Gaziantep Gezilecek Yerler (En İyi 30 Yer)

Dünya Gastronomi Şehri Gaziantep'te Gezi Rotanızı Oluşturduk. Karşınızda Tarihi ve Doğal Güzellikleriyle Gaziantep Gezilecek Yerler Listesi!

Gaziantep gezilecek yerler listesi içerisinde ülkemizin yemek kültürünü, geçmiş tarihini ve doğal güzelliklerini yakından inceleme ve tanıma fırsatı bulacaksınız. Genellikle zengin mutfağı ile anılan Gaziantep, doğal güzellikleri ve tarihi alanlarıyla da ön plana çıkmaktadır. Özellikle İslam ve Hristiyanlık dönemlerinde önemli ibadet yerlerini içerisinde barındıran şehirde gezebileceğiniz yerleri hayal bile edemeyeceksiniz. Ama merak etmeyin! Onlarca farklı seçenek arasından mutlaka görmeniz gereken yerleri sizin için işaretledik. Elbette listemizde yer almayan bölgelerde görülmeye değer cinsten. Ancak listede bulunan bu 30 önemli bölgeyi ziyaret etmeden Gaziantep’e veda etmeyin.

Gaziantep köklü tarihi, kahramanlık öyküleri, zengin gastronomisi ve kazılarda bulunan önemli eserleriyle ülkemizin çeşitli kültürlerini en iyi şekilde yansıtıyor. Hatta şehirde yer alan bazı bölgeler UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde kendine yer buluyor. Gaziantep’in benzersiz lezzetlerini tadarken şehirde gezmeyi unutmayın diye sizin için harika bir gezi rotası oluşturduk. İşte 30 farklı bölgeden oluşan Gaziantep gezilecek yerler listesi!

Gaziantep Gezilecek Yerler

Dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan, direkt olarak içeriğimizin detay kısmına geçiş yapalım. İşte, okuyarak gitmeniz gereken yerler hakkında bilgi edinebileceğiniz Gaziantep gezilecek yerler listesi…

 

Gaziantep Kalesi

Gaziantep Kalesi
Gaziantep Kalesi

Gaziantep Kalesi, tarihten bu yana zarar görmeden ayakta kalmayı başaran nadir kaleler arasında yer almaktadır. Alleben Deresi’nin güney kanadında bulunan kale, düz ovanın ortasında bulunan 20-30 metrelik yüksekliğe sahip bir tepeye inşa edilmiştir. Bu durum hem kalenin birçok alandan görülmesine hem de kaleden bakıldığında daha geniş bir gözlem alanı sunmasına sebebiyet vermiştir. Gaziantep Kalesi’nin ilk yapılış amacı kale olarak savunma işlevi görmesi değildir. Romalılar döneminde yapılan yapı ilk başlarda gözetleme kulesi olarak kullanılırdı. Bizanslılar döneminde yapılan büyültme ve onarım çalışmaları doğrultusunda Gaziantep Kalesi bugünkü görünümünü kazanmıştır.

 

Rumkale

Rumkale
Rumkale

Günümüzdeki adını almadan önce Antik dönemden bu yana farklı isimlere sahip olan Rumkale, Fırat Nehri ile Merzimen Çayı’nın kesiştiği bölgede, yüksek kayalıkların üzerindeki bir tepeye inşa edilmiştir. Hz. İsa’nın Hıristiyanlık dinini yayması için görevlendirdiği 12 yardımcıdan birisi olan Yohannes’in Rumkale’ye yerleşmesinin ardından, Rumkale Hıristiyanlar için önemli bir yer haline gelmiştir. Beyrut’a götürülen İncil kopyalarının ilk başta Rumkale içerisinde bulunan bir mağarada saklandığına inanılmaktadır. İçinde birçok tarihsel yapıyı bulunduran Rumkale’de, Aziz Nerses Kilisesi ve Barşavma Manastırı gibi önemli yapılar yer almaktadır.

 

Zeugma Mozaik Müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi
Zeugma Mozaik Müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi, sanatsal açıdan ülkemizin en zengin müzelerinden birisidir. Hatta o kadar geniş bir sanat yelpazesine sahiptir ki günümüzde birçok turist Türkiye’ye sadece bu müzeyi incelemek için gelmektedir. Sanat tarihine, arkeolojiye ve kültür eserlerine merak duyan ziyaretçiler Zeugma Mozaik Müzesini sıklıkla ziyaret etmektedir. Müzenin büyük eser kitlesinin yanı sıra binası da görkemli ve büyük bir yapıdadır. Bu özellikler doğrultusunda müze, dünyanın en büyük sanat müzelerinin arasında gösterilmektedir. Müzede sadece mozaik eserler değil aynı zamanda tarihi önem taşıyan heykeller, taş yapıtlar, sütunlar ve çeşmeler de sergilenmektedir. Mozaik eserleri haricinde ziyaretçilerin müzede en çok ilgisini çeken eser; Savaş Tanrısı Ares’in günümüze kadar hiç bozulmaya uğramamış heykelidir.

 

Şahinbey Milli Mücadele Müzesi

Şahinbey Milli Mücadele Müzesi
Şahinbey Milli Mücadele Müzesi

Kurtuluş Savaşı’nda önemli bir yer tutan Gaziantep’in direnişi, Şahinbey Milli Mücadele Müzesi’nde tüm detaylarıyla gözler önüne seriliyor. Şehrin “Gazi” ünvanını almasına da sebep olan Fransız ve İngiliz işgalcilerine karşı vermiş oldukları amansız mücadele, o dönemdeki hissiyatın daha iyi anlaşılması ve yeni nesillere aktarılmasında önemli bir rol oynuyor. Müze, toplamda 12 tarihi odadan ve en alt kısmında bulunan mağara yapılı eser sergilerinden oluşmaktadır. Kurtuluş Savaşı dönemlerinden kalıntılar, üç boyutlu canlandırmalar ve esere uygun ses efektleriyle dönemin atmosferini daha yakından hissetmenize olanak sağlıyor. Şahinbey Milli Mücadele Müzesi içerisinde bölge halkının savunmada kullandığı tüfek, kılıç, kazma ve kürek gibi aletler sergilenirken düşmanlardan kalan silah parçaları da müzede sergileniyor.

 

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi
Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi

Gaziantep’in en eski yerleşim yerlerinden biris olan Bey Mahallesi’nde tarihi bir Antep evi üzerine kurulmuş müzede 18. Yüzyılın başlarından bu yana üretilmiş olan nadir oyuncaklar sergileniyor. Türkiye’de oyuncak müzelerinin sayısının az olmasıyla birlikte Gaziantep bu müzeler arasında ülkenin 4. Oyuncak müzesine sahiptir. Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi’nde 1700 ila 1990 yılları arasında el yapımı ve seri üretim olarak tasarlanmış 600 kadar oyuncak bulunmaktadır. Müze içerisinde farklı konseptlerde dokuz farklı sergi teması yer almaktadır. Genellikle çocukların ilgilisini çeken müze, oyuncağa meraklı yetişkinler tarafından da ilgi görmektedir.

 

Emine Göğüş Mutfak Müzesi

Emine Göğüş Mutfak Müzesi
Emine Göğüş Mutfak Müzesi

Gaziantep günümüzde mutfağıyla ünlü en önemli şehirlerden birisidir. Bu mutfak zenginliği, geçmişte bölgeden çok sayıda kültür ve medeniyetin geçmesinden kaynaklanmaktadır. Sofraya koyulan yemeklerin tarladan toplanan hammaddelerden başlatılarak titizlikle hazırlanması ve bu sürecin bir miras niteliğinde atalardan yeni nesillere aktarılması Gaziantep’in mutfak mirasını oluşturmuştur. Zengin bir mutfak kültürüne sahip Gaziantep, bu damak tadına hitap eden serüvenini bir müze sayesinde gözler önüne sermektedir. 1904 yılında ülkemizin ilk Turizm ve Tanıtma Bakanları arasında yer alan Ali İhsan Göğüş’ün de doğduğu konak, 2008 yılında yapılan gerçekleşen restorasyonun ardından ziyaretçilere açılmıştır. Müze içerisinde günümüzde bir çoğumuzun bilmediği araç – gereçler ve mutfak malzemeleri sergilenmektedir. Emine Göğüş Mutfak Müzesi ülkemizde açılan ilk mutfak müzesidir.

 

Gaziantep Hamam Müzesi

Gaziantep Hamam Müzesi
Gaziantep Hamam Müzesi

Gaziantep Hamam Müzesi 1577 yılında Lala Mustafa Paşa tarafından inşa ettirilen külliyenin içerisinde yer almaktadır. Külliyenin hamam bölümü olarak uzun yıllar boyunca hizmet veren yer, ülkemizdeki tarihi hamam kültürünü en iyi şekilde yansıtan örneklerden birisidir. Uzun yıllar boyunca hamam olarak kullanılan bölüm, 2015 yılında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleriyle yenilenmiş ve büyük bir restorasyon geçirmiştir. Bu düzenlemeler sonrasında Hamam Müzesi olarak ziyaretçi kabulüne başlamıştır. Osmanlı dönemindeki hamam kültürünü en iyi şekilde yansıta müze içerisinde o dönemde kullanılmış hamam eşyaları, soğukluk, ılıklık ve sıcaklık bölümleri, dönemin hamam adetleri ve balmumundan oluşturulmuş heykeller yer almaktadır.

 

Gaziantep Arkeoloji Müzesi

Gaziantep Arkeoloji Müzesi
Gaziantep Arkeoloji Müzesi

Gaziantep’in işlek yerlerinden birisi olan İstasyon Caddesi’nde bulunan Gaziantep Arkeoloji Müzesi, bölgede yapılan kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkan ve ücret karşılığında satın alınan eserleri bünyesinde barındırır. Alt Paleotilik Dönem’den bu yana devamlı olarak onlarca medeniyete ev sahipliği yapan Gaziantep’te her dönemden farklı kültürleri yansıtan eserler bulunmuş. Bu eserlerin bulunmasının ardından müze çalışmaları ilk kez 1944 yılında yapılmıştır. 1969 tarihinde İstiklal Caddesi üzerinde açılan müzeye, zamanla yeni eserler eklenmiş ve mozaik eserlerinde bulunup buraya getirilmesiyle müze alanı yetersiz kalmıştır. Bunun üzerine mozaik eserler Zeugma Mozaik Müzesi’ne götürülmüş ve Arkeoloji müzesi yeniden yapılandırılmıştır.

 

Yesemek Açık Hava Müzesi

Yesemek Açık Hava Müzesi
Yesemek Açık Hava Müzesi

Gaziantep şehrinin İslahiye ilçesindeki Yesemek Köyü’nün civarlarında bulunan Yesemek Açık Hava Müzesi içinde 1-10 ton arası farklı ağırlıklara sahip toplam 518 heykel ve taş yapıt yer almaktadır. 110 bin metrekarelik geniş bir arazi üzerine kurulmuş, açık havada yeşilliklerin arasında tarihi önem taşıyan yüzlerce eserin bulunduğu müze, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi içerisinde kendisine yer bulmuştur. Açık Hava Müzesi’nde ki hemen hemen tüm eserlerin üzerinde çeşitli işlemeler ve figürler yer almaktadır. 3 bin yıllık bir tarihe dayanan müze her yıl binlerce turistin yakından incelemek için ziyaret ettiği bir bölgedir. Yesemek Açık Hava Müzesi bahçesinde ayı adam, savaş arabası ve aslan gibi önemli eserler yer almaktadır.

 

Gaziantep Atatürk Anı Müzesi

Gaziantep Atatürk Anı Müzesi
Gaziantep Atatürk Anı Müzesi

Atatürk Anı Müzesi, Gaziantep’in tarihi açıdan önem taşıyan Bey Mahallesi sınırlarında yer almaktadır. Müze iki farklı alandan oluşmaktadır. İlk binada Atatürk’ün bir dönem konaklığı odanın bir benzeri ve kendisinin o dönemde kullandığı gerçek eşyaları bulunmaktadır. Müzenin ikinci binasında ise Atatürk Araştırma Kitaplığı ve Antep Savunması tarihinin sözlü ve sinevizyon yöntemleriyle anlatıldığı bir bölüm yer almaktadır. Ayrıca ikinci binada Antep Savunması döneminde bölge halkının kullandığı eşyalarda ziyaretçilerin incelmesi için sergideki yerini almıştır. Atatürk Anı Müzesi’ni ziyaret edenler Atatürk odasında, Mustafa Kemal Paşa’nın kahve içtiği fincan gibi birçok orijinal eseri yakından inceleme fırsatı bulabilirler.

 

İslam Bilim Tarihi Müzesi

İslam Bilim Tarihi Müzesi
İslam Bilim Tarihi Müzesi

Şahinbey ilçesinde bulunan İslam Bilim Tarihi Müzesi’nde, eski dönemlerde yürütülmüş İslami çalışmaları, bilimsel deneyleri ve o dönemde yapılan icatları görebilmek mümkündür. Müslüman bilim adamlarının yaptığı çığır açan ve dönem için oldukça önemli bir yer tutan coğrafi, astronomi, fizik, tıp alanlarındaki çalışmalara da müzede rastlayabilirsiniz. İslam Bilim Tarihi Müzesi, ziyaretçilere o dönemin ambiyansını hissettirmek adına tasarımsal olarak bu doğrultuda inşa edilmiştir. Tarihi bir yolculuğa çıkacağınız müzede, eski tarihlerde yapılan çalışmalar ve eserler size muhteşem bir keşif deneyimi yaşatacaktır.

 

Zeugma Antik Kenti

Zeugma Antik Kenti
Zeugma Antik Kenti

Zeugma Antik Kenti, Nizip ilçesi sınırlarında bulunan Belkıs Köyü içerisinde yer almaktadır. Zeugma, Asur Ticaret Kolonileri döneminden bu yana bölgenin ortasından geçen Fırat Nehri’ni aşmak isteyen ticari kervanların ve askeri birliklerin kullandığı bir geçiş noktasıdır. Zeugma bölgesinin adı da zaten geçiş noktası anlamına gelmektedir. Zeugma, Büyük İskender döneminin önemli generallerinden birisi olan I. Seleukos tarafından inşa ettirilen bu kentin büyük bir bölümü, günümüzdeki Birecik Barajı’nın bulunduğu bölgede sular altında kalmıştır. Suların dışında kalan ve içerisinde çeşitli yapı tabyaları ve sütunları koruma altına alınmıştır. Yaklaşık 20 bin metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen kentin içerisinde bulunan eserler bazı bölgelerde açık havada bazı bölgelerde ise üzeri kapalı bir yapının içinde sergilenmektedir.

 

Karkamış Antik Kenti

Karkamış Antik Kenti
Karkamış Antik Kenti

Karkamış Antik Kenti, MÖ 6000 ile MÖ 1. Binyıl tarihleri arasında kurulmuştur. Cilalı Taş Devri ve Bakır Çağı gibi önemli dönemleri görmüş antik kent, Karkamış Muharebesi gibi dönemin savaş olaylarına da tanıklık etmiştir. Karkamış bölgesinde sonuncuları 1881 ve 2011 yılları arasında yapılmış arkeolojik kazı çalışmaları doğrultusunda dönemin yaşam biçimini yansıta eserlere rastlanmıştır. Genellikle taş yapıtlardan oluşan antik kent içerisinde kabartmalı ve işlemeli eserler açık alanda sergilenmektedir. Ortaya çıkan bu eserler doğrultusunda dönemin giyinme kültürüne ve yaşam tarzlarına ilişkin bilgiler daha net olarak anlaşılabilmiştir. Tarih kültürüne ve gezisine ilgi duyanların Gaziantep gezilecek yerler listemizde bulunan Karkamış Antik Kenti’ni ziyaret ederek yakından incelemelerini tavsiye ederiz.

 

Dülük Antik Kenti

Dülük Antik Kenti
Dülük Antik Kenti

Gaziantep’in merkez sayılabilecek bir konumunda yer alan Dülük Antik Kenti, “Antik Kent” ve “Kutsal Alan” bölümleriyle iki farklı bölgeden oluşmaktadır. Araştırmalara göre tarihteki ilk yerleşimi 600 bin yıl öncesine kadar uzanan kentin, “Antik Kent” olarak adlandırılan kısmı Keber Tepesi’nde bulunurken “Kutsal Alan” bölgesi ise Dülük Baba Tepesi’nde konumlanmaktadır. Antik kent içerisinde o dönemin yaşamını kolaylaştırmak için kullanılan aletler ve bu aletlerin üretiminin yapıldığı çeşitli atölyeler bulunmuştur. Dülük bölgesinde Hitit döneminden başlayarak 7.yüzyıla kadar Başpiskoposluk devam ettirilmiştir. Müze içerisinde insan heykelleri ve alt kısımlarda yerleşik olarak yaşandığının kanıtı olan “Şarklı Mağara” gibi alanlar yer almaktadır.

 

Tilmen Höyük

Tilmen Höyük
Tilmen Höyük

Tilmen Höyük, Hattuşa’dan sonra bilinen en görkemli Hitit şehirlerinden birisi olarak anılmaktadır. 1959-2003 tarihleri arasında yapılan kazı çalışmalarının doğrultusunda, bölgede Mezopotamya ve Suriye kültürlerini yansıtan kalıntılar bulunmaktadır. Bölgenin genel olarak tabakalanmasını inceleyecek olursak; Roma, Bizans, İslami Dönemler, Tunç Çağları ve Demir çağı gibi dönemlerden kalan bulgulara rastlandığını söyleyebiliriz. Günümüzde hala onarım ve kazı çalışmaları belirli dönemlerde devam etmektedir. Tescil tarihi 1988 olan Tilmen Höyük, 225 metre çağında bir genişliğe sahiptir. Höyük içerisinde büyük taşlardan meydana getirilmiş işlemeli eserler ve 8 metre yüksekliğe sahip kuleler yer almaktadır.

 

Gaziantep Hayvanat Bahçesi

Gaziantep Hayvanat Bahçesi
Gaziantep Hayvanat Bahçesi

Gaziantep Hayvanat Bahçesi, Burç Ormanı olarak bilinen şehrin koruma altına alınmış değerli bölgesinde yer almaktadır. Orman içerisinde bin dönümlük araziye inşa edilen hayvanat bahçesi aynı zamanda Türkiye’nin en geniş yüzey alanına sahip hayvanat bahçesi olma ünvanını kazanmıştır. Hayvanat bahçesinde yer alan canlılar için yaşamlarını sürdürebilmeleri adına özel alanlar inşa edilmiştir. Bu alanlar türe göre açık veya kapalı olarak ayrılmıştır. Görkemli bir akvaryumunda yer aldığı bahçede aynı zamanda kafeterya gibi dinlenme alanları da mevcuttur. İçerisinde farklı türlerdeki hayvanların yer aldığı Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nde ilgi gören hayvanlardan bazıları şunlardır;

  • Zürafa
  • Deve
  • Zebra
  • Kanguru
  • Aslan & Kaplan
  • Jaguar & Puma
  • Akvaryum Canlıları
  • Kuş Türleri

 

Bakırcılar Çarşısı

Bakırcılar Çarşısı
Bakırcılar Çarşısı

Tahmini olarak 19. Yüzyıl civarlarında yapıldığı bilinen Bakırcılar Çarşısı şehrin önemli ticaret merkezlerinden birisidir. Taşlardan oluşturulan sokakların ve ahşap ile kaplanan dükkanları sayesinde otantik ve eski dönem ambiyansını yansıtan çarşıda çeşitli ürünlerin satışı yapılmaktadır. İsmi her ne kadar Bakıcılar Çarşısı olsa da dükkanlarda bölge esnafı tarafından el emeği ile üretilmiş ürünlerde satılmaktadır. Kısmen üzeri kapalı olan çarşı, tek kattan oluşan ve bitişik dükkanların yer aldığı bir sokak görünümüne sahiptir. Geçmişten günümüze kadar yöre halkı tarafından kullanılan bakır temalı ürünlerin bu kompleks içerisinde üretilmesi, bölgeyi Bakırcılar Çarşısı adının verilmesine sebep olmuştur.

 

Zincirli Bedesten

Zincirli Bedesten
Zincirli Bedesten

İri kesme taşlardan oluşturulan ve Tarihi Osmanlı mimarisinin ön plana çıktığı Zincirli Bedesten, Darendeli Hüseyin Paşa tarafında 1718 tarihinde inşa ettirilmiştir. Halk arasında Zincirli Bedesten olarak adlandırılan bölgenin asıl ismi de Hüseyin Paşa Bedesteni’dir. Bedestenin güney kapısında Kusuri tarafından yazılmış bir kitabe bulunmaktadır. Kitabede geçen bilgilere göre o dönemlerde 80 adet dükkan bulunmaktaydı. Yakın dönemlerde tek katlı olan bu bedestenin üzerine bir kat çıkılarak adliye bölümü de yerleştirilmiştir. Ancak çıkan büyük bir yangının ardından sonradan eklenen bu alan kullanılamaz hale gelmiştir. Ticaretin oldukça yoğun olarak faaliyet gösterdiği Zincirli Bedesten, 2008 yılında aslına uygun olarak restorasyon geçirmiştir.

 

Almacı Pazarı

Almacı Pazarı
Almacı Pazarı

Gaziantep şehrinin en eski ticaret merkezlerinden birisi olan Almacı Pazarı, 250 yıllık bir geçmişe dayanmaktadır. Ahilik kültürünü yansıtan çarşı içerisinde dükkanların kuşaktan kuşağa aktarılarak hizmet vermeye devam ettiği bilinmektedir. Baharat kokularının ahenk içerinde etrafa yayıldığı Almacı Pazarı, yörenin yemek kültürünü yansıtan ve sofralarında yer bulan lezzetlerin satıldığı bir çarşıdır. Alma yani elma adının geçtiği çarşı içerisinde ilginç olarak hiç elma satılmamaktadır. Bölgede hiç elma yetişmediğinden dolayı elmalar bu çarşıya şehir dışından getirilip bir camekan içerisinde hediyelik olarak satılırdı. Genellikle hastalara götürülen bu elmalar, şehirde yetişmediği ve sadece bu pazarda satıldığı için Alma (Elma) Pazarı adını almıştır.

 

Kurtuluş Camii

Kurtuluş Camii
Kurtuluş Camii

1892 yılında Sarkis Taşçıyan tarafından inşa edilen, günümüzdeki adıyla Kurtuluş Camii’nin yapılış amacı camii olarak hizmet vermesi değildir. Yapı ilk olarak St.Mary adıyla da anılan Valide Meryem Kilisesi olarak yapılmıştır. Bu kilise aynı zamanda 1920’li yıllar tibariyle hapishane olarak da kullanılmaya başlamıştır. Kilise yüz yıl boyunca kullanılmasının ardından 1980’li yıllarda camiye dönüştürülmüştür. Bu restorasyon döneminde yapı, eski ihtişamlı halinden ödün vermemiştir. Eski yapısında yer alan çan kuleleri yarıdan itibaren yıkılmış yerine gövdesinde balkon bulunan minareler dahil edilmiştir. Aynı zamanda çan kulesinden çevrilen minarenin yanına bir yenisi daha sıfırdan inşa edilerek eklenmiştir.

 

Ömeriye Camii

Ömeriye Camii
Ömeriye Camii

Ömeriye Camisi Gaziantep’e inşa edilen ilk camidir. Caminin çok eski olmasından dolayı yapılışına dair bir kitabeye rastlanmamıştır. Bu doğrultuda caminin hangi yılda kim tarafından inşa edildiği de net olarak bilinmemektedir. Ancak söylentilere göre caminin Hz. Ömer döneminde inşa edildiği belirtilmektedir. Ömeriye Camisine dair kesin olarak kabul edilen tek bilgi 1210 yılında caminin restorasyona uğradığıdır. Caminin üst kısmında bir kubbenin yer almasıyla birlikte minare kısmı caminin giriş tarafına doğru yapılmıştır. Ayrıca caminin belirli bölümlerinde Antep savunması döneminden kalma mermi ve şarapnel izleride görülebilmektedir. Gaziantep gezilecek yerler listesinde İslami açıdan önemli bir yer tutan Ömeriye Camisini ziyaret ederek, bu eski yapıyı ve savaş döneminden kalma izleri yakından görmenizi tavsiye ederiz.

 

Pişirici Kasteli ve Mescidi

Pişirici Kasteli ve Mescidi
Pişirici Kasteli ve Mescidi

Anadolu Türk Mimarisinde önemli bir yer tutan kastel yapıtları sadece Gaziantep’te yer almaktadır. Kastelin yapılış amacı çevresindeki evlerin su ihtiyacını karşılamasıdır. Pişirici Kasteli, bu yapılar arasında öne çıkan ve benzerine az rastlanan bir yerdir. Pişirici Kasteli halkın ortak kullanıma açık olarak hizmet vermekteydi. Çevresinin içme su ihtiyacını karşılamakla birlikte insanlar burada ücret ödemeden yıkanabilirlerdi. Kastelin 13. Yüzyıl döneminde inşa edildiği bilinmektedir. Kesme taşlardan inşa edilen kastel içerisinde tuvalet, havuz ve banyo gibi alanlar da bulunmaktadır. Sivri kemerli giriş bölümlerinin tam ortasında uzun yıllardır kaynamaya devam eden su birikintisi görmek mümkündür.

 

Gaziantep Botanik Bahçesi

Gaziantep Botanik Bahçesi
Gaziantep Botanik Bahçesi

Gaziantep Botanik Bahçesi, 2009 tarihinde belediye çalışmaları kapsamında 17 dönümlük arazi üzerine inşa edilmiştir. Bahçenin asıl kuruluş amacı hem Gaziantep’in hem de dünyanın önemli floralarının bir koleksiyonunu oluşturmak, bu koleksiyonu geliştirmek ve ziyaretçileri konu hakkında bilgilendirmektir. Gaziantep Botanik Bahçesi, bir gezi alanının yanı sıra eğitimler için de kullanılmaktadır. Şehirde bulunan ilkokul, ortaokul ve üniversite öğrencileri bahçede yetişen bitkiler üzerine eğitim almaktadır. Bahçede yer alan bitki türlerinin üzerinde cinsine ve detaylarına dair bilgi verici etiketler bulunmaktadır. Bu doğrultuda bitkilerin anlaşılabilmesi ve tanınabilmesi daha olağandır. Bahçe içerisinde bin farklı bitki türü bulunmakla birlikte Gaziantep Botanik Bahçesi, günümüze kadar 15 ödüle layık görülmüştür.

 

14 Şehit Anıtı

14 Şehit Anıtı
14 Şehit Anıtı

Şahinbey ilçesinin Çakmak Mahallesi’nde bulunan 14 Şehit Anıtı’nın çok değerli bir hikayesi vardır. Fransız işgalcilere karşı Antep savunmasının devam ettiği dönemlerde bölgede çatışan Şahinbey ve silah arkadaşlarının yiyecekleri tükenmişti. Bölgedeki eli silah tutan tüm erkekler düşmana karşı savaşmaya gittikleri için erzakları götürebilecek kimse bulunmuyordu. Yaşları 12 ile 14 arasında değişen 14 kahraman çocuk bu zorlu ama asil göreve tabi oldular. Erzakları yüklenip yola çıkan çocuklar geceyi geçirmek için Dokurcum Değirmeni bölgesinde durakladılar. Ancak Fransız işgalcilerde bu bölgede konuşlanmıştı. Gece yarısı çocuklara rastlayan işgalciler tüm çocukları acımadan kurşuna dizdiler. Bu da yetmezmiş gibi süngülerini çıkaran düşmanlar çocukları saldırmaya devam etti. Olay sonucu 14 kahraman Türk çocuğu şehit oldu. Çocukların şehit edildiği bölgeye günümüzde bir anıt inşa edildi.

 

Tarihi Gümrük Hanı

Tarihi Gümrük Hanı
Tarihi Gümrük Hanı

Vakıflar kaydına göre 1873-1878 tarihleri arasında Hacı Ömer Efendi tarafından inşa ettirilen Tarihi Gümrük Hanı, Gaziantep Kalesi çevresinde yer almaktadır. Hanın alt kısmında çeşitli mekanlar, hayvanlar için ahırlar ve eşyaları istiflemek için depolar yer almaktadır. İki kattan oluşan Gümrük Han’ının üst katında ise yolcuların konakladığı odalar bulunmaktadır. 2011 yılında aslına uygun bir şekilde yeniden restorasyon göre yapı içerisinde, günümüzde el sanatları kültürü yaşatılmaktadır. Han içerisinde el yapımı ürünler yapılarak ziyaretçiler için satışa çıkarılmaktadır. Günümüzde eski halinde olduğu gibi aktif olarak hizmet vermesi sebebiyle Tarihi Gümrük Han’ı “Yaşayan Müze” olarak bilinmektedir. Han içerisinde bugün kültürü yaşatılan bazı geleneksel ürünler ve meslekler şunlardır;

  • Gümüş Ürünler
  • Tesbihçilik
  • Mozak Eserler
  • Takunya
  • Eski Gelinlik Salonu
  • Cam Üfleme
  • Bakır İşleme

 

Dülükbaba Tabiat Parkı

Dülükbaba Tabiat Parkı
Dülükbaba Tabiat Parkı

Gaziantep’in ön plana çıkan mesire alanlarından birisi olan Dülükbaba Tabiat Parkı, ziyaretçilerin uğrak noktasıdır. 2011 yılında açılışı yapılan parkta 1950’li yıllarından bu yana ağaçlandırma çalışmaları yapılmaktadır. Şehir merkezine 8 kilometre uzaklıkta bulunan park içerisinde orta büyüklükte bir gölet yer almaktadır. Yeşillikler içerisinde harika bir doğa deneyimi yaşatan parkta farklı türlerde bitki ve hayvana rastlamakta mümkündür. Parkın ekosistemine değinecek olursak floralar geçmişten günümüze bölgeye ekilerek oluşturulmuş, faunalar ise doğal ortamlarında yaşamlarını sürdürmektedir. Dülükbaba Tabiat Parkı’nda bulunan bazı bitki ve hayvanlar şunlardır;

  • Karaçam
  • Çakal Eriği
  • Palamut Meşesi
  • Zahter
  • Kiraz
  • Acıbadem
  • Karga
  • Keklik
  • Tavşan
  • Doğan ve Şahin

Not: Hayvanlar tabiat parkının çevresinde doğal ortamlarında yaşadığından sıkça rastlamak mümkün değildir.

 

Erikçe Kent Ormanı

Erikçe Kent Ormanı
Erikçe Kent Ormanı

Erikçe Kent Ormanı, Gaziantep içerisinde keyifle vakit geçirebileceğiniz bir alandır. 214 hektarlık bir arazi üzerine inşa edilen bu yapı çeşitli ağaçlardan ve bitkilerden oluşan yeşillik bir alanda yer almaktadır. Erikçe Kent Ormanı içerisinde çeşitli etkinlik ve gezi alanları bulunmaktadır. Çam ağaçlarının size sıklıkla eşlik ettiği bölgede piknik ve mangal yapmak mümkündür. Ayrıca işinizi kolaylaştırmak adına bu etkinlikler için özel olarak yapılmış Barbekü alanları mevcuttur. Manzarayı seyretmek için seyir terasları, çocukların eğlenip spor yapabilecekleri macera parkı alanları, suni kayak merkezi ve göletler ziyaretçilere daha verimli vakit geçirme imkanı sunmaktadır. Su sesleri ve yeşilliklerin arasında huzur bulacağınız bu muhteşem bölgeye mutlaka uğramanızı öneririz.

 

Gaziantep Masal Parkı

Gaziantep Masal Parkı
Gaziantep Masal Parkı

Gaziantep Masal Parkı çocuklar için eşsiz bir deneyim ve eğlenceli vakit geçirebilme imkanı sağlıyor. 2008 yılında sınırları 80 dönüme varan bir arazi üzerine yapılan Masal Parkı, çocuğu olan ailelerin mutlaka ziyaret etmesi gereken yerlerden birisidir. Masal Parkı iki bölümden meydana gelmektedir. İlk bölümde dünyaca tanınan çeşitli masal kahramanlarının heykelleri yer alırken ikinci bölümde ise çocukların eğlenmesi için tahsis edilen oyun alanları yer alıyor. Sadece güzel bir gezintiyle sınırlı kalmayan bu görkemli park içerisinde çocukların sesli olarak masalları dinleyebilecekleri alanlarda bulunuyor. İçerisinde barındırdığı gezi ve dinlenme alanlarıyla yetişkinlerinde uğrak noktası olan Masal Parkı kesinlikle şehirde gezilmesi gereken bir yer olarak belirtiliyor. İşte Masal Parkı içerisinde heykelleri bulunan bazı masal kahramanları;

  • Nasreddin Hoca
  • Keloğlan
  • Pamuk Prenses
  • Shrek
  • Şirinler

 

Parkantep Harikalar Diyarı

Parkantep Harikalar Diyarı
Parkantep Harikalar Diyarı

Parkantep Harikalar Diyarı 2008 yılında açılmış ve ülkemizin ilk Tema Park-Eğlence Parkı olma özelliğine sahiptir. 120 bin metrekare gibi oldukça geniş bir alana hitap eden tesis içerisinde çeşitli aktivite alanları ve parkurlar mevcuttur. Girişlerin ücretli olduğu ve çocuklar için unutulmaz anılar bırakacak olan Parkantep Harikalar Diyarı, 13 farklı eğlence ünitesinden oluşmaktadır. Üniteler hakkında bilgi vermeden önce tesis içerisinde mescit, restoran, kafeterya ve bebek bakım odası gibi alanların bulunduğunu belirtmek isteriz. Çok sayıda eğlence ve aktivite alanına sahip Parkantep içerisinde yer alan bazı ünite alanları şunlardır;

  • Su Kızağı
  • Dağ Kızağı
  • At Biniciliği
  • Rafting
  • Korku Tüneli
  • Aile Treni
  • Çeşitli Çocuk Oyun Alanları

 

Tarihi Antep Evleri

Tarihi Antep Evleri
Tarihi Antep Evleri

Tarihi Antep Evleri’ni görmek için en güzel yer Tarihi Bey Mahallesi’dir. Günümüzde hala ilk günkü yapıt ve sokaklarıyla yer alan mahallede hemen hemen tüm evler birbirleriyle benzer özellikler taşımaktadır. Evlerin geneli iki kattan oluşmakla birlikte, yapımında kullanılan taşlar, pencereler ve giriş kapıları benzerlik göstermektedir. Dar sokaklarında gezerken tarihi daha yakından hissedeceğiniz alanda mutlaka bir tura çıkmalısınız. Bazı yapılar günümüzde küçük restorasyonlar görse de hala ilk günkü haliyle karşımıza çıkıyor. Bir şehri önemli kılan özelliklerinden birisi de doğal güzellikleri ve tarihi yapılarının yanı sıra yerleşim yerlerinin görünümüdür. Bu sebeple Gaziantep gezilecek yerler arasında yer verdiğimiz Tarihi Antep Evleri’ni kesinlikle görmeden şehirden ayrılmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu