Bitlis Gezilecek Yerler (En İyi 14 Yer)

Doğal ve tarihi güzelliklerin buluştuğu yer olan Bitlis, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan bir ilimizdir. Dağ ve gölleri ile meşhur olan bu ilimiz, doğa severlerin de adeta ilgi odağı konumunda. Bitlis’e gelen tatilciler burada dağ tırmanışları, yürüyüşler, kamplar, kayak aktiviteleri, doğa fotoğrafçılığı ve tarihi yer ziyaretleri gerçekleştirmektedir. Eğer siz de bu gibi aktiviteleri seviyorsanız, en müsait zamanınızda kendiniz için bir Bitlis gezilecek yerler listesi oluşturmanızı ve yola koyulmanızı tavsiye ederiz. Şehri tam anlamıyla yaşayıp görmek için ortalama 10 ile 15 günlük bir süreç, sizler için yeterli olacaktır.

Şehir ikliminin oldukça sert ve coğrafya rakımının ise oldukça yüksek olduğunu belirtmekle birlikte, eğer ki buraya gelmek isterseniz bunu daha çok yaz mevsimlerinde gerçekleştirmenizi öneririz. Çünkü Bitlis’te kış mevsimleri müthiş bir kar yağışı etkili olmakla birlikte, o yaşışlar süresince şehirde hayat adeta durma noktasına geliyor. Ancak buraya yaz aylarında gelirseniz, doyamayacağınız bir Bitlis macerası sizleri bekliyor olacaktır. Ve aklınızda burayla ilgili bir tatil planı varsa da bu içeriğimizi açarak, kendinize faydalı bir rehber edinmiş ve şehrin gezilip görülecek kısımlarını tanımış olursunuz. O halde biz de içerik kısmımıza geçiş yapıp, Bitlis gezilecek yerler nerelermiş tüm bunları sizler için sıralayalım.

Bitlis Gezilecek Yerler

Dilerseniz sözü hiç daha fazla uzatmadan, direkt olarak içeriğimizin detay kısmına geçiş yapalım. İşte, okuyarak bilgi edinebileceğiniz Bitlis gezilecek yerler listesi

 

Tarihi Bitlis Evleri

Tarihi Bitlis Evleri
Tarihi Bitlis Evleri

Her şehrin kendine has bir yapı mimarisi vardır. Bu, herkes tarafından bilinen bir durum olmakla birlikte, Bitlis’e geldiğinizde de buraya ait mimari ev tasarımlarını görüp incelemenizi tavsiye ediyoruz. Sizlere kültür ve mimari açıdan birçok farklı kazanım sağlayacak olan tarihi Bitlis evleri, basamak şeklinde inşa edilmiş olup tıpkı bir labirenti andırıyor. Bitlis şehir merkezine geldiğinizde bu evlerden fazlasıyla görecek, detaylıca incelemek isteyecek ve sahip oldukları mimari tasarım karşısında şaşkınlık içerisine düşeceksiniz.

 

Bitlis Çarşısı

Bitlis Çarşısı
Bitlis Çarşısı

Ve Bitlis gezilecek yerler listemizdeki en güzel duraklarımızdan biri de elbette ki bu şehrin o güzel çarşısı olacaktır. Bitlis Çarşısı olarak bilinen bu bölge o kadar meşhur bir yerdir ki; burayı Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde bile görebilirsiniz. Çarşı içerisinde yer alan tam 40 bin farklı dükkandan ise aklınıza gelebilecek hemen her türlü ürünü tedarik edebilirsiniz. Şehrin nüfusunun ve buraya gelen ziyaretçi sayısının az olmasından ötürü çok da kalabalık bir yer olmayan Bitlis Çarşısı, genel itibariyle sakin bir yapıya sahiptir. Eğer şehre dair anılar biriktirmek üzere alışveriş yapıp şehir merkezini gezip görmek istiyorsanız, bu güzel çarşıyı tümüyle gezmenizi öneririz.

 

Bitlis Etnografya Müzesi

Bitlis Etnografya Müzesi
Bitlis Etnografya Müzesi

Bitlis şehir merkezinde yer alan Bitlis Etnografya Müzesi, 2005 yılında yapılarak halk ziyaretine açılmıştır. Bu güzel müze içerisinde Bitlis bölgesinde hüküm sürmüş olan uygarlıkların tümüne ait birçok farklı eseri görüp inceleyebilirsiniz. Ayrıca müze, bizlere Bitlis ilinin geleneklerini, tarihini, kültürünü ve yaşam biçimini de en iyi şekilde aktarmaktadır. Siz de haftanın her bir günü açık olan Bitlis Etnografya Müzesi’ni tamamen ücretsiz bir şekilde gezip görebilirsiniz.

 

Bitlis Kaplıcaları

Bitlis Kaplıcaları
Bitlis Kaplıcaları

Şimdi de sizleri Bitlis gezilecek yerler arasında muhteşem bir rota olan Bitlis Kaplıcaları’na götürmek istiyoruz. Bitlis’in Tatvan ilçesinde yer alan Bitlis Kaplıcaları, volkanik bir arazi üzerinde yer alan şehir coğrafyasının tüm ülke tarafından bilinen bir turizm bölgesidir. Bu güzel kaplıcaya geldiğinizde, sıcacık doğal yeraltı kaynak sularına girmenin keyfini en iyi şekilde yaşayabileceksiniz. Ayrıca Bitlis Kaplıcaları termal suyunun romatizma başta olmak üzere birçok farklı hastalığa da iyi geldiği bilinmekte. Ayrıca Bitlis’de buna benzer birçok farklı kaplıca mevcuttur. Eğer sizin de aklınızda bir kaplıca deneyimi yaşamak varsa, sizlere Bitlis Kaplıcalarını kesinlikle tavsiye ederiz.

 

Bitlis Kayak Merkezi

Bitlis Kayak Merkezi
Bitlis Kayak Merkezi

Türkiye’de kayak yapılacak yerler arasındaki en gözde bölgelerden biri olan Bitlis Kayak Merkezi, kış tatili açısından da oldukça iyi bir alternatiftir. Üstelik bu tesisin şehir merkezine de çok yakın bir konumda oluşu, sizlere hem ulaşım ve hem de çeşitli imkanlara erişebilme açısından büyük kolaylıklar sağlayacak. Eğer sizin de aklınızda şöyle güzel bir kış tatili yapmak varsa, Bitlis Kayak Merkezi’ni sizlere kesinlikle tavsiye ederiz.

 

Tatvan Kayak Merkezi

Tatvan Kayak Merkezi
Tatvan Kayak Merkezi

Bitlis’in bir diğer kayak merkezi de Tatvan ilçesinde yer alan bu güzel tesistir. Tatvan ilçe merkezine yaklaşık 1,5 kilometre uzaklıktaki Tatvan Kayak Merkezi, sizlere güzel bir kayak deneyimi yaşatmak için oldukça ideal bir seçenektir. Burada Kasım ayı sonlarında başlayan kış tatil sezonu, Nisan ayı ortalarına kadar devam etmektedir. Eğer sessiz ve sakin bir kış tatili geçirmek, aynı zamanda da doyasıya kayıp eğlenmek istiyorsanız sizlere Tatvan Kayak Merkezi deneyimini öneririz.

 

Adilcevaz Sahili

Adilcevaz Sahili
Adilcevaz Sahili

Bitlis yaz turizmi için en önemli bölgelerden biri olan Adilcevaz Sahili, il merkezine yaklaşık 90 kilometre uzaklıktadır. Bitlis’in bir ilçesi olan Adilcevaz, aynı zamanda Van Gölü’ne de en uzun kıyısı olan yerdir. Eğer Bitlis tatilinizi yazın en sıcak günlerine denk getirdiyseniz, bu sahilin ideal bir konumuna giderek kendinizi Van Gölü’nün sodalı ve serin sularına bırakabilirsiniz. Su sporları için de son derece uygun bir yer olan Adilcevaz Sahili’nin özellikle de yazın hafta sonlarında çok kalabalıklaştığını belirtmek isteriz.

 

Nemrut Gölü

Nemrut Gölü
Nemrut Gölü

Türkiye’nin en güzel gölleri dediğimizde aklımıza gelen ilk seçeneklerden biri de hiç şüphesiz Nemrut Gölü olacaktır. M. Ö. 2100 yılında bu bölgelerde hüküm sürmüş olan Babil Hükümdarı Nemrut, aynı zamanda bu doğa harikası göle de ismini vermiştir. Tam 2 bin 250 metrelik oldukça yüksek bir rakımda yer alan bu volkanik krater gölü, 13 kilometre genişliğe ve ortalama olarak 155 metrelik de bir derinliğe sahiptir. Her ne kadar ülkemizin az bilinen bir cennet köşesi olsa da buranın gün geçtikçe daha da ünlendiğini söyleyebiliriz. Aynı zamanda Bitlis kamp yapılacak yerler şeklinde arama yapan kişilerin de uğrak noktası olan Nemrut Gölü, deyim yerindeyse muhteşem bir doğal görünüme sahip.

 

Van Gölü

Van Gölü
Van Gölü

Her ne kadar Van gezilecek yerler arasında değerlendirilebilecek bir rota olsa da, bu güzel gölümüzün Bitlis iline de kıyısı bulunuyor. Hatta dünyanın en güzel gölleri arasında gösterebileceğimiz ender bir doğa harikası olan Van Gölü, 120 kilometre uzunluk ve yaklaşık 80 kilometrelik de bir genişliğe sahiptir. Çok eski yıllarda Nemrut Dağı’nda gerçekleşen volkanik bir patlama sonucunda, Van Gölü’nün oluştuğu düşünülüyor. Ve binlerce yıldır varlığını sürdüren bu doğal güzelliği, siz değerli okurlarımızın da kesinlikle gezip görmezini tavsiye ediyoruz.

 

Aygır Gölü

Aygır Gölü
Aygır Gölü

Bu güzel göl, Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde bulunmakta ve şehir merkezine ise sadece 1 kilometre uzaklıktadır. Van gölüne de oldukça yakın bir konumda olan Aygır Gölü, yine volkanik bir patlama sonucu oluşmuş ve binlerce yıldır da varlığını sürdürerek günümüze kadar gelmiştir. Bu güzel göle gelen kişiler, burada kamp çadırlarını kurup huzur dolu günler geçiriyorlar. Ayrıca Aygır Gölü bölgesinde yapılan yürüyüşlerin de son derece keyif ve huzur verici olduğunu sizlerle paylaşmak isteriz. Eğer isterseniz, bu gölde balık tutup taze bir şekilde pişirerek afiyetle yiyebilirsiniz.

 

Arin Gölü (Sodalı Göller)

Arin Gölü (Sodalı Göller)
Arin Gölü (Sodalı Göller)

Türkiye’de bulunan sodalı göller diye bir liste yapacak olursak, bu harika gölü de o listeye kesinlikle dahil ederdik. Bitlis gezilecek yerler arasında tercih edebileceğiniz ve sahip olduğu doğal güzellikleri ile birlikte sizleri kendisine adeta hayran bırakacak olan Arin Gölü, aynı zamanda da bir kuş cennetidir. Sizler de şehrin Adilcevaz ilçesinde yer alan Arin Gölü’ne gelerek hem buradaki o harika doğanın keyfini çıkarabilir, hem de gölde yaşam süren yaklaşık 200 farklı kuş türünü yakından gözlemleyip fotoğraflarını çekebilirsiniz.

 

Nemrut Dağı

Bitlis Nemrut Dağı
Bitlis Nemrut Dağı

Ülkemizin en meşhur turizm bölgelerinden biri olan Nemrut Dağı, Bitlis gezilecek yerler arasında kesinlikle gezip görmenizi istediğimiz bir rotadır. Burayı aslında Adıyaman gezilecek yerler arasında da değerlendirmekteyiz. Aynı zamanda dağın bir kısmı Bitlis ili sınırları içerisinde yer aldığı için, bu şehrin doğal güzellikleri arasında da gösterilebilir. Dağın kendi görümümü bile buraya gelip bölgeyi gezip deneyimlemek için son derece geçerli bir sebeptir. Ancak Nemrut Dağı’nın çok daha farklı bir önemi olmakla birlikte, burası tarih boyunca birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış bir yer olarak bilinir. Bu uygarlıkların bıraktığı en önemli kalıntılar ise Kommagene kalıntılarıdır. Siz de toplam yüksekliği 2 bin 948 metre olan Nemrut Dağı macerasını yaşayarak, Bitlis tatilinize harika bir deneyim katabilirsiniz.

 

Nazik Gölü

Nazik Gölü
Nazik Gölü

Göllerle meşhur bir yer olan Bitlis ilimizde sıradaki durağımız, Ahlat ilçesi sınırları içerisindeki Nazik Gölü olacak. İlçeye 30 kilometre ve Van Gölü’ne ise yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta yer alan Nazik Gölü, toplamda 30 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor. Gölün ortalama derinliği ise yaklaşık 40 – 50 metre civarında olup, göldeki balıkçılık faaliyetleri de oldukça canlıdır. Siz de Bitlis tatiliniz esnasında kamp kurup piknik yapabileceğiniz güzel bir yer arayışı içerisindeyseniz, Nazik Gölü’nü sizlere kesinlikle tavsiye ederiz.

Süphan Dağı

Süphan Dağı
Süphan Dağı

Ülkemizin en önemli dağlarından biri olan Süphan Dağı, Bitlis’in Adilcevaz sınırları içerisinde yer almaktadır. Rakımı tam 4 bin 58 metre olan bu dağ, Bitlis’i çevreleyen çok eski bir volkanik dağ olarak bilinir. Yazın en sıcak günlerinde bile tepesi daima karlı olan Süphan Dağı’nın dağcılar ve trekking tutkunları için son derece cezbedici bir coğrafya olduğunu söyleyebiliriz. Öyle ki belirli zaman aralıklarında bu dağa profesyonel tırmanış etkinlikleri düzenlenmektedir. Eğer sizin de bu yönde bir merakınız ve ilginiz varsa, bölgedeki dağcılık etkinliklerini takip ederek siz de onlara katılabilirsiniz.

 

Mustafa Öztürk

Merhaba, ben Mustafa. Bir çok alanda yazılı ve videolu içerik üretiyorum. SEO, Wordpress ve Pazarlama ana uzmanlık alanlarımın başında geliyor. Bu konularda ürettiğim yazılara ise ulaşmak için şahsi bloğumu ziyaret edebilirsiniz. > mustafaozturk.org

3 Yorum

  1. Merhabalar bitlis’te bulunan Nemrut Dağı, Adıyaman’da bulunan Nemrut Dağından farklıdır sadece isim benzerliği dersek doğru olur, ve nemrut dağı için konulan göresel nemrut dağının yanında bulunan yerel halkca tabir edilen Atatürk Dağıdır farklı açılardan bakıldığında bir silueti andırı bu dağ örünümüyle epeyce ihtişamlı duruyor. Ayrıca çok güzel anlatmışsınız ama unuttuğunuz önemli bir kaç yer daha var. Mesela bitlis hanları çok uzun yıllardır ilk günkü ihtişamıyla ayaktadır ve görülmeye değer ayrıca bu eski ve güzel hanlarda Meşur Bitlis büryanı yemelisiniz, Selçuklu mezarlığı maneviyatı olan bizim için çok önemli bir yer mutlaka bitlis te gidilmesi gereken yerler arasında 1. Sırada gelir. Son olarak Bitlis’in simgesi haline gelen deliklitaşı görmediler. Bitlisimizi tanıtan bu güzel yazıya eklemeler ve düzeltmeler yapılırsa daha güzel olacağına inanıyorum:)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu