek halk ziyaretine açılmıştır. Müze içerisindeki tarihi eserler; Sagalassos, Kbyra, Kremina antik kentleri ve diğer çeşitli bölgelerden çıkartılarak buraya taşınmıştır. Burdur ili genelinde, 1957 ile 1960 yılları arasında Hacılar Höyük kazıları adı verilen bir arkeolojik arama işlemi gerçekleşmiştir. Bu kazı çalışmaları esnasında bulunan tarihi eserler, genel itibariyle Helenistik Dönem, Roma Dönemi ve Frig Dönemi’ne aittir. Siz de tarihi eserleri görüp incelemeyi seven biriyseniz, Burdur gezilecek yerler serüveninize Burdur Arkeoloji Müzesi ziyaretiyle başlayabilirsiniz.

 

Taş Oda Konağı Etnografya Müzesi

Taş Oda Konağı Etnografya Müzesi
Taş Oda Konağı Etnografya Müzesi

Yine Burdur il merkezindeki müzelerden biri olan Taş Oda Konağı Etnografya Müzesi, 17’inci yüzyıl Osmanlı sivil mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. Oldukça estetik bir görünüme sahip olan bu müze, bizlere Burdur iline dair birçok bilgi vermekte. Siz de şehrin geçmiş dönemlerindeki kıyafetlerini, yaşam biçimini, kültürünü, adetlerini ve daha birçok şeyi, Taş Oda Konağı Etnografya Müzesi’ne gelerek yerinde görüp inceleyebilirsiniz.

 

Sığla Ormanı Tabiat Parkı

Sığla Ormanı Tabiat Parkı
Sığla Ormanı Tabiat Parkı

Türkiye’de gezilecek tabiat parkları arasında son derece güzel bir yer olan bu bölge, Burdur’un Bucak ilçesi sınırları içerisindedir. Şehre ortalama olarak 1 buçuk saat mesafedeki Sığla Ormanı Tabiat Parkı, şehrin en çok ziyaret edilen kısımlarından biridir. Hatta burası öylesine güzel bir yerdir ki; çevre illerden de sırf bu güzel tabiat parkında vakit geçirmek üzere gelen ziyaretçiler bile vardır. Burada; trekking, fotoğrafçılık, olta balıkçılığı, balık tutmak, piknik, kamp ve bisiklet turu gibi aktiviteleri gönül rahatlığıyla gerçekleştirebilirsiniz.

 

Gölcük Tabiat Parkı

Gölcük Tabiat Parkı
Gölcük Tabiat Parkı

Her ne kadar Isparta gezilecek yerler arasında olsa da Burdur ilinden de birçok ziyaretçisi olan Gölcük Tabiat Parkı, Burdur şehir merkezine sadece yarım saatlik araç mesafesi uzaklığında yer alıyor. Günümüzde SİT Alanı olarak belirlenmiş ve koruma altına alınmış bu bölgede, oldukça keyifli bir şekilde vakit geçirebilirsiniz. Ayrıca burada, gelen misafirler için kafe ve restoran işletmelerinin de yer almış olduğunu belirtmek isteriz. Ve park içerisinde gerçekten de çok güzel bir yaban hayatı mevcut olmakla birlikte, siz de bu bu bölgeye geldiğinizde birbirinden şirin canlıları görüp incelemenin keyfini yaşayacaksınız.

 

Serenler Tepesi Tabiat Parkı

Serenler Tepesi Tabiat Parkı
Serenler Tepesi Tabiat Parkı

Burdur’da manzara izleyebileceğiniz en güzel yerlerden biri olan Serenler Tepesi Tabiat Parkı, şehir merkezine bağlı bir konumda yer alıyor. Burdur gezilecek yerler listenize de kesinlikle eklemenizi tavsiye ettiğimiz bu güzel tabiat parkı, sizlere harika bir Burdur şehir manzarası sunacaktır. Buraya geldiğinizde, bölgenin sahip olduğu o harika atmosferi en güzel şekilde yaşamanın keyfine varacaksınız. Ayrıca, yine burada yer almakta olan restoran ve kafe işletmesinden de Burdur yöresine ait envai çeşit lezzeti tadıp deneyimleyebilirsiniz.

 

Oğuzhan Kent Ormanı

Oğuzhan Kent Ormanı
Oğuzhan Kent Ormanı

Burdur’un Bucak ilçesine bağlı olan ve şehir merkezine de sadece yarım saat uzaklıktaki Oğuzhan Kent Ormanı, tamamen sakin bir ortamda tatil yapmak isteyen kişiler için oldukça idealdir. Sevdiklerinizle birlikte buraya gelerek, öncesinde şöyle güzel bir doğa turu yapabilirsiniz. Bu turun ardından ise Oğuzhan Kent Ormanı restoran ve kafe işletmesine giderek, hemen alt tarafınızdaki baraj ile orman manzarası eşliğinde bir şeyler yiyip içmeniz mümkün. Burada aynı zamanda aileler için belirlenmiş olan özel piknik alanları da mevcuttur. Eğer siz de Burdur’da keyifli bir piknik etkinliği düzenlemek istiyorsanız, Oğuzhan Kent Ormanı’nı tercih edebilirsiniz.

 

Salda Kayak Merkezi

Salda Kayak Merkezi
Salda Kayak Merkezi

Türkiye kayak merkezleri arasında kolay ulaşılabilir bir yer olan Salda Kayak Merkezi, Burdur’un Yeşilova sınırları içerisinde yer alıyor. Özelikle de son dönemlerde çok daha fazla ziyaretçi ağırlayan bu tesis, yine bu yıl da oldukça kalabalıklaşacak olup, gelen ziyaretçilerine ise oldukça keyifli anlar yaşatacaktır. Eğer siz de Burdur tatilinizi kış mevsimine denk getirmek istiyorsanız, toplamda 5 farklı tesisi olan Salda Kayak Merkezi’nde güzel bir kış tatili deneyimine imza atabilirsiniz.

 

Salda Gölü

Salda Gölü
Salda Gölü

Abartısız bir şekilde Dünyanın en güzel gölleri arasında gösterebileceğimiz Salda Gölü, Burdur ilimizin sınırları içerisinde yer alan bir doğa harikasıdır. Son birkaç yıldır sosyal medyada paylaşılma rekorları kıran bu güzel göl, ziyaretçi potansiyeli açısından da yine önemli ölçüde gelişme gösterdi. Burdur’un Yeşilova ilçesine bağlı olan ve şehir merkezine uzaklığı 75 kilometre civarındaki Salda Gölü, mutlaka gezip görmeniz gereken nadide bir güzelliktir. Burası, aynı zamanda Türkiye’nin Maldivleri olarak da nitelendiriliyor. Krater gölü olarak bilinen bu doğal güzellik, ortalama olarak 184 metrelik bir derinliğe sahip. Buraya geldiğinizde, bölgede yer alan işletmelerden bisiklet kiralayarak gölün tüm çevresini dilediğiniz gibi gezip görebilirsiniz. Ayrıca yine bu bölgedeki restoranlardan dilediğiniz yemekleri yiyip, kafelerinde de bir şeyler içerek tatilinizi renklendirebilirsiniz. Ek olarak, Salda Gölü çevresinde kamp yapabileceğiniz bilgisini de yine siz değerli okurlarımızla paylaşmak isteriz.

 

Burdur Gölü

Burdur Gölü
Burdur Gölü

Ülkemizin en büyük yedinci gölü olan Burdur Gölü, tam 34 kilometre uzunluğa ve ortalama olarak da 110 metrelik bir derinliğe sahiptir. Bu güzel göl, 1980’li yıllara kadar mesire alanı olarak kullanılmış ve o yıllardan günümüze kadarki sürecinde ise çeşitli kano ve yelken gibi su sporu etkinliklerine ev sahipliği yapmıştır. Siz de harika bir doğal güzellik olan Burdur Gölü’ne gelerek burada huzur dolu saatler geçirebilirsiniz. Ayrıca göl bölgesinde yaşamını sürdüren 200’den fazla kuş türü, sizlere eşsiz bir doğal manzara ve deneyim sunacaktır.

 

Karataş Gölü

Karataş Gölü
Karataş Gölü

Burdur’un Karamanlı ilçesine bağlı bir doğal güzellik olan Karataş Gölü, diğer göller kadar popüler değildir. Bu da bölgeye çok az sayıda ziyaretçinin uğraması anlamına geliyor. Ancak bu güzel göl bölgesinde çok az sayıda ziyaretçinin olması demek, Karataş Gölü’nün diğer yerlere göre daha sessiz, daha sakin ve daha temiz olması demektir. Eğer sizler de tamamen sessizlik içerisinde, insanlardan ve gürültüden arındırılmış bir doğa tatili deneyimi yaşamak istiyorsanız, Karataş Gölü bölgesine gelebilirsiniz. Ayrıca dilerseniz burada istediğiniz bir noktaya kamp çadırınızı kurarak, dilediğiniz kadar konaklamakta da özgürsünüz.

 

Yarışlı Gölü

Yarışlı Gölü
Yarışlı Gölü

16 kilometre ve ortalama 4 metre derinliğinde olan Yarışlı Gölü, Burdur ilimizin Yeşilova ilçesine bağlıdır. Ayrıca göl içerisinde küçük de bir kum adacığı yer almakta olup, bu adanın göle ekstra biz güzellik kattığını söyleyebiliriz. Amatör fotoğrafçıların uğrak noktası olan gölde, Dikkuyruk cinsi kuş türlerine de sıkça rastlayacağınızı söyleyebiliriz. Ancak tuzlu bir yapıya sahip olan göl suyu, içerisinde neredeyse hiçbir balık türünün yaşayamamasına neden olmaktadır. Öte yandan, göl çevresinde birkaç tane antik kentin yer aldığı bilgisini de yine sizlerle paylaşmak isteriz. Siz de hem sessiz sakin bir şekilde doğal güzelliklerimizi gezip görmek, ayrıca buranın hemen yanındaki antik kentleri ziyaret etmeye sıcak bakıyorsanız, Yarışlı Gölü’ne gidebilirsiniz.

 

Yazır Gölü

Yazır Gölü
Yazır Gölü

Burdur kamp yapılacak yerler arasında olan Yazır Gölü kamp alanı, siz değerli okurlarımızın tercih edebileceği en güzel bölgelerden biridir. Şehrin Çavdır ilçesi sınırları içerisinde yer alan Yazır Gölü, ayrıca birçok farklı canlı türüne de ev sahipliği yapıyor. Bölgenin en güzel yerlerinden birine kamp çadırınızı kurarak, burada huzurlu bir kamp deneyimi ve tatil yapmanın keyfini yaşayabilirsiniz.

 

Gölhisar Gölü

Gölhisar Gölü
Gölhisar Gölü

Burdur’un Gölhisar ilçesine bağlı olan ve bu ilçenin adını almış olan Gölhisar Gölü, Burdur şehir merkezine ise yaklaşık olarak 1 saatlik araç mesafesi uzaklığındadır. İçerisinde çok sayıda sazlık grubunun yer aldığı gölde, Yayın balıklarını sıkça görebilirsiniz. Ancak ne yazık ki bu güzel gölümüzün yıl geçtikçe küçüldüğünü ve resmen yok olduğunu belirtmek isteriz. Eğer siz de Gölhisar Gölü çevresinde kamp ve piknik etkinlikleri yapıp vakit geçirmek isterseniz, çevreye ve doğaya karşı son derece duyarlı olmanızı rica ederiz.

 

Karacaören Barajı

Karacaören Barajı
Karacaören Barajı

Ayrıca Antalya gezilecek yerler ve Isparta gezilecek yerler arasında da değerlendirebileceğiniz bir yer olan Karacaören Barajı, 1989 yılında inşa edilmiştir. Aksu Çayı üzerine kurulmuş olan bu güzel baraj, Antalya ilimizin su ihtiyacını karşılaması amacıyla yapılmıştır. Her ne kadar popüler olmayıp tatilciler tarafından bilinmese de, Karacaören Barajı bölgesinin gerçekten de çok güzel olduğunu söylemek isteriz. Siz de bu barajın çevresinde kamp çadırınızı kurarak, şöyle huzur dolu bir doğa tatiline merhaba diyebilirsiniz.

 

Lavanta Bahçeleri

Lavanta Bahçeleri
Lavanta Bahçeleri

Şimdi de sizleri sahip olduğu doğal güzelliğiyle birlikte sizleri adeta mest edecek bir yere götürmek istiyoruz. Burdur gezilecek yerler arasında çok farklı bir güzelliğe sahip olan Burdur Lavanta Bahçeleri, şehrin turizmine katkı sağlayan en güzel projelerden biridir diyebiliriz. Burası, hem önemli ölçüde turist çekip ve hem de ülkemizin lavanta ihtiyacını çok önemli ölçüde karşılamaktadır. Dünyaca ünlü yerler olan Fransa’nın lavanta bahçeleri dendiğinde akla gelen o güzel görüntüler, Burdur lavanta bahçelerinde de aynı şekilde karşılık buluyor. Yani burası, Fransa’daki lavanta bahçeleri ile yarışacak denli bir güzelliğe sahiptir. Eğer harika bir doğal güzelliği görüp yaşamak istiyor ve tüm bunları da fotoğraflayarak sosyal medya hesaplarınızda paylaşmak istiyorsanız, Burdur Lavanta Bahçelerine gelmenizi tavsiye ederiz.

 

Karanlıkdere Kanyonu

Karanlıkdere Kanyonu
Karanlıkdere Kanyonu

Türkiye’nin 29’uncu Tabiat Parkı olarak belirlenerek koruma altına alınmış olan Karanlıkdere Kanyonu, Burdur’un Altınyayla ilçesi sınırları içerisindedir. Onlarca türden bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapan bu doğa cennetine geldiğinizde, adeta huzurla dolacak ve psikolojik olarak inanılmaz bir rahatlığa ereceksiniz. Eğer doğal güzellikleri gezip görmeyi seviyorsanız, ayrıca da tırmanız ve trekking gibi doğa sporlarından da keyif alıyorsanız, Karanlıkdere Kanyonu macerasını sizlere kesinlikle tavsiye ederiz.

 

Serençay Kanyonu

Serençay Kanyonu
Serençay Kanyonu

Burdur Merkez ilçesine bağlı bir yer olan Serençay Kanyonu da yine doğa sever tatilciler için son derece uygundur. Yanınıza yiyecek ve içecek stoğu yaparak, bu güzel kanyonda keyifli bir tura çıkabilirsiniz. Ve bu tur esnasında, kanyon çevresindeki dağlar, bitkiler, hayvan türleri ve tabiat, sizleri gerçekten de büyülecektir. Ayrıca Serençay Kanyonu içerisinde yürürken, etrafınızda tarihi oyma mezarları görmeniz de mümkündür.

 

İnsuyu Mağarası

İnsuyu Mağarası
İnsuyu Mağarası

Türkiye’de gezilecek mağaralar arasında gösterebileceğimiz en iyi örneklerden biri olan İnsuyu Mağarası, Antalya ile Burdur karayolu üzerinde yer alıyor. Burdur şehir merkezine yaklaşık olarak 13 kilometre uzaklıkta olan ve 965 yılı itibariyle kent turizmine kazandırılan bu güzel mağara, tam 597 metrelik bir uzunluğa sahip. Oldukça büyük bir yer olan İnsuyu Mağarası, içerisinde yer alan sarkıt ve dikitleriyle birlikte oldukça dikkat çekici bir yapıya sahiptir. Genel yapısı karstik olan bu mağaranın tabanından ise maden suyunun çıktığını söyleyebiliriz. Mağara içerisine yerleştirilen ışıklandırma ve köprü sistemleri, ziyaretçilerin bu deneyimi yaşamasını çok daha keyifli bir hale getirmektedir. Ayrıca mağara içerisindeki suların yükseldiği dönemlerde, profesyonel kişilerin de gözetimi altında keyifli bir dalış deneyimi yaşayabilirsiniz.

 

Lisinia Doğa Alanı

Lisinia Doğa Alanı
Lisinia Doğa Alanı

Burdurdaki yaban hayatını korumak amacıyla inşa edilmiş olan Lisinia Doğa Alanı, 2005 yılından bu yana varlığını sürdürüyor. Bir tür proje olan bu bölge, Burdur iline gelen ziyaretçiler ile ayakta durmaktadır. Sizler de Burdur gezilecek yerler deneyiminiz esnasında Lisinia Doğa Alanı’na gelerek, hem bu projeye katkı sağlamış ve hem de farklı bir deneyime imza atmış olursunuz.

 

Kibyra Antik Kenti

Kibyra Antik Kenti
Kibyra Antik Kenti

Türkiye antik kentleri arasında kesinlikle gezip görmenizi tavsiye ettiğimiz Kibyra Antik Kenti, Burdur’un Gölhisar sınırları içerisindedir. Medusa Mozaiği’ne ev sahipliği yapan ve 2 bin 300 yıllık köklü bir geçmişi bulunan bu antik kent, Burdur il merkezine ise yaklaşık 110 kilometre uzaklıktadır. Kenti Antik Roma medeniyeti inşa etmiş olup, kent içerisinde ayrıca Bizans mimarisinin yer aldığını da söyleyebiliriz. Tarihi boyunca tam 30 bini aşkın gladyatöre ev sahipliği yapmış olan Kibyra Antik Kenti, günümüzde ise UNESCO Dünya Mirası listesine dahil edilmiş ve koruma altına alınmıştır. Antik şehirdeki en dikkat çekici kısım ise hiç şüphesiz, tam 10 bin kişi kapasiteli amfi tiyatrodur. Siz de Burdur tatiliniz esnasında Kibyra Antik Kenti’ni ziyaret ederek harika bir tarihi deneyime imza atabilirsiniz.

 

Sagalassos Antik Kenti

Sagalassos Antik Kenti
Sagalassos Antik Kenti

Burdur’un en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan Sagalassos Antik Kenti, il merkezine ortalama olarak 40 kilometre uzaklıktadır. 2009 yılı itibariyle UNESCO Dünya Miraslar Listesi’ne dahil edilmiş olan bu antik kent, Roma döneminden günümüze dek varlığını korumuş olan nadide bir tarihi değerdir. Tam5 bin yıllık tarihi geçmişi olan Sagalassos Antik Kenti, birçok kaynakta Büyük İskender’in en zor şekilde ele geçirdiği kentlerden biri olarak yazılmıştır. Tam da bu şehrin kurulmuş olduğu bölgede 7’inci yüzyıl itibariyle çok büyük bir deprem afet yaşanmış ve kent, büyük ölçüde yıkılmıştır. Sagalassos Antik Kenti’nin deniz seviyesinden tam 1750 metre yüksekte bir noktaya kurulmuş olması da yine buranın düşman işgalinden korunması amacı taşıyan en birincil nedenlerinden biridir. Eğer eşsiz bir tarihi kent deneyimi yaşamak istiyorsanız, Burdur’un Ağlasun ilçesi sınırları içerisinde yer alan Sagalassos Antik Kenti’ni sizlere kesinlikle tavsiye ederiz.

 

Kremna Antik Kenti

Kremna Antik Kenti
Kremna Antik Kenti

Solymoslular ve Psıdia’lılar tarafından kurulmuş olan Kremna Antik Kenti, tarihi boyunca birçok farklı medeniyet tarafından ele geçirilmiştir. Ayrıca Kremna Antik Kenti bölgesinde 1970 yılından bu yana çeşitli arkeolojik kazı çalışmaları yürütülmektedir. Ve bu çalışmalar esnasında bölgede bulunan 9 farklı tanrıça heykeli ise içeriğimizin ilk başlıklarında belirtmiş olduğumuz Burdur Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir. Öncelikle bu güzel kente gelerek buradaki tarihi dokuyu yerinde görüp inceleyebilir, daha sonrasında ise Burdur Arkeoloji Müzesi’ne giderek buradan çıkartılarak oraya görülmüş olan tarihi eserleri ziyaret edebilirsiniz.

Mustafa Öztürk

Merhaba, ben Mustafa. Bir çok alanda yazılı ve videolu içerik üretiyorum. SEO, Wordpress ve Pazarlama ana uzmanlık alanlarımın başında geliyor. Bu konularda ürettiğim yazılara ise ulaşmak için şahsi bloğumu ziyaret edebilirsiniz. > mustafaozturk.org

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu