Tokat Gezilecek Yerler (En İyi 23 Yer)

Karadeniz Bölgesinde yer alan Tokat, denize kıyısı olmamasına karşın doğal güzellikler bakımından son derece zengindir. Tokat gezilecek yerler, sadece doğal güzelliklerle sınırlı değildir. Tarihteki Veni, Vidi, Vici sözünün söylendiği yerdir ve tarihi zenginlik bakımından da oldukça zengindir.

Üzümü ve sarmalarda kullanılan yaprağı ile tanınan bu kent, kendi halinde mütevazi bir yapıda olmasına rağmen, içerisinde çok önemli güzellikleri saklar. Eğer daha önce Tokat’a gelmemiş ve güzelliklerini yakından görmemişseniz, Tokat gezilecek yerler rehberimizle heyecanlı bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

Tokat Gezilecek Yerler

  • Tokat Taşhan
  • Tokat Kalesi
  • Tokat Saat Kulesi
  • Ballıca Mağarası Tabiat Parkı
  • Ali Paşa Cami ve Türbesi
  • Taş Hıdırlık Köprüsü
  • Tokat Müzesi
  • Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi
  • Tarihi Sulusokak
  • Yağıbasan Medresesi
  • Kaz Gölü
  • Niksar Ulu Camii
  • Mahperi Hatun Kervansarayı
  • Almus Baraj Gölü
  • Topçam Yaylası
  • Zile Kalesi
  • Komana Antik Kenti
  • Garipler Camii
  • Tokat Şehir Müzesi
  • Selemen Yaylası
  • Çamiçi Yaylası
  • Zinav Gölü
  • Düden Gölü

Tarih boyunca bölgenin en önemli medeniyetlerini ağırlayan, konumu itibariyle çok özel doğal güzelliklere sahip olan Tokat yolculuğuna çıkmaya hazır mısınız? Listemizdeki Tokat gezilecek yerler bazen sizi tarihin derinliklerine götürecek ve hayretler içerisinde bırakacak, bazen doğal güzellikler karşısında büyülenmenizi sağlayacak. Hadi, Tokat’ın tarihi ve doğal güzelliklerini yakından incelemeye başlayalım.

 

Tokat Taşhan

Tokat Taşhan
Tokat Taşhan

Osmanlı döneminin en özel hanlarından biri olan bu yapı, 1626 ile 1632 yılları arasında inşa edilmiştir. Gaziosmanpaşa Bulvarı üzerinde yer alır ve ulaşımı son derece kolaydır. İki katlı olarak inşa edilen han, açık avluya sahiptir. Dikdörtgen planlı olup, 76’sı iç bölümde olmak üzere toplamda 103 mekana sahiptir.

Voyvoda Han olarak da bilinen yapı, kesme taş ve tuğlalar ile inşa edilmiştir. Günümüzde halen aktif olarak kullanılır. İçerisinde çay bahçesi, sanat atölyeleri ve işletmeler vardır. Tokat’a geldiğinizde güzel zaman geçireceğiniz, sanat atölyelerini görebileceğiniz, tarihi koklayacağınız güzel bir yerdir.

 

Tokat Kalesi

Tokat Kalesi
Tokat Kalesi

Tokat Kalesi, Roma döneminde inşa edilen ve bölgenin güvenliğini sağlamayı amaçlayan bir kaledir. İnşa edildiği tarih tam olarak bilinmese de milattan sonra 5.yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. Çok uzun süre Bizans’ın kontrolünde kalan kale, sarp kayalıklara kurulmuş ve şehre hakim bir noktada yer almaktadır.

Bizans’ın güç kaybederek Anadolu’dan çekilmeye başlaması ile kale 1074 yılında Danişment Melik Gazi tarafından ele geçirilmiştir. Daha sonra dönemlerde ise sürekli el değiştirmiş ve en son Osmanlıların elinde kalmıştır.

Doğal bir hisar olan kale, Osmanlı döneminde Çardak-ı Bedevi adındaki zindana, çok ünlü esirler atılmıştır. Bizans imparatoru olan A. Diogenis de bu zindanda tutulmuştur. Kalenin güneybatı bölgesinde, daha eski dönemlerden kalma kaya mezarı bulunur. Ayrıca, her ne kadar kapalı olsa da kalenin dibine inen ve 362 merdivenden oluşan bir de yol vardır.

 

Tokat Saat Kulesi

Tokat Saat Kulesi
Tokat Saat Kulesi

Tokat kent merkezinde yer alan Tokat Saat Kulesi, 1902 yılında inşa edilmiştir. II. Abdülhamit’in tahttaki 25.yılı için yapılmıştır. Şehrin en önemli simgelerinden olan bu saat kulesi, ilk inşa edildiğinde 3 katlı olarak yapılmış, 1915 yılında bir kat daha eklenerek 33 metre yüksekliğe ulaşması sağlanmıştır.

117 yıldır kesintisiz olarak çalışan saatleri, tarihe şahitlik etmektedir. Dört yöne bakan kadranları ile dikkat çeker. Ayrıca her 30 dakikada ve 1 saatte iki dakika ile çalar durumdadırlar. Çıkardıkları ses, çok rahatsız edici olmasa da, kentin birçok noktasından duyulacak güçtedir.

 

Ballıca Mağarası Tabiat Parkı

Ballıca Mağarası Tabiat Parkı
Ballıca Mağarası Tabiat Parkı

Pazar ilçesi sınırları içerisinde bulunan mağara, Tokat gezilecek yerler arasındaki en önemli doğal güzelliklerden biridir. Yaklaşık 4 milyon yıl önce doğal şekilde oluşan mağaranın bazı bölümlerindeki bu oluşum süreci halen devam etmekte.

İlk olarak 1995 yılında ziyarete açılmıştır ve o dönemden itibaren yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmiştir. 5 kattan ve 8 salondan meydana gelen mağara, yaklaşık 95 metre yüksekliğe ve 680 metre uzunluğa sahiptir.

Kristalleşmiş kireç taşlarından oluşan mağaradaki ortalama sıcaklık 18 derece, nem ise %54’tür. Bu özellikleri ile nefes almayı kolaylaştırmaktadır. Halen ziyarete açılmayan bölümleri vardır. Bu mağaranın en önemli özelliği, günümüzdeki tüm mağara oluşumlarının burada görülmesidir. Ayrıca buraya has olan soğan sarkıtları da bir diğer önemli özelliğidir.

Kentin 26 km güneybatısında yer alan tabiat parkının Pazar ilçesine uzaklığı ise 8 km’dir. Özel aracınızla gidebilir, mağarayı ve bölgenin güzelliklerini yakından görebilirsiniz.

 

Ali Paşa Cami ve Türbesi

Ali Paşa Cami ve Türbesi
Ali Paşa Cami ve Türbesi

Tokat’ta yer alan en eski cami ve tarihi yapılardan olan Ali Paşa Cami ve Türbesi, 1572 yılında, II. Selim zamanında inşa edilmiştir. Osmanlı Devleti içerisinde çok önemli görevler yapan Ali Paşa tarafından yaptırılmıştır. Caminin inşaatı son aşamaya geldiğinde Ali Paşa vefat etmiş ve maddi imkansızlıklar yaşanmaya başlanmıştır. Bu nedenle son cemaat yerinin ikinci bir kademe ile kapatılması planlanırken, bu yapılamamıştır.

Cami içerisindeki şadırvan, dönemin örneklerinden farklı olarak daha mütevazi ve ahşaptan yapılmıştır. Günümüze kadar orijinal süslemeleri gelen tek ahşap şadırvan olma özelliğine sahiptir. Yaklaşık 500 yıllık yapı, halen süslemelerini korumaktadır.

Kent merkezinde yer alan Ali Paşa Cami, ziyaret edilecek önemli noktalardan biridir. Kentteki tarihi dokuyu hissetmek için burayı yakından görmeniz gerekir.

 

Taş Hıdırlık Köprüsü

Taş Hıdırlık Köprüsü
Taş Hıdırlık Köprüsü

Tokat’ta bulunan en önemli Selçuklu eserlerinden biridir. 1250 yılında dönemin padişahı olan Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından yaptırılmıştır. Yaptırılma amacı ise üç yıl boyunca savaşan üç oğlunu barıştırmaktır. Günümüzde halen aktif olarak kullanılan 800 yıllık köprü, Yeşilırmak üzerinde yer alıyor.

Taş Köprü olarak bilinen yapının çevresinde bulunan doğal güzellikler, köprünün çok daha gösterişli görünmesini sağlıyor. Burayı ziyaret ettiğinizde, sandal turu da yapabilir, köprüyü yakından görebilir ve Yeşilırmak’ın huzur verici atmosferini soluyabilirsiniz.

 

Tokat Müzesi

Tokat Müzesi
Tokat Müzesi

Tokat Müzesi, içerisindeki 40 binden fazla eser ile bölgenin en önemli arkeoloji müzelerinden biridir. Müzenin yapımını ve eserlerin toplanmasına 1926 yılında başlanmış, ancak müzenin ziyarete açılması ancak 1982 yılında gerçekleşmiştir. Müze olarak kullanılan yapı, 1277 yılında III. Gıyaseddin Keyhüsrev’in veziri Pervane Muineddin tarafından yaptırılmış ve Gök Medrese olarak faaliyet göstermiştir.

Her ne kadar müzede arkeolojik eserlerin yanında etnografik eserler olsa da, arkeolojik eserler daha ağırlıktadır. Tokat çevresinde yapılan kazılarda bulunan tarihi eserler burada sergilenmektedir. Eserler, kronolojik olarak sıralanmıştır. Böylece tarih boyunca insanların yaşadığı gelişimi yakından görebiliyorsunuz.

 

Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi

Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi
Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi

Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi, Atatürk’ün Cumhurbaşkanı iken Tokat’ta kaldığı evdir. Yapı, 19.yüzyıda inşa edilmiş ve bölgenin bilinen ailelerinden Süsoy ailesi tarafından konut olarak kullanılmıştır. Atatürk’ü ağırlayan bu yapı 2007 yılında müzeye çevrilmiştir.

İçerisinde Atatürk’ün kullandığı eşyalar ve bazı etnografik eserler var. Kentin biraz dışında sayılabilecek bir noktadır. Ancak kent merkezine sadece 1,5 km mesafede olduğundan, ulaşım kolaydır.

 

Tarihi Sulusokak

Tarihi Sulusokak
Tarihi Sulusokak

Kentin tarihini yakından görmek istiyorsanız, ziyaret edeceğiniz ilk yerlerden biri Sulusokak ve çevresidir. Tarihi Sulusokak, yaklaşık 900 yıllık izlere sahip bir bölge. Roma, Bizans, Selçuklu, beylikler dönemi ve Osmanlı’ya ait cami, hamam, han, bedesten, çeşme ve türbe gibi yapıları burada görebilirsiniz. Ayrıca Safranbolu evlerine benzerliği ile dikkat çeken Tokat Evleri de yine burada yer alır.

 

Yağıbasan Medresesi

Yağıbasan Medresesi
Yağıbasan Medresesi

Yağıbasan Medresesi, Danişment Beyliği döneminde Nizamettin Yağıbasan tarafından inşa ettirilmiştir. Bu medrese, biri Tokat’ta biri ise Niksar’da olacak şekilde yapılmıştır. Tokat’ta bulunan yapı, Çukur Medrese olarak da bilinir.

1151 ve 1152 yılında inşa edilen yapılar, Türklerin Anadolu’da inşa ettiği ilk medreseler olarak kabul edilir. Medresede avluyu kapatan 14 metre çapında devasa bir kubbe vardır. Kubbenin tepesi ise açıktır.

Yaklaşık 900 yıllık bu yapı, son dönemlerde yeteri kadar korunamamış ve tarihi dokunun bozulmasına neden olan bazı düzenlemeler yapılmıştır. Ancak Tokat’a yolunuz düştüğünde, mutlaka ziyaret etmeniz gereken noktalardan biridir.

 

Kaz Gölü

Kaz Gölü
Kaz Gölü

Kaz Gölü, toplamda 1170 hektarlık bir alanı kapsayan Kaz Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası içinde yer alır. Gölün sulu bölümü 201 hektar, susuz bölümü ise 73 hektar büyüklüğe sahiptir. Kent merkezine 39 km uzaklıkta olan göl, Pazar ilçesine ise 11 km mesafededir.

Göçmen kuşların göç yolu üzerinde yer alması, yılın belli dönemlerinde buranın bir kuş cennetine dönmesini sağlar. Bazı dönemlerde gölde 108 çeşit kuş bulunur. Buraya geldiğinizde doğanın tadını çıkarabileceğiniz gibi Kaz Gölü ekosistemini de yakından göreceksiniz. Bölgede yürüyüş yapabilir ve burada bulunan şirin işletmelerde semaverde çay içebilirsiniz.

 

Niksar Ulu Camii

Niksar Ulu Camii
Niksar Ulu Camii

Niksar Ulu Camii, kitabesi olmadığından yapım tarihi tam olarak bilinmeyen yapılardandır. Ancak Hicri 540, yani 1145 yılında yapıldığına dair deliller vardır. Melik Gazi Camii olarak da bilinen yapının, Nizamettin Yağıbasan tarafından yaptırıldığı tahmin ediliyor.

 

Mahperi Hatun Kervansarayı

Mahperi Hatun Kervansarayı
Mahperi Hatun Kervansarayı

Mahperi Hatun Kervansarayı, aynı zamanda Pazar Kervansarayı ismiyle de bilinmektedir. Pazar ilçe merkezine sadece 1 km mesafede bulunan yapı, 1238 yılında inşa edilmiştir. II.Gıyaseddin Keyhüsrev’in annesi ve Alaeddin Keykubâd’ın eşi olan Mahperi Hatun için yaptırılmıştır.

Kervansaray, görkemli bir yapıya sahiptir. Özellikle giriş kapısındaki taş işlemeler son derece etkileyicidir. Kervansarayda iki adet kitabe bulunmasına karşın bunlar okunamaz duruma gelmiştir. Ayrıca 800 yıllık yapının bazı bölümleri harabeye dönmüştür.

 

Almus Baraj Gölü

Almus Baraj Gölü
Almus Baraj Gölü

Yeşilırmak üzerinde yer alan Almus Baraj Gölü, bölgenin en önemli güzelliklerinden biridir. Alabalık yetiştiriciliğinin yapıldığı alanlar bulunuyor. Ayrıca olta balıkçılığı yapmak isteyenler için de güzel bir seçenek. Barajın çevresi ağaçlarla çevrilidir. Yılın bazı dönemlerinde burada farklı su sporları yapılmaktadır.

Doğayı ve gölün keyfini çıkarabileceğiniz gölde, 1 saatlik tekne turlarına katılabilir ve güzel bir deneyim yaşayabilirsiniz.

 

Topçam Yaylası

Topçam Yaylası
Topçam Yaylası

Tokat merkezden yaklaşık 15 km mesafede bulunan yaylanın rakımı 1600 metredir. Temiz havası ve eşsiz doğası ile size özel bir deneyim yaşatacaktır. Doğayı seviyor ve doğada zaman geçirmek istiyorsanız, buraya gelerek kamp yapabilir, doğa yürüyüşleri gerçekleştirebilirsiniz.

 

Zile Kalesi

Zile Kalesi
Zile Kalesi

Zile Kalesi, milattan sonra I. yüzyılda inşa edilmiştir. Roma döneminde inşa edilen kale, Zile Ovasına hakim bir konumda yer alır. Kalenin çevresinde çok sayıda Roma ve Bizans dönemine ait kitabeler ve mimari yapılar vardır.  Tokat’ın Türklerin eline geçmesi ile kale 1336 yılında Eretna beyi olan Alaeddin Bey tarafından onarılmıştır.

Yaklaşık 2000 yıllık yapı, aynı zamanda bir tür müzeye çevrilmiş durumda. İçerisinde farklı eserlerin bulunduğu bölümler yer alıyor. Zile’ye yolunuz düştüğünde mutlaka ziyaret etmeniz gereken tarihi noktalardan biridir.

 

Komana Antik Kenti

Komana Antik Kenti
Komana Antik Kenti

Komana Antik Kenti, sadece Tokat’taki değil, bölgedeki en eski yerleşim yerlerinden biridir. Daha önce buranın milattan önce I. yüzyılda kurulduğu tahmin ediliyordu. Ancak yapılan son kazılarda ulaşılan Helenistik dönem eserleri, antik kentin yaklaşık 3000 yıllık bir tarihe sahip olabileceğini ortaya koymuştur.

Komana Pontika ismiyle de bilinen şehrin, Ana Tanrıça kabul edilen Ma’ya adanmış bir kutsal alan olduğu biliniyor. Bu bölgeye kurulan kent, zamanla bölgenin ticaret merkezi olmuş ve insanları kendisine çekmiştir.

Komana Antik Kenti, Tokat’ta ziyaret etmeniz gereken en önemli tarihi yapılardan biridir. Ancak halen kazıların devam etmesi nedeniyle ziyarete açık olduğu saati bilerek gitmeniz gerekir. Aksi durumda antik kenti göremeden geri dönmeniz gerekecek.

 

Garipler Camii

Garipler Camii
Garipler Camii

Türklerin Anadolu’da inşa ettikleri ilk camilerden biridir. Danişment beylerinden Melik Danişmend Gazi tarafından 1080-1090 yılları arasında inşa ettirilmiştir. Kent merkezindeki Pazarcık mahallesinde yer alan yapı, minaresindeki yeşil sırlı tuğlalarla dikkat çeker. Bu özelliği nedeniyle halk arasında Yeşil Minareli Cami olarak da bilinir. Karahanlılar tarafından 1040 yılında Buhara’ya inşa edilen Degaron Camii ile benzer mimari özelliklere sahiptir.

 

Tokat Şehir Müzesi

Tokat Şehir Müzesi
Tokat Şehir Müzesi

Etnografik eserleri görebileceğiniz Tokat Şehir Müzesi, 3 katlı bir yapıdan oluşmaktadır. Kentte yer alan diğer müzeler gibi buraya da giriş tamamen ücretsizdir. Tokat Müzesi karşısında yer aldığından, arkeolojik eserleri gördükten sonra buraya gelebilir ve etnografik eserler ile kentin 500 yıllık geçmişine yakından bakabilirsiniz.

Müze içerisinde geçmişte burada yaşayan ünlü isimlerin balmumu heykelleri bulunuyor. Etkileyici bir deneyim yaşayacağınız müze, Tokat gezilecek yerler listenizde mutlaka bulunması gereken bir noktadır.

 

Selemen Yaylası

Selemen Yaylası
Selemen Yaylası

Selemen Yaylası, Reşadiye ile Ordu sınırında bulunan, doğal güzellikleri ile dikkat çeken bir bölgedir. Ayrıca Yavuz Sultan Selim’in doğu seferi sırasında ordusu ile burada konaklaması, bölgeye tarihi bir anlam da katmaktadır. Yavuz Sultan Selim’in burada ordusu ile Cuma namazını da kıldığı bilinmektedir. 1700 metre rakıma sahip olan yayla, yaz aylarında oldukça yoğun olmaktadır.

 

Çamiçi Yaylası

Çamiçi Yaylası
Çamiçi Yaylası

Ünye ile Niksar yolu üzerinde bulunan Çamiçi Yaylası, Niksar ilçe merkezine 17 km mesafede yer almaktadır. Rakımı 1350 metre olan yaylada bulunan çam ağaçları, yaylanın bu ismi almasını sağlamıştır. Temiz ve bol oksijenli havası ile sakinlik arayanları kendine çeken yayla, bölgenin önemli turizm noktalarından olacak potansiyele sahip. Kentin en güzel doğal güzelliklerinden Çamiçi Yaylası’nda kamp kurabilir ve doğa yürüyüşleri gerçekleştirebilirsiniz.

 

Zinav Gölü

Zinav Gölü
Zinav Gölü

Zinav Gölü, Reşadiye ilçesi sınırları içerisinde yer alır. Bölgedeki birçok göl gibi heyelan set gölüdür ve heyelan sonucunda oluşmuştur. 26 hektarlık bir alanı kaplayan gölün uzunluğu 1 km, genişliği ise 70 metre ile 500 metre arasındadır.

Bölgedeki farklı derelerle beslenen ve kuşların uğrak noktası olan Zinav Gölü, adeta cennetten bir köşe kadar güzeldir. Göle özel aracınızla, Reşadiye ilçesinin Yolüstü Köyü üzerinden gelebilirsiniz. Köye, yaklaşık 3 km uzaklıktadır.

 

Düden Gölü

Düden Gölü
Düden Gölü

Düden Gölü, Erbaa ilçesindedir. Muhteşem bir florası ve havası bulunan göl, ağaçların arasındaki saklı bir güzelliktir. Çok fazla bilinmediği için sakin bir yerdir. Sakinlik ve doğayı birlikte arıyorsanız, Düden Gölü’ne gelebilir ve burada keyifli zamanlar geçirebilirsiniz. Ancak Erbaa ilçe merkezine yaklaşık 32 km uzaklıktadır ve yolun bazı bölümleri keskin virajlıdır.

Tokat, ilk bakışta gezi için popüler bir yer olarak kabul edilmiyor gibi görünse de sakladığı güzellikler ile sizi kendisine hayran bırakacak. Tokat gezilecek yerler içerisinde 3000 yıllık tarihi yapıları, gizli kalmış doğal cennetleri görebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu