Bingöl Gezilecek Yerler (En İyi 20 Yer)

Ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Bingöl ilimiz, genelde adını az duyduğumuz bir coğrafyadır. Ancak tüm ön yargıları yıkıp, Bingöl’e olduğu gibi baktığımızda şehre ait birçok farklı güzellik ile karşılaşmış oluruz. Daha çok doğal güzellikleriyle ön plana çıkan ilimiz, birbirinden harika yaylalar, dağlar, kamp yerleri, gür dereler, ayak merkezleri, gölleri, şelaleleri ve çok daha fazlasıyla birlikte ziyaretçilerine harika deneyim fırsatları sunmaktadır. Ortalama olarak bir haftalık süreç içerisinde Bingöl gezilecek yerler listesine eklediğiniz tüm her yeri gezip, görüp, deneyimleyebilirsiniz.

Her mevsimde farklı bir güzelliğe sahip olan bu ilin en çok ziyaret edildiği dönem ise şüphesiz ki yaz mevsimleridir. Çünkü Bingöl’de kışlar çok çetin ve sert geçmekte olup, kışın başka bir şehirden buraya gelen insanların Bingöl’e adapte olması oldukça zordur. Ulaşımın da oldukça kolay olduğu Bingöl ilinin bir de havalimanı olup, büyük şehirlerden buraya uçakla da gelebilirsiniz. Ve bu şehre geldiğinizde ise gündeminizi meşgul edecek en birinci soru, Bingöl’de ne yenir olacaktır. Bu soruya farklı cevaplar verilebilmekle birlikte, Bingöl’e ait birçok yöresel lezzetin olduğunu söyleyebiliriz. Ve biz de şehre ait neredeyse tüm her şeyi bu azı içerisine işleyip sizlere sunduk. İşte, Bingöl gezilecek yerler listemiz…

Bingöl Gezilecek Yerler

Dilerseniz sözü hiç daha fazla uzatmadan, direkt olarak içeriğimizin detay kısmına geçiş yapalım. İşte, okuyarak bilgi edinebileceğiniz Bingöl gezilecek yerler listesi

 

Kös Kaplıcaları

Kös Kaplıcaları
Kös Kaplıcaları

Termal turizm tesisleri bulunan iller, tatilciler açısından daima cezbedicidir. Bingöl de o illerden biri olup, kaplıca ve termal su açısından oldukça avantajlı bir kentimizdir. Ve şehrin merkezinde bulunan Kös Kaplıcaları ise Bingöl’ün en çok ziyaret edilen tesislerinden biri olarak biliniyor. Şehre 20 kilometre uzaklıktaki bu kaplıca, her mevsimde faaliyet gösteren oldukça geniş kapsamlı bir tesistir. Bu kaplıcaya geldiğinizde romatizma ve kadın hastalıkları başta olmak üzere birçok sağlık sorununuza şifa bulabilirsiniz. Ayrıca konaklamak ve birkaç gün boyunca termal su keyfi yaşamak isteyen tatilciler için Kös Kaplıcaları’nda otel işletmesinin de mevcut olduğunu bildirmek isteriz.

 

Hesarek Kayak Merkezi

Hesarek Kayak Merkezi
Hesarek Kayak Merkezi

Türkiye’de kış tatili yapılacak yerler arasında gösterebileceğimiz Hesarek Kayak Merkezi, şehir merkezine yaklaşık 34 kilometre uzaklıktadır. Kayak merkezinin rakımı ise tam 2500 metre ve buradaki kayak pistinin uzunluğu ise 1600 metre seviyelerindedir. Kış tatili sezonları açıldığında tatilcilerin adeta akın ettiği Hesarek Kayak Merkezi, her yaştan insanın doyasıya eğlenebileceği bir tesistir. Siz de Bingöl gezilecek yerler arasındaki en iyi eğlence merkezlerinden biri olan Hesarek Kayak Merkezi’nde doyasıya kayak yapabilirsiniz.

 

Yolçatı Kurucadağ Kayak Merkezi

Yolçatı Kurucadağ Kayak Merkezi
Yolçatı Kurucadağ Kayak Merkezi

Bingöl’ün merkez ilçesine bağlı olan ve şehir merkezine de oldukça yakın bir konumdaki Yolçatı Kurucadağ Kayak Merkezi, kış sezonlarının en çok ziyaret edilen yerlerinden biridir. Ulaşımın da oldukça kolay olduğu bu kayak merkezi, 1988 yılından beri faaliyet gösteriyor. Ayrıca burada, konaklamak ve uzun süreli bir kış tatili yapmak isteyen misafirler için konaklayabilecekleri bir otel de mevcuttur. Yolçatı Kurucadağ Kayak Merkezi’ndeki pistin zirvesinden oldukça keyifli bir kayak yaptıktan sonra, tekrar zirveye ulaşmak için tam 950 metre uzunluğundaki teleferiğe binebilirsiniz.

 

DSİ Dinlenme Parkı

DSİ Dinlenme Parkı
DSİ Dinlenme Parkı

Yine Bingöl merkez ilçesine bağlı bir yer olan DSİ Dinlenme Parkı, Devlet Su İşleri tarafından inşa edilmiştir. Gayt Çay Nehri üzerine inşa edilen bu park, Bingöl halkının ve bu şehre tatil için gelen kişilerin oldukça sevdikleri bir yerdir. Siz de aileniz ve sevdiklerinizle birlikte bu parka gelerek burada güzel bir piknik keyfi yapabilirsiniz. Sessizlik ve sakinlikle adeta bütünleşeceğiniz bu parka özel araçlarınıza ek olarak, otobüs seferleriyle ulaşım sağlamanız da mümkün.

 

Abdülkadir Sarı Dinlenme Parkı

Abdülkadir Sarı Dinlenme Parkı
Abdülkadir Sarı Dinlenme Parkı

Bingöl şehir merkezinin sakin yerlerinden biri olan Abdülkadir Sarı Dinlenme Parkı, sizlere huzuru ve rahatlığı en güzel şekilde sunacaktır. 1985 yılınan bu yana halk ziyaretine açık olan bu park içerisinde piknik yerleri ve kafeler de mevcuttur. Buraya geldiğinizde, dilerseniz kafelerinde oturarak dilediğinizi yiyip içebilirsiniz. Veya da daha önce hazırlamış olduğunuz şeyleri, Abdülkadir Sarı Dinlenme Parkı piknik alanlarında sevdiklerinizle birlikte tüketebilirsiniz. Ayrıca halka açık bir yer olan bu güzel tesise girişler ise tamamen ücretsizdir.

 

Kale Tepesi

Kale Tepesi
Kale Tepesi

Bingöl manzara izlenecek yerlerden biri olan Kale Tepesi, şehrin Karlıova ilçesinde yer alıyor. Gün doğumu manzarasını en güzel şekilde izleyebileceğiniz yerlerden biri olan bu harika tepe, Temmuz ve Ağustos aylarında en yoğun tatilci sezonunu yaşıyor. Güneş bu tepenin karşısında yer alan dağların arkasından doğduğunda, karşınızda adeta ünlü bir ressamın tablosu varmış gibi hissedeceksiniz. Ve Kale Tepesi’ne geldiğinizde bulunduğunuz konumun rakımı ise tam 3250 metre olacak. Ayrıca buraya gelmeden önce kahvaltı hazırlığı yaparsanız, harika bir gün doğumu manzarası izledikten sonra yine güzel bir kahvaltı öğünüyle güne en iyi şekilde başlayabilirsiniz.

 

Kanireş Barajı

Kanireş Barajı
Kanireş Barajı

Şehrin Karlıova ilçesinde yer alan Kanireş Barajı, mesire alanı olarak ziyaret edilen en iyi bölgelerden biridir. Bingöl şehir merkezine 1 saat ve Karlıova ilçesine ise yaklaşık 10 dakika uzaklıkta olan bu güzel baraj bölgesinde, şöyle huzurlu bir piknik keyfi yapabilirsiniz. Ayrıca çok da fazla ziyaretçisi olmayan Kanireş Barajı’nda, kendi oltanızı getirdiğiniz taktirde balık tutmanız da mümkün. Ancak bu aktivite esnasında çok dikkatlı olmanızı ve herhangi bir boğulma tehlikesiyle karşılaşmamak için önlem almanızı tavsiye ederiz.

 

Çır Şelalesi

Çır Şelalesi
Çır Şelalesi

Bingöl’ün doğal güzellikleri arasında gösterilebilecek bir yer olan Çır Şelalesi, tam 50 metre yüksekliğe sahip adeta tek başına bir manzaradır. Görünümü oldukça heybetli ve sesi de bir o kadar gür olan bu şelale, Bingöl gezilecek yerler arasında tatilcilerin gitmeyi en çok istediği rotalardan biridir. Ulaşımın da oldukça kolay olduğu şelale bölgesinde geldiğinizde, ilk olarak bu doğa harikasını detaylıca izleyip hafızanıza adeta kazımanızı tavsiye ederiz. Daha sonrasında ise şelale fotoğraflarını sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak tatilin tadını çıkarabilirsiniz. Ve buradaki en harika aktivitelerden biri de şelaleye yakın bir konumda sevdiklerinizle birikte huzur dolu bir piknik sofrası kurmak olacaktır.

 

Sülbüs Dağı

Sülbüs Dağı
Sülbüs Dağı

Bingöl gezilecek yerler arasında farklı bir öneme sahip olan Sülbüs Dağı, şehir merkezine yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Dağ bölgesine ulaşabilmeniz için asfalt ve çakıl taşlı yolların bulunduğunu belirtmek isteriz. Araçla gelinebilecek yerleri sonlandırdıktan sonra ise kalan yolu yürüyerek çıkmanız gerekiyor. Ve bu özelliğiyle birlikte Sülbüs Dağı’nın zorlu yollardan yürüyüp tırmanış yapmayı seven kişiler için oldukça ideal bir coğrafya olduğunu söylemek mümkün. Ancak buraya gelmeden önce, bir dağ macerası esnasında ihtiyacınız olabilecek tüm her şeyi fazlasıyla tedarik etmenizi öneririz. Özellikle de aracınızda yedek bir lastiğiniz mutlaka bulunmalıdır.

 

Şerafettin Dağları

Şerafettin Dağları
Şerafettin Dağları

Bingöl’de harika bir doğa ile adeta bütünleşebileceğiniz Şerafettin Dağları, şehrin Solhan ilçesi sınırları içerisindedir. Ve birbirinden güzel yaylalara da ev sahipliği yapan bu dağlar, oldukça da temiz bir havaya sahip. Buraya geldiğinizde adeta insanlığın diğer kısmından tamamen ayrılmış olacak, tam 2 bin 600 metre yükseklikte huzurun tadını çıkarabileceksiniz. Ayrıca bu dağlardaki yaylalar üzerinde yaşayan insanlar da mevcut olmakla birlikte, bu insanları ziyaret ederek bölge hakkında bilgi alıp onlarla sohbet edebilirsiniz.

 

Buban Bacaları

Buban Bacaları
Buban Bacaları

Kim derdi ki Bingöl tatiline gittiğimizde orada Peri Bacaları göreceğiz diye. Şehrin en önemli doğal güzellikleri arasında olan Buban Bacaları ise bize deneyimi en güzel şekilde yaşatacak niteliktedir. Buradaki taşlar, doğal iklim olaylarıyla birlikte zamanla aşınmış ve şu an gördüğümüz hallerine dönüşmüştür. Çok fazla kişinin bilmediği bu güzel yer, son zamanlarda ise özellikle şehre gelen turistler tarafından ziyaret edilmeye başladı. Siz de Bingöl şehir tatilinize farklı bir deneyim katmak için Buban Bacaları’nı gezip görebilirsiniz.

 

Bingöl Ovası

Bingöl Ovası
Bingöl Ovası

Biz diyelim cennetten bir köşe, siz diyin adeta etkileyici masalların geçmiş olduğu bir doğal güzellik. İşte tam bu şekilde nitelendirilecek bir yer olan Bingöl Ovası, gelmeyenin bin pişman, gelenin ise burada çok daha uzun süreler boyunca kalmak isteyeceği adeta oksijen ve yaşam dolu bir coğrafyadır. Şehir merkezine yaklaşık 24 kilometre uzaklıkta yer alan bu ova, yemyeşil otlar içinde açan kıpkırmızı laleler ile birlikte tam bir doğa fotoğrafı merkezidir de diyebiliriz. Siz de harika bir doğayla bütünleşmek, orada huzuru bulmak ve tamamen doğanın sesine kulak vererek vakit geçirmek istiyorsanız, sizlere de Bingöl Ovası’nı gezip görmeyi tavsiye ederiz.

 

Yüzen Adalar Tabiat Alanı

Yüzen Adalar Tabiat Alanı
Yüzen Adalar Tabiat Alanı

Bingöl’ün en meşhur turizm yerlerinden biri olan Yüzen Adalar Tabiat Alanı, şehir merkezine ortalama olarak 45 kilometre uzaklıktadır. Solhan ilçesine bağlı olan Yüzen Adalar Tabiat Alanı, toplam 300 metrekare büyüklüğünde güzel bir göle sahiptir. Bu gölün içerisinde yer alan minik adalar ise bölgenin en güzel kısmı olarak bilinmekte. Siz de adeta huruzu bulup kendi iç sesinizi daha güzel bir şekilde dinleyebileceğiniz Yüzen Adalar Tabiat Parkı bölgesine gelerek burada vakit geçirebilirsiniz. Piknik, yürüyüş, kamp ve dağcılık ise bölgeye gelen turistler tartından en çok tercih edilen aktiviteler arasındadır.

 

Kığı Çiçektepe Köyü Mağarası

Kığı Çiçektepe Köyü Mağarası
Kığı Çiçektepe Köyü Mağarası

Bingöl’ün Çiçektepe Köyü’nde yer almakta olan Kığı Çiçektepe Köyü Mağarası, doğa sever kişilerin mutlaka ziyaret ettiği bir yerdir. Mağaranın üzerinde bulunduğu arazi oldukça eğimli bir yapıda olup, buraları gezip görmek için tüm bu eğimli yerleri tırmanmayı ve burada bulunmayı göze almalısınız. Mağaraların içerisinde girdiğinizde ise adeta sırlarla dolu bir yerde olduğunuzu hissedeceksiniz.

 

Zağ Mağarası

Zağ Mağarası
Zağ Mağarası

Bingöl’ün diğer bir ilgi çekici mağarası olan bu bölge, şehrin Adaklı ilçesinin Gökçeli Köyü’ne bağlıdır. Mağaraya ulaşmak için oldukça dik yapıdaki kayalıkları tırmanmanız gerekecektir. Ancak Zağ Mağarası’na ulaştığınızda ise yürümüş ve tırmanmış olduğunuz tüm yollara sonuna kadar değdiğini fark edeceksiniz. Çok eski bir yerleşim yeri olan bu mağaranın, M.S. 5’inci yüzyılda Erken Bizans Dönemi’nde inşa edildiği düşünülmekte. Toplam üç katlı bir yer olan Zağ Mağarası’nın her bir katında tam 26 farklı oda mevcut. Siz de hem doğa yürüyüşü, hem dağcılık ve hem de tarihi yerleri gezip görmeyi seviyorsanız, şöyle güzel bir Zağ Mağarası deneyimini sizlere kesinlikle tavsiye ederiz.

 

Kalkanlı Mağarası

Kalkanlı Mağarası
Kalkanlı Mağarası

Bingöl gezilecek yerler listenize ekleyebileceğiniz Kalkanlı Mağarası, aslında Kalkanlı Şelalesi’nin çevresinde yer alan bir mağara zinciridir de diyebiliriz. Yayladere ilçesinde bulunan bu mağara, ziyaretçilerine harika bir deneyim yaşatıyor. Siz de ilçe merkezine yarım saatlik bir mesafede yer alan Kalkanlı’ya gelerek hem mağara ve hem de şelale deneyimini aynı gün içerisinde yaşayabilirsiniz.

 

Kalium AVM

Kalium AVM
Kalium AVM

Bingöl gezilecek yerler deneyiminiz esnasında alışveriş ve eğlence gibi ihtiyaçlarınızı karşılamak için Kalium AVM’yi ziyaret edebilirsiniz. Burada, ünlü kıyafet ve yemek markalarını kolaylıkla bulabilirsiniz. Ayrıca, çocuklu aileler için de AVM içerisinde birbirinden güzel eğlence ve oyun yerleri mevcuttur. Ve bu güzel alışveriş merkezi, Bingöl şehir merkezinde yer almaktadır.

 

Binmax AVM

Binmax AVM
Binmax AVM

Yine Bingöl il merkezinde yer alan bir diğer güzel AVM olan Binmax, sizlere harika bir gün deneyimi sunacak. Öncelikle, AVM içerisindeki mekanlardan birinde şöyle güzel bir kahvaltı yapıp, sonrasında da kıyafet ve diğer satış mağazalarını gezebilirsiniz. Ardından, buradaki sevdiğiniz bir restorandan yemek yiyip, sonrasında ise kendinize keyifli bir film aktivitesi sunabilirsiniz. Filmden sonra Binmax AVM içerisindeki eğlence merkezlerinde vakit geçirmek de yine size çok iyi gelecektir.

 

Kral Kızı Kalesi

Kral Kızı Kalesi
Kral Kızı Kalesi

Bingöl gezilecek tarihi yerler arasında harika bir rota olan Kral Kızı Kalesi, şehrin Genç ilçesinde bulunuyor. İlçe merkezine yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki bu kale, eski bir İran devleti olan Pers İmparatorluğu tarafından inşa edilmiştir. Dönemin imparatorunun kendi kızı için yaptırmış olduğu Kral Kızı Kalesi, sizlerin de gezip görmesi için kesinlikle tavsiye ettiğimiz harika bir alternatiftir.

 

Vank Kilisesi

Vank Kilisesi
Vank Kilisesi

Bingöl’ün bir diğer tarihi yapıtı olan Vank Kilisesi, Zağ Mağaralarına da oldukça yakın bir konumdadır. Bu dini yapıt, milattan önce 5’inci yüzyılda Bizanslılar tarafından inşa edilmiştir. O dönemin Hristiyan vatandaşları, artan Roma İmparatorluğu baskılarından kaçıp kendi dinlerinin ibadetini gerçekleştirebilmek için bu kiliseyi inşa etmiştir. Siz de günümüzün en önemli tarihi yapıtlarından biri olan Vank Kilisesi’ne gelerek burayı yerinde görüp inceleyebilirsiniz.

Mustafa Öztürk

Merhaba, ben Mustafa. Bir çok alanda yazılı ve videolu içerik üretiyorum. SEO, Wordpress ve Pazarlama ana uzmanlık alanlarımın başında geliyor. Bu konularda ürettiğim yazılara ise ulaşmak için şahsi bloğumu ziyaret edebilirsiniz. > mustafaozturk.org

3 Yorum

  1. Her nedense Genç ilcesinin hicmi gezilecek yeri yok bolgesel olarak bile haberin taraf oldugu belidir

  2. Vank kilisesi m.ö. 5. Yy. Olamaz çünkü isevilik(Hristiyanlık) 0. Milatta oluşan bir inançtır. Muhtemelen milat sonrasını, milat öncesi olarak sehven yazmışsınız. Ayrıca Zağ mağaraları Adaklı ilcesinde değil Bingöl Solhan arasında bulunan kuşburnu köyündedir burası merkez ilçeye bağlı bir yer. İlimizin tanıtımı için yine de teşekkürler ..

  3. Avmleri gezilecek yer sayıp Yedisu ilçesini hiç etmeniz hiç iyi bir yorumla değil gözümde.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu