Üsküdar Gezilecek Yerler (En İyi 23 Yer)
Bu içeriğimizde sizler için İstanbul Üsküdar gezilecek yerler tanıtımı yapacağız ve İstanbul Anadolu yakasında yer alan bu muhteşem ilçeyi gezerken, sizlere rehberlik edeceğiz. İstanbul Boğazı’na uzunca da bir kıyısı olan Üsküdar kenti; doğal, tarihi ve manzarası açısından güzel olan birçok bölge ve mekana ev sahipliği yapmaktadır.
Üsküdar Gezilecek Yerler
Kız Kulesi, tarihi meydanları, çok eski yıllardan kalma camileri, tepeleri, doğal bölgeleri ve çok daha fazlası, bu nezih semtimizde sizleri bekliyor olacaktır. O halde, Üsküdarı keşfetmeye hazır mıyız?
Kız Kulesi
Üsküdar demek Kız Kulesi demek, Kız Kulesi demek ise adeta bir İstanbul demektir. Bu mekanı tanıtırken böyle bir cümleyle giriş yapmak istedik, zira Kız Kulesi’nin ne denli önemli bir yer olduğunu bilen okurlarımız, bize kesinlikle hak verecektir. İstanbul gezilecek yerler ve İstanbul Anadolu Yakası gezilecek yerler yazımızda da Kız Kulesi’ne en iyi şekilde yer vermeye çalışmıştık.
Şimdi de sıra, Üsküdar Gezilecek yerler konulu bu içeriğimize geldi. Üsküdar’dan boğaza doğru konumlanan ve Salacak sahilinin ortalama olarak 150 metre kadar açıklarında yer alan bu kule, aynı zamanda Leandros olarak da adlandırılıyor. Kız Kulesi, ilk yapıldığı dönemlerde bir savunma ve gözetleme kulesi olarak kullanılıyordu. Osmanlı Devleti’ne geçtikten sonra ise gümrük istasyonu ve deniz feneri olarak kullanılmıştır. Günümüzde ise müze, kafe ve restoran olarak hizmet vermektedir. Siz de Kız Kulesi’ne giderek bulunduğu konumu keşfedebilir, bu tarihi mekanın yapıtını inceleyebilir ve içerisinde bulunan restoran ile kafelerden, güzel bir menü sipariş edebilirsiniz.
Fethi Paşa Korusu
İstanbul Boğazını net olarak görebileceğiniz bir tepe üzerine inşa edilmiş olan Fethi Paşa Korusu, bölge olarak Üsküdar ve Beylerbeyi’nin orta kesimlerinde yer alıyor. İstanbul’un en güzel parkları arasında da gösterebileceğiniz bu bölge, misafirleri için birbirinden güzel yemek menüleri sunmakta. Siz de İstanbul kahvaltı yapılacak yerler konusunda bir arayış içindeyseniz, Fethi Paşa Korusu’nu sizlere kesinlikle öneriyoruz.
Beylerbeyi Sarayı
İstanbul Boğazı manzaralı gezilecek yerler arasına, müthiş bir mimari tasarım olan Beylerbeyi Sarayını da eklemek isteriz. “Sonuçta burası bir padişah sarayı, elbette ki güzel olacak!” Dediğinizi duyar gibiyiz. Ancak buranın güzelliği, herhangi bir saraydan gerçekten de çok farklı. Sadece, buranın hemen boğaz dibinde olması ve açık renk tonundaki mimarisinin, boğazın o masmavi sularıyla birleşmesi bile başlı başına bir manzara niteliğinde.
Üsküdar gezilecek yerler arasında listemize eklediğimiz bu saray, toplamda 70 bin metrekarelik büyükçe bir alan üzerine kurulmuştur. Sizler de önceden randevu oluşturarak burayı ziyaret edebilir, içerisini görebilir, park ve bahçelerinde boğaza doğru harika fotoğraflar çekebilirsiniz.
Çamlıca Tepesi
Üsküdar ilçe merkezine yaklaşık 4 kilometre uzaklıkta yer alan Çamlıca Tepesi, toplamda 260 metrelik deniz seviyesi yüksekliğine sahiptir. Büyük Çamlıca ile Küçük Çamlıca tepeleri olarak ikiye ayrılan ve birinin diğerinden biraz daha yüksek olduğu bu bölge, İstanbul Boğazı ve İstanbul’un diğer semtlerini en güzel şekilde seyredebileceğiniz bir konumdadır. Eğer siz de manzara seyretmeyi seviyorsanız, meşhur Çamlıca Kulesini sizlere tavsiye ediyoruz. Ayrıca burada yer alan mekanlarda dilediğiniz öğünün yemeğini, en lezzetli şekilde yiyebilirsiniz.
III. Ahmet Çeşmesi
Şimdi de tarihi yapıt seven okurlarımız ve tatilcilerimiz için gerçekten de görülesi bir yer önerisi yapmak istiyoruz. Üsküdar kentinin vapur iskelesinin hemen karşı tarafında her alan III. Ahmet Çeşmesi, 1728 yılında inşa edilmiştir. Bu çeşmenin yanına gidip şöyle bir dikkatlice baktığınızda, çeşme duvarlarında şiirlerin yazılı olduğunu göreceksiniz. Bu şiirlerden bazıları ise bizzat Sultan III. Ahmet’e aittir.
Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi
Dünyanın en güzel uçurtma müzeleri arasında, Türkiye’deki ilk ve tek örnek olarak yer alan Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi, çocuklu aileler için oldukça ideal bir yerdir. Müze içerisinde, dünyanın 33 farklı ülkesinden getirilmiş toplamda 2700 civarı uçurtma bulunmakta. İstanbul çocuklu aileler için gezilecek yerler arasında tercih edeceğiniz müzede, aynı zamanda uçurtma dersleri de verilmekte. Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi’ni, ücretsiz bir şekilde gezip görebilirsiniz.
Mihrimah Sultan Camii
Mimar Sinan’a ait gezilip görülecek eserler arasında önemli bir yere sahip olan Mihrimah Sultan Camii, Osmanlı tarihinin en önemli camileri arasında gösteriliyor. Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan’ın kızları Mihrimah Sultan’ın adına yaptırılan bu camii, günümüzde ise Üsküdar’a en çok turist çeken yapıtlar arasında gösterilir. Hakkında birçok farklı efsane duymanızın muhtemel olacağı Mihrimah Sultan Camii, Üsküdar İskelesi’ne oldukça yakın bir yere konumlandırılmıştır.
Selimiye Kışlası
Üsküdar’ın gezilecek yerleri arasında sıra, Selimiye Kışlası’na geldi ve şimdi de hep birlikte bu tarihi yapıtı keşfedeceğiz. Yine İstanbul Boğazı’nın hemen yanı başında yer alan bu kışla, gerçekten de çok büyük bir eserdir. Selimiye Kışlası, 1827 ile 1829 yılları arasında, Sultan II. Mahmut döneminde o yılların en ünlü mimarlarından biri olan Krikov Baylan’a yaptırılmıştır. Boğaz üzerinde vapur ve tekne turları yapılırken çok daha yakından görüntülediğimiz kışla, günümüzde ise müze olarak kullanılmaktadır. Bu müzeyi, yetkili kişilere iki gün önceden kimlik fotokopisi göndererek ve ziyaret saatiniz hakkında bilgi vererek sabah saat 10:00 ile akşam 17:00 arasında gezip görebilirsiniz.
Çinili Camii
Günümüz İstanbul’unun en eski yapıtlarından biri olan Çinili Camii, 1648 yılında inşa edilmiştir. Sultan İbrahim’in validesi olan Kösem Mahpeyker Valide Sultan tarafından, dönemin Osmanlı mimarı Kasım Ağa’ya yaptırılmış olan Çinili Camii’yi, İstanbul gezilecek tarihi yerler arasına ekleyebilirsiniz.
Adile Sultan Sarayı
Birbirinden farklı amaçlarla kullanıma açılan Adile Sultan Sarayı, muhteşem bir boğaz manzarasına sahip olmasıyla birlikte, bu kullanım alanları dahilinde oldukça fazla şekilde rağbet görüyor. Bu sarayda, 2007 yılı itibariyle düğün, mezuniyet, konferans, seminer ve birbirinden farklı yemek organizasyonları gibi birçok düzenleme gerçekleşiyor. Adile Sultan Sarayı içerisine baktığımızda ise 500 kişilik kapasitesi olan bir oval salon, 200 kişilik toplantı salonu, her biri 40 kişilik olan 17 adet seminer salonu, 1300 metrekarelik sergi ve kokteyl alanı olduğunu görüyoruz. Sarayın ön tarafında ise toplamda 1000 kişiyi aynı anda ağırlayabilecek bir de bahçe mevcut. Siz de organizasyon olmayan bir günde bu saraya gelerek, sarayın her yerini dilediğiniz gibi gezip görebilirsiniz.
Salacak Sahili
Üsküdar’ın ve hatta İstanbul’un en güzel sahilleri arasında yerini alan Salacak Sahili, hem bu şehrin yerlileri ve hem de turistlerinin mutlaka gezip gördüğü bir yer. Manzarası, İstanbul Boğazı ve karşı taraftaki ilçeler olan bu sahil, aynı zamanda Üsküdar’ın simgesel yapıtı olan Kız Kulesi’ni de en net şekilde görebileceğiniz konumdur. Özellikle de gün batımı sırasında Salacak Sahili ayrı bir güzelliğe bürünüyor olmakla birlikte, sizlerin de buraya gelerek tüm bu güzellikleri yerinde görmesini tavsiye ediyoruz.
Emmar Akvaryum ve Sualtı Hayvanat Bahçesi
İstanbul’da gezilecek akvaryumlar arasında sizlere de önerdiğimiz bir seçenek olan Emmar Akvaryum ve Sualtı Hayvanat Bahçesi, Emmar Squera Alışveriş Merkezi’nde yer alıyor. Toplamda 48 tanktan oluşan bu akvaryumda, tam 20 bin adet deniz ve nehir canlısını görebilirsiniz. Ayrıca bu akvaryumda bulunan ve Avustralya’dan getirilmiş olan Kral Timsah, Emmar Akvaryum ve Sualtı Hayvanat Bahçesi’ni emsali olan diğer akvaryumlardan ayırmaya yetiyor. Yine bu devasa yırtıcıya ek olarak, su samuru, penguen ve su faresi gibi diğer canlıları da burada görmeniz mümkün.
Kidzania
Yılda ortalama 9 milyon ziyaretçisi olan Kidzania şirketini daha önce belki duymuşsunuzdur. Yine de hemen kısaca bahsetmek gerekirse, biz bu isme kısacası bir oyun şirketi de diyebiliriz. Dünyanın 14 farklı ülkesinde ve toplam 18 farklı şehirde hizmet veren Kidzania oyun şirketinin var olduğu yerlerden biri de İstanbul Üsküdar’dır. Siz de bu harika tesise çocuklarınızla birlikte gelebilir ve onların dilediği gibi oyunlar oynayıp eğlenmesini sağlayabilirsiniz.
Hababam Sınıfı Müzesi
Diğer yerler şöyle bir kenara dursun, Hababam Sınıfı’nı bilmeyen, duymayan ve izlemeyenimiz yoktur diye tahmin ediyoruz. Hatta kaç defa izlersek izleyelim, ekranlarda yine görsel yine izleriz diyebileceğimiz adeta muhteşem bir eser olan Hababam Sınıfı serisi, Türk Televizyon ve Sinema Tarihi’nin zirve yapıtları arasında gösterilir.
Yeşilçam’ın unutulmaz filmi olan Hababam Sınıfı’nın ruhu ise Üsküdar’ın Altunizade semtinde yaşatılıyor. Hababam Sınıfı’nın bizzat kendisi olarak tanımlayacağımız ve şimdi ise müzeye çevrilmiş olan bu yer, Adile Sultan Kasrı’nda yer alıyor. Müze içerisinde İnek Şaban, Mahmut Hoca, Güdük Necmi ve Hafize Ana’ya ait balmumu heykelleri bulunmakta. İstanbul gezilecek müzeler arasında çok farklı bir yere ve öneme sahip olan Hababam Sınıfı Müzesi’ni gezip görmeyi, siz değerli okurlarımıza da kesinlikle tavsiye ediyoruz.
Nakkaştepe Millet Bahçesi
İstanbul’un ilk millet bahçesi ünvanına sahip olan Nakkaştepe Millet Bahçesi, toplamda 50 bin metrekarelik alana kurulu adeta bir doğa harikasıdır. Zaten bu bölgenin kendi yapısı insana harika bir huzur ve rahatlık veriyorken, buna bir de Millet Bahçesinin hemen yanı başındaki İstanbul Boğaz’ı manzarası da eklenince, hiçbir şekilde seyrine doyum olmayan bir güzelliği yakalamış oluyoruz. Burada, ateş yakmamak koşuluyla sevdiklerinizle birlikte dilediğiniz gibi piknik yapabilir, yürüyüşe çıkabilir, macera parkurlarını deneyebilir, tenis oynayabilir ve çocuklarınızı eğlendirebilirsiniz. Hemen yanı başında metrobüs durağının da yeralıyor olmasıyla birlikte, Nakkaştepe Millet Bahçesi’ne olan ulaşımın da oldukça kolay bir şekilde sağlanabildiğini belirtmek isteriz.
Atik Valide Camii
Aynı zamanda Eski Valide Camii olarak da bilinen bu tarihi yapıt, Mimar Sinan tarafından Üsküdar semtine inşa edilmiş olmakla birlikte, aynı zamanda İstanbul ilimizin en büyük ikinci camisi niteliğindedir. Buna ek olarak, İstanbul Anadolu Yakası’nın en büyük külliyesi olma özelliğini de taşıyan Atik Valide Camii, sizlere adeta bir tarih şöleni yaşatacak. Buraya geldiğinizde bolca fotoğraf çekmeyi ve her bir kısmı detaylıca incelemeyi ihmal etmeyin deriz.
Balıkçılar Çarşısı
Sırada, Üsküdar’ın tarihi dokusunun en iyi şekilde yaşatıldığı ve günümüzde de işleyişini sürdüren Balıkçılar Çarşısı var. Eğer karşıdan gelmek isterseniz, Üsküdar limana ulaşan vapurlardan inip sadece 5 dakikalık bir yol yürüdüğünüzde, Balıkçılar Çarşısı’na anında ulaşmış olacaksınız. Burayı gezmek, dolaşmak ve alışveriş yapmak, sizin için gerçekten de güzel bir deneyim olacak. Balıkçılar Çarşısında daha çok; balık, peynir, kuruyemiş, meyve ve sebze ürünleri bulunuyor.
Tarihi Üsküdar Çarşısı
İstanbul’un tarihi çarşıları arasında yer alan ve Üsküdar semtinde bulunan bu çarşı, sizlere adeta Osmanlı Dönemi’nde yaşıyormuşsunuzcasına bir his verecek. Siz de bu çarşıyı ziyaret ederek, evinizin mutfak gereçleri kategorisi dahilinde binlerce çeşit ve farklılıkta ürün bulabilirsiniz. Aynı zamanda buradaki esnaf da gerçekten çok sıcak kanlı ve güler yüzlüdür. Tarihi Üsküdar Çarşısı’nın diğer başlıklarımızda sıralamış olduğumuz bazı tarihi yerlere de oldukça yakın konumda bulunması, sizler için ekstra avantajlı olacak.
İmoga Grafik Sanatları Müzesi
Üsküdar gezilecek yerler dahilinde şimdi de güzel bir müze turu yapalım istedik. Türkiye’de “grafik” kavramının öncü isimlerinden olan Prof. Dr. Süleyman Saim Tekcan tarafından kurulmuş olan bu mekan; küçük bir grafik atölyesinden, büyükçe bir müze olma yolunda ilerlemiştir. Bu müzede hem Türk hem de yabancı grafikerlere ait olan ve 100 farklı ülkeden toplanan birbirinden güzel eserleri, tamamen ücretsiz bir şekilde gelip görebilirsiniz. Sadece, grup halinde gerçekleştireceğiniz olası bir müze gezisi öncesinde, müze yetkililerini arayarak haber vermeniz icab etmektedir.
İSAM İslâm Araştırmaları Merkezi
Binlerce farklı kitabın yer aldığı İSAM İslâm Araştırmaları Merkezi, kitap sever kişiler tarafından sıkça ziyaret edilen bir mekandır. Burada, isminden de yola çıkarak sadece İslami kitapların var olduğu düşüncesine kapılmanızı istemeyiz. Bu araştırma merkezine geldiğinizde, neredeyse her türden, dilediğiniz kitabı kolaylıkla bulabileceksiniz. Siz de Üsküdar gezinize bir araştırma ve öğrenme aktivitesi eklemek istiyorsanız, sizleri de saat 09:00 ile 23:00 aralığında açık olan İSAM İslâm Araştırmaları Merkezi’ne bekliyoruz.
Ayazma Camii
Üsküdar’ın merkezi denebilecek konumlarından birine, 1760 yılında Sultan III. Mustafa tarafından inşa ettirilen bu camii, gerçekten de muhteşem bir mimariye sahiptir. Camiyi tasarlayan ve inşa eden kişi ise Osmanlı Devletinin o dönemki en önde gelen mimar kişilerinden biri konumundaki, Mehmet Tahir Ağa’dır. Yapıldığı dönemden bu yana meydana gelen bazı doğal afetler sonucunda her ne kadar zarar görmüş olsa da 1953 yılında gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları ile tekrardan yapılandırıldı ve günümüzde ise sıkça ziyaret edilen tarihi yerlerden biri haline geldi.
Çamlıca Televizyon Kulesi
Tam 587 metre yüksekliğe sahip olmakla birlikte, dünyaca ünlü Eyfel Kulesi’nden bile daha yüksek olan Çamlıca Televizyon Kulesi, son yıllarda İstanbul’a yapılan en büyük eserlerden biridir. Üsküdar küçük çamlıca tepesinde bulunan ve 30 bin metrekarelik alan üzerine kurulu olan bu kulenin, farklı kullanım alanlarının olduğunu söyleyebiliriz. Kulenin üst katlarında, İstanbul’un çok büyük bir bölümünü net şekilde görebileceğiniz seyir terası yer almakta. Biraz daha yukarı katlara çıkıldığında ise sizleri, Çamlıca Kulesi restoran ve kafesi bekliyor olacak. Aynı zamanda İstanbul’un en güzel manzaralı restoranları arasında olan bu mekanda, güzel bir yemek keyfi yaşayabilirsiniz. Çamlıca Kulesi’nin giriş katında ise bir adet mini sinema yer almakta olup, o sinemada ise bu muhteşem şehri Hezarfen’in gözünden seyredebilirsiniz.