Alanya Gezilecek Yerler (En İyi 28 Yer)

Alanya gezilecek yerler hakkında hazırlamış olduğumuz bu içeriği, hep birlikte okumaya hazır mıyız? Antalya ilimizin bir ilçesi olan ve hatta birçok kişi tarafından şehir olarak bilinen Alanya, tam da Akdeniz kıyısında yer almaktadır. Toplamda 333 bini aşkın Alanya nüfusu, yaz tatili sezonunda 1.5 milyona kadar çıkmaktadır. Bu kent, yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görmesiyle birlikte, turizm sezonunda ülke genelindeki toplam turist sayısının %9’u, tatilini Alanya’da geçirmektedir.

Alanya Gezilecek Yerler

Bu sebeple, Alanya otelleri başta olmak üzere ilçedeki tüm turist konaklama yerlerine büyük ölçüde önem veriliyor. Ve elbette ki bu ilçenin böylesine nezih bir turizm kenti olmasının en büyük sebepleri arasında konumu, denizi, ormanları, doğal yapıları ve tarihi güzellikleri yer almaktadır. Biz de bu içeriğimizde, Alanya gezilecek yerleri sizler için tanıttık ve bu ilçeyi gezmek isteyenlere birbirinden güzel öneriler sunduk.

Alanya Kalesi

Alanya Kalesi
Alanya Kalesi

Alanya gezilecek yerler listesi yapıyorsak, ilk sırada elbette ki Alanya Kalesi’ne yer veririz. Bu kentin adeta bir simgesi haline gelmiş olan yapıt, deniz seviyesinden 250 metre daha yüksek bir konumda yer almaktadır. Helenistik dönemde inşa edilmiş olan bu kalede; 183 kule, 140 burç ve 1200 kadar da sarnıç bulunmaktadır. Adeta bir açık hava müzesi niteliğinde olan ve bizlere Anadolu tarihini en güzel şekilde anlatan Alanya Kalesi, tarihi mekan gezmeyi seven tatilcilerimiz için kesinlikle önerdiğimiz bir yerdir.

Alanya Tersanesi

Alanya Tersanesi
Alanya Tersanesi

Alanya gezilecek ve görülecek yerler listemize, yine tarihi açıdan önemli bir mekan ile devam ediyoruz. Selçuklu Hükümdarı I. Alaeddin Keykubat’ın emriyle, 1228 yılında yaptırılmış olan Alanya tersanesi, kaliteli mimarisiyle de dikkat çekmekte. Bu kalenin en büyük mimari özelliği, gün içerisinde güneş ışığından en fazla yararlanılacak şekilde tasarlanmış olmasıdır. 1960 yılına kadar tersane olarak kullanılan bu mekan, o yıldan itibaren ise denizcilik ve gemi temalı bir müze olarak ziyarete açıldı.

Alanya Seyir Terası

Alanya Seyir Terası
Alanya Seyir Terası

Alanya’nın manzaralı yerleri arasında olan ve Akdeniz’in uzunca bir kısmını bizlere görsel şölen olarak sunan Alanya Seyir Terası, piknik ve ayrıca dinlenme bölgesi olarak da kullanılmaktadır. Denizin hemen dibinde olan ve yine deniz seviyesinden tam 650 metre daha yüksek konumdaki bu bölgeye sabah erken saatlerde gelmenizi tavsiye ederiz. Hem çok fazla sıcak olmaz ve hem de doğa manzarası eşliğinde mükemmel bir kahvaltı yapabilirsiniz.

Alanya Arkeoloji Müzesi

Alanya Arkeoloji Müzesi
Alanya Arkeoloji Müzesi

Türkiye’nin en nitelikli müzeleri arasında yer alan Alanya Arkeoloji Müzesi, saymakla bitmeyecek kadar çok esere ev sahipliği yapmaktadır. Üstelik bunlar hiç de sıradan olmayan ve her biri büyük öneme sahip eserlerdir. 1967 yılında ziyarete açılan Alanya Arkeoloji Müzesi’ne geldiğinizde görebileceğiniz o meşhur eserlerden bazıları şunlardır; M.Ö 625 yılında yazılmış Fenike dilinde bir taş yazıt, farklı medeniyetlere ait mermer motifleri, bronzlar, pişmiş topraklar, mozaik ve cam buluntuları, kül kutuları ve tarihi sikkeler.

Ömürlü Kemal Atlı Kültür Evi

Ömürlü Kemal Atlı Kültür Evi
Ömürlü Kemal Atlı Kültür Evi

Eski Alanya evi örneklemelerine en iyi şekilde uyan Ömürlü Kemal Atlı Kültür Evi, belediye tarafından restore edilerek halkın ziyaretine açılmıştır. Bu evi ziyaret ederek, Alanya bölgesinin kültürünü çok daha yakından takip edip, bizzat yaşayabilirsiniz. Burayı ziyaret ettiğinizde, ev içerisindeki ürün ve eşyaların her birinin eski kültürlerden esinlenilerek dizayn edildiğini göreceksiniz.

Kleopatra Plajı

Kleopatra Plajı
Kleopatra Plajı

Siz değerli tatilcilerimizi şimdi de ismiyle birlikte kendisinden sıkça söz ettiren bir yere, Kleopatra Plajı’na götürmek istiyoruz. Bu plaj, Roma generali Antonius tarafından Alanya ve çevresinin Mısır kraliçesi Kleopatra’ya hediye edilmiş olmasıyla birlikte, ismini de buradan aldığı yönünde bir rivayete konu olmuştur. Ve yine rivayete göre Kleopatra, her gün bu plaja inerek banyo yapıp burada yüzüyordu. Hikayesi bir yana, plajın suyundan ve kumsalından bahsedecek olursak gerçekten de muhteşem olduğunu söyleyebiliriz.

Portakal Plajı

Portakal Plajı
Portakal Plajı

Alanya’nın mavi bayraklı plajları arasında olan Portakal Plajı, Toros dağı eteklerindeki ormanlar ile Akdenizin birleştiği noktada yer almaktadır. Yüzmeyi ve su sporlarıyla uğraşmayı seven tatilcilerimize, Portakal Plajı’nı kesinlike tavsiye ediyoruz. Bu plajın ücretli ve ücretsiz kısımları mevcut olmakla birlikte, siz de bu kısımlardan dilediğinizi seçerek tatilinizi yapabilirsiniz.

Dim Çayı

Dim Çayı
Dim Çayı

Toros Dağları’nda doğup, yaklaşık olarak 60 kilometre boyunca aktıktan sonra Akdenize dökülen Dim Çayı, Alanya ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Bu çayın suyu da doğal yapısı gereği oldukça soğuktur. Özellikle de yaz aylarında Dim Çayı’na gelen tatilciler, bölgenin kavurucu sıcağı karşısında kendileri için harika bir serinleme yöntemi de bulmuş oluyorlar. Bu bölgeye gelerek çay nehri boyunca sıralanmış olan restoran ve kafelerde, Alanya yöresine ait lezzetleri de deneyimleyebilirsiniz.

Kadıpınarı

Kadıpınarı
Kadıpınarı

Alanya’nın en güzel çay nehirleri arasında diğer bir seçenek ise Kadıpınarı (Oba Çayı) olarak bilinir. Yine doğal su kaynaklarının bir bileşimi olarak meydana gelen ve Akdeniz’e dökülene kadar sürekli olarak büyüyerek ilerleyen bu çay, çevresinde ise muhteşem güzellikte bir ormanı yaşatmaktadır. Bu arada, Oba Çayı’nı ziyaret ettiğiniz esnada, hemen çay bölgesinde bulunan Kadıini Mağara’sını da mutlaka ziyaret etmenizi öneririz.

Sapadere Kanyonu

Sapadere Kanyonu
Sapadere Kanyonu

Alanya ilçe merkezinin 40 kilometre kadar doğusunda yer alan Sapadere Kanyonu, Alanya Kaymakamlığı öncülüğünde düzenlenmiş ve 2008 yılı itibariyle de ülke turizmine kazandırılmıştır. Toplamda 750 metre uzunluğa ve 400 metre yüksekliğe sahip bu kanyonda, çelik hatlarla desteklenmiş yürüyüş yolları da bulunmakta. Kanyona geldiğinize Alanya’nın doğal güzellikleri bakımından ne kadar üst düzey bir bölge olduğunu bir kez daha hatırlayacak ve bölgede çektiğiniz fotoğraflarla muhteşem hatıralar biriktireceksiniz.

Türbelinas Yaylası

Türbelinas Yaylası
Türbelinas Yaylası

Alanya ilçe merkezine 35 kilometre civarında bir uzaklıkta yer alan ve Toros Dağları’nın sırtındaki Türbelinas Yaylası, kültürümüzü eniyi şekilde yansıtan yapılara sahiptir. Bu yaylada yaşayan yörük halkı, yaz aylarında buraya gelen tatilcileri en iyi şekilde ağırlamaktadır. Yayla bölgesine geldiğinizde, özellikle de yaz aylarında yetişmiş olan meyvelerin tadına doyamayacaksınız. Karmaşık ve oldukça gürültülü şehir hayatından buraya gelerek sessizlik ile tertemiz oksijenin keyfini sürmek ise, sizin için gerçekten de tarifsiz bir duygu olacak.

Damlataş Mağarası

Damlataş Mağarası
Damlataş Mağarası

Alanya öyle bir yer ki; bu ilçenin doğal güzelliklerine şöyle bir göz attığımıza envai çeşit seçenek ile karşılaşıyor ve her birini de doyasıya gezmek istiyoruz. Ve yine bu seçeneklerden biri olan Damlataş Mağarası, 1948 yılında mayın patlaması sonucu gün yüzüne çıkan, 200 metrekarelik bir alana sahip büyüleyici bir yerdir. Mağaranın ne zaman oluştuğu yönündeki sorular, milyonlarca yıl geçmişe dayanabilir şeklindeki cevaplarla karşılaşıyor ve tüm o süreci hayal etmek bile insanı gerçekten hayretlere düşürüyor desek, çok da yanılmış olmayız. Üstelik bu mağaraya gelip de 21 gün burada kalarak şifa bulduğuna inanan astım hastalarının sayısı, on binleri aşmış vaziyette.

Fosforlu Mağara

Fosforlu Mağara
Fosforlu Mağara

Bir önceki başlığımızda bahsettiğimiz Damlataş Mağarasının üçüncü bölümünde yer alan Fosforlu Mağara, kendine has ve ismini de almış olduğu doğal bir güzelliğe sahiptir. Gece saatlerinde bu mağaraya vuran ay ışığı, mağara içerisinde fosfor ışıltılı ve oldukça göz kamaştırıcı bir ambiyans oluşturmaktadır. Tam da ışıkların vurduğu saatte mağara içerisine düzenlenen tekne turu etkinliklerine katılarak, bu harika görsel şöleni bizzat görebilir ve fotoğraflandırarak da ölümsüzleştirebilirsiniz.

Ulaş Plajı

Ulaş Plajı
Ulaş Plajı

Alanya mesire yeri niteliğindeki Ulaş Plajı, hem denize girip doyasıya yüzebileceğiniz ve hem de uygun kesimlerinde piknik yapabileceğiniz çok güzel bir bölgedir. Küçük bir koyu anımsatan bu plaj, piknik etkinliklerinize mangalı da ekleyebileceğiniz cezbedici bir tatil noktasıdır. Ayrıca Ulaş Plajı’nı, yabancı turistlerden ziyade, yerli turistler ve bölge halkının tercih ettiğini söyleyebiliriz.

Alanya Aquapark

Alanya Aquapark
Alanya Aquapark

Şimdi de sırada, Alanya’nın insan yapımı güzelliklerinden biri olan ve doyasıya eğlenebileceğiniz Alanya Aquapark’a doğru yola çıkıyoruz. Ve bu harika eğlence merkezine geldiğimizde, adrenalinin tavan yapacağı aktivitelerde bulunabilirsiniz. Alanya’nın en merkezi turizm bölgesine inşa edilmiş olan Aquapark; toplamda 16 farklı kaydırağa, dalgalı havuza, açık hava diskosuna, 70 metrelik bungee jumpinge ve 300 metrelik rafting alanından oluşan bir parka sahiptir. Tüm macera tutkunlarına hitap edebilecek bir yer olan Alanya Aquapark’ta, çocuklar için özel olarak ayrılmış ve oldukça güvenli olan kısımlar da mevcuttur.

Alanya Bahçeleri

Alanya Bahçeleri
Alanya Bahçeleri

Alanya’nın çarşı bölgesi ile denizi arasına konumlandırılmış olan Alanya Bahçeleri, harika ağaç ve çeşitli bitki türleriyle süslenmiş, oldukça nezih bir dinlenme alanıdır. Alanya çocuklu ailelerin gezebileceği yerler arasında da olan bu park & bahçe bölgesi, çay bahçeleri ve restoranları ile de sizlere en kaliteli hizmeti sunmakta. Alanya Bahçeleri’ne gelerek ailenizle kaliteli vakitler geçirebilir ve burada birbirinden güzel fotoğraflar çekilebilirsiniz.

Ice Park Alanya

İce Park Alanya
İce Park Alanya

Tatil dönemlerinde buraya gelip Alanya’nın kavurucu sıcağından bunalan herkesin, Ise Park’ı ziyaret etmesini öneriyoruz. Alanya’ya belki yılda bir kere bile kar yağışı yağmıyor olabilir. Ancak, en çok da çocukların bu durum vesilesiyle kış eğlencelerini yaşayamaması olasılığını ortadan kaldıran ve sanki kış mevsimdeymiş hissiyatı veren bu park, doyasıya eğleneceğiniz bir yerdir.

Balon Park

Alanya Balon Park
Alanya Balon Park

Alanya gezilecek yerler listemizde çocuklara uygun olarak nitelendirdiğimiz birkaç yer tanıtmıştık. Ancak şimdi, en çok da çocukların eğlenmesi için yapılmış olan Balon Park’ı tanıtmak istiyoruz. Şişme kaydırak, hayal dünyası, dev lunapark ve bir de olimpik üçlü trambolinin yer aldığı bu park, aynı anda 40 çocuğu ağırlayabilecek kapasiteye sahiptir. Gün içinde 8 saat boyunca hizmet veren bu parkı, 2 ile 10 yaş aralığındaki çocuklu aileler gönül rahatlığıyla tercih edebilir.

Doğu Plajım

Alanya Doğu Plajı
Alanya Doğu Plajı

Alanya Yarımadası’ndan başlayarak Gazipaşa’ya kadar uzanan Doğu Plajı, Antalya ile Mersin karayolu üzerinde yer almaktadır. Bu plaja adını veren kişi ise daha önceki başlıklarımızda da birkaç kez bahsi geçen ve 1226 yılında Alanya bölgesini fetheden I. Alaeddin Keykubat’tır. Yine, çocuklu ailelerin de rahatça tercih edebileceği bu plajda, yüzme etkinliklerinin yanı sıra özel alanlarda yürüyüş yapabilir ve düzenlenen su sporu etkinliklerine katılım sağlayabilirsiniz.

Kızıl Kule

Kızıl Kule
Kızıl Kule

Yine Alanya’nın en simgesel yapıları arasında olan Kızıl Kule, bir Akdeniz savunma yapısı olarak 1226 yılında Selçuklu İmparatoru I. Alaeddin Keykubat’ın emriyle inşa edilmiştir. Toplam 5 kattan oluşan bu kule, sekizgen şeklinde ve gerek içerden, gerekse de dışarıdan bakıldığında insanı kendine hayran bırakan bir mimariye sahiptir. Ayrıca geçmiş dönemlerde ülke paramız olarak kullanılan 250.000 liralık banknotların arka yüzünde, Kızıl Kule resminin kullanıldığı bilgisini de sizlerle paylaşmak isteriz.

Tavşandamı Parkı

Tavşandamı Parkı
Tavşandamı Parkı

Alanya ilçe merkezinin 5 kilometre kuzeydoğusunda yer alan Tavşandamı Parkı, 2018 yılında Alanya Belediyesi tarafından hizmete açılmıştır. Hem gezip vakit geçirebileceğiniz, hem de bir dinlenme noktası olarak tercih edebileceğiniz bu parkta sizler için seyir terasları, çocuk oyun alanları, dinlence ve eğlence yerleri de bulunmaktadır.

Alanya Atatürk Evi ve Müzesi

Alanya Arkeoloji Müzesi
Alanya Arkeoloji Müzesi

Ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 1935 yılında Alanya’ya ziyarette bulunmuştur. Ve o ziyaret sırasında Atatürk’ün konaklamış olduğu o ev, 1984 yılında Kültür ve Turizm bakanlığı tarafından müzeye çevrilerek, Alanya Atatürk Evi ve Müzesi olarak anılmıştır. Bu müzede Atamıza ait olan şahsi eşyalar, fotoğraflar, Alanya ile ilgili tarihi belge ve yazılar, Türkiye Cumhuriyeti’ne ait tarihi paralar ile Alanya bölgesine ait yöresel kıyafetlerin de yer aldığı toplam 295 farklı eseri, yerinde inceleyebilirsiniz.

Hüseyin Azakoğlu Kent Müzesi

Hüseyin Azakoğlu Kent Müzesi
Hüseyin Azakoğlu Kent Müzesi

Şahıslara ait olan ve Alanya kültürünün en iyi şekilde sergilenmesi için belediyeye tahsis edilen Hüseyin Azakoğlu Kent Müzesi, eski Alanya evlerinin en görkemli örneklerinden biri olarak gösterilir. Alanya’nın geçmişi ve geleceğini birleştirme amacı taşıyan bu harika müzeyi ziyaret ederek, Alanya yörük kültürüne ait birçok farklı eseri görebilirsiniz.

Damlataş Plajı

Damlataş Plajı
Damlataş Plajı

Alanya’nın en görülmeye şayan plajlarından biri olan Damlataş Plajı, ince kumu ve tertemiz deniziyle birlikte, bölge halkı ile buraya gelen tatilciler tarafından oldukça sevilen bir yerdir. Bir önceki başlıklarımızda da bahsettiğimiz Kleopatra Plajına ve Alanya ilçe merkezine çok yakın konumda olan bu plaj, Temmuz ve Ağustos aylarında gerçekten de iğne atsak yere düşmez sözünü en iyi şekilde desteklemektedir. Bu plaja ücretsiz bir şekilde girip denizinde dilediğiniz gibi yüzebilirsiniz. Ancak plajda ekstra hizmetlerden faydalanmak istiyorsanız, bunlar için ücret ödemeniz gerekecektir.

İncekum Plajı

İncekum Plajı
İncekum Plajı

Sığ denizi, incecik kumu ve tertemiz doğasıyla birlikte Alanya gezilecek yerler listemizde en güzel şekilde var olan İncekum Plajı ile tanışmanızı isteriz. Alanya halkının gözdesi konumunda olan ve turistlerin de sıkça tercih ettiği bu plaj, etrafında çam ağaçlarının oluşturmuş olduğu yeşil bitki örtüsü sayesinde, gerçekten de iç açıcı bir havaya sahiptir. Derinlik oranı gayet ideal olan ve birden bire derinleşme gibi problemleri de yaşamayacağınız İncekum Plajı’na gelerek gönlünüce yüzüp eğlenebilirsiniz.

Gedevet Yaylası

Gedevet Yaylası
Gedevet Yaylası

Alanya ilçe merkezine 21 kilometre uzaklıkta yer alan Gedevet Yaylası, deniz seviyesinden ise tam 1100 metre yüksekliktedir. Bu yaylada, villa ve çiftlik evleri gibi yapıların da aralarında yer aldığı 1500 hane bulunmaktadır. Alanya halkının mevsim farketmeksizin hafta sonlarında gidip kafa dinlediği bu yayla, tatil sezonlarında ise turistleri de ağırlamaktadır. Siz de Gedevet Yaylası’na gelerek kamp kurabilir, piknik yapabilir; safari, bisiklet sürüşü ve trekking gibi toplu etkinliklere katılabilirsiniz.

Gökbel Yaylası

Gökbel Yaylası
Gökbel Yaylası

Alanya’nın en meşhur yaylaları arasında olan ve deniz seviyesinden 2.050 metre yükseklikte yer alan Gökbel Yaylası, en sıcak yaz günlerinde bile oldukça serindir diyebiliriz. Bu yaylaya gittiğinizde, mis gibi temiz havanın keyfini yaşayıp, modern evlerle birlikte klasik “manar” evlerini de görüp inceleyebilirsiniz. Alanya kültürünün en güzel şekilde yaşatıldığı bu yaylada, bölge belediyesi tarafından düzenlenen şenliklerin eğlencesi de oldukça keyif vericidir.

Aşıklar Mağarası

Aşıklar Mağarası
Aşıklar Mağarası

Tarihi yarımadanın güney bölgesinde yer alan Aşıklar Mağarası, her ne kadar dar bir girişe sahip olsa da o girişten bir insan rahatlıkla içeriye girebilir. Mağara içerisine girip ilerlediğimizde ise yarımadanın diğer tarafına geçilen kısımlar karşımıza çıkacaktır. Çok eski yıllarda korsanların durak noktası olan bu mağara, elde edilen ganimetler ve esir alınan kişilerin saklandığı yer olarak kullanılmaktaydı.

Mustafa Öztürk

Merhaba, ben Mustafa. Bir çok alanda yazılı ve videolu içerik üretiyorum. SEO, Wordpress ve Pazarlama ana uzmanlık alanlarımın başında geliyor. Bu konularda ürettiğim yazılara ise ulaşmak için şahsi bloğumu ziyaret edebilirsiniz. > mustafaozturk.org

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu