Ürgüp Gezilecek Yerler (En İyi 22 Yer)
Herkese merhaba, bu içeriğimizde siz değerli okurlarımız için Ürgüp gezilecek yerler tanıtımı yapacağız. Kapadokya gezilecek yerler dendiğinde ilk akla gelen üç seçenekten biri, hiç şüphesiz ki Ürgüp’tür. Nevşehir ilimizin turistlik bir ilçesi olan bu kent, aynı zamanda Kapadokya bölgesinin en büyük yerleşim yeri olarak da bilinmekte. Buraya her yıl milyonlarca turist geliyor ve yine çok ciddi bir oran olacaktır ki; yine her yıl 2 milyonu aşkın Ürgüp konulu resim ve video, sosyal medya mecralarına yükleniyor.
Ürgüp Gezilecek Yerler
Kente gelen yerli ve yabancı turistler, peri bacaları başta olmak üzere birçok doğal ve tarihi güzelliği aynı anda görmenin heyecanını yaşıyorlar. Biz de şu an okumakta olduğunuz bu içeriğimizde tam da bu güzelliklere yer verdik. Dilerseniz Ürgüp gezilecek yerleri, hep birlikte keşfe çıkalım.
Kızılçukur Vadisi
Ürgüp ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta yer alan Kızılçukur Vadisi, sadece gün batımı manzarasıyla bile her gün binlerce kişiyi aynı bölgede buluşturup, bu güzel atmosferi ile farklı hayallere daldırıyor. Ayrıca burası diğer vadi ve gezilecek yerlere de oldukça yakın bir konumda yer alıyor olduğu için, Kızılçukur Vadisini, Ürgüp gezilecek yerler listenize kesinlikle eklemenizi tavsiye ediyoruz. Ayrıca vadi içerisinde birbirinden farklı türlerdeki kuşların cıvıltısı eşliğinde yürüyüş yapabilir, yine burada bulunan Üzümlü Kilise adındaki manastır görünümlü peri bacasını ziyaret edebilirsiniz.
Gomeda – Üzengi Vadisi
Ortalama olarak 6 kilometrelik bir uzunluğa sahip olan bu bölge, Gomeda ile Üzengi vadilerinin birleştiği yer olarak kabul ediliyor. Ürgüp bölgesinde görüp görebileceğiniz en doğal ve en bakir yerlerden biri olmasıyla birlikte, vadi içerisinde soğuk bir dere de yer almaktadır. Havzası ağaçlık olan bu derenin suyu ise kükürtlü yapıdadır. Ayrıca bu vadinin toprağından çıkan bazı kaynaklar ise tamamen maden suyundan oluşuyor. Tatilciler ise Gomeda – Üzengi arasındaki bu vadiyi genel itibariyle bir yürüyüş bölgesi ve en çok da Ürgüp piknik yapılacak yerler arasında görüyorlar. Siz de önceden hazırlığınızı yapıp, sevdiklerinizi de yanınıza alıp bu bölgeye gelebilir ve güzel bir pikniğin tadını çıkarabilirsiniz.
Pancarlık Vadisi
Ürgüp’ün en güzel yerlerinden biri de hiç kuşkusuz, özellikle de bahar aylarında rengarenk çiçeklerin açtığı Pancarlık Vadisi’dir. Eğer ki yazın kalabalığını yaşamak istemiyorum, tatil için daha çok bahar aylarını tercih etme taraftarıyım diyorsanız, bu bölgeyi sizlere kesinlikle tavsiye ediyoruz. Üstelik buraya geldiğinizde göreceğiniz şeyler sadece doğal güzelliklerden ibaret olmamakla birlikte, Ala Kilise ve Sarıca Kilisesi de bu vadide yer alıyor. Bu müzeleri çok uygun giriş fiyatlarıya gezebilir, eğer Müzekartınız varsa da buralara ücretsiz giriş yapabilirsiniz.
Devrent Vadisi
Güneşin her batışında farklı bir güzelliğe bürünen ve kendine ait peri bacaları da yine çok hoş bir görünüm alan Devret Vadisi, Ürgüp’te kesinlikle gezip görmeniz gereken bir diğer yer olarak çıkıyor karşımıza. Ürgüp’ten ulaşımın oldukça kolay olduğu ve hatta hemen ana yol kenarında kalan bu bölge, diğer yerlere göre biraz farklıdır. Ürgüp bölgesinde birçok farklı yerde peri bacaları bulunuyor ancak buradaki şekiller biraz daha farklı. Devrent Vadisi, neredeyse hepsi farklı bir silüete benziyor oluşuyla birlikte, burayı ziyaret ettiğinizde sizleri gerçekten de hayretlere düşürecek yapıda. Buradaki bazı peri bacaları tavşana, bazıları deveye ve bazıları da daha bir başka şeye benziyor.
Ürgüp Müzesi
Ürgüp müzeleri arasında sizlere ilk önerimiz, ismini bu bölgeden almış Ürgüp Müzesi olacak. Ayrıca Ürgüp gezilecek yerler arasında tamamen ücretsiz bir şekilde girerek ziyaret edebileceğiniz bu müzede; tam 10 milyon yıllık mamut fosilleri, deniz mahsülü fosilleri, Roma ve Bizans dönemine ait el yapımı eşyalar, farklı elementlerdeki sikkeler, Osmanlı ile diğer eski devletlere ait madalyalar ve birkaç yüzyıl önceki yakın tarihe ait birbirinden farklı eserler sergileniyor. Müzeyi ziyaretinizde tüm bu eserleri bizzat karşınızda görebilir ve bunların birbirinden güzel fotoğrafını çekerek Ürgüp Müzesi anılarınızı ölümsüzleştirebilirsiniz.
Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi
Ürgüp ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta yer alan Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi, tam 150 yaşındaki tarihi bir konak bünyesinde kurulmuştur. Yani müze içerisinde sergilenen her şey birer tarihi eser olduğu gibi, müzenin binası da yine önemli bir tarihi eserdir. Kültür Bakanlığı, bir buçuk asır yaşında olan bu konağı restore etti ve müze olarak halk ziyaretine açtı. Müze içerisinde ise sizleri, Kapadokya tarihi ve yöresine ait birbirinden güzel el yapımı bebekler bekliyor olacaktır. Ancak bu oyuncakların hiçbiri günümüz oyuncakları gibi olmamakla birlikte, hepsi de köklü bir geçmişe sahip olan tarihi eserlerdir.
Ortahisar Etnoğrafya Müzesi
Ürgüp’e gelmişken ve hatta sırf görmek için Ürgüp’e gelebileceğiniz yine harika bir müzeyi daha sizlere tanıtmak istiyoruz. Eski bir belediye ve otel binasının 2004 yılında restore edilmesi ve dönüştürülmesiyle kurulmuş olan Ortahisar Etnoğrafya Müzesi, aynı zamanda Kapadokya’nın ilk etnografik müzesi olma özelliğini taşıyor. Müze bünyesinde 12 farklı sergi odası, bu odaların içinde ise bölgenin tarımından, hayvancılığından dokumacılığından, kayaların nasıl oyularak ev haline getirildiğine kadar köklü bilgiler, bunlarla birlikte hamam, köy odası, pekmez yapımı atölyesi, kına gecesi ile yöreye uygun kız isteme yer ve mekanları, müze içerisinde tam da geçmiş yıllara uygun bir şekilde dizayn edilmiştir. Ayrıca müzenin giriş kısmında dinlenip soluklanabileceğiniz bir de kafeteryası mevcut.
Temenni Tepesi ve Anıt Mezarları
Erciyes Dağı’nı çok net bir bir şekilde görüntüleyebileceğiniz, 80 metre yükseklikte olan ve aynı zamanda çayının lezzetine de doyamayacağınız Temenni Tepesi, yine bu kentin en çok ziyaret edilen bölgeleri arasında. Temenni Tepesi ve Anıt Mezarları diye anılan bu bölgede, önemli mezar ve türbeler bulunuyor. Hatta buradaki türbelerde dua edilip yine buralara çaput bağladığı için, bölgenin adı zamanla “Temenni Tepesi” olmuştur. Sizler de hem tarihi açıdan önemli bir bölgeyi ziyaret etmek, hem doyasıya manzara seyretmek ve hem de işletmelerinde enfes lezzetler tatmak için, Temenni Tepesi ve Anıt Mezarları’nı ziyaret edebilirsiniz.
Kadı Kalesi ve Altıkapı Türbesi
Bir önceki başlığımızda bahsettiğimiz “Temenni Tepesi” adlı tarihi bölgeye yürüme mesafesi uzaklığında olan Kadı Kalesi ve Altıkapı Türbesi, aynı zamanda Kadınlar Kalesi olarak da biliniyor. Bu ismin verilmesinin sebebi ise savaş esnasında bölgedeki kadın ve çocukların bu kaleye saklanıyor oluşuymuş. Hatta kale içerisinde, bölgeye yakın konumda yer alan Damsa Çayı’na kadar uzanan bir de geçit bulunmakta. Bu geçit sayesinde kale içerisinde de olası bir tehditle karşılaşan kişiler, o geçitten Çay nehrine doğru kaçarak kendilerini kurtarıyordu.
Taşkınpaşa Külliyesi
Ürgüp ilçe merkezinde 18 kilometre uzaklıktaki Damsa Köyü’nde bulunan Taşkınpaşa Külliyesi, gerçekten de eşsiz bir taş işçiliği yöntemiyle inşa edilmiştir. Külliye, bir medrese, bir cami ve iki tane de türbeden oluşmaktadır. Bu konuda her ne kadar net bir bulgu veya kaynak olmasa da bu külliyenin Selçuklu Döneminde ve II. Kılıçaslan’ın oğlu olan Taşkın Paşa tarafından inşa edildiği tahmin ediliyor. Ve yine yapılan araştırmalar sonucunda killiye inşasının, 1236 yılı civarında gerçekleştiği düşünülmekte. Caminin mihrap bölümü ise gerçekten de özenli bir şekilde, ceviz ağacından işlenmiş yapıdadır ve günümüzde ise Ankara Etnografya Müzesi’nde sergilenmektedir.
Hallaç Manastırı
Eski Hristiyanlar tarafından hastane olarak kullanılan bu yer, Ürgüp ile Ortahisar kentlerinin hemen orta kısımlarında yer almaktadır. Zamanında, yani hastane olarak kullanıldığı dönemde burada rahibeler görev yapıyordu ve gelen hastalara şifa bulması için ilaç yazılıyordu. Geçmişi 11’inci yüzyıla kadar dayanan bu tarihi yeri gezerek, çok eski yılların sağlık sistemine küçük çaplı da olsa şöyle bir göz atabilir ve 3 cepheli şekilde oyulmuş olan Hallaç Manastırı’nı detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Balkan Kiliseleri
İkonoklastik döneme tarihlenmiş tam 4 farklı yapıdan oluşan bir Kilise kolonisi olan bu tarihi mekan, Ürgüp’e bağlı olan Ortahisar kasabasına yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Ürgüp gezilecek ve görülecek yerler arasında şöyle yarım saatliğine de olsa uğramak isteyeceğiniz, yapısı ile gerçekten de hoşunuza gidecek ve birbirinden güzel fotoğraflar çekeceğiniz bir yer olarak, Balkan Kiliseleri’ni de bu listemize eklemek istedik.
Cemil Köyü Kiliseleri
Ürgüp kent merkezine yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta yer alan Cemil Köyü Kiliseleri, 1882 yılından beri var olmakta ve dimdik ayakta durmaktadır. Hatta Fener Rum Patriği Bartholomeos 2014 yılında Cemil Köyü Kiliseleri’ne gelerek, burada bahar ayini yapmıştır. Yine bu kiliseyi gezip görerek hem tarihi hem ibadet açısından önemli bir yeri gezmiş olacak, ayrıca kilisenin bulunduğu köyü de yakından tanıma fırsatı elde edeceksiniz. Cemil Köyü’nde, Türk – Rum mübadelesi olana kadar farklı halkları hep bir arada yaşıyordu. Bu sebebten ötürü, sadece köyün sokaklarında dolaşsanız bile farklı milletlere ait birçok iz göreceksiniz.
Keşlik Manastırı
Yine Ürgüp’e yakın olan ve kolayca ulaşım sağlayabileceğiniz Keşlik Manastırı, tarihi dokusu ve güzelliğiyle birlikte sizleri gerçekten de etkileyecektir. Keşlik Manastırı’na geldiğinizde taşların içine oyulmuş olarak inşa edilen iki adet kilise, ayazma kutsal su kayağı, keşiş hücreleri, şapeler, yemekhane, toplantı salonu ve mutfak gibi bölümlerin yer aldığını göreceksiniz. Bu kısımların bazıları ise günümüze genele dek yıkılma ve tahrip olma durumlarıyla karşılaşmış, daha sonrasında ise yetkili kişiler tarafından restore edilerek halk ziyaretine açılmıştır.
Aziz Theodore (Tağar) Kilisesi
“T” şekli planlaması ile inşa edilen ve Ürgüp’e bağlı Yeşilöz Köyü’nde yer alan bu kilise, aslında Kapadokya bölgesinin başka hiçbir yerinde göremeyeceğimiz farklı bir mimariye sahip. Kilisede büyük bir apsis bulunmakla birlikte, yine kiliseye ait kubbenin alt kısmında ise bir galeri mevcuttur. Galeriden alt kata doğru uzanan merdiven, bu iki katı birbirine bağlar. Boyama işlemlerinin ise 11 ile 13’üncü yüzyıllarda yapıldığı düşünülen kilise, çok bariz bir şekilde belli olmaktadır ki usta bir tasarımcının eseri niteliğindedir.
Kırkşehitler Kilisesi
Ürgüp’ün Şahineli Köyü’nde bulunan Kırkşehitler Kilisesi, peri bacasının içinin oyulması ile buraya inşa edilmiştir. İnşası ve fresklerinin boyanması 1216 yılı Selçuklu Dönemi’nde olduğu tahmin edilmektedir. Ayrıca türüne az rastlanan nitelikteki bu cami, iki apsis ve iki de nefe sahiptir. Kilise frenklerinin boyanması sırasında ise Sivaslı (Sebasteia) 40 Hristiyan şehidinin resmi işlenmiştir. Tarihi mekan gezip görmeyi seven tatilcilerimiz için Kırkşehitler Kilisesi’ni kesinlikle tavsiye ediyoruz.
Mazı Yeraltı Şehri
Antik dönem adı “Mazata” olan ve Ürgüp’ün 18 kilometre güneyindeki Mazı Köyü’de bulunan bu yeraltı şehri, gerçekten de görülmeye değer bir yapıya sahiptir. Ayrıca hem köyü hem de tarihi yeraltı şehri, büyükçe bir vadi platosunda yer alıyor. Yine bu vadi içerisinde de Eski Bizans ve Roma dönemlerine ait birçok tarihi eser görüp inceleyebileceksiniz. Mazı Yeraltı şehri ise toplamda 8 kattan oluşuyor olup, bu katlardan ilk 4 tanesi ziyaretçilerin gezip görmesi için uygun yapıdadır. Eğer Müzekartınız varsa, bu tarihi mekanı tamamen ücretsiz bir şekilde görüp inceleyebilirsiniz.
Sarıhan Kervansarayı
Hem Ürgüp hem de Avanos gezilecek yerler arasında gösterilen Sarıhan Kervansarayı, Selçuklu dönemi eserlerinin ilk mihenk taşlarından biri olma özelliğini taşıyor. Ürgüp ilçe merkezine sadece 6 kilometre uzaklıkta yer alan bu sanat eseri, bölge itibariyle Damsa Vadisi içerisine konumlandırılmış durumdadır. Tam 2 bin metrekarelik büyüklüğü bulunan bu yapı içerisinde sarı, açık kahve ve pembe renk tonlarında inşa edilmiş birbirinden güzel odalar ve kısımlar göreceksiniz. Yapılış tarihi 1249 olan bu kervansarayın bir diğer önemli özelliği ise Selçuklu Devleti tarafından inşa edilen son kervansaray olmasıdır.
Damsa Baraj Gölü
Fotoğraf: Mustafa Taşkın
Ürgüp gezilecek yerleri tam olarak ziyaret edip artık iyice yorulduğunuzu hisseder gibiyiz. Şimdi de sizleri dinlenmeniz için çok güzel bir yere, Damsa Baraj Gölü’ne götürmek istiyoruz. Bu bölgeye geldiğinizde birbirinden güzel çam ağaçları arasına oturup güzelce dinlenebilecek ve sevdiklerinizle güzel bir vakit geçireceksiniz. Aynı zamanda gölün çevresindeki gölgelik yerlerde dilediğiniz gibi, piknik yapma şansına da sahipsiniz.
Ürgüp Balon Turu
Ve şimdi de Ürgüp gezimizin en heyecanlı kısmına geçiş yapıyoruz. Dünyaca ünlü bir etkinlik olan Ürgüp balon turu, bu bölgeye tatile gelen kişilerin en vazgeçilmez aktiviteleri arasında yer almaktadır. Eğer bu balonlara binmek istiyorsanız, güneşin bile doğuşundan hemen önce burada olmak ve yeterli rüzgarı yakalayabilmeniz gerekmektedir. Tam saatinde burada olup o muhteşem balonlara bindiğinizde ise yaşayacağınız tüm bu balon deneyiminin süresi ortalama 45 – 60 dakika olacak ve 1500 metre yüksekliğe kadar çıkacaksınız.
O yüksekliğe çıktığınızda ise Ürgüp’ün tüm güzelliklerini adeta kuş bakışı seyredecek, o harika manzaraya doyamayacaksınız. Ve elbette ki tüm o özel anlarınızı video ve fotoğraf kayıtları ile ölümsüzleştirmeyi de unutmamanızı tavsiye ediyoruz. Ancak küçük bir bilgilendirme yapmak isteriz; Ürgüp balon turu fiyatları ortalama olarak 150 Euro’dan başlıyor.
Üç Güzeller
Ürgüp peri bacaları arasında en güzelleri olarak nitelendirilen ve Üç Güzeller ismini almış olan bu doğal oluşum, gün batımı saatlerinde gerçekten de çok güzel bir görünüme kavuşuyor. Bu peri bacalarının yanına gelerek birbirinden güzel fotoğraflar çekebilir ve hakkında anlatılan farklı efsaneleri, buradaki yerli halktan dinleyebilirsiniz.
Avanos Asma Köprü (Aşıklar Köprüsü)
Ürgüp gezilecek yerleri o kadar tanıttık, o kadar bilgiler verdik ve sizlere bu konuda adeta gezi rehberi olduk. Ancak hiçbir başlığımızda, kalbi umutla çarpan aşıklarımız için bir yer tanıtımı yapmadık. Şimdi ise tam olarak böyle bir yer tanıtımı yapmak ve üstelik buranın bir tarihi mekan olduğunu belirtmek istiyoruz.
Sallanan Köprü olarak da adlandırılan Avanos Asma Köprü’sü, Kızılırmak Nehri üzerine kurulmuş ve çelik hatlarla desteklenen bir yapıttır. Köprü üzerinde tek başınıza yürürseniz pek de bir şey hissetmezsiniz ancak birden fazla kişinin özellikle de zıt yönlere doğru yürümesi durumunda ise bu köprü sallantılı bir hal alıyor ve üzerinde garip hisler yaşıyorsunuz. Köprünün bir diğer özelliği ise aşıkların buraya gelerek köprüye bir asma kilit bağlamalarıdır. Rivayete göre köprüye asma kilit takan çiftler, ömür boyu bir birliktelik yaşıyor ve aralarındaki aşk hiçbir zaman bitmiyor.