Aksaray Gezilecek Yerler (En İyi 17 Yer)

Bu güzel ilimizin birbirinden harika bölgeleri olarak bilinen Aksaray gezilecek yerler, siz değerli okurlarımıza da önermiş olduğumuz nadide güzellikler arasındadır. Aksaray, 1989 yılına kadar Niğde’nin bir ilçesi konumundayken, o tarihten sonra il statüsünü kazanmıştır. İç Anadolu bölgemizin en güzel şehirleri arasında yer alan Aksaray il nüfusu ortalama olarak 400 bin civarındadır. Aksaray’ın turistlik yerlerine şöyle bir göz attığımızda ise genel itibariyle tarihi ve doğal güzelliklerin ön plana çıktığını görmekteyiz. Ve elbette ki bu güzel şehrimizi gezip görmeye gelmeden önce yanınızda bir Müzekart olmasını da tavsiye ediyoruz. Bu sayede Aksaray gezilecek tarihi yerler kısımlarına tamamen ücretsiz bir şekilde giriş yapabilirsiniz.

Aksaray Gezilecek Yerler

Dilerseniz sözü hiç daha fazla uzatmadan, direkt olarak içeriğimizin detay kısmına geçiş yapalım. İşte, okuyarak bilgi edinebileceğiniz Aksaray gezilecek yerler listesi

 

Peri Bacaları ve Selime Katedrali

Peri Bacaları ve Selime Katedrali
Peri Bacaları ve Selime Katedrali

Aksaray’ın Güzelyurt ilçesinde yer alıyor olan Peri Bacaları ve Selime Katedrali, il merkezine 30 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Burası, aynı zamanda Kapadokya gezilecek yerler arasında da tercih ediliyor olmakla birlikte, sizlerin de kesinlikle uğraması gereken niteliktedir. Önemli bir tarihi mirasımız olarak kabul edilen bu bölgeye, hem özel araçlarınızla, hem de il ve ilçe merkezlerinden kalkan toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz. Son olarak; Müzekart sahibi olan misafirler Peri Bacaları ve Selime Katedrali’ni tamamen ücretsiz bir şekilde gezip görme avantajına sahiptir.

 

Güzelyurt Evleri

Güzelyurt Evleri
Güzelyurt Evleri

Aksaray’ın bir başka tarihi güzelliği olan Güzelyurt Evleri, yine şehrin Güzelyurt ilçesinde yer alan antik yapıtlardır. Yine Kapadokya gezisi sırasında da yoğun bir kitle tarafından ziyaret edilen bu kısım, şehir merkezine ise yaklaşık 30 kilometre uzaklıktadır. Burası, çok eski yıllarda Rum halkın yaşadığı ve Kurtuluş Savaşı sırasında ise Türklerin sığınak olarak kullanmış olduğu bir yer olarak bilinir. Günümüzde ise kullanılmaya devam eden ve bazı kesimleri ev ve bazı kesimleri ise butik otel olan tarihi Güzelyurt Evleri’ni sizler de kesinlikle ziyaret etmelisiniz.

 

Güvercin Kayası

Güvercin Kayası
Güvercin Kayası

Aksaray gezilecek yerler arasında geçmişi binlerce yıl önceye dayanan Güvercin Kayası, çok eski bir antik yerleşim yerdir. Aksaray’ın Çatalsu Köyü’nde yer alan bu höyük, Kalkolitik döneme dek uzanan çok köklü bir geçmişe sahip. Bulunmuş olduğu konum Mamasun Barajı’nın hemen yanı olan bu antik bölgeyi siz de tamamen ücretsiz bir şekilde gezip görebilir ve burada birbirinden güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.

 

Zinciriye Medresesi

Zinciriye Medresesi
Zinciriye Medresesi

Aksaray’ın yöresel iki taş türü olarak bilinen tüf taşı ve kesme moloz taşından inşa edilen Zinciriye Medresesi, bu güzel şehirde mutlaka uğramanız gereken durak noktaları arasındadır. Karamanoğulları Beyliği mensuplarından Yahşi Bey’in emriyle yapılan bu medrese, çok sayıda kemerli bölüm ve geniş de bir avluya sahip. Aksaray şehir merkezinde yer alıyor diyebileceğimiz kadar şehre yakın olan medresenin 8 ayrı bölümü ve 4 tane de revakı bulunmaktadır. Tarihi ve mimari açıdan büyük öneme sahip olan Zinciriye Medresesi’ni ziyaret ederek bölgedeki önemli bir antik yapıtımızın tarihine ışık tutabilirsiniz.

 

Alay Han

Alay Han
Alay Han

Anadolu Selçukluları döneminde inşa edilmiş olan ve günümüzde Aksaray tarihi yerleri arasında gezip görebileceğiniz nitelikteki Alay Han, asgari amaçla inşa edilmiş bir yapıttır. Yapılış dönemi 13’üncü yüzyıl olan bu yapıt, Aksaray’ın Alahan Köyü’ne ise sadece 4 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Ve burası her ne kadar askeri anlamda yapılmış olsa daha sonraları bir kervansaraya çevrilmiş ve bölgeyi ziyarete gelenlerin konaklamasına açılmıştır. Günümüzde ise sapasağlam bir şekilde ayakta duran Alay Han’ı ziyaret ederek Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden birini yerinde görüp inceleyebilirsiniz.

 

Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri

Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri
Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri

Tüf kayaların oyulmasıyla inşa edilmiş olan Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri, Aksaray şehir merkezine yaklaşık 22 kilometre uzaklıkta yer alan 7 katlı bir antik yerleşim yeridir. Günümüzde ise 7 katlı bu şehrin yalnızca ilk 3 katının ziyaret edebilmesine izin verilmektedir. Bu üç katlı kısımda toplamda 40 farklı oda mevcut olmakla birlikte Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri, her yıl yüzbinlerce turist ağırlayan bir bölgemizdir. Yapısı çok etkileyici olan ve nasıl yapıldığı konusunda insanları hayrete düşüren bu gizemli antik yeraltı şehri, içerisinde bulunduğunuz süre boyunca ise sizlere tıpkı bir labirentin içindeymişsiniz hissiyatı yaşatacaktır.

 

Aksaray Müzesi

Aksaray Müzesi
Aksaray Müzesi

Türkiye’de gezilecek müzeler arasında önemli bir örnek olarak göstereceğimiz Aksaray Müzesi, şehir merkezine 3 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Aksaray şehrinin kültür ve tarihi dokusunu bizlere en iyi şekilde yansıtan bu müze, şehrin farklı bölgelerinde yapılan kazı çalışmaları sonucunda çıkarılan 16 bin civarındaki eseri ziyaretçilere sergiliyor. Siz de çok makul bir giriş ücretiyle veya Müzekartınız ile birlikte tamamen ücretsiz olarak bu kültür ve tarih merkezini gezip görebilirsiniz.

 

Ziga Kaplıcaları

Ziga Kaplıcaları
Ziga Kaplıcaları

Türkiye’de gidilecek kaplıcalar arasındaki en popüler seçeneklerden biri olan Ziga Kaplıcaları, Ihlara Vadi bölgesi içerisinde yer alıyor. Kaplıca suyunun ortalama sıcaklık değerli 47 derecedir ve bu termal su ile birlikte romatizma gibi sağlık sorunlarına şifa bulabilirsiniz. Ayrıca bu kaplıca yeri aslında bir tesis olmakla birlikte, dilerseniz burada birkaç gün kalıp tesisin otelinde konaklayabilirsiniz. Görüntüsü itibariyle Pamukkale Travertenleri’ne benzeyen ve suyu gerçekten çok şifalı olan Ziga Kaplıcaları’nı eminiz ki sizler de seveceksiniz.

 

Aksaray Seyir Terası

Aksaray Seyir Terası
Aksaray Seyir Terası

Türkiye’de manzara izlenecek yerler arasında da gösterebileceğimiz Aksaray Seyir Terası, bizlere şehrin o güzel görüntüsünü en harika şekilde sunan bir yerdir. Adı her ne kadar seyir terası diye geçse de bu tesisin içerisinde iki güzel restoran, kafe ve çocuk oyun alanı da mevcuttur. Çocuklu ailelerin de gönül rahatlığıyla tercih edebileceği Aksaray Seyir Terası’na gelerek güzel bir gün geçirebilirsiniz.

 

Aksaray Meydan

Aksaray Meydan
Aksaray Meydan

Aksaray gezilecek yerler kısmında sıradaki durağımız şehrin adeta kalbi olarak nitelendireceğimiz meydanı olacak. Şehrin anlık olarak da en kalabalık yeri olarak göreceğiniz bu meydan, ortasındaki eski mimari görünümlü saat kulesiyle de dikkat çekiyor. Aslında bu saat kulesi eski tarihli bir yapıt olmamakla birlikte, Aksaray Belediyesi tarafından 2014 yılı itibariyle inşa edilmiştir. Kulenin asıl yapılış aması ise Osmanı Devleti hükümdarlarından II. Abdülhamit’in bir vasiyeti olmasıdır. Ve günümüzde ise şehir meydanına ayrı bir güzellik katmış olan kule, aynı zamanda bu bölgenin Saat Meydanı olarak adlandırılmasına bile vesile olmuştur. Elbette ki biz de bu güzel meydanı gezip görmeyi siz değerli okurlarımıza tavsiye ediyoruz.

 

Ihlara Vadisi

Ihlara Vadisi
Ihlara Vadisi

Şimdi de sırada Aksaray doğal güzellikleri arasında belki de en çok bilinip ziyaret edilen bölgeyi gezip görmek var. Aksaray ilinin yanı sıra Türkiye’nin en güzel vadileri arasında da yerini rahatlıkla alabilecek olan Ihlara Vadisi, komşu şehirlerden de her yıl on binlerce ziyaretçi ağırlıyor. Üstelik bu vadiye gelmek isteyen fakat özel aracı bulunmayan tatilciler için de Aksaray şehir merkezinden kalkan toplu ulaşım araçları mevcuttur. İçerisinde bolca ahşap merdiven inip çıkacağınız bu güzel vadide aynı zamanda mükemmel bir doğa yürüyüşü de yapabileceksiniz.

 

Manastır Vadisi

Manastır Vadisi
Manastır Vadisi

Aksaray’ın bir diğer doğal güzelliği olan Manastır Vadisi, aynı zamanda tarihi doku anlamında da son derece önemli bir yerdir. El değmemiş ve hiçbir dokusu bozulmamış olan bu güzel vadi, Aksaray’ın Güzelyurt ilçesinde yer alıyor. Vadinin şehir merkezine uzaklığı ise 50 kilometre civarındadır. Manastır Vadisi bölgesine geldiğinizde ise burada güzel bir doğa yürüyüşü yaparak vadi ile bütünleşebilirsiniz. Ve vadi yürüyüşünüz esnasında Kömürlü Kilisesi, Sivişli Kilisesi ve aynı zamanda 50’yi aşkın tarihi bölge ve yapıtı da gezip görmüş olacaksınız. Hem doğal güzellikleri, hem de tarihi yapıtları gezip görmeyi size aynı anda sunan Manastır Vadisi gezisi, Aksaray tatiliniz esnasında sizler için harika bir deneyim olacaktır.

 

Hasan Dağı

Hasan Dağı
Hasan Dağı

Şehrin hemen arka tarafında yer alan Hasan Dağı, yüksekliği deniz seviyesinden 3268 metre olan muhteşem bir doğal oluşumdur. Kapadokya bölgesinden bile rahatlıkla görebileceğiniz bu güzel dağ, aslında bir volkanik dağ olarak bilinir. Dağ üzerindeki krater yapı ise uzaklardan bakıldığından bile rahatlıkla görülmekte ve bölgeye ekstra bir güzellik katmaktadır. Aksaray’ın Helvadere kasabası üzerinden eteklerine kadar ulaşabileceğiniz dağ bölgesinde ayrıca güzel de bir göl bulunuyor. Dilerseniz o gölün etrafındaki balık restoranlarına giderek Hasan Dağı manzarasını da hemen yanınıza alıp sevdiklerinizle birlikte güzel bir yemek yiyebilirsiniz.

 

Acı Göl

Acı Göl
Acı Göl

Aksaray’ın bir diğer doğal güzelliği olarak bilinen Acı Göl, Aksaray şehir merkezine yaklaşık 45 kilometre uzaklıktadır. Meşhur bir volkanik krater oluşumu olarak bilinen bu göl, suyu termal yapıda kabul edilen ve tatilcilerin bu vesileden ötürü sıklıkla ziyaret ettiği bir yerdir. Aynı zamanda kalp şeklinde bir görünüme sahip olan göl yapısı, buraya sevgililerin ve evli çiftlerin gelmesine de vesile oluyor. Aksaray gezilecek yerler arasında güzelliği ve sağladığı şifalar ile birlikte ön plana çıkan Acı Göl’ü eklemenizi de tavsiye ediyoruz.

 

Tuz Gölü

Tuz Gölü
Tuz Gölü

Ülkemizdeki en bilindik ve en önemli göllerden biri olan Tuz Gölü, yine ülkemizdeki tuz ihtiyacının %40’lık kısmının karşılandığı yerdir. Günün her saatinde ayrı bir güzelliği olan bu göl, I. Derece Sit Alanı olarak ilan edilmiş ve yetkili kişilerce koruma altına alınmıştır. Buraya geldiğinizde, muhteşem bir doğal manzaranın yanı sıra bölgeyi ziyaret eden Flamingo kuşlarını da görebilirsiniz. Tuz gölü çevresinde bulunan satış yerlerinden ise tuzdan yapılan sabun vb. tarzında ürünleri satın alabilirsiniz.

 

Kılıçarslan Piknik Alanı

Kılıçarslan Piknik Alanı
Kılıçarslan Piknik Alanı

Şimdi de sırada, Aksaray şehrine gelen veya gelmeyi düşünen tatilcilerimiz için çok güzel bir piknik alanı tavsiyemiz olacaktır. Kılıçarslan Piknik Alanı olarak bilinen ve doğal güzelliklerin de sıkça yer aldığı bölge, eminiz ki sizlerin de çok hoşuna gidecektir. Üstelik Aksaray şehir merkezinde yer alıyor olan bu piknik alanı, sevdiklerinizle birlikte gelerek çok güzel bir gün geçirmeniz için oldukça idealdir.

 

Kapadokya

Kapadokya Gezilecek Yerler
Kapadokya Gezilecek Yerler

Kelime anlamı olarak “Güzel Atlar Ülkesi” olarak tabir edilen Kapadokya, Aksaray’ın da içerisinde bulunduğu birkaç şehri kapsayan yerdir. Doğal ve tarihi güzelliklerin adeta merkezi olan Kapadokya bölgesi, Aksaray tatili için gelen misafirlerin de kesinlikle görüp hatta yaşaması gereken bir niteliktedir. Türkiye’nin en popüler turizm merkezleri arasında göstereceğimiz Kapadokya’da birbirinden güzel peri bacalarına, vadilere, göletlere, tarihi yerlere, yeraltı şehirlerine, kanyonlara, mağaralara, şelalelere, manastır, kilise, camii ve çok daha fazlasına gitmeniz mümkündür. Adeta bir açık hava müzesi ambiyansındaki bu harika bölgeyi, Kapadokya kamp yapılacak yerler arasından bir tercih yaparak veya da bölgedeki otellerden birinde konaklayarak daha ayrıntılı bir şekilde gezip görebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Kapadokya Gezilecek Yerler

 

Mustafa Öztürk

Merhaba, ben Mustafa. Bir çok alanda yazılı ve videolu içerik üretiyorum. SEO, Wordpress ve Pazarlama ana uzmanlık alanlarımın başında geliyor. Bu konularda ürettiğim yazılara ise ulaşmak için şahsi bloğumu ziyaret edebilirsiniz. > mustafaozturk.org

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu