İznik Gezilecek Yerler (En İyi 26 Yer)

Görmeden dönmemeniz için İznik gezilecek yerler arasından en iyi 26 yeri sizin için belirledik.

Oldukça köklü geçmişe sahip bir kent olan İznik gezilecek yerler, siz değerli okurlarımızın da severek ve gönül rahatlığıyla tercih edebileceği standartlara sahiptir. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı açısından çok büyük bir öneme sahip İznik ilçesi, tüm bu medeniyetlerin hakimiyetine dahil olmuş önemli bir kentimizdir. Ayrıca Türkler, Anadolu’ya geldiklerinde ilk başkentlerinden biri olarak İznik’i seçmişlerdi. Bursa ilimizin en güzel ilçelerinden biri olan İznik, gezilecek yerler bakımından tarihi kısımların ön plana çıktığı bir kenttir. Elbette ki tarihi yerlerin yanı sıra, İznik’in doğal güzellikleri de bu listeye dahil olmakla birlikte, siz değerli ziyaretçileri için envai çeşit gezi rotası seçeneği çıkmaktadır. İşte biz de bu içeriğimizde size İznik gezilecek yerler tanıtımı yapacak ve ilçeye gerçekleştirilen ziyaretiniz için size gezi rehberliği yapacağız. O halde dilerseniz hiç vakit kaybetmeden, İznik’te gezilip görülecek yerlerin detay kısmına geçiş yapalım.

İznik Gezilecek Yerler

Dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan, direkt olarak içeriğimizin detay kısmına geçiş yapalım. İşte, okuyarak gitmeniz gereken yerler hakkında bilgi edinebileceğiniz İznik gezilecek yerler listesi…

 

Ayasofya Camii ve Müzesi

İznik Ayasofya Camii ve Müzesi
İznik Ayasofya Camii ve Müzesi

İznik gezilecek yerler listemize ilk olarak tanıdık bir mekanla başlamak istiyoruz. Aynı isme sahip olan bir diğer nokta da İstanbul gezilecek yerler arasında bulunan İznik Ayasofya Camii ve Müzesi, ilçenin 4 farklı giriş kapısının orta kısmında yer almaktadır. Yapıldığı dönemden sonra kilise olarak kullanılan Ayasofya, 1331 yılında Orhan Gazi’nin İznik bölgesini fethetmesinden sonra camiye dönüştürülmüştür. Çeşitli restorasyon ve yenileme çalışmalarının ardından günümüze kadar sapasağlam bir şekilde gelmeyi başaran Ayasofya Camii ve Müzesi, hem hristiyan ve hem de müslüman vatandaşlar için büyük öneme sahip.

 

Yeşil Camii

İznik Yeşil Camii
İznik Yeşil Camii

Tarihi yerleri bakımından oldukça meşhur olan İznik ilçesinde şimdi de bambaşka güzelliğe sahip Yeşil Camii’ye doğru yola çıkalım. Özellikle de minare yapısıyla dikkat çeken ve bu yapılarda turkuaz ağırlıklı çinilerin hakim olduğu Yeşil Camii, daha geniş çaplı düşünecek olursak direkt olarak Bursa ilinde inşa edilmiş olan ilk Osmanlı yapıtları arasında gösterilir. Sizler de Lefke Kapısı’na yakın bir konumda olan bu camiyi ziyaret edip o müthiş mimarisini inceleyebilirsiniz.

 

İznik Müzesi

İznik Müzesi
İznik Müzesi

İznik ve hatta Bursa gezilecek yerler arasında gösterebileceğimiz ve büyük öneme sahip olan İznik Müzesi binası, 1388 yılında I. Murad’ın annesi Nilüfer Hatun adına yaptırılmış olan bir imarethaneydi. Ve bu bina, 1960 yılında müzeye dönüştürülmesiyle birlikte o yıllardan itibaren de hakın ziyaretine açık bir yer olarak kullanılmıştır. İznik ilçesi ve çevre bölgelerinde bulunmuş ve keşfedilmiş olan tarihi eserler, bu müzede sergilenmektedir. Siz de İznik Müzesi’ne geldiğinizde buradaki her bir tarihi eseri büyük bir dikkatle incelemek isteyecek, müzede en çok dikkatinizi çekenler ise seramik ve çini eserler olacaktır.

 

İznik Kalesi

İznik Kalesi
İznik Kalesi

Çok uzun yıllar boyunca İznik bölgesinin korunmasını sağlayan bu kale, toplamda 5 kilometrelik bir sur uzunluğuna sahiptir. Kalenin farklı ana kapıları olmakla birlikte, bu kapılara İstanbul, Lefke, Yenişehir ve Göl isimleri verilmiştir. İznik’e gelen her bir misafirin mutlaka gezip görmesini önerdiğimiz İznik Kalesi, gerçekten de çok güzel bir mimariye sahiptir ve biz de siz değerli okurlarımıza bu kaleyi gezip görmenizi özellikle tavsiye ediyoruz.

 

İznik Gölü

İznik Gölü
İznik Gölü

Türkiye’de gezilip görülecek doğal güzellikler dendiğinde akla ilk gelen seçeneklerden biri olan İznik Gölü, özellikle de gün batımı manzaraları ile birlikte ziyaretçilerini adeta büyülüyor. Buraya gelen ziyaretçi sayısındaki fazlalıktan ötürü yetkili kişiler bu gölde çeşitli çalışmalar gerçekleştirmiş ve burayı daha güzel bir hale getirmişlerdir. Sizler de dilerseniz bir tekne kiralayarak İznik’in adeta simgeleşmiş doğal güzelliği olan İznik Gölü üzerinde turlayarak bölgeyi keşfedebilirsiniz.

 

https://www.high-endrolex.com/42

Lefke Kapısı

Lefke Kapısı
Lefke Kapısı

İznik Kalesi’nin en önemli ana kapılarından biri olan Lefke Kapısı, şehrin giriş çıkışlarını kontrol etmek için inşa edilmiştir. Bu kapıyı ziyaret ettiğinizde sahip olduğu o güzel mimariyi gerçekten de çok beğenecek ve yine burada bulunan kitabe ve yazıtları inceleme fırsatı yakalayacaksınız.

 

Keramet Ilıcası

Keramet Ilıcası
Keramet Ilıcası

Keramet Köyü sınırları içersinde yer alan Keramet Ilıcası, İznik ilçesine yaklaşık olarak 25 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Bu ılıcadaki su kükürtlü bir yapıda olmakla birlikte, şifalı olduğuna ve hastalıklara iyi geldiğine yönelik söylemler mevcuttur. Keramet Ilıcası suyu her mevsimde sıcak olmakla birlikte, buraya gelen misafirler için duş, WC, yeme – içme ve konaklama gibi hizmetler de sağlanmaktadır. Eğer sizler de bu ılıcaya gelerek suyundan şifa bulmak istiyorsanız, imkanınızın da elvermesi durumunda hafta içi bir günde gelmenizi tavsiye ederiz. Çünkü burası hafta sonlarında gerçekten de çok kalabalık oluyor.

 

Hacı Hamza Hamamı

Hacı Hamza Hamamı
Hacı Hamza Hamamı

Bursa ilimizin tarihi hamamları arasında gösterilen Hacı Hamza Hamamı, tam 650 yıllık bir geçmişe sahiptir. Aynı zamanda I. Murad Hamamı olarak da bilinen bu yapıt, mimari açıdan da oldukça ihtişamlı bir görünüme sahip. Sizler de tarihi bir hamama gelerek keselenmek ve yıkanmak istiyorsanız, haftanın her bir günü sabah saat 07:00 ile akşam 24:00 arasında Hacı Hamza Hamamı’na gelebilirsiniz.

 

Antik Roma Tiyatrosu

İznik Antik Roma Tiyatrosu
İznik Antik Roma Tiyatrosu

Toplamda 15 bin kişilik kapasiteye sahip olan ve İznik bölgesinin en büyük antik tiyatrolarından biri olarak gösterilen Antik Roma Tiyatrosu, İznik Gölü’nün hemen kıyı noktasında yer alıyor. M.S. 2’inci yüzyılda Bithinya Valisi Plinius tarafından yaptırılmış olan bu tiyatroyu, İznik gezisi esnasında kesinlikle gidip görmeniz gereken bir yer olarak listemize eklemek istedik.

 

İsmail Bey Hamamı

İsmail Bey Hamamı
İsmail Bey Hamamı

Tarihi İznik Kalesi’nin İstanbul Kapısı yakınlarında bir konuma inşa edilmiş olan İsmail Bey Hamamı, 14’üncü yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen bir yapıttır. Tam yapılış tarihi ve kimin tarafından inşa edilmiş olduğu net bir şekilde bilinmeyen bu hamam, çeşitli restorasyon çalışmalarının ardından sağlamlaştırılmış ve halk ziyaretine açık hale getirilmiştir. Siz de İznik’in en tarihi yapıtları arasında yer alan İsmail Bey Hamamı’na giderek, burayı yerinde inceleyebilirsiniz.

 

Evliya Çelebi Bisiklet ve Yürüyüş Yolu

Evliya Çelebi Bisiklet ve Yürüyüş Yolu
Evliya Çelebi Bisiklet ve Yürüyüş Yolu

İznik ilçesinin önemli bir doğal güzelliği olarak bilinen Evliya Çelebi Bisiklet ve Yürüyüş Yolu, aynı zamanda İznik’in en önemli trekking rotaları arasında da gösteriliyor. Bu yol aslında Evliya Çelebi’nin 1671 yılında Mekke’ye hacca gittiği esnada yürümüş olduğu güzergahtır. Evliya Çelebi’nin bu güzergahtan da geçerek Mekke’ye gidiş serüveni, at sırtında tam 22 gün sürmüştür. Ve bu yolun İznik’ten geçen kısmı ise meyve ağaçları ve çiçek bahçeleriyle süslenmiştir. Sizler de bu güzel yola gelerek burada yürüyüş yapıp bisiklet turları düzenleyebilirsiniz.

 

Sansarak Kanyonu

Sansarak Kanyonu
Sansarak Kanyonu

İznik ilçesinin adeta saklı bir doğal güzelliği olan Sansarak Kanyonu, çeşitli doğa yürüyüşleri ve yüzme etkinlikleri düzenleyebileceğiniz muhteşem bir yerdir. Kanyonun toplam uzunluğu tam 7 kilometre olmakla birlikte, kanyon içerisinde yüzülebilecek farklı havuzcuklar, uzunluğu 2 kilometreye yakın ve ilerlemesi pek de kolay olmayan bir yürüyüş parkuru mevcuttur. Kanyonun da içerisinde yer aldığı Sarsarak Köyü ise tam 500 yıllık geçmişe sahip çok tarihi bir yerdir.

 

Kırıntı Köyü

Kırıntı Köyü
Kırıntı Köyü

Aynı zamanda Gürcü Köyü olarak da bilinen bu bölge, özellikle de ilkbahar ve yaz aylarında inanılmaz bir güzelliğe bürünüyor. Köyün ilk kuruluş tarihi 1800’lü yıllara dayanmakla birlikte, buraya ilk olarak yerleşmiş olan Gürcü vatandaşlar, yanlarında kendilerine ait olan bazı torumlardan da getirmiş ve o tohumlar, günümüzde bile tamamen organik bir şekilde ekilmeye devam etmektedir. Elbette güzel bir tatil serüveni geçirmek isteyen herkes, gitmiş olduğu yerde kamp da yapmak ister. Ve sizler de İznik ilçesi tatiliniz esnasında bu güzel köye gelerek buradaki doğal güzellikleri keşfedebilir ve burada dilediğiniz kadar da kamp yapabilirsiniz. Ayrıca Bursa’da kamp yapılacak yerler arayışında olan tatilcilerimiz için de yine Kırıntı Köyü’nü tavsiye edebiliriz.

 

Koimesis Kilisesi

Koimesis Kilisesi
Koimesis Kilisesi

750 yılında Piskopos Hyakinthos tarafından yaptırılmış olan ve tam adı Koimesis Tes Theotokos olan bu kilise, isim anlamı itibariyle Hz Meryem’in ölümü ve göğe yükselmesi tabirini taşımaktadır. Tarihine şöyle bir baktığımızda gerçekten de çok eski bir yapıt olan bu kilise, 1922 yılındaki savaşlarda da ekstra olarak zarar görmüştür. Günümüzde ise bazı kısımları ayakta olan bu kiliseyi gidip ziyaret edebilir ve çok eski yılların mimarisini inceleyebilirsiniz.

 

Senato Sarayı

Senato Sarayı
Senato Sarayı

Büyük çoğunluğu göl suları altında kalmış ve günümüzde çok az bir kısmı gün yüzünde olan bu yapıt, M.S 325 yılında inşa edilmiştir. Ayrıca İmparator Konstantin zamanında Hristiyanlığın kabul edildiği 1. konsilin de bu sarayda düzenlenmiştir. Ve bu konsilin ile birlikte Hristiyanlık dininin kabul ettiği kutsal kitap sayısı dörde indirilmiş ve bu kitaplar ise Matta, Markos, Luka ve Yuhanna olarak bilinmektedir. Bu sarayın göl kenarı olarak bilinen kısmında birbirinden güzel restoranlar bulunmakta ve balık tutabileceğiniz alanlar yer almaktadır.

 

Eşref Eroğlu Çini Atölyesi

Eşref Eroğlu Çini Atölyesi
Eşref Eroğlu Çini Atölyesi

İznik çinisi çalışmaları, dünyaca ünlü bir yapıda olmakla birlikte bu çalışmaların en güzel şekilde gerçekleştirildiği yerlerden biri de İznik ilçesinde bulunan Eşref Eroğlu Çini Atölyesi’dir. Bursa’nın İznik ilçesine gelerek 1985 yılında burada kendi çini atölyelerini kuran Eroğlu çifti, aynı zamanda ilçedeki ilk çini atölyesini de açmış bulunmaktadır. Ve bu atölyede şu an birbirinden güzel bordürler, hediyelik çiniler, karolar ve farklı hediyelik eşyalar üretilmektedir.

 

Bazilika Kalıntısı

Bazilika Kalıntısı
Bazilika Kalıntısı

Senato Sarayı’nın 500 metre kadar güney kısmında yer alan Bazilika Kalıntısı, İznik Gölü suları altında kalmış tarihi bir yapıttır. Kıyı kesiminin yaklaşık olarak 20 metre kadar açıklarında yer alan bu kalıntılar, Roma Dönemi’ne ait olmakla birlikte kiliseyi andıran bir görünüme sahiptir. Hatta bu görünümü vesilesiyle Bazilika’nın bir kilise olduğu da düşünülüyor. Eğer siz de bu tarihi ve görkemli kalıntıları görmek isterseniz, kalıntı üzerine gerçekleştirilen tekne turlarına katılabilirsiniz.

 

Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri

Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri
Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri

İznik ilçe merkezine yaklaşık olarak 75 kilometre uzaklıkta yer alıyor olan Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri, kesinlikle ziyaret edilmesi gereken önemli yerlerdir. Bu türbeler arasında ilk olarak Osman Gazi Türbesi’ni incelediğimizde, türbenin Bizans Manastırı Şapeli üzerine inşa edilmiş olduğunu görüyoruz. Orhan Gazı türbesinde ise padişahın kendisi, eşi ve çocukları yatmaktadır. Yine bu türbeleri ziyaret ettikten sonra, hemen yakın bir konumda yer alan Yıldırım Bayezid ve oğullarının yattığı türbeyi de ziyaret edebilirsiniz.

 

Soğanlı Botanik Parkı

Soğanlı Botanik Parkı
Soğanlı Botanik Parkı

İznik ilçesine 80 kilometre uzaklıkta yer alan Soğanlı Botanik Parkı, tam 67 farklı türden hayvana es sahipliği yapmaktadır. Ve parkın sahip olduğu eşsiz doğal güzellik, her yıl on binlerce tatilcinin burayı ziyaret etmesini de sağlıyor. Aynı zamanda bu bölgede her yıl sürekli olarak düzenlenen Ulusal Lale Festivali’ne de Soğanlı Botanik Parkı ev sahipliği yapmaktadır. Sizler de İznik’in eşsiz bir doğal güzelliği olan bu parka gelerek burada envai çeşit canlıyı görebilir ve bölgeyi şöyle bir keşfe çıkabilirsiniz.

 

Hanlar Bölgesi ve Kapalıçarşı

Hanlar Bölgesi ve Kapalıçarşı
Hanlar Bölgesi ve Kapalıçarşı

Yine İznik ilçesinin biraz uzak kısmında yer alan Hanlar Bölgesi ve Kapalıçarşı, ilçenin 75 kilometre mesafededir. İznik gezilecek yerler arasında en görülmeye değer yapıtlardan biri olan Hanlar Bölgesi ve Kapalıçarşı, burada yüzyıllar boyu ticaretin merkezi olarak kabul görmüştür. Bu yapıtları ziyaret ettiğinizde burada birbirinden güzel lezzetler tadıp deneyimleyecek ve buradaki dükkanlarda yapılmış olan birbirinden güzel sanat eserlerini de inceleyip dilerseniz satın alabileceksiniz.

 

Balibey Han

Balibey Han
Balibey Han

Takvimler 18’inci yüzyılı gösterdiğinde Niğbolu Sancak Beyi Hamza Bey’in oğlu tarafından inşa ettirilmiş olan ve İznik’e yaklaşık 80 kilometre uzaklıktaki Balibey Hanı, adeta eşsiz bir mimariye sahiptir. Yakın tarihte daima bir tarihi yer olarak bilinen bu yapıt, 2009 yılı itibariyle Geleneksel El Sanatları Çarşısı olarak halk ziyaretine açık hale getirilmiştir.

 

Osmanlı Evi Müzesi

Osmanlı Evi Müzesi
Osmanlı Evi Müzesi

Osmanlı yaşam biçimini bizlere en iyi şekilde yansıtan Osmanlı Evi Müzesi, II. Murad Külliyesi’nin hemen karşısında konumlandırılmış olan tarihi bir yapıttır. Çok eski zamanlardan kalma ev işlemeleri ve ahşap ev eşyalarının yer aldığı Osmanlı Evi Müzesi, İznik ilçe merkezine 85 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Sizler de Osmanlı’ya dair eski yaşam biçimlerini görüp, hatta bu yaşam biçimini adeta yaşamak için Osmanlı Evi Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

 

Kırgızlar Türbesi

Kırgızlar Türbesi
Kırgızlar Türbesi

İznik gezilecek yerler arasında eklemenizi kesinlikle tavsiye ettiğimiz bu türbe, ne zaman yapıldığı belirsiz olan tarihi bir yapıttır. Osmanı Devleti İznik bölgesini fethettiğinde bu yapıt da o zaman ayaktaydı ve günümüzde de kendi yapısını korumayı başarmış, sapasağlam ayakta durmaktadır. Kubbeli mekan ve pencere kısımlarında kalem işi süslemelerine yer verilen bu türbede, aynı zamanda yedi adet büyük ve bir adet de küçük çocuk lahdi bulunuyor. Önemli bir tarihi yapıt olan Kırgızlar Türbesi’ni ziyaret ettiğinizde, bu yapıtta aynı zamanda Bizanslılara ait olan birçok farklı ize de rastlamış olacaksınız.

 

Nikaia Antik Kenti

Nikaia Antik Kenti
Nikaia Antik Kenti

İznik ve Bursa’da gezilecek antik kentler arasında yer alan Nikaia Antik Kenti, ilkçağ uygarlıkları tarafından kurulmuş olan bir yerleşim bölgesidir. Ancak M.Ö. 4’üncü yüzyıla gelindiğinde bu antik kent, nedeni bilinmeyen bir şekilde yıkılarak terk edilmiştir. Bugün kenti ziyaret ettiğimizde içerisinde kiliseler, tiyatrolar, kent surları, su yolları ve dönemin yaşantısını bizlere en iyi şekilde yansıtan diğer birçok tarihi yapıtın yer aldığını görüyoruz. Tarihi çok uzun yıllara dayanan Nikaia Antik Kenti, Marmara bölgesinde yer alan en gözde antik kentlerden biri olarak gösterilmektedir.

 

Hacı Özbek Camii

Hacı Özbek Camii
Hacı Özbek Camii

Yine İznik bölgesindeki en eski Osmanlı eserlerinden biri olarak gösterilen Hacı Özbek Camii, 1333 ile 1334 yılları arasında inşa edilmiştir. Diğer bir adı Çarşı Mescidi olan bu camii, sahip olduğu mermer sütunları ve kemerleri ile birlikte gerçekten de çok dikkat çeken bir yapıttır. Uzun yıllar boyunca sağlam bir şekilde ayakta kalabilmesi için 1950 yılında restore edilen bu camii, her yıl binlerce ziyaretçi ağırlıyor. Sizler de hem ziyaret edip gezilecek bir yer hem de ibadetinizi gerçekleştirmek için Hacı Özbek Camii’ne gelebilirsiniz.

 

İznik Plajı

İznik Plajı
İznik Plajı

Her ne kadar denize kıyısı olmasa da sahip olduğu meşhur gölüyle birlikte, dilediğiniz gibi yüzme keyfi yapabileceğiniz bir yerdir İznik ilçesi. Ve bu konuda tercih edebileceğiniz en iyi yerlerden biri olan İznik Plajı, özellikle de sıcak yaz günlerinde adeta insan akınına uğrayan ve herkesin yüzüp güneşlenmek için tercih ettiği bir alternatiftir. İznik ilçe merkezinde yer alan bu plaj, aynı zamanda birbirinden güzel balık restoranları ve kafelere de ev sahipliği yapıyor. Sizler de İznik tatiliniz esnasında güzel bir plaj deneyimi yaşamak istiyorsanız, bu gölgeye gelmenizi kesinlikle tavsiye ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu