Tarsus Gezilecek Yerler (En İyi 15 Yer)

Tarsus gezilecek yerler konulu içeriğimizde sizlerle birlikte bu güzel ilçeyi gezecek ve hep birlikte tanıyacağız. Mersin ilimizin en doğu kısmında yer alan Tarsus ilçesi, oldukça köklü bir uygarlık geçmişine sahiptir. Tarih boyunca Tarsus bölgesinde hüküm sürmüş olan birbirinden farklı devletler, yine var oldukları dönemlerde Tarsus civarında birçok eser bırakmıştır. Bizler de bu günlerde geçmiş devletlerin bırakmış olduğu tarihi eserleri görüp inceleme fırsatı buluyoruz.

Tarsus Gezilecek Yerler

Bu yönden baktığımızda da Tarsus’un oldukça tarih ve antik bir yer olduğunu söyleyebiliriz. Elbette ki konu Tarsus gezilecek yerler olduğunda sadece tarihi yer ve kesimlerden bahsedemeyiz. Aynı zamanda Tarsus’un doğal güzellikleri de son derece görülmeye değer olmakla birlikte, bu ilçeye tatil amaçlı gelen herkesi kendine hayran bırakacak niteliktedir. O halde tarihiyle, havasıyla, doğasıyla ve birbirinden güzel kısımlarıyla ön plana çıkan bir bölge olan Tarsus ilçesinin gezilecek yerlerini hep birlikte tanıyıp öğrenelim.

Nusret Mayın Gemisi

Nusret Mayın Gemisi
Nusret Mayın Gemisi

Bu gemiyi bilmeyen, duymayan yoktur diye tahmin ediyoruz. Toplamda 40 mayın taşıma kapasitesi olan bu Nusret Mayın Gemisi, 1915 yılında çok büyük bir başarıya imza atmıştır. Erenköy’de yer alan Karanlık Liman’a Nusret Mayın Gemisi ile çok sayıda mayın bırakılmış, düşman askerleri de bu mayınları hiçbir şekilde fark etmemiş ve 18 Mart 1915 yılında saldırıyla hazırlanan düşman gemileri, bu mayınların patlaması sonucunda sulara gömülmüştür.

O günlerden sonra 1955 yılına kadar yine askeri amaçla kullanılan gemi, daha sonrasında özel sektöre satılmış ve daha da sonraki süreçlerde ise eskiyerek denizin dibine çökmüştür. Yaklaşık 10 yıllık bir sürenin ardından bazı duyarlı kişiler Nusret Mayın Gemisi’ni gün yüzüne çıkarmış ve ziyarete açmıştır. Sizler de 7.4 metre genişliğe, 40 metre uzunluğa sahip olan ve Milli Mücadele dönemimizin adeta bir kahramanı olarak nitelendirebileceğimiz Nusret Mayın Gemisi’ni görüp inceleyerek, Tarsus gezinize başlayabilirsiniz.

 

St. Paul Kilisesi

St. Paul Kilisesi
St. Paul Kilisesi

Hristiyan alemi için çok önemli bir dini mekan olan St. Paul Kilisesi, Tarsus ilçe merkezinde yer almaktadır. Hristiyan misyonerler arasında en önemlisi olan St. Paul Kilisesi, 11’inci yüzyılda inşa edildiği düşünülen bir kilisedir. Kiliseye adı verilen St. Paul ise Tarsus’ta dünyaya gelmiş ve Hristiyanlığın tüm dünyaya yayılmasında etkin bir rol oynamıştır. Tarsus tatil serüveninde bu kiliseyi ziyaret eden kişiler, kesme taşların kullanıldığı bir yapı göreceklerdir. Kilise tavanına baktığınızda ise dikkatinizi çekecek olan şeyler, Hz. İsa ve dört İncil yazarının melek freskleri olacaktır.

 

St. Paul Kuyusu

St. Paul Kuyusu
St. Paul Kuyusu

Bir önceki başlığımızda bahsettiğimiz St. Paul Kilisesi’ne yaklaşık olarak 750 metre uzaklıkta yer alan bu kuyu, 1,15 metre çapında ve 38 metre derinliktedir. Buranın, bir zamanlar St. Paul’un evi olduğu düşünülmektedir. Ve St. Paul Kuyusu olarak bilinen bu yapıtı genel olarak Hristiyan tatilciler ziyaret etmekte ve suyunun şifalı olduğunu düşünmektedirler. Arkeologlar ise bölgede gerçekleştirmiş oldukları incelemeler sonrasında kuyunun hemen yakın bir noktasında kazı çalışması başlattılar. Ve bu kazı çalışmaların sonucunda, bir adet tarihi yapı bulundu. Giriş kısmında çok makul bir ücret ödeyerek hem kuyuyu hem de bu tarihi yapıyı gezip görebilirsiniz.

 

Roma Yolu ve Kilikya Zafer Takı

Roma Yolu ve Kilikya Zafer Takı
Roma Yolu ve Kilikya Zafer Takı

Sağlıklı Köyü’nün kuzey kısmında yer alan Roma Yolu ve Kilikya Zafer Takı, Tarsus ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıktadır. M.S. 100’lü yıllarda inşa edilip M.S. 400’lü yılların ortalarına kadar kullanılan Roma Yolu, yaklaşık 3 metrelik bir genişliğe sahiptir. Ayrıca meşhur İpek Yolu’nun da önemli bir uzantısı olan bu yol, Roma ve Bizans döneminden kalma mezar ve yazılı bakım kitabelerine de ev sahipliği yapmaktadır. Tam 2 bin yıllık bir süre boyunca Tarsus’un en görkemli kısımlarından biri olan tarihi yolda, bölge dahilinde yaşamış olan önemli isimler de geçmişlerdir. Elbette ki sizlerin de Tarsus tatiliniz esnasında Roma Yolu ve Kilikya Zafer Takı’nı gezip görmesini tavsiye ediyoruz.

 

Tarihi Tarsus Evleri

Tarihi Tarsus Evleri
Tarihi Tarsus Evleri

Tarsus ilçesinin Kızılmurat Mahallesi’nde yer alıyor olan Tarihi Tarsus Evleri, bizlere bu bölgenin tarihini en iyi şekilde yansıtan yapılar arasındadır. Evlerin mimarisi oldukça hoş bir yapıda olup, ev inşasında ise kerpiç, taş ve ahşap malzemeler kullanılmıştır. Ayrıca Tarihi Tarsus Evleri diye tabir ettiğimiz bu yapıtlardan 300 kadar tescillenmiş olup, 600 tanesi de henüz tescillenmemiştir.

 

Ashab-ı Keyf Mağarası

Ashab-ı Keyf Mağarası
Ashab-ı Keyf Mağarası

Aynı zamanda Yedi Uyurlar Mağarası olarak da bilinen ve Tarsus’un Dedeler Köyü’nde bulunan bu mağara, çeşitli birtakım söylentilere sahiptir. Hatta yedi tane gencin bir mağara girip uyuya kaldıktan sonra tam 309 sene boyunca uyumuş olduklarını ve sonrasında uyandıklarında ise karşılarında bambaşka bir dünyayı gördükleri hikayeyi belki sizler de duymuşsunuzdur. İşte o hikaye ve hikayenin geçtiği yer, tam olarak Ashab-ı Keyf Mağarası mağarasının bizzat kendisidir. Ve sizler de Tarsus’un önemli bir durak noktası olan Ashab-ı Keyf Mağarası’nı tamamen ücretsiz bir şekilde gezip görebilirsiniz.

 

Ulu Camii

Ulu Camii
Ulu Camii

Osmanlı döneminde inşa edilen Ulu Camii; Şit, Halife Me’mun ve Lokman peygamberin türbelerinin hemen yan tarafında yer almaktadır. Caminin yapısı ve genel çevresinde gerçekleştirilen araştırma çalışmaları, buranın aslında çok eskilerde bir kilise olduğunu ve kilisen camiye dönüştürüldüğünü açıklamaktadır. Ancak caminin genel yapı ve mimarisine baktığımızda, gerçekten de çok güzel, göz alıcı ve kısmen de eşsiz olduğunu söyleyebiliriz. Tarsus gezinizdeki rotalarınız arasına Ulu Camiyi de ekleyebilirsiniz.

 

Soli-Pompeliopolis Antik Kenti

Soli-Pompeliopolis Antik Kenti
Soli-Pompeliopolis Antik Kenti

Tarsus ilçe merkezine yaklaşık olarak 39 kilometre uzaklıkta yer alan Soli-Pompeliopolis Antik Kenti, günübirlik tatil yapılacak yerler arasında gösterilebilir. Burası her ne kadar Tarsus ilçesi sınırlarına dahil olmasa da kente yakınlığından ötürü, Tarsus’a tatil için gelen kişilerce de sıklıkla tercih ediliyor. Ve bu antik kentte genel itibariyle Romalılar hüküm sürmüştür. Tarihi yerleri gezip görmeyi seven okurlarımız ve tatilcilerimiz için Soli-Pompeliopolis Antik Kenti’ni kesinlikle öneririz.

 

Tarsus Şelalesi

Tarsus Şelalesi
Tarsus Şelalesi

Tarsus ilçesi ve hatta Mersin’in gezilecek doğal güzellikleri arasında gösterilen Tarsus Şelalesi, ilçe merkezine sadece 2,5 kilometre uzaklıktadır. Berdan Çayı üzerinde Roma Mezarlığına dökülen bu şelale, yaklaşık 15 metrelik bir yüksekliğe sahiptir. Aslında bu şelalenin doğal bir oluşum olduğunu söyleyemeyiz. M.S. 500 yılında dönemin Bizans İmparatoru Justinianus, kentini sel felaketlerinden korumak için bölgede bulunan derenin yönünü değiştirmiş ve bu değişim sonucunda da Tarsus Şelalesi oluşmuştur. Tarsus gezilecek yerler arasında önemli bir doğal güzelliği gezip görmeyi isteyen okurlarımıza bu güzel şelaleyi kesinlikle tavsiye ediyoruz.

 

Taşkuyu Mağarası

Taşkuyu Mağarası
Taşkuyu Mağarası

Tarsus ilçesinin 12 kilometre kuzey batısındaki Taşkuyu Köyü’nde yer alıyor olan bu güzel mağara, miyosen kireçtaşı ve Permiyen-Karbonifer mermerden oluşmaktadır. Mağaranın keşfedilmesi ise tamamen bir tesadüf üzerine olmuş olmakla birlikte, mağara içerisi gerçekten de çok güzeldir. Ve bu mağarayı gezip görmek isteyen ziyaretçiler, ortalama olarak 10 TL gibi bir giriş ücreti ödeyerek bu deneyimi gerçekleştirebilmektedir.

 

Berdan Nehri

Berdan Nehri
Berdan Nehri

Bir diğer adı Tarsus Nehri olan bu güzel nehir, sahip olduğu 124 kilometrelik uzunluk boyunca önce Berdan Barajı’na ve oradan da Akdeniz’e doğru yol almaktadır. Oldukça önemli olan Berdan Nehri, ülkemizin en derin ikinci nehri ve dünyanın ise en tatlı nehri olarak biliniyor. Yöre halkı ise bu nehrin suyunun şifalı olduğuna ve bazı hastalıklara iyi geldiğine inanıyor. Aynı zamanda ülkemizin en sıcak nehri olarak da bilinen Berdan, eteklerinde yer aldığı Toros Dağları’ndan gelen doğal kaynak sularıyla birlikte biraz da olsa soğumakta ve ısı dengelemesi yaşamaktadır.

 

Karabucak Ormanı

Karabucak Ormanı
Karabucak Ormanı

Tarsus ilçesinde yer alan belki de en eski orman niteliğindeki Karabucak Ormanı, aslında bataklık olan ve Mersin Belediyesi’nin çalışmalarıyla birlikte yeşillendirilerek ormana çevrilmiş bir yerdir. Toplamda 885 metrekare olan orman alanı, 1939 yılındaki ilk çalışmalarının ardından geldiği 1960’lı yıllarda daha da genişlemiş ve büyümüştür. Orman yer iki farklı kısma ayrılıyor olmakta ve bu alanların bir tarafta daha çok okaliptüs ağaçları bulunmaktayken, diğer tarafında ise çam ve fıstık ağaçları çoğunluktadır. Orman alanına şöyle bir göz attığımızda, gerçekten de tam bir doğal güzellik olduğunu ve Tarsus ile Mersin’in cennet köşeleri arasında gösterilebileceğini söyleyebiliriz.

 

Kırk Kaşık Bedesteni

Kırk Kaşık Bedesteni
Kırk Kaşık Bedesteni

Önceki başlıklarımızdan birinde bahsetmiş olduğumuz Ulu Caminin hemen yanında yer alan Kırk Kaşık Bedesteni, 1579 yılında yaptırılmış ve ticari hayatı her daim canlı olan bir yerdir. O dönemdeki Ramazanoğulları Beyliğinden Piri Paşa’nın oğlu İbrahim Bey tarafından yaptırılan bu bedesten, kuruşunun başlıca kısımlarında imarethane ve medrese olarak kullanılmıştır. Cumhuriyet dönemi sonrasına baktığımızda ise Kırk Kaşık Bedesteni’nin daha çok kapalı çarşı olarak kullanıldığını söyleyebiliriz. Bedestenin Batı ve Doğu yönünde olmak üzere iki farklı kapısı mevcuttur ve 21 odadan oluşup kubbe sayısı ise 7 adettir.

 

Şahmeran Hamamı

Şahmeran Hamamı
Şahmeran Hamamı

Yılandan bir gövdeye sahip olan ve insan kafası yapısında da bir kafaya sahip Şahmeran’ın tam da bu bölgede öldürüldüğü söylenmektedir. Şahmeran Hamamı olarak bilinen bu yapıt ise Romalıların inşa etmiş oldukları bir eserdir. Günümüzde restore edilmiş yapısı ile ziyaretçilerine en iyi şekilde hizmet veren bu mekanın tam bir Türk hamamı mimarisine sahip olduğunu söyleyebiliriz. Sizler de hem güzel bir hamam deneyimi yaşamak ve hem de tarihi bir yer gezip görme deneyimini yaşamak istiyorsanız, Şahmeran Hamamı’nı ziyaret edebilirsiniz.

 

Tarsus Hayvanat Bahçesi

Tarsus Hayvanat Bahçesi
Tarsus Hayvanat Bahçesi

Tarsus gezilip görülecek yerler listemizde şimdiki sırayı, tatilciler tarafından her daim önemli ölçüde tercih edilebilir bir alternatif olarak değerlendirilen Tarsus Hayvanat Bahçesi’ne vermek istiyoruz. Tarihler 7 Aralık 2013 yılını gösterdiğinde kapılarını ziyaretçilerine açmış olan bu güzel hayvanat bahçesi, ortalama olarak 10 TL gibi bir ücretle gezip görebileceğiniz standartlardadır. Sadece Pazartesi günleri kapalı olan Tarsus Hayvanat Bahçesi’ni, hafta içi diğer günlerde ve hafta sonlarında gezip görebilirsiniz.

Mustafa Öztürk

Merhaba, ben Mustafa. Bir çok alanda yazılı ve videolu içerik üretiyorum. SEO, Wordpress ve Pazarlama ana uzmanlık alanlarımın başında geliyor. Bu konularda ürettiğim yazılara ise ulaşmak için şahsi bloğumu ziyaret edebilirsiniz. > mustafaozturk.org

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu